Az argentin megoldás

Argentína valaha a világ egyik legerősebb gazdasága volt. A múlt század első harmadában Argentína a tizedik leggazdagabb ország volt a világon egy főre vetítve. Hatalmas termőföldjei voltak és erős gazdasága, minden adott volt, hogy egyike legyen a gazdasági világhatalmaknak. A gazdaságát még a nagy világválság sem rázta meg különösebben. A harmincas években az egy főre jutó GDP az Egyesült Államok értékének 80%-a körül alakult Argentínában. (Ma körülbelül a hetede ez az érték.)

A harmincas években jött egy politikai fordulat, a junta vette át a hatalmat, ami a gazdaság folyamatos hanyatlásával és gazdasági bizonytalanságokkal járt. Perón populista intézkedései 1943-tól erősen megviselték az országot. Az államosítás és mesterséges devizaszabályozás, a bevételek mesterséges újraelosztása torzította a piacot, a protekcionizmus drágán termelő vállalatokat szült.

Ennek ellenére még a hatvanas években is gazdagabb ország volt Argentína egy főre vetítve, mint Ausztria vagy Japán, de a növekedése már messze elmaradt a környező országok növekedésétől. Az ötvenes-hatvanas évekre, amit a világon mindenütt az Arany Korszaknak hívtak a magas gazdasági növekedések miatt, Argentína már teljesen megrekedt.

A hetvenes évekre már tarthatatlan lett az államilag szabályozott piac, az egyre inkább mesterségesen lélegeztetőgépen tartott gazdaság már nem tudta felvenni a versenyt külföldön. Ekkor még az egy főre jutó jövedelem kétszerese volt a mexikóinak, de a különbség gyorsan olvadt a következő évtizedben.

A hetvenes évek közepétől 15 éven át az éves átlagos infláció 300% lett. Ezért egy újabb populista lépéssel mesterségesen szabályozták a peso árfolyamát, aminek következtében a vállalatok nem bírták eladni a termékeiket külföldön, hiszen irreálisan túl volt árazva az argentin nemzeti deviza. Az elszegényedés megállítására a populista kormányzat mesterségesen növelte a béreket, ami viszont növelte az államadósságot, ezért pénzt nyomtattak, ami pedig növelte az inflációt, ami további elszegényedést szűlt.

Népszerű lett a további államosítás is az országban, számos vállalatot vontak állami tulajdonba, ami természetesen a tőke menekülését vonta magával.

1983-ban be kellett vezetni az új pesot, de ez sem állította meg az inflációt, ezért 1985-ben új devizát vezettek be, amit 1992-ben cseréltek le újra.

A nyolcvanas években Argentína már mindenkitől csak kölcsönkért, hogy életben tarthassa a gazdaságát. 1986-ban jött az első államcsőd, amit aztán számtalan további követett.

A deviza árfolyamát továbbra is mesterségesen magasan tartották, ezért az argentin vállalatok labdába se nagyon rúghattak külföldön. Ez nem tett jót a külkereskedelmi mérlegnek.

Az elmúlt évtizedek is a populista kormányzásról, az állami szabályozásról, a folyamatos államcsődökről és a hatalmas inflációról szólnak. Mivel minél szegényebb valaki, annál inkább vonzó neki az állami beavatkozás a piaci folyamatokba, ezért a populista kormányzás egyre erősebb, ahogy egyre több a szegény ember.

Mivel a kormány látja, hogy tetszik a szegényebb néprétegeknek az olyan intézkedések, mint árbefagyasztás, a deviza árának mesterséges megállapítása, a gonosz gazdag cégek megbüntetése, az olcsó rezsi és ehhez hasonló szabályozások, ezért a korrupt, populista kormányzat drogként szokik rá az ilyen rendelkezésekre a saját népszerűsége fenntartása érdekében.

Minél nagyobb a gazdasági baj, annál elégedetlenebbek az emberek a kormányzattal, ezért az további populista gazdasági intézkedéseket hoz, hogy nőjön a társadalmi bázisa, az újabb intézkedések még nagyobbá teszik a gazdasági bajokat és kezdődik elölről a folyamat. Mivel a hiba beismerése esetén összeomolna a párt támogatottsága, ezért az ilyen pártok csak előre menekülhetnek, még több és több, egyre károsabb rendelkezést hozva. A bajokért természetesen pedig mindenki más a hibás, leginkább egyes külföldi szereplők.

Argentína az közgazdaságtan állatorvosi lovává vált, élőben lehet vizsgálni az ország gazdaságán, hogyan tudja a populista kormányzás tönkre tenni a világ legnagyobb gazdaságait is és hogyan lesz ennyire szegény egy ország, ami ilyen gazdag a természeti adottságokban.

Ékes és szomorú példa Argentína arra, miért nem szabad megerőszakolni a gazdaságot politikai haszonszerzés reményében és hová vezet az állami árszabályozás, ártámogatás, vagyis egy szóval, a populista kormányzás.

A Szabad Európa most csinált egy kisfilmet az argentin árszabályozásról:

Share

130 hozzászólás

 • Attila
  Én ezt a “populista” szót nem értem továbbra sem. Egy demokráciában egy párt hatalomhoz jutása attól függ, hogy mennyire populáris, azaz eladható. Ha valami párt a többségnek szimpatikus rendeleteket hoz, akkor az nem pont a demokrácia és a jogállam definíció szerinti megvalósítása? Persze Churchill óta tudjuk, hogy a köznép hülye, és ez sajnos szinte mindenhol, a fejlett országokban főleg igaz, de erre továbbra sem tud senki igazi megoldást, amint egy párt hasznos, de fájó intézkedéseket hoz, megy a levesbe…
 • Szabolcs
  “cabala
  2022-11-24 at 14:48
  Azt kellene észre venni, hogy munka és verseny nélkül nincs haladás”

  Túl azon, hogy nagyon gáz amit művel az állam úgy mindennel, és sok mindennel egyetértve a kommentekben, azért ehhez annyit tennék hozzá, hogy azért azt definiáljuk, hogy mi a munka… a vájár és a kubikos is rohadt sokat melózik, de abból sincs haladás. A kapitalizmus NEM a munkáról szól. Pontosabban jó esetben nem a tiédről, hanem máséról, aki neked, a tőkének dolgozik. Az üzemmérnök, aki csak felügyeli a robotot, na, ő értéket ad. Országos szinten is lehet ezt játszani, mi valamiért önként választottuk a kékgalléros gazd polt, Luxemburg/Írország/Svájc és még sokan mások (mindenki-1) törekszenek tőkéssé válni. Szóval kéne egy qva jó gazd pol. (leginkább überfasza fiskális és monetáris). Nekünk ez jutott. Az kicsit frusztrál, hogy nem én válaszottam, azt mégis ezt kapom 🙂

 • Én is akarok kommentelni...
  Nekem a bolti ársapkákkal az a bajom, hogy a boltok átterhelték másra a veszteséget, így én nem nyerek semmit.
  De ha majd egyszer kivezetik, akkor ezek ára kilő, viszont a többi termék árát nem fogják visszacsökkenteni (én se tenném), tehát az ársapka most nem ér semmit, de ha megszüntetik, akkor még büntetni is fog, és tovább fújja az inflációt.
 • Kiszamolo
  Mi van itt, kiadtak valami pártutasítást? Sorba jönnek az ostoba, üres, semmitmondó hozzászólások, az ilyenkor szokásos lejárató, hiteltelenítő klisékkel:
  – nem értesz hozzá.
  – kár volt megírni.
  – szánalmas.
  – hogy milyen okos itt mindenki.

  ” Ne vitatkozz, mert megcáfolnak. Csak hiteltelenítsd, hogy megingasd az olvasóit, ennyi a dolgod.”

  Egy ARGENTINÁRÓL szóló poszt alatt.

  Ennyire magára vette minden hívő, úgy érzi, hogy az istenét bánccsák, vagy tényleg utasítást kaptak?

  Esetleg valaki akar a poszthoz is hozzászólni?

  A téma Argentina gazdasága és az argentin kormány populizmusának eredménye, csak a gyengébbek kedvéért.

 • Kiszamolo
  Tanuló, ha egy dollár ezer peso, akkor egy dollárért tudom eladni az általam ezer pesoért gyártott terméket. Ha a dollár papíron 10 peso, akkor 100 dollárért kell adnom ugyanazt.
 • Csinolina
  @bankvaltas_draga
  Te választottad az a szolgáltatást, azt ki is kell fizetni:) Revoluttal ingyen levehetted volna magadnak, majd utalhattad volna az új számlára szintén ingyen.. más munkája drága dolog
 • Max
  Nem érdekel a jobboldal és a baloldal. Elegem van, hogy a boomerek és kortól függetlenül a fejben egy-két évszázaddal korábbi világban élők mindig ebbe a jobboldal-baloldal gondolatmenetbe vannak beleragadva. Latin-Amerikában is tök mindegy volt mindig is, hogy “baloldali” vagy “jobboldali” volt a diktatúra (nevetségesen kevés volt közöttük a különbség, szinte semmi, max. csak szólamokban), ugyanúgy tönkretették az országukat. Aki a saját identitását jobb- vagy baloldaliként határozza meg (ballib, jobber, stb, mindkét oldalon), az kajak bele van ragadva ezekbe a legalább 50-100 évvel ezelőtti dolgokba. Hogy a fenébe nem veszik észre, hogy a két “oldal” között manapság szinte semmi különbség?
 • attila
  “De ha szabadjára engednék az energia árakat és élelmiszer árakat, akkor megfagynának és éhen halnának az emberek (vagyis inkább lázongások körnének ki, bűncselekmények megszaporodnának – aki éhes mindenre képes -).” Valóban látjuk hogy a körülöttünk lévő hasonlóan “szegény” országokban amelyekben nincsenek befagyasztott árak ott egymás ütik az utcán az emberek mert olyan drága minden hogy nem tudják megfizetni, ezért lázonganak és anarchia van…..ja….mégsem…
  Ez kb olyan hogy mé, ki csinálná ennél jobban a gyurcsáni ? ………szerintem ezeknél még egy foltos macska is jobban vezetné az országot…..
 • attila
  Azért hibás az eszmefuttatás mert a demokrácia azt is jelenti hogy a vetélkedő pártoknak egyenlő esélye van eljutni a választókhoz, tehát ez már meg is dőlt. A másik hogy az a bizonyíték hogy nálunk nincs demokrácia hogy a vezér már a 4. ciklust nyomja sorozatban. Keressél demokráciákat Európában ahol a vezér 16 évig hatalmon lehet sorozatban. Egyáltalán nem korlátozza senki és semmi a hatalmát….nincs ilyen…Ez nem demokrácia mondjuk ki….
 • raverguy
  Szerintem ide illik ez a 9 évvel ezelőtti írás is Örményországról.

  annyit.blog.hu/2013/06/13/a_magyar_jovo_megtekintheto_ormenyorszagban

 • Átlagparaszt

  “A téma Argentina gazdasága és az argentin kormány populizmusának eredménye”

  Jó, hát azért ne tagadjuk, hogy nagyon erős az áthallás. A két térség közti analógia már korábban is sokaknak szemet szúrt.
  444.hu/tldr/2014/09/24/igy-lesz-magyarorszagbol-latin-amerika

 • Bou

  Szinte semmi különbség? Attól mert az emberek és a politikusok fejében is kihalni látszik minden világképp, attól még nem lesz igaz ez az állításod. Pl. Ha valaki narancs zászlót lobogtatva azt mondja magáról, hogy a vörösökkel van attól még aki nem színvak látja, hogy mi a helyzet… a példánál maradva ma voltaképpen szinte csak színvakokkal találkozni.
 • stones
  Gratulálok “Kiszámoló” Miklós!

  Politikai tényezővé váltál, mert a fideszes trollok megjelentek a blogodon a hülyeségeikkel.

 • Papa
  Mi kis nyitott gazdaságként sosem fogunk ide eljutni, nem lesz rá esélyünk.
  Ennek ellenére a választások után fél évvel továbbra is fenntartani az ársapkákat, sőt növelni azokat rettenetesen kontraproduktív, de ezt mindenki tudja, a legérthetőbben Surányi György fogalmazza meg.
 • Max

  Manapság sokkal kevésbé a jobboldal-baloldal tengelye mentén, sokkal inkább a szabadság-elnyomás tengelyén szerveződnek a komoly együttműködések. Pl. a “kommunista” Észak-Korea, az iszlám Irán és a nacionalista Oroszország gyümölcsöző együttműködése. A szabadság/elnyomási szintben hasonló országok találnak egymással a közös hangot, függetlenül attól, hogy milyen kamu ideológiával hülyítik a saját népüket, amiket a vezetők valójában a hatalom megtartása érdekében hangoztatnak. Ugyanígy a demokráciák, szabad országok, piacgazdaságok együttműködése sem amentén szerveződik, hogy melyik országban van éppen névlegesen baloldali vagy jobboldali kormány.

  Magyarországon sajnos évszázados történelmi tényezők miatt az emberek fogékonyabbak a cikkben is leírt baromságokra, hívják a nagyvezért Orbánnak, vagy Kádárnak, vagy Horthynak, hiszen egy tőről fakad az összes.

 • Ordas
  Ez most az orosz EU-s olaj ársapkájára példa? 🙂
 • Dani21
  Szerintem nagyon jó írás, jöhetne tényleg még pár ilyen, Törökország vagy egy olyan is aki jól csinálja a dolgokat.
 • tumpara
  Attila: amiről Te írsz, azt úgy hívják populáris, vagyis népszerű. A populizmus pedig (wikipedia szerint):

  “A nép többségi akaratával összhangban tett erőfeszítések – esetlegesen a választók bizalmának megszerzéséért, gyakran kivitelezhetetlen ígéretekkel operáló irányzat.”

  Hangsúly a mondat végén, vagyis kivitelezhetetlen ígéretek. Egyáltalán nem természetes ideológia a populizmus.

 • abc
  “Kiszamolo
  2022-11-24 at 16:31

  Mi van itt, kiadtak valami pártutasítást? Sorba jönnek az ostoba, üres, semmitmondó hozzászólások, az ilyenkor szokásos lejárató, hiteltelenítő klisékkel:”

  Nem adtak ki pártutasítást, csak mindenkinek tele a töke azzal, hogy össze-visszabeszélsz.

  Egy újabb értelmetlen hozzászólás, aminek se füle, se farka.

  Mondd, ha esetleg elolvastad a cikket, mi nem tetszett benne?

  Mi az, amivel vitatkozni szeretnél? Te hogy látod az argentin gazdaságpolitikát vagy a gazdaság elmúlt száz évét?

  Mi benne az “összevisszabeszéd”?

  Ha semmi normális véleményed nincs és nem is tudsz hozzászólni a cikkhez, akkor miért írsz ilyen ostoba, üres hozzászólásokat?

  Egyébként köszönjük az illusztrációt, ilyen a totál fogalmatlan, semmiről nem szóló, teljesen értéktelen, szimplán csak személyeskedő hozzászólás, amiről szó volt.

 • philosopher
  – igen, manapság egyre gyakoribb, hogy a pártok nem elvekhez ragaszkodnak, nem programokra szavazunk, hanem keresik a választók kegyeit. A Fidesz ebben szintet lépett, és bármit meglép, (ami neki is jó és) amivel népszerűséget szerez. Innentől kezdve ugyanúgy hoz erősen jobboldali és erősen baloldali lépéseket is. Tökmindegy, mi van mögötte, csak hozzon szavazatokat, ennyi számít.
 • NYomd a gazt!
  @Bankváltás_drága Kartyas vasarlassal lehet a leggyorsabban es legegyszerubben leuriteni a szamlat szla zaras elott akar a helyszinen is.
  1. Siman veszel valamit neten kartyaval. Vagy kifizeted az eppen aktualis szamladat neten.
  2. Hasznalhatsz mondjuk Revolutot es kartyas vasarlaskent feltoltod vele a revolut szamladat. Kesobb vagy errol vasarolsz vagy utatalod masik szamladra. Havonta lehet rola bizonyos osszegig ingyen utalni.
  3. Nyitsz a MAK-nal ertekpapirszamlta es vagy egybol veszel rajta allampapirt kartyas vasarlaskent, vagy csak feltoltesz ra penzt kartyas vasarlaskent majd visszautaltatod egy masik szamlara (pl PEMAP eseten eloszor fel kell tolteni euroval es utana tudsz a feltoltott eurobol vasarolni a maknal)
 • Bankváltás_drága

  Köszönöm, nem akartam itt OFFolni az argentín témát ezzel, de a 3. pont nagyon érdekelne, ez hogy működik? Hol tudok erről olvasni esetleg? Az első két megoldás néhány milliós összeg felett már nem működik. Egyébként a Cetelem Takarékszámláról még annyit, hogy egy konkrét folyószámlához kell kötni, és csak onnan lehet rá utalni, tehát a folyószámlát vezető bank átutalási költsége illetve tranzakciós adó is van. Revolutról, -ra nem lehet utalni, direkt megkérdeztem.
 • tumpara
  raverguy: ez az örményes cikk (2013-ból!) félelmetes. A latin-amerikaizálódós cikket már olvastam régebben, elképesztő, hogy az is 2014-ben íródott és mennyire megyünk azon az úton… Egyszerűen siralmas a jövőkép itthon. Fussatok, bolondok!
 • raverguy
  és a cikk után 5 évvel ott valahogy a nép mégis tudott okosan dönteni.

  merce.hu/2018/12/10/az-ormeny-barsonyos-forradalom-vezetoje-gyozott-a-valasztasokon/

 • SuhiTomi
  Pont látszik ezekből a hozzászólásokból a populista intézkedések eredménye. Sajnos ezért tartunk itt ahol tartunk…
  Szomorú.
 • NN
  a megoldás? A jó közgazdászok megmondták, a Biblia is, József története: amíg a 7 bő esztendő volt, addig kellett volna tartalékolni, “raktárakat építeni” magyarul beruházni, félretenni, gondolni a jövőre, a 7 szűk esztendőre. Most már veszett fejsze nyele az egész, a tücsök áthegedülte a nyarat, nem most fog kongó üres pincével pedagógusbért emelni, meg egészségügyet rendbe tenni. (No para, a haveroknak jutni mindig is fog elég, te legfeljebb megfagysz.) Az egészre rátelepedett egy bizalmi válság pluszban, azaz még ha jót is akarnának csinálni, tényleg visszafogni a korrupciót (haha) azt se hinné el senki. Egy nyugati demokráciában (még) van annyi tyúkszemnyi intelligenciája és körömpiszoknyi becsülete egy politikusnak, politikai garnitúrának, hogy ezt felismeri és lemond. De itt ez nem divat, itt Gy-is meg O is gyökeresedik, a szurkolótábor meg nemzethalált vízionál a váltásokkor.
 • untermensch4
  “Ha a Magyar Népköztársaságban valaha kapitalizmus lesz az nem nyugat-európai hanem dél-amerikai típusú kapitalizmus lesz.” Sajnos nem biztos hogy betűhíven idéztem Grósz et-t a ’80-as évek végéről de úgy tűnik bejött a jóslat.
  Az opioid kábítószerek és a lincselés is nagyon-nagyon népszerű lenne (és mindkettőből bőven megoldható az önellátás), mégis beláthatjuk hogy nem lehetne gazdaságot/országot működtetni ha egy nagyon alacsony szintnél több van ezekből. A korrupció és a sikkasztás is ilyen, csak a pénzügyek sokkal nehezebben érthetőek mint az utcán heverő halottak.
 • untermensch4
  A Falkland-szk nemzethi dicsőséges visszafoglalása annak ellenére csúfos bukta volt hogy a britek a megelőző spórolás eredményeként alig tudtak egy partraszálláshoz elég hardvert összeszedni, az egyik hajójukat meg nem tudták eloltani amikor egy fel sem robbant argentin rakéta felgyújtotta. De az angolok tanultak az esetből, manapság a brit katonai költségvetés akkora mint Oroszországé… csak azt nem tudom hogy ennek alapján egyformán nagyhatalmak vagy egyformán középhatalmak? 🙂
 • Cba
  milyen mindenkinek? Idáig csak pár fogalmatlan izmozik? És honnan tudod, hogy nincs pártutasítás? Vagy azt is élvöl tagadni kell?
 • Pistu
  Mesélj kérlek a “a szabadság-elnyomás tengelyén szerveződnek a komoly együttműködések” kontextusban a NATO tag Törökországról, a VB-t rendező Katarról, Szaúd-Arábiáról, Izraelről, stb. akik az USA barátai és híresek arról, hogy a kisebbségeket, szabadságjogokat nagy tiszteletben tartják. A politikai jobb és baloldalnak szerintem sincs sok értelme manapság.
 • Tibor
  Bankváltás_drága

  Államkincstárnál nyitsz egy ingyenes számlát, veszel az összegből (kártyás vásárlással, szóval ingyenesen) mondjuk rövid lejáratú Diszkont Kincstárjegyet-t, 2-3-4 hónap alatt, jelenleg évi 11-12%-al kamatoznak, akár bent is hagyhatod, akár vissza is utaltathatod ingyenesen az új számládra.

 • komm
  “az akkori Fidesz – beleértve Orbán Viktor is – nem pusztán _egyhangúlag_ megszavazta Medgyessyék száznapos programját” – Nem hittem neked, ezért csípőből le akartalak hülyézni. De ehhez előbb ki kellett keresnem a szavazás adatait, hogy tényekkel cáfolhassalak. Nem hittem a szememnek. Valóban úgy történt, ahogy mondod.
  Irományszám: T/214.
  386 főnyi ún. honatyából:
  – 339 fő igen (177/178 MSZP + 142/164 Fidesz, igen, a mai miniszterelnök is + 0/24 MDF + 20/20 SZDSZ),
  – 0 fő nem (!),
  – 17 fő tartózkodás (Fideszből csak Pósán László, MDF-ből mindenki, MSZP+SZDSZ-ből nyilván senki).
  – plusz 4 fő (mind Fideszes) távol, 26 fő nem szavazott (17 Fidesz, 1 MSZP, 8 MDF).
  Adatok: parlament.hu, Irományok ciklusonkénti adatai. 2002. nyár.
  Elmondaná valaki, miért történt ez így?
 • a profi
  Jó cikk, nagyon durva, hogy Argentína sehova nem fejlődött 100 év alatt.

  , amit az egyik komment írt Medgyessy-féle agymenésről az sajnos tényleg igaz, mert a Bokros csomag makro szempontból egyenesbe hozta az államháztartást, amit Medgyessy-ék elbaltáztak

  Ez alapozta meg azt, hogy 2008 előtt nagy volt a hiány, ami 2008-ban végzetesnek bizonyult

  2008 miatt került ilyen betonbiztos hatalomra a mostani brigád, akiknek a 2011-2021 közötti globális alacsony kamattal, növekedéssel és persze EU-s pénzzel hatalmas mázlija volt, mert nem tudott olyan gyorsan lopni és gazdasági baromságot csinálni, hogy az átlag magyar pénztárcája ne vastagodjon azért

  A probléma, hogy mire most a jó időknek vége és fejére omolhatna az egész, van rengeteg birkájuk akik úgysem értik mi van és szépen rá lehet fogni az egészet nekik valami aktuálisra, ami most épp a szankciók akarnak lenni

 • Családfõ
  A cikkhez szólnék hozzá, még ha a kommentelők zöménél ez nem is divat.

  A fővárosi, értelmiségi közhangulat is nagyon rossz már ott. Kb. 100%-os inflációt várnak 2022-re. A buenos aires-i nagyobb multis foglalkoztatók hiába emelnek a fizetéseken évente többször, azzal is csak megközelítik az infláció mértékét.

  Az árfolyam egy vicc (nézzetek rá az USDARS chart-ra, igazán tragikus), különösen, hogy nem vehetnek dollárt, csak minimális összegben. Komolyan, mint a renszerváltás előtti Magyrország… Hiába ~165 peso így most az USD középárfolyam, lényegében csak az utcán lehet venni, de ott már dupla árfolyamon. Ingatlanok, komolyabb ingóságok árát USD-ben kell(ene) megfizetniük, mert az eladók abban árulják, jogosan. A belváros utcáin az 1 főre jutó valutanepperek (“cambio, cambio”) száma 2, ők a külföldiek dollárjára, eurójára ácsingóznak. Mondjuk ez utazóként meglehetősen kellemes…

 • Családfõ
  folyt.
  Az értelmiségi rétegből, illetve aki megteheti, sokan költöznek át Brazíliába, Uruguay-ba vagy éppen Spanyolországba. Vannak ugyanakkor szép számmal, akik kitartanak, csodálnivaló optimizmussal. Látogatóként egyébként fel sem tűnik feltétlenül ez a borzalmas helyzet, az élet megy a szokásos mederben, mint bármely más fővárosban. Partyhelyek tele, autók mindenhol, csillogó üvegpaloták, mintha kolbászból lenne a kerítés. A bolti árakat jobban megnézve lehet állat leejteni: pl. sok játék ára úgy is többszöröse a magya áraknak, hogy az utcán váltunk hozzá pesot… stb.

  Ez megy ott már sok éve. Magyarországon még szerencsére nem tartunk itt, és véleményem szerint ennyire nem fog eldurvulni a helyzet. Gondoljunk bele, hogy 100% lenne itt az infláció (nem csak egyes termékcsoportoké!) vagy éppen 850 Ft-ért vehetnénk csak eurót a belvárosi neppertől, mert bankban csak aprópénzt tudunk.

 • Bereghy Márton

  Nem akarnál inkább egy jó cikket írni arról, hogyan vigyázzuk vagy teremtsük meg a saját pénzügyi jólétünket a világban és a hazánkban zajló logikátlan, netán elbaltázott politikai intézkedések közepette? Láthatóan nincs ezekre érdemi hatásunk, szóval lehetne ezzel is számolni, mint a helyzetünket befolyásoló tényezővel.
 • csaba
  valahol a lelkem mélyén reménykedtem, hogy ez az oldal képvisel egy bizonyos intellektuális színvonalat. ehelyett azt látom, hogy zéró kritikai gondolkodás nélkül sikerült a globalista internacionálé tankönyvi baromságait fölbüfögni, ez így sajnos nagyon kevés számomra, sajnálom, pedig ha a nyilvánvaló magyar szélsőbaloldali elköteleződés levetkőzésével ESETLEG sikerülhetett volna ennek a történetnek több aspektusát is körüljárni, mint amit az internáci sorosista fackenews tálcán kínál

  Nem tudom, hogy vicces vagy, vagy inkább szánalmas.

  Számon kéred az intellektuális színvonalat, majd ideokádsz egy olyan szöveget, ami a legelvakultabb, legegybitesebb, legbeszűkültebb, IQ negatív Fidesz trolltól is kritikán aluli.

  Mindezt sikerült egy Argentínáról szóló cikk alatt elkövetni.

  Nem kellene inkább tükörbe nézni és levetkőzni az egybites világképedet, csak hogy megérthess dolgokat a valódi világból?

  Főleg, mielőtt máson kéred számon azt, ami nyilvánvalóan a te saját problémád.

 • Tamagocsi
  Félig off: az uniós pénzek befagyasztásának milyen hétköznapi következménye lesz? Számítottak rá, vagy megszorítások jönnek?
 • Zabalint

  A szélsőjobb és a szélsőbal mindig is összeért autokratikus, diktatórikus, erős állam párti dolgokban. A nácik nemzetiszocialistáknak nevezték magukat, a szocialista rész pedig nem csak elnevezés volt, mert voltak baloldali, szocialista demagóg elemei a rendszerüknek, de csak “tiszta” németeken belül értve. Módszerekben meg a szociálisan nem demagóg szélsőjobb is hasonló a szélsőbalhoz, hiszen mindkettő önkényuralmat épít. Fordítva, a kommunisták egy részére is jellemző a szélsőséges nacionalizmus, lásd kínai és észak-koreai kommunistákat, de a Szovjetunióban is csak duma volt az internacionalizmus, valójában az orosz felsőbbrendűségérzet azt a rendszert is dominálta, Sztálin maga is nacionalista volt, plusz antiszemita is.

  Ettől még van jelentése a bal és jobboldalnak, nem csak valami boomer dolog. A Fidesz egyik sem, hanem szimplán populista.

 • Zabalint

  A geopolitikában érdekszövetségek vannak, de ha nem az országok geopolitikáját nézed, hanem a politikai csoportokat, az európai liberálisok Erdogan rendszerét vagy Katart ugyanúgy elítélik, mint Oroszországot, az altright és kommunista politikusok, lásd itthon Fidesz vagy Munkáspárt, a legtöbb ilyen elnyomó rendszerért odavannak, lásd Orbán Erdogannal és Putyinnal is barátkozik, plusz az ex-szovjet türk államok diktátoraival is.
 • Szabolcs
  komm
  2022-11-24 at 23:03
  “Nem hittem neked, ezért csípőből le akartalak hülyézni.”

  Ezért megy/ment csődbe a hírcsárda… 🙂 már nem tudnak akkora baromságot kitalálni, mint amit pártunk és kormányunk tagjai végre ne hajtanának.

  Miért történt? Biztos nem éltél az első fidesz ciklusban még. Csak picivel voltak kevésbé arrogánsak. És akkortájt mindenki orrba-szájba ígérgetett a 2002-es választásra, és végül a szocik nyerték az ígéretversenyt (kb azzal, hogy kevésbé mondtak hihetetlent?), amiről tudni lehetett, hogy nem lehet végrehajtani. A fidesz ezt játszotta meg, hogy ő még többet ígért, tehát az a “minimumot” meg kellett szavaznia, hogy mondhassa, ő még ennél is többet adott volna.

 • Zabalint

  Forrást lusta vagyok keresni, de az akkori politikai hangulatra emlékszek. A Fidesz azt adta elő, hogy ők meg fogják szavazni, hogy a “zembereknek” több legyen, de a költségvetés a kormány felelőssége, nekik ellenzékben ilyen felelősségük nincs. Egyedül az MDF-esek beszéltek arról, hogy mindez felelőtlenség, később egyébként hivatkoztak is erre, mikor 2006-ban a Fidesz már telibe nyomta a populizmust, ők meg felelős jobboldali gazdaságpolitikát kértek a Fidesztől cserébe a választási együttműködésért, de nem kaptak ilyen ígéretet.

  Egyébként 2002-ben a Fidesz is mindent megígért, a 100 napos programnál többe kerültek volna az ígéreteik, illetve 2001-től már ők is túlköltekeztek. Abban bízni lehetett, hogy az MSZP-SZDSZ nem tartja be a felelőtlen ígéreteit, ahogy a korábbi kormányok sem tették, de baromi nagy nyomás volt rajtuk, egész nyáron ment a Fidesz részéről a balhé.

 • Vesper
  Nyilvánvaló a párhuzam. Ami viszont érdekelne, hogy mindezt hogyan élte/éli meg az egyszeri – pénzügyileg tudatos – argentin átlagember – tanuljunk már tőlük, ha hasonló cipőben járunk…
  Megtakarítani próbál, vagy fogyaszt végeláthatatlanul? Ingatlant vesz vagy dollárt? Vagy már rég elköltözött Uruguay-ba?
 • TG
  mi lett volna itt ha mondjuk Törökországról írsz 😀 Ez valami magyar sajátosság, hogy mindenki mindenben valamilyen oldalú politikát lát függetlenül a témától.
 • BlaZember
  Elég sokszor volt már “argentínázás” a médiában ahhoz, hogy beindítsa a szektatrollok választámadását, illetve a szimplán csak hívők kognitív disszonanciáját. Annyi lejön nekik, hogy hasonlóak a folyamatok, de hát az nem lehet, hogy itt ugyanaz lesz a vége, mert Orbán még levitálni is tud. És hát nyilván nem is véletlenül pont Argentínáról írtál posztot, nem mondjuk Észak-Koreáról. Abból a kottából játszik a mi vezírünk is, és egyre jobban csavarodik bele ő is. De ettől védeni kell magát az elmének, úgyhogy: nem értesz hozzá. A képbe nem illeszkedő dolgokat bezárják egy dobozba, és a maradék így marad rózsaszín. Nem kell tudják, hogy a gazdasági populizmus, és annak romboló hatásai egy mára alaposan feltárt terület, és hogy az alapján borítékolható volt nálunk is a magas infláció, a kialakuló hiány, és elszegényedés. De mit van tenni, ha szakkciókkal bombáznak a Brüsszeliek…
 • V.A.Laki
  : Az ugye megvan, hogy a mi Lorincunk minden honapban besetal a nemzeti bankba, osszepakol egy nagy taskanyi eurot a mi devizatartalekunkbol, hogy amikor az MVM-nek fizet az orosz gazert, akkor ne forintrol kelljen eurot valtania (es folyamatosan rombolnia az arfolyamot), hanem egybol euroval tudjon fizetni? Ezert ment vissza a forint arfolyama 430-rol 400-ra. A piac ugy ertekelte ezt a halalugrast, hogy a magyarok barmire keszek, vagyis jonni fognak az EU-s penzek.

  Szerinted mi tortenik majd, ha leapad a devizatartalek, nem lesz mibol ujratolteni es a nemzetkozi karvalytoke megneszeli, hogy teljesen vedtelenek vagyunk? De pont emiatt meg mindig az a valoszinubb, hogy befekszik Viktor es jonni fognak a penzek, mert egy ilyen perfect storm ellen a nemzeti konzultacio es a szankcios inflacios reklamok csodafegyvereivel hadba vonulni finoman szolva eszelos vallalkozas.

 • NGergő
  hogy ne csak olyan választ kapj, hogy vissza kell menni az időben, és mindent máshogy csinálni… 🙂

  _szerintem_ amit MOST csinálni lehetne, hogy:
  – az ársapkákat megszüntetni, mindet
  – amit az EU kér tőlünk, teljesíteni az utolsó betűig (nem látszatra, ténylegesen)
  – kimászni putyin seggéből, ergo innentől nem megvétózni mindent is, amit a hanyatló nyugat egyöntetűen megszavaz(na)
  – csinálni egy öszödi beszéd v2-t, azaz kiállni a nép elé, hogy gyerekek, szétraboltunk, hazudtunk, elb*sztuk, ez van itt tartunk, kezdjünk el együtt kijönni a kakiból, ellenzékkel együtt, néppel együtt, urambocsá demokratikusan
  – NEM költeni több pénzt hülyeségekre, mint pl vodafone és társai, azonnal minden ilyen baromsággal felhagyni
  – csinálni költségvetési tervet, méghozzá nyíltan
  – nem tudom gazdaságilag segítene-e a közmédia helyreállítása, annyit tuti hogy nem folyatni bele a sok pénzt

 • Zsófi
  és csatlakozom, én is szívesen olvasnék itt ilyesmiről ( tudom, igen, vissza is lehet keresni, mert valóban RENGETEG jó tanács elhangzott már itt), mert az, hogy mégis milyen nagy a probléma és mekkora lesz még és mennyire szar, stb. az csak a dagonyat növeli, de az egyéni megoldást nem segíti (bár a ventillálás is szükséges, de csak egy darabig egészséges).
 • jami
  Nem kell ehhez igazából semmi elemzés, elég megnézni a bolti árakat és a külkereskedelmi mérleget, no és az átlag fizu és nyugdíj vs bárki az EU-ban ábrákat – megmutatják, milyen jó gazdpol is van itten. Aki nem hisz a saját szemének, az menthetetlen.
 • BPéter

  mitkereselitt.blogspot.com/2007/10/ismerd-meg-ferfal-t.html