Bankszámlanyitás és 6,2%-os eurós kamat Szerbiában

Két dolog foglalkoztatott mostanában.

Az egyik, hogy a forint betéti kamatai egyre gyengébbek, lassan már az eurós kamatok is utolérik a forintos kamatokat. Ehhez járul még hozzá az a sajnos igencsak elképzelhető forgatókönyv, hogy a jelenlegi kormány célja a forint erőteljes leértékelése, így téve Kínához hasonlóan vonzó összeszerelő-üzemmé az országot.

Ehhez csak az kell, hogy a lakosság és a kisvállalkozások devizahiteleit az MNB devizatartalékából csökkentsék, amennyire csak lehet, így már semmi akadálya nem lehetne a 350 forintos eurónak.

Ezért szeretném a pénzem egy részét átváltani euróra és dollárra, mihelyst kicsit visszakorrigál az árfolyam.

A másik dolog, ami inkább az ügyfeleimet érinti, hogy az Unióban kamatozó pénzekről az adóhivatal mindig kap jelentést és ez sokaknak nem túl kedvező hír.

Sokan tartják otthon a pénzt, mert nem adózták le, így nem merik sehová betenni kamatozni. Ezen többet buknak, mint ha leadózták volna (erről itt írtam) és az adócsalásuk soha nem évül el, mert nem tudják bizonyítani, hogy mikor került a tulajdonukba a pénz. (Az adóhivatal csak hivatalos iratot fogad el erre, azt mondja, hogy félmillió forintnál többet nem életszerű, hogy valaki otthon tart.)

Azonban éppen most olvastam egy rémhírt, hogy valakit elővett az adóhivatal, mert a szlovák bank jelentése szerint 26.400 euró kamatot kapott a pénzére. Nevetve bevitte a számlakivonatát, hogy csak 2,64 euró volt az, de ha már elkezdték a vizsgálatot, végig is vitték, hiába egy tévedés volt az alapja. (A szlovák számlanyitásról többek között itt írtam, az uniós országok jelentési kötelezettségeiről pedig itt.)

Ezért keresni kellene egy országot, amelyik nem uniós tagállam, vannak megbízható bankjai és nincs messze. Az egyik ilyen ország Szerbia.

Szegedről 20 perc autózással átérünk Szabadkára (Subotica), a határátlépéshez elég egy személyi igazolvány.

A legtöbb bankban gond nélkül nyithatunk számlát egy magyar útlevéllel, a számlavezetés általában ingyenes. A legtöbb bankban találunk valakit, aki beszél magyarul.

Az ország szinte minden mutató alapján jobban áll Magyarországnál: 2012-ben az államadósság a GDP 60,5%-a volt, bár az utóbbi egy évben erősen megugrott ez az érték. A GDP a tavalyi évtől eltekintve nagy mértékben, átlag 3-6%-kal nőtt az elmúlt 12 évben, bár van honnan felkapaszkodni a balkáni háború után. (Adatok itt)

Ami óvatosságra int, az a 12,5%-os infláció és a néha kiszámíthatatlan gazdaságpolitika (bár ez nekünk magyaroknak nem nagy újság).

A bankokkal vigyázni kell, sok bank nagyon rossz hitelportfólióval rendelkezik, nemrég ment csődbe például az Agrobank. A devizahitelek aránya igen kemény 80%. Ott a svájci frank helyett a dolláros és az eurós hitel volt a sláger. Ezen túl több bank görög tulajdonban van, ami szintén nem egy jó ómen mostanában. A helyi viszonyokat ismerők a nem külföldi kézben lévő bankok elkerülését is ajánlják.

A betétbiztosítás 50 ezer euróig érvényes, a kamatadó 15%, nemrég emelték fel 10%-ról. A helyi emberekben még élénken él a kilencvenes évek inflációja, ezért senki nem tartja a pénzét dinárban, még pár hónapra sem. Ezen úgy akarnak változtatni, hogy a dináros betéteken nincs kamatadó, jelenleg 8% körüli kamatok vannak dinárra, azonban az infláció ennél nagyobb.

