Átlagvagyon

Még tavaly jelent meg az MNB tanulmánya a magyarok vagyoni helyzetéről, amiből a legtöbb sajtótermék a “lényeget” hozta le: az átlagmagyarnak 27 milliós vagyona van háztartásonként.

A tanulmány ennél kicsit szofisztikáltabb volt, ugyanis azért ennél több információ volt benne. A lakosság alsó 10%-ának a nettó vagyona mínusz 476 milliárd forint, a felső 10%-ának lényegesen több a vagyona, mint az alatta lévő 90%-nak. Ezen belül is a felső 1% kezében van a vagyon bő negyede.

Sőt, a társadalom alsó fele mindössze a teljes vagyon 8.9%-át birtokolja.

Az alsó 90% vagyonának oroszlánrésze “nem pénzügyi vagyon”, vagyis leginkább a lakás, amiben lakik és az autó, amivel jár. Ebből következik, hogy a vagyongyarapodás, amit ünnepeltünk 2014-2017 között (ekkori adatokkal dolgozik a tanulmány), az ebben a körben nem más, mint az ingatlanok áremelkedése. A háztartások pénzügyi vagyona az alsó 90%-ban igazán komolyan nem nőtt.

A részvények és kötvények 95%-a a felső 10% kezében van.

De területileg is nagy az egyenlőtlenség: míg Észak-Magyarországon 14 illetve 7,7 millió Ft az átlag és a medián vagyon mértéke, Budapesten ezek a számok 52,6 és 21,3 millió Ft.

Míg az Egyesült Államokban a kor növekedésével dinamikusan nő a vagyon mértéke is, idehaza legnagyobb vagyonnal a 46-55 évesek rendelkeznek, a 75 év felettiek kevesebb vagyonnal bírnak, mint a 36 év alattiak.

Érdemes átolvasni a tanulmányt, mert idehaza valamiért nagyon félnek attól, hogy a medián béreket, medián vagyonokat nyilvánosságra hozzák, mert a társadalom szétszakadásának legbiztosabb jele, ha nagy a különbség az átlag és a medián között.

(Az átlag az, hogy mindenki fizetését, vagyonát, akármijét összeadják és elosztják a létszámmal. A medián azt mutatja, hogy a pont középen álló ember mennyit keres, mennyi vagyona van, stb. 100 embernél az ötvenedik ember fizetése a medián fizetés, nála ugyanannyian keresnek kevesebbet, mint többet. A vezérigazgató négymilliós fizetése és a felső vezetés juttatásai csúnyán eltolják az átlagot mondjuk egy gyárban.)

Persze ez nem csak nálunk egyre nagyobb gond, az Egyesült Államokban sem jobb a helyzet.

Ott életkor szerint így néz ki a medián és az átlag különbsége a vagyon esetén:

35 év alatt: Medián nettó vagyon: $11,100 (átlagos nettó vagyon: $76,200).
35-44: $59,800 ($288,700).
45-54: $124,200 ($727,500).
55-64: $187,300 ($1,167,400).
65-74: $224,100 ($1,066,000).
75+: $264,800 ($1,067,000).

Share

223 hozzászólás

 • Cartman

  “Azért keres ez ennyit meg annyit azért kerül ez ennyibe meg annyiba mert a nagyságos minfenható piac így látja jónak.”
  Senki nem fog fegyvert senki fejehez sem, hogy szarer hugyer dolgozzon. Ha szerinted egy arufeltolto havi fel milliot erdemel, akkor csinalj ceget es fizess nekik annyit. Egyben add is meg az elerhetoseged mert maris kezdenek nalad.

 • Nomádkodó
  @treil: 30 milliós ingatlanban egy év alatt 3 millió lakbért spóroltak meg? Az havi 250 000, egy most 30 millát érő lakást tuti biztos nem fogsz annyiért kiadni :).
 • Szabolcs
  “Gábor
  2020-09-02 at 16:13
  Oda írtam, hogy ha egy olyan világban nőtettek volna fel, ahol az a normális, ahol azt látjátok már gyermekként is, hogy igazgatóként is max a melós háromszoros bérét lehet kapni, akkor az lenne a természetes, normális állapot.”

  Én pont ilyen világban nőttem fel. Nem volt sokunk, és értelmiségi szülők taxisnál/szakinál nem kerestek többet, de nem hiányzott az sem, ami nem volt. Kb. a szocializmus fénykorában és bedőlése között lettem már akkora, hogy mást is felfogjak a matchboxon (ami persze nekem nem volt, de volt más márkájú, kgst :)) kívül.
  Nem volt élhetetlen kor, és a nyarak is tartalmasnak tűntek net és mobil nélkül is (nagyszülővel mentünk vidéken olyan ismerőshöz/rokonhoz, akinek volt telefonja, hogy hazaszóljak Pestre a szülőknek/hét: még élek). Tehát megéltem azt is, valamiért mégis ment a levesbe.

 • Janos82

  Csak gondolom a szobafesto vallalkozo, the meg alkalmazott. O kataskent keresi meg azt, Amit te. Neki tobb penze all eszkozokben mint neked. Ezek azert nem lenyegtelen kulonbsegek. Mint ahogy a szabadsag, betegszabi, munkanelkuli, hitelkepesek, nyugdijjarulek SEM. Persze 40eves korig ezek nem til erdekesek, de utana ezekmiatt nyilik az ollo.
 • L70

  Te elolvastad a tanulmányt vagy csak úgy elképzeled, mi a vagyon fogalma benne? A 3. oldalon szépen le van írva, hogy mi a vagyon és mi nem. Az autód kivételével minden más igen, ha értően elolvasod. A lakásaid pl a nem tőzsdei részesedések alatt vannak (pongyola fogalmazásban a vállalkozásod nettó vagyona).

  Szóval nem kell itt sírni és kígyót békát kiabálni, hanem értően kell olvasni.

 • Monopoly

  Ha azon gondolkodsz, ami nincs (magas fizetés), akkor negatívan gondolkodsz, vagyis valaminek a hiányára fókuszálsz.

  Gondolkodj pozitívan, vagyis gondolj valaminek a meglétére: tedd fel magadnak a kérdést, hogy mi az a plusz tudás, képesség, képesítés, nyelvtudás, tapasztalat stb., amivel ha rendelkeznél, akkor kitűnnél a munkaerőpiacon a hozzád hasonlók közül.

  Vagy mi lenne az a vállalkozás, amit el tudnál indítani, akár csak kicsiben, egyelőre a főállás mellett?

  Kedvenc egykori tanárom, aki gépészmérnökként jól tudott programozni és az elektronikához is értett, az oktatás mellett vitt egy kis vállalkozást, amivel szabályozástechnikai rendszereket épitett ki és karbantartott helyi cégeknek, és egyedül egy egész megyeszékhelyen kb. csak ő volt erre így alkalmas.
  Ő mondta mindig, hogy szakmai határterületekre képezzük magunkat, ha lehet, mert azokból az emberekből van kevés.

 • külföldimagyar

  Ott a pont. Köszönöm! Én is ebben a korban nőttem fel, és tudom, hogy milyen volt Mo a 80-as években…
  ÖSSZEHASONLÍTHATATLAN az a világ a mostanival, az előbbi javára.
  Sajnálom a mai fiatalokat, akik AZT nem élték meg. Nincs összehasonlítási alapjuk: csak a kapitalizmust látják, élik meg.
  A baj az, hogy sok helyen, és ilyen fórumokon mint ez, amint megpedzem ezt a témát, egyből le vagyok kommunistázva.
  Ami érdekes, hogy BÁRKIVEL beszélek aki megérte azt a kort, és a mai világot, SENKI nem dicsőíti a kapitalizmust, és mindenki egyöntetűen azt mondja, amit én, hogy régen jobb világ volt.

  Köszönöm, de nekem a tárgyak nem hiányoznak! Sokkal inkább a jó emberi kapcsolatok, egy élhető világ, és olyan világ, ami hosszútávon fenntartható, nem teszi gallyra a Föld nevű bolygót! EZ SZÁMÍT, NEM AZ UTAK, MEG A TÖMEGKÖZLEKEDÉS, MEG AZ X-edik iPHONE…
  JELSZÓ: ÉLNI ÉS ÉLNI HAGYNI!

 • szintén külföldi magyar

  Én is árnyalnám a képet. Szintén Svájc, nagy multi, egyik kollégánk év végén megy nyugdíjba. Egy csapatban vannak huszonévesek és 40/50/60 felettiek is, nagyon jól működik. A főnök kb. középen van életkorban. Ha az eszedből és a munkatapasztalatodból élsz akkor értékelik a 20-30-40 évnyi tudást. Magyarországon kapsz 3 hónap segélyt, jó esetben, maximum minimálbért, itt 2 évig jár az előző fizetésed 60%-a, ha gyerek is van akkor 70%. Van felső határ, kb. az átlagkereset kétszerese (br. 10000 frank/hó). Mi ketten olyan 3000-3200 frankból élünk havonta, ez egyikőnk fizetésének fele. Nekem inkább pozitív a benyomásom, összehasonlítva Magyarországgal nem szívatják, gáncsolják az embert a hivatalok, hagyják élni. A zebránál megállnak, nem kell rohanni, van idő családi életre, nem kell megszakadni. Akár egy fizetésből megél egy család.
 • szintén külföldi magyar

  Nem uszítják egymás ellen az embereket. A főnök megbízik az alkalmazottaiban. A kórházban nem kell rettegni a fertőzésektől (egy pár rémtörténet: ismerős 50-es belehalt bokatörésbe/fertőzésbe, anyósnak év végén tudják kiértékelni a pajzsmirigy leletét, nyugdíjas barátomnak már fél éve nem tudnak időpontot adni urulógiára, stb.). A mentő időben kiér. Nem zsarolják el a nyugdíjam. De ezek olyan dolgok amiket Magyarországon is meg lehetne csinálni ha lenne akarat. Viszont az emberek mentalitását, az irigységet, közönyt (villamoson leszúrnak embereket és a többi meg nézi), az állandó rohanást és frusztrációt (támadás alatt áll az ország!) nagyon nehéz megváltoztatni. Főleg ha egyszer kiengedték a szellemet a palackból.
 • Cartman

  Arra meg nem gondoltal, hogy talan veled van a problema es nem a vilaggal? Mi akadalyoz meg abban ma, hogy kialakits jo emberi kapcsolatokat masokkal? Mi akadalyoz meg abban, hogy kiszamithato eletet elj? Azt ne mondd, hogy a kapitalistak, meg a penz… Ha nincsenek nagy igenyeid es nem vered a penzt hulyesegre, gyerek nelkul havi 200-bol kiszamithato eletet elhetsz. Az emberi kapcsolatokat meg neked kell jova tenned, nem egy “jobb rendszer” altal kell belekenyszeritened masokat abba, hogy veled interakcioba lepjenek. Ma mar senki nem jelent fel / visz el a fekete auto, ha nem birsz valakit. Kilephetsz egy bantalmazo kapcsolatbol, mas programot is valaszthatsz a barataiddal, mint az alkoholizmus es a felhok nezese. Magadat valtoztasd meg, ne a vilagot, mert az nem fog menni. Meg fejben tegyel rendet, mert a penz es a jo emberi kapcsolatok nem zarjak ki egymast..

 • Zabalint

  Nem csak a kommunizmus az alternatíva, de az, hogy a cégeknek megmond, hogy mennyiért vehetnek fel vezetőket, csakis diktatórikus rendszerben képzelhető el, ráadásul garantált, hogy rosszabb lesz, mint ha hagyod, hogy a cégek döntsék el. Nem, a piac nem tökéletes, de annál, hogy én majd fentről megmondom ki mit mennyiért vehet vagy adhat el, jobb megoldás.
 • Zabalint

  A normális az, hogy a cég tulajdonosai döntik el, hogy mennyit fizetnek az igazgatónak. Mert az ő pénzük, ő vállalatuk.

  Mellesleg sokan olyan világban szocializálódtak, amiről te beszélsz, és mégis megváltozott rendszerváltás után a helyzet.

 • untermensch4
  külföldi magyar, kitaláltam neked egy jó üzletet. Csinálj visszavonulási lehetőséget 50-es svájciaknak kihalt magyar zsákfaluból.
 • untermensch4
  lehet hogy akkor műxik a hozzászólás firefox-ból ha a robotelhárító szó beírása után entert nyomunk, nem pedig kattintunk a “Hozzászólás küldése”-re?
 • Janos82

  Itt nem a kapitalizmus a gond, hanem a fogyasztoi tarsadalom es az, hogy nem vagyunk egymasra utalva. Ha rossz a viszonyom a gyerekeimmel, akkor is lesz nyugdijjam. Igy nem Kell felnem. A tul Eros allami szerepvallalas az Ami az egyik gond.
  A masik meg a marketing. Elhitetik az emberekkel, hogy Kell neki az a valami, Ami igazabol nem. Igy viszont nem tudsz felhalmozni, es kiszolgaltatott leszel, csak mar nem a csaladnak es a szomszednak mint regen, hanem a fonoknek es a cegeknek. De ha a reklamokat es a tulfogyasztast kihagyod, akkor 10-20 ev alatt elerheto az anyagi biztonsag.
 • Max Goldman

  Egyreszt mire a fodrasznak meg szobafestonek kialakul a klienturaja meg elindul a biznisz az sem ket nap.
  Masreszt azok fizikai melok, nem rajzolgatas egy asztalnal.
  De ha ennyire savanyu a szolo miert nem vagsz bele a szobafestesbe? Derogal az egodnak?
 • Szabolcs
  külföldimagyar
  2020-09-03 at 10:52

  Maradjunk abban, hogy biztosan volt, ami akkor és talán most is jobb/élhetőbb lenne, és van, ami meg javult.
  Én pl. alapvetően jónak gondoltam a 80-as éveket, és most is tetszik, ha visszagondolok rá.
  De mégis van olyan, amit hiányolnék a mostaniból is, pl. az utazás szabadságát, hogy nem a mikulászacsiban lát a gyerek narancsot 1-szer /év, stb.
  De pl. mi nem voltunk túlterhelve a suliban, bárki-bármit is mond, ellenben a mostani helyzettel. És volt sanszod bekerülni gimibe, mert nem lettek belőlük szakimnáziumoknak hívott szakközepek, lehetett várni a mileszelhanagyleszellel. Létező és működő tömegsport, kvázi ingyé, stb.
  Sok más meg nem volt, ráadásul most fizetjük vissza azt, ami miatt az akkori kor jobbnak tűnik most. Mert a munkahelyeken nem tudom mi volt, azt nem éltem meg, de valahogy a cserearány mindig romlott a hírek alapján…

 • külföldimagyar

  “…Én is árnyalnám a képet. Szintén Svájc, nagy multi, egyik kollégánk év végén megy nyugdíjba. Egy csapatban vannak huszonévesek és 40/50/60 felettiek is, nagyon jól működik. A főnök kb. középen van életkorban. Ha az eszedből és a munkatapasztalatodból élsz akkor értékelik a 20-30-40 évnyi tudást…”

  Szemellenző fel, mi? Jó buli. Azért nézz ki néha mögüle… Katt pl ide:

  srf.ch/news/wirtschaft/langzeit-arbeitslosigkeit-wenn-das-alter-zur-einstellungshuerde-wird
  srf.ch/news/schweiz/trauma-der-aussteuerung-es-wuerde-sich-lohnen-ueber-das-system-nachzudenken

  További infó:
  google keresőkifejezés: “50+ problem schweiz”

  Én pár év Svájc után láttam hasonlóan rózsaszínben a helyzetet. Így tízhez közel korántsem. 🙂

 • külföldimagyar

  “Magyarországon kapsz 3 hónap segélyt, jó esetben, maximum minimálbért, itt 2 évig jár az előző fizetésed 60%-a, ha gyerek is van akkor 70%. Van felső határ, kb. az átlagkereset kétszerese (br. 10000 frank/hó). Mi ketten olyan 3000-3200 frankból élünk havonta, ez egyikőnk fizetésének fele. Nekem inkább pozitív a benyomásom, összehasonlítva Magyarországgal nem szívatják, gáncsolják az embert a hivatalok, hagyják élni. A zebránál megállnak, nem kell rohanni, van idő családi életre, nem kell megszakadni. Akár egy fizetésből megél egy család.”

  1. Nem segély miatt megyünk sehova
  2. A mondandóm lényege nem erre vonatkozott
  3. 3000-3200 CHF havonta… 🙂 2 személyre… Vicces… Úgy is mondhatnám: Kamu.
  4. Mondom: 1-2 év után az összbenyomásod ok. Majd megélsz 1-2 helyzetet, és meglátod, hogy merről fúj a szél. 😉

 • külföldimagyar

  Bocs, nem megyek bele, a provokációt meg amúgy sem szeretem. 😉

  Nem értetted meg a mondanivalómat. Sajnálom.

 • Kuba
  Megkérdezem még egyszer, mert néhány posttal ezelőtt sem jött rá válasz: miért nem Kubába költözöl, ahol megkaphatod mindazt, amiről írsz? Vagy a valóságban azért mégsem annyira tetszik az a rendszer?
 • külföldimagyar

  Egyetértek azzal, amit írtál.
  Viszont szerintem az eladási-és marketingmánia, a termelési kényszer, szeméthegygyártás ergó a fogyasztói társadalom a kapitalizmus “terméke”.
  Köpödjetek meg nyugodtan, én ismét a 80-as évek “ha elromlik javítsd meg” szlogene mellett érvelek, szerintem sokkal tartósabb világot eredményez(ne), mint a mai.
  Sok sok undorító dolog van a mai világban, ami a pénzcentrikus világból fakad.

 • V.A.Laki
  Nem tudom, hany fizikai melost lattatok mar. Komuveseket, akiknek kerges a kezuk, leszedi a kocsi kormanyarol a bort. Aszfaltozo munkasokat, akik feketere barnulnak a napon. Gyerekeket, akiknek huszevesen kell “vallalkozniuk”, anelkul, hogy barki a vilagon kiokositotta oket. Ugy hintaba ultetik es b*sszak at oket, hogy ti azt elkepzelni sem tudjatok.

  De ha az egyik megallja a helyet az eletben, neadj isten tisztessegesen tud kerseni (mert egy kicsit jobb eszu, erosebb, esetleg megbizhatobb ember, mint a tobbi), akkor a nagy “mernok” rogton agyverzest kap napi 3x. Hiszen csak azert tanult, hogy halala napjaig o legyen a legnagyobb kiraly a, mi az mar, hogy ez nem alanyi jogon jar a diploma melle. A nagy mernok aludni sem bir a vilag igazsagtalansagatol ilyenkor.

  (De igazabol az duhit fel, hogy mindig azok irnak “mernok” nick alatt, akik egy szillogizmust sem kepesek helyesen levezetni.)

 • Miklós
  “de az, hogy a cégeknek megmond, hogy mennyiért vehetnek fel vezetőket, csakis diktatórikus rendszerben képzelhető el” szerinted amikor befektetnek egy cégbe, mi történik? Odaadnak neked X összeget és azt csinálsz vele amit akarsz, vagy esetleg közlik, hogy abból fel kell venned A számú menedzsert, B számú operátort és C számú adminisztációs alkalmazottat, stb., vagyis “munkahelyeket kell teremtened”, majd azt is megmondják, hogy éves szinten mennyit akarnak profitálni rajtad és ha mindezt teljesíteni akarod és csinálsz egy költségvetést, akkor pontosan az jön ki, hogy mindenkinek megszabták a fizetését? Ahhoz képest, hogy egyes kommentelők istenítik a piacot, elég keveset tudnak a működéséről…
 • Családfő
  külföldimagyar,
  Kezded ezt túltolni. A confirmation bias-nek pedig iskolapéldáját hozod.
 • szintén külföldi magyar

  Oké, értem, az 50 felettieknek nehezebb elhelyezkedni, de ebben mi a meglepő? Úgy gondolod hogy ez Magyarországon vagy máshol nem így van? Svájc Európa egyik legkompetitívebb gazdasága (jobb magyar szót nem találtam). Legalább foglalkoznak a témával és nem söprik a szőnyeg alá.
  Senki sem állítja hogy a Nyugat a kánaán, de szerintem mégis nagyobb biztonságot nyújt (anyagi és fizikai értelemben) és élhetőbb. Lásd például hogy szívatja Magyarország saját állampolgárait ha haza akarnak látogatni. A szlovák, cseh, lengyel polgár előjogokat élvez a magyarral szemben?
  A másik kedvencem amikor írják hogy sok nyugati nyugdíjas költözik Magyarországra mert a kis lakása helyett palotát tud venni. Kíváncsi lennék az arcukra amikor először kapcsolatba kerülnek az egészségüggyel. És nem az ápolókra, orvosokra gondolok (tisztelet nekik!), hanem a körülményekre…
 • Janos82

  A fogyasztoi tarsadalom a fejlodes termeke. Annyi az egesz, hogy tul sokat termelunk. Nem veletlen, hogy joval fiatalabb a kapitalizmusnal. Amugy kommunizmusban, feudalizmusban is kialakulhat fogyasztoi tarsadalom, csak annyi kell, hogy sokat termeljenek es azt szetosszak, me csak egy szuk elit reszesuljon a javakbol. A kapitalizmus csak annyival segiti ezt Elo, hogy jobban osztonoz a magasabb hatekonysagra, termelesre, fejlodesre.
 • Janos82

  Szerintem, ha a befekteto mondja meg, hogy MIT akar, akkor miert fizet tobbet a ceonak mint a takaritonak? Miert mennek bele abba, hogy vagyonokat keressen a CEO?

 • Treil
  Azért van rengeteg vezető arcpiritoan magas fizetéssel mert jól adják el magukat, jó embereket ismernek, jó embereket tartanak zsebben, és nem azert mert olyan nélkülözhetetlen munkát végeznek. Nyilván minél magasabb felelősség annál több pénz, megha sokszor hazardjatekot játszanak is.
  Nalunk tavaly kuldtek el egy felsovezetot, aki mar legalább 3 kozepvezeto beret kapta plusz juttatasok innen -onnan. Mi lett a következménye? Semmi, működik a cég.
 • Miklós
  mert jobban ki tudja szolgálni az érdekeiket. Ehhez, természetesen, szükségesek bizonyos szellemi és fizikai adottságok, amivel az, aki a CEO pozicióját foglalja el, rendelkezik, míg a takarító nem. Ez értelemszerű. Emellett kellenek emberek is a kirakatba, hogy az átlagember elhiggye, hogyha jobban tanul és/vagy keményebben hajt, akkor majd ő is eljut a kánaánba. Persze ez csak akkor történik meg, ha sikerül kiütnie a felette állókat a poziciókból, vagyis, “a befektetők” elhiszik róla, hogy ő jobban ki tudja szolgálni az érdekeiket. Ez pedig egyre nehezebb feladat lesz, hiszen a “befektetőknek” már AI-alapú HR rendszere van…
 • külföldimagyar
  Egy mai cikk a nagyokosoknak, akik szerint a piacgazdaság MŰKÖDIK… 🙂

  Kb így…:
  20min.ch/story/was-volg-co-jetzt-von-der-weko-droht-573525846423

  😉

 • külföldimagyar
  @szintén külföldi magyar

  “Oké, értem, az 50 felettieknek nehezebb elhelyezkedni, de ebben mi a meglepő? Úgy gondolod hogy ez Magyarországon vagy máshol nem így van? Svájc Európa egyik legkompetitívebb gazdasága (jobb magyar szót nem találtam). Legalább foglalkoznak a témával és nem söprik a szőnyeg alá.
  Senki sem állítja hogy a Nyugat a kánaán, de szerintem mégis nagyobb biztonságot nyújt (anyagi és fizikai értelemben) és élhetőbb.”

  Nem értetted meg a lényeget: Lehet, hogy az 50+ -osoknak máshol is nehéz, de itt nem erről van szó.

  1. Itt rendszer-szinten cserélik le az 50+ -osokat fiatal kelet eu-sokra
  2. Aki kikerül munkanélküliként 50 felett, az – MIVEL HORROR A FENNTARTÁSI KTG, ezért pillanatok alatt feléli az 50-éves koráig összekuporgatott vagyonát, és mire eléri a nyugdíjat NINCSTELEN LESZ úgy, hogy egy életet végigdolgozott. OK így? Remélem vili.

 • külföldimagyar

  “A másik kedvencem amikor írják hogy sok nyugati nyugdíjas költözik Magyarországra mert a kis lakása helyett palotát tud venni. Kíváncsi lennék az arcukra amikor először kapcsolatba kerülnek az egészségüggyel. És nem az ápolókra, orvosokra gondolok (tisztelet nekik!), hanem a körülményekre…”

  Fiatal lehetsz, mert az összefüggéseket még nem igazán látod át…

  Az, hogy sok német és svájci költözik Mo-ra, az épp a fent vázolt probléma KÖVETKEZMÉNYE.
  Ha ugyanis választani kell egy olyan helyzetben, ahol az alábbi variációk adottak:
  1. Felélem az összespórolt vagyonomat, de ittmaradok, öregkori szegénység következményével.
  2. Lelépek egy olyan országba, ahol LÉNYEGESEN ALACSONYABBAK a létfenntartási költségeim, és “királyként” élek.

  Én bizony a 2. variációt választanám. (Még akkor is, ha svájci lennék…)

  Sokan amúgy még olcsóbb helyre mennek: afrikába…

 • Mernok
  Hagyjuk már ezt, mert lényegtelen. Nekem egy munkaszerződés van a fiókom mélyén, neki meg más iratok mert katázik. Én vagyonokat leadózok havonta, ő meg szinte semmit. Mások az adminisztrációs terhek. De ugyanannyi pénze van a számláján mint nekem, aki éveken keresztül tanult érte feleslegesen. Csak egy bsc képzéssel 3,5 kiesett éved van amíg nem keresel érdemi pénzt, ne soroljuk ide ha diákmunkaban dolgozgatsz pár órát, azt elviszi a koli, a könyvek, különtanár stb. ami csak az egyetem miatt kell. Nem olyan eget verő tényező az sem, hogy 1-2 hónapnyi fizuja eszközökben áll, nem oszt nem szoroz. Nem véletlen egyébként, hogy a kutya sem jelentkezett idén mérnöki pályára, észrevették a fiatalok, hogy nem éri meg.
 • Janos82

  Ok, akkor the is latod,hogy a ceonak valamivel tobbet Kell tudnia mint a takaritonak.
  De amugy minek akarnek CEO lenni, amikor van egy csomo lehetosegem netto 500+ -t hazavinni? A multiknal rengeteg ilyen pozi van,meg vezetonek se Kell lenni hozzajuk, de sok szaki is megkeresheti ezt az osszeget.

 • Szabolcs
  külföldimagyar
  2020-09-04 at 08:07
  ha 50+pár évesen elveszti az állását, akkor nem az életét dolgozta végig, hanem 25-30 évet dolgozott, és 80-85-öt él.
  Amúgy de, racionális elmenni, mert az egészségügyi ellátásból nem az államit fogja igénybevenni. Én mondjuk nem Afrika felé mozdulnék, ha muszáj lenne, de ezt a svájciak biztos jobban tudják.

  Mernok
  2020-09-04 at 08:54
  Ha senki sem jelentkezik, akkor 15 év múlva majd nagyot szakítanak a mérnökök, mert akkor az lesz a hiánycikk. Vagy lehet, hogy már 10…

 • Janos82
  :

  En is diplomas vagyok, de nem sajnalom a szakik beret, mert ok massal szivnak.
  Az a baj, hogy csak a szamlan landolo penzt nezed, azt nem, hogy mennyivel tobbet sziv a megkeresesevel, es azt se, hogy alatta sokkal gyengebb a vedohalo mint alattad.
  Pedig neki eleg egy par honapos betegseg, serv vagy serules es Vege a jovilaganak. A te eletedet is kettetorne ugyanez? Vagy te par honap tappenz utan ugyanannyit keresnel mint elotte?

 • Mernok
  Még akár az is lehet hogy igazad van, csakhát izé, tudod, a jelenben élünk…. (egyébként ugyanezt a “brutális mérnökhiány van az országban” dumát vettem be amikor életem sakktábláján meghúztam a legrosszabb lépést es beiratkoztam az egyetemre.)
  Egy külön cikket megérne, ha már pénzügyi témákat pengetünk, hogy állásinterjúkon hányszor elhangzik hogy “most csak ennyi, de a jövőben ez még emelkedhet/emelkedni fog”. Ez kissé hasonlít az opció fogalmához, de az álláskereső nem opciót akar venni hogy majd 10 év múlva kereshet nettó 900-at, hanem most akar 450-et. Mégegyszer mondom: a jelenben élünk.
 • csizkek
  Koszi a nemet atlagber temahoz a hozzaszolasokat. Erre gondoltam, nem a Bundesbankos statra. De az eredmeny vegulis hasonlo. ecb.europa.eu/pub/economic-research/research-networks/html/researcher_hfcn-faq.hu.html
  Nemetorszag alul. Valoban egyik ok az ingatlanvagyon, de ettol meg jol keresnek es lehetne penzugyi vagyon. De ha jobban szetnezek igaz amit a stat is ir. 40% az egyfos haztartasok aranya. Van tobb jol kereso ismerosom akik mondjuk 2fos haztartas, de gyermektelenek. Es a keresetuket tudatosan felelik, mivel a nyugdijjuk varhatoan magas lesz es nincs egzisztencialis nyugdijjas problema. Ez ment eddig. Azert ez valtozik erosen a fiatalabb korosztalyban.
  Valoban ennek a stabilitasnak is van ara ami nincs a vagyoni helyzetben. Jo eü, nem kell csuszopenz. Relativ jo nyugdijj es zsocialis rendszer.
 • csizkek
  A kulfoldi lethez hozzatartozik egy jo eros kultursokk. Ennek erdekes modon van mindenkinel egy jol elkulonitheto 4 szakasza, idoben persze mindenkinel mas. schrammelivett.blog.hu/2016/05/06/az_uj_elet_negy_szakasza_dilemmak_es_valasztasok_kulfoldon_1_resz Az aki nem elte at meg min. a 3-at, az nem erti te mire gondolsz. Te meg azt felejted el, hogy van egy un. forditott kultursokk is. Es van az a pont amikor az uj meg nem otthonos, de mar a regi sem. Csak epp megszepul a regi otthonos, mert az a legutobbi biztos “pont” a fejedben. En is a 80-as evekben voltam gyerek. Egyaltalan semilyen nosztalgiat nem erzek iranta, hogy az barmivel is jobb lett volna. Videken ha 1kg almaval tobb termett, a szomszed ugyanugy nem allt veled szoba 2 honapig:) (erosen sarkitva).
 • csizkek
  Kapitalizmus tulfogyasztas reszeben reszben igazad van. Azzal, hogy manapsag cegek tulnovik az allamot, az gaz. Nem tudom mi a megoldas, de igy megesszuk a Foldet. De a cucializmus az minden csak nem alternativa, ott aztan volt pazarlas es kornyezetszennyezes.

  50+ tema meg erosen relativ. En Nemeto. Itt is allandoan problemaznak, hogy mennyire nehez elhelyezkedni. Ja csak ez relativ. 50+-os kollegamat ki akartak tenni. Kapott egy 200-400eEUR lelepesi csomag ajanlatot. Nem vezeto beosztas, osszeget nem tudom pontosan, csak nagysagrendet. Mikozben kapott egy versenytarstol ajanlatot kicsivel tobbert, 1 honapon belul. Nem fogadta el, hanem keresett egy masik pozit cegen belul. Nagy multi. Kozben a szakszervezet vedte a hatsojat. Ugyenezt probald meg Mo.-on, ugyanennel a multinal. De kozben itt is problemaznak hogy jajj de nehez. Igen nehezebb. Ez benne van.

 • Husz Janos Puszita
  @külföldimagyar
  Közeledsz az ötvenhez es felsz, hogy lecserelnek egy fiatalra?
 • folti
  kb 5 évvel ezelőttig meg a szakiknak volt rosszabb a világ, mert nagy volt a túlkínálat, amíg a vállalkozóbb kedvüek rá nem jöttek, hogy németbe, osztrákba dupláját tripláját is meg lehet keresni, es nem mentek nyugatra tömegesen, így hirtelen az itthon maradtak többet tudtak kérni.

  Ahogy már írták, ez idővel megváltozhat, pl mert a gazdaság nem áll talpra olyan gyorsan, hogy azok akik hazajöttek, vissza merjenek menni külföldre.

 • Zabalint

  “Ahhoz képest, hogy egyes kommentelők istenítik a piacot, elég keveset tudnak a működéséről…”

  Te meg bizonyára egy gondolatolvasó lehetsz, hogy tudni véled mennyit tudok a piac működéséről. Semmi olyasmit nem írtam, amiből következne a gondolatmeneted.

 • Zabalint

  Az alkalmazott mérnököt az alkalmazott szakmunkással, a vállalkozó mérnököt a vállalkozó szakmunkással hasonlítsd, és máris teljesen más lesz a kép.


  Teljesen mindegy, hogy adott cégek esetében hogyan megy konkrétan a beruházó-menedzsment viszony, nem azért fizetnek sokszor többet a CEO-nak, mint egy osztályvezetőnek, és sokszor többet az osztályvezetőnek, mint a takarítónőnek, mert van egy ilyen ideológiájuk, hanem mert ennyiért találnak megfelelő embert. Ha ugyanez megoldható lenne úgy, hogy a hierarchiában feljebb lévőknek kevesebb bért is lehetne fizetni, akkor az a cég, amelyik megjátszaná, előnybe kerülne.

  A szocializmusban meg többek között épp azért nem működött a gazdaság, mert a bérek sem piaci alapon működtek. Minek kockáztasson egy vállalati vezető bármely döntése során, ha nem érdekelt a sikerben, elég neki, ha nem dől össze a cég?

 • Miklós
  mert ott, ahol ezek a poziciók vannak, az 500+-hoz vannak mérve az árak is, vagyis inkább az fölé, hogy sose tudj eleget keresni és hitelt kelljen felvenned és kiszolgáltatni magad. Ezt a kiszolgáltatottságot tudja kihasználni a CEO, ha a fent említett kiszámolt béred helyett valamivel kevesebbet fizet ki és az így megspórolt különbséget kiszámlázza magának. Mivel nyugaton, pl. Norvégiában, a társadalom már teljesen ki van fosztva – vagyis már nincs mit eladnia – így ott már nem engedik nem megadni a munkásnak járó bért és mivel, a “befektető” (a “piac”, ahogy tetszik), mondja meg hogy mit fejlessz és azért mennyit fizet, így a CEO magasabb szintű tudása (már ha van neki) sem érvényesülhet és ennélfogva, értékelődik oda a munkája ahova. A szakiknál ugyanez a helyzet, a fentiek miatt limitált, hogy hányan és mennyit tudnak fizetni a munkájukért.
 • csizkek
  “Az, hogy sok német és svájci költözik Mo-ra, az épp a fent vázolt probléma KÖVETKEZMÉNYE.”
  Nem egeszen. Eloszor is azert koltozik mert megteheti. de jellemzoen nem allandora koltoznek, hanem idoszakosan. Lehetoleg ugy hogy 6honapnal tobbet legyen olyan orszagban ahol ha adorezidense valik, ne adozzon a nyugdijja. De az eü ellatasra azert hazamegy Nemeto.-ba pl.
  Szoval megteheti, hogy mondjuk az allandoan szurke esos trutymas Eszak/Nyugat Nemeto./Hollandiabol-bol elhuz delvidekre. Akar Mo.-ra is ahol a nyarak azert szebbek. De mondjuk akar Portugalia vagy Spanyolo. Es az o felhalmozott vagyonabol Mo.-on vesz egy hazat vhol videken, kozel vmi termalfurdohoz. Es ketlaki eletet el.
 • külföldimagyar

  “ha 50+pár évesen elveszti az állását, akkor nem az életét dolgozta végig, hanem 25-30 évet dolgozott, és 80-85-öt él.”

  Sarkítasz, az 50+ az 55-öt és 59-et is jelenthet. A 80-85 év senkinél sincs kőbe vésve. Lehet, hogy épp 1 évvel a nyugdíj előtt hal 64-évesen hal meg. Ismerek konkrét esetet…


  “A kulfoldi lethez hozzatartozik egy jo eros kultursokk.
  Te meg azt felejted el, hogy van egy un. forditott kultursokk is. Es van az a pont amikor az uj meg nem otthonos, de mar a regi sem. Csak epp megszepul a regi otthonos, mert az a legutobbi biztos “pont” a fejedben.”

  Van benne valami, amit írsz, azt kivéve, hogy nekem a 80-as évek unblokk megszépülés nélkül is egy ÉLHETŐ KOR volt. A MAIVAL ÉLES ELLENTÉTBEN, még akkor is, ha nem volt annyi megvásárolható TÁRGY. 😉

 • külföldimagyar

  “50+ tema meg erosen relativ. En Nemeto. Itt is allandoan problemaznak, hogy mennyire nehez elhelyezkedni. Ja csak ez relativ. 50+-os kollegamat ki akartak tenni. Kapott egy 200-400eEUR lelepesi csomag ajanlatot.”

  Ez a német variáns, amit írsz. 🙂 Ilyen Svájcban NINCS, sőt továbbmegyek ELKÉPZELTETETLEN, 1-2 nagybankos főgórén kívül… 🙂

  Kicsit félreértetted: Itt Svájcban az 50+ os probléma rendszerszintű, és nem CSAK arról van szó, hogy ekkor nehéz elhelyezkedni, hanem arról, hogy “cserélik le” módszeresen az “öreget” a fiatallal. Egész más ügy, mint az ha valaki “elszigetelt esetként” 50+ osan munka nélkül marad… Itt a kapitalizmus kapzsiságára próbáltam felhívni a figyelmet, és arra, hogy mennyire nem számít semmi más a pénzen kívül. (Kin mennyit spórol a kapitalista…)

 • külföldimagyar
  Janos Puszita

  “Közeledsz az ötvenhez es felsz, hogy lecserelnek egy fiatalra?”

  Határozottan! 🙂

  Amúgy komolyra fordítva: igen. Miért is ne? Rám is rámkerül a sor ugyanúgy, mint a svájciakra. Lehet, hogy én is így jöttem ki 10 éve, hogy valakinek a helyére. Azaz, én épp a másik oldalon állok. De a rendszer és a kapitalista bánásmód egyáltalán nem tetszik. Megértem az ittenieket, amikor hangot adnak az ez irányú nemtetszésüknek (diplomatikusan fogamaztam).
  Amúgy soha nem gondoltam volna, 10 év alatt ennyire megundorodom a kapitalizmustól. Ez itt sikerült. 🙂
  Ja, és szerencsére van összehasonlítási alapom a 80-as évekkel. 😉