Azonnali fizetési rendszer

Hosszú vajúdás és némi halasztás után elindul idehaza az azonnali fizetés rendszer két hét múlva. Amint az a nevében is benne van, a lényege, hogy minden utalás a nap 24 órájában 5 másodperc alatt átmegy. Ráadásul még a címzett számlaszámát sem kell feltétlen tudni az utaláshoz, ha ő regisztrálta a telefonszámát vagy az e-mail címét a rendszerben.

Elvileg ki is tudná váltani a bankkártyát az azonnali fizetési rendszer, amiért nem fogja, az a tranzakciós adó és ezzel összefüggésben a drága lakossági (és vállalkozói) utalási költségek. Amíg nekem ingyenes a bankkártyával fizetés, de sokba kerül bármi más, bolond lennék nem kártyát használni. Mindegy, az elvi lehetőség már megvan arra, hogy ne kelljen bankkártya egy vásárláshoz.

Gergő az egyik hazai nagybanknál dolgozik a rendszer élesítésén és volt olyan jó, összeszedte nektek a tudnivalókat ezzel kapcsolatban:

Mikor indul?

Magyarországon március 2.-án indul az azonnali fizetés. Egyszer már el lett halasztva az indulás dátuma, a március elejei indulás azonban már biztos.

Minden bank több hónapja kötelező teszteken vesz részt, amelyeken meg kell felelniük bizonyos elvárásoknak. Mivel a bankok nem csak a GIRO-val (bankok közötti utalásokat ellátó központi rendszer) végeznek tesztelést, hanem egymás között is, ezért lehet tudni, ha valamelyik banknál probléma van, de erről szerencsére nincs szó, mindenki készen áll. A bankok is komolyan veszik az indulást, hiszen ha nem sikerül nekik, akár a licencüket is visszavonhatják.

Mi is az azonnali fizetés?

Az azonnali fizetés a forint számláról indított belföldi utalásokat könnyíti meg. Márciustól éjjel-nappal, akár hétvégén is, pár másodpercen belül megérkezik az átutalt összeg a másik fél számlájára. A bankoknak 5 másodperce van feldolgozni a tranzakciót, tehát egy átutalás legfeljebb 10 másodpercen belül teljesül. Az átutalás sikerességéről az indító fél is visszajelzést kap, amelyre eddig nem volt lehetőség.

Milyen feltételei vannak?

Az azonnali átutalás feltételekhez kötött.

● Csak forint számláról indítható az átutalás, célszámla azonban lehet devizaszámla is.

● Csak belföldi számlák között történhet az utalás.

● 10 millió forint összegig.

A bankok automatikusan az azonnali utalást fogják használni. Amennyiben a feltételek teljesülnek, nem kell külön megadni, hogy ilyet szeretnénk indítani. Amennyiben a feltételek nem teljesülnek, a hagyományos módszer szerint történik meg az átutalás. Csoportos beszedések, munkabér kifizetések, és ehhez hasonlók szintén a régi rendszer szerint kerülnek feldolgozásra.

Milyen további változások lesznek?

Másodlagos azonosító: Másodlagos azonosítóra is indítható lesz utalás. Jelenleg támogatott másodlagos azonosító az email cím, mobilszám, adóazonosító jel, és vállalkozások esetén az adószám. Ezeket be kell regisztrálni az adott banknál és évente meg kell erősíteni a regisztrációt. Ha a regisztráció megtörtént, számlaszám helyett akár az email cím is elegendő lesz az átutaláshoz.

Visszahívás: Ha véletlenül rossz helyre utaltunk, vagy rossz összeget, akkor lehetséges lesz visszahívni az adott tranzakciót. Erre 13 hónap áll rendelkezésre. Visszahívás esetén a fizető fél egy értesítést kap a visszahívási igényről, amelyet elfogadhat, vagy elutasíthat. Elfogadás esetén azonnali átutalás indul. Lehetőség van továbbá a visszahívott összeg módosítására is.

Példa módosításra amikor a tévesen átutalt összeg egy részét készpénzben már odaadtam a másik félnek, ezért a visszahívott összegnek csak egy részét akarom visszautalni.

Fizetési kérelem: A visszahíváshoz nagyon hasonló, annyiban tér el, hogy itt még nincs meglévő tranzakció. Fizetési kérelem az, amikor valakit megkérek, hogy utaljon át nekem egy bizonyos összeget. A kérelemről a fizető fél értesítést kap, amelyet a visszahíváshoz hasonlóan elfogadhat vagy elutasíthat. Egy nagyon jó példa erre a fodrászat, amikor a fodrász a vendég telefonszámát használva kéri, hogy fizessen neki egy megadott összeget. A vendégnek elég lesz csak elfogadnia a fizetési kérelmet, és már meg is történt a fizetés. Hasonlóan alkalmazható közműszolgáltatások fizetésénél is, elképzelhető, hogy az áram havi díjára a szolgáltató egy fizetési kérelmet küld, amit csak el kell fogadni.

Törzsvásárlói kártya: A kereskedőknek is tartogat előnyöket az azonnali átutalás, ugyanis lehetőség lesz a tranzakció adataihoz rögzíteni például a törzsvásárlói kártya számát, a NAV ellenőrző kódot, vagy a számla azonosítóját, amelyet a kivonaton is meg lehet jeleníteni.

Amint látható, számos előnnyel fog járni az azonnali fizetés indulása. Ezekkel a szolgáltatásokkal a bankok további kényelmi megoldásokat építhetnek be az alkalmazásaikba.

Ilyen például a Revolutban nagyon népszerű megosztott fizetés, a másodlagos azonosítók használatával ez egy könnyen megoldható funkcionalitás lesz a bankoknál.

Share

122 hozzászólás

 • Zsolt
  Utalás ok 5 másodperc.
  Jóváírás? Az mennyi idő?
  Biztosító, egészségpénztár a bankszámláján látja a pénzt azonnal. Én mikor látom a biztosítási, pénztári egyenlegemen?

  Hogyan működik pl. egy egészségpénztári egyenleg könyvelése, ha rögtön megkapják a pénzt?

 • headset
  Zsolt
  “Jóváírás? Az mennyi idő?
  Biztosító, egészségpénztár a bankszámláján látja a pénzt azonnal. Én mikor látom a biztosítási, pénztári egyenlegemen?
  Hogyan működik pl. egy egészségpénztári egyenleg könyvelése, ha rögtön megkapják a pénzt?”

  Ha az utalás központi számlaszámra megy és a tag azonosítóját megjegyzésben kell megadni, akkor szinte biztos, hogy kézzel könyvelik át az egyéni számlára.

  Általában nem riasztja az ezzel foglakozó munkatársat a beérkező pénz, hanem napi egyszer vagy kétszer feldolgozzák az összegyűlteket. (Pl. munkakezdéskor és zárás előtt 1 órával.) Ez az intézménytől függ.

  Az ügyfékszolgálattól lehet megkérdezni, hogy mi a szokás. Illetve, hogy sürgős esetben lehet-e soronkívüli átkönyvelést kérni.

  Gondolom, ez nem fog változni az azonnali átutalás bevezetésével sem.

 • Sandokan
  Családfő: igen, elolvastam a cikket, te értetted, ami belefért a 900 karakterbe? Szerinted hány “kézben” lesz az, hogy a Mo-n jelenlevő x darab bank mindegyikének biztosítani kell a cikkben leírtakat? Nna?
  matetoth: bocs, de engem pont nem érdekel, hogy te mikor utalsz, és nem én vagyok az, aki bele akar nyúlni a te dolgodba. Amúgy teljesen nyugodt vagyok, a pulzusom a hozzászólás írásakor és most is van vagy kábé 69-72. A cikk Peter és Paul Lalonde: Anno 2000 című könyvét juttatta eszembe és sok más egyebet is, ami nem férne bele egy hozzászólásba, ezért nem is erőltetem.
 • Átutazó

  “Bár eddig sem nagyon tartottam forintot, engem az azonnali utalás inkább riaszt, minthogy tetszetős lenne…”

  Nem alaptalan a félelmed, de a lehetséges megoldás sem rossz elgondolás.

 • Családfő
  Sandokan,
  Szóval erre gondoltál. Kezdelek érteni, viszont továbbra sem egyetérteni. Elfogadom, ha te a “rettegjünk az újításoktól” típus vagy, hisz mindig mindenbe bele lehet látni a veszélyt, az összeesküvést stb. Gondolom, bankkártyád nincs, mobiltelefont nem használsz, böngészőböl semmi kommersz, (térfigyelő) kamerával felszerelt épületekbe, utcákba se lépsz be stb. Ezek is hasonló boszorkányságnak tűn(het)tek a megjelenésük előtt.
 • Sandokan
  Családfő,
  haha, persze, és a nickemhez híven kalóz vagyok és tigriseket reggelizek, meg Indiában élek. Egy totális kontrollhoz a technikai feltételek már rég adottak, csak érdekesnek tűnik számomra, ahogy lépésről lépésre (ha úgy tetszik az éberséget altatva) kerülnek bevezetésre a finomítások. Itt egy kicsi, ott egy kicsi. Nagyon sok fejlesztés jó szándékkal született/születik, viszont érdekes, hogy az idő múlásával egyre inkább rosszul vannak felhasználva a dolgok. Ha csak az emberi kapcsolatok minőségi változására (romlására) gondolok az elmúlt száz évben, és most nem a háborúkra elsősorban, hanem a személyes jellegűekre. Azt veszem észre, hogy ez a technika fejlődésével mintha fordítottan lenne arányos. Nem rettegek az újításoktól, bár fentartásokkal kezelem őket. Vannak dolgok, amiket tudatosan kizárok az életemből, ez tény. Nem volt ez sem mindig így.
  Szép új világ…
 • Szabolcs
  “Sandokan
  2020-02-20 at 23:51
  Családfő,
  haha, persze, és a nickemhez híven kalóz vagyok és tigriseket reggelizek, meg Indiában élek.”

  Csak szólok, hogy a film nem Indiában játszódik, Sandokan a MALÁJI tigris volt 🙂 Terrorista vagy szabadságharcos, nézőpont kérdése 🙂

  Kabir Bedi, na ő, indiai volt, de ez más kérdés, mert a nicked nem Kabir Bedi… 🙂

 • Joy
  A totális kontroll nem fog eljönni. Egyszerűen túl sok adat kell hozzá, amit nem tud se ember, se gép feldolgozni. Nincs kapacitás arra, hogy aki a szabályokat betartja, (tehát aki nem gyanús) az is gyanús legyen. Lásd az eheti német merényletet.
  A technikai fejlődés LEHETŐSÉG minőségibb emberi kapcsolatokra. Száz éve egy levélváltás hetekig tartott, ezt én nem sírnám vissza. Akkor a ház előtt a padon beszélték ki a másikat, ma fb csoportban. Akkor ha segítségre volt szüksége egy távoli rokonnak, barátnak, összetehetted a két kezed imára, ma pénzt küldhetsz neki azonnal, ellátást szervezhetsz távolról.
  Az átlagember is okosabb, mint 100 éve, csak a mi szubjektív érzetünk nem látja mindig. Ma már alig van analfabéta, a nők tanulhatnak. Akkor még a 6 általános volt a gyakori, és azzal se tanultak meg helyesen írni, szépen beszélni.
 • Yema
  Nem használok “mobilbankot” nincsen mobilnet a telefonomon. Ezek szerint a vásárlós buliból kiestem, de amíg “ingyenes” a bankkártya addig nagyon nem érdekel. A személyek közötti fizetést biztosan megkönnyíti, használt autó, vatera etc.

  Úgy tűnik minden összpontosulni látszik a minden hova csatlakozó okos telefonba.
  Majd amikor még kisebb lesz, beültetik a testedbe, csatlakozik az idegrendszeredre és kommunikáltok egymással akkor fel is töltheted majd magad az internetre meg majd táv irányíthatnak is. Az jó lesz.

 • sifarr
  Joy!
  “A totális kontroll nem fog eljönni.”
  Kína? Nem fog eljönni? Már elkezdődött, de fejlődni fog a még teljesebb kontroll irányába.

  “A technikai fejlődés LEHETŐSÉG minőségibb emberi kapcsolatokra.”
  Az e-mail nem minőségi javulás, csak sebességi, mennyiségi kérdés. Az FB a kapcsolatok számának növelésére (mennyiség) lehetőség, viszont cserébe romlik a kapcsolatok minősége. Ezt pszichológiai vizsgálatok már kimutatták. Nézz utána!

  “Az átlagember is okosabb, mint 100 éve, csak a mi szubjektív érzetünk nem látja mindig.” Mennyiségi szempontból igaz – az átlagnál. Viszont ha az elérhető és szükséges információ mennyiségének növekedését is figyelembe vesszük (információ növekedés), ehhez viszonyítunk, ha az ember információs feldolgozási, értelmezési képességét is nézzük, akkor arányában a mai átlagember butább, mint 100 éve.
  Benne élünk a szép új világban és egyre kevésbé vesszük észre.

 • Sandokan
  Szabolcs, persze hogy maláji, ezt mindenki tudja, de kifogytak a reggelire szánt tigrisek ezért átköltöztem. 😀
  Joy, fentartom a lehetőséget arra, hogy én ezt másképp gondoljam a bibliai világnézetem és az eddig beteljesedett próféciák alapján. A kérdés nem az (számomra), hogy jönni fog-e, hanem inkább az, hogy mikor? Nem félek, nem rettegek hogy jön, hanem biztos vagyok benne. Azt, hogy a technikai fejlődés lehetőség a minőségibb emberi kapcsolatokra azt értem, csak a mindennapi gyakorlat nem támasztja alá. A te példád jó, a távoli rokon és ismerős kapcsán, mert úgymond elérhetővé vált, kinyílt a világ, ma pillanatok alatt kapcsolatba lehet lépni a világ bármely pontján levő ismerőssel, legyen az amerikai, indiai, vagy a szomszéd, és pont ez utóbbinál érdekes és mutatható ki a negatív változás: ugyanis, aki 10 perce megköszöntött a fb-n, az később szó nélkül elmegy melletted az utcán.
 • Sandokan
  Joynak még, a kontroll kapcsán: lásd a mai Kínát, kreditrendszer van a tesztüzemnél azért már előrébb tartóan, ha jó fiú/lány vagy kaphatsz maximális pontszámot, utazhatsz távolsági vonatjáraton, sőt még el is hagyhatod az országot. Ha dohányoztál a vonaton, nyilvános helyen köptél, káromkodtál, nem vitted el fél órán belül a szemetet stb, akkor nem kaphatsz maximumot, sőt még jól le is vonunk tőled, így amikor szeretnéd meglátogatni az ország másik végében élő rokonodat, akkor juszt se adunk vonat-/repülőjegyed, mert a viselkedésed, származásod, hited, rendszerellenességed (tetszőleges változóval behelyettesíthető) miatt nem érdemled meg. Persze tudom, Kína messze van. Ám valamiért az az érzésem, hogy nem csak a jófiúk nézik árgus szemekkel, hogy mi zajlik a határokon kívül vagy az ajtók mögött. Nem vitatom, vannak jó dolgok, csak azt mondom, hogy a jóval együtt a rossz is növekszik.
 • Fabris
  Mar ideje volt hogy bevezessek az azonnali utalast. Hollandiaban mar 10 eve igy megy es a hazakoltozesem ota a munkaidon tuli utalasok hianya plane hetvegen nagyon idegesito volt.
 • Joy
  “Még 1920-ban is – félszázaddal(!) azután, hogy törvénybe iktatták az általános népoktatási
  kötelezettséget – 1.093.000 a hat éven felüli analfabéták száma az alig 8 milliós népességhez
  viszonyítva. … Nyolcszáz éven keresztül az alsófokú népoktatás, egyáltalán az írás – éppen úgy, mint Európa
  többi államában, nálunk is – kizárólag az egyház monopóliuma volt, mivel írni és olvasni eleinte csupán a papok, közülük is csak a legképzettebbek tudtak.”
  Lehet csűrni-csavarni, de aki nem tud olvasni, igen korlátozottan művelhető.
  Iskolás gyerekként aggódtunk a testvereimmel, ha a szüleim nem értek haza a jelzett időben autóval. Számomra ez minőségi fejlődés a kapcsolattartásban, hogy ne rettegjen a szerettem, ha közbejött vmi.
  Ismerőssel történt, h dugó miatt lekéste a gépét, nem volt pénze másikra. Ma ennek az áthidalására is megvan a LEHETŐSÉG akármilyen messze vagytok egymástól.
 • V
  szerintem az elmult evszazadokban a vallas volt a korlatozo ha “dohányoztál a vonaton, nyilvános helyen köptél, káromkodtál, nem vitted el fél órán belül a szemetet stb…”. En mint nemdohanyzo-nemkopkodo orommel veszem ha ezt egy hatekonyabb modszerrel lehet kordaban tartani. Ugy tunik a gyonas nem volt eleg hatasos erre
 • Családfő
  Amit tudunk kontrollálni, azt neg kell tenni. Amit tudunk befolyásolni, azt is. Ami viszont teljesen rajtunk kivül áll, azt a legokosabb elfogadni. Tenni úgysem tudunk ellene, miközben az élet túl rövid ahhoz, hogy felesleges párában töltsük.
 • Szabolcs
  Sandokan:

  “Ha dohányoztál a vonaton, nyilvános helyen köptél, káromkodtál, nem vitted el fél órán belül a szemetet stb, akkor nem kaphatsz maximumot,”

  Elég rég jártam arrafelé. Akkor azt gondoltam, ha felszedik a vonatsíneket, akkor 100 év múlva is tudni fogja bárki, hogy ott vonat ment: a két oldalt elhajigált szemétből. A köpködés művészete is elég kemény tapasztalat volt (3 szintes hálókocsi vonaton, fentről jött az áldás…) A cigi meg felszállt, ha azt hitted a köpködéstől érdemesebb felmenekülni. Volt 26 órás buszút (földcsuszamlás miatt álltunk vagy 10 órát). Azt hittem elfogy nekik, de nem, végigbírták a semmi közepén, készültek néhány tucat kartonnal 🙁
  A bunyó is gyakori volt.
  Szóval, ha ezeket kiírtották belőlük, akkor lehet, hogy nem is annyira haszontalan.
  OK, amúgy az elv tényleg az, de hát más világ.

 • Szabolcs
  V
  2020-02-23 at 14:54

  Ja, és a vallás korlátozott még 1000 más, ma természetesnek vett dolgot. Azt mondjuk nem sírom vissza. Bár akkor is volt aki jól élt, csak nem jobbágynak kellett születni…

 • Sandokan
  V,
  Az elmúlt évszázadokban a vallásnak nem sok köze volt a Bibliához, még ha arra hivatkoztak is. A vallás és a bibliai hit két különböző dolog. De ez egy másik blog témája lenne, ezért itt én most ezt befejeztem. Annyit azért érdekességként és elgondolkodtatóként azért leírok, hogy: meg kellene vizsgálnia mindenkinek, hogy tulajdonképpen mi is történt pontosan Pünkösdkor Krisztus feltámadása után, ami megváltoztatta a tanítványok addigi hozzáállását. Egy biztos: semmi közük nem volt a “valláshoz”.
 • matetoth

  tudom, hogy annak, aki a vallás gonoszságában akar hinni, annak ez mindegy, de azért leírom:
  a “vallás” – vagy legalábbis az, amit a nyugati kultúrában alapvető vallásnak tekintünk, aka. kereszténység – még mindig pont ugyanazt korlátozza, mint 100, ezer vagy ~2000 éve. A politikai irányzat változott, de ahhoz a vallásnak csak a kultúraformáláson keresztül van köze.
 • Szabolcs
  matetoth
  2020-02-25 at 07:51

  gondolkoztam, reagáljak-e, ez tényleg nagyon off.
  OK, pontatlan volt a fogalmazásom, a vallás maga nem gonosz. A kommunizmus sem az elvi szinten, sőt, feltehetően nagyon sok -izmus sem, persze van kivétel. De ok, a vallás, legyen az keresztény, buddhista, muszulmán vagy hindu, alapvetően egy adott, keletkezésekori időben próbált választ adni az akkori kérdésekre. A probléma, hogy azóta az életben, az élet feltételeiben, a társadalmi felépítésben és létszámban, stb. viszont sok minden válatozott. Ellenben a vallásban lefektetett dogmák meg gyakorlatilag nem (egyikben sem), még ha volt is egy reformáció Európában. És ami főleg nem változot, az az ember, aki ugyanolyan gyarló maradt. Alkalmanként érkezik egy bigott barom, aki a vallásra hivatkozva a másikat uralni akarja: általában ennek eredménye elnyomás.
  Na, ez nem hiányzik, ha már egyszer vége lett.

 • Tibor
  Sberbank oroszoknal ezt mar reg tudja, az applikacioban telefonra kuldom a penzt, ha a masik fel azt a telefonszamot rogzitette a banknal akkor beazonositja es kapja.
  Bankkartyara is lehet utalni vkinek (nem csak kartyaRol hanem Ra is).
  meg is lepodtem hogy legalabb valamiben elorebb vannak 🙂