Az Unióból bejelentés nélkül 10 ezer eurót lehet kivinni és Szerbiába is ennyit lehet bejelentés nélkül bevinni. Ha ennél többet akarunk egyszerre elhelyezni, azt lejelentik a központi banknak. Azt javasolták a bankfiókokban, hogy legalább 2-3 hetet várjunk két 9.999 eurós betét között.

Alternatív lehetőség, hogy több bankban helyezünk el egyszerre 9.999 eurót, majd két-három hónap lekötés után összevezetjük őket egy helyen, ha akarjuk. Arra a kérdésre, honnan van a pénz, legyen egy jó válaszunk (örököltem, vállalkozó vagyok, ez a megtakarításom, azért hozom ide, mert itt magasabb a kamat, mint otthon.)

A nagyobb eurós pénzfelvételt 48 órával előtte a legtöbb bankban be kell jelenteni.

Nagy pozitívum, hogy Szerbiában nem ismerik az új pénz- régi pénz fogalmát, minden betét egyformán kamatozik, független attól, mikor vittük oda.

A megtakarítási számla szinte mindenhol költségmentes, több bank kínál devizás folyószámlát is díjmentesen, van, ahol még a bankkártyáért sem kell fizetni. (Ahogy Szlovákiában, itt is külön van folyószámla és megtakarítási számla. A folyószámlán nem lehet pénzt lekötni, a megtakarítási számláról nem lehet utalni.)

Azonban a külföldre utalás a folyószámláról macerás, gyakran számlát kérnek, mit vettünk és miért akarunk pénzt kiutalni az országból (természetesen ez nem vonatkozik a kártyás vásárlásokra). Ezért aztán gyakran készpénzben kell kivinni a pénzt az országból, mert úgy a legegyszerűbb.

A legjobb azonban az, hogy nem jelentik a kamatokat a magyar adóhivatalnak, kivéve persze a pénzmosás-gyanús eseteket, ezért százezreket nem érdemes itt sem utalgatni túl sűrűn. Ez majd meg fog változni, ha Szerbia is belép az Unióba, azonban az még odébb van, 2015-2020-ra tippelnek a legtöbben.

Miután körbenéztem a bankokban, én két bankba vinnék pénzt, az OTP helyi fiókjába és a néhai Volksbankba, amit megvett az orosz OTP, a Sberbank. Mindkettő bank jó állapotban van, az előbbinek a legjobb a tőkemegfelelése és a hitelállományát is folyamatosan tisztítják, a Sberbank meg egész egyszerűen egy orosz mamut bank, hatalmas tőkével.

A piacvezető bank az Intensa, azaz a magyar CIB, még ők is talán elég jók.

Ennek ellenére a többi bank ajánlatát is leírom, hátha valakinek más a szimpatikus.

OTP Banka: A magyar OTP helyi leányvállalata. A szabadkai fiók vezetője nagyon segítőkész és magyar. Itt találtam a legjobb kamatokat.

Szombaton is nyitva vannak, a cím Subotica, Trg slobode 2, telefon: 00-381-24-63-13-00

A számlavezetés itt nem ingyenes, de csak azért, mert muszáj nyitni egy dináros számlát is, ennek költsége kb. 2,5 euró havonta. Ezt az árukapcsolást várhatóan eltörlik áprilistól, így itt is ingyen lesz a számlavezetés.

25 hónapra 6,2% kamatot adnak az euróra, ez igen vonzó ajánlat, a magyar OTP a forintbetétekre sem ad ennyit.

A többi eurós kamat: 3 hónapra 4%, 6 hónapra 4,5, 12 hónapra 4,7%. Fiókvezető nagyobb összegnél erre még tud további kamatot kérni a központtól, így 15 ezer euró felett 6 hónapra 4,8%, 12 hónapra 5,2% a kamat (mínusz kamatadó)

Update: csökkentette a kamatokat az OTP, már csak 4,4%-ot fizet két évre és 4%-ot egy évre.

Sberbank (Volksbank): Stella az, aki beszél magyarul a szabadkai fiókban.

Egyedül ebben a bankban kérnek egy lakcím-bejelentő lapot a rendőrségtől az útlevél mellé, ezt a hotel is igazolja, hogy éppen náluk szálltunk meg egy napra. Hogy mi az értelme, senki nem tudja.

A kamatok: 3 hónap 3%, 6 hónap 3,75%, 12 hónap 4,5%.

A devizás számlához nincs bankkártya.

Intensa Banca: A magyar CIB Bank testvére, ez a piacvezető Szerbiában. Itt még a bankkártya is ingyen van az eurós számlához.

Kamatok: 3 hónap 2,5%, 6 hónap 3%, 12 hónap 4%.

Raiffeisen Bank: ingyenes számlavezetés, a bankkártya a második évtől 5 euró/év.

Kamatok: 3 hónap 1%, 6 hónap 1,6%, 1 év 2,25%

Pro Credit bank: valami német tulajdonos, de holding, nekem zavaros volt, ki is ez tulajdonképpen. Van 200 dinár nyitási díj (1,8 euró) és 150 dinár a számla havonta, bankkártya nincs.

A kamatok: 3 hónap 2,2%, 6 hónap 2,8%, 12 hónap 3,8% 24 hónap 4%

KBC Bank: A magyar K&H Bank testvére. 3 éve árulják, még nem akarta senki megvenni. Számlavezetés ingyenes, a bankkártya évi 500 dinár és kétévente 300 dinár pluszban. (Egy euró 112 dinár)

Kamatok: 3 hónap 3,25%, 6 hónap 3,75%, 9 hónap 4,25%, 1 év 4,5%

Eurobank: görög bank, nincs bankkártya a devizaszámlához.

A kamatok: 3 hó 3,44%, 6 hónap 3,63%, 1 év 4,2%

Piraeus Bank: Görög bank, csak angolul beszélnek. 3 hónap 3,75%, 6 hónap 4,25%, 12 hónap 4,6%

Remélem, most már mindent tudsz, amit szerettél volna a szerbiai számlanyitással kapcsolatban.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

54 hozzászólás

 • balageok
  De kiviszek mondjuk 5 millót 2-3-4 évre, majd hazahozom, és akkor veszek lakást magamnak, és ha megkérdezik, honnan van ez az 5 (plusz kamatok) milla, elég ha azt mondom kint volt, mert ott jobb kamatokat kaptam. Nehezen tudom elhinni…
 • Tys
  Az útlevél helyett a személyi is elég bankszámlanyitáshoz?
 • Kiszamolo
  Ilyet nem írunk le, de ez benne a pláne: adócsalás elévülése 5 év.

  Csak azt kell bizonyítanod, hogy ez a pénz már megvolt az elévülés előtt. Tessék, itt egy szerbiai bankszámlakivonatom, hogy ez a pénz már megvolt ezelőtt 6 éve is.

  Ha nem ez a cél, akkor is elfogadják a szerb hivatalos számlakivonatot.

 • Kiszamolo
  Talán, mivel beengednek vele az országba. De én vinnék útlevelet a biztonság kedvéért.
 • Tys
  nincs útlevelem 🙂
 • Tys
  Ez miért adócsalás?
 • Kiszamolo
  Mivel az IP címed alapján szegedi vagy, nem nagy kaland kipróbálni. 🙂

  B verzió: ott egy telefonszám a cikkben, hívd fel őket.

 • Kiszamolo
  Az adócsalás az adócsalás, nem az, ha a leadózott pénzedet viszed ki Szerbiába. De sokan nem azt viszik ki, ahogy Ciprusra sem.
 • Balazs
  Azert itt arfolyamkockazatot is vallaunk. Ugye most 305 forint korul van az euro. Ha modnjuk 2 ev mulva csak 260-270 lesz akkor bukos a dolog. Persze lehet 350 is, es akkor hurra.
 • fma
  “25 hónapra 6,2% kamatot adnak az euróra”

  összesen vagy éves 6.2% ?

 • Tomi
  azt hol hallottad, hogy devizatartalék elég lenne az összes hitel átváltására? kb. 1/4-re sem lenne elég…
 • Tomi
  Ráadásul az államadósság kb. 40%-a devizában van…
 • Kiszamolo
  évente 6,2
 • Tomi
  “34 milliárd eurós nemzeti banki devizatartalék eltörpül a közel 100 milliárd eurós devizás adósságunkhoz képest, még abban az esetben is, ha a külföldi tulajdonú bankok pár éven belül visszafizetik anyavállalati finanszírozásukat (a hazai bankszektor teljes külső finanszírozása közel 28 milliárd euró”
 • user
  “mert a szlovák bank jelentése szerint 26.400 euró kamatot kapott a pénzére”

  Ez tényleg így történt? Az ABC szlovák bank írt egy levelet a magyar NAV-nak, hogy XY úr/hölgy 26.400 euró kamatot kapott? Önként, dalolva, anélkül, hogy a NAV adatokat kért volna?

  Egyébként alapesetben ez hogy van? A magyarok külföldön vezetett bankszámlája utáni kamatadó kit illet? Külföldet vagy Magyarországot?

  Ha a jól tudom, Svájc és Ausztria is kisírta a banktitok védelmének megmaradását, viszont a kamatadót ömlesztve küldik meg, amiből így nem tudni, hogy kinek mekkora is volt a külön-külön kamata.

 • Homeropata
  Mi a helyzet romániával? Az se eu tag. Ott melyek a jó bankok?
 • fma
  Az majd 12.5% a futamidőre …. aztak…. :-OO az nagyon komoly.
 • Kiszamolo
  Nem eu tag? Csak hatodik éve, Bulgáriával együtt. 🙂
 • Kiszamolo
  Igen, ha úgy kéred, Ausztria nem jelent le, viszont akkor 35% a kamatadó a 0,6%-os betétedre.

  Belinkeltem a lejelentést a cikkben.

 • Körtefa
  Svájcnak nem kellett sokat sírnia, lévén nem EU-tag.
 • steckler
  Szabadka, és Zombor nagy előnye, hogy közel van és max. 4 óra oda-vissza az út magyar fővárosból.
  A fenti bankok mellett én ajánlanám még a Hypo Bankot és az Unicreditet, sokszor elég jó akciós kamatai vannak.
  A szerbiai bankok nagy hátránya, hogy internetbankhoz tokent, csak szerbiai lakcím esetén adnak, vagyis a bankok 80%-ban külföldiek nem tudnak netbanki szolgáltatást kérni.
  A kivitelnél nem kell pénzdeklaráció, mint a 90-es években. Jelenleg viszont sok bank kér igazolást a pénz származásáról. Én az előző külföldi bank számlamegszüntetését szoktam felmutatni.
 • Kiszamolo
  A Hypo bankot én nem ajánlanám, kifejezetten gondban van.
 • SzőkeNő
  A visszakorigálást meddig érted? 300? 295? 290? 🙂
 • steckler
  A pénz kivételénél tényleg, min. 48 órával fel kell hívni az adott bank belgrádi központját és jelezni, hogy melyik fiókban szeretném felvenni a pénzt.
  Szerbiában a dinár megtakarítás se rossz jelenleg, mivel egyes bankok 12-13 % kamatot adnak egy éves lekötés esetén. Az sem elhanyagolható, hogy a forinthoz képest az elmúlt egy évben dinamikusan növekedett a dinár 2,4-es középárfolyamról 2,73-ig, ez is +13% (természetesen a forinthoz viszonyítva).
  A dinár se kockázatosabb valuta, mint a Ft. Ajánlott összehasonlító oldalak Szerbiára: banke.online.rs/bankarski-proizvodi/11/1/fizicka-lica/
 • steckler
  Hypo Bankot tudom hogy régóta árulják és volt csődje az anyabanknak.
  A szerbek egy része Montenegróba (ott 5% a kamatadó), vagy Boszniába helyezi át a megtakarításait, a magasabb kamatok és az adóhatóság végett.
  Jelenleg menekülővaluta az € helyett a rubel és az AUD Szerbiában. A boszniai szerbeknél a svéd korona is, mert sokan dolgoznak Svédországban. A svéd koronára a kamat Boszniában 5 és 7 % közötti egyes bankoknál.
  Boszniában a kamatadó 6%.
  Régebben érdemes volt még Horvátországban is € depositot nyitni, mivel a nettó kamat simán volt 5-6%. Július 1-ig megszüntetni a horvát bankszámlánkat
 • steckler
  “Az Unióból bejelentés nélkül 10 ezer eurót lehet kivinni és Szerbiába is ennyit lehet bejelentés nélkül bevinni. Ha ennél többet akarunk egyszerre elhelyezni, azt lejelentik a központi banknak. Azt javasolták a bankfiókokban, hogy legalább 2-3 hetet várjunk két 9.999 eurós betét között.”
  Ez tényleg így volt még 3-4 éve. Tavaly és idén is nyitott egy skandináv országban élő barátom kétszer 45.000 €-os Oročena štednja számlát, és senki nem szólt a bankban hogy ennyit nem lehet egy névre. Én is meglepődtem. Az más kérdés, hogy 10000€ felettit vámnyilatkozat nélkül ki se lehet vinni az EU-ból.
 • Kiszamolo
  Köszönjük!
 • Kiszamolo
  Lehetni lehet, csak legyen bejelentve a határon plusz automatikusan megy Belgrádba a jelentés.

  Két napja minden bankban ezt mondták, gondolom azóta nem változott. 🙂

 • Kiszamolo
  Ja és egyébként nem olvassuk a blogot rendszeresen? Hát ezért dolgozok én ennyit?!

  //kiszamolo.hu/itt-talalsz-magas-kamatokat-eurora/

  🙂

 • morbiczer
  1. Érdekes, hogy milyen pozitív színben tünteti fel a poszt a pénz Szerbiába menekítését, amikor máskor meg éppen az az egyik legfőbb mondanivaló itt, hogy a magasabb kamat mindig magasabb kockázatot is takar, és magasabb hozam sosincs “ingyen”.

  2. “Ez majd meg fog változni, ha Szerbia is belép az Unióba, azonban az még odébb van, 2015-2020-ra tippelnek a legtöbben.”

  2020 olyan messze van, hogy addig persze bármi lehet. De hogy 2015-ben nem lesz Szerbia EU-tag, az hétszentség. Még el se kezdődtek a csatlakozási tárgyalások, és ott van Koszovó problémája is.

 • Kiszamolo
  2015 a politikusok határideje, rajtuk kívül senki nem gondolja, hogy ez megvalósul addigra.

  A szerb bankok jelentős része veszélyes hely, ezt írtam is a cikkben, melyikek. Természetesen van országkockázat, bár sajnos azt kell mondanom, hogy lassan a legkockázatosabb ország minden mutató tekintetében Magyarország.

 • Homeropata
  Akkor csak emlegetted. Na ezt elnéztem.
  Meg eu tagságot kérdezni akartam. De valóban az. Akkor arra nem is érvényes az, mint Szerbiára. Pedig nálam az elérhetőbb megoldás, mint más országok.
 • Zoli
  Ha mentek számlát nyitni, szombat reggelre érjetek oda (amelyik bankban persze van szombati nyitvatartás 🙂 ), és menjetek be a régi “olasz” szabadkai piacra bevásárolni. Ft-tal és EUR-ral is tudsz fizetni, a gyümölcsök és zöldségek fele áron vannak mint nálunk. Az asszonyt rá tudod ereszteni a rengeteg ruhára (többnyire török vackok, de tényleg “ócsón”) Míg ő nézelődik, addig mindenképp egyetek egy hamburgert. Óriási húspogácsát kapsz bele (többféle fűszerezéssel), az orrod előtt sütik/melegítik újra vaslapon és te magad ízesíted, zöldségekkel és szószokkal. Összefolyt a számban a nyál. 🙂
 • Privacy
  @Kiszamolo:

  Annak mit ajánlasz, akinek csak egy olcsó (értsd: ingyenes) EUR folyószámla kell, ingyen SEPA utalásokkal, olcsó külföldi ATM használattal?

 • Maximus
  Sziasztok!
  Engem is régóta foglalkoztat ez a kérdés, és pont kapóra jött a cikk.
  Az OTP-t gondolom a legbiztosabb, és legkézenfekvőbb megoldásnak én is.
  Egy kérdésem lenne: Nem tudja valaki, náluk lehet külföldi állampolgárnak netbankot nyitni a számlához?
 • Kiszamolo
  //kiszamolo.hu/kulfoldi-szamlanyitas-lepesrol-lepesre-3/
 • Almandine
  Az nem hamburger, hanem pljeskavica 🙂
 • Privacy
  Tehát azt mondod, erre a célra a legolcsóbb fenntartani évi 36-48 euróért (+ a tranzakciós költségek) pont egy szlovák számlát? Nincs olcsóbb, akár kicsit messzebb? Hamar behozná az árát egy Ryanair út is.
 • Tamás
  Sziasztok,

  Próbálta esetleg valaki Szerbiát?
  Megírná a tapasztalatát, benyomását is?

  Köszönöm, T

 • Robert
  Üdvözlet Kiszamolo!

  Lenne egy kérdésem. Mi a véleményed a Societe Generale bankról ami Szerbiában van?

 • Kiszamolo
  Önmagában a név nem rossz, elég nagy francia pénzügyi szolgáltató, de azt sajnos nem tudom, hogy a szerb leánycége hogyan állhat.
 • Robert
  Köszönöm a válaszát!
 • Zsolt
  Szia!
  Ha csak a fizetésem kiutaltatom egy számlára és mintha külföldi lennék itthon és úgy használnám megéri?
 • Kiszamolo
  A váltás miatt (Ft-euró például) valószínűleg nem, az több, mint a 0,3%-os tranzakciós adó.
 • Zsolt
  Ha automatából veszek ki külföldi kártyával itthon pénzt vagy idehaza utalok az ottani ebankból vagy kártyával vásárolok akkor sem?
 • péter
  nem elhanyagolható hogy az intesa szerb visa kártyájával ingyen veszel fel pénzt az összes intesa csoport fiókjából, így akár euróban is felveheted a pénzt az eurós számládról mondjuk komárnóban…persze ha forintban akarod akkor forintban itthon….nem tudom h mennyit lehet beállítani napi illetve heti limitnek, de gyanítom h az ingyenes visa limitje valahol 1000-2000 eur körül lehet naponta….ez pedig már annyira nem rossz…
 • Kiszamolo
  Az euróssal nagyon nem, erre többször rákérdeztem. Kifejezetten marha drága a pénzfelvétel Szerbián kívül.
 • péter
  ez az összes bankra érvényes ?? tehát ha az eurós számlához rendelem a kártyát akkor nagyon drága a felvétel külföldön ? vagyis akkor ha folyószámlát szeretnék nyitni amiről itthon akarok pénzt levenni abban az esetben RSD számla éri meg hisz így van esély rá h itthon olcsón esetleg ingyen veszek le pénzt….persze kérdés h milyen árfolyamot számol a bank itthoni levételnél, szerbiai HUF vételi ? vagy magyar RSD eladási ?
 • Kiszamolo
  A OTP olcsó, valami fix 1 euró
 • Georg
  Kedves Kiszamolo szerkesztő!

  Egy olyan problémával szembesültem hogy szerb otp-ben nem engednek számlát nyitni. Rákérdeztek hogy mire használnám az eurós számlámat honnan érkezne pénz. Elmondtam hogy Németországból. Milyen jogcímen? – kérdezik. Elárultam hogy jövedelem. Erre azt a választ kaptam hogy ameddig nem hozok munkaszerződést nem nyithatok számlát és kiküldtek.

  Németországból TransferwiseLtd-n keresztül kapok jövedelmet jelenleg magyar számlára. Ezt elkerülendő, külföldi eurós számlára szeretném kérni a közeljövőben a pénzt viszont így falakba ütköztem. Esetleg a szerb opció helyett tud valami biztosat ajánlani?
  Köszönöm a segítséget!