A Spar drága, a Tesco olcsó

Írtam a múltkor a Spar akcióról, amivel 20%-ot tudtál spórolni.

(Ha még emlékeztek, 4.100 kártyát 3 óra alatt szétkapkodtatok. Időpontot kértem és elmentem hát a szervező reklámügynökséghez, hogy kellene még vagy 20 ezer kártya mert sok olvasómnak nem jutott. Mondtam, nem is kell reklámra költeniük, szerintem mi két nap alatt megesszük az összes kártyát. 🙂 Megígérték, hogy beszélnek a céggel, de nem tudtak semmit ígérni, mert nem rajtuk múlik. Azért reménykedjünk, hátha a Spar fantáziát lát abban, hogy még több kártyát bocsát ki és akkor majd arra is lecsapunk. 🙂 )

A hozzászólásokban is előjött az a közkeletű tévedés, hogy a Spar annyival drágább, mint mondjuk a Tesco, hogy a kártya csak annyit ér, hogy annyi lesz a számla, mintha kiment volna valaki a Tescoba.

Ezt a téveszmét annyian megkajálják, hogy úgy gondoltam, érdemes írni róla.

Az történik, hogy amikor bejön egy-egy áruházlánc, 1-2-3-4 évig alacsony árakat alkalmaz, az emberek pedig csak ámulnak, mennyivel olcsóbb a Tesco, Lidl, MediaMarkt mint mindenki más a piacon, aki már régóta itt van.

Aztán ezek a cégek szép lassan felemelik az áraikat a normál piaci szintre, de addigra az emberek már elkönyvelték, hogy a “Spar drága, a Tesco olcsó” és az ehhez hasonló alapigazságokat.

Miközben ha összehasonlítanák az árakat, rájönnének, hogy a Spar és a Tesco árai között 1-1,5% eltérés van csak mostanában és a Lidl is csak egy lehelettel olcsóbb, mint mondjuk az Aldi. (Csináltam Aldi-Lidl összehasonlítást itt és Tesco-Auchan-Spar összehasonlítást itt.)

Az Auchan rendszeresen összehasonlítja a saját áraikat a konkurenciával és szinte mindig az jön ki, hogy csak 2%-kal olcsóbbak, mint a Tesco és 3%-kal olcsóbbak, mint a Spar.

Na már most, 3% az mindössze 300 forintot jelent 10 ezer forintonként. Vagyis még egy nagybevásárlás miatt sem éri meg beülni az autóba és kipöfögni a város szélére egy hiperbe. De buszon hazacipelni sem biztos, hogy megéri a dolgokat a Tescoból, több kalóriát égetsz el hazáig, mint amennyi pénzt megspóroltál.

Szóval, amit mondani akartam: ne üljetek fel annak, hogy egy-egy áruház milyen olcsó volt 5-10 éve, amikor bejött az országba, vagy terjeszkedni akart és úgy akart bekerülni az emberek fejébe, hogy ő milyen olcsó.

Érdemes ezeket a sztereotípiáidat egy-két évente tényekkel felülvizsgálnod.

Share

92 hozzászólás

 • Slumbery
  Az átlagár kb. megegyezhet, de egyes konkrét cuccok árai durván eltérhetnek. Intersparban pl. nem érdemes megvenni egy csomó csokoládét, mert kb. ott a legdrágább minden bolt közül amit ismerek (pl. Ritter Sport valami 425 Ft volt egy ponton ugyanakkor, amikor 300-ért és 280-ért is stabilan meg lehetett venni másutt), de a fagyasztott hús és hal készítmények (fasírtok, stb.) is érezhetően ott a legdrágábbak az általam látogatott boltok közül, ha nem is ekkora különbséggel. A pékárujuk viszont alázza a Tesco-t ár/érték arányban.

  Tavaly összehasonlítottam pl. a Pick szalámik árát, és a nem akciós árak fillérre megegyeztek a Tescoban és az Intersparban. (A piacon meg 25%-al olcsóbb, úgyhogy mindkét bolt vesztett.)

  Az igaz, ha valaki vegyes nagybevásárlást tart, annak nem érdemes ilyesmi miatt kimennie a város szélére. Más kérdés, hogy nekem gyalog elérhető távra van a Tesco is.

 • Alfa
  Ezt Tim Harford is megírta az Undercover Economist-ban, ezek a retail láncok a legprofibb trükköket nyomják, hogy a vevők képtelenek legyenek összehasonlítani az árszinteket és impulzív benyomások alapján döntsenek.
 • QTT
  Még az ajándékkártyás cikknél írtam, hogy tervezek egy összehasonlító vásárlást a Penny-Spar viszonylatában. Még nem tettem meg, de kíváncsi leszek az eredményre. Egy dolog biztos: 1 éven át az Auchanban intéztük a heti nagybevásárlást, majd kb fél évig a Tescoba jártunk, jelenleg szintén fél éve a Pennyiben intézzük. Gyakorlatilag hétről hétre pontosan ugyanazokat az árucikkeket vesszük, nincs csoki, ezt még bedobom, jaj az is dejó vegyük meg kilengés. Ebből kifolyólag a végösszeg is hétről hétre +-1000 ft eltéréssel ugyanazon összegre jön ki (kivéve mikor tisztítószereket is kell venni). Ez a végösszeg úgy nézett ki az évek alatt, hogy Auchan: 17.000 Ft, Tesco: 20.000 Ft, Penny: 15.000 Ft. És ezek sok heti átlagok. Az azért durva, hogy a Penny-Tesco között 5.000 Ft van. Penny hátránya lehet sok embernek, hogy a választék a többihez képest minimális.
 • Zoleeh
  Kiszámoló!

  Esetleg tájékoztathatnád a reklámügynökséget, hogy ez az ajándékkártya annyira közismert, hogy még bizonyos SPAR üzletekben sem hallottak róla. Tegnap kolléganőm szeretett volna fizetni vele Békásmegyeren, de még az üzletvezető sem tudott ebben segíteni, majd a feltorlódó sor miatt végül kp.-val volt kénytelen fizetni.Hiába volt a kártya mellé egy kis leírás, úgy néztek rá, mint aki a Holdról jött.

  Persze, azért kösz a figyelemfelhívást, remélem előbb-utóbb működni is fog.

  Zoleeh

 • Gejza
  Az írás igaz is, nem is. Van olyan vevői kör akinek a Spar drága, de van olyan is akinek a Tesco drága. Soroksáron szinte egy más mellett van a Tesco és az Auchan mégis 10 -ből 10x Auchan. Nekem és ismerőseimnek iszonyú drága a Tesco, sokkal olcsóbb az Auchan. De mondhatom a Metrót is, ők azzal trükköznek hogy nem írják ki az ÁFA -t, ezért tűnik olcsóbbnak. Ha 2 évente betévedek elszörnyülködök a felszorzott árakon, nem értem hogy itt miért vásárolnak kiskereskedők? Máshol is kapnának ÁFA -s számlát. Nekem szerencsém van, 500 méteren belül Penny, Spar, kilométeren belül Lidl, CBA, bár utóbbiban soha nem jártam az ismert ok miatt. Mindegyikből tudok jó és olcsó árucikket és az ellenkezőjét is. Aki kategorikusan kijelenti, hogy ez vagy az olcsó/drága az nincs tisztában a többi áruház áraival, a sajátját nyilván ismeri. Amúgy a kezdeti óriási adókedvezményből könnyű pár morzsát tovább adni.
 • Yari
  A Tesco messze nem olcsóbb, mint a más boltok. Vannak állandó alacsony áru termékei, amit érdemes megvenni, közbe-közbe akcióznak értelmes dolgokat is, de akkor is drága. Ami olcsó náluk, az sajnos olyan alacsony minőségű, hogy inkább nem veszem meg. Tejtermékekben már nem olyan jók, mint régen. (Persze, egy százasért már kaphatsz szlovák tejnek csúfolt vizet, ami 1-2 hónap alatt felpúposodik.) A felvágottaik még so-so elmennek,de fél éve a mosonmagyaróvári tesco-ban olyan erős kőolaj szagú műanyag csomagolást használnak, hogy dobhattam ki a felvágottat, mert mire hazaértem átvette ezt a műanyag ízt. Húsokban néha megéri őket választani, de sajnos már többször megjártam, és “romlott közeli” árut vittem haza. Az alapvető élelmiszerei pocsék minőségűek, a tesco-s liszt, élesztő, tej, kenyér, zsemlemorzsa, tészták, stb. Ellenben más boltok sajátmárkás termékei valóban minőségie(bbe)k.
 • Kiszamolo
  Azért arra vigyázz, hogy az áruházak más árakkal dolgoznak, ha van a közelben komoly konkurencia és akkor ha nincs. A budaörsi Auchan jóval drágább, mint az őbudai.
 • Yari
  ..Persze ott sem minden és mindig, de általában igen.
  Érdemes viszont a leárazott “non-food” termékeire odafigyelni (januárban karácsonyi felszerelés, évszakváltáskor ruhák, időnként nagyon olcsó műszaki cikkek is benéznek), abban tényleg jók. Élelmiszerben a Lidl évek óta veri őket. Álllandó jó árak, és mellé meglepően jó minőség társul. De egy ideje tartom magam Kiszámoló tippjéhez, és nem autózok el a hiperekbe, mert 50Ft-tal olcsóbb a kenyér, hanem a közeli CBA-ban (vagy a helyi kisboltban) vásárolok. Így viszont csak azt veszem, amit kell, és még ha pár száz forintottal többet költök az árak miatt, akkor is megspórolom az impulzusvásárlás miatti több ezret..
 • Yari
  A SPAR néhány éve valóban drága volt, manapság viszont vannak korrekt akcióik, a pékárujuk finom és változatos, a friss húsárujuk szerintem a városban közel a legjobb, tejtermékekben sem rosszak. A többi élelmiszerben valóban drágább, de nem annyival, hogy esetenként megérje átkocsikázni egy másik boltba.
 • Kiszamolo
  Zoleeh nyugodj meg, szerintem tuti olvassák, szokták figyeltetni, mi jelenik meg róluk a médiában vagy a neten.

  Én gond nélkül használom és nagyon tetszik. Egyszerűen lehúzzák a vonalkódját, mint egy terméknek és kész is a fizetés. A leggyorsabb módja a fizetésnek.

 • Yari
  (..) Amúgy meg ki van ez találva, a boltok egymás árait lesik, és nem véletlen az árazásuk sem. Ismerősöm METRO újságokat szerkeszt, és ő mesélte, hogy állandóan be kell szerezniük a konkurencia újságjait, a konkurencia árait, és a nagyker akciókkal kombinálva alakítják ki a saját akcióikat. Nem egyszer látni olyat, hogy a MEDVE sajt egyik héten az egyik boltba, majd a másikban, majd köv. hónapban a harmadikban lesz akciós. A nagykerek csinálnak egy nagy készletkisöprést, onnan pedig a hiperek dolga eldönteni, hogy élnek-e a tovább akciózással (ált. igen, mert ennek feltételeként kapják ők is nyomott áron), és ha igen, mikor, melyik kampányukban.
  (..)
 • Yari
  Amiben viszont az összes hiper egy katasztrófa, az a gyümölcsáru. A zöldségek egy része még csak-csak fogyasztható, de a gyümölcsök ehetetlenek. Zölden szedik le őket, nagyon gyakran még nyáron is Spanyolországból, Mexikóból (olcsóbb, mint a magyar?) hozzák, és ízetlenek. A CBA-ban viszont gyakran látom, hogy 1-1 napra kapnak egy nagy láda mondjuk barackot. Friss, érett, van 3 napjuk eladni, így kiteszik 300 Ft-ért. Finom zamatos, és magyar. Ilyet máshol még nem láttam. Persze zöldséget, gyümölcsöt többnyire piacon vásárolok, helyi termelőtől, akit valóban ismerek is.
 • Én is akarok kommentelni...

  A Metro sem mindenben olyan drága mint mondod, csak többnyire mindenhol nagyon kiesik mindenkinek.
  Én azért két hete több akciós cucc miatt ott vásároltam, és ha már ott voltam elmentem Pepsit is venni. Épp akkor volt akciós a Spár/Tesco valamelyikében is: 160Ft/liter.
  A Metroban sajnos nem volt akciós, így 112 forint volt literje bruttó természetesen.
 • mtoma73
  Az én eddigi tapasztalatom alapján nekem a SPAR az Interspart-t takarja. Persze nem csak a drágaságot kell nézni, hanem az adott termék minőségét is. Pékáruban például bármelyik boltban tudok találni olyat, ami nekem ízlik és lehet éppen akciósan olcsóbb is.
  Szerintem is hülyeség kijelenteni kategorikusan, hogy ez a bolt olcsóbb, a másik meg tuti drágább. Figyelni kell a környékbeli boltok akcióit, és akkor azt a terméket ott kell megvenni. Szerintem aki heti rendszerességgel jár bevásárolni, nagyjából tisztában van a megszokott dolgok áraival, és tudja, hogy ez és ez itt olcsóbb, a másik meg ott és eldönti, hogy megéri-e elmenni a másik boltba. hogy spóroljon rajta pl. 100 Ft-ot. Én a hétvégi bevásárlásnál rendre Auchan-Tesco-Aldi útvonalon megyek. Pl. szemeteszsákot csak a Tescoban veszek, mert az jó a kukába, felvágottat viszont szinte soha, pl.kaukázusi kefírt pedig csak az Aldiban.
 • Kiszamolo
  Az átlagember 3-5 termék áránál többet képtelen megjegyezni. Ezek általában tej, kenyér, cukor.

  De ki tudja, mennyi a Nescafé, a cipőpaszta vagy a karalábé az egyik vagy másik boltban?

  Ezért aztán minden bolt ezt a 4-5 alapterméket olcsón adja, mert ez alapján döntik el át emberek, melyik bolt az olcsó.

 • cséé
  Szerintem sokkal többet lehet spórolni a tudatos vásárlással. Csak azt veszem meg, amire szükségem van, listából vásárolok, stb Mi pl soha nem veszünk palackos vizet főleg nem cukros vizet, helyette vízszűrőnk van otthon. Valaki írta a mosószert, hát vannak hatékony bőrbarát alternatív megoldások sokkal olcsóbban.
 • sokfa
  Sziasztok!

  mar egy ideje motoszkal a fejemben, h kene kesziteni egy “arosszehasonlito” honlapot kisker elelmiszer szekciora is.

  a bevasarlas.tesco.hu -n kint vannak az arak, onnan viszonylag konnyen ki lehetne indulni, es leszedni az aktualis arakat, termekeket

  aztan “tarsadalmi munkaban”, mindenki megadhatna h hol mit mennyiert vett eppen?

  mondjuk 1-1 tabla csokinal ez nem biztos h megeri a belefektett energiat…

 • Imre
  “Na már most, 3% az mindössze 300 forintot jelent 10 ezer forintonként. Vagyis még egy nagybevásárlás miatt sem éri meg beülni az autóba és kipöfögni a város szélére egy hiperbe”
  Viszont 300 forintért a Tesco akár házhoz is szállítja a vásárolt termékeket, sőt a 3. emeletre is felhozzák, úgy is, hogy nincs lift.
  (Na jó, 300 forintos kiszállítási időpontok mostanában csak hétköznap kora délután vannak, az esti időpontok 500-nál kezdődnek, a péntek-szombatiak meg 700-asok.)
 • Dani
  Nekünk szerencsére 50 méteren belül van egy SPAR, oda szoktunk járni vásárolni. A saját márkás termékeik nagyon olcsók és általában valami jóval drágább márka átcsomagolt változatai (pl. citromlé: a SPAR-osat is az Olympos gyártja, csak 370 helyett 220-ba kerül). A péksüteményeikkel csak a Lidl érhet fel, és mindig van sajt és felvágott akció (több is). A gyümölcs néha jobb minőségű, mint a piacon 🙂

  Nekünk a SPAR nagyon is megfelel, eszünk ágába sincs felülni a buszra, és kibumlizni az 1 km-re lévő Tescoba – ahol sokkal drágábbak az itt felsorolt cikkek. Ha nagyon le akarjuk járni a lábunkat egy hiperben, akkor elsétálunk az Intersparba, szerencsére az is közel van.

 • kisbankar
  Bosnyák téri piacon a kínaiaknál kell venni a csokit, vegyszereket. Szombatonként a nagypiacon pékáru, gyümölcs. Veri az összes hipert. 🙂
  Ami a Tescoban a hónap akciója, az ott kb. a normál ár.
 • pez

  Van az a népi mondás, hogy: “Akinek nincs esze, legyen notesze”. Mai modern okostelefonos korra lefordítva pl. Evernote jegyzetben bevásárlólista, ami egyébként hétről-hétre majdnem ugyanaz (max a mennyiség változik), ott elférnek a termékárak is. Ha esetleg valami nagyon akciós, akkor egy gyors googli mondjuk árukeresőn, hogy tényleg megéri-e, vagy csak fölírtak egy magasabb árat áthúzva. Ez felfejleszthető, hogy úgysorrendezed a termékeket, ahogy végigmész a bolton. Rengeteg időt, pénzt és energiát is tudsz így megtakarítani.
  Egyszer talán elérünk a oda, hogy minden nagy bolthálózatnak lesz webshopja, minden termék árát látod neten, nemcsak az akciósakét, így megszűnik az időrabló harc a marketingesek és a vásárlók közt.
 • pez

  Milyen vízszűrőt, és hol érdemes megvásárolni?
 • PöLö

  mindenar.hu/

 • Zabalint
  Az relatív, hogy mi ván közelebb, mert attól függ ki merre lakik (egyes városokban van annyi Tesco szupermarket, mint Spar).

  Én mondjuk egyáltalán nem az alapján választok, melyik olcsóbb csöppnyivel, hanem elhelyezkedés és kínálat alapján, és ez alapján nincs is megszojott bolt, attól függ mit akarok éppen. Pl. Sparban már jó ideje nem merek pultnál felvágottat vagy sajtot venni, mert sok helyen sokféle Sparban futottam bele romlottba, míg ezt máshol nem tapasztaltam eddig. Tescoban nincs jó pékáru, Sparban van, de Aldiban, Lidlben még jobb van. Szeletelt felvágottban az Aldi a kedvencem, utána Lidl, Penny, majd lemaradva Spar, még jobban lemaradva Tesco. De Lidlben meg alig van iható sör, pl. a sajátmárkás Grafenwalder búzasör a legtöbb boltjukban nincs, a sima világos meg szar. Trappista sajtból meg a Tescoban van a legjobb (Füredi, régebben Coop-os is ez volt). Sorolhatnám még..

 • Criscito
  Én a telefonomban egy excel táblában gyűjtögetem az egyes termékeket, és a hozzá tartozó árakat. Amikor leemelek egy terméket, akkor rögtön megnézem a a telefonomon, hogy mennyiért szoktam venni, és ha sokkal drágább, akkor egyszerűen nem veszem meg.

  4-5 terméknek az árát meg lehet jegyezni forintra pontosan, de 20-30nak esélytelen. Erre jó az exceles megoldás.

 • Criscito
  Az impulzus vásárlás elkerülésére meg egyszerű megoldás a bevásárló lista.
 • NAR
  Hozzátenném, hogy az Auchanok egy részénél benzinkút is van, 10 forinttal szokott olcsóbb lenni a 95-ös, mint a sarki ÖMV-nél, szóval ha egyébként is üres a tank, ezzel is lehet spórolni (arról nem is beszélve, hogy az M7-es lehajtótól 100 méterre lévő székesfehérvári Auchan benzinkútja mennyivel olcsóbb a többi autópályás kútnál…).

  A többi hozzászóló is említette, hogy a választék is számít, az Aldiban nincs lazac, rák, sushi nori, epres/almás/erdei gyümölcsös Dörmi keksz (ellentétben az Auchannal), viszont 30-60 forinttal olcsóbb a 100%-os almalé.

  Szerintem ha nem is heti, de havi rendszerességgel érdemes lehet kimenni hipermarketbe (ilyen időközönként gyűlik össze olyan bevásárolnivaló, ami nincs kisboltban).

 • promontor
  Az árak mellett (pláne ha ilyen kicsi az eltérés) legalább ilyen fontos lenne az áruválaszték és a kiszolgálás minősége. Ez utóbbiban nem világmgváltó dolgokra gondolok, hanem pl. olyasmikre, hogy 1) nyitnak-e új pénztárat, ha hosszú a sor, 2) rendesen fel vannak-e töltve a polcok, 3) ha kérek valamitt, ami ki van írva, de nincs a polcon, akkor van-e esélyem, hogy kihozzák a raktárból, vagy 30 nanoszekundum alatt közlik, hogy ha nincs a polcon, akkor a raktárban sincs 4) ha 18 szelet felvágottat kérek, mert anyukámnak vásárolok és ő így kéri, akkor nem vágnak pofákat.

  Ezek egyébként pénzben is számítanak, már ha elfogadjuk, hogy idő pénz.

 • Yari
  “Az átlagember 3-5 termék áránál többet képtelen megjegyezni.”

  Akkor én átlagon felüli vagyok? 😛 Nagyon sok termék árát tudom, bár az is igaz, hogy az esetek nagy részébe az egységárat jegyzem meg, így nem érdekel, hogy hány literes az a kóla, vagy 140 vagy 200 grammos az a macisajt, milyen kombinációban van összecsomagolva “akciósan”.

  A METRO viszont tényleg drágább, szinte mindenben, mint a legtöbb hiper. Az aktuális akciós termékeik általában valóban olcsóbbak, de semmi más. Korábban az alkoholok voltak jó árban, ma már az sem. Inkább az eltérő (máshol olyat nem szerzel be) kínálatuk miatt szoktunk 1-2 havonta benézni, de csak ha amúgy is arra járunk.

 • promontor
  Ettől függetlenül egyetértek azzal, hogy egyedi termékkosarak vannak, azzal érdemes számolni. Én mindenesetre az említett 3-5 terméknél többnek ismerem a tipikus piaci árát és ezekről elég jól tudom, mihol olcsó és drága és az is feltűnik, ha valahol megdrágították.

  Az én stratégiám egyébként az, hogy mivel tudom, mi hol olcsó, amikor egy adott helyen járok, akkor csak azt veszem. Majd jövő héten a másikban veszek a másikból, ami ott olcsó. (Nyilván ez a friss árura nem működik…). Hiperbe meg mostanában max. olyankor megyek, amikor útbaesik, pl. valamit keresek a barkácsáruházban, ami mellette van.

  Az meglep, hogy a budaörsi Auchan azért lenne drága, mert nincs a közelben konkurrencia. Ott van szemben a Tesco, az már nem is számít?

 • Yari
  Igazából ezen gyakran elgondolkodok, hogy néhány száz forintos akciókkal a multik képesek terelni az embertömegeket, mint a birkákat. A probléma forrása viszont nem az, hogy adott termékért 200, vagy 220 Ft-ot fizetek. A gond az, hogy nem keresek annyit, hogy havi tízezer forint árkülönbséget semmibe vegyek.
  / Ausztriából jár át hozzám egy-két ügyfél dolgoztatni, és tőlük még egyszer nem hallottam, hogy azon variálnának, hogy “de miért ennyi” a munkadíj. Van rá pénze, kifizeti és örül. A magyar ügyfél azzal kezdi, hogy “de számla nem kell”, aztán “majd én hozom a hozzávalókat”, majd pedig munka közben felhív, hogy “nem lehetne olcsóbban?”./
  Szóval a magas adók, és az (így) alacsony bérek miatt lehet itt ennyire trükközni az árakkal, és eladni a gyengébb minőségű árukat. A magyarok csórók, ez van sajnos.

  Igazából közhely, de engem érdekelne, hogy HOGYAN tudnánk ebből ITTHON kilábalni.

 • szocske
  ” De mondhatom a Metrót is, ők azzal trükköznek hogy nem írják ki az ÁFA -t, ezért tűnik olcsóbbnak. Ha 2 évente betévedek elszörnyülködök a felszorzott árakon, nem értem hogy itt miért vásárolnak kiskereskedők?”

  Mindenhol másféle termékkör az olcsó, és nem mindenki ugyanazt veszi.
  Pl. akinek étterme/kocsmája van, nagy mennyiségben veszi a 0,2-0,5 literes üdítőket. Ezeket szinte sehol nem akciózzák. Egy átlag család nem is nagyon veszi, mert nagyobb kiszerelést vesznek, hisz alig kerül többe 2 liter mint 0,5.
  A metróban viszont lényegesen olcsóbbak ezek, mint bárhol.
  Ezen kívül aki továbbértékesít, annak fontos minden fillér és nagy tételben vásárol, így neki megéri végigmenni több üzleten és mindenhol azt venni, ami épp ott olcsó.
  Nekem 2 liter tejért nem érdemes kimenni egy másik boltba, hiába olcsóbb 20-30 Ft-al, de ha vennék 30-40 litert, már megérné…

 • szocske
  “Az átlagember 3-5 termék áránál többet képtelen megjegyezni. Ezek általában tej, kenyér, cukor.
  De ki tudja, mennyi a Nescafé, a cipőpaszta vagy a karalábé az egyik vagy másik boltban?”

  Én erre azt alkalmazom, hogy a tartós, főleg a drágább tartós cikkeket akkor veszem meg, amikor épp akciós valahol, akkor is, ha még nem fogyott el az otthoni készlet.
  Nyilván nem halmozok fel több éves készleteket, de attól, hogy még van 1 hónapra pl. mosogatógép tabletta, simán megveszek egy dobozzal, ha épp kedvező áron adják valahol.

 • gombócné teri
  Nem ennyire egyszerű a dolog, mert mindenkinek más-más a fogyasztói kosara, és ennek megfelelően ítél meg olcsóbbnak/drágábbnak élelmiszeráruházakat. Magam részéről a Spar-t jóval drágábbank tartom, mint mondjuk a Tescot (ami szintén nem olcsó), ezután jön az Auchan nagyjából fej-fej mellett a diszkontokkal. (Mindenkit ver azonban drágaságban a szent CBA).

  Kérdés tehát, hogy mit akarsz venni. Nekem pl. a Lidl/Aldi max kiegészítő vásárlásra jó, mert szűk a termékválaszték, a kedvenc dolgaim nagy részét nem forgalmazzák. Ezért inkább elmegyek a hiperbe, ahol válogathatok. Persze akinek mindegy, csak narancslé legyen, az megint máshogy gondolkodik.

  Fontos a vásárlási élmény is: az óbudai Auchanhoz pl. megnyitása óta nem nyúltak, kopott az egész, talán annyit tettek, hogy a műszaki részt átalakították. A Budafoki úti Tesco is szörnyű a mállott betonpadlójával, miközben Budaörsön gyönyörű.

 • L70

  Kici kinai olcon comagol neked fehér port, te hiszed markas mososzer.

 • Gábor
  Nálunk kicsik a távolságok eme üzletek között, így az benzinben (gyalog) szinte nulla forint kidást okoz.
  Egyetértek abban, hogy attól függ, hogy mit vásárol az adott, nap, vagy héten az ember, így annak megfelelöen választ üzletett.
  Van aki a hét egyik napján az x üzletben vásáról, mig a másik nap az y-ban. De van aki szombaton járja be az összes létező üzletett, egy huzásra.
  Nekem is vannak kedvenc termékeim a Lidl, Spar, Tesco-ban, így én is annak megfellölen megyek, hogy épp mit akarok vásárolni.
 • Ras Al Guhl

  Mi ott vesszük de azok nem kínaiak,hanem vietnámiak.

  Mi vízet szoktunk a tescoból házhoz rendelni.
  Nagyon sokat és azt felhozzák nem kell felcipelnem a lift nélküli társasházba.

  Mi Aldi pártiak vagyunk és Bosnyák téri piac,de a tejtermékekért és sajtokért a Rákóczi piacra megyünk ott van a város legjobbja.Olyan a tejföl,hogy beleállítod a kanalat és az úgy marad.500Gramm 500Ft.-Én 34évig nemláttam ilyet pesten.

 • Grza
  Amúgy látom mindenki a közérteknél leragadt, de a MediaMarkt is be volt írva.
  Hát annó a MM sokkal drágább volt mint más boltok, úgyhogy nem is értem ez a “kezdeti alacsony ár” dolgot, ugyanakkor ma megnézve (www.arukereso.hu) sokszor ők a legolcsóbbak. Másrészt műszaki cikkben sokszor a legjobb a Metro/Tesco/Auchan akciós újságjából válogatni, mert sok esetben olcsóbb mint máshol.
  DE a MM-ben semmi esetre sem szabad venni ilyeneket, mint: kábelek, elemek, kiegészítők, papír, tintapatron stb. mert ezeken termelik a hasznot, sokszor a márkakereskedő ára fölött vannak, de máshol jóval olcsóbbak, és, pl. egy gyári tintapatronnál teljesen mindegy hol veszed meg… (A nyomtatónál már nem biztos hogy a Sufni Bt. szürkeimport garanciája jó lesz neked…)
  Bár egyébként kábeleket, ilyesmit meg neten kínából, töredékáron…(Még ÁFA fizetés után is,de egyébként 22EUR alatt mentes a postai rendelés)
 • Grza
  Az élelmiszer meg nagyon szubjektív. Nyilván van mindenhol “tej” és a legolcsóbbat össze is lehet mérni árban, de pl. az Aldis / Lidl-ös tej sokkal minőségibb (és magyar) mint a legolcsóbb tej mondjuk a Sparban, arról nem is beszélve, hogy van 3.5%-os is (és sajnos nincs 5%-os sehol).
  Vagy a párizsi, amiből az Aldis “gagyibb”-ban több a hús, mint a márkás felső középszintűekben máshol, cserébe nem sokkal drágább mint a húst csak álmaiban látott Tesco Value… (És akkor van az Aldiban még jobb is) Nem is beszélve az Aldis szalámiról, amit a Pick gyárt, ugyan nem pont téliszalámi, de 1/3 áron 90%-os ízélményt ad 🙂

  Szóval ok, szempont, hogy mi hol olcsó, de a minőséget (és ízt!) sem árt figyelni…

  Még a látszólag egyszerűen összemérhető 1-2 (azonos) összetevőjű dolgok (tej, száraztészta, liszt, étolaj, kefir, tejföl mittoménmi) között is brutális különbségek vannak, nem csak árban!

 • szocske
  “Trappista sajtból meg a Tescoban van a legjobb (Füredi, régebben Coop-os is ez volt).” – na itt jönnek képbe az egyéni preferenciák, én egyedül trappista sajtot nem veszek a tescoban, mert én a Tolle-hoz ragaszkodom, ami náluk csak szökőévente van 🙂
  valamiért nekem a füredi nem jön be, ízlések…
 • Zenith
  Az utóbbi időben kezd kialakulni itthon is a hiper/diszkont/sarkibolt kategóriának megfelelő árazás.
  A tipikus “sarki Spar” még a KÖZÉRT korszakból itt maradt mentalitással méltó párja a sarki “kis koszos” CBA -nak. Okos ember kifliért sem megy oda, mert úgyis száraz, de legalább szar is. Míg egy Interspar olyan választékkal rendelkezik, mint az összehasonlításul kínált Tesco. Almát almával.
  Harmadrészt a Penny pl. nem véletlenül diszkont: kis választék raklapon, de olcsó.
  A LIDL/Aldi pedig ügyesen kavarta fel az állóvizet (nem csak itthon): relatív jó minőségű, saját márka alatt olcsóbb cuccaikkal támadják a többieket, és a kiszolgálást is próbálják hozni – amíg az itthoni üzletvezetés le nem húzza a színvonalat (napközbeni polcfeltöltéssel kombinált pénztároshiánnyal, például).
 • Kiszamolo
  Grza, ez jó volt. 🙂

  Egyrészt az össszes árösszehasonlító fizetős hirdetési felület, ahol csak azt hirdeted, amit tudsz olcsón adni, miután megnézed, más mennyiért adja. Így nem meglepő, hogy ha hirdet ott az MM, azt a terméket tudja vagy akarja olcsón adni.

  Másrészt a boltban legtöbbször sokkal drágább minden, mint a weboldalon, pont azért, mert a weben adja magát az árösszehasonlítás lehetősége.

  Aztán, amikor rájössz, hogy a boltban a nyomtató 4.500 forinttal drágább, mint az internetes rendelésnél, vagy hazamész és megrendeled online 4 napos szállításra, vagy nyelsz egyet és megveszed drágán. Vagy rá sem jössz, hogy a neten nem ennyiért hirdették, mert nem egy adott típusért mentél.

  “Mert hülye azért nem vagyok”. Hát én sem, most már sokszor olcsóbb az euronics, azz e-digital meg szinte miindig. (Nem online, hanem a valódi bolti ár alapján. Online hasonló árak vannak.)

 • birzol
  MM: A múltkor szükség volt egy termékre, a neten 99e Ft. Mivel nem akartam regisztrálni, online fizetni, stb. bementem a helyi MM.-be, kértem a terméket. Igen ez az ára, de nincs. Mondom oké, akkor kérjenek le egyet ebbe az áruházba. Ha megrenelem online, akkor kérhetem az áruházi átvételt. Mondom nem akarok online rendelni., más áruházba van? Van, de ha átkérik, az bonyolult, és hetekbe telhet. Mondom jó, nézzük meg hol van még ilyen cucc. Lekéri a listát, és láss csodát, vagy ezen áron, vagy +10.000 Ft.-os elétéréssel hozta a termékeket és darabszámokat a különböző áruházakban. Totál meglepődtem, nem gondoltam volna, hogy egyazon láncban különböző árakkal dolgoznak helytől függően…
 • Grza
  Egyébként ezért van az,hogy műszaki cikket vásárolván (boltban) az első dolgom felmenni a netre,és megnézni hogy máshol olcsóbb-e. Egyébként a MM nem feltétlen drágább a boltban (borotva, kávéfőző, laptopok egy része – csak az utolsó beszerzéseimet tekintve), ugyanakkor valóban vicces, hogy a bolti ár drágább, ráadásul ha rákérdezek az eladónál, akkor ő néz hülyének hogy hogy gondolom hogy ő a saját (olcsóbb) áruk alapján majd odaadja nekem…
  Másrészt bemegyek, megtapogatom, megrendelem online (még a boltban, telefonon) és hazajön 🙂
  Egyébként azért az árösszehasonlítós oldalakon a LEGTÖBB üzletnek a teljes készlete fent van. (Speciel a MM-nek pont nincs – nyilván, de úgyis ott veszem meg ahol a legolcsóbb, a legsufnibb boltok kiszűrése után)
  Ja és persze mantrázzuk magunkban:szállítási költség,szállítási költség,szállítási költség…
  Örök kedvencem a kínai ingyenes posta…
 • Csillag V
  Én kartonra vásárolok és nem azt ami éppen kell ,hanem ami éppen jó áron van. Van 3 mélyhűtő és betankolok. Pl. paprikát vettem 99 ft/ kg áron . Csináltam lecsót üvegbe, szeleteltem főzéshez és tettem el tölteni valót. Télen db-ra megy horror áron . Szerintem ,ha valaki megteheti ,hogy ne azt vegye éppen ami kell ,akkor lehet a legtöbbet spórolni.
  – Hogyan döglött meg a cigány lova?
  -Leszokott az evésről.
  Na így lehet a legjobban spórolni :-))))
 • birzol
  Nah akkor egyszerűbben fogalmazok, mert az előbbi hozzászólásom nem ment át a rostán.

  Egy termék ami a MM online áruházban 99.000 Ft volt, nem volt a helyi áruházban. Megnézték, hogy melyik áruházban lenne még elérhető, a készlet rendre vagy 99.000 Ft.-ot, vagy 109.000 Ft.-ot hozott áruháztól függően.
  Szóval ugyanaz a lánc, de áruházanként eltérő árak.

 • profiterror
  Media Markt-nál minden egyes bolt külön kft. és más árakon is dolgoznak. A webáruházuk is külön történet.
 • szocske
  azt mérted már, hogy a villanyszámlád mennyivel több havonta a 3 mélyhűtő miatt? 😉
 • gab
  Szubjektív értékelésem: Aldi/Lidl nagyon jó minőségű, enyhén drágább saját márkás termékek miatt jó, (egyik saját márkásukban sem csalódtunk még) Tescoban néha tömegcikkekben ad jó árat, de semmi különös bolt szerintem, pékáru katasztrófa, CBA Prímában a húsáru jó, szintén jó a nagyobb Sparokban is. Auchan/Penny nincs a közelemben. Én sem tudom megjegyezni 2-nél több termék árát, csak a tejét pl., na az a Lidl-ben 180 körül szokott lenni, (becsalogató áru, mert minden más meg ugye drágább) CBA-ban 230 alatt szinte sosincs (itt viszont a termékskála egésze, amit veszek, kicsit olcsóbb, mint a Lidl/Aldiban). A Tescoban van néha 180 alatt is tej, de annyira rossz a csomagolása (gyenge doboz, folyik, stb.), hogy ezen nem spórolok 10 ft-ot. Már csak azért is szoktuk váltogatni a CBA/Lidl/Tesco/Spar boltokat, hogy lássunk különböző típusú termékeket.
 • antenna
  NAR: azért az ósan benzin -10Ft-os ára sem annyi. Egyszer próbáltam a gázolajukat, egyből elhagyta magát a kocsi és a fogyasztás felugrott 10%-kal. Egyik ismerősöm szintén ilyen noname dízelből tankolt télen, belefagyott a kocsijába. Nekem egyszerűen nem éri meg ez a fajta “spórolás”. Azzal tudnak engedni az árból, hogy nem adalékolják rendesen az üzemanyagot, ennek minden hátrányával.