Az első összeomlás

Felnőtt és elkezdett dolgozni egy olyan generáció, amelyik még soha nem találkozott tőzsdei összeomlással. Az elmúlt 11 év a leghosszabb felívelő szakasz volt a tőzsdék életében, nem igazán tudtál olyan dologba fektetni, amin ne nyertél volna sok pénzt.

Sokan úgy szocializálódtak, hogy nekik ez a normál helyzet. Ha valaki 24 évesen elkezdett megtakarítani és ma 35 éves, ő bizony ebbe nőtt bele. Mindig van feljebb és mindig megéri a kockázatosabb dolgokba fektetni.

Emlékszem az előző, 2008-as összeomlás előtt is minden ügyfél végtelenül kockázattűrő volt, mindenki a tőzsdére akart befektetni, nem tudtad lebeszélni őket erről. Legyen akármilyen kevés pénze, azt a tőzsdén szerette volna kamatoztatni.

Pedig hát egyáltalán nem voltak kockázattűrők, sőt azt sem tudták, mi az a kockázat. Csak azt látták, mekkorát emelkedett a magyar tőzsde azokban az években és nem akartak ők sem kimaradni.

Aztán a legtöbbjüknek egy életre elment a kedve a részvényvásárlástól a 2008-2009-es összeomlás miatt. Túl kemény leckét kaptak elsőre és utána már akkor sem akartak a tőzsdére fektetni, amikor érdemes lett volna. Ahogy Mark Twain fogalmazott, az a macska, amelyik egyszer felugrott a forró kályhalapra, soha többet nem fog felugrani a forró kályhalapra. De a hidegre sem.

Hogy neked ne menjen el a kedved egy életre a tőzsdézéstől, elárulom neked, hogy semmi rendkívüli nem történt most veled. Ez a normál ügymenet része, ha úgy tetszik.

Az elmúlt 91 évben az amerikai tőzsdén tizenkétszer volt 30%-nál nagyobb esély és hússzor 20%-nál nagyobb esés. Vagyis átlagosan hét és fél évente aktuális egy 30%-nál nagyobb korrekció és négy és félévente egy 20%-os esés.

Másképp fogalmazva, a ma vagy 35 éves (maradva a fenti példánknál), akkor a következő 35 évben  még öt 30% feletti esést át fogsz élni és nyolc 20%-os esést.

Persze az első mindig nagyon fáj, mert soha nem gondoltad, hogy veled is megtörténhet és a te nehezen szerzett megtakarításod lesz részben semmivé a tőzsdén. Az emberek arra is mindig rácsodálkoznak, ha őket éri baleset, mert a tudatukban mindig csak másokat érhet ilyesmi, nem őket. S fontos, hogy most is ugyanannyi részvényed van, mint három hónapja. Veszteséged akkor lesz, ha eladod őket.

Ezzel tudni kell együtt élni. Hogy valamivel azért biztassalak is: ha ezer dollárt tettél 1929-ben 10 éves amerikai állampapírba, most 92 ezer dollárod lenne, ugyanezen idő alatt a tőzsdén 2,75 millió dollárod. Ennek a különbségnek az ára az, hogy átlag hét és fél évente jobb, ha egy jó ideig nem nézel rá, mennyit ér a befektetésed.

Ha nem bírod, nem neked való a tőzsde. Ha úgy érzed, tudsz együtt élni a kockázattal, akkor az első pofon ne vegye el a kedved, mert lesz még egy pár a következő 30-50 évben. Csak az elsőtől szoktunk igazán meglepődni.

Share

174 hozzászólás

 • 37 éves
  Fura, én is ebbe nőttem bele, de egy percig nem aggódom, hogy esnek a nyugdíjbefektetéseim. Van még min 30 évük, hogy emelkedjenek… Úgyhogy nem igaz, hogy fáj az első. Nem is érdekel.
 • Péter
  Az én vagyonomat ez nem érinti. Akkor lenne semmivé egy része, ha most eladnám a részvényeimet. Ahogy nem is nőtt meg 26%-kal egy hónappal ezelőtt, mert akkor sem adtam el a részvényeimet.

  A mérleget majd 15-20 év múlva fogom elkészíteni, mikor látom, hogy az elmúlt években berakott pénzből mennyit tudtam kivenni. Hogy közben éppen mit mutat az árfolyam, azt érdekességképpen feljegyzem a költségvetésünkbe (hiszen ha bármi okból hirtelen pénzzé kéne tenni, akkor ez lenne a valós értéke), de különösebb érzelmi reakciók nélkül szemlélem.

 • Judit
  Nekem már csak 15-20 évem van, nem 100. 🙂 Bevallom, kicsit aggódom, pedig ez nekem nem is az első 🙂
 • ETF
  Random capitalnál van számlám, és olyan általános (s&p 5000, dividend) etf-et szeretnék venni, ami USD-ben van, és később át lehet vezetni (tehát ne BÉTes legyen, és nem Ft-ban akarom venni és Ft-ban kapni ha eladon) más szolgáltatóhoz. Tudtok ilyet?
  Ír vanguardot pl miért nem lehet venni?
  Igazából csak diverzifikálni szeretnék USD felé is..Euros és Ft ETF van.
 • BPéter
  Utólag mindig könnyű megmondani, hogy mibe kellett volna befektetni.
  1929 óta hány tőzsde és részvény bukott be, hány valutát söpört el az infláció?
  Ha már kiszámoló pont HU vagyunk, mi volt azóta magyar viszonylatban?
  Sehol nincs már a pengő, vagy az akkori magyar tőzsdén forgó részvények.
  Európa akkori vezető gazdasági hatalma, a Német (Harmadik) Birodalom is eltünt, az akkori valutájával, részvényekkel, állampapírokkal együtt.
  A dédszüleim földet vettek, hol van az azóta..? (52-ben elvették).

  A szocialista rendszerben mi lett volna az amerikai részvényeiddel?

  Utólag könnyű megmondani, hogy mibe kellett volna 100 évvel ezelőtt fektetni.
  A másik: egy embernél értelmetlen 100 éves időtávlatban gondolkodni. Megveszed a részvényt 18 évesen, de aztán megnősülsz, gyerekeid születnek, szükséged lesz a pénzre. Esetleg nem lesznek gyerekeid, akkor meg senki nem örökli meg.

 • lvjtn
  szerintem ez a poszt megtévesztő. igaz ugyan, hogy etf-ekkel meg más passzív tőzsdei befektetésekkel el lehet lébecolni a tőzsdén nagyobb bukta nélkül hosszútávon, DE! 🙂

  bármi csődbe mehet, óriás cég is, bármilyen szektorban (pl. most légitársaság, szállodalánc, de volt már dotcom bukta, és nullázódhat egy fb/google/amazon is bármikor hosszútávon, ha egy új startup lekörözi őket), és ez még egy tőzsdeindex követő befektetést is évekre reálértékben veszteségessé tud tenni, aktív befektetést meg akár ugye lenullázni is

  persze, akinek van 15+ év a nyugdíjig, nem szereti az aktív befektetést, irtózik a shortolástól, a cikkben leírtak lehet a megfelelő stratégia, csak jobb észben tartani, hogy a tőzsdén nincs olyan, hogy “tuti nyerő stratégia”. ez egy magas kockázatú műfaj

 • Lajos
  Tudnal esetleg irni arrol, mit tud tenni a nyugdij elott allo vagy mar nyugdijas ember, aki a nyugdijcelra felhalmozott reszvenyek rendszeres eladasabol teremt penzt, de azok most joval kevesebbet ernek (= gyorsabban fogy a toke)?

  Munkat talalni nem igazan realis, meg a fiataloknak is gondja lehet a munkanelkuliseggel. Koltsegcsokkentes? Bizonyos szintig lehetseges, de annak is van egy hatara / realitasa.

  1 evig ez mondjuk oke, de mi van, ha a tozsdei helyreallas (az elozo szintre) eltart pl. 5-7 evig? Milyen eszkozei, lehetosegei vannak ilyen idotavon? Az ido ellene dolgozik, pl. mar 70 eves az illeto.

 • Tamás4
  Ezért kell diverzifikálni. Nem csak a részvények között (20-30 féle cég részvényei és a lehető legtöbb iparág között szétosztani), hanem a befektetési, megtakarítási típusok között is. Így nehezen érhet nagy meglepetés és veszteség, bármekkora pánik is jön. Ha meg világvége jön, akkor meg már tök mindegy, az életedért fogsz menekülni, nem a pénzedért.
 • én
  “Veszteséged akkor lesz, ha eladod őket.” – ezt most komolyan mondod? Ez a legrosszabb pszichológiai önátbaszás a tőzsdén!
 • Tamás4
  Nincs a posztban a semmi megtévesztő. Ha egy cég csődbe menni készül, annak előjelei vannak és nem 2 hét alatt következik be. Még akkor sem, ha a mostanihoz hasonló nem éppen szokványos válságos időket élünk. A Nokia sem 1 hónap alatt vesztette el a piacait, a dotkom lufiba meg olyan cégek bukta bele, ami mögött nem volt semmi. Ha komolyan veszed azt, hogy hova teszed, kinek adod a pénzed, akkor 2 lehetőséged van: 1. a saját pénzed ura vagy és megtanulod értékelni a cégeket, 2. olyan alapkezelőnek adod, akiben megbízol. De a legfontosabb, hogy ne egy színre vagy számra tegyél a rulettasztalon.
 • Bence
  Na végre egy ilyen bejegyzés is kijött a válság kitörése óta. Már komolyan azt kezdtem gondolni, hogy Miklós megrettentél az esésektől, és megváltoztatod az eddigi hozzáállásod a befektetésekhez. Ha jól értem a bejegyzést, akkor nem változott a hozzáállásod, ugye? Mert több bejegyzés is volt a blogon mostanában, ami mintha piaci időzítésre buzdított volna, hogy nem tudjuk mi lesz, nincs még itt az alja stb. De lehet, hogy csak én értettem félre.
  Szerintem nyugodtan le lehet írni, hogy ez is csak ugyanolyan válság, mint a többi, el fog múlni, és nem kell semmit máshogy csinálni, mint eddig.
  Annyi észrevételem lenne még, hogy sokat kell olvasni a gazdaságtörténetről mindenkinek, több száz évre visszamenőleg. Vannak nagyon jó könyvek a témában, el kell olvasni őket, és akkor látni lehet, hogy a történelem ismétli önmagát. Enélkül senkinek nem ajánlanám, hogy tőzsdére menjen.
 • Ungarische betyár
  Az én dédszüleim kulákok voltak, így mindenüket elvették. Viszont az unokák /apumék/ jó részt vissza kapták.
  Tehát mégsem veszett el.

  Illetve elveszett, mert mindent eladtak, természetesen töredék áron. /A TSZ részesedést pl: 10%-on/.

  A föld és ingatlan nem veszik olyan könnyen el. Ha mégis, akkor az életünk a legfontosabb, nem a vagyon.

 • Szabolcs
  És ha 1927-ben fektettél be 1000USD-t, akkor is ennyid van? És ha a dollár vásárlóerejét is számítod?
  Amúgy értem én a mondadndódat, csak hát na 🙂
 • tip
  a Német Birodalom nem tűnt el, “csak” átnevezték. És már megint Európa vezető hatalma 🙂
 • Surci
  Ha már tőzdei összeomlás: lehet hiába várok a 4-5000 forintos OTP-re?

  portfolio.hu/uzlet/20200330/ha-a-pancelokol-nem-eleg-hamarosan-ledobhatja-az-atomot-az-amerikai-jegybank-422850

  Valahogy sejtettem hogy ez jön, a BOJ már évek óta csinálja. Hová vezet ez?

  – felpörgő infláció
  – még le sem eresztett az előző lufi, be már itt is az újabb ingyenpénzből

 • headset

  “Tudnal esetleg irni arrol, mit tud tenni a nyugdij elott allo vagy mar nyugdijas ember, aki a nyugdijcelra felhalmozott reszvenyek rendszeres eladasabol teremt penzt, de azok most joval kevesebbet ernek (= gyorsabban fogy a toke)?”

  Nem engem kérdeztél, de én a következőt gondolom:
  Aki nem akarja kitalálni, hogy a közeljövőben merre fog menni a tőzsde, annak nem szabad időzíteni. Vagyis akkor kell vásárolni, ha félretevésre szánt pénze van. És akkor kell eladni, ha szüksége van pénzre és annyit, amennyit költeni kell.

  Nem szabad azt mondani, hogy most nem adok el, mert alacsony az árfolyam. Lehet, hogy holnap, amikor már tényleg nagyon kell a pénz, még alacsonyabb lesz.

  Ez az időzítés nélküli, teljesen spekulációmentes befektetés.

 • Bence
  “Igazából csak diverzifikálni szeretnék USD felé is..Euros és Ft ETF van.”
  Azt kell látni, hogy nem az a lényeg, hogy milyen pénznemben vetted meg az ETF-et. Az a lényeg, hogy maga az ETF milyen pénznemben fektet be? Azt írod, van Ft ETF-ed is. Csak egyetlen ETF van a világon, ami forintban tartja a pénzt: a BUX ETF. Ha neked nem ez van, akkor hiába vetted meg forintban az ETF-et, attól még az ETF nem forintban tartja a pénzt. Pl. meg tudod venni az ishares S&P 500 ETF-et forintban is a magyar tőzsdén, de attól még az ETF USD-ben fektet be. Tehát ugyanúgy futod a devizakockázatot. Ne azt nézd, hogy milyen pénznemben érhető ez az ETF, hanem nézd meg, hogy milyen országok részvényeibe fektet be, és az lesz a devizakockázat. S&P500 ETF-et hiába veszed meg USD vagy EUR-ban, ha a végén visszaváltod forintra, akkor ugyanott vagy. Az USD-vel mire mész Magyarországon? Nem tudod elkölteni.
 • gaborr
  Leginkább annak lehet bosszantó aki osztalék alapú befektető, és hagyján, hogy csökken az értéke a részvényeinek, de sorra jelentik be a cégek, hogy nem fognak idén osztalékot fizetni. Sőt, lehet, hogy jövőre sem.
 • javadev
  “30%-nál nagyobb esély” 🙂
 • Szaky
  Szerintem kisebb tételekben már most érdemes lehet vásárolni!
  Az ÖNYP-i befektetésnél is, hogy ki tudd használni az adó visszatérítést, mert most minden sokkal olcsóbb!
 • Kiszamolo
  Szabolcs, 1929 március. Az összeomlás októberben volt.

  A két linken ki lehet pipálni, hogy levonja az inflációt. Használd bátran, azért linkeltem be.

 • Fox (nem az IT-s)
  Vagy rá kell szánni az időt és energiát, hogy olyan kereskedési rendszered legyen, amiben SOHA nem fordul elő 30-40%-os lebegő veszteség sem. Sokkal magabiztosabb leszel tőle, nem utolsósorban pedig sikeresebb.
  A buy-and-hold stratégiával még Warren Buffett is csak azért tud ennyi ideje ilyen sikeres lenni, mert nagyon sok esetben döntő befolyást szerez a cégekben. De legalábbis 1-2 igazgatósági helyet biztosan. Onnantól pedig már más pályán játszik.
  Amikor mindegy lesz neked, hogy a tőzsde esik vagy emelkedik, te mindenképpen pénzt tudsz keresni rajta, akkor pedig te játszol más pályán.
  Persze ez sokkal nehezebb, mint közgáz-elméleteket szajkózni. Nem is megy mindenkinek.
 • ETF

  Köszi a választ.

  Azért, mert nem most akarom elkölteni, hanem lehetőleg csak 30-40 év múlva, nyugdíj után. Akkorra ki tudja hol leszek és mennyit ér majd a forint. Értem, hogy így is diverzifikálok devizák közt, de én nem szeretném, hogy visszaváltsa a bróker forintra. Ha eladom, dollárban szeretném látni a pénzemet.

 • akarki
  Az EU miatt nem tudod megvenni az USA van kereskedett etf-et. Egy eus szabály előírja, hogy minden befektetési alap írjon egy kiid-et ( 1-3 oldás doksi egy 1-7 tartó rizikó számmal). Ezt a földig viszont tiltják az is törvények… Egyébként a londoni és svájci tőzsdén van USD etf de azt valamiért a random capital nem adja neked (ebben őket kell megkérdezni).
  Euróban azért tudsz mert német/francia/olasz tőzsdén így vannak listázva (és van hozzájuk kiid).

  a más devizában denominált eft pont az FX hedge miatt picivel kevesebbet hoz, mintha “normál” devizában vennéd. Plusz a spread és volume is rosszabb náluk.

 • schiff
  Lajosnak ki kellett volna diverzifikalni a nyugdij előtti években folyamatosan egyre alacsonyabb kockazatu assetekbe…. Mivel Lajos ezt nem tette meg, így max most el tudja mesélni a gyermekeinek, hogy ők ne így járjanak el.
 • M. Balázs
  Demagógia, de képzeljünk már el egy világot, ahol nem SZERENCSEJÁTÉKOZNAK a pénzzel az emberek. A shortolásokat például úgy, ahogy van, betiltanám, embertelen fogadni valakinek/valaminek a szerencsétlenségére.

  A baj leginkább az, hogy 60-as 70-es évekből származó okoskodást húzzák rá a világra, ráadásul mindenki a “könyvből” prédikál, pedig a világ BAROMIRA nem úgy működik.
  Hol számoltak a tankönyvek például azzal, hogy a keresletet maguk a termelést irányitók befolyásolják? Hogy visszatartják a technológia fejlődését, mert egyszerűen túl nagyok, megveszik az igéretesnek tűnő tech-et, levédetik, aztán hagyják elsüllyedni, csak azért, hogy a saját iparágukat mentsék, a saját poziciójukat tartsák fent.

  Még egy gondolat: a cégeket mentsük meg ÚGY, hogy adunk nekik X év adómentességet. A legnagyobbak úgyis kijátszották már a rendszert, ők ma sem fizetnek, a többieknek pedig életmentő.

 • Bence
  Nem. Van hedged ETF is, de a többség nem hedged. Általában az szokott lenni, hogy van egy ETF, ami megvehető többféle tőzsdén, többféle devizanemben, pl. euróban, dollárban, angol fontban. De ez nem azt jelenti, hogy hedged lenne az ETF. A beérkező pénzeket az ETF belül átváltja a megfelelő devizanemre, lehet akár többféle devizanemben is az ETF vagyona, ez független attól, hogy a tőzsdéken milyen pénznemben van a ticker. A hozamban nincsen különbség, ugyanakkora költséget fizetsz. Ha most veszel egy ETF-et akármilyen pénznemben, és a végén amikor eladod, visszaváltod forintra, akkor teljesen mindegy, milyen pénznemben vetted meg, ugyanannyi forintod lesz a végén.
  Általában innen Magyarországról euróban érdemes venni az ETF-eket, mert 1) forintban csak néhány ETF érhető el, 2) hazai brókereknél általában csak euróban érhetők el ETF-ek, 3) előbb-utóbb egyszer euró lesz itthon.
 • jami
  betyár Nálunk kicsit hasonló: egyik nagyapám kulák volt, a másikon ez a bélyeg nem, de onnan is elvettek földet, állatokat, gyümölcsöskertet, erdőt.

  Semmit nem értek azzal a szüleim, hogy 30 évvel később visszakapták. Addira rég meghalt mindkét nagypapa: az egyik alkoholistaként, a másik szimplán a többedik infarktusban. A feleségek gyereket neveltek, tudtak valamennyire gazdálkodni, de pont a gazdálkodás nehezen konvertálható mássá. Ok, kaptak nyugdíjat. De a család mindkét oldalról belerokkant.

  Más az, ha értelmiségi család gyerekei csak 6 évvel később, gyárból tudtak egyetemre menni – a tudás marad, otthon is gyakorolható stb.

  Szóval nem, ha elvész a vagyon, nemcsak a pénz megy a levesbe. Ezért is tragikus, ami előtt vagyunk, mert nem az a kérdés, hogy 3-10 hónap múlva újraindulnak-e a cégek, hanem, hogy mennyire gyorsan állnak majd fel az emberek lelkileg

 • Szabolcs
  “Kiszamolo
  2020-03-30 at 15:11”
  Bocs, a linket nem néztem. Kösz.
 • Zsolt
  “Hogy neked ne menjen el a kedved egy életre a tőzsdézéstől, elárulom neked, hogy semmi rendkívüli nem történt most veled. Ez a normál ügymenet része, ha úgy tetszik.”

  A részvény esésénél ez igaz lehet, de talán szerinted sem normális ügymenet, hogy mennyi pénzt pumpálnak a piacba azon a hitelbuborékon felül, ami eddig is volt.

  Ez a buborék ott lesz, nem fog eltűnni, és semmiképpen nem a normál ügymenet része, mert örökké nem lehet magunk előtt görgetni.

 • Bence
  akkor nem érted a dolgot. Ha van egy S&P 500 ETF, akkor az USD-ben fektet be (ameddig az USA pénzneme USD). Innentől kezdve teljesen mindegy, hogy ezt az ETF-et te HUF-ban, EUR-ban, USD-ben, GBP-ben, CHF-ben veszed meg. A végén ugyanannyi lesz a hozamod, csak épp abban a pénznemben, amiben megvetted. Ezzel nem fedezed le a devizakockázatot. Az más, ha az ETF tájékoztatóban az van, hogy “hedged”. De feltételezem, hogy ilyet nem látsz a tájékoztatóban. Ha nincs ott, hogy “hedged”, akkor ezt fontos megérteni: teljesen mindegy, hogy milyen devizában veszed meg az ETF-edet, te az USD devizakockázatot futod.
  Vegyünk két esetet: 1. eset: megveszed USD-ben ezt az ETF-et, majd X év múlva eladod USD-ben. 2. eset: megveszed EUR-ban, és X év múlva eladod EUR-ban. A végén pontosan ugyanott vagy: ha az 1. esetbeli USD-t átváltod EUR-ra, ugyanannyi EUR jön ki, mint a 2. esetben!
 • Tamás4
  @én Ez nem önátb.szás, hanem tény. Te biztos napi kereskedésben, vagy középtávnál nem hosszabb kereskedésben gondolkodsz, miközben a tőzsde nem csak ezekről szól. Sőt, aki igazán pénzt akar keresni az elsősorban hosszú távban gondolkodik.
 • Zupa

  “Veszteséged akkor lesz, ha eladod őket.”

  Nem akkor lesz.

  Abban a pillanatban, hogy reszvenyt, ETF, aranyrudat, bitcoint, mukinccset, oldtimert, bulinegyedi AirBnB lakast, tulipanhagymat stb-t vettel, abban a pillanatban elvesztetted a penzedet.
  Az osszeset amit befektettel.
  Volt penzed, nincs penzed.
  Az most mar valaki mas penze.
  Van helyette valami masod, aminek latod hogy par (masod)perce mennyi _volt_ az erteke ha akkor eladtad _volna_.
  Ingatlannal, mukincsnel stb meg csak becsulni tudsz a par hettel/honappal ezelotti allapotok alapjan.

  Amikor eladod, akkor penzt nyersz.
  Ez lehet, hogy tobb, lehet, hogy kevesebb, mint amit az elejen elbuktal, de nem akkor veszitesz, ha olcsobban eladod, hanem amikor vasarolsz.

  Volt penz, nincs penz, 100% bukta.

 • Fox (nem az IT-s)
  “A shortolásokat például úgy, ahogy van, betiltanám, embertelen fogadni valakinek/valaminek a szerencsétlenségére.”
  Ezen sírva röhögök azóta is….
 • V.A.Laki
  Ha elmegy a forint 400-ig, akkor azert majd kihullik a hajam. De nezzuk a jo oldalat, tobbet nem kell koltenem fodraszra.
 • H.Péter
  Lehet megköveztek, de az egyik állampapírcsomagomban (40%-a az egésznek) most május elején lesz “kamatforduló”. Jelen állás szerint inkább kivenném és kp-ban magamnál tartanám, így is nyertem rajta, de kicsit félek, hogy ha elhúzódik a helyzet, akkor hozzányúl az állam.
  Mivel nem inflációkövető így ha újra beteszem akkor 3,5%-ról indulna újra a kamat a most következő 4.5% helyett.. ami a !nyereségre vetítve! 1%-os bukó lenne első évben. (inflációt most nem számolom)
  Valaki tart még ettől?
  (Ugyanitt: kíváncsi leszek az április 6-7i mentőcsomagra! szerintem többek között a lakástakarékokhoz hozzá lehet majd nyúlni más célból is, de ez csak egy magánvélemény..)
 • Károly
  “A shortolásokat például úgy, ahogy van, betiltanám, embertelen fogadni valakinek/valaminek a szerencsétlenségére.”

  Látszik, hogy fogalmad nincs a dolgokról. Olvasd el ezt tisztázásképpen:

  index.hu/gazdasag/penzbeszel/2020/03/22/short_ugyletek_patak_kenkoves_lehelet_-_ismet_ordogot_uz_tobb_europai_felugyelet/

 • galagonya
  Mit javasolnátok olyasvalakinek, aki nem sokat ért a tőzsdéhez, sose vett még részvényt, de lehetőséget lát a jelenlegi helyzetben, és emellett:

  – 42 millió Ft-ja különböző számlákon (jelenlegi árfolyamon, különböző devizákban)
  – kb. 2.8 millió Ft nettó bevétele, amiből kb 1.8 millió Ft-t félre is tud rakni (forintra átszámolva)
  – őszig fix meló

  Mindez külföldön, de elképzelhető pár éven belül a hazaköltözés. Saját ingatlan az nincs, egyelőre nem is kell, de azért előbb-utóbb, főleg hazaköltözni már jó lenne saját kecóba. Viszont a budapesti árak mellett ennyiért csak vacak lakások vannak.

  Ha viszont most el tudnám kapni a tőzsdei zuhanás alját és befektetnék kb 10 millió Ft-nyi dollárt (többet nem mernék), majd azt akár 1-2 év múlva eladnám a 2-3x-osáért, akkor akár 20 milliót is kereshetnék rajta. Daytrade és margin stb nélkül. Vagy rosszul gondolom és elvinné a jutalék meg az adó?

 • Interracionalista

  Én inkább sírok. 🙂 A butaságot nem lehetne betiltani, tessék mondani?
  Meg a nyerészkedést. Az egész tőzsde egy orbitális nagy lopás. Tiltsák be a longot is! A jómunkásemberek megtermelik a hasznot, az ingyenelo tőzsdespekulánsok meg ellopják. Skandallum!
 • Interracionalista
  Jó tudni, hogy a nem realizált veszteség nem is veszteség!
  Szóval akkor most nem is égett el sokezer milliárd dollárnyi vagyon a tőzsdéken?
  A sok buta, magát befektetőnek nevező lúzer lazán megspórolhatta volna magának a veszteséget azzal, hogy nem adja el a papírjait? Nem kéne szólni nekik? Ha ez ilyen egyszerű, miért van egyáltalán eladás? Ezek szerint a tőzsdei zuhanás okos, fegyelmezett viselkedéssel elkerülhető, és mindenki jól jár.
  Úgy látom, érik a közgazdasági Nobel díj.

  Van egy rossz hírem: a szómágia talán nyújt némi pszichológiai támaszt, de a tényeken nem változtat: az árfolyamok esése bizony vagyonvesztést jelent a részvényesek számára. Ahogy aztán később az árfolyamemelkedés is vagyonnövekedést eredményez. Attól hogy nem mered megkérdezni a piacot, hogy mennyit is ér a részvénycsomagod, a piacnak van róla véleménye, és nem is titkolja.

 • csak 1 nick
  M.Balázs
  amikor ingatlant veszel, akkor shortolod a forintot a lakáspiac ellenében
  amikor részvényt veszel, shortolod a forintot a részvény ellenében.
  amikor kölcsönt veszel fel, akkor shortolod a pénz jövőbeni értékét a mai pénz ellenében (azaz arra számítasz, hogy a mai pénz többet ér, mint a jövőbeni pénz, még kamattal növelve is). Ez utóbbi esetben akkor jársz jól, ha a kölcsön futamideje alatt a forint megborul, és te már a gyenge forintot fogod visszaadni a kölcsönt nyújtónak.
  Amikor az állam hitelt vesz fel a saját devizájában, akkor shortolja a nemzeti devizát, annak leértékelődésében érdekelt.
  Ez veszélyes!
 • Bence
  1-2 éves időtávra nem veszünk részvényt. Olvass el legalább 4-5 jó könyvet a témában (beleértve gazdaságtörténetet is), addig ne vegyél egyáltalán részvényt. Utána mérd fel a kockázatvállalási hajlandóságod, legyen egy írott befektetési terved, ne érzések alapján kereskedj, és ez alapján kezd el befektetni, én ezt ajánlom.
  De legfőképpen: olvasd el újra, most figyelmesebben, ezt a bejegyzést ami alá kommenteltél.
 • Zupa

  iShares Core MSCI World UCITS.
  ISIN: IE00B4L5Y983

  Megveszed, es ket evig fele se nezel.
  Komolyan nem.
  Nem nezegeted az arfolyamokat, nem olvasol ujsagot, foleg nem gazdasagit, mert az is lehet, hogy esik ez megegyszer ennyit.
  Az ertekpapirszamlad jelszavat surgosen elfelejted, majd kersz masikat 2 ev mulva.

  A 2-3 szorozast felejtsd el de surgosen.
  Estek a tozsdek 30%-ot, de volt is honnan. Ha vissza is menne ket ev mulva ugyanoda, ahol most volt, az kb 40% emelkedes lenne.
  Ha viszont tartos marad a munkanelkuliseg, akar evekig is eshet/csoroghat lefele folyamatosan.
  Te penzed, te dontesed.
  En a helyedben elobb leulnek a gep ele, es Netflix helyett estenkent a Kiszamolo akademiat neznem a YouTube-on majd a lustaport.wordpress.com – os srac konyveit olvasnam.
  Elobb a kockazatot nezd, es csak utana lehetseges hasznot.

 • Ozymandias
  portfolio.hu/uzlet/20200330/erdemes-mar-beszallni-a-bennfentesek-mar-veszik-a-reszvenyeket-423056

  Eközben a portfolio nyomja a szokásos süketelést. Persze, rengeteg cégnél van dolgozói részvényvásárlás, egy bizonyos szint felett benne van a kompenzációs csomagodban. Mivel valamennyit lementek a papírok, naná, hogy mindenki veszi a saját cége papírjait – ebből meg leszűrik azt a következtetést, hogy minden OK, mert a “bennfentesek már veszik a részvényeket”

  Szerintem nagyon nincs vége semminek. Valahol az, hogy le akarunk fogyni, ezért nem eszünk. Egy ideig működik, utána meg nem működik, de az ember az első 2 hét alapján extrapolálja a nyári beach body-t. Mi lesz, ha muszáj visszamenni dolgozni? Nekem már vissza kellett menni, mert a vegyiparban nincs megállás, de 3 méter távolság mindenkitől.

  Autóneppernek, tőzsdei elemzőnek, politikusnak nem hiszünk.

 • lvjtn
  bizonyám! ez a long egy rohadt nagy szemétség, azon nyerészkednek egyesek, hogy megtévesztett vagy szorult helyzetben lévő eladóktól olcsón megveszik a papírjaikat, hogy aztán jóindulatú de naív embereket becsapva eladják drágán!!! tűrhetetlen. törvény kellene, hogy a tőzsdén mindenkinek járjon egy kis, de tisztességes haszon, ne csak a spekulánsok nyerészkedjenek! ja és az állam kártalanítsa azokat, akiket a spekulánsok becstelenül megkárosítottak :lol
 • -nb-

  tőzsdéhez nincs gondolatom, de az ingatlanról igen, 3-5 éves távlatban a következők történnek az én véleményem szerint::
  – első lépésben megzuhan az újépítésű kereslet az 1M/m2 ár környékén
  – kb. 1 év múlva a maradék (mostani) újépítsű ára 500ezer/m2 -re esik (és kb. ott is marad, legfeljebb üresen áll, a költségeket már behozta, busás volt a haszon is, minek ugrálni)
  – kb. 1-2 év múlva az építőanyagok ára normalizálódik: feleződik, de EUR-ban számolva
  – a vállalási árak kb 2 év múlva normalizálódnak: feleződik, forintban
  – használtlakások, telkek kb. 2-3 év múlva feleáron lesznek, vagy alatta, esetleg jóval alatta
  Tehát ha 3 évnél később jössz, akkor jó eséllyel tudsz venni vagy építeni normál áron lakást/házat.
  Az én véleményem szerint 🙂
  ÉN azon aggódok, hogy a fertőzést elkapom, és a túléléshez minden pénzem elfogy.
 • Yukonsql
  Mit gondoltok arról, hogy van ugye KGFB, de főleg kötelezően vonják a bérünkből az egészségügyi hozzájárulást, nem bízzák rád az egészségügyi várható költségeket.. Vonják a nyugdíjjárulékot, mert nem bízzák a Zemberekre hogy majd legyen megtakarításuk nyugdíjra. Nem lehetne ennek megfelelően egy kötelező tartalékolási adó vagy járulék? Évekig gyűlne a pénz, ha beüt a válság, vagy csak személyes krízis, akkor ebből pótolnák a kieső bevételed. Lehetne kedvezmény vagy mentesség, aki igazolhatóan tesz magának félre. Mert a végén az államnak úgy is meg kell mentenie azt aki nem tett félre. (Hasonlóan a nyugdíjhoz illetve egészségügyi ellátáshoz).
  (most egy pillanatra tekintsünk el attól, hogy ezt is benyulhatná az állam)
 • Igazmondó

  Komolyan itt vársz tippet 😀 Hát itt vak vezet világtalant.

 • Bazsi

  Ha totál nem értenék hozzá, akkor nem fórumon kérdeznék 42 milla sorsáról, hanem fizetnék egy pénzügyi tanácsadónak combos 40-50 ezer forintot a kb 2,8 millió bevételből vagy 42 millió forintból….ez egyéni ízlés kérdése melyikből kívánod lecsípni ezt a százalékosan nem igazán releváns összeget.
  Biztos találsz itt az oldalon olyat, aki esetleg tanácsadással foglalkozik.

 • Zabalint

  Munkaerőpiaci járuléknak hívják.