Közmű átírás és változtatás bejelentés online

Lajos hívta fel a figyelmem, hogy elindult az online közmű oldal, az e-bejelento.gov.hu.

Ha ingatlant vettél, eladtál, megváltozott a neved, elérhetőséged, haláleset miatt kell átírni az órákat és így tovább, akkor ezt most már online is meg tudod tenni a fenti linken. (Magyarorszag.hu regisztráció szükséges.) Első lépésben regisztrálni kell és kiválasztani a szolgáltatóidat.

Egyébként a magyarorszag.hu oldalon is sok közműszolgáltatással kapcsolatos tevékenységet tudsz indítani (példa), így nem tudom, ez az új oldal mennyivel több ennél.

A jó hír mindenesetre, hogy már ezért sem kell sehová elmenned és időpontot kérned, ezt is el lehet online, ráadásul egy helyen intézni.

Köszönjük Lajosnak a hírt.

Share

48 hozzászólás

 • Tamás
  Úgy tudom az az újdonság ebben az egészben az (lesz?), hogy nem kell egyenként elmenned az egyes szolgáltatóidhoz, hanem azok át tudják adni egymásnak az adataidat, és így ha valami változás van, az összes szolgáltatód tudni fog róla.

  Az automatizálás első lépése.

 • KoRi
  Nagyszerű, tavaly a valtozasbejelento.hu fizetős szolgáltatását vettük igénybe, de utána majdnem mindegyik szolgáltatónál javítani kellett, mert nem voltak képesek elintézni rendben. Majdnem annyi utánjárás volt, mintha mi intéztük volna személyesen.
 • Sógorkoma
  Ha így megy tovább, rövidesen tényleg megközelítjük a 15 évvel ezelőtti Ausztriát. Csak ott nem kell központi regisztrációval bohóckodni: bejelented egy tetszőleges szolgáltató honlapján, hogy adott naptól kezdve az adott óraszámú és óraállású fogyasztóra szerződést szeretnél kötni, és minden mást automatikusan intéznek az előző tulaj/lakó szolgáltatójával, az pedig az előző tulajjal/lakóval. Sehol egy darab papír, sehol egy állami vízfej, sehol egy elvesztegetett fél nap az ügyfélszolgálaton.
 • star70
  1 even belül 2 esetben vegigcsinaltam az oraátirasokat.Mindent online,egyesevel mindegyik szolgaltatonal,kinyomtatva alairva es visszaküldve a papirokat.Reg nem kell mar szemelyesen elmenni.
  Ez az uj oldal annyiban egyszerüsiti meg az egeszet,hogy nem kell mindenhol elolvasni hogy milyen papirokat kell letölteni,hanem ott all feketen feheren csak ra kell kattintani.
  De utana ugyan ugy ki kell nyomtatni,kitölteni,feltölteni..szoval szerintem ugyan az csak az eleje egyszerübb.
  Miutan megvan a szerzödes mindent erdemes regisztralni es pl dijneten keresztül fizetni.Ez viszont tenyleg szuper.
 • Paprikajanos

  Igen, Ausztriaban meg a tehen is kolbaszbol van
  Foleg ha pl banki atutalasrol van szo, ami meg mindig 1-2 munkanap.
  Az osztrak posta is villamgyorsan elviszi a csomagot 300km-re 4-5 nap alatt.Lehetne sorolni.

 • örök körök
  Tavaly összesen jó két hetem elmehetett ilyen szívásokra vegytiszta munkaidőt számolva (örökösödés után 2 lakás intézése, 1 lakás adás-vétel). Ha nem EV lennék rugalmas munkaidővel, gőzöm sincs mit csináltam volna.

  A magyar valóságot első kézből megtapasztalva el nem tudom képzelni, hogy egy ilyen megoldás működhet. Úgy értem annál az 1-2 szolgáltatónál, ahol nem kérték be nagyapám pelenka méretét is, meg nem direkt csak szopatni akartak, ott működhet, de sajnos nem ez az általános.

  Elműhöz pl. csak 6x kellett bemennem egy lakás miatt, ott már számoltam a rááldozott időt, 12 óra összejött csak arra az űrlapkitöltéssel, odajutással, várakozással (pedig időpont nélkül be se engedtek)… És még mindig szabálytalanul van a rendszerükben (azóta MVM) a villanyóra, csak legalább már az én nevemen… A 4. ügyintéző már megszánt és nem csak házi feladatokat adott, hogy lekoptasson…

 • ex-kormanytisztviselo

  Majdnem írtam valamit, de nem akarom hogy már az elején politikaszagu legyen egy komment.
 • 2022
  “Mindent online,egyesevel mindegyik szolgaltatonal,kinyomtatva alairva es visszaküldve a papirokat.”

  Még csak ez se kellett egy éve, minden full online, nulla papír.
  tény, hogy rég meglevő online accountom volt mindegyik szolgáltatónál, e-fizetés, e-számla sok éve.

 • mad823
  Én már vagy 15 éve is személyes megjelenés nélkül, nyomtatva, postázva irattam át mindent, de tény, hogy elektronikusan még kényelmesebb.
 • nyman
  Ez már megy egy ideje, legalábbis tavaly már biztos ment.

  Kicsit OFF
  1998-ban kezdtem Svédországban az egyetemet. A legtöbb helyen kérték a “Personnummer”-t, de még a könyvtárban is.

  Ha hozzájárultam, hogy lekérjék a címnyilvántartásból az aktuális címem, akkor elég volt egy helyen bejelenteni. Innen már automatikusan jött a bankszámlakivonat, meg minden egyéb az új címre.

  Már náluk akkor az adóhivatal készítette a tervezet és küldte ki. A megállókban ki volt írva, mikor jön a következő busz, villamos. A neten is meg lehetett nézni, stb. Tényleg megvan az a 15 év lemaradás.

  A “Personnummer”, ami személyi szám magyarul, 10 számból állt. Az első hat karakter volt a születési dátum, az utolsó négy pedig a személyhez kötött. Az utolsó szám páros vagy páratlan volta határozta meg a nemet. Ekkor kezdték bevezetni a 12 számjegyet, mivel jött az ezredforduló és voltak 100 évnél idősebbek

 • Copywriter
  Azért ne legyél már ekkora tudálékos! Annyira szeretem, amikor Mucsaröcsögéről akar okos lenni valaki. Vagy Ausztriában tapasztaltad ezeket? Csak mert nekem amikor az osztrák üzleti partnerem utal, másnap már meg is kapom Ausztriából Magyarországra. Csak a nap zárását kell megvárni.

  A másik, hogy amikor pár éve volt egy nem használt osztrák magánszámlám a Heiligenkreuzi fiókban, összegyűlt rajta 43 eurós tartozás a számlavezetés miatt, és írtam nekik emailt, hogy több száz kilométerre vagyok tőlük, lezárnám, van-e lehetőség bemenni egy magyar Erste fiókba megtenni ezt. Megkértek, hogy utaljam át a tartozást, és lezárják. Véletlenül többet is utaltam, a különbözetet visszaküldték, és bezárták a számlát. Végig angolul beszéltünk. Ennyire elmaradott ugye Ausztria. És ez csak egy kis fiók a magyar határ mellett.

 • pesti
  Főtávnak volt e-papiros felülete már tavaly is, májusban próbálkoztam az emailes ügyintézéssel miután a díjbeszedőnél felvilágosított az ügyintéző hölgy, hogy valójában ők is szkennelnek és forwardolnak az ötezer-valahány forint ügyintézési díj fejében. Persze egy automata emailen kívûl semmi válasz, ezért e-papiron újra beadtam az átíráshoz szükséges mindent is augusztusban, na azt sikerült december közepén megugraniuk…és küldeni egy halom csekket karácsonyii ajándékként (és még az ügyintéző oktatott ki, hogy minek fizettem be az elözö tulaj nevére szóló csekkeket…)
 • expect
  “Az osztrak posta is villamgyorsan elviszi a csomagot 300km-re 4-5 nap alatt.”
  Már azzal győz a magyar postával szemben, ha biztosan elviszi:) Itthon úgy van, hogy ha simán adsz fel egy levelet, az vagy odaér vagy nem. Ha elsőbbségivel, az szinte biztosan odaér, ha ajánlottan, akkor pedig így 2022-ben még vissza is kereshető. Az olyan nyalánkságokat, minthogy az elsőbbségi levelet a postás visszaküldi “címzett nem vette át” felkiáltással, holott csak be kellett volna dobni vagy hogy az ajánlottat átvétel nélkül bedobja rossz címre, azt már ne is említsük. A csomag ugyanez csak pepitában, annyi különbséggel hogy arra nincs monopóliumuk, de csodálatos módon árverseny sincs a versenytársakkal. No mondjuk a többinek még mindig megvan az az előnye, hogy nem másfél hét mire átér Albertirsáról Szolnokra egy küldemény 🙂
  Bankolásban és internetben egyébként tényleg jók vagyunk, postában nem.
 • Handyman
  Én 3 éve is már online intéztem az összes közmű átírást. Elküldtem az összes szolgáltatónak emailben mindent bescannelve, szépen működött. Néhány adatot pontatlanul vittek be, de aztán email-ezés, telefonálás után javították. Ahol kértek hiánypótlást azt is emailben intéztem.
  Én örültem, nem kellett sehova bemenni.
 • Petya
  Ez nagyon szuper, köszi az infót! A ELMŰ/MVM-nél évek óta nem írattam át az adataimat, mert csak személyesen lehetett eddig (legalábbis így tudtam), és soha nem jutottam el.
 • Pallos Levente
  Az utóbbi 5 évben 3 lakás átírását intéztem, egyik ügyében sem kellett felállnom az íróasztaltól. Nem is értem, miről beszél, aki hivatalokba rohangászik.
 • gaborr
  ugyanez. Elmű/EON/MVM átkozott egy fajta… Többi simaliba volt hozzájuk képest. (persze nem volt egyik sem sima ügy)
  Nem gondolom, hogy bármit változtatna ez a rendszer a szíváson, félek csak +1 szivatás lesz
 • Péter
  Jó hogy előjött a téma, mert mi ezt nagyon elcsesztük és fogalmam sincs hogyan álljak neki az ügyintézésnek.
  Hosszú évekig éltünk albérletben abban az ingatlanban amit 5 éve megvettünk. A volt tulajdonos idős, nekünk pedig akkoriban nagyon összejöttek a dolgaink, munkahelyváltás illetve vizsgák egymás után -nem sorolom- a lényeg, hogy teltek a napok, majd hetek, hónapok és azóta sem rendeztük el a közműátírást.
  2 közműcéget érint: villany illetve gáz. Tartozás, késésünk soha nem volt.
  Szerintetek hogyan lehet rendezni 5 éves csúszással az átírást? Ekkora késéssel mekkora bírságra lehet számítani?
 • bérlőmérő
  Ismerem a mantrát, albérlő nem fizetheti a rezsi számlákat, hanem a tulajnak adja oda, hogy biztosan be legyen fizetve, de ha ez a szolgáltatás megbízhatóan, kevés adminisztrációval és gyorsan működne, vajon nem nyithatná ki annak a lehetőségét, hogy bérlőcserekor a mérőórákat átírnák a tulajok a bérlő nevére?

  Persze eddig is átirathatták volna, de hülyék lennének szaladgálni ezután bérlőváltáskor, hogy aztán a bérlők be nem fizetett számláit is nekik kelljen rendezni.

  Megfelelően automatizált ügyintézéssel a mérőórákat a bérlő nevére átírni talán már reális opció lehetne, feltéve, hogy a szolgáltatók nem a tulajon, hanem a fogyasztón követelik majd a tartozást. Ha jól tudom ez jelenleg is így van előírva jogilag, de a gyakorlatban a szolgáltatók a tulajt (a lakást) “fenyítik” tartozás esetén, hiszen ott biztos a siker, ha kikapcsolással fenyegetnek.

 • Tamás
  10-15 éve egy ismerős szeretett volna létrehozni egy oldalt, ahol az ilyen ügyek intézését is vállalják.
  Ha jól rémlik az elkoltoztem pont hu-t választották, és ha jól látom nem lett belőle semmit.
 • Csatornapityke
  Engem az FCSM ugráltatott 2004-ben. A ház, amit Budapesten megvettem nem volt csatornába kötve. Emésztős volt. Bármilyen átalakításhoz csak úgy kaptam engedélyt, ha mindent bekötök a csatornába. Az FCSM csak személyesen a tulajdonossal állt szóba, -vagyis velem- és valami elképesztő szűk idősávban. Hetente egyszer lehetett menni kb fél órára. Vigyem ezt, azt kitöltve, kivitelezővel lepecsételtetve, és mindig ott derült csak ki, hogy még kellett volna valami. És azt nekem tudnom kellett volna. Hogy honnan, azt ők sem tudták megmondani, mert sehol nem volt leírva. Kb hat napom ment rá. Horror volt az egész. Álmomban se jöjjön elő.
 • NAR
  A Magyar Postának Budapest másik pontjáról egy hétig tart, amíg elhoz egy hivatalos levelet (ami külön izgalmas, ha 8 vagy 15 napos határidő van benne)…
 • M. Tamás
  az eljárási határidők az átvételtől számítanak, nem a postára adástól 🙂

  Egyébként maximálisan egyetértek veled abban, hogy komikus, mennyi ideig tart olykor egy levél kézbesítése!

 • Jénai tál
  Én sem értem, miről beszélnek, akik rohangáltak. 2014-ben (azaz 8 éve) minden szolgáltatónál email-ben intéztem mindent, még az akkori kéményseprős átírást is, pedig a Főkétüsz-ről csak rosszat lehetett hallani.
  Persze jó, hogy most már egy helyen lehet intézni, ez további pozitívum.
 • krumpli
  Tavaly végigvittem két átírást (Budapesten), nagyon változó a szolgáltatók színvonala: van, ahol tényleg mehet minden online, van, ahol postázni is kell.

  A két kedvencem a víz/csatorna, ahol hónapokig kell ide-oda papírokat küldözgetni, hogy a közös képviselő aláírja; meg a Főtáv, ahol elvileg van online felület, gyakorlatilag viszont november óta kétszer is bejelentettem már, mert szó szerint semmit nem reagáltak rá.

 • Okoska
  @Péter
  5 év elteltével még mindig a régi tulajdonos nevén vannak a közműszámlák??
  15-30 napos átírási határidők vannak. Szerintem a gatyád is rámegy, olyan késedelmi bírságot fognak kiszabni…
 • mysteria
  Az ötlet jó, kár, hogy sok szolgáltató még nem csatlakozott a rendszerhez. Hamarosan aktuális lesz nálunk az átírás, egyetlenegyet találtam meg csak a szükséges szolgáltatók közül a listában.
 • Mindegy
  Főtáv egy vicc. Ősszel bejelentettük a váltást, azóta többször is, reakció nulla.
 • Szaky
  Az MVMNext-fiókba sikerült valakinek felvenni ÜZLETI GÁZ előfizetést?
  Mert nekem hosszas telefonálgatás után sem sikerül :))
  (Állítólag nem lehet, de lehet hogy csak le akartak rázni)
 • Grand
  Úgy látom, sokaknak nem ment át az üzenet.
  Nagyon örülünk, hogy évek óta mindenki emailen intézi az átírást és az adatváltozást, csak az a pici bökkenő, hogy eddig ezt mind a 16 szolgáltatóval külön-külön el kellett játszani.
  Az e-bejelento arra szolgál, hogy egy (1, nem 16) bejelentést tegyél, és ők központilag értesítik a szolgáltatókat (jelenleg 30 körülivel vannak kapcsolatban).

  Az önfényező köröket leszámítva érdemes elolvasni:
  kormanyhivatal.hu/hu/hirek/a-kormany-tovabb-csokkenti-az-adminisztrativ-terheket

 • podrik
  Most írattam át a testvérem nevéről a közműveket úgy, hogy közben anyám volt a tulajdonos 1 éven keresztül, miközben a közmű végig a bátyám nevén volt. Szóval azalatt az egy év alatt míg a lakás az anyám egyedüli tulajdonában volt, a közmű végig a bátyám nevén maradt, nekem a bátyám nevéről kellett átírnom a közműveket a saját nevemre mikor a nevemre került az ingatlan.
  A procedúra nem különbözött egy átlagos átírástól, nem kötekedtek, e-mailben intéztem mindent.
  Eddig nem kaptam büntit, de csak pár hete történt meg az átírás.
 • Szabolcs

  “Szerintem a gatyád is rámegy, olyan késedelmi bírságot fognak kiszabni…”

  Szerintem meg nagy sansszal nem, ha fizetve van minden. Annyi probléma lehet, hogy ha az előző tulaj “trükközött” a mérőkkel, na azt már nem tudod rákenni, mert ahhoz van határidő, hogy a bejelentéstől számítva kijönnek plombát nézni, és ha akkor borul a bili, akkor az még a régié volt. De így az a balhé is a mostani tulajé lesz, ha lesz.

  Nem hatóság, még ha annak is hiszik magukat, kár nem érte őket (ha a számlákat rendezték), nincs igazán jogalap büntetni. Szerintem. De lehet, hogy van rá passzus és kötbér, de az a jogosulatlan vételezésnél is “csak” 30 napig ketyeg, utána nem “bizonyítható”, ezért nem nő tovább, igaz magas összegről. Ezzel csak azt akartam mondani, hogy átírási késedelemnél kár sincs, és amúgy ahol van, ott is az idővel nem arányosan nő, akkor itt miért lenne szénné büntetve?

 • Zozo___
  Átíárssal kapcsolatban egy gondolat.
  Bármilyen átírási/bejelntési határidő elmulasztásáért csak és kizárólag a régi tulaj (nevezzük most tulajnak a régi számlafizetőt) tehető felelőssé, hisz az új tulaj nem írt még alá semmit a szolgáltatás vonatkozásában, így a szerződés pontjai (amit ugye sosem írt alá) rajta nem számonkérhetők.
  De amúgy nem hiszem, hogy az ilyen bejelntési határidő elmulasztása bármiféle fizetési kötelezettséggel járna, mert ettől még sehol senkinél nem keletkezett semmiféle kár, vagy annak rendezése nem igényel plusz ráfordítást a normál folyamathoz képest.
  Max ott van játéktere a szolgáltatónak, ha a régi tulaj bejelenti, az új meg nem. Ebben az esetben nyilván jogosan szüntentik meg a szolgáltatást, hisz nincs érvényes szolgáltatói szerződés.
 • nem emlékszem a nickemre

  Utalás: már évekkel ezelőtt is órák alatt átment, nemzetközi is (pl. ausztriából magyarországra), most meg már azonnali sepa utalás van náluk is (nemzetközi is). Igaz, mi hamarabb vezettük be az azonnalit, nem tagadom. Ettől függetlenül a banki szolgáltatások fejlettebbek, pl. mobilbank app, önkiszolgáló kioszkok, kevesebb papír.
  Posta: 2-3 nap alatt eddig minden levelet megkaptam, ausztriából. Nem csomag, nem elsőbbségi, mezei levél határon túlra.
  A tehén és a kerítés viszont tényleg nincs kolbászból.

 • Serrin
  OFF: A telekom 4 GB-ot ad 30 napra szerintem mindenkinek.
 • KommentElek
  OFF:
  PEMÁP már be is jött.
  Euro 370
  Előre megyünk, nem hátra!
  Vajon mikor indul ki a lóvé a Magyar Állampapírokból?
  DKJ már eléri a MÁP Plusz hozamát, 5 éves PMÁP 6,6% pedig lepkefing innentől. Nagyon durva infláció lesz idén. Min. 10%-os állampapír kamatot várok rövidesen, mert a kutya nem fogja venni ilyen kamatok mellett szerintem.
 • ElégedetlenErstés
  emlékszem a nickemre
  Csak a mobilbank app-ot ne mondtad volna, az Erste George app ugyebár osztrák export… és lám micsoda siker hazánkban is, legalábbis a bank PR gépezete szerint. Egyetlen kritikus kommentet sem lehet olvasni a hivatalos FB vagy Twitter oldalunkon róluk… egyszerűen nem maradt hely a marketing üzenetek között, mint ahogy a rendszerkimaradásoknak sem. Pedig igény lenne rá.
 • Péter

  Köszi ez megnyugtató.

  Köszi a választ. Az átírás óta kaptál már (e-)csekket a nevedre? Elég volt emailben küldeni a mérőállást? Lehet azért sem kötekedtek, mert még most is van olyan ,engedmény’, hogy családon belüli ügyintézésnél pl. öröklés, ajándékozás esetén nincs a kőbe vésett 15/30 napos bejelentési kötelezettség.


  A megvétel előtt ugyanebben az ingatlanban éltünk 7 évig bérlőként, ugyanúgy én fizettem a sárga csekket majd icsekket mint ahogy most is, nem volt trükközés a volt tulaj részéről (sem) a mérőkkel.
  Első körben megpróbálom e-mailben rendezni, bízom benne, hogy átsiklanak a pár éves késésen.

 • Péter

  Szerintem ez egyedi kedvezmény, nekem jan.15.-febr.14-ig jött egy Telekom-os 6GB ajándék.
 • a
  Késedelmes átírásnál nincs semmi bünti, annyi van, hogy addig a korábbi ember felel mindenért.
 • star70
  sajnos az egyik lakas örökles volt,80+-os tulajdonosnak nem volt online szerzödese.
  De most neztem meg egyszer az ajanlott oldalt ott tenyleg mindent online kell kitölteni,oda meg nem tudtam belepni mert a ferjemnek nincs ügyfelkapuja.
 • star70
  hat megdicserni nem fognak,mert a vasarlas utan van egy hataridö amig at kell iratni az orakat,es az szerzödest el kell küldeni nekik..
  De most mar tenyleg max 1 ora alatt minden elintezhetö ugyhogy hajra:-)
 • star70
  megnezted sz oldal kis tajekoztato videojat?Ott az van,hogy külön kell bejelenteni az összes szolgaltatonal.
  Vagy en bejelentem a gazora allasat az elmünel es ö mindent az összes adatot beleertve az az orak gyari szamat ,azonositot atad a gázosoknak?Inkabb nem is kepzelem ebböl mekkora káosz lenne.
  Ott csak a sok nyomtatast ,kezzel kitöltest feltöltest sporolod meg,ami nem keves.
  De lehet tevedek,en igy ertelmeztem.
 • Podrik
  ha láttál ilyet leírva valahol, hogy családon belül nincs határidő az átírásra akkor ja.

  Egy csekket kaptam már az átírás óta.
  A gáznál írták, hogy majd keresnek leolvasással kapcs, de még nem tették. Pont most volt az éves leolvasás is, remélem egy kalap alá vették a kettőt.
  Villanynál azt hiszem elég volt az átadás átvételi nyilatkozat.
  MVM-s mindkettő.

 • Grand
  star70,
  nyilvánvaló, hogy átírásnál a vízművekhez nem tudod lejelenteni a gázóra állását.
  Viszont van olyan lehetőség, hogy a név és lakcím változást a rendszer 5 évig automatikusan továbbítja a szolgáltatók felé, még bejelented sem kell.
  Többet tud ez, mint ahogy első blikkre látszik.
 • star70
  jo hat az is valami de azert az nem egy nagy müvelet.
 • Crimson
  Fiatal lehetsz, ha nem tudod, hogy Magyarországon is volt olyan, hogy személyi szám. Hasonló volt, mint az általad említett svéd rendszer, itt az első szám jelezte a nemedet (1 vagy 2, 1900 előtt születetteknél 3 vagy4), utána 6 számjegy a születési időpontot, utána következett 3 számjegy egyedi sorszám, és a negyedi egy ellenőrző szám.

  A 90-es években viszont az Alkotmánybíróság betiltotta a használatát, a személyes adatok védelmére való hivatkozással, mondván, hogy nem jó, ha a különböző helyeken tárolt adataidat össze tudják kapcsolni.

  Most csak a lakcímkártyán van rajta a személyi számod, máshol nem használják.

 • Valszàm
  Probalt valaki belepni ide? Nem működik az oldal. Próbálja meg később, ez megy egész nap.