Heti összes

Mivel a múlt hét a nyaralásé volt (Révfülöp ugye, csak idén mobilház), ezért a heti összefoglaló kimaradt, de most pótolom.

A magyar gazdaság is rendesen megfeküdt a második negyedévben, éves alapon 13,5%-kal szakadt be a gazdaság teljesítménye, az előző negyedévhez képest pedig 14,5%-os a zuhanás, ami nem tűnik soknak, ha egy aldis leértékelésről beszélnénk, de igazából rengeteg, még közel ekkora visszaesés sem volt az elmúlt 25 évben.

A magyar adat csak egy hajszállal jobb, mint az uniós átlag, amit nagyon lerántott Olaszország, Spanyolország, Franciaország és Nagy-Britannia. A környező országok sokkal kisebb visszaeséssel szembesültek: Bulgária 8,2%, Szlovákia 8,3%, Csehország 8,4%, Lengyelországé 8,9%, Románia 12,2%.

Sok amerikai városban nagyot zuhantak a lakásbérleti díjak, főleg a techcégek, olajipar és az egyetemek környékén. Ellenben sok, eddig olcsóbb városban felfelé mentek a díjak, valószínűleg sokan költöztek ezekbe a városokba a távmunka lehetősége miatt. Elég durva látni, hogy például San Franciscoban egy egy hálószobás lakás havi medián(!) bérleti díja a zuhanás után még mindig 3.200 dollár. Cikk erre.

Mivel a bőkezű, heti 600 dolláros munkanélkülisegély-kiegészítés július végével kifutott az Egyesült Államokban, sokan  várták a folytatást, azonban nagyon úgy tűnik, hogy szeptember közepéig abból biztos nem lesz semmi, mivel elkezdődött a nyári szünet az ottani döntéshozásban. A heti 600 dolláros kiegészítés összességében 250 milliárd dollárjába került az amerikai kormánynak.

Amíg tartott a plusz segély, “csak” az emberek 27%-a nem fizette a lakása bérleti díját vagy hiteltörlesztőjét, ez augusztusban várhatóan 34%-ra fog nőni. Ennek következtében várhatóan a 110 millió főnyi bérlő közel 30%-a hamarosan könnyen az utcán találhatja magát.

Három hónap alatt az Egyesült Államokban a kisvállalkozások 20%-a ment tönkre, míg a 2007-2008-as válságban összesen csak 5%. Legjobban a feketék és a bevándorlók vállalkozásai sínylették meg a válságot. Tanulmány erre. A kis vállalkozások eltűnnek vagy a túlélésért küzdenek, a nagyok még nagyobbá tudnak válni.

Az éttermek sem jártak jobban, harmaduk idén végleg befejezi a működését.

Nagy divat lett tönkrement cégek részvényeire spekulálni, az új befektetők ráugrottak mindenre, ami szerintük olcsóvá vált, az sem zavarta őket, ha a cég éppen csődbe ment. Most éppen a Kodakot rántották fel egy kissé, konkrétan két nap alatt közel tizenhatszorosára nőtt az árfolyama, miután valamiért 765 millió dolláros hitelt kapott a kormánytól gyógyszerészeti alapanyagok gyártására. Majd a befektetők némileg észhez tértek és már “csak” közel négyszeres árfolyamon megy a kereskedés.

A Kodak a legnagyobb filmgyártó volt a fényképezőgépek területén, míg a digitális kamerák elterjedése miatt nem kellett csődöt jelentenie 2012-ben.

Eddig elég egyszerű volt az emberek bérezése: ahány órát töltöttél a munkahelyen, annyi pénzt kerestél. Ha túlóráztál, többet kaptál, ha csak hat órában dolgoztál, akkor kevesebbet. Ez most mind felborult a járvány okozta home office miatt, nehezen lehet értelmezni például a túlóra fogalmát, ha otthonról, viszonylag szabad időbeosztásban dolgozol.

Ráadásul nagyon sok helyen a home office miatt nőtt a termelékenység, az emberek produktívabbak lettek csak azért, mert önállóbbaknak kellett lenniük, sok felesleges meetingtől és utazástól megszabadultak és jobban a saját szükségeik szerint oszthatták be az idejüket.

Ideje átgondolni, hogyan kellene az embereket javadalmazni az eddigi idő alapú fizetések helyett. Cikk erre.

Egy másik tanulmány szerint viszont nőtt a munkaidő, méghozzá nem is kicsit, átlag 48,5 percet naponta. Mondjuk ennek lehet oka az, hogy sok embert kirúgtak, így a maradéknak részben át kellett venniük a feladataikat. De ez csak az én feltételezésem, viszont más felmérésben sok munkavállaló panaszkodott erre.

A júniusi német ipari megrendelési állomány nagyot nőtt egy hónap alatt, 27,9%-ot, de még mindig 11,3%-kal el van maradva a februári értékhez képest. Mindenesetre a növekedés mértéke bizodalomra ad okot.

Az Egyesült Államok eladósodottsága olyan ütemben nőtt az elmúlt években (többek között az adócsökkentések miatt is), hogy most már a költségvetés több mint 10%-át fordítják kamatfizetésre, ami több, mint 2007 előtt, annak ellenére, hogy a fizetendő kamatlábak töredéke az akkori értékeknek.

Trump folytatja a kereskedelmi háborúját, egy hónappal a NAFTA szabadkereskedelmi egyezmény aláírása után büntetővámot vetett ki a kanadai alumíniumra, mire a kanadaiak centre pontosan ugyanannyi amerikai termékre vetnek ki büntetővámot a szemet szemért elv alapján. Hogy ez kinek lesz jó, nehéz lenne megmondani.

A gazdagok egyre gazdagabbá válása és a többiek folyamatos elszegényedése egyre nagyobb gond az egész világon. Itt egy érdekes grafikon, ami megmutatja, hogy ez mennyire tetten érhető az adóztatásban is. A munkát terhelő adók folyamatosan nőttek, míg a cégek adóztatása és az egyéb adók aránya folyamatosan csökkentek az Egyesült Államokban. (A payroll tax jelentése erre.)

Egy érdekes eszmefuttatás arról, miért kellene a kukásoknak több pénzt keresnie, mint a bankároknak.

Nem múlik el hét Tesla hír nélkül, most éppen 1 az 5-höz részvény-felaprózást jelentettek be, vagyis augusztus végétől egy mostani Tesla részvény 5 új részvényt fog érni, így szeretnék elérni, hogy még több, kispénzű ember is be tudjon fektetni a cégbe. (Ezt csinálta nemrég az Apple is, elég bevett szokás a piacon, ha túl drága lesz egy részvény.)

Nagyjából ennyi történt a héten.

Share

114 hozzászólás

 • Blend Ahmed
  Nagyon off-topic… de már volt itt bejegyzés a klímával fűtésről, akkor tehát erről miért ne 🙂

  Több cikkben olvastam, hogyha a csillárventilátort télen a legalacsonyabb fokozatban használjuk, akkor csökkenthető vele a fűtési költség (különböző helyeken 10-25% közötti értékeket említettek), mert nem kell túlfűteni a szobát, hogy a padlón, meg középen is meleg legyen, ne csak közvetlenül a mennyezet alatt.
  Van erről valakinek esetleg gyakorlati tapasztalata is?

  “Some studies have shown that simply reversing your ceiling fan in the winter can lower heating costs by as much as 15%!”
  greenhomecoach.com/ceiling-fans-winter/

 • TT
  TROLL ON:
  Vártam már a heti összefoglalót, mert tudtam, hogy mélyen elhallgatod, hogy Ellon Musk egymaga a Twitteren megfejtette a piramisok rejtélyét is. Micsoda elfogultság 😉
  TROLL OFF
 • Ordas
  Ez a GDP esés még félinfó. Ha csak matematikát nézem, akkor az is reális forgatókönyv: kisebb gazdasági teljesítményből könnyebb kissebbet esni
 • jurta
  Kb. a feléig jutottam a kukás-bankár cikknek, mire meguntam. Idáig tökéletesen marxista. Valaki befejezte?
 • Gunnerwatter
  Alakul a krízis. Ha az USA-ban utcára kerül 30 millió ember, akkor ott lázadás lehet, vagy még más is. Illetve ekkora államadósságot nem tűnik reálisnak valaha is egyenesbe hozni.
  Érdekes, de mostanában a hitelminősítők csöndben vannak. Ha leminősítenek pár országot, akkor indulhat esetleg lavina.
 • Arturia
  Az a belinkelt cikk, ami arról szól, hogy egyre többen keresnek többet valódi értékelőállítás nélkül, a többiek meg egyre kevesebbet, nagyon jó. Hosszú, de érdemes elolvasni.
 • Kiszamolo
  Gunner, Amerikát már lefokozta egy hitelminősítő, igaz még csak negatív kilátásba tette, ami egy fél lefokozást jelent.
 • Question
  Mi a helyzet a Nesara/Gesara bevezetésével Magyarországon?
 • usespanner
  Trump, a “Nagy Bohóc” nem véletlenül időzítette a választások elé a büntetővámot. Ha nyer, első intézkedéseként eltörli azt.

  Nem tartom magam baloldalinak, de kissé fura, hogy a világ egyik leggazdagabb országa hemzseg a hajléktalanoktól és a no-go zónáktól. Azt hiszem ez a Kánaán még viccnek is rossz.

  Ha korlátozásokat vezetnek be a második hullámban, továbbra is érdemes lenne lélegeztetőgépen tartani az érintett szektorokat. (Képzeljük csak el, hogy mi lenne, ha elbocsátanák mondjuk a buszsofőrök felét, mert kevesen utaztak, majd 3 hónap múlva maradéktalanul visszavennék őket).

  A legnagyobb spórolás (jó magyar hagyomány szerint) most is a TB kasszát érinti, azaz súlyos fertőzés esetén is a munkavállalónak kell állnia a 30.000.-Ft-os tesztet, hátha jutalmát elnyerheti és hetekre munkaképtelen lehet.

  Tolongani fognak a rendelőkben.

 • -nb-
  OFF – ventillátorral spóroljunk ügy
  ha tud lefelé levegőt hajtani, akkor lehet benne ráció, a 25%-ot erős túlzásnak érzem, a 10 talán jó.
  Az a baj vele, hogy elég kis fokozat kell, külöben meghülyülsz a légáramtól.
  Ha jól emléxem, a nyári üzemben pont a padlóról nyom a plafon felé, emiatt forgatni kell a lapátokat télen.
  És persze nyáron is. úgyértem, hogy olyan csillárventillátor kell, ami alkalmas arra, hogy a lapátjait átállíthassad.
 • Rabok legyünk vagy szabadok
  A munkára fordított idő valóban inkább nőtt az otthonról dolgozással, én is ezt tapasztalom. Fura, hogy korábban azért bement az ember az irodába, ami a szerencséseknek is min. 20-30 perc egy irányban, amikor pl. kikapcsolt a kocsiban, majd az irodában kávézgatott, beszélgetett, kiment ebédelni, ezt-azt elintézni, ha épp kellett, mindez egy csomó plusz idő volt.
  Itthonról már megy a meeting, amikor csinálom a kávémat, általában a gép előtt ebédelek, zéró szörfözés, még a bankba/brókerszámlára is csak hétvégén lépek be. Sportolás? Ne viccelj… mégis hipp-hopp késő este van és el se kezdtem, amit mára terveztem, a sok meeting, 150-200 email meg elintézendő ez+az miatt. Szerintem azért több a meló az átlag multinál pl., mert mindenki többet dolgozik, és gyártja a (felesleges) munkát másnak is, ez öngerjesztő.

  Kukás vs. bankár – ilyen hosszú cikket nem olvasok el, de a címmel egyetértek.

 • V.A.Laki
  Ja, az On the Phenomenon of Bullshit Jobs klasszikus essze, eszembe is jutott a kukas cikk olvasasa kozben (foleg, mivel az egyik bekezdesben le van irva a tartalma). Azert ezek eleg szelsobalos irasok, nemcsak a ketkezi munka istenitese miatt. Kb. felmondjak Marxot, akinek a mai neoliberalis multivilag csak a burzsoazia hologramja, hogy lefoglalja hulyesegekkel a naiv proletariatust.

  Konzervativabb szerzok nyilvan orulnek a bullshit jobsoknak, hiszen az emberek alapvetoen lustak es eroszkosak, jobb lefoglalni oket. (Pl. az antropologia arra tanit, hogy minden olyan osi tarsadalomban, ahol nem a jarvanyok voltak a vezeto halalok, a gyilkossag volt.) Ugyanigy egy konzervativnak az is nyilvanvalo, miert kell egy gazdag embernek 10 testor, 5 ugyved es 3 konyvelo, meg ket atomsilo a kert vegebe: ebben semmi bullshit sincs, csak sajnos harcolni es vedekezni kell a tobbi ember ellen.

 • Zabalint
  Elolvastam a kukás-bankáros cikket. Tele van csúsztatással, és az elején ugyan megemlíti, hogy nem egybites kérdés az munka hasznossága, mert nehéz a kettőt szétválasztani, utána már elfeledkezik erről, és simán axiómaként kezeli, hogy egyes munkák nem termelnek hasznot a társadalom számára. Az egész arra épít, hogy a szerző jobban tudni véli mi lenne a hasznos, mint a piac, de sehol semmilyen formában nem támasztja alá. Az kukás vs. bankár hasonlat is sántít, hiszen az önmagában semmit nem mond a fontosságukról, mennyi idő alatt okoz problémát a kiesésük.

  Másrészt a szerző eleve felcseréli az okokat és okozatokat, a mezőgazdaság termelésnövekedésével és a javadalmazásával kapcsolatban.

 • Zabalint
  Ja, és azt is “kifelejtette”, hogy mikor a gazdag országok csóró országokban gyártatnak, az azért tud működni, mert a gazdag országok a másik oldalon eladnak valamit többek között a szegényeknek is, amit magasabbra áraz a piac. Márpedig nem magát a gyártást árazza magas értékűnek a piac. Ha a fejlett világ “bullshit” munkái tényleg értéktelenek lennének, akkor már rég a gyártó országok váltak volna gazdaságilag fejlettebbé, mivel idővel a “bullshit” munkás országok nem tudnának fizeni.
 • Lazybones
  A cikk a kukásokról zseniális, érdemes elolvasni.
 • FBI
  OFF venti. 2 éve használunk mennyezeti ventillátort, 3 fokozat, kétirányú forgatás. Télen min. fokozaton lefelé, nyáron felfelé mozgatja a levegőt. Remekül működik a fűtés kiegészítésére, mert egyenletesebb a levegő hőm. Nálam konvektor van, és a ventivel alacsonyabb értekén használom…4 helyett ~3,5. Most épp visszakaptunk a gáz elszámoláskor, de nem mérhető, hogy ezt a melegebb külső hőm., vagy más okozta. Az biztos, hogy nekem komfortosabb igy a fűtés, de akit a légmozgás zavar, talán még rosszabbnak érzi.
 • Endre bá
  Köszönet a részletes összefoglalóért!
  Fő, hogy a tőzsdék szárnyalnak!
 • Lazybones
  “Az egész arra épít, hogy a szerző jobban tudni véli mi lenne a hasznos, mint a piac, de sehol semmilyen formában nem támasztja alá.”
  Éppen hogy nagyon is alátámasztja, például idézi a közvélemény kutatást, miszerint a brit alkalmazottak 37%-a teljesen haszontalannak találja a saját munkáját. Náluk is jobban tudja a piac?
  Egyébként be is b@szna, ha egy tudattalan, javarészt kontrollálatlan intézményre bíznánk annak eldöntését, hogy mi a hasznos az emberiségnek, és mi nem. Akkor már inkább kérjünk tanácsot az istenektől, úgy legalább nyíltan elismerjük, hogy egy vallást követünk.
 • V
  kukas vs bankar: nem olvastam a cikket mert tul hosszu. Azt viszont furcsanak talalom hogy senki nem emliti hogy egy kukas munkajat a populacio hany szazaleka tudna elvegezni. Nem csak keresleti (hasznossagi) oldal van hanem kinalati is. Na EZERT keres ennyit egy kukas. Hiaba a baloldali elmelet ha a vilag nem igy mukodik
 • Mankel
  Arról van szó, hogy a cégek alcsonyabban tartják a kiszervezett melók fizetését és ezzel függésben tartják a fejletlenebb országokat. Nem termelékenyebb a német audis melós a magyar audis melósnál mégis 3× annyit keres ugyanazért. Mivel keveset fizetnek a magyarnak többet fizethetnek a németnek. Miért csinálják? Azért hogy a Mutti N.O. erejével cserébe kijárja nekik amit akarnak.
  Nem értem a piac jobban tudja mantrát. Az a 8-10 góliát aki leuralta a világot és azt csinál amit akar? Hogy megszűnt a kényszer a jobb termék fejlesztésére mindent meg lehet oldani marketingből? Vagy a to big to fall elve? Alapvetően beteg és torz a neoliberális kapitalizmus és ideje lenne az alapjait átértelmezni. Pont ugyan ez sírás ment jólléti állam bevezetésekor és mégis kb ennek köszönhetünk. Itt meg az ellenkezés alapja az, hogy 800 helyett 650 keresnék és csökkenne a kivalasztottság tudatuk.
 • nohablainglis
  Valaki lefordítaná a kukás cikket?
 • dmry

  hogyne…
  ha a halottnak magának, vagy a hozzátartozóinak kell a sírt kiásnia, akkor átértékelődik a temetés (a sírások bére nem feltétlenül, de valószínűleg) költsége.
  sosimple:)
 • lvjtn
  általában higadt hozzászólásaid vannak, most mintha kicsit sértődött lennél. pedig ha a neomarxista sallangot lehántjuk a linkelt cikkről, tökéletesen igaz. évről évre több bullshit job van, és maguk a munkavállalók is tudják, bevallják, hogy a munkájuk egészének vagy egyre nagyobb részének semmi értelme nincsen, és ahogy gépesítve lesz 20 éven belül kábé minden, vagy kitalálunk valami értelmeset, vagy az emberiség 100%-a fog bullshit jobot végezni. persze, be lehet etetni emberekkel, hogy ötször annyi bürokrácia és bürokrata kell egy ügy elintézéséhez, és utyulimutyuli nem élhet heti két kutyapszichológus szeánsz nélkül, de egy covidhoz hazonló karanzén már most is megmutatja, mennyi munka abszolút nem létfontosságú, csak úgy van, mert valamit dolgozni kell
 • lvjtn
  Miklós, ha esetleg van kedved, megosztanád a mobilházas tapasztalataid?
 • Gondolkodj
  A brit alkalmazottak ezen 37%-at ki fizeti? Es foleg miert, ha semmi haszna nincs a munkajuknak? Hat teljesen megorult a munkaadojuk, hogy nem teszi inkabb a sajat zsebebe az ezeknek kifizetett rengeteg bert? Es ha teljesen megorult, hogyhogy nem ment meg csodbe?

  Nem tartjak alacsonyan, hanem pont annyit fizetnek, amennyiert kapnak munkaerot. Nemetorszagban sem fizetnenek egy centtel sem tobbet, ha ott kapnanak munkaerot annyiert. Csak nem kapnak, mert ott sokkal tobb masik ceg is szeretne megkapni ugyanazt a munkaerot.

 • usespanner
  “Nem termelékenyebb a német audis melós a magyar audis melósnál mégis 3× annyit keres ugyanazért.”

  A német audi gyár termelékenyebb, mint a magyar audi.

  Ha nem így lenne, akkor csak Kelet-Európában lennének autógyárak.

  A nyugati oktatás jobb, mint a keleti, ahogy a magyar oktatás is jobb, mint az üzbég.
  Ehhez jön még a keleti korrupció, bürokratizmus és változó szabályozás, ami nehezíti az autógyárak életét.
  Ennek a pluszköltségét be kell hozni, mondjuk a csökkenő bérek által.

 • Kő alatt lakó
  Az új felnőtt képzésről mit gondoltok? Lemaradtam arról a vonatról vagy ez a jövő hét kérdése lesz?
  net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1300077.tv

  Kicsit OFF
  Ha jól értem akkor pl a kiszámoló oktatása is ebbe fog tartozni… Ami ugye plusz adót jelent…

 • TG
  Nem termékenyebb a német Audi gyár. Nem a termelékenység miatt keresnek jobban hanem az erősebb szakszervezetek miatt. Azért jönnek kelet-európába mert kevesebb pénzért többet megengedhetnek maguknak. Saját tapasztalatból írom..
 • rmm
  A kukás dönthet úgy, hogy bankárnak tanul, ha irigyli a helyzetét. A bankár dönthet úgy, hogy adakozik, ha fél a kukáslázadástól, vagy csak elég emaptikus. Minden ember szabadon dönthet az életéről és aktívan tehet a céljai eléréséért. Ha túl sok lesz a bankár, mert mindenki annak képzi magát, előbb utóbb kukás fizut kapnak. Ha elfogy a kukás, mert az újonc azt mondja, hogy ennyiért nem hajlandó összeszedni a szemetet, akkor növekszik a bérük. Mivel az emberek többsége alapvetően túl lusta ahhoz, hogy javítson a körülményein, arra kárhoztatja a többi sorstársát, hogy osztozzon a nyomorában.
  Érdekes egyébként: ha a kukás annyira tisztában van saját munkájának valós értékével, miért mond igent az éhbérre, ha állítása szerint annál többet érdemel? Kérje el a többet, vagy fogadja el, hogy a piac / társadalom ennyire értékeli azt a munkát. Sajna ez van. Végezzen értékeltebb munkát.
 • TT

  Csak azért nincs minden autógyár Kelet-Európában, mert a német szakszervezetek és a német állam nem engedné.
  Meg persze a vevők sem díjaznák, ha a német autókat nem otthon gyártanák.
 • Random okos
  Usespanner
  Hagyjuk ezt.
  Gyerekkoromban én is beszoptam ezt a dumát.
  Az igazság az, ha a magyar melós nem vállalná olcsóbban ugyanazt, akkor nem létezne olyan, hogy magyar audi gyár.
  Minden más csak mellébeszélés.
 • Mankel
  nem hiszem hogy erről lenne szó. Nagyjából ugyan azt a melót csinálják amire kb egy majmot is be lehet idomítani. Világos, hogy nem lehet a dolgot ilyen 2 bites megoldásra egyszerűsíteni. Nem jobb annyival a német oktatás, hogy indokoljon egy ekkora kereseti különbséget.
  A magyar termelékenységi adatok sem érnek jóformán semmit mivel a magyar kkv az adórendszer miatt mindent elkövet a profit csökkentése érdekében. Az itt dolgoztató multik pedig úgy toligálják a belső elszámolás számait, hogy adóügyileg a legjobb legyen.
  Lehetne pl folyamatosan minimálbért emelni, és ezzel technológiai fejlesztésre kényszeríteni a cégeket.
  Az eu-t ki lehetne bővíteni minimálbér és szociális unióvá.
  A halálom meg too big to fall.. de erről blogbejegyzést tudnék írni. Rőviden ha nyerek nyerek ha vesztek az állam megment így nyerek… közben meg minden adóemelésnél kommunizmust sikítozok.
 • Mankel
  na igen ezt pedig onnan tudjuk, hogy az audi kitalál egy belső elszámolási összeget a termékekre. Ami a piac láthatatlan keze miatt tuti nincs mindig úgy manipulálva, hogy azt megérje…
  Simán csak addig kéne pofozni a minimálbért akár öles léptekkel is, hogy elérje a németnek mondjuk a 60%-át. Akár valamennyi infláció árán is.
 • Szikorszki
  Erre tudok ellenpéldát mondani. Az a multi ahol itthon dolgozom rendelkezik még Ausztirában, Németországban (2db), Csehországban, Szlovákiában is ilyen gyárral. Az eu-s össz. bevétel 1/3-át az egyik német, a másik 1/3-át a magyar (!) és a maradék 1/3-át pedig a maradék 4 gyár adja. Tippelj hogy hol a legalacsonyabb a bér… Sőt igazából a legrosszabbul a német és az osztrák gyár megy és még is ott a legvastagabb a fizu. Szóval szerintem sokszor nem a termelékenységgel, hanem sokkal inkább az ipari politika az ami dönt.
 • Szikorszki
  Illetve a nyugati oktatás jobb részhez annyit, hogy sokszor előfordult hogy az osztrák kolléga jött hozzánk megmondani a tutit a gyártásban. És hiába magyarazták neki, hogy az mekkora marhaság. Meg kellett csinálni, mert nehogy már egy auslander mondja meg mi hogy van… Aztán amikor kiderült számára is, hogy nem jó és utána megcsinálhattuk úgy, ahogy mi szerettük volna jó lett (fejlesztésben sokszor kell az osztrákok engedélye és nem csinálhtunk meg bármit házon belül, hiába lenne olcsóbb, egyszerűbb és jobb). Persze miután haza ment, a menedzsmentnek már úgy adta elő, hogy az utóbbi is az ő ötlete volt… Szóval én nem becsülném le az itthoni tudást, lehet hogy ott jobb az oktatás, de szerintem gyakorlatiatlanabbak…
 • Zabalint

  Teljesen irreleváns, hogy mit gondol az a 37%. A lényeg, hogy valakinek vagy valakiknek hasznos, mert fizetnek érte.

  Valódi bullshit job pedig egyetlen módon jöhet létre: állami szabályozással. De azok sem mind azok, hiszen vannak állami szabályozások, amelyeknek van haszna.

 • Zabalint
  Ami pedig a bérbeli különbségeket illeti, abban lehet valami, hogy a német állam és a szakszervezetek nem engedi, hogy az Audi minden munkát olcsóbb országokba vigyen. Ellenben Németország eléggé speciális példa, a legfejlettebb országok közül ott az egyik legnagyobb a gyártás aránya.

  Ellenben összességében, akár egy multin belül is más az összetétele a munkaerőnek a különféle fejlettségű országokban, azaz a legfejlettebh országokban több magasan képzett alkalmazott van, mint a kevésbé fejlettben (Indiában meglepő milyen monoton irodai munkák is léteznek még). A bolti eladó pedig azért keres többet, mert mindennek hatása a nagyobb vásárlóerő, ami közvetve minden munka értékét növeli. Ez az összefüggés egyébként még Magyarországon belül is igaz.

 • -nb-
  Hamár termelékenység:
  ülök egy monitor előtt és mérnökölöm a rendszert:
  – magyar kisvállakozó fizet z-t + y-t zsebbe, vegyük együtt x-nek (nyugdíjtól most tekintsünk el)
  – “rendes” magyar cég fizet 2x-et (bejelentett jellemzően jó – zsebbe is jut)
  – “nagy” magyar cég fizet 2x-et bejelentve
  – külföldi cég fizet 4x..8x között, és még így is haramada az ottani bérnek
  Ugyanazt csinálom. Illetve ha a külföldi cég és köztem nincs német/fr/angol/gyak.bármely EU közvetítő, akkor a külföldi (Big American Company) esteben elképzelhetetlenül jobban támogatva.
  Nem értem, hogy mi a különbség, de hogy valamit mérhetetlenül rosszul csinálunk, az tótziher
 • usespanner
  “Csak azért nincs minden autógyár Kelet-Európában, mert a német szakszervezetek és a német állam nem engedné.”

  Nem ragadtál le véletlenül az államszocializmusnál? 🙂

  A szakszervezet konkrétan semmit nem tud csinálni, ha bezárnak egy gyárat. A német állam sem, ugyanis az Audi nem az állami támogatással kitömött MALÉV.

  ,

  Az lehet, hogy mérnökök és szerelők oktatása pompás, de vajmi keveset ér, ha Németországban robotokkal pótolják a munkaerőt, mert drága a minimálbér.

  A másik, ami talán fontosabb szempont lehet, hogy ha könyvelési-adminisztrációs-korrupciós teher nálunk a duplája a németnek, azt ki kell a cégnek csengetnie.
  Dolgoztam egy mini autóipari cégnél, 8 óra volt kitöltenem a szelektív hulladék kezelésének adminisztrációját, így a cég egészen pontosan 9500.-Ft-ot visszakapott. A munkabérem többe került. Na ez Németországban lehet, hogy 8 perc alatt kitölthető.

 • Mankel
  Ez a legnagyobb hazugsága jelenlegi rendszernek. Nem tanulhat bankárnak ha akar akkor sem.
  1. Eleve olyan iskoláztatásban részesült, hogy nincs esélye elvégezni az egyetemet.
  2.nem tudja kigazdálkodni a tandíjat meg az 5+ év megélhetési költségeit most, és jó eséllyel a szülei se tudták volna kifizetni ha egyébként elég okos lett volna.
  3.Nem lustaság az hogy 8 órányi hajnalban kezdődő fizikai munka után nincs ereje makróökonómiát tanulni.(tiszteletem annak aki tud de az ő akaraterejük az emberfeletti nem mindenki más lusta. Nehogymár a népesség 0,001%-nak a teljesítménye legyen az alap).
  4. Ha nem egyenlítjük ki az olykor obszcén társadalmi különbségeket a kukások a bankárokra gyújtják a villáikat. A bankárnak is az a középtávú érdeke, hogy 30%-kal kevesebbet keressen ami még így is messze a szükségletei felett van mert hosszú távon sokkal drágább a magánhadsereg.
 • poszoroller
  a legalja retegekben a szulok tovabbadjak a prolisagot, kiskoruktol fogva azt sulykoljak a gyerekbe, hogy akinek van penze, az egy csalo/csokos, a tisztesseges munkat nem fizetik meg, ha szegenynek szuletsz, az is maradsz. Azzal mar nem lehet vitatkozni, hogy ilyen mentalitassal 30 eves korara tenyleg eselytelen lenne egy komolyabb szakmahoz szukseges ismereteket elsajatitani, de ez ugye a proli es a proli szuleinek a hibaja.

  Es TENY, hogy tanult csaladban a motivacio onmagaban egy igen eros hatszel, ami prolieknal hianyzik, de ez a motivacio (vagy hianya) szamit tobbet, nem a penz. Annakidejen volt egyetemen szegeny csaladbol szarmazo evfolyamtarsam, aki vegig dolgozott, hogy tudja finanszirozni a tanulmanyait, de szorgalmas volt, ambiciozus, a helyen volt a mentalitasa.

 • Mankel
  nem ragadt le. Ha nem alkalmaz elég embert, máshol fizet adót akkor Merkel nem fogja megvédeni pl az USA ellen vagy nem zsarol ki adócsökkentést MO-n mert semmi érdeke nem fűződik hozzá. Szerinted Görögország miért nem mehetett csődbe? Mert a Görög államadósság java része az audi pénzügyi szekciójának meg az OTP német változatának a kezében volt/van.
  Na ha sok embert foglalkoztatsz rácsörögsz a muttira, hogy így nem lesz jó és lőn nem engedték meg a Görögöknek a csődöt, ha meg keveset akkor kiröhög a titkára és lerakja a kagylót.
  Sok embert sok pénzért meg úgy tudsz foglalkoztatni, ha máshol termelékenység ide lehetőség oda alulfizeted.(és a beszállítóidnak se fizetsz annyit ugyanazért az alkatrészért mint németben, mert nehogymár bérversenyt generálj) Aztán a saját belső elszámolásu(hasütésszerű) számaid alapján azt mondod nincs mit tenni a magyar munkás nem elég termekeny
 • Sovereign
  Minél több jövedelem kerül elköltésre egy gazdaságban, annál nagyobbak lesznek ott a fizetések is, mert felviszi az árakat, azok meg a béreket.
  Az elköltött magasabb jövedelem pedig nem feltétlenül származik nagyobb hatékonysággal működő gazdaságból. Ha találnánk egy bőséges aranybányát Magyarországon és az arany eladásából keletkező pénzek itthon lennének elköltve, akkor az egy idő után megnövelné általánosan a magyar bérszínvonalat. A szakácsnak, a szobafestőnek és a tanárnak is aranyosabb lenne a fizetése.
 • D
  A kukásnak/bankárnak/orvosnak/péknek annyit fizet a munkáltatója, amennyiért talál munkaerőt. Mikro és makroszinten is igaz az állítás (egyéni és közösségi érdekérvényesítés pl. hiánycikk itthon).
 • Cartman

  Azért akárhogy is nézem, 8 óra alvás, 8 óra meló és mondjuk 2 óra házimunka + 2 óra énidő után még mindig marad 4 óra mindennap, plusz a hétvégék egésze, amikor lehetne tanulni és idővel előrébb jutni, valahogy a szarul keresőkre mégsem az a jellemző, hogy falnák a könyveket, mert jobban akarnak élni.

  Talán inkább a sok, keveset keresőnek picit magába kéne néznie, és elgondolkodnia azon, hogy tett-e bármit is azért, hogy többet keressen, értékesebb legyen a piacon.

  Az a kukás cikk nettó marxizmus, majd amikor 10 év múlva már robotkarral gyüjtik be a kukákat, majd visszatérünk rá, hogy mennyire nélkülözhetetlenek ők, míg a bankároknak továbbra is lesz munkája szerintem (bár az AI lehet őket is lapátra teszi, ha nem csak segédletként lesz használva).

  A robotizáció / mesterséges intelligencia sokakat fog munkanélkülivé tenni a jövőben, egy kukást előbb, mint egy bankárt.

 • folti
  “Nem tartom magam baloldalinak, de kissé fura, hogy a világ egyik leggazdagabb országa hemzseg a hajléktalanoktól és a no-go zónáktól. Azt hiszem ez a Kánaán még viccnek is rossz.”

  Amerikában mindig is megvoltak ezek az ellentétek, csak a propaganda (Hollywood) szépen háttérben tartotta ezeket. Illetve valamilyen szinten a 2. VH utáni jólét évtizedeiben (~ 1950-1970 között) valamelyest háttérbe szorultak. Aztán jött a SZU bukása, és már nem kellett neki ellentartani, így szabadon lehetett engedni a vadkapitalizmust ott is (bár ez igazából Reagan elnökségével kezdődött).

 • Pampalini
  Guglizd meg batran, kik ulnek mondjuk a VW felugyelo bizottsagaban. Politikusok es az uzemi tanacs kepviseloi vannak tobbsegben. Nincs ez olyan messze az altalad emlegetett allamszocializmustol… 🙂
  A nemet autogyar pont annyi munkat vegeztet belfoldon, amit meg el tud adni az uzemi tanacsnak, a politikanak, a szeles nyilvanossagnak, a vasarloknak. Minden mast kulfoldon csinaltat, mert ott olcsobb. Nincs jelentos kulonbseg a magyar es a nemet audis dolgozo termelekenysegeben. Es ha van is, akkor sem egyertelmu, kinek a javara…
 • SzepVilag

  Dolgoztam német multinál.
  A németeknél 5x annyi ember végezte ugyanazt a munkát mint nálunk 1 ember. A fizetés is jobb volt kint mint itthon. A német cégnél jobb volt a szakszervezet. Itthon inkább csak dísznek volt.
  Az anyacég termelt X hasznot otthon, nálunk több X volt a haszon.
  A kapitalisták nem hülyék. Így van kitalálva a rendszer. Itthon hiába dolgozod ki a beled a pénz az anyaországokba áramlik.
 • Nacionalista

  Ahol dolgozom (mérnök, autóipar) van egy német partnercsoportunk. Az ottani kollégák pont ugyanazt a feladatot csinálják mint mi, pont ugyanakkora a felelősség, pont ugyanolyan képzettség kell hozzá. És semmivel nem jobb a termelékenységük. (Nem is rosszabb, okos gyerekek ők is). Emellett ugyanazokat a belsős véges processzeket tartjuk, a munkaidőm nagyságrendileg ugyanakkora része megy el bürokráciára. Voltam kint nálunk hónapokat, ezek elsőkezi tapasztalatok.

  Elképzelhető, hogy a könyvelésen meg a HR-n az állam felé Mo-n bonyolultabb az ügyintézés, de nagyon csodálkoznék. A német is tud fenemód körülményes lenni, próbáltál már ott mezei alkalmazottként adóbevallást készíteni? Nem egyszerű mutatvány. Meg ez azért a költségek csak kis része, messze nem elég a 2x-3x különbség magyarázatához.

  Az egyetlen ok, amiért az Audi itthon kevesebbet fizet az az, hogy megteheti.

 • Matetoth

  Ne röhögtess, az ingyen oktatás országában nem tanzlhat (majdnem) akárki bankárnak? 😮
  Meg áldozatokat kell hozni, hogy jobban menjen? Nahát! Még a végén kiderül, hogy a döntéseknek következményei vannak…

  Az a baj, hogy igazad van, a “gazdag” lemondhatna a vagyonának a 30% arol, de az a szegénynek még többjébe kerül (lásd szocializmus, ahol senkinek nincs semmije). Ha visszafogod a gazdag gazdagidását magyarul, a szegényét is visszafogod.