Az ukrán helyzet

Több mindenről akartam írni a héten, de miután Oroszország lerohanta és meg akarja szállni Ukrajnát, nehéz lett volna arról írni, hogy megéri-e klímával fűteni vagy kínai autót vásárolni, mert elég pitiáner témák lettek volna az események fényében.

Még csak azt sem mondhatom, hogy kreált indokokkal szállta meg Oroszország Ukrajnát, mert ez sem igaz. Még valódi indok sincs, Putyin össze-vissza beszélt, hogy akkor most miért is kellett lerohanni egy másik országot. Atomfegyvert akar gyártani (címeres baromság), népírtást tart az oroszok között (ez még az sem hiszi el, aki az orosz állami média agymosásában él csak), be akar lépni a NATO-ba (igen, már 20 éve és szíve joga, hiszen önálló állam, nem kell senkitől ehhez engedélyt kérnie, viszont pont azért nem veszik fel, hogy Oroszország ne érezze rosszul magát) és így tovább.

Az egyik félőrült már decemberben jelezte, hogy február 22-én fogják lerohanni Ukrajnát, a másik február 21-én fel is vette a videót a lerohanás bejelentéséről, de valamiért csak 24-én élesítették. (De 21-én készült.) Úgyhogy az egész eddigi színjáték (kreált problémák, tárgyalgatások, képmutatások) csak időhúzás volt, már tavaly ősz óta Ukrajna lerohanását készítették elő, csak a tél végét várták, hogy megfelelő legyen az időjárás.

Putyin egy igazi szovjet KGB-s, aki azóta sem tudta feldolgozni, hogy a hatalmas birodalom anyagilag belerokkant az eszméibe és meg van arról győződve, hogy vissza kell állítani a szovjet birodalom határait és dicsőségét. Nem akarja tudomásul venni, hogy ma Oroszország össz-GDP tekintetében még az első tíz országba sem fér fel, egy főre vetítve pedig még az első ötvenben(!) sincs benne. Mindezt úgy, hogy olajon, egyéb nyersanyagokon és gázon kívül gyakorlatilag semmi nincs, amit el tudna adni a világban.

Kanada, de még Olaszország is hamarabb lesz a világ ura, mint Oroszország.

Külön bónusz, hogy amíg háborúzik, nem arról beszélnek otthon, hogy miből telt neki egy 4 milliárd dollárosra becsült palotára és hogy miért lopják szét a haverjaival az egész országot.

A világ többi részének emlékeznie kell a csehországi Sziléziára (vagy másik nevén Szudéta hegyvidékre), amit Hitler az ott élő németekre hivatkozva szállt meg még a világháború kitörése előtt. Ugyanazzal az indokkal, amit most Putyin felhoz. (Már amikor nem össze-vissza beszél éppen.)

A többi állam úgy gondolta, hogy ha megkapta Sziléziát, majd csöndben lesz az őrült, nem olyan nagy ár a békéért Csehország feldarabolása. Nem állították meg addig, amíg lehetett volna, a többi már történelem. Véres, brutális történelem közel 60 millió halottal.

Első körben az Unió és az Egyesült Államok is nagyon vérszegény szankciókat jelentett be, a tegnap estiek már jobban fognak fájni az oroszoknak. Kérdés, hogy elég lesz-e, vagy ha nagyon fáj is, elég lesz-e ahhoz, hogy Putyin bele is bukjon.

Az igazi nagy gazdasági atombombákat, mint például a nemzetközi bankhálózatból való kizárást nem merték bevetni. Pedig ki lehetne tiltani az orosz repülőket a légtérből, az orosz állampolgároktól megtagadni a belépést a nyugati országokba, le lehetne kapcsolni őket az internetről és így tovább. (Nem, az orosz emberekkel semmi bajunk, de az ilyen büntetések látványosak a mindennapi embereknek is, ami elősegíti Putyin bukását. Ha sehová nem utazhat egy orosz, ha senki nem áll szóba Oroszországgal, előbb-utóbb rájön, hogy talán a fejétől bűzlik a hal.)

Be kellene fagyasztani az orosz cégek és magánemberek nagyobb vagyonát is, hogy abból lehessen majd fizetni a háborús jóvátételt, ha esetleg erre Oroszország nem lesz majd hajlandó.

Minden Oroszország elleni szankció Európának is nagyon fáj (német cégek profitja Oroszországban, lengyel meg francia gazdák nem tudják eladni a termékeiket Oroszországban, gáz ár, sőt acél és búza ár Európában, stb.), de meg kellene érteni, hogy nem kell hagyni, hogy még egy Hitler felemelkedjen Európában. Ideje lenne tanulni a történelemből. Addig kell megfékezni Putyint, amíg lehet. Ha teljesen elveszti a maradék eszét is, akkor már csak nagy vérfürdő árán van mód a megállítására.

Kérdeztétek többen, mi lesz most a gazdasággal. Nemhogy nekem, nálam sokkal okosabb embereknek sincs fogalma róla. Ha a Nyugat kellően kemény lesz, talán gyorsan megtörik az orosz agresszió.

De könnyen lehet, hogy hónapok-évek kellenek hozzá, amit Európa gazdasága nagyon meg fog sínyleni. De most nem lenne szabad arra nézni, hogy mi lesz a szegény cégek profitjával. Egy értelmét vesztett embert kell megállítani, akinél több ezer atomtöltet van és a hozzá hasonlóakat elrettenteni az egész világon, akik kedvet kapnának a háborúzáshoz. Mert ne gondold, hogy például Kína most nem azt nézi, milyen árat kell fizetnie Oroszországnak az agresszióért.

Szomorú vagyok, hogy ez 2022-ben megtörténhet Európában és remélem, hogy egyrészt nem terjed tovább a háború, másrészt belebukik Putyin és felelnie kell az ártatlan életekért, amit kiolt. Jó lenne, ha a nyugati országok keményebb szankciókkal is sújtanák az orosz gazdaságot.

Update: Köszönjük mindenkinek, aki felmondja az orosz propagandát, miszerint szegény Oroszországnak megígérték, hogy nem lesz a NATO bővítve és hát nincs mit tenni, háborúzni kell.  Persze ezt csak szóban ígérték meg a szegény oroszoknak, de becsszó, hogy így volt. Hogy miért ígért volna bármi ilyet is a NATO a gazdaságilag teljesen megsemmisült oroszoknak akkoriban, arról már nem szól a mese.

Meg hogy nem teljesítették azokat a kéréseket, amikről tudták, hogy teljesíthetetlenek: lépjen ki mindenki a NATO-ból, aki 1990 után lépett be.

Amiről viszont szerződés van, miszerint Oroszország elismeri Ukrajna területi sérthetetlenségét, cserébe Ukrajna lemond az atomfegyvereiről. Na, ilyen szerződés tényleg létezik. Ezt taposta sárba Oroszország 2014-ben és most is. Ukrajna már százszor megbánta, hogy egy szavát is elhitte az oroszoknak. Most Putyin se merne ugrálni, ha néhány tucat atomrakétával rendelkezne Ukrajna.

Nagyon toleráns vagyok a hülyeségekkel szemben, de most ezeknek az orosz hazugságoknak nem fogok helyt adni, mert nem érdemli meg egy ilyen aljas ember, hogy a hazugságaikat terjesszék.

Nyugodtan kiálts cenzúrát, nagy ívben letojom, menj máshová terjeszteni az orosz hazugságokat. Amíg emberek halnak meg egy őrült miatt, nem vagyunk vevők az ostobaságaidra. Nincs mentség arra, ha egy ország lerohan egy másikat, ne mosdasd tovább az orosz agressziót.

Update 2: elég elképesztő hozzászólások is vannak. Ukrajna tehet arról, hogy lerohanták, mert az oroszok által odaültetett vezetést elkergette és szabad népként úgy döntött, hogy nem orosz bábállam akar lenni. Ez egy jogos érv a lerohanására, mert nem fekszik le az orosz elnök akaratának. Meg hogy 5%-ot kaptak az ukrán nacionalisták, ezért jogos a háború. Miért, nálunk a régi jobbik, meg a Mi hazánk nem is létezik? A nyelvtörvény az oka. Miért, szlovák nyelvtörvény nem volt?

Ezt hívják áldozathibáztatásnak. Persze, hogy megerőszakolták, minek ment oda. Meg ha már ott volt, miért nem önként feküdt le vele? Az áldozat tehet mindenről, sőt, a bűnelkövető az áldozat áldozata.

Update 3: A kormány nyolc év putyinozás után most komoly bajban van. Elő kellett kapni valamit a kalapból. hogy az emberek arról beszéljenek és ne arról, mit keresett a miniszterelnök még néhány napja is Moszkvában.

Ez az ellenzéki jelölt egyik mondata volt, amit a kormánymédia kiforgatott. Mivel sokan csak onnan tájékozódnak, a kedvükért leírom, mi is hangzott el pontosan.

A kérdés az volt, ha a NATO menne Ukrajnába, akkor mi, mint NATO tagok, adnánk-e fegyvert és katonát, ahogy adtunk már Boszniába, Irakba, Afganisztánba, Ciprusra és Líbiába is.

Erre volt az a válasz, hogy erről szól a NATO szerződés, a közös célokról és a közös védelemről is. S ez a helyes válasz, mert tényleg erről szól. Akkor jönnek ők hozzánk, ha mi is vállaljuk a kölcsönös segítségnyújtást.

Tehát szó nincs arról, hogy bárki is magyarokat küldene ebbe a háborúba.
Szívesen.
Máskor kapcsolj át másik adóra is, ha a tényekre is kíváncsi vagy. 🙂
Share

656 hozzászólás

 • Surci
  Hamarosan itt is megjelennek majd a moszkovita trollok, akik szerint az ororszok csak védekeznek, meg az egész a NATO hibája, és szegény cár atyuska nem tehetett mást, Biden provokációja, stb… Nagyon durva milyen mosdatás megy a neten (nem tudom hogy ez csak nálunk van-e így, ha igen az még szomorúbb, pláne ’56 ismeretében).

  Putler nem őrült amúgy, pontosan tuja mit csinál, azt is hogy a Nyugat nem fog beavatkozni mert elkésett, 20 éve kellett volna amikor a ruszkik a padlón voltak. És rendesen fel is készült:

  hold.hu/holdblog/az-orosz-ukran-konfliktus-gazdasagi-hatasai/

  A mostani szankciók egyenlőek a nullával, az igazi lépéseket nem merte megtenni az EU (szerintem ez az ukránok elárulása, szomorú). De hosszútávon nem fog ebből jól kijönni a cár atyuska, miután nyíltan deklarálta hogy a Nyugat ellenség és a gázfegyvert csakis zsarolásra használja. Az atomenergiáé a jövő.

 • Copywriter
  Franciaország és Anglia ki akarja tenni Oroszországot a SWIFT-ből, de a németek nem engedik, mert nekik közös bulijuk (gázvezetékük) van az oroszokkal. Természetesen Ukrajnát mindenki letojja, mert csak a pénz számít.

  Após történelem tanár, de tegnap képes volt azt mondani a telefonba nekünk, hogy végül is Oroszország jogosan támadta meg Ukrajnát, mert Ukrajna és a nyugati országok PROVOKÁLTÁK. Meg hogy Ukrajna fiatalabb ország, mint mi vagyunk. Magyarországon a 60+ korosztály totál agyhalott, az M1 agymosásával.

  Részünkről hét elején megyünk Ausztriába, nyitunk egy számlát, és a külföldi EUR bevételeinket már oda irányítjuk. Cserébe meg elkezdjük felélni a MÁP+ pénzünket, így nem kell majd banki pénzváltással bajlódni. Áldom az eszemet, hogy az autón kívül nincs semmilyen ingatlanunk/ingóságunk Magyarországon, a pénzt simán tudjuk vinni bárhová. Ez az ország kemény 40 évnek néz elébe.

 • Cipőboltos
  Én csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy most mindenkinek LEHETŐSÉGEIHEZ mérten segítenie kell, ha esetleg elindul egy komolyabb menekülthullám. Mi, a kiszamolo.hu közössége, talán egy kicsit jobban is hozzá tudunk járulni ehhez. Én személy szerint még kivárok egy kicsit, hogy mire van szükség (pénz, ruha, étel, szállás, transzport), mert FB csoportok szerint Záhonyban például mindenből sok van. Most lehet majd megmutatni, hogy tényleg keresztény ország vagyunk-e, vagy csak álkeresztények, mint a politikusaink jó része.
 • Mrs. Beetle
  Mikós, azt szeretném kérdezni, hogy szerinted a Wise elég független ahhoz, hogy azt ne blokkolják ha a többi bankot be is fagyasztják?

  Vagy ugyanaz lesz a sorsa és esélytelen lesz hozzáférni az azon lévő pénzhez ugyanúgy, mint a többi bankszámlán lévőhöz?

 • Főherceg
  Egyébként – maradva a pénzügyi vonalnál – kell e félniük azoknak akik valamilyen ruszki banknál vezetnek számlát (pl Sperbank)?

  Amúgy szerintem Putykó benézte ezt az egész történetet.

 • Rendszervált._Délszláv háb._Gazd. világválság_Pandémia2év_orosz-ukrán háb._hurrá
  Nem értünk egyet: Ennek nem akkor lesz vége, ha megállítják Putyint úgymond nyugatról,
  hanem amikor Putyin úgy dönt (már Kijevet támadják). – esetleg az ukránok ellenállása komolyan felerősödik (erre is van esély).
  Rövid távon az ukrán kormány megbuktatása vagy az orosz feltételek elfogadása után változhat a helyzet, addig nem.
  A NATO pedig nem kockáztathatja meg, hogy a területére is átterjedjen a konfliktus.
  Viszont aki fegyvert halmoz, előbb-utóbb el fogja sütni… sajnos.
  Cél távlatilag: Európa tönkretétele (immár véglegesen), újra felosztása és átrendezése a megváltozott világrendnek megfelelően.
 • András
  Egy az egyben az írtad le, amit én is gondolok. Kering is egy kép a neten, amin Hitler megsímogatja a kis Putyin arcát.
 • Rosen
  A húsra ki kell írni, hogy honnan származik. A benzinkúton miért nem kell kiírni, hogy milyen olajból készítették az üzemanyagot? Hajlandó lennék lényegesen többet fizetni, ha nem orosz a forrás. Ha most kellene választanom, biztos nem szputnyikot adatnék be. Meg jó lenne egy-két megbízható cím, ahova tudnék utalni a szerencsétlen ukránok segítésére.
 • Szak1
  Teljesen egyetértek, de kibírná Németország, vagy akár Magyaroszág azt,ha holnap nem jönne gáz Oroszországból? Hosszú távon persze lehet hőszigetelni, atomprogramot felfuttatni, elektromos autózni, de most van mozgásterünk komolyabb szankciókhoz anélkül, hogy megfagynánk?
 • Gaboir
  Európában minden vezető azt nézi, hogyan kerülhet ebből ki a legjobban. Megint nem az emberi oldal a fontos vagy a nemzetközi jog durva megsértése.
  FRA – jönnek a választások
  DEU – új kancellár, azt se tudja merre áll a feje
  GB – szegény Boris a belpolitikai válságával van elfoglalva

  + USA – ő meg könnyen mondja, neki fog legkevésbé fájni, ugyanis RUS főleg az energiahordozók exportjával és mint EU-ból való (pl. autó) importjával van gazdaságilag érintve. USA-nak sokkal kevesebb a kapcsolata.

  Teljesen elfogadhatatlan Putyin érvelése, és durva szankcióknak kellene következniük. De majd – mint mindig – patikamérlegen kimérik az okosok.
  2014-re már szinte nem is emlékszünk, ugyanez lesz ezzel 2030-ban..

 • Belavoltam
  Az EU a trottyost sem birta megzabolazni, erosen ketlem, hogy putyint sikerulni fog. Az szep, hogy szavakban mindenki eliteli az oroszokat (kiveve a hazai fake news nyalonc media es aljas megmondo emberek), de az nagyon keves.

  En azt mondom, nem erdekel a kovetkezo tel, lesz-e mivel futeni, dobjak ra a ruszkikra az osszes letezo gazdasagi atombombat. Mert ha ezert a huzasaert nem, akkor mi kell meg ahhoz, hogy igen?

  “ne gondold, hogy például Kína most nem azt nézi”

  Igy van.

 • Blend Ahmed
  Utólag könnyű okosnak lenni, de tény, hogy a 1930-as években a franciák és angolok tulajdonképpen még a kisujjukat sem mozdították Csehszlovákia és Lengyelország megvédése érdekében. (Na jó, aztán belementek egy tessék-lássék offenzívába, de vissza is vonultak a Maginot-vonalba.)
  en.wikipedia.org/wiki/Why_Die_for_Danzig%3F

  1956-ban is mondák Nyugatról, hogy szabadság, demokrácia és minden, de a Szabad Európa rádió propagandája kivételével semmit sem tettek az ellen, hogy Magyarország a szovjet érdekszférán belül maradjon. (Nem nehezményezésképpen, mert ez valóban nem érte volna meg a III. VH-t)

  Mi van, ha a nyugati közvélemény nyomására a politikusok úgy megint gondolják, hogy mégse kellene katonai konfliktusba kerülni pár jelentéktelen kelet-európai ország (vagyis “mi”) miatt, és nem lép életbe a NATO kölcsönös védelmi klauzulája?

 • tp
  Az egész cirkusz egyetlen pozitív kimenetele, ha putin belebukik. Hátha viszi magával ov-t is. A banki szankciók fájhatnak a putin által fizetett európai hasznos bolondoknak is (le pen, farage, salvini). Még az is lehet, hogy UK visszaér az EU-ba?

  Az egész eredményeképp az ENSZ BT-t is meg kell reformálni, miképp maradhatna fenn az a rendszer, amiben az ilyen agresszor államoknak vétójoga van? Emellett kell egységes európai haderő, mégiscsak van itt két atomhatalom.

 • M. Tamás
  Putyin pár érve, és a személyes véleményem:

  1. Népirtás? Ukrajna elfogadta a Nemzetközi Büntetőbíróság joghatóságát. Ha valóban népirtás folyik (ami vitatott), akkor a nk-i jog szerint ezt kéne megvárni. (Az ENSZ-nek is vannak mechanizmusai, stb. elég sok módszer van amit kidolgoztak a béke megőrzésére, amit választhatna Putyin. Nálam senki nem tartja kevesebbre a nemzetközi jogot, ami az elrettentő hatását illeti, de Putyinék hivatkoznak nemzetközi jogsértésre, mikor bevonulnak egy suverén országba?).

  2. “Nácik és radikálosoktól meg kell tisztítani Ukrajnát, illetve Ukrajna megtámadta volna Oroszországot amúgy is.” – hol vannak a nácik tömegével Ukrajnában? Miért Oroszországnak kell ezt megtennie katonailag? Milyen alapon?

  3. “Nem akarjuk megtámadni Ukrajnát, hadgyakorlat” – hetek óta ezt hallgatjuk, erre megtámadták és a fenti érvek (meg még néhány) hirtelen a semmiből támadtak fel

 • Valaki
  “A többi állam úgy gondolta, hogy ha megkapta Sziléziát, majd csöndben lesz az őrült, nem olyan nagy ár a békéért Csehország feldarabolása. Nem állították meg addig, amíg lehetett volna, a többi már történelem. Véres, brutális történelem közel 60 millió halottal.”
  Ez igaz. Annyi a különbség, hogy Hitler 39-ben sokkal jobb helyzetben volt mint Putyin most. Hitlernek voltak szövetségesei Európa szerte. Putyinnal Fehéroroszországtól Nyugatra nincs katonai szövetségese.
  Abszolút egyetértek abban hogy most kell megállítani az őrültet. Most még határozott fellépéssel és kemény szankciókkal HÁBORÚ (Ukrajnán kivül nyilván) nélkül el lehetne érni hogy úgy térdre kényszerüljön az orosz gazdaság, hogy az orosz emberek rövid időn belül fejbe löjjék ezt az őrültet és befalazzák a Kremlbe.
 • Szaky
  Nem értem én ezt:

  Debreceni Egyetem korábban Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is adott díszdoktori címet, ami után a tiltakozó tanszékek oktatóit az egyetem vezetője „szerencsétlen, világtalan, tehetetlen balfácánoknak” nevezett.

 • myk
  “Külön bónusz, hogy amíg háborúzik, nem arról beszélnek otthon, hogy miből telt neki egy 4 milliárd dollárosra becsült palotára és hogy miért lopják szét a haverjaival az egész országot.”
  És ez máshol (itt) is így megy – talán a nagyságrend más…
 • 42
  Egyelőre kivár mindenki. Feltűnően csendben vannak a törökök, a térség másik valóban jelentős katonai és gazdasági tényezője. Még a kazah (türk testvérnép) események során se nagyon reagáltak.
  Hosszú távon valószínűleg az érdekek mentén történő szokásos maszatolás lesz, így-úgy elítélve a történteket. Az EU nagyon szoros függésben van számos területen. Az idő és az orosz belső hatalmi viszonyok változásai lehetnek az egyik fő tényező Putyin leváltásában (69 éves), nem pedig a külső tényezők. Ezt igen nehéz kívülről befolyásolni. A szokásos szankciók nem igazán a vezetőket, hanem az átlagpolgárokat sanyargatják.
 • Gaboir
  Felkészül: Tajvan
 • Zabalint
  Hitlerrel kapcsolatban Csehország mellett az Anschluss is megáll, mint párhuzam, illetve ez a háború igazából ennek a kettőnek és Lengyelország lerohanásának a kombinációja. A történelmi hivatkozás hasonló ahhoz, mint az Anschluss, a nácik a nagy német egységre hivatkoztak Ausztria megszállásánál, Putyin és az agymosottjai egyrészt arra, hogy Ukrajna ősi orosz föld (Kijevi rusz), másrészt a Szovjetunió átrajzolta a határokat. Mindkét követelésben közös, hogy a megszállt ország lakossága egyáltalán nem osztja egységesen ezt a nézetet, és akkor enyhén fogalmaztam.

  Viszont Ausztria és Csehország nem állt ellen, Lengyelország és most Ukrajna igen. Lengyelországot formálisan nem, de gyakorlatilag feladta a nyugat, Ukrajnát már előre deklaráltan feladta a nyugat.

  Amúgy az nem cseh Szilézia, hanem Szudéta vidék, de jó párhuzam a 2 oroszok lakta megyére.

 • Fura
  Minden szavaddal egyetértek.

  Szomorú hogy ide jutottunk. Alapvetően elhibázott döntésnek tartom a demilitarizációt is, ami az elmúlt ~2 évtizedet jellemezte. Egy ilyen nagy medvével a szomszédban úgy érzem, hogy elaludt az egész nyugati politika a volánnál és meg sem fordult a fejükben hogy egy ilyen trotty gazdasági helyzetben lévő ország politikai “okokból” megtámad egy másikat.

  Európának sürgősen tököt kellene növesztenie. Kevesebb fenyegetőzésre és több cselekvésre van szükség. Egy olyan katonailag is erős és egységes Európára van szükségünk, ami fizikailag is képes magát és érdekköreit megvédeni. Az hittem sikerült már megtanulni, hogy az oroszokban nem szabad megbízni.

  A németek pedig “csupán” az Unió alapelveit tiporják páros lábbal ezzel a hozzáállással. A lelkét árulták el.

 • Qka
  Sztem Putyin nem orult meg, nagyon is okos, csak a tudasat arra hasznalja, hogy mentse a hatalmat. Felelmetes, hogy 2022ben haborut tud inditani barmelyik EU kozeli orszag, az meg kulonosen, hogy egyertelmuen azert csinalja, hogy a belpolitikai nehezsegeirol elterelje a figyelmet es megis meg tudja tenni. Sztem a hatekony megoldas az lenne hogy egy elit kommando levadassza Putyiny. Ha nincs vezer, vege a bulinak.
  Nagyon sajnalom az ukranokat, de kezdek en is felni, mert siman lehet, hogy mi leszunk a kovetkezo.
  Ha nem is iden, majd 3 ev mulva. Addigra ki kene talalni, hogyan tudom atmozgatni azt a keves vagyonomat vmi biztonsagos dologba. Forint megtakaritas gondolom felejtos, ingatlan nem jo, mert lebombazzak es ha kulfoldre mentem, inkabb csak akadaly, mint segitseg. Mik lehetnek a jo alternativak?
 • Pistu
  USA-nak ez a helyzet valóban kedvező lehet, fogalmam sincs kinek van igaza, valószínűleg mindenki hazudik.
  “Az ázsiai hajógyártók és hajózási cégek részvényei szerdán emelkedtek azon várakozások hatására, hogy az európai országok irányából megnőhet a kereslet a tengeri földgázszállítások felé az orosz-ukrán konfliktus fokozódása mellett”
 • Csizkek
  „ de a németek nem engedik, mert nekik közös bulijuk (gázvezetékük) van az oroszokkal. “
  Ez nem kozos buli kerdes es profit. Hanem a mogottes 80mios Nemetorszag gazdasaga. Ha borul akkor borul az EU. Ausztriad is. Buntizni kell Putyint, de ha eztel magadat ellehetetlenited, akkor sok ertelme nem volt. Akkor johet egy belso szeteses amit putyin akar..
  Remelhetoleg a nemetek eszbe kapnak, visszakapcsolnap par atomeromuvet es vhogy megoldodik a gaz problema.
  Kivancsi leszek a magyar hatasokra, mert a fel ner putin hatsojaban. De nato es eu tagkent ha haboru van, akkor nem lehet picsipacsizni az ellenseggel.
 • LSV
  “nem arról beszélnek otthon… hogy miért lopják szét a haverjaival az egész országot.” Honnan ilyen ismerős ez?
  “ne gondold, hogy például Kína most nem azt nézi” Nekem is felötlött ez, hogy vajon milyen áron tudják Taiwant bekebelezni.

  Gondolom az USA már most nyerő pozícióban van (orosz gáz import helyett behajózott usa gáz, és gondolom az ukránokat is ők fogják további fegyverekkel ellátni).

  “Hajlandó lennék lényegesen többet fizetni, ha nem orosz a forrás” Ne kívánd, mert hamar valóra válik..

 • Gary

  Az ENSZ ukrán válságra létrehozott adománygyűjtésének már küldtem egy kisebb összeget, első körben ajánlom Neked is. Persze várom h miként tudnék még segíteni.

  Szerintem maxra kellene csavarni a szankciókat, kerül amibe kerül.
  Nagyon sokat köszönhet immár a 3. generáció annak, hogy a nyertes háború mint fogalom eltűnt a múlt század közepén. Történelmi felelősség fenntartani azt az állapotot, hogy egy fegyveres konfliktus kezdeményezéséből nem lehet jól kijönni.

  A pazarlásról leszokni (25 fokra fűtött szobában ülni, motort melegíteni, benzintemető SUV-val járni) nagyon kis ár a békéért, és még a globális felmelegedés elleni harcban is segít.

  Jelezném továbbá, h áprilisban lesz talán az utolsó lehetőségünk az EU szétverésén munkálkodó itteni szövetségest a történelem szemétdombjára küldeni. Kérek mindenkit, hogy pár vacak % SZJA helyett most a felelőssége szerint ixeljen!

 • Csizkek
  @rendszervalt-_delszlav-hab-_gazd-vilagvalsag_pandemia2ev_orosz-ukran-hab-_hurra “ Ennek nem akkor lesz vége, ha megállítják Putyint úgymond nyugatról,“
  A gazdasagi buntiknek nem az a celja hogy a nyugat megallitsa direktben, hanem olyan helyzetbe hozni a gazdasagi oligarchait, higy ok tuntessek el putint. Remeljuk osszejon, putin nem fog leallni magatol
 • usespanner
  Az Európai Unio gazdaságilag vezető országa kétségtelenül Németország.

  Németország szén- és atomenergia ellen visel jelenleg háborút, mivel úgy vélte, a 21.században klasszikus háborúk nincsenek. Ehhez kellett volna a kevéssé környezetszennyező orosz gáz.

  Mekkora tévedés, ma már tudjuk.

  Kinek fájt volna még a német atomerőművek fenntartása további 10 évig?

  Gázstop tehát nem lehet, viszont az orosz gazdaság gerincét adó nyugati autógyártást megbénítani bármikor lehetséges.
  Fájna nekünk is? Fájna. Többe kerülne a Chevrolet és a Renault? Többe. De ettől még nem fagynánk meg.

 • Coccinella
  Copywriter: “Magyarországon a 60+ korosztály totál agyhalott, az M1 agymosásával.” Azért ezt így általánosságban kijelenteni arra vall, hogy nálad sincs minden rendben. Teljesen előítéletes vagy az idősekkel szemben. Csak akkor majd ne felejtsd el magadat is lehülyézni, ha elmúltál 60. Én például elmúltam 60, de teljesen immunis vagyok az m1 agymosására.
 • Dani85
  “Az egyik félőrült már decemberben jelezte, hogy február 22-én fogják lerohanni Ukrajnát”

  Ki az a félőrült? Valami nekem kimaradt.

 • porthosz
  Szvsz, megint Kína lesz a nevető harmadik. Ha nem kapnak az oroszok semmi komoly szankciót, akkor Tajvan is felkészülhet 6-12 hónapon belül.

  Európában pedig újból beindul majd a fegyverkezési verseny, gyanítom hogy ezután a lengyelek meg a románok tárt karokkal fogják várni az újabb amerikai katonákat és fegyvereket.

  Megjegyzem, amit az oroszok sokáig csináltak (Krím, a két kamu “köztársaság”) az olyan dolog, amit habár morálisan nem, de racionálisan (logikailag) meg tudtam érteni, bebiztosították hogy Ukrajna ne tudjon csatlakozni a NATO-hoz (területi követelés ugye).
  Viszont amit most csinálnak arra tényleg nincs semmi racionális magyarázat.
  Mondják hogy teli van az orosz államkassza, hát éppenséggel lehetett volna azt a pénzt ipari/tech/eü stb fejlődésre is költeni, ráférne az országukra.
  A “legszebb” hogy áttételesen de az EU finanszírozza az ukrán háborújukat (a gázon keresztül)..

 • Dr_Csernus
  Teljes mértékben egyetértek abban, hogy a szankcióknak megtorló nagyságrendűeknek kell lenni. Már csak azért is, mert akkor az új helyzet fog normalizálódni és hosszú távon kiváltjuk majd valahgy az orosz gázt, olajat stb. Ezzel hosszú távon meg lehet törni az orosz befolyást és függést.

  Úgy látom, hogy az átmeneti, EU-nak éppen nem fájó megoldások visszavezetnek oda ahol most vagyunk egy újabb háborúhoz, mert mindíg lesz egy ország aki az orosz biztonságot fenyegeti…

  Hozzátenném annak tükrében hogy az orosz hadsereg 2 nap alatt lerohanta Ukrajnát abszurdan hangzik, hogy Ukrajna fenyegetést jelentene Oroszországra. Lehet hiba volt 1994-ben, hogy Ukrajna maga adta fel a világ 3. legnagyobb nukleáris arzenálját (Budapest memorendum), amiért cserébe a nagyhatalmak elvileg szavatolták Ukrajna biztonságát…

 • Szomoru
  Raadasul ez a zakkant lèny aki elinditotta a haborut, tulajdonkeppen a sajat vèrèt öli….borzalmas hogy ilyenek hatalomhoz juthatnak….

  Miklos, irnal egy olyan cikket ami arrol szol mi a teendo ha esetleg haboru kozelit?

  Ha, es ne tortenjen igy, par honap mulva ez az orult elkezd “hadgyakorlatozni” a keleti hatarainknal, mit erdemes cselekedni mire kell figyelni?
  Most lehet hulyesegeket irok de ilyenek pl.: Aranyba/kulfoldi devizaba menekulni, aki megteheti keszletezzen legalabb 1 tele tanknyi uzemanyagot, stb…

  (Es ertem en hogy EU meg NATO de nincs bizodalmam abban, hogy miattunk barki a kisujjat is mozditana…..ne legyen igazam)

 • Surci
  Na ennyit a nagy kiállásról, meg arról hogy “nagyon fog fájni az oroszoknak”:

  index.hu/kulfold/2022/02/25/paks-2-europai-unio-orban-viktor-ukrajna-oroszorszag/

  “Megmentették Paks 2-t a finnek és a németek

  Ahogy korábban már beszámoltunk, az Európai Unió állam- és kormányfői hajnalban megállapodtak arról, hogy milyen szankciókat léptetnek életbe Oroszországgal szemben Ukrajna megtámadása miatt. Az Index értesülései szerint az energiaszektort semmilyen formában nem érintik a szankciók, folytatódhat a Paks 2-beruházás.”

  SZÁNALMAS

 • Pampalini
  Szerintem Putyin nem őrült: ő így szocializálódott. Onnan nézve tök logikus amit tesz, és kizárt dolognak tartom, hogy szankciókkal rá lehet venni a lemondásra (vö. Irán). Néhány ezer halott belefér, ha cserébe rendezheti a belpolitikai konfliktusokat (mindenkinek kuss, mindenki hazaáruló) és kicsit legyezgetheti a hiúságát a gyors győzelem.

  Ha tippelnék, a hét végére győzelmet hirdetnek, utána pár napig vidéken folytatódnak még a harcok. Nyárra új választásokat írnak ki, orosz “megfigyelőkkel és békefenntartókkal”. A szankciók jelentős része legkésőbb ősszel csendben vissza lesz vonva, mert mégiscsak a pénz a lényeg, meg hogy legyen gáz a télre.

  Ez egy nagyon szomorú történet. Who is next?

 • Blend Ahmed
  “a hatekony megoldas az lenne hogy egy elit kommando levadassza Putyint. Ha nincs vezer, vege a bulinak.”

  Azért ez nem egy Zs-kategóriás akciófilm. Szerinted melyik kimenetel valószínűbb?
  a) a kormány túlélő tagjai és a orosz vezérkar megköszönik, és virágfüzérekkel üdvözlik a SEAL kommandó tagjait, és átadják nekik az Oroszország hőse kitüntetést vagy
  b) minden lehetséges eszközzel bosszút állnak a Nyugaton.

 • H.Péter
  Azért az éremnek van másik oldala is.
  Ukrajnában hatalmas korrupció és szegénység van, nemhiába vándorolnak el olyan sokan tőlük. Hetente cserélgettek minisztereket, főnököket..

  Az egész nyertese – ismét – USA lehet, mivel az EU és Oroszország egymást gyengíti, főként egymást “ütik” a szankciókkal, arról nem is beszélve, hogy kipróbálhatja/értékesítheti a technológiáit élesben is. A támogatásokból szerintetek mit fognak venni az ukránok? igen.. erősítik/újraépítik a hadipart erre hivatkozva USA-tól vásárolt termékekkel, ami történt a Közel-Keleten is.
  Ha nem szakítja meg a tárgyalásokat és kicsit enged, akkor a befolyt támogatásokból egész szépen elindulhatott volna az ország az emelkedőn.
  Mindenesetre Putyint és a háborút IS megvetem. Róluk is tudnék írni dolgokat, de úgy látom ezt előttem már megtették, így kérlek ezt gondoljátok hozzá.

  USA a legnagyobb keverőgép mindenhol.

 • Józsi2
  Azt azért megnézném, hogy mi lenne ha a mexikói határra telepíteni szeretne Oroszország védelmi rendszert. USA biztos békével tűrné….

  Nem hiszem el, hogy Amerika mindenhol be akar avatkozni..
  Nagyon sok külföldi elemző azt mondta, hogy Trump (igen szerintem mindenki elítéli őt, ahogy én is) kormányzása alatt ez a háború nem történt volna meg.

 • Mr.RTFM
  ” le lehetne kapcsolni őket az internetről ”
  Aranyos gondolat, de az internet nem igy mukodik. Oroszorszag nem egy eszak-korea, amit viszonylag egyszeruen lehetne elvagni a kulvilagtol.

  A tobbi gondolattal viszont sajnos egyetertek. Szornyu hogy meg kellett elni, hogy ujra haboru van europaban.

 • Peti
  az alábbi linken találtam számlaszámot:
  ukraine.ua/news/support-the-armed-forces-of-ukraine/
 • cElofán13
  Az össze-vissza beszédről csak ennyit:
  mid.ru/ru/foreign_policy/rso/nato/1790818/?lang=en

  S ne feledjük Gorb – Reagan megállapodását: a NATO nem terjeszkedhet keletre 1 incset se; a NATO agyhalott (Macron), USA által levezényelt Maidan fasiszta hatalomátvétel Ukrajnában, 2014; a Délkeleti megyék lakosságának népszavazása; Minsk I és Minsk II megállapodás (oroszok, ukránok, németek, franciák, -UN ratifikált) mely rendezte -volna- a helyzetet, s amit az ukránok nem tartottak be, stb.

  A leggyengébb cikk ezen a fórumon, indoklás, következetesség nélkül. A II. Wháborús összehasonlítás történelmietlenebb nem is lehetne. Lehet, hogy politikai analízis helyett a kiszámolásnál kellene maradni?

  Szigorúbb szankciók!!?? Az orosz pórnép ellen? Remek ötlet. Netán Nyugat maga ellen, N.o. 3 hetes gáztartalékával? Kína bármit megvesz, csak a nyugati csapokat el kell zárni.
  Bravó!

 • Kiszamolo
  Elofan, persze. Pont most jutott Putyin eszébe a NATO. Pont most állt elő olyan követelésekkel, amiről tudta, hogy nonszensz.

  S mi van Ukrajna területi sértetlenségével, amit Oroszország garantált, cserébe Ukrajna lemondott az atomfegyvereiről?

  Nagyon ügyesen felmondtad az orosz agymosást, köszönjük szépen.

 • Kadarist
  Én azt csodálom, hogy ennyi ideig vártak az oroszok a beavatkozással. Már rég be kellett volna vonulniuk az ukrán fél folyamatos szemtelenkedéseinek (pl. nyelvtörvény) fényében.
 • V.A.Laki
  Azt a reszet nem vitatom, hogy Putyin orult es meg kell allitani. De forditott helyzetben az USA is ugyanigy cselekedne.

  Ott a Monroe-elv, hogy ha barki az Egyesult Allamok elleneben probal fegyverkezni a kettos amerikai kontinensen barhol, azt azonnal megtorolhato nyilt agresszionak tekintik. Emlekszik meg valaki a kubai raketavalsagra? Vagy arra, hogy amikor az 50-es evekben Del-Amerika es Kozep-Amerika orszagaiban kommunista, szovjetbarat (es egyebkent eletbarat es modern) vezetes emelkedett volna fel, penzt es eroforrast nem kimelve a letezo legveresebb kezu fasiszta rezsimeket ultette az Egyesult Allamok a helyukre ezekben az orszagokban, csak hogy a szovjet fegyverkezes *lehetoseget* is elkeruljek?

  Igazabol nagy szerencseje az USA-nak, hogy Oroszorszag es Kina nyiltan vereskezu, orult orszagok, mert ha veletlenul ok is a szabadsag baratai volnanak, nagyon kilogna a lolab.

 • agymosott szavazó
  Azért ne legyen már az az értelmezési keret, hogy a jó és a rossz harcát látjuk. Amerika demokrácia exportja eddig is elég nagy szívás volt azoknak az országoknak akik kaptak belőle. Hány százezer iraki civil halt meg a szégyenteljes iraki misszióban? 2014-ben a szerencsétlen hülye ukránokat ültették fel a szopórollerre, akik csillogó szemmel lobogtatték az EU zászlókat Kijevben. Most az EU pont leszarja őket. Ahogy leszartak minket 1956-ban, vagy ahogy a holland ENSZ katonák nagyjából végignézték a bosnyák férfiak tömeges kivégzését a déli határaink mellett.

  Szerintem azt a két Vlagyimir beszélgesse meg egymás között, minket hagyjanak ki.

 • tumpara
  Svájci bankszámlanyitás és Captrader projekt indul. A meglévő megtakarítások egyelőre maradnak TBSZ-en, de a továbbiakra inkább bevállalom az adót. Ideje így is diverzifikálni. Putyin elszüttyög Ukrajnával 4-5 évet (szegények, fel sem tudom fogni, min mehetnek át), addig kiolvadnak a TBSZ-ek, és felkészülten “várhatom” a 6-8 évente esedékes orosz rohamot (2008: Grúzia, 2014 Krím-félsziget, 2022: Ukrajna). Persze ha NATO-tagot megtámad, jön a világégés, azt már nem engedheti a nyugat, de hát az élet olyan, mint a tőzsde, mindig meglep valami teljesen újjal, jobb nem naivnak lenni, ezekkel nem lehet.
 • Hazaköltözött
  Szerintem a nyugati irányadó narratívát készpénznek venni legalább annyira félrevezető, mint az oroszt. Geopolitika nem úgy működik, hogy “szíve joga, hiszen önálló állam, nem kell senkitől ehhez engedélyt kérnie”. Ha az ukránok nem egy ukrán Fábry Sándort választanak meg elnöknek, most talán nem ez lenne a helyzet. Finnország példája mutatja, hogy orosz szomszédságban is lehet nyugati szellemű államot építeni, csak függetlennek kell maradni (Finnország nem NATO-tag, és még Roszatom által tervezett atomerőművet is építenek éppen).

  Az ukrán népet sajnálom, mert egy olyan vezetés áldozatai most, akik elfelejtették, hogy “hányas a kabát”.

  Mielőtt bárki nekem jönne: nem, nem mosdatom az oroszokat, elítélem a háborút, pláne az orosz propagandát, de a realitásokkal akkor is tisztában kell lenni, ha azok nem igazságosak.

 • T
  Kedves Miklós!

  Arról lehetne egy cikket írni, hogy egy elképzelt, amúgy teljesen esélytelen helyzetben, teszem azt, az oroszok megjelennek Mo. határában hadgyakorlatot tartani, mit és hogyan érdemes tenni pénzügyi szempontból. Dollárt felhalmozni kp-ban? Aranyat venni? Ingatlant adjam-e el?
  Nekem első körben az jutott eszembe, hogy ilyen helyzetben a forint, és minden amihez az államnak köze van (MÁP+) stb megy a közösbe, vagy szétinflálódik. Túl sok kilépő esetén befagyasztják a számlákat, hogy ne omoljon össze a bankrendszer. A nagy ötlet saját kútfőből az lenne, hogy olyan banknál nyitni euros “vésztartalék” számlát, aminek a központja nyugaton van. Elgondolásom szerint ha egyszer csomagolni kell, akkor majd valami nyugati országban besétálok az útlevelemmel a helyi fiókban, leveszem a pénzemet, és onnan tudom majd finanszírozni a helyzetet. Működik ez?

 • tumpara
  “S ne feledjük Gorb – Reagan megállapodását: a NATO nem terjeszkedhet keletre 1 incset se;” – cElofán13

  Ez szóban lehet, hogy elhangzott (lehetetlen ellenőrizni), de leírva (értsd nemzetközi szerződés) nincs sehol. Márpedig a nemzetközi jogban amiről nincs szerződés, az nem létezik. Ezt az oroszok is tudták Reagan óta, szóval ezzel jönni minimum vicces. Annak tükrében pedig, hogy Oroszország azóta ötször is elismerte Ukrajna területét (pl. budapesti memorandum), hát… mélységesen szomorú.

 • sifarr
  A fekete-fehér megközelítés sosem vezet reális értékeléshez.
  “Ideje lenne tanulni a történelemből.” Valóban ideje lenne.
  1. Kubai rakétaválság 1962. Az USA sem tűrte, hogy a határaitól 3-400 km-re rákétákat telepítsen a SZU. AZ USA III. vh-t is bevállalt volna. Ez a helyzet ugyanaz pepitában. Ukrajnától Moszka 800 km. Oroszország gazdaságilag nulla, de hadászatilag mai a 2. legerősebb nagyhatalom.
  2. Jó a párhuzam a II. vh-val. Csak a szereplők behelyettesítése a kérdés. Németország elbukott, mert kétfrontos háborít vívott. Ha csak kelet felé indul, akkor azt elnézte/támogatta volna a Nyugat. Lengyelország kárán is.
  Ki vív ma kétfrontos “háborút”? Nem az oroszok. Az USA fenntartja az orosz frontot, viszont közben felnőtt Kína is, hadászatilag is. Őt nem zavarja, ha a 2 fél egymást leköti, kivérezteti. Így nem csak Tajvan, akár Szibéria is ölébe hullhat.