Az egészségügyi kiadások emelkedés

2017-01-23
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az átlagember könnyen megérti és elfogadja, hogy neki már jó eséllyel nem lesz nyugdíja. Ennek igen egyszerű oka van: egyrészt 30 éve sokkal kevesebb gyerek születik, mint kellene (1,3 gyerek/nő a szükséges 2,1 gyerek helyett és azok a nők, akik meg sem születtek az elmúlt 3 évtizedben, biztos nem fognak gyereket szülni, így a helyzet csak tovább tud romlani) másrészt az idősek sokkal tovább élnek mint előtte. Ennek a kettőnek az eredője, hogy egyre kevesebb embernek kell(ene) egyre több nyugdíjast eltartania egyre hosszabb ideig.

Nem kell hozzá agysebésznek lenni, hogy megértsük, hogy az eddigi gáláns nyugdíjkifizetések nem lesznek fenntarthatóak 30-40 év múlva.

Azonban kevesen gondolnak bele, hogy az egészségügy pont úgy működik, mint a nyugdíjrendszer: az aktívkorúak befizetéséből gyógyítjuk a nyugdíjasokat, akikre sokkal többet kell költeni a koruknál fogva. Ha mindenki nyugdíjas lesz és ellátásra szorul, ki fogja kifizetni ennek a költségeit?

Ezért is érdemes egy kicsit figyelembe venni az egészségügyi kiadások alakulását is és nem abból kiindulni, hogy nekem is annyiba fog majd kerülni az egészségügyi ellátás, mint a most nyugdíjasoknak.

Az állami támogatás mértékének várható (nagymértékű) csökkenésén túl még az egészségügyi kiadások folyamatos emelkedése is ellenünk dolgozik.

Az Egyesült Államok 1960-ban 27,2 milliárd dollárt fordított az egészségügyi kiadásokra, az akkori GDP 5%-át.

2015-ben ez a szám 3200 milliárd dollárra hízott, a mai GDP 17,8%-ára, ezzel az egészségügy lett az egyik legnagyobb iparág.

Minden amerikai évi 9.900 dollárt költ egészségügyre, a kevesebb, mint 30 ezer dolláros nettó fizetéséből. Ez 146 dollár volt 1960-ban.

Ebben a hatalmas emelkedésben benne van az elhibázott amerikai egészségbizosítási rendszer miatti drágulás is, de sajnos nem csak ez áll a háttérben.

Az amerikai emberek nagyon elhíztak (ahogy a magyarok is), kétharmaduk elhízott vagy túlsúlyos (a magyarok 60%-a jár hasonló cipőben) így a cukorbetegség és a szívbetegségek kezelésére rengeteget kell költeni. A felnőtt lakosság majdnem fele érintett a cukorbetegség, szívproblémák és asztma közül legalább egyben. Ezeket rengetegbe kerül évtizedeken át kezelni. (A példa kedvéért a cukorbetegség kezelése évente 26.971 dollárjába kerül egy családnak.)

Éppen az orvostudomány fejlődése miatt egyre tovább élnek az emberek, ami viszont azt hozza magával, hogy egyre nagyobb az előfordulása az olyan drágán kezelhető betegségeknek, mint a rák, időskori demencia és rengeteg más kór.

Az orvosok rendre az újabb (és sokkal drágább) gyógyszereket és kezeléseket írják fel, akkor is, amikor gyakran nem bizonyított még az sem, hogy hatékonyabbak lennének a régebbi termékeknél.

A biztosítások miatt a pácienseket nem érdeklik a kezelések ára, hiszen úgy érzik, nekik teljesen mindegy, úgysem ők fizetik. Ezért nem zavarja őket a felesleges, vagy feleslegesen drága vizsgálatok és kezelések, amiket elvégeznek rajtuk.

Pedig dehogynem ők fizetik, hiszen ezek miatt kerül fényévekkel többe egy egészségbiztosítás, mint került 30 éve.

Ennek a hatalmas drágulásnak lett az eredménye, hogy a családok 16.9%-a csak részben, 8.9%-a egyáltalán nem tudja fizetni az egészségügyi számláit, 15 millió család pedig csak a hosszútávú megtakarításaik feláldozásával képesek kifizetni a költségeket.

25 millióan nem folytatják a kezelést, vagy nem váltják ki a gyógyszereket anyagi okok miatt, ez előrevetíti a további állapotromlást az egészségükben.

11 millióan hitelkártya terhére tudnak csak fizetni.

Az évi kétmillió magáncsőd 62%-át egészségügyi számlák miatt kérik az emberek.

Az egészben a legszomorúbb, hogy ezek az emberek zöme az úgynevezett középosztályból kerül ki, saját ingatlannal, egészségbiztosítással és 60%-uk diplomás ember.

Ezeket csak azért írtam le, hogy készülj fel arra lelkileg és anyagilag is, hogy a te időskorodban a mostani nyugdíjasoknál akár tízszer többet is költesz majd egészségügyi kiadásokra, a harmadannyi nyugdíjadból.

Persze, 65 évesen már nem fogsz a gyereknevelésre pénzt áldozni, de nehogy azt gondold, hogy annál lényegesen több pénzt nem fogsz elkölteni az egészségedre. S a dolog természetéből fakadóan, ahogy idősödsz, egyre többe fog kerülni az egészséged megőrzése, vagy visszaszerzése.

 

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram