Amikor nem elég a bevétel a szükséges dolgokra

Anita írt egy levelet egy kérdéssel és mivel sokan járnak hasonló cipőben, érdemesebb itt válaszolni rá.

Anita fegyelmezett életet él, odafigyel a kiadásaira, nem vesz felesleges dolgokat és “élményekre” sem veri el a pénzt. Azonban rengeteg olyan kiadása van, amiről nem tud lemondani és rengeteg pénz megy el rá:

– Franciaórákat vesz, mert egy francia cégnél dolgozik és később jól jöhet, ha előrébb akar jutni.

– Masszőrhöz és gyógytornászhoz jár, mivel fáj a háta egy régi sérülés miatt.

– A pszichológus is sokat segít neki, mióta rendszeresen jár.

– A viselkedészavaros menhelyi kutyájuk miatt kutyaiskolába is kell járni. (Sajnos mentett kutyáknál előfordul, ha láncon tartották vagy verték, hogy túl agresszív vagy éppen feleslegesen ijedős.)

– Sportolásra is szüksége van, az is pénzbe kerül.

És így tovább, írt még egy pár dolgot, amire elmegy a pénze havonta. Mivel túl sokat dolgozik, nem tudja ezeket autodidakta módon megoldani.

Úgy tűnik, nincs olyan dolog, amiről le tudna mondani, úgy érzi, mindre szüksége van, így viszont egy fillérje sem marad a hónap végén.

Az a kérdése, mit lehet ilyenkor csinálni.

Nincs egyedül a problémájával, hasonlót már számtalanszor hallottam tanácsadások alkalmával. A gyerek különórája, az ilyen edzés, az olyan tanfolyam, de akár a havi kozmetikus, fodrász vagy akármi más, ami szükségesnek véltek a tanácsadást kérők és fogalmuk sem volt, hogy ilyen kiadások mellett hogyan lehetne spórolni.

Egyiket sem lehet elengedni, mert mindenre szükség van.

Ilyenkor nem lehet mást csinálni, mint hátralépni egyet és teljesen újratervezni a kiadásokat. A nulláról.

Első körben pontosan fel kell jegyezni minden kiadást a bevásárlástól a tankolásig legalább egy teljes hónapon keresztül. Erre legmegfelelőbb egy mobil applikáció, például egy ilyen:

Tartsd kézben a pénzügyeidet!

Nem csak írni kell a költségeket, de hónap végén ki is elemezni.

Munkahelyi ebéd, kávézás a büfében, hazafelé egy mekizés a kollégákkal a társaság kedvéért és így tovább. Ez a sok apró 2-300 vagy néhány ezer forint egy hónapban mindjárt komoly összeget jelenthet.

Amikor képbe kerülsz, hogy pontosan mire megy el a pénz, le kell ülni és egyenként átgondolni, mire szükséges költened.

Szó szerint egy üres lapot kell elővenni (vagy ezt a táblázatot a magad számára átalakítva), felírni rá a havi bevételeket és rangsorolni minden kiadást a már ismert szükséges-kellene-jó lenne kategóriákban.

Szükséges a lakbér, lakáshitel, rezsi és a hasonló dolgok. Ezeket bátran töltsd ki, ezeket nem lehet elhagyni. (Persze lehet spórolni rajtuk szükség esetén. S nem, az autóval munkába járás nem szükség, hanem luxus. Azt bátran sorold át a jó lenne kategória alá.)

Szintén fontos első körben félretenni hathavi vésztartalékot. Erre is különíts el pénzt mindjárt az elején. Ne a maradékból akarj félretenni, mert nem lesz maradék. Tedd félre a havi megtakarítást és élj a maradékból.

Ezen túl, ha ennyire szoros a költségvetésed, minden egyéb tételt rangsorolni kell. Melyik a legfontosabb? A francia tanár, a kutyaiskola, mekizés a kollégákkal vagy a kozmetikus? Ha csak az egyiket választhatod, melyik lenne az? Számozd meg őket fontosság szerint. S nem, nincs olyan, hogy mindre szükség van. Ma már lehet nyelvet tanulni tanár nélkül is, ha muszáj, a kutya is ellesz kutyaiskola nélkül és így tovább. Sportolást is meg lehet oldani néhány kézisúlyzóval, jógamatraccal és youtube videókkal, spinning helyett utcai kerékpározással vagy futással. Ha van nagyobb gyerek, neki is meg kell értenie, hogy ezentúl nem tanárral fog készülni mondjuk a nyelvvizsgára, hanem a saját erejéből.

Ha beszámoztad fontossági sorrendben azt, hogy mire költesz a hónapban, ennek megfelelően kezdd el kitölteni a táblázatot.

S hagyd abba, amikor a fizetésedet elérték a tervezett kiadások.

Ott van a kezedben a lista, miről kell lemondanod és mire költhetsz. Már csak ragaszkodnod kell az új pénzügyi tervedhez.

S ennyi az egész.

Természetesen lehet, hogy a dolog sokkal összetettebb, például túl keveset keresel a lehetőségeidhez képest és nem a kiadásokkal van baj, hanem a bevétellel, akkor azon kell változtatnod. Vagy túl drága ingatlant vettél túl sok hitellel és ez a probléma forrása, az, hogy fontos dolgokra nincs pénzed, az már csak a tünete vagy eredménye az eredeti problémának.

De ha nincs ilyen ok, akkor sajnos más megoldásod nincs. Sokan szeretnék hallani, hogy hát igen, itt nincs mit csinálni, akkor ne változtass semmit, de ez nem igaz.

Még egyszer a lényeg: szó szerint tiszta lappal indulva építsd fel a kiadásaidat, semelyik tételt ne kezeld “szent tehénként”, valóban mérlegeld, hogy mire van első, majd másod, harmad és negyedsorban szükséged.

Ajánlom Anita és mindenki más figyelmébe a Kiszámoló Akadémiát a youtube-on, az első alkalom (az első három film) főleg ezekről a témákról szól.

Share

197 hozzászólás

 • M
  Csak a kontextus miatt, érdemes elmenni a Google Maps-en egy alföldi zsákfaluba. (A streetview a durva helyekre nem megy be, de a műholdfelvételek is sokat mondóak…) Ugyanabban az országban élünk. Lehet ritkábban járni a kozmetikushoz és a kutyaiskola helyett inkább otthon foglalkozni a kutyussal Youtube-videók és kellő utánanézés után. Nem lesz belőle semmi baj.

  Másrészt (inkább ez lesz az, ami vigasz lehet), előző évhez képest a fizetésemet kb 60%-kal növetlem egy munkahelyváltással. És a munkaköröm is könnyebb. (Összehasonlíthatatlanul.) Érdemes körülnézni legalább évente a munkaerőpiacon és elmenni néhány interjúra.

  Harmadrészt a konkrét levélhez: Egy francia cégnél nincs francia nyelvoktatás? Érdemes a vezetővel/HR-rel beszélni róla, hátha támogatni tudják valahogy.

  Miklós: Szerintem felügyelet nélkül veszélyes nyelvet tanulni. Márcsak a kiejtés miatt is.

 • Balogh Imre művezető
  Nem akarom felülbírálni a kiadások fontosságát – és remélem, nem is megy el a kommentszekció ilyen irányba -, de esetleg nem lehet megoldás a felsorolt költségek időben való átütemezése? Például amíg tart a kutya rehabilitációja, addig a nyelvtanulás megy ingyen, Duolingón. Vagy ritkábban masszázs/gyógytorna, viszont olyan sport választása, ami valamennyire kiváltja azokat? (És esetleg ott is a költséghatékony megoldások keresése?)
 • Atomanti
  Ez mind szép és jó papíron és én is a fentieket tudom ajánlani mindenkinek. De az én kis családom kb. 1 milliót költ minden hónapban és ebből nincs mit kihúzni. Nem az Adobe előfizetés megszüntetése fog megmenteni minket, vagy hogy kizárólag leárazva hármasával veszem a Lurpak a vajat, hanem többet kell keresni. Nagyjából 800 ezer az állandó kiadásunk, és minden hónapban van valami (elromlik a mosógép, erkélyajtót kellett cserélni, most már tényleg kell az előszoba szekrény másik fele, megérett az új kávéfőző, kell egy új ágy és komód a gyereknek, hoppá új gyerek: havi orvosi vizsgálat 25 ezer, genetikai ultrahang 2x50ezer, éves autóbiztosítás stb.). Ruhát alig veszünk, leginkább magunk főzünk, nyaralni nem voltunk másfél éve, síelni sem. Home office-ban még az autót is alig használjuk. Így folyik ki havi 1 millió forint. Kiszámoltam, kategorizáltam többször, nem tudunk rajta csökkenteni
 • QTT
  Az idő oldaláról közelítem meg a levelet:

  Nem tudom milyen munkája van a hölgynek, de ha a klasszikus heti 5 nap este 5-6 között végez (plusz ha nem HO még haza is kell érni), akkor azért elég sűrű az élete.
  Franciatanár, masszőr, pszichológus, sport, kutyaiskola és még ki tudja mi. Mindez besűrítve a nap végére. Mikor van idő megállni és lelassítani kicsit?

  Ha a pénz nézzük: Ha 0 Ft-ra költeném magam, a tanárt elengedném. Otthon is lehet a nyelvet tanulni. Előre akarok menni, de cserébe nullán vagyok pénzügyileg?
  Kutyaiskola dettó (nekem csak a szénné unatkozó időmilliomos ismerősök hordják oda, hogy legyen valami program nagy unalmukban a napra).
  Ha esetleg a pszichohoz is azért jár, mert szét van esve a nagy rohanásban, akkor az is megspórolható, ha nem 12 fajta program van munka utánra hanem nyugalom.
  0 ft-al hó végén a sportot is otthon/futópályán oldanám meg, nem pénzért.

 • Baymond
  Ahogy mi spórolunk:
  Van hitelkártya, curve, gpay, így egy kártyát sokfelé lehet osztani. A hitelkeret a családi bevétel kb. 30%-a, jellemzően 50%-ot el tudunk tenni megtakarításba, a maradék még hónapon belül is befedi az apróbb vagy váratlan kiadásokat.

  Ahol sokat fogtunk. Felesleges szolgáltatasok lemondása, csak a saját nyaralóban nyaralunk, kiskert, befőzés, csoki, chips teljes elhagyása, minőségi étkezés, reális méretű adagokkal, elektronikai eszközök elsődlegesen javítva vannak, nem kidobva, gyermek otthoni, hétvégi ruházata “örökölt”, elég az egy gépkocsi, azt sem cserélgetjük, reális ajándékozás csak a gyermek irányába. Tudatos bevásárlás, sajátmárkás jó minőség pl.

  Amit fontosnak tartok, a gyermek nyelvtanulása, abból ágazik ki csomó minden, azt ha lehet nagyon erősen finanszírozni kell.

  Plot twist: szerencsések vagyunk, a nejemmel az országos átlag felett keresünk.

 • flashpointer
  Na a ” mindenki a maga szinten nyomorog” mondas meg sosem volt aktualisabb a viselkedeszavaros kutyaval a tetejen, o nem jar pszichologushoz meg masszorhoz? Kis francia etikettet is tanulhatna… Az egy allat, azert őrül meg mert be van zarva a lakasba vagy egesz nap egyedul van, vagy mindketto, nem iskola kell neki hanem elohely.

  Jo mondjuk nem ez volt a poszt lenyege, de most legalabb kaveznom sem kell hogy helyrejojjon a verkeringesem.

 • Joe Levi
  Gondolom,hogy Anita mar nem tizeneves.
  Az egyszeru,videki neveloanyam be tudta osztani a penzet,Anita meg nem?
  Anita ket dolgot tehet,tobb penyt keres,vagy kevesebbet kolt.Oszt jonapot.

  Akinek nincs penze,a legjobb dolog amit tehet,hogy kulfoldon vallal munkat.En is ezt tettem.Mar van penzem.

  Kulfoldon az ember tobbet akar dolgozni es kevesebbet kolt.

 • Érdi
  Önszorgalomból készültem fel az angol felsőfokra 44 évesen.. ehhez nem kell tanár, sőt amikor kitaláltam, hogy megcsinálom, nem is találtam tanárt. KB 3 éven át a napi 1 órás szobakerózás alatt angol filmeket néztem. A buszon angol nyelvi programokat hallgattam a telómon pl BBC Learning English, sok téma érdekelt,pl 60 évek szegregációja, elolvastam mindent róla ,könyvet, cikket, filmet néztem angolul.Aztán a gyerek angol tanárja figyelt fel, mert ilyesmikről beszélgettünk, s javasolta a vizsgát. 73 %-kal elsőre lett meg szóban és írásban. Anno a középfokkal elszenvedtem tanárral másfél évet, 13 évvel fiatalabban.. 🙂
 • kovaax
  Hátproblémákra a legjobb és legolcsóbb az úszás: úszódressz+sapka+szemüveg egyszeri költségek (feltételezem, hogy papucs, törölköző és szappan amúgy is van otthon), heti 1 alkalom 1500-2000 Ft (és sok helyen van szauna is ebben az árban).
 • Gábor
  Aki megtakarítani akar, az a tud is.
  Nem kell ehhez más, mint úgy élni, mint ahogy sok kiskeresetű ember él, hogy van havi 100- 120ezer FT amiből meg kell oldani a havi kiadást.
  Online nyelvtanulás önszorgalommal és néha igény bevett külföldi online nyelv tanulok segítségéből fillérekből megoldható.
  Az otthoni pilates, jóga YouTube videok segítségévé, mellette napi 3-5km futás szintén filléres dolog.
  Gyalogolni a közeli boltba, mint ahogy anyáink, nagyanyaink is tették szintén nem kerül pénzbe, de iskolába is gyalog jártunk, nem kellet fenntartani 2 autót.
  De nem karom sorolni, mert ahogy írtam, aki akar az tud spórolni, szervezés, elhatározás kérdése, persze sokaknak kényelmesebb kifogásokat találni, hogy ő miért nem tud, pedig ez is tanulható, főleg ha valaki rákényszerül, mert nincs több elkölthető pénze mint havi 100ezer. (sokan még ennyinek is örülnének)
 • alapos
  “Nem az Adobe előfizetés megszüntetése fog megmenteni minket, vagy hogy kizárólag leárazva hármasával veszem a Lurpak a vajat, hanem többet kell keresni.”

  Alapvetően én is ezen a többet kell keresni véleményen vagyok, de azért te tudod hogy kell megvigasztalni az embert.
  Hétvégén majd mondok egy imát érted az Adobe előfizetésedért.

 • régi ügyfél
  9 Kommentnél már 2 arról szól, hogy havi 1 millió a budget a másik, meg országos átlag felett keres. Már eldobtam az agyam.
  Ha tényleg ennyi az átlag felett kereső egyén Magyarországon, mint akik ezt írják itt a blogon, akkor nem a KSH Medián, ami röhely kategória, hanem a bankmonitor hitel kalkulátor ( ami sokkal jobban leképezi a b.dös/rögös nagy Magyar valóságot) miért EGY KÉT FŐS CSALÁD ÖSSZ NETTÓ JÖVEDELMÉNEK MIÉRT 400K-t indukál?

  Nem mondom, hogy mindenki nagyot mond itt, de sok furcsaság van.
  Jó lenne, ha Miklós csinálna valami ilyesmi statisztikát a azokról, akik a magyar átlag felett keresnek.
  Vállalkozó/alkalmazott.
  Állami/ magánszféra
  Állami tulajdonú cég/ magán tulajdonú cég ( nincs a tulajdonosi körben önkormányzat, minisztérium…. háttérintézmény… )
  Önállóan sikerült pozíciót kapni ( a legelső / bekerülő a fontos) nyílt pályázatból, vagy pedig valaki bevitte a CV-det

 • Kovácsné
  , 10 éve mellékállásban nyelvet tanítok, úgyhogy magam ellen beszélek, de azt kell mondanom, hogy (korai) anyanyelvi közeg nélkül úgyis tükrözni fogja az akcentusod, hogy idegennyelvként beszéled a nyelvet, ezen nem aggódnék nagyon, nincs is vele baj, az érthetőség az első cél, utána a kozmetikázás. Szerencsére a youtube-nak/netflixnek köszönhetően végtelen autentikus anyanyelvi felvétel elérhető mindenféle témában, nem kell (az amúgy zseniális) Lomb Katóként C2-es nyelvtudást improvizált kiejtéssel párosítani. Az a benyomásom, hogy inkább a rendszer/fegyelem miatt van szüksége a nyelvtanulónak a tanár konstans jelenlétére, én azt javasolnám, hogy amíg szűkös a büdzsé, kétheti/havi egy alkalommal próbáljon kontaktórát venni Anita, addigra összegyűjti az önálló tanulás során felmerült kérdéseit, én így nyelvvizsgáztam i.e. 2008-ban.
 • régi ügyfél
  folyt.
  Mert nekem van olyan sanda gyanum, hogy a java ennek az átlag felett keresünk kategóriánakl. a háttere valami ilyesmi.
  állami tulajdonú 36. stratégiai ZRT, vagy vagyonkezelő, holding, .. munkatársa, ami egy kellemes szélcsendes hely, utcáról, kb az informatikus portás és takarító nő kerülhet be.

  Én kb ugyanabba a cipőbe járok, mint a kutyás hölgy, hogy multi, két nyelv gyakorlatban használt ismerete, SAP, SQL , használat, magasabb EXCEL ismeret kivéve makrók írása. és igen büdös nagy nettó 240-260 körüli fizetés.
  Eljárok interjúkra, ha úgy van. minden szép, ok de mikor benyomom a bruttó 500-600 as igényt, volt aki megkérdezte, hogy ez most komoly?
  Adjatok már karrier tanácsot átlagon felül keresők. Előfizetek a code academyre ezen nem múlik, de valaki adjon már innen guidelinet, hogy figy ezt meg ezt megtanulod, beadod ide a cv-d br 700 ért és kb kezdhetsz is.

 • Peti
  Nekem az jutott eszembe, hogy Magyarországon rengeteg ember van akik minimál bérből élnek. Meg nettó 200 alatti keresettel. Még is élnek és még jól is tudják érezni magukat.
  Nem azt mondom, hogy ez a jó és követendő. De el kell fogadni azt, ha hó végére nullán vagy a fizetésedből. Akkor te luxusban élsz ahhoz képest és visszább kell venni. El kell engedni valamit.

  Egy csajnak a blogján olvastam aki kiment Angliába dolgozni, mert itthon nem élt meg. Leírta mire mennyit költött. Volt benne egy olyan, hogy napi 5 db túró rudi. Mert neki a férjének, meg a gyerekeknek is kell.
  Tényleg szükséges minden?

 • Ki$$mama
  @régi ügyfél tessék

  – alkalmazott/alkalmazott, 2 kiskorú
  – 900k nettó bevétel
  – nincs ingatlanunk
  – 18éves autóval járunk
  – az elmúlt 10 évben 3 alkalommal költöztünk munka miatt
  – 10 évnyi megtakarítás
  – szerényen és tudatosan élünk
  — minőségi, de használt ruhát veszünk
  — zöldségeket termelünk
  — akcióban/leárazottan vásárolunk

 • Nomo
  Szerintetek menzàn ebèdelni luxus? A fèrjemmel irodistàk vagyunk, diplomàsok, nem keresünk tùl jòl, legalàbbis valamivel a br. 440 e Ft-os àtlagbèr alatt vagyunk. Van kèt kicsi gyerekünk. Amikor nincs rendkìvüli kiadàs, tudunk fèlretenni, de sajnos àltalàban mindig van valami extra dolog.
  Összessègèben szerintem elèg szerènyen èlünk, de mindketten menzàn kajàlunk, ami mostmàr elèri a napi 1500 Ft-ot is fejenkènt. Aki hasonlòan keres, Ti főztök hètköznap is? Sokszor az az èrzèsem, ilyen fizu mellett ez lassan nen fog belefèrni. Kìvàncsi lennèk, mit gondoltok erről.
 • Walahol
  Nyelvtanulás: amikor nyelvvizsgára készültem, akkor heti 1 alkalommal találkoztam tanárral és a cél nem a tanítás volt, hanem a feladatok egyeztetése, a tanulási rend készítése, válasz a kérdésekre. Ehhez heti 2(!) napot tanultam önállóan.

  Lassabb tempóval akár havi 1 tanáros alkalom is lehet, csak kell hozzá önfegyelem.

  Másrészt, szerintem a fontos, hogy az ember előbb lassítson kicsit, mielőtt döntéseket hoz és egy kicsit próbálja meg látni a saját helyzetét kívülről. Rohanva, elveszve a napi feladatokban, tevékenységekben nem könnyű jó döntést hozni. Rohanunk valamerre és nincs idő átgondolni, hogy vajon tényleg arra akarunk menni?
  Ez után érdemes a gyakorlati, anyagi döntéseket meghozni. Nem biztos, hogy az a legfontosabb, amit épp és hirtelen annak érzünk.

 • Dr.Strange
  nyelvtanulás – teljesen az elején valóban hasznos, ha tanárral kezdünk bele egy új nyelvbe. Pár hónap után ezt már magunktól tökéletesen tudjuk folytatni. Igazából, ha van tapasztalat másik hasonló nyelvvel, akkor az elejétől is. Saját példa: angolt suliban nem tanultam, jártam kb 1 hónapot tanárhoz. Utána minden nap foglalkoztam vele, felsőfok erőfeszítés nélkül megvolt. Oroszt kb középszintig tanultam tanárral, felsőfokút szintén magamtól. Német középszint dettó. – kihúzható
  Pszichológus – elhiszem, hogy hasznos, nekem is jót tenne, de sajnos jelenleg másra kell a heti 15/30k. Könyvek és podcast-ek (nem spirituális lebegő buddháktól, van rengeteg jó szakember) – kihúzható.
  Masszőr – HO minden nap, rengeteget ülök, szintén nagyon jól esne heti 2 masszázs, gyakran fáj a derekam. Megoldás: rendszeres edzés és nyújtás. – kihúzható
  Kutyus: szintén hasznosnak gondolom, de nem létszükség.
 • Manager
  A probléma a hozzáállással van, sok dologról gondolják az emberek, hogy nélkülözhetetlen, aztán kiderül, hogy mégse. A hölgynek meg kellene próbálni egy hónapig mellőzni a fenti jóléti kiadásokat, aztán rögtön kiderülne, hogy melyik az ami nélkül valóban nem lehet élni. Nem volt olyan rég, amikor minden konditerem, uszoda vagy kutyaiskola bezárni kényszerült és az emberek mégis megoldották az életüket.
 • Csingilingi

  Amíg nem volt gyerekünk, otthon főztünk, de most már se kedvünk, se időnk nincs mindenféle finomságot csinálni, így átálltunk a feleségemmel a kajarendelésre, az ételfutár cégek olcsóbbak, mint a napi 1500 forintos menza.

  Ahonnan én rendelek, napi 800-1000 forintból megvan. Úgy szoktam, hogy két zónaadag (kisadag leves, kisadag főétel), vagy egy nagyadag főétel, nagyon nagy a választék, változatos, plusz ami most fontos, a kalóriákat látom, mert pontosan le van vezetve az ételek összetétele és tápanyagtartalma. Amikor otthon főztünk, hajlamos voltam elhozni bitang mennyiségű kaját, itt nincs ez. Nem mondom, hogy olcsóbb mint otthon főzni, de mindenképpen változatosabb.

 • tedzse
  Szerintem, pl francia órát kérdezze meg,hogy a cégnél milyen lehetősége van?
  Kontraktor vagy alkalmazott?
  Mert ha utóbbi akkor van lehetősége.
  Kutyaiskola hát ezt nem tudom, itt megkérdezném tenyésztőket,meg akik profik,hogy mit tudna csinálni.

  Sportolni meg kötelező,azt nem faragnám le,mivel pártalálásban is egy 3x-ros szorzó az esélyek tekintetében, itt attól függ mit sportol,olvasson utána mivel tudja csökkenteni a kiadást.
  Pl nekem mint amatőr kondizónak(nem nevezem magam testépítőnek bár amatőr szinten ez is érdekel) az segített,hogy kaját rendelem napi 5-szöri étkezés és heti 24000 Ft kereken sajna ebben a hétvégék nincsenek benne, de így is olcsóbban jövök ki mintha nekem kellene főzni amire időm se lenne.

  folyt.köv.

 • blablabla
  Szuper írás, köszönöm! Pont ilyesmit csináltam én is, sikerült további “azért lehet nélküle is (minőségi életet) élni” típusú tételeket kiszórni a kiadáslistából. Persze egy idő után elfogynak ezek is, ekkor tényleg pluszbevétel után kell nézni. Sok ismerősöm panaszkodik folyton a kiadásaira, de ezt a zéróról átnézést, amit te, Kiszámoló, ajánlasz, egyikük sem csinálta meg, plusz egyik sem kezdett el többet dolgozni, pedig lennének rá lehetőségek (nekem is van, azonos szakmában vagyunk velük). Olykor az az érzésem, hogy komfortosabb panaszkodniuk, mint csinálni valamit. Bármit.
 • tedzse
  Folytatom:

  Kozmetikus,fodrász szépségápolás ezen egy nő nem spórolhat ez alap az igényességhez, a nőiességhez hozzátartozik, én azt nézném meg,hogy minőségben hol tudnák olcsóbban megcsinálni, pl vidékre kimenni hétvégén.

  Pszichológus hát ez attól függ én is jártam és imádtam is, most coachom van de én is érzem nélkülük nem itt tartanék karrierben ha ezeket a szolgáltatásokat nem veszem igénybe, szerintem aki haladni akar annak ez is érdemes.
  Azonban itt nem tudom,hogy ha van egészségpénztára akkor abból lehetne-e fizetni, érdemes lenne utána néznie hol fogadják el, vagy akár szépkártyát.

  Ja sportoláshoz AYCM kártyát igényeljen vagy a cég kafetériába(ha alkalmazott) akkor adhatja.

  foly.köv. #2

 • Laney
  Hol laksz? Nyilván (sajnos) vidéki városban mindig alacsonyabbak maradnak az elérhető fizetések. Ha valóban rendelkezel azzal a tudással, amit leírsz, és egy multi 260 ezer forint nettó fizetést ad neked érte, akkor te sajnos hagyod magadat kizsákmányolni. Én 2017-ben voltam pályakezdő Budapesten, konkrétan az első teljes munkaidős állásom magasabb fizetésről indult, mint amit te leírtál. Magyar kkv-ról vidéken még el is hiszem, de egy multicégről konkrétan nem tudom elképzelni, hogy ennyire keveset fizessen.
 • Új állás

  Ajánlom a Hays Salary Guide-ot, ott szépen listázva vannak, hogy mik a minimum, maximum és átlagos bérek a piacon különböző területeken, különböző pozícióknál.
  Pont most váltok én is munkát. Álláskereséskor, körülbelül minden beszélgetés úgy kezdődött, hogy ne raboljuk egymás idejét, mi a körülbelüli bérigényem. Sikerült kapnom egy olyan ajánlatot pár hét leforgása alatt, ami jelentősen több mint bruttó 1.000.000 Ft, de ezek a számok nekem jelentős mankók voltak a bértárgyalásnál.
  Budapesten a bruttó 360.000 Ft az általában már a kezdő bér, egyetemről frissen kikerülteknek(De inkább magasabb, mint ez).
  Kiszámolónak is volt olyan írása, ahol kommentekben összegyűjtötte, hogy ki mennyit keres és mire költ. Ez már majdnem 2 éves. A magas infláció miatt lehet szükség lenne egy frissített begyűjtésre. 🙂
  https://kiszamolo.hu/kozkivanatra-oszd-meg-a-koltsegvetesed-ujra-2/
 • Dr.Strange
  Amin szerintem nem szabad spórolni, az a jó minőségű (otthoni elkészítésre) élelmiszer. Minőségi húsok, zöldségek. Nem kellenek lisztes, cukros dolgok, de olcsó leárazott kétes húsok sem. Ez egy befektetés saját magadba, ami lehetővé teszi, hogy jobban működj (és jobban is fogsz, testileg és lelkileg is, ha nem kenyérből és cukros joghurtból próbálod feltölteni magad. Bár egyetértek, hogy egyszerűbb megvenni, mint egy jó húst, aminek kilója 3-5 ezer, de megéri váltani.)
  Szintén nem sajnálom a pénzt egy drága egyetemre (nagyon jó posztgraduális képzések vannak, munka mellett, levelezőn) ha tudom, hogy 1-2 éven belül mennyi pluszt fog adni. Ha túl sok, és nem tudod kifizetni, van rá 0%-os diákhitel.

  Nem kell feleslegesen bírálni a levélírót, mert alapvetően hasznos dolgokra szeretne költeni, ami előre viszi az életben. Sajnos időnként ez nem jön össze, és tényleg vissza kell lépni egyet.

 • Treil
  Gyerekes család havi 400k bevétel alatt nélkülöz, itt már nem lehet spórolásról beszélni. Spórolás az amikor a havi 800k kiadásból elkezd faragni a kolléga ha nagyon muszáj. Namost a havi 400k bevétele az ország min. felének nincs meg családként, szóval nincs itt semmi trükk, az ország nagyobb része mindig is nélkülözött amióta az eszemet tudom, annyi változott hogy most már rengeteg fogyasztási cikk relatíve olcsó (műszaki cikkek pl.), ennek ellenére ott a tévképzet hogy akinek mobilja van vagy tv-je az nem lehet igazán szegény.
 • Narcotic guy

  A kiszámolón azért nem az átlag populáció jelenik meg, hanem a kvalifikáltabb pénzügyileg tudatosabb réteg, simán lehet, hogy ezek a jövedelmek reálisak. Minek hazudna róla bárki egy anomim fórumon? Én is egy millió felett keresek nettóban intenzíves szakorvosként ügyeletekkel 3/4 állásban.

 • pkrt
  “mindenki a maga szintjén nyomorog”. Őszintén szólva még nem hallottam de nagyon igaz. Gyerekként úgy nőttem fel, hogy a legnagyobb probléma nem a családi síelés elmaradása volt vagy másfél évig a nyaralásé. 16 évig nem volt a család nyaralni (nem, hogy külföldön de belföldön sem, még egy hosszú hétvégére sem). Amikor sokan a harmadik új Suzukit vették akkor mi még a húszhoz közelítő keletivel jártunk. Gyerekkoromban a legtöbb vásárlás úgy végződött, hogy a kassza előtt visszatettük ami kevésbé kell (mindenre szükség lett volna de nem volt rá pénz). Volt, hogy az összegyűjtött locsolópénzemből adtam kölcsön a saját szüleimnek (akik nem alkoholisták voltak hanem diplomás közalkalmazottak). A legnagyobb luxus az volt akkoriban, hogy az idősebb testvérem állami finanszírozásban egyetemre járhatott mert valahogy ki lett szorítva a budgetből.
 • tedzse
  Pl a munkahelyi ebédet én nem tartom fontosnak, helyette sportfood, heti menü napi 5 kaja és 24E az havonta is max 100E Ft.
  Plusz akkor a helyébe ha van lehetőségem meg nagyok az igényeim,akkor vállaljon 2,3,4 projektet is egyszerre.Meg lehet oldani,tapasztalat, kevesebbet kell aludni de az minőségi legyen meditációval, plusz multivitamin,c vitamin,KalMag, CBD. Ezek is hozzásegítenek.
  Én napi 4 órát alszok kb, és sokkal jobban pörgök 2+1 projekttel,úgy,hogy mellette majd mindennap van valami önképzésem, képzem magam meg heti 4-5 sport is bejátszik.

  Mivel foglalkozik amúgy,mert akkor elkezdhet plusz állás(okat) vállalni?

 • Vakmacska
  Valahol azért azt tükrözik a hozzászólások is, hogy Magyarországon a többség kizárólag mindent-magam-csinálok, húszévesruháimvannak, nemjároksehova alapon jön ki a pénzből. Ez szépen összecseng azzal, amit a hvg-ben olvastam, hogy lassan kb. a bolgárok vannak mögöttünk az EU-ban vásárlóerőben.
  Végülis lehet vegetálni is végig aktív éveinkben, folyamatosan másodállásozni és bevételt további képzésre költeni, amíg össze nem csuklasz. Sport, pszichológus, pihenés luxus…olyan is mindenkinek az arca a buszon.
  Én 53 évesen odaértem, hogy pár korábbi stratégia nem műkszik. Nem akarok egy ideje másod-harmadállást, nincs erőm rá. MUSZÁJ sportolni-úszni (nem nyafizok, hanem különben meló végén nem tudok felállni a székből…)A szakmám nagy részében többszáz eurós tandíjak vannak, 1-4 napos tanfolyamokra, nem, NINCS ingyenes alternatíva, vagy kbszt sok időráfordítással-kuncsorgással. Akkor…?
 • VLaci

  A lehetőségek nem interjúkon jönnek szerintem, de fontos, hogy értsd, mekkora értéket termelsz. Amit magadról írtál, az alapján nem tudom még elgondolni sem, hogy a munkád mennyit ér, hozol-e vele 250 hasznot, vagy sem. Ha el akarod adni magad, akkor ne a skilleket domborítsd ki szerintem, hanem a benefiteket, hogy miért adjon neked valaki havi 750-et.
  Régóta nem dolgozom alkalmazottként, de akkor is ez vezetett, és 12 éve volt a legutolsó “fizetésem” nettó 600.. Igaz, kézbe, borítékban, szerintem már elévült.

 • Vakmacska
  És még egy. Ha MINDENT leépítesz az életedben ami örömet okoz-karbantart, de némi pénzbe kerül, akkor mi marad? Jaj haggyámá a gyermekeim csillogó szemével meg a madárcsicserrel, a gyerek az pl. iszonyat pénzbe kerül alsóhangon is, madárcsicser meg azért a napi életörömhöz max. egy haldoklónak elegendő, egyébként a vacakabb lakótelepen amúgy is legfeljebb varjú van, amit az énekel, azt minden tanácsadó megtarthatja magának. Nem vagyok anyagias, de ott még nem tartok hogy legyen elég, hogy rajzolgathatok a porba és utána írok hálanaplót napi egy tál tojásleves után (azt utálom a legjobban gyerekkorom óta…:D) , ez hosszasan azért keveseknek megy úgy, hogy nem akarják egy idő után felkötni magukat az első fára.
 • Elmint
  Három főből álló fiatal család.
  Havi nettó 450-el, lakáshitellel, egy autóval tudunk spórolni is.
  Csak elhatározás kérdése.

  Off:
  Akinek jobban megy anyagilag persze, hogy szívesebben megemlíti – csak úgy mellékesen.
  Ezért tűnhet úgy, hogy itt a blogon csak a felső 10.000 van jelen.

 • pkrt
  tudom nem mondok újdonságot de vidéken multinál a nettó 260 is nagyon jónak számít. Én hat év után se kerestem még a közelében sem. A kollégák nagyja 200 körül keres; megfelelő munkakörben talán 220-240. És nem összeszerelő szalag mellett állunk hanem diplomásként, irodában, a legtöbben idegen nyelv folyamatos használata mellett. Mindez egy olyan szektroban amit az utóbbi években istenítenek. Mindenki hagyja magát kizsákmányolni? Igen. Van más választása? Nincs. Vagy elköltözik mindenki az agglomerációba; vagy marad a status quoe. Helyben váltási lehetőség gyakorlatilag zéró. Ha valakinek összejön akkor alig valamivel keres többet; esetleg más struktúrában (fizu-cafeteria-bónusz). A pandémia elején a legnagyobb vezetői motiváció az volt, hogy lehet, hogy egy aldi pénztáros többet keres de legalább megmaradt a munkánk. A 9,7-ből 8 millió ember ebben a valóságban él.
 • tedzse

  “Eljárok interjúkra, ha úgy van. minden szép, ok de mikor benyomom a bruttó 500-600 as igényt, volt aki megkérdezte, hogy ez most komoly?”
  Melyik multi ez? Nem értem
  Egy 20-n éves kiscsaj ismerősöm 1 év gyakorlattal felvették projektvezetőnek 600k-t lazán megadták neki diploma nélkül. Nálunk egy kezdő fejlesztő kolléga indított 450k-val nettó.
  Milyen cégekhez mentél? Legnagyobb tech cégeket,fintech cégeket nem próbálod meg?
  Ott van a Morgan Stanley, BlackRock, GE. Itt kiválóan fizetnek és nagyon sok a lehetőség.

  “Adjatok már karrier tanácsot átlagon felül keresők. Előfizetek a code academyre ezen nem múlik, de valaki adjon már innen guidelinet, hogy figy ezt meg ezt megtanulod, beadod ide a cv-d br 700 ért és kb kezdhetsz is.”
  Mivel foglalkozol? Pontosan mi a pozid?
  Ami nagyon jó: IT(programozás, tervezés,hálózat,SAP) ezekben óriási zsebben van.

 • Otthon gyerekkel
  Mi megoldjuk, hogy kijöjjünk. Lemondunk a “felesleges” dolgokról. Hol azért mondunk le, hogy kifizessük az ingatlant amiben élünk, hol a felújítás miatt, hol az extra kiadás miatt, mert épp elromlott valami, vagy méreg drága gyógyszerek kellettek mert mindannyian sorban megbetegegedtünk. Összességében kiegyensúlyozottan konstansan megszorítunk. Elkomorodunk.
 • TG
  A dolgokról való lemondás, inkább akarat és hozzáállás kérdése, olyan nagyon ritkán van, hogy valami tényleg nélkülözhetetlen (saját tapasztalatból tudom), ha valami nem fér bele a költségvetésbe akkor nem fér bele, ha tetszik ha nem, bármi is legyen az, valakinek a nyelvtanár valakinek a lakás fűtése. A cikkben említett dolgoknak biztosan van olcsóbb alternatívája, csakhogy kellemetlen lemondani evidensnek gondolt dolgokról.
 • Írnok
  Sok mindenhez nem szólok hozzá, levonom a konzekvenciát, vagy fortyogok. Nem értem minek az állat, akinek nincs rá kapacitása?! Imadom őket, van macska, de nem siránkozok, h drága kaját eszik, ivartalanítás, kontroll… ellenben több olyan ismerősöm van, sőt aki a pénzügyi dilettantizmusát “az állatkákra” kenni, mindegyik ezzel takarózik, sőt az egyik 1 kedvencétől, a másik többtől vált meg, mert ilyen-olyan okok miatt nincs kapacitás. Egy idő után probléma volt. Ezt nem lehetne előre felmérni és ezt is a költségekbe kalkulálni?! Vagy lehetne ideiglenes befogadó esetleg. Akinek 1 millás a havi kiadása és évente 1x tudnak utazni az sem csinál valamit jól. Bár lehet vmi exklúzív helyre megy. Szívesen olvasnám a lefaraghatatlan kiadásokat.
 • régi ügyfél
  Ki$$mama

  NA erről beszéltem értelmező olvasás ( ha valakinek így jobb: reading comprehension ) totál hiánya,
  de 900K a havi büdgé vagy 450/450,
  De a leírtakat kb értelmezni nem tudja,
  Ezt higgyem el?

  Nem sajnos nem vidék, hanem BP Váci úti irodafolyosó több építményét már végig hakniztam. ( leginkább pénzügyi területen és nem AR vagy AP ként)
  Nem tudom mit tudnak a most egyetemről kikerülők, amit én látok, a BKV-n ( mert kocsira nem futtya annyiből) hogy egy felszállás már komoly gondot okoz sokaknak).

  Vlaci

  Itt konkrétan mire gondolsz? benefiteket, hogy miért adjon neked valaki havi 750-et.
  mert brutál őszinte vagyok mindig minden időben kész van nálam? vagy mire?

 • Ki$$mama
  @Ki$$mama

  felmerül mindig egy kérdés. Elégedettek vagyunk-e az adott helyzettel?

  Mi nem teljesen, az elején nem volt pénzük és túlzott igényünk sem a saját ingatlanhoz. Amikorra lett pénzünk, akkorra kiárazódtunk a piacról.

  A 10 évnyi megélhetés, mint megtakarítás nyugalmat ad. Tudjuk, hogy honnan indultunk (Borsod, Alföld), ezért hálásak vagyunk, azonban a fentiek miatt kicsit frusztráltak is… Sokat spóroltunk, hogy ennyi megtakarításunk legyen, amit úgy is elérhettünk volna, ha kicsit felelőtlenül vásárlunk egy ingatlant, melynek az árnövekedése ugyanannyi lenne, mint 10 év tudatos életé. 34/28 éves házaspár vagyunk.

 • Attila
  Én még mindig azért járok erre a blogra, mert alföldi zsákfaluból az egyik legnagyobb multihoz kerülve ámulok a rengeteg “alap” dolgon, ami nem alap. A világ leggazdagabb 10%-ába tartozni jó dolog, de akinek még így sem elé a pénz, az luxusra költi.

  A te kommentedet láttam meg először, nem személyes:

  erkélyajtót kellett cserélni -> Miért, nem nyílik vagy betört az üvege?
  most már tényleg kell az előszoba szekrény másik fele -> Annyi kacat van, hogy nem fér el? Az mennyi kidobott pénz volt megvenni?
  Megérett az új kávéfőző -> Nem működik a régi?
  kell egy új ágy és komód a gyereknek -> Az ágyat megértem, kinövi, de a komód? Szétesett? 70 éves nagypapától örökölt?
  genetikai ultrahang 2x50ezer -> Ez passz, nem gondolom alapnak.
  éves autóbiztosítás -> Nem visz tömegközlekedés a munkahelyedre?

  Ha hó végére elmegy a pénz, akkor ez luxus mind.

 • Fura
  @regi-ugyfel: sajnos hatalmas a bérszakadék a különböző munkakörök közt illetve azok földrajzi helye közt. Plusz ugye pénzügyi blogot tipikusan nem azok olvasnak/kommentálnak akiknek égető szüksége lenne a tanácsokra.

  A témához: az új OTP alkalmazás egész ügyesen gyűjti és listázza a bevételeket/kiadásokat, ott csoportosítva át lehet tekinteni a költéseket (kb. mint a Revolut). Nem tudom a többi bank tud-e ilyet, vagy ott manuálisan kell táblázatozni.

  Ha valaki sok újságot olvas, akkor a laptapir.hu -val jól lehet spórolni. Fix havidíjért több tucat újság olvasható. Ahol van melléklet (pl. Chip magazin) ott az letölