Ez történt a héten 06.30

2024-06-30
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Janet Yellen az amerikai államháztartási hiány egyik nyilvánvaló okának Trump 2017-es adócsökkentését nevezte meg. Ekkor csökkent a cégek adója 35%-ról 21%-ra és csökkentek a magas jövedelműek egyéb adói is. A következő tíz évben a számítások szerint további 4,6 ezer milliárd dollárral fogja növelni a hiányt a trumpi adócsökkentés. (Kapcsolódó cikk: Fizessenek a szegények)

Erre utal az alábbi összehasonlítás is (bővebben itt):

Az amerikai betétvédelemért felelős hivatal szerint a magas kamatok miatt 63 problémás bankot figyelnek jelenleg (ez 11-gyel több, mint a megelőző negyedévben) és 517 milliárd dollár nem realizált veszteség van a bankoknál.

Tavaly ilyenkor sztrájkoltak a hollywoodi forgatókönyvírók a nehéz helyzetük miatt. Most még nehezebb a helyzetük, mert rengeteg sorozatot elmeszeltek vagy késleltetnek, mert mindenki spórolni akar, különösen a streaming szolgáltatók húzták be a féket, s az előre megírt sorozatok helyett inkább reality show-kat, vetélkedőket és sportműsorokat rendelnek be.

A világ fejlett államainak többségében újra emelkedni kezdett az infláció. Az Egyesült Államokban mindkét elnökjelölt védővámok kivetésével kampányol, ami viszont előrevetíti, hogy meg fog lódulni az inflációs mutató, ha tényleg bevezetik ezeket a vámokat. Így viszont még messzebb kerülhet az esetleges alapkamat-csökkentés(ek) időpontja.

Végre felébredtek a fejlett államok és észrevették, hogy mennyire veszélyes, ha teljes kereskedelmi függőségben vannak bizonyos diktatúráktól. Az Unió lejött az orosz gázról, az Egyesült Államok is igyekszik csökkenteni a függőségét Kínától. Az egyik ilyen terület, amire kevesen gondolnak, a hajógyártás:

A jelenleg két legsikeresebb gyógyszer a világon a fogyást elősegítő Ozempic és Wegovy, ami kiapadhatatlan aranybánya a gyártó cégeknek. Azonban már nem sokáig, Kínában 2026-ban, Európában 2031-ben lejár a szabadalmi idő, így onnantól bárki gyárthatja majd ezeket a készítményeket. Két hasonló készítménynek, a Victozának és a Saxendának már le is járt a szabadalmi ideje, így el is kezdték gyártani az ezzel foglalkozó cégek az olcsóbb verzióikat.

Míg tavaly a Tesla Model Y volt a legkelendőbb új autó Európában, idén már csak a kilencedik a rangsorban. Némileg szépíti az összképet, hogy még mindig a legkelendőbb elektromos autó Európában. Közben egy újabb visszahívás miatt az is kiderült, hogy eddig 11.600 Cybertruck talált gazdára, vagyis átlagosan havonta 1.754 darab, ami nem egy túl jelentős szám. Valószínűleg ezért nem szokta nyilvánosságra hozni a cég, hogyan fogy a legújabb terméke.

Sokan vélekednek úgy, hogy India lehet az új Kína. Ha ez valóban így lesz, akkor nagyot kell előrelépnie az országnak, mert most gyárt annyi terméket exportra, mint Kína 1990-ben:

A radikális gazdasági megoldásairól híres láncfűrészes argentin elnök a beiktatása után alig fél évvel olyat ünnepelhet, amire nem volt példa már 30 éve, eltelt egy hét úgy, nem emelkedtek az élelmiszerárak.

Magyarországon a legmagasabb az otthon lakók aránya a 20-29 évesek körében, 56% az uniós átlag 50%-kal szemben.

Jövő héttől megszűnik a bolti kötelező akciózás, amit az elszállt inflációra adott pótcselekvésként talált ki ez a zseniális kormány. Értelme semmi nem volt, hiszen a boltok időtlen idő óta akcióznak a kormány beavatkozása nélkül is, az inflációt egyáltalán nem csökkentette, nem is ez a meglepő, hanem hogy most visszavonják.

Kimaradt a múlt heti összefoglalóból, hogy 80 milliárd forintra plusz mostantól napi 400 millió forintra büntette az Unió a kormányt, mert nem volt hajlandó a mai napig egy 2015-ös bírósági ítéletet végrehajtani. Hogy ez mekkora pénz az összeomlott költségvetésben? Autókereskedő ismerőseim már nagyon régen mondták, hogy a választások után elveszik a zöld rendszámot a hibridektől, mert túl sok adót nem fizetnek be a cégek a zöld rendszám miatt. Nem meglepő módon, igazuk is lett, a választások után talán két nappal be is jelentették, hogy így lesz. Ez a "túl sok adó" érzésre évi 20-25 milliárd forint, ha a zöld rendszámos hibridek fele van céges tulajdonban.

Csoda történt májusban, plusz 45 milliárd forinttal zárta a hónapot a költségvetés, így már "csak" 2548 milliárd forint a hiány az idei évben május végéig és hol van még az év vége. (Sokkal rosszabbul áll idén az áfabevétel vagy a jövedéki adó bevétel időarányosan, mint tavaly, pedig tavaly is sikerült 6% feletti GDP arányos hiányt összehozni év végére.) A csodához hozzájárult az is, hogy az Unió küldött egy kis aprót, egész pontosan 546 milliárd forintot. (Nagyjából annyit, amennyiért a kormány irodaházakat vesz Tiborcz úrtól és társaitól, egy icipicit a piaci ár felett, va, ahol 3 millió forint a négyzetméterár. Úgyhogy már meg is van a helye a pénznek, de hát a család támogatása minden adóforintot megér.)

2023 után újra emelik az anyatej felvásárlási árát, nem is kicsit, 5400 forintot fognak adni literenként jövőre, mert nincs elég az anyatejből.

Nem változik a Diákhitel 1 kamatlába, marad a tavaly megemelt 7.99%-os érték az év végéig. (Érdemes megemlékezni róla, hogy a kormány a bankokat a lakáshitelek és vállalkozói hitelek kamatainak befagyasztására kényszerítette, de ezt nem terjesztette ki a diákhitelre, mert annak költségeit a kormánynak kellett volna állnia.)

Már bő 800 millió forint ment el a csádi katonai misszióra, amiről senki nem tudja, hogy mi az értelme, mert 200 katona semmire nem elég és semmilyen magyar érdekeltség nincs az országban. Egyetlen logikus magyarázat, hogy az orosz terjeszkedést készítheti elő a régióban.

2021-ben egész évben 40 ezer CSOK igénylést folyósítottak, idén, a megváltozott feltételek mellett már csak 7600 igénylés volt május végéig.

Tovább zuhant a születések száma májusban, 11%-kal kevesebb gyerek született, mint egy évvel ezelőtt.

Egy év alatt 9,9 százalékkal, 259 ezer forintra nőtt a budapesti téglalakások havi átlagos bérleti díja, ezzel szemben a vidéki nagyvárosi díjak csökkentek 4,6%-kal, 160 ezer forintos átlagárat érve el.

Hiába a sok ázsiai gyárépítés, ha a betelepülő gyárak nem csak a fő és alvállalkozókat hozzák magukkal, hanem gyakran még az építési alapanyagokat is. A 24.hu cikke erre.

Soha nem gondoltuk volna, de a legújabb adatok alapján Magyarországon drágább lett az élelmiszer, mint az uniós átlag. Sok munkába telt, különadók, 27%-os áfa, az áruház láncok nonstop szivatása, de végre újabb dologban kerültünk az uniós átlag fölé.

 

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram