Bankszámlanyitás és 6,2%-os eurós kamat Szerbiában

2013-03-21
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Két dolog foglalkoztatott mostanában.

Az egyik, hogy a forint betéti kamatai egyre gyengébbek, lassan már az eurós kamatok is utolérik a forintos kamatokat. Ehhez járul még hozzá az a sajnos igencsak elképzelhető forgatókönyv, hogy a jelenlegi kormány célja a forint erőteljes leértékelése, így téve Kínához hasonlóan vonzó összeszerelő-üzemmé az országot.

Ehhez csak az kell, hogy a lakosság és a kisvállalkozások devizahiteleit az MNB devizatartalékából csökkentsék, amennyire csak lehet, így már semmi akadálya nem lehetne a 350 forintos eurónak.

Ezért szeretném a pénzem egy részét átváltani euróra és dollárra, mihelyst kicsit visszakorrigál az árfolyam.

A másik dolog, ami inkább az ügyfeleimet érinti, hogy az Unióban kamatozó pénzekről az adóhivatal mindig kap jelentést és ez sokaknak nem túl kedvező hír.

Sokan tartják otthon a pénzt, mert nem adózták le, így nem merik sehová betenni kamatozni. Ezen többet buknak, mint ha leadózták volna (erről itt írtam) és az adócsalásuk soha nem évül el, mert nem tudják bizonyítani, hogy mikor került a tulajdonukba a pénz. (Az adóhivatal csak hivatalos iratot fogad el erre, azt mondja, hogy félmillió forintnál többet nem életszerű, hogy valaki otthon tart.)

Azonban éppen most olvastam egy rémhírt, hogy valakit elővett az adóhivatal, mert a szlovák bank jelentése szerint 26.400 euró kamatot kapott a pénzére. Nevetve bevitte a számlakivonatát, hogy csak 2,64 euró volt az, de ha már elkezdték a vizsgálatot, végig is vitték, hiába egy tévedés volt az alapja. (A szlovák számlanyitásról többek között itt írtam, az uniós országok jelentési kötelezettségeiről pedig itt.)

Ezért keresni kellene egy országot, amelyik nem uniós tagállam, vannak megbízható bankjai és nincs messze. Az egyik ilyen ország Szerbia.

Szegedről 20 perc autózással átérünk Szabadkára (Subotica), a határátlépéshez elég egy személyi igazolvány.

A legtöbb bankban gond nélkül nyithatunk számlát egy magyar útlevéllel, a számlavezetés általában ingyenes. A legtöbb bankban találunk valakit, aki beszél magyarul.

Az ország szinte minden mutató alapján jobban áll Magyarországnál: 2012-ben az államadósság a GDP 60,5%-a volt, bár az utóbbi egy évben erősen megugrott ez az érték. A GDP a tavalyi évtől eltekintve nagy mértékben, átlag 3-6%-kal nőtt az elmúlt 12 évben, bár van honnan felkapaszkodni a balkáni háború után. (Adatok itt)

Ami óvatosságra int, az a 12,5%-os infláció és a néha kiszámíthatatlan gazdaságpolitika (bár ez nekünk magyaroknak nem nagy újság).

A bankokkal vigyázni kell, sok bank nagyon rossz hitelportfólióval rendelkezik, nemrég ment csődbe például az Agrobank. A devizahitelek aránya igen kemény 80%. Ott a svájci frank helyett a dolláros és az eurós hitel volt a sláger. Ezen túl több bank görög tulajdonban van, ami szintén nem egy jó ómen mostanában. A helyi viszonyokat ismerők a nem külföldi kézben lévő bankok elkerülését is ajánlják.

A betétbiztosítás 50 ezer euróig érvényes, a kamatadó 15%, nemrég emelték fel 10%-ról. A helyi emberekben még élénken él a kilencvenes évek inflációja, ezért senki nem tartja a pénzét dinárban, még pár hónapra sem. Ezen úgy akarnak változtatni, hogy a dináros betéteken nincs kamatadó, jelenleg 8% körüli kamatok vannak dinárra, azonban az infláció ennél nagyobb.

Az Unióból bejelentés nélkül 10 ezer eurót lehet kivinni és Szerbiába is ennyit lehet bejelentés nélkül bevinni. Ha ennél többet akarunk egyszerre elhelyezni, azt lejelentik a központi banknak. Azt javasolták a bankfiókokban, hogy legalább 2-3 hetet várjunk két 9.999 eurós betét között.

Alternatív lehetőség, hogy több bankban helyezünk el egyszerre 9.999 eurót, majd két-három hónap lekötés után összevezetjük őket egy helyen, ha akarjuk. Arra a kérdésre, honnan van a pénz, legyen egy jó válaszunk (örököltem, vállalkozó vagyok, ez a megtakarításom, azért hozom ide, mert itt magasabb a kamat, mint otthon.)

A nagyobb eurós pénzfelvételt 48 órával előtte a legtöbb bankban be kell jelenteni.

Nagy pozitívum, hogy Szerbiában nem ismerik az új pénz- régi pénz fogalmát, minden betét egyformán kamatozik, független attól, mikor vittük oda.

A megtakarítási számla szinte mindenhol költségmentes, több bank kínál devizás folyószámlát is díjmentesen, van, ahol még a bankkártyáért sem kell fizetni. (Ahogy Szlovákiában, itt is külön van folyószámla és megtakarítási számla. A folyószámlán nem lehet pénzt lekötni, a megtakarítási számláról nem lehet utalni.)

Azonban a külföldre utalás a folyószámláról macerás, gyakran számlát kérnek, mit vettünk és miért akarunk pénzt kiutalni az országból (természetesen ez nem vonatkozik a kártyás vásárlásokra). Ezért aztán gyakran készpénzben kell kivinni a pénzt az országból, mert úgy a legegyszerűbb.

A legjobb azonban az, hogy nem jelentik a kamatokat a magyar adóhivatalnak, kivéve persze a pénzmosás-gyanús eseteket, ezért százezreket nem érdemes itt sem utalgatni túl sűrűn. Ez majd meg fog változni, ha Szerbia is belép az Unióba, azonban az még odébb van, 2015-2020-ra tippelnek a legtöbben.

Miután körbenéztem a bankokban, én két bankba vinnék pénzt, az OTP helyi fiókjába és a néhai Volksbankba, amit megvett az orosz OTP, a Sberbank. Mindkettő bank jó állapotban van, az előbbinek a legjobb a tőkemegfelelése és a hitelállományát is folyamatosan tisztítják, a Sberbank meg egész egyszerűen egy orosz mamut bank, hatalmas tőkével.

A piacvezető bank az Intensa, azaz a magyar CIB, még ők is talán elég jók.

Ennek ellenére a többi bank ajánlatát is leírom, hátha valakinek más a szimpatikus.

OTP Banka: A magyar OTP helyi leányvállalata. A szabadkai fiók vezetője nagyon segítőkész és magyar. Itt találtam a legjobb kamatokat.

Szombaton is nyitva vannak, a cím Subotica, Trg slobode 2, telefon: 00-381-24-63-13-00

A számlavezetés itt nem ingyenes, de csak azért, mert muszáj nyitni egy dináros számlát is, ennek költsége kb. 2,5 euró havonta. Ezt az árukapcsolást várhatóan eltörlik áprilistól, így itt is ingyen lesz a számlavezetés.

25 hónapra 6,2% kamatot adnak az euróra, ez igen vonzó ajánlat, a magyar OTP a forintbetétekre sem ad ennyit.

A többi eurós kamat: 3 hónapra 4%, 6 hónapra 4,5, 12 hónapra 4,7%. Fiókvezető nagyobb összegnél erre még tud további kamatot kérni a központtól, így 15 ezer euró felett 6 hónapra 4,8%, 12 hónapra 5,2% a kamat (mínusz kamatadó)

Update: csökkentette a kamatokat az OTP, már csak 4,4%-ot fizet két évre és 4%-ot egy évre.

Sberbank (Volksbank): Stella az, aki beszél magyarul a szabadkai fiókban.

Egyedül ebben a bankban kérnek egy lakcím-bejelentő lapot a rendőrségtől az útlevél mellé, ezt a hotel is igazolja, hogy éppen náluk szálltunk meg egy napra. Hogy mi az értelme, senki nem tudja.

A kamatok: 3 hónap 3%, 6 hónap 3,75%, 12 hónap 4,5%.

A devizás számlához nincs bankkártya.

Intensa Banca: A magyar CIB Bank testvére, ez a piacvezető Szerbiában. Itt még a bankkártya is ingyen van az eurós számlához.

Kamatok: 3 hónap 2,5%, 6 hónap 3%, 12 hónap 4%.

Raiffeisen Bank: ingyenes számlavezetés, a bankkártya a második évtől 5 euró/év.

Kamatok: 3 hónap 1%, 6 hónap 1,6%, 1 év 2,25%

Pro Credit bank: valami német tulajdonos, de holding, nekem zavaros volt, ki is ez tulajdonképpen. Van 200 dinár nyitási díj (1,8 euró) és 150 dinár a számla havonta, bankkártya nincs.

A kamatok: 3 hónap 2,2%, 6 hónap 2,8%, 12 hónap 3,8% 24 hónap 4%

KBC Bank: A magyar K&H Bank testvére. 3 éve árulják, még nem akarta senki megvenni. Számlavezetés ingyenes, a bankkártya évi 500 dinár és kétévente 300 dinár pluszban. (Egy euró 112 dinár)

Kamatok: 3 hónap 3,25%, 6 hónap 3,75%, 9 hónap 4,25%, 1 év 4,5%

Eurobank: görög bank, nincs bankkártya a devizaszámlához.

A kamatok: 3 hó 3,44%, 6 hónap 3,63%, 1 év 4,2%

Piraeus Bank: Görög bank, csak angolul beszélnek. 3 hónap 3,75%, 6 hónap 4,25%, 12 hónap 4,6%

Remélem, most már mindent tudsz, amit szerettél volna a szerbiai számlanyitással kapcsolatban.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram