Autónyeremény-betét: mekkora esélyed van?

Nagyon sok ember rendelkezik nyereménybetétkönyvvel vagy nyereménybetéttel, hiszen néhány tízezer forintért esélyed van nyerni egy autót.

Sokak több millió forintot tartanak ilyen betétben, mert minél több pénzed van, annál nagyobb az esély a nyerésre.

De vajon mekkora az esélyed? A legtöbb embernek fogalma sincs.

Látatlanban mennyire tippelnél? Az alapkamat 13%, a valódi alapkamat 18%, az állampapírok 13-16%-ot hoznak évente.

A helyes választ itt találjuk.

Évente(!) 0,49% kamatot adnak a teljes betétállományra, abból még jól levonják a kamatadót, így marad 0,42% kamat.

Ezt az összeget sem kapják meg a betétesek, hanem ebből vesznek annyi autót, amennyi kijön belőle. Ha 10 millió forintod van bent (legyen annyi egy most kisorsolt Toyota C-HR ára), akkor 1 a 240-hez az esélyed, hogy nyersz egy autót egy év alatt. (Ha tízezer forintod van bent, akkor 1 a 240 ezerhez az esélyed)

Másképp fogalmazva 240 évenként nyersz egyszer a betétednek megfelelő értékű autót.

Ha a jelenlegi kamatok maradnának hosszú távon, akkor kevesebb, mint öt év kellene ahhoz, hogy a tízmillió forintod kamatos kamattal másik tízmilliót kamatozzon.

Ha mindenképp kell az izgalom, tedd be a pénzed prémium állampapírba és a kapott kamat feléből vegyél sorsjegyet, ott a pénz 60-70%-át nyered vissza a sorsjegy fajtájától függően és marad 8%-nyi kamatod is pluszban. (Bővebben itt, kattints a részletekre.)

De a legjobb, ha sorsjegyet sem veszel és pénzt sem tartasz gyakorlatilag kamatmentesen nyereménybetétkönyvben.

Share

106 hozzászólás

 • pkrt
  Egy kicsit a témára is reflektálva: nem feltétlenül butaságból vagy kényelemből van az, hogy valaki nem fekteti be a pénzét semmilyen termékbe / csak könnyen hozzáférhető, akár 0 kamatú lehetőségbe.
  Pl. albérletben lakva bármikor előfordulhat, hogy költözni kell és 2-3 havi kauciót le kell tenni, ami egy szemmel látható összeg. Plusz ha segítségre is szükség van az is pénz. Nem beszélve ha valami plusz eszközt vagy bútort kell vásárolni amire előtte nem volt szükség. Az előző albérletből pedig akár hetek amíg a kaució felszabadul.
  Aztán ott vannak a váratlan nagyobb kiadások autóra, egészségre stb.
  Nyilván itt nem több tíz vagy százmillióról beszélünk. Egy – két milliónyi megtakarítást albérletben élve nem igazán éri meg kevésbé likvid eszközbe befektetni ha bármikor kelhet a mindennapi élethez.
 • gaborr
  igen, szigetelni kell. mond ezt azoknak akik műemlék/védett épületben laknak és a polgármesteri hivatal/önkormányzat nem engedni.

  Vagy amikor az jön ki hogy 30-50 év alatt térül meg az épület szigetelése még a mai rezsiárakkal is. (és nem azért mert alacsony a rezsi, hanem mert annyira drága/szívás szigetelni is)

 • vidékről-jött-ember

  Mit lehet erre mondani, ha túl magas a rezsi és nem tud szigetelni költözzön el.
  Ha bírja fizetni és változtatni se akar, akkor meg ne rinyáljon.
  Majd mindjárt megsajnálom szerencsétlent, hogy a belváros közepén él műemlék épületben, és a fűtés költségen kesereg.

  Tudod kit sajnálok?
  A vidéki kockaházban lakó időseket, akinek nem volt soha és most sincs pénze energiahatékonyságra költeni.

 • MÁgoston
  gaborr: tudok benne segíteni, műemléket is tudok profin, gyorsan, jó eredménnyel szigetelni.

  Szabad itt bármilyen email címet hagyni? Ha igen, akkor beszerzoagoston gmail.com -ra egy emailt dobva szivesen elmondom bárkinek a részleteket.

 • Mori Peter
  Regebben ha jol tudom ugy volt, h kulonbozo szeriak voltak, huztak egy szeriat es azon belul huztak utana a nyerteseket. Ergo ha valaki vett nagyobb osszefuggo szeriakat es kihuztak a szeriajat, utana nagyon jo esellyel nyert. Kozeli ismeros igy nyert 2 autot is! Aztan megvaltozott a sorsolasi szabaly, igy ez a “kiskapu” is bezarodott… ma mar tenyleg semmi eszerv nincs mellette…
 • 404? 440.
  “ nem feltétlenül butaságból vagy kényelemből van az, hogy valaki nem fekteti be a pénzét semmilyen termékbe ”
  Mondjuk az már majdnem a költőpénz kategória, de amúgy állampapírból elmozgatni is lehet vagy egykét nap.
 • Nyomd a gazt!
  Az adott eletvitelhez viszonyitva nyilvan kell lennie valamennyi “havi koltopenznek”. Ez valakinel 400.000ft van akinel 5millio van akinel megtobb. Ha en havi szinten hobbibol 1-2 autot adok-veszek akkor ertheto a szamlan levo 10-20millio lekotetlen penz. Ezzel nincs is semmi gond.
  Azomban vesztartalekot nyugodtan tarthatod a maknal valamilyen allampapirban, mert ha kell feltorod es masnap mar a szamladon van. Ha 1 honapig nem kell feltornod mar pozitiv lesz az egyenleg. De vannak bankok ahol vannak olyan megtakaritasi szamlak amire adnak akar 6% kamatot is amig ott van a penz es barmikor felhasznalhatod (itt azert nem tudom hogy szamlak kozti atvezetesre mit szamolnak fel…)
  Ilyen kornyezetben 0%-os kamatra tartani olyan osszeget amit varhatoan nem hasznal fel valaki a kozeljovoben sajnos butasag.
 • Tünde
  ezt hagyjuk egy lakásbiztositás kisebb kár esetén is fizet, nem csak akkor ha leég az egész

  egy szóval se említettem, hogy fejenként csak egyet kaptak, volt aki adott 10 kaparóst is

  Ezek mind parasztvakító hülyeségek, lehúzás.
  Én úgy tekintek rá, mint az elkeseredett emberek utolsó reménye. Megteszik a számokat a lottón és elmondanak rá egy miatyánkot, szinte biztosak benne , hogy most ez az ő napjuk lesz és persze sose jön el.

  A félkarúrabló és stb zrt már régen bezárt volna ha nem lenne a többség ostoba.

  Ha valaki valamit akar nyerni akkor ajánlom az iskolai rendezvények tomboláját.

 • Tünde

  Ha most kiveszi a pénzét a pénztárból vagy másik alapot választ, akkor realizálja a veszteséget. Pont most nem érdemes kiszállni. És sok embernek van több pénze 750 ezernél benne évente, mivel sok helyen a munkahely is belead ugyanannyit, mint amit a munkavállaló fizet. Három, leginkább akkor éri meg az önkéntes nyugdíjpénztár, ha a munkáltató is hozzájárul és már biztos kompenzálja az összeg a pénztár költségeit.

  Mottó: ne nézegesd az egyenleget, mert a végén olyat teszel amivel saját magad károsítod meg.

 • Exbetétes
  “Fun” story: pár éve nekem is volt néhány 10.000 Ft értékben, amikor még az OTP-nél volt számlán, kb. ugyanilyen célból.
  Amikor SOS-ben kellett volna a pénzem, akkor nem tudtam kivenni, mert valami rendszerhiba miatt nem lehetett feltörni a nyereménybetétet az online felületen, a bankfiókban meg azt mondták, hogy mivel online vettem, ők nem tudják kezelni.
  Persze lehet, hogy egyszeri eset volt, de az biztos, hogy a szüleimtől kellett kölcsönkérjek, és vagy 2-3 hét volt, mire hozzájutottam a pénzemhez 😀
 • krilin
  “a pár naivan kaparós sorsjegyet kért menyasszonytáncra. 100 fős lagziban elég sokat kaparhattak, az eredmény a 100 ezer forintot se érte el.”

  Nem nálunk voltál? 😀 92 fő volt (jó, velünk együtt), sorsjegyet kértünk éjféli táncra (az igazsághoz hozzátartozik hogy nem volt pofánk még egyszer pénzt kérni, mert ajándékba is borítékot kértünk), konkrét statisztika hogy valami 280 darab sorsjegy (a blackjacktől a bukszáig mindenből volt) nyert 24.700 forintot, eloszlásban kb. ez összesen 15 db. nyerő sorsjegy volt.

  De azóta is “kísértem a sorsot” és ilyen 5-10.000 forintot egy évben egy összegben betolok ilyen Puttó meg hasonló (legnagyobb nyerési esélyűek közé tartozó!) játékba, 0-300 forint körül jön vissza…

  Egyszerűen még az álmodozás, reménykedés pszichológiáját sem értem emögött, hogy születhet meg egy józan ember fejében… Sima legalizált önkéntes inverz rablás.

 • Belavoltam
  “Egy – két milliónyi megtakarítást albérletben élve nem igazán éri meg kevésbé likvid eszközbe befektetni ha bármikor kelhet a mindennapi élethez.”

  Azert ennyire meg a magyar allampapir is likvid.

 • Bukfenc
  Na itt is összejött a hab a tortán! Nem tűnik furcsának hogy a fenti számítgatók szerint az esély 1 a százezres nagyságrendű ezzel szemben kb 50- 60 hozzászólót olvasgattam és közülük 12 nyertrk autót!!!!! Ilyen kielégülést okozna a hazugság???
 • Gabi
  Szuper cikk Uram.Hát a lottórol is kb ugyanez…
 • A cenzúra baloldali műfaj
  Mi lenne, ha keresnél egy jó szakembert, aki tudna segíteni neked? Mert ez már nem normális.

  Ja, és az nem cenzúra, ha a teljes agyhalált oda rakom, ahová való, a szemétbe.

 • .....
  nem, de tulajdonképpen igen, ezért számoljunk. 🙂
  1 év alatt 1/240-ed eséllyel nyersz, tehát 239/240-ed eséllyel nem nyers.
  Ez egy örökifjú eloszlás (nem garantálják, hogy 100 éven belül nyersz), tehát ha idén nem nyertél, jövőre is ekkora eséllyel nem nyers.
  Annak a valószínűsége, hogy öt egymást követő évben nem nyersz, (239/240)^5, ami 0.9793.
  Ezt vonjuk ki 1-ből és megkapod a nyerési esélyedet a köv öt évben.
  Ez 0.0207.

  Az általad írt 1:48 valószínűségre átváltva 0.0208.

  A logikád nem volt pontos, de ilyen nagyságrendekkel ez egy jó közelítés.

 • eLemlámpa
  Mire gondolsz? Kimaradt a tartalom, ja, ahogy lenni szokott. Nem kívánhatom 1,73 bécónak hogy végre legyen neki is egy kocsija? Gyerek mellett.. Nem kívánhatom neki a legjobbat?

  Tényleg, még egy remek témaindító, akinek gyerek mellett nincs autója, az hogyan gondolja ezt? Éjjel rosszul lesz a gyerek és felteszi a buszra még kicsit zötyögni?

 • Neménvoltam
  Off

  Mit szóltok, hogy hamarosan rovarokból készült ételeket lehet kapni a boltok polcain? Éljen, a szép új világ!

 • Cinikus
  Nem stimmel a matek, de a mondanivaló helyes. A kamatod nagy részét ellopják, a maradékból meg másnak vesznek autót.
  A kedvencem a táblázat a kisorsolt, de át nem vett autókról. Van olyan betét, ami már kétszer is nyert, de nem vették át. Szóval ha megtalálod a dédi mama betétkönyvét, és kiderül, hogy 82-ben trabantot nyert, akkor sorba állhatsz a kocsi akkori (!) áráért. Gondolom, kapsz vagy 50 ezret másfél napi papírozás után.
 • Még egy kommentelő
  az állampapírt is bármikor el tudod adni és maximum 2-3 nap alatt a számládon van. Ma egy 2-3 havi kaució Budapesten minimum 400-600 000 Ft, ha nem rakod be állampapírba évi 60-90 000 ft-ot buksz rajta (15%-os kamat mellett). Nem tudok elképzelni olyan váratlan kiadást, amit azonnal ki kell fizetni és nem tud néhány napot várni, amíg megérkezik a MÁKtól a számládra a pénz. Szóval szerintem gondold át mégegyszer, hogy a néhány milliós megtakarításodat hagyod csak simán elinflálódni, vagy “dolgoztatod” egy kvázi likvid és kockazatmentes befektetés formájában.
 • Goldolkodó
  Ha képes és hajlandó is lennél a gondolkozásra, rájöhetnél, hogy számtalan megoldás van:
  1. Nem a világ végén lakik, hanem városban és gyalog gyorsabban ér az ügyeletre, mint autóval. Lehet, hogy sokkal.
  2. Taxi
  3. Ha nagy baj van, mentő. Nem tudom, hallottál-e már róla, de ez az a jármű, amit akkor is használnak, amikor saját autódban baleset ér, vagy annyira rosszul leszel, hogy nem tudsz tovább vezetni.
  4. Kijön az orvos.

  Attól még, hogy te nem tudod megtalálni a megoldást, a világ népességének nagyobb része simán meg tudja oldani ezt a problémát autó nélkül.

 • Sopánka
  @pkrt ezt nem értem én se, webkincstárt az otthoni fotelből online lehet nyitni kb. 10 perc alatt, PMÁP 16%-os hozam esetén 23 nap alatt behozza az 1%-os visszaváltási díjat, onnantól termel, és 1 perc visszaváltani, 1 napon belül ott lesz a pénz. Ennél likvidebb nem hiszem, hogy szükséges.

  Lehetséges, hogy egyszer lesz valami “állampapíralap” is, ami határozatlan időre szól, és a hozamot is tőkésíti? Ugyanaz lenne a hozama, mint a PMÁPnak, csak ha havonta teszi bele az ember az összegeket, akkor nem kellene utána folyamatosan menedzselni a lejáró cuccokat…

 • .....
  @Neménvoltam most is vannak bogarakból készült ételek, amiket rendszeresen fogyasztasz, csak nem írják rá nagy betűkkel. 😉
  Dolgoztam elég sok gabonasilóban, kizárt, hogy azt a millió bogarat ki tudják válogatni a gabonából, mielőtt liszt lesz belőle.

  Egyébként meg a rák is ízeltlábú és meglepően drága étel. Semmi gond nem lesz abból, ha több ízeltlábút is beiktatunk az étrendbe. A mostani élelmiszeripar fenntarthatatlan.

  Egyébként nem tudom, ez mitől lett felkapva. A kiflin régóta lehet különböző ízesítésű sáskát venni. Nem kóstoltam még, mert aranyárban mérik…

 • Los Mochis

  Üdvözlöm az ötletet. Rendeltem már a netről fűszeres (bazsalikomos-paradicsomos, hagymá-tejfölös) sült tücsköt, és currys lisztkukacot. Nagyon finomak, simán eleszegetném őket, csak nagyon drágák.
  Imádom, hogy simán megeszik az emberek a disznót a saját belébe töltve, meg a garnélát (ami egy ízeltlábú), valamint az állatok belsőségeit (vese – amiben pisi keletkezik, máj – ami a szervezet méregtelenítő rendszere), meg a sült vért. De a rovarok az fúúúúúúúj rossz, blöeee, libsyk :DDD

 • Attecte
  lehet ez már a poszt szempontjából off, és lehet csak pkrt kijelentését erősítem, de én pl. rettenetesen viszketek az állampapír gondolatától. A tudat hogy ennek a rezsimnek a kezébe adom önként a pénzem, aggaszt.

  Tisztán anyagi szempontból tényleg megéri, nekem is kb ilyen nagyságrendű tartalékom van jelenleg, és minden racionális érv mellette áll, de nem tudom, nyugodt lennék-e.

  kiindulva abból ami itt szokott menni, igen. De nem kell hazudniuk, akkor sem reprezentatív ez a kommentszekció, nem olyan uniform a kommentelők eloszlása mint a betéttel nyerőké.

  a személyeskedést átugornám (nekem se kellett volna, tény, csak józanítani szándékoztalak), az autós tételhez annyit hogy én így nőttem fel, nem volt pénzünk autóra. Nem kellemes de megmaradtam. Úgyhogy sokan gondolják így, hogy majd buszoznak. HA egyáltalán kell buszozni. Budapesten nem feltétlenül.

 • Attecte
  OFF

  nagyon helyes, sokkal sokkal fenntarthatóbb, és talán egészségesebb is. Amikor majd fundamentálisabb alapanyagok készülnek belőle (porok, lisztek), egy ponton túl észre sem fogod venni hogy abból van. Nem gondolod hogy polcokra kerülne úgy, hogy szar az íze?

  Úgyhogy évek kérdése és teljesen hozzáidomulsz. A cinizmusod, bár nem tudom megítélni mennyire volt célzottan rosszindulatú, de ha az volt, akkor nem hatásos ebben a témában.

  +1

  @….. +1

 • Nyomd a gazt!
  Ja 50-60 hozzaszolobol 12 ismer olyat aki az elmult 30-40 evben nyert rajta. Koztuk voltam en is aki ismer ilyet. Mellette ismerek 100 masik ember aki az elmult 30-40 evben nem nyert semmit. Es van tobbszaz nem hozzaszolo is aki nem ismer egy embert se aki nyert rajta. Ugye igy mar nem is olyan fenyesek az eselyek.

  Videki kisvaros ugyelete semmit nem er. Megtortent eset hogy bevittek a gyereket mert eltort a keze, ott volt egy masik urge aki meg elvagta lancfuresszel a labat. (mert gyerek es felnott ugyelet egyben van). Lancfureszestol megkerdeztek hogy be tud-e menni a megyei korhazba, a gyereket is oda kuldtek sajat kocsival. De Bp XIII. keruletbe is tobb mint 2 ora volt hogy kijojjon a mento. Es a legtobb mento sincs rendesen felszerelve, pl oxigenpalackok hianyoznak.
  Taxi videken ritka. Orvos nemhogy hazhoz nem megy ki de meg az ugyeleti idejeben sincs a helyen.

 • Belavoltam
  Az nevu illeto nyilvanvaloan csak kotekszik, egyaltalan nem az oszinte aggodas vagy segiteni akaras van mogotte. Egy korabbi megjegyzes miatt (amit nem reszletezett, hogy mi) besertodott, azota is hisztizik, es lepten-nyomon pitianer modon beszologat, es egeti magat – erre utalt is.

  De hogy megnyugodhasson emberunk: Budapesten lakunk, jo tomegkozlekedes van, igy nincs szuksegunk autora. Evente 1-2 olyan alkalom van, amikor jol jonne, de ezert folosleges lenne autot fenntartani. Errol itt is volt egy cikk, hogy a taxi is olcsobb, mint a sajat auto. A fovarosi parkolas kihivasait meg aligha kell sokat ecsetelni. Ja, es a gyerek mar boven tinedzser, nem az a koru, amikor meg, jaj-jaj, ejjelente autoval kell szallitani.

 • eLemlámpa
  Józanítani?? Te? Ki vagy te nekem?
 • terpesz
  mi vagyunk azok a szerencsetlenek, akik valamiert ki vannak teve pszichotikus elmed orjongeseinek, pedig mocskosul senki sem kivancsi ra 🙂 ha valaki kidob a sajat hazabol, ledob a sajat oldalarol, mert egy bunko vagy, az nem cenzura. 🙂
 • Öreglány
  Én a diplomakiosztóra kaptam édesanyámtól egy 5000 Ft-ost 1976-ban, mert ugyan szeretett volna egy autót ajándékozni, de messze nem volt rá lehetősége. Még mindíg megvan, szép emlék, időnként megnézem az OTP honlapján, nem nyert. Egyszer belém bújt a kisördög, és megkérdeztem, benne van-e még a sorsolandó sorszámok között, mert éltem a gyanuval, hogy már ők is elfelejtették. Harmadik e-mail váltásra értették meg, hogy nem azt kérdezem, nyert-e hanem azt, még benne van-e a nagy kalapban, amiből sorsolnak. Állítólag még benne van, de ezt egyszeű földi halandó nem tudja ellenőrizni. De remélem, visszatették. Szép emléklap számomra.
 • CoolTúra
  Az féle hólyagoknak tényleg itt a helye? Csak költői kérdés volt, hiszen itt van… Viszont elég régóta olvassuk már az elmebeteg ámokfutását.. pontosabban túl régen…
  Ahogy felénk mondani szokás, vele is csak többen vagyunk… 😀
 • Attecte
  rövidre fogom mert ez már tényleg off, de korábbi kerületi lakosként őszintén nem tudom elképzelni, hogy a XIII. kerületben egy mentőre két órát kelljen várni. Ott valami akkor baromira nem volt oké. És ott is baromira gáz a helyzet ahol láncfűrész okozta sérüléssel másik városba küldenek.

  Ahol ez a norma, oda egyáltalán minek költözik bárki?!

  Plusz továbbra is ott tartunk hogy nem mindenki teheti meg hogy fenntartson egy autót, vagy éppen nem is akar mert sajnálja rá a pénzt.

  +1

  önélzetes a kis latol?

 • eLemlámpa
  Szerencsétlenek? Ahogy érzed, én nem fogok vitatkozni 😀 😀 😀
 • Nacionalista
  @Neménvoltam

  Szörnyű ilyet hallani! Nem tudom olvastad-e, már a miniszterelnök is ízeltlábúakat eszik 100 000-rt luxuséttermekben! Hát Brüsszel már mindenkit megvett? 🙁 🙁

 • Gary

  A maga módján egy teljesen racionális dolog nem venni állampapírt.

  Azzal, hogy itt éled a kis életed és forintban kapod a fizetésedet, nagyon nagy bizalmat szavazol az ország jövőjére. A pénzed távoltartása még mindig egy (irracionálisan kicsi) diverzifikáció.

 • pkrt
  Köszönöm a tanácsokat és az építő jellegű kritikát. Megfogadom.
 • Tünde
  Én kisvárosban nőttem fel, biciklivel vittek az ügyeletre. Kruppos voltam.
  Amikor a fejem tört be meg jött a mentő.
  Ennyi.
  33 éves vagyok, 1 éve van saját autó , mert 300 km re szar lett volna újszülöttel vonatozni és a gyerekülést meg macera rakosgatni car sharing-es autókba ki-be.
  De eleinte még azt csináltuk és az is működött.
 • Gondolkodó
  Értem, ebben az esetben hasznos az autó. De nem mindenki lakik vidéki kisvárosban. Egy sarkvidéki fókavadász is el tudná mesélni, hogy ilyen esetben az ő helyzete motoros szán nélkül reménytelen, de ettől még Budapesten, vagy akár egy magyar vidéki kisvárosban nem lesz szüksége motoros szánra senkinek.
 • gaborr
  köszi, keresni foglak, amint vége a kképviselő leváltásának. még szerencse, hogy vannak itt segítő emberek is, nem csak ek.
 • LSV
  Én is harmincX éve kaptam mamámtól egy 5000Ft-os típust. Évente én is ránézek, de élek a gyanúval hogy ezeket már kukázták, mert az elmúlt 15 évben még hasonló számút sem húztak…
 • Karl

  Rövidesen a kis ügyeletek is megszűnnek, még rosszabb lesz vidéken a helyzet. Majd a telefon másik oldalán ülő eldönti, hogy kell neked orvos vagy nem, mert ő onnan nagyon jól fogja látni a 2 hét alatt rendet rakó szerint, hogy neked mire van szükséged.

  A témához…
  Igen,régen szériánként sorsoltak. Eleve úgy reklámozták, hogy minél nagyobb címletűt veszel, annál nagyobb esélyed lesz. Úgy néz ki, hogy ez megszűnt szép csendben. Lehet visszaváltani a 2 db 50 ezrest.
  Egyik unokatesómék nyertek autót 1993-ban, azóta se tudok olyant, aki nyert volna.

 • peter
  Eladtunk egy ingatlant,egy hónapig csücsülnünk kellett a pénzünkön,
  hogy ne legyen otthon, betettük autó nyereménybe,se a betét se a kivét nem kerül
  költségbe.
 • Neménvoltam
  Egyetek sokat. Én inkább eszek saját magam előállított és tartott állatot. Megtermelt zöldséget, gyümölcsöt. Egy másik cikknél jöttetek, hogy milyen minőségi ételt adnak menünek. Hát pont ezt eszitek ott is. Gratulálok csak hízzon a bankszámla. 😀
 • snasim
  A gyerkőc évekkel ezelőtt kapott ajándékba saját névre szóló nyereménybetétkönyvet, melyet az Otp-nél vettek.
  Próbáltam visszaváltani, de nekem nem váltották vissza annak ellenére sem, hogy én vagyok a szülője. (Ő még kiskorú)
  Van valakinek ötlete, hogyan lehet pénzzé tenni??? 🙂 nem sok, 20eFt de azért mégis. Köszönöm!
 • Attecte
  köszönjük szépen és egészségedre, én a XI. kerületi panelban elég nehezen tartanék (jó, chili már felmerült), úgyhogy ezt túl is tárgyaltuk. Viszont fillérekből megvan a fűtésem, úgyhogy valamit valamiért, I guess…

  Én már a másik cikknél is azzal érveltem, hogy az esetek többségében semmi baja az étterminek, úgyhogy megbeszélhetjük, csak ezt a köpedelem cinizmust hagyjuk, légyszi. Nem vagy felsőbbrendű attól, hogy egy picike tételben önellátóbb vagy, mint mások, remélem az úgy helyben van.

  Meg tudod ez nem is a pénzről szól feltétlenül hanem 1) a hozzáférhetőségről, 2) az ideológiáról.

  jogos megállapítás, sajnos nem mindig olyan egyszerű a külföldre költözés, főleg nem kényelmes. Nem olyan szabad döntés mint az állapapír. De tudom hogy ez nem túl erős érv, lehet ki is fogom próbálni majd az állampapírt egy ponton. Pár évem még van itthon.

 • Los Mochis

  Jól van, majd én is tartok disznót meg tyúkot a társasházban. Te egy nagyon okos ember vagy ugye? 😀

 • Nyomd a gazt!
  pedig igaz. Eloszor az sztk-t hivtuk, hogy hol az ugyelet, de nem vettek fel. Aztan a 112-t. Ott mondtak, akkor mentot kuldenek. Majd fel ora mulva hivtak hogy nem mentot kuldenek hanem ugyeletes orvost. Ok. Majd fel ora mulva megint, hogy megsem ugyeletes orvost hanem mentot kuldenek. Majd a mento egy ora mulva ki is ert nagy nehezen. Veseko gyanu miatt felhivtak az sztk, hogy oda vigyenek de nekik sem vettek fel… majd a mentoben a kozponti diszpecser vegul kinyogte hogy sztk-ban nincs senki irany a honved korhaz… total fejetlenseg. Ha magam megyek be egy korhazba akkor elkuldenek az sztk-ba majd onnan elkuldenek a honvedbe. Kozbe meg nyugodtan meghalhatsz mert fingjuk sincs mi bajod van.
 • Nyomd a gazt!
  persze meg nem mindenki lakik Budapesten. Es en meg csak nem is kelet-magyarorszagi viszonyokat ismerem hanem a nyugat-magyarorszagit. De nem tudom tudod-e hogy fel Magyarorszagon nincs gyerekfogaszati ugyelet. Szombaton leamortizalja a gyerek a fel arcat akkor a mento max a legkozelebbi sima ugyeletre visz be ahol max kap egy fajdalomcsillapitot aztan ha epp hozzaerto van ott akkor el tudja mondani, hogy irany pestre a SOTE-ra mert ott van gyermekfogaszati ugyelet ahol helyre tudjak rakni ha nincs szerencsed akkor meg csak azt se fogod tudni hova akell menni. De oda nem mento visz, majd elmesz ahogy tudsz.
  Termeszetesen fel lehet nevelni gyereket kocsi nelkul is, van ahol konnyen van ahol nem konnyen. De egy kocsi nagyban megkonnyiti a dolgot.
 • V
  buksisimi neked, tobbszor mar nem kell leirnod, mindenki elolvasta es irigykedunk!