Hajszálra az euró a 370 forintos szinttől

Ma hatalmasat esett a forint, miközben a térség többi devizája vagy nem esett vagy éppen még egy kicsit erősödni is tudott.

14 óra után fillérekre vagyunk a 370 forinttól.

Ennek okai valószínűleg:

– A kormány saját magának adott időkorlát nélküli rendkívüli felhatalmazása az egész világon kiverte a biztosítékot, sok nyugati hírportál már a demokráciát temeti Magyarországon. (Felhívják a figyelmet, hogy közel öt éve van válsághelyzetet a bevándorlás miatt, amit a kormány rendre meghosszabbít különösebb valódi ok nélkül, ezért nem hiszik el a kormánynak, hogy önként lemond erről a fegyverről, illetve már most is tett olyan intézkedéseket a kormány, aminek kevés köze van a járvány kezeléséhez, ellenben remek alkalom volt ezt keresztülvinni most. Lásd: a főváros kicselezése a Városligetben, polgármesterek fejére ültetett politikusok, nemváltó műtétek ellehetetlenítése, mindezt egyetlen nap alatt.)

Update: nem, ez nem politikai vélemény és ne is vedd annak, több gazdasági elemző ezt az okot jelölte meg, mint a forint gyengeségének egyik okozóját. Például a Moody’s ezt írta: “A koronavírus-járványra hivatkozva bevezetett felhatalmazási törvény felkelti a magyar jogállamisággal kapcsolatos aggodalmakat, és elmélyítheti az EU-val a feszültségeket.”

– Az úgynevezett beszerzésimenedzser-index hatalmasat zuhant, sokkal nagyobbat a vártnál, ez alapján nálunk van a legnagyobb probléma a gazdaságban.

– Az alacsony kamat miatt túl olcsó shortolni a forint ellen.

– A kormány még nem állt elő semmi értelmes gazdaságvédelmi tervvel, csak néhány milliárdos bohóckodást látnak a piacok, mint hogy a taxisoknak nem kell KATA-t fizetni.

Durva a mostani árfolyam és nem tudjuk, meddig engedik még esni a forintot.

Update: lépett az MNB, 363 Ft-ra erősödött a forint.

2008-ban is lépett, akkor 8%-ról 11%-ra emelte az alapkamatot egyetlen este alatt. Itt még nem tartunk.

Share