Az egészségbiztosításokról

Közkívánatra írok az egészségbiztosításokról, mert sokan nem tudják hová tenni őket és nem tudják, megérik-e, illetve kinek és mikor lehet hasznos egy egészségbiztosítás.

A téma nem új, amire várni kellett, hogy konkrét összegeket is tudjak írni, hogy lásd, mennyibe kerülne neked egy ilyen biztosítás.

Mindjárt elöljáróban fontos tisztázni, hogy legalább akkora a kavarodás az egészségbiztosítás piacán, mint az életbiztosításoknál. Ugyanis legalább három teljesen különböző terméket takar ez a kifejezés.

Az első ilyen egészségbiztosítás az, ami pénzügyi segítséget nyújt betegség esetén. Ez hasonló, mint egy kockázati életbiztosítás, akkor fizet, ha pénzügyi szükséged támad egy betegség, kórházi kezelés, műtét, munkaképtelenség, rák, infarktus és egyéb esetén.

550x104-cikkekbe

Egy komoly betegség még egy jobbmódú embert is pénzügyi problémába sodorhat. Egy infarktus, rák, agyvérzés, de akár csak egy hat hónapos táppénz is komoly bevételkiesést okoz, különösen ha valaki vállalkozó és a minimálbér után kap állami ellátást.

A táppénz egyébként sem lehet több, mint a fizetésed 60%-a, de maximum bruttó 254 (nettó 169) ezer Ft. (Bővebben.) Vagyis pont akkor, amikor rengeteg kiadásod lesz a betegség miatt, akkor zuhan le a jövedelmed még akkor is, ha egyébként nagy összegre be vagy jelentve, mint alkalmazott.

Mennyibe kerül? A tervek szerint december egytől választható lesz egy ilyen csomag is a kockázati életbiztosításunk mellé.

Térítési összegek:

Bármely okú halál esetén 20 millió Ft térítés

Baleseti halál esetén további 20 millió Ft

Közlekedési baleseti halál esetén még 10 millió, azaz összesen 50 millió

Baleseti rokkantság 30 millió Ft adott százaléka a rokkantság mértékének megfelelően.

Közlekedési rokkantság esetén további 10 millió Ft

Bármely okú rokkantság, ha az 70%-nál több, további fix 10 vagy 20 millió Ft (D és E rokkantság)

Kórházi térítés az első naptól napi 15 ezer Ft (akár baleset, akár betegség miatt), maximum 100 nap/év. Ezt addig kapod, amíg benn vagy a kórházban.

Bármely okú keresőképtelenség esetén a 10. naptól napi 5 ezer Ft, baleset miatt ennek a duplája, vagyis 10 ezer Ft, maximum 100 nap/év. Ez a táppénz összegét növeli napi 5 vagy 10 ezer forinttal.

Kritikus betegségek (rák, infarktus, agyvérzés, stroke, stb.) megállapítása esetén egyszeri 2 millió Ft

Baleseti eredetű csonttörés, repedés 150 ezer Ft

Baleseti műtét 1 millió Ft 0-200%-a.

Ez így összesen havi 7.435 Ft. (A mostani életbiztosítás havi 4.790 Ft, vagyis szűk 3 ezer forinttal drágább csak és fizet csonttörésre és még több dologra is.)

(Ennél kicsit cifrább lesz, mert több csomag lesz, de a lényeget látjátok, mennyibe kerül egy ilyen biztosítás. Egy komplett élet és balesetbiztosítással együtt is csak havi 7,4 ezer Ft.)

Kinek nincs rá szüksége? Mint minden biztosításra, erre sincs szükséged, ha van annyi vagyonod, hogy egy komoly betegség sem okoz anyagi problémát.

Ha az autód értéke egyheti jövedelmed, felesleges rá biztosítást kötni. Ha azért megéreznéd az elveszett összeget, inkább köss rá biztosítást. A 13 éves autómra nem kötöttem cascot, a 3 évesre igen, mert inkább fizetek évi 60 ezret, mert ennyit megér, hogy nem leszek 4 millióval szegényebb egy lopás, vagy totálkár miatt. Itt sincs ez másként, eldöntöd, ér-e ennyit neked, van-e rá szükséged.

A második fajta egészségbiztosítás az, amit a legtöbben ennek ismernek. Itt egy fix havi díj mellett azt kapod, hogy nem kell állami intézménybe menned, ha beteg leszel, hanem magánorvosi ellátást kapsz szükség esetén. Magán lesz a háziorvosod és magánrendelőbe mész szemészhez, belgyógyászhoz vagy akár sebészhez.

Fontos tudni azonban néhány dolgot.

Az első, hogy az összes egészségbiztosítás csak járóbeteg-ellátást ad, illetve maximum egynapos műtéteket. Ide tartoznak az egyszerűbb műtétek, mint epekő, sérv, apróbb sebészeti beavatkozások és hasonló műtétek.

Vagyis komolyabb műtéteket továbbra is csak az állami egészségügyben fogsz megkapni, csípőprotézist, onkológiai kezelést nem fogsz kapni ilyen biztosításon keresztül.

A másik dolog, hogy a törvény szerint a mentő csak állami intézménybe vihet be, akármilyen privát biztosítást is kötsz, tehát ha balesetet szenvedsz vagy összeesel az utcán, akkor első körben biztos az állami egészségügyben fogsz kikötni.

A harmadik dolog, hogy nagy csodák azért itt sincsenek, amelyik biztosítás lényegesen olcsóbb, annak gyakran oka is van. Nem mindegy, hogy 16 féle járóbeteg ellátást kapsz a pénzedért, vagy 32 félét.

A negyedik, hogy a szolgáltató dönti el, milyen kezelésre vagy orvosi vizsgálatra van szükséged. Nem úgy van, hogy mivel unatkozom, végigjárom az orvosokat, mert úgyis ráérek.

Mit kell mérlegelned egy ilyen biztosítás megkötése előtt?

Az első, hogy mennyit költesz évente orvosokra? Hiszen most sem tiltja semmi, hogy magánorvosokhoz menj. Elmehetsz magán belgyógyászhoz, ultrahangra vagy nőgyógyászati esetleg urológiai vizsgálatra.

Azonban ne felejtsd el a biztosítás oldalát sem, vagyis egy betegség esetén a mostani orvosokra költött alacsony összeg nagyon magasra is szökhet. Ez egy plusz, amit a biztosítás adhat. (Viszont sok biztosításnál van éves maximum keret, minél olcsóbb a biztosítás, annál alacsonyabban lehet ez a határ. Erre figyelj oda.)

Továbbá kényelmes, hogy megszervezik a dolgokat helyetted, neked csak egyet kell telefonálnod egy központi számra. (Persze kérdés, ez mennyit ér meg neked évente.)

A legtöbb ilyen egészségbiztosítás éves egészségügyi szűrésekkel is rendelkezik, amit érdemes ki is használnod. (Bár vannak egészségbiztosítások, amelyek csak kétévente biztosítanak ilyet.)

Én addig tartottam feleslegesnek például a bőrgyógyászati szűrést, amíg egy közeli rokonomnál nem találtak melanomát. Pedig soha nem ment ki a napra, csak ruhában. Na, azóta évente járok én is melanoma szűrésre, ahogy éves vérvétel és egyebek is megvannak most is. Ennyit mindenkinek kell törődnie az egészségével. (Az egyik ügyfelem még éppen hazaért Afrikából az epekőveivel, kevésen múlt, hogy nem lett nagyon komoly baja. Ezt egy éves hasi ultrahang kimutatta volna időben.)

A tüdőszűrést is szívesebben veszem magánrendelőben egy 8 éves géppel, mint az állami 45 éves géppel.

Ha egy epekőműtétért csak 50 ezret adsz az orvosnak a borítékba, azt is megspórolod egy egészségbiztosítással. (De mint írtam, azért ennél komolyabb műtétek esetén még mindig az állami kórházba fogsz kerülni, illetve külön kell fizetned az esetleges magánműtétet.)

Mennyibe kerül ez havonta?

Amit kaptunk ajánlatot, mint egyesület, az alábbi:

A legdrágább csomag havi 6.990 Ft/fő , ezért kapsz 32 féle járóbeteg-ellátást, ambuláns és egynapos sebészetet, második orvosi szakvéleményt súlyos betegség esetén, labor 173 paraméterrel, négyféle nagyértékű és 21 féle egyéb diagnosztikai mód (ultrahang, MR, stb.), az éves ingyenes szűrővizsgálat tartalmaz hasi ultrahangot, labort, mellkasröntgen, belgyógyászat, nőgyógyászat, szemészet, urológia.

Az éves maximum járóbeteg-ellátásra 1 millió forint (az eggyel olcsóbb csomagnál a felső limit 300 ezer Ft), egynapos műtétre 300 ezer Ft, nagyértékű diagnosztika 500 ezer, labor 50 ezer Ft.

Részletekről majd írok később, illetve várok még egy további ajánlatot. (Több biztosítónak van ilyen egészségbiztosítása, a gond az, hogy kevesen mennek bele abba, hogy ne mindenki kösse meg a biztosítást. A biztosító úgy gondolkodik, ha nem kötelező a biztosítás, akkor azok fogják megkötni, akik egyébként is sokat költenek orvosra.)

Jelenleg 100 fővel akarják megkötni a szerződést, de ezt le szeretném alkudni a felére. Remélem, menni fog.

A harmadik fajta egészségbiztosítás egy dolgot tud csak: külföldi kórházi kezelést ad, de csak rák, szívbetegségek és agyűri elváltozások (agydaganat és egyebek) esetén.

Ebben az esetben a biztosító téríti a külföldi műtéttel és kórházi tartózkodással kapcsolatos kiadásokat, illetve a gyógyszerköltségeket az első pár hétre a műtét után.

Erről írok majd egy külön cikket, mert már túl hosszú lett ez a cikk enélkül is.

Ilyen biztosításról is tárgyalok már egy ideje egy biztosítóval, talán annyit sikerül majd elérni, hogy 20-30%-kal olcsóbban fogják kapni a biztosítást az egyesületi tagok és annyian kötik meg, amennyien akarják.

Röviden összefoglalva: a három termék bár nevében mind egészségbiztosítás, három különböző dolgot takar. Az egyik pénzügyi segítséget ad bármilyen betegség esetén, a másik magánorvosi szakellátást és egynapos sebészetet, a harmadik komoly baj esetén a külföldi kórházi kezelést és a műtétet téríti.

Share

83 hozzászólás

 • haláleseti ?
  “Egyébként gyerekvállalás előtt mi lehet az ideális megoldás, ha leginkább a terhesgondozáshoz szükséges vizsgálatokat vennénk igénybe a feleségemmel? Még nem terhes, projekt-időszakban vagyunk. Egészségbiztosítás, vagy valami más forma?”

  +1, ez engem is érdekelne

 • snasim
  @haláleseti gyerekvállalás előtt alap az önsegélyező pénztár minden közeli családtag számára való megkötés és feltöltés. Apósom anyós ferj feleség apám anyám ez így 6*750ehuf befizetes + 6*150ehuf adovisszaterites
 • csabika30
  Kedves Kiszámoló, én épp egy 2. típusút keresek, ha megvannak a konkrétumok (amit eddig irtál az biztató) akkor jelentkezem.
 • lala
  A jelenlegi Kiszámolós biztosítás mellé vagy helyett lesz választható az 1. verzió?
  A jelenlegi csonttörésre nem fizetett. Persze nem valószínű, hogy sűrűn jár így az ember, de tanulva az esetemből, engem az a verzió érdekelne, amiben ez is benne van.
  Úgy néz ki, hogy még ez a hónap is kényszerpihenő lesz. :-/
 • János
  Kedves Miklós!

  Engem érdekelne az egészségbiztosítás 1. változata, illetve most tervezem elindítani nálad az életbiztosítást. Várjam meg a december 1-ét és akkor komplexen indítsam vagy nincs jelentősége, menjen most az életbizti, aztán kiegészítem decemberben?

  Köszönöm. Ja és nagyon jó az oldal, gratulálok hozzá.

 • Egészséges testben-lélekben
  A Medicover-t én sem tudom ajánlani, mert sokat kell várni az időpontokra. Régen (5-6 éve) még sokkal jobb volt, de már akkor is “tömeges” érzésem volt amikor vizsgálatra mentem.
  A Firstmed sokkal magasabb színvonalat nyújt. Szolgáltat külföldieknek is. Udvariasak. Hátrány, hogy csak két budai helyszínen vannak össz vissz. Akinek ez nem gond, annak jó alternatíva lehet.
 • nemtom

  “Engem erdekelne, de ehhez is feltetel a testsuly?”

  Igen, testsúlynak mindenképpen kell lennie.

 • ekr
  A kommenteket olvasva az elhalt egyesületi balesetbiztosításhoz hasonlít az ügy: a leendő biztosítottak jól akarnak járni, havi pl. 10 eFt-ért évente “kivenni” pár százezret, de szükség esetén az 50 milliós transzplantációt is fedezze. Mo-n mit vártál?
  Szóval egészségbiztosításhoz ez nagyon kicsi bázis (max. pár száz fő), vagy nagyon kevéske a havidíj.
  Így Kiszámoló stílusát kölcsönözve és neki címezve: ha segíteni akarsz a haszonleső olvasóknak (“fájjon a biztosító feje”), akkor csináld, ha viszont jót akarsz magadnak, akkor ne csináld.
 • Kiszamolo
  János, mindegy. Egy plusz levelet kell majd küldened, ha most indítod.
 • TT
  Egyet kell értenem ekr-rel. Sokan nem értik, hogy a biztosítások lényege, hogy egy olyan váratlan, de kis valószínűséggel bekövetkező eseményre biztosítsuk be magunkat, amelynek a költségei veszélyeztetnék a megélhetésünket.
  A 2. típusú biztosításnál az nem működik, hogy belépek, kivizsgáltatom magam, aztán kilépek, mert ha mindenki ezt csinálja, akkor az a biztosítónak nem érné meg. Ráadásul ha jól tudom, szokott lenni türelmi idő (talán fél év), amíg nem vehetsz igénybe szolgáltatást, épp emiatt.
 • gazdatámpont
  Nem hipochonder kicsit ez az egész? Olcsóbb lenne a prevenció, pl. szedj vitaminokat, mozogj többet… Szerintem erre kéne több hangsúlyt fektetni az akciókkal is. 🙂
 • Tudatlan
 • Kiszamolo
  gazda, miért, aki vitamint szed, az soha nem lesz beteg, vagy töri el a lábát? Epeköve sem lesz és sérvet sem kaphat?
 • FoX
  Az önsegélyező pénztárból gyakorlatilag a saját pénzemet kapom vissza, amit “nyerek”, az az állami támogatás. Vagy rosszul tudom?
  Nekem már nem élnek a szüleim, testvérem nincs, feleségem is egyke, csak az édesanyja él.
  Így nem olyan széles a paletta rokon-ügyben. Olvastam már erről a dologról, de nem ástam bele magam igazán. Utána fogok nézni.
 • gazdatámpont
  De, természetesen lehet minden baja, és a “pénzhajhászásnál” egészségtelenebb elfoglaltság nincs túl sok! 🙂 De ha valaki odafigyel néhány dologra, akkor nem kell egy bizonyos korig ilyeneken gondolkodnia. Az a bizonyos kor meg már nem biztosítható. Mindannyian tudjuk ezt, és lesznek mindig kivételek epekőre, miegymás betegségre, de hatjuk, ha a lelkiismeret (vagy nevezzük bárminek) bevisz dolgozni betegen, nem pedig a
  (pl.)Medicover állomás felé fordít a havi befizetéseid ellenére. Írtad, a biztosító szereti a díjakat, vannak statisztikáid arról, hogy a vidéken mennyi orvos csatlakozott ezekhez a szolgáltatni akaró biztosítókhoz?
 • gazdatámpont
  Szakmabeliként és vidékiként azt látom, és nyárelőn a kollégákkal volt is erről egy beszélgetésünk, hogy csomó vidéki megköti ezeket (és itt egyáltalán nem a balesetbiztire gondolok), aztán nem tud mit kezdeni a betegségével, bajával, mert le kell mennie a térképről, hogy találjon orvost. Na ezt is érdemes figyelembe venni, ha valaki ilyennel akarja védeni magát, esetleg kötni akar ilyet. Nagy odafigyelést igényel ez, tornászni könnyebb! 🙂
 • Lilla
  A 2. engem is érdekelne, családi is.
 • Daenerys Targaryenová
  Kiszámoló: “egy rákos kezelés azért több millió forintos kiadás, nem véletlen, hogy ezek a biztosítások nem térítenek ilyeneket.”

  A magas költségekből bőven lenne mit faragni, mert a gyógyszergyárak annyit kérnek a rákgyógyszerekért, amennyit nem szégyellnek.

  Studie: Krebstherapien sind zu teuer
  science.orf.at/stories/2865794/

 • Zabalint
  @gazdatámpont
  Bármilyen egészséges életmódot élsz, megvan akkor is az esélye, hogy rákos leszel 40 évesen, csak mondjuk fele akkora az esélyed rá, mint aki egészségtelenül él.

  A kettes típusút én sem gondolom ésszerűnek, mivel annál nagy eséllyel sokkal jobban jársz, hogy ha pénzt teszel félre, és ha kell, abból fizeted a magánrendelést. A fiatalon, illetve középkotűként kis eséllyel előforduló, de nagyon súlyos betegségekre viszont ez nem működik.

 • Mokaskacagany
  Kedves Kiszámoló!

  Engem az “Első” csomag érdekelne, illetve az ahhoz kapcsolódó mentesülések, kizáró tényezők. Ha erről lehetne kicsit bővebben, azt nagyon megköszönném!

  Köszi!

  Apaczuka

 • lala
  Miklós!
  A jelenlegi Kiszámolós biztosítás mellé vagy helyett lesz választható az 1. verzió?
  Köszi!
 • Kiszamolo
  Lala már csak pár hét és minden kiderül.
 • gazdatámpont

  Igazad van, bár felénél is kevesebb az esélyed (statisztikailag is), épp ezért a balesetbiztosítás + megtakarítás (akár ep kártyán) szerintem a leghasznosabb az ország legtöbb területén. Fővárosiaknak (és néhány nagyvárosinak) esetleg működhet a 2. típus, de csekkolni kell a környékben milyen lehetősége van, ha részese akar lenni a 32 féle járóbeteg szolgáltatás valamelyikének, mert lehet ott is valahova el kell mennie a városon át, hogy igénybe vegye a saját bajára való ellátást. Minden olcsó biztosítás drága, ha nem térít, ill. teljesít a közeledben.
 • Garbo
  @gazdatámpont
  ” De ha valaki odafigyel néhány dologra, akkor nem kell egy bizonyos korig ilyeneken gondolkodnia. ”
  De cuki, ahogy azt Móricka elképzeli 😀
  Kérlek, mondd el nekem, hogy mely (általam egyébként szedett) vitaminnak, mely (általam egyébként heti 3 alkalommal kőkeményen űzött) sportágnak vagy mely általam egészségesen, teljes értékűen és adalékanyagmentesen (minden nap) elkészített élelmiszernek kellett volna megakadályoznia a korai harmincas éveimben bekapott, genetikusan megszerzett epekövemet?

  Ne komolytalankodjunk már, az ég szerelmére …

 • Balint
  Egy valamit nem értek. Biztosítást kivel kötsz, biztosítóval vagy privát közponntal? (pl. Medicover)
  Tehát egyesületi tagként csak egy intézményhez mehetek?
  Vagy bárhova, s a biztosító visszafizeti az összeget, amennyiben az megfelel a biztosítási eseménynek (pl. ortopédiai vizsgálat)?
 • gazdatámpont

  Hány százaléka is vagy te a korosztályodnak? Itt csak te viccelsz, komoly téma ez.

 • nem tudom mi legyen
  Masodik fajta egeszsegbiztositasrol a sebesz ismerosom mondta: a maganorvos atkuldi a magan egeszsegbiztositassal rendelkezo beteget az allami korhazba egy mutetre. Az beteg lengeti a meregdraga maganbiztositasat, es elvarna egy kis megkulonboztetett figyelmet az allami intezmenyben, ehelyett senki nem foglalkozik vele meg annyira sem, mint az allami biztositott betegekkel. Miert? Az orvos tudja, hogy nem fog toled kapni semmit – azert fizeted a biztositasod, mert nem akarsz boritekozni. Ezert az orvos elore veszi az allami biztositottakat, mert nagyobb esellyel lapul boritek a zsebukben.
  Elkerulheto lenne, ha az allami orvos is kapna extra penzt ha magan beteget lat el, de a gyakorlatban ez a penz megragad a felsobb szinteken.
 • mtoma73

  Szerintem ez le volt írva, hogy a biztosító által mondott intézményhez kell menni.
  Mint akár egy utasbiztosításnál, ha bajod van felhívod a biztosító számát elmondod a bajod és ők elirányítanak egy velük szerződésben levő egészségügyi intézményhez.
  Nyilván nem fogják engedni, hogy az ismerős orvos majd kiir mindenféle “kamu” kezeléseket, amit a biztosító kifizet és mindenki megkapja a részesedést (orvos + “beteg”).
  Most ez nem a becsületesekre vonatkozott, de nyilván a kérdezett esetben ez a kiskapu is ott lenne, amit nem fog a biztosító megengedni. Szerintem.
 • Tibor
  @nemtom: a csoportos biztositasnal volt egy olyan feltetel, hogy nem lehet tulsulyod. (persze kerdes hogy ezt csak a biztositas megkotesenel kell teljesiteni, vagy az egesz biztositasi jogviszony alatt folyamatosan soha nem emelkedhet a testsulyod a normalis fole).
 • L70
  @gazdatámpont

  Ezek a dolgok nem egybites alapon történnek. Én eddig kizárólag sportolás miatt kerültem kórházba. Legutóbb jópár éve (rossz mozdulat túrázás közben) 10 nap kórház és 2 hónap otthon fekvés és némi zsebbepénz a gyógytornásznak, hogy házhoz jöjjön (a taxipénzt kapta meg).

  Jóval korábban két hónap járógipsz (mert aki focizik, az előbb utóbb megsérül), ami pont az első téli hóeséskor került le, a balesetbiztiből aznap vettem egy kiváló bakancsot.

 • zotyadaf
  Két ember plusz biztos, várom a részleteket!
 • kovács jani
  Van valami hír a második típusú biztosításról?
  Lehet már kötni?
 • Kiszamolo
  Kovács Jani, ha minden igaz, a hét vége felé, vagy a jövő hét elején megyek a biztosítóhoz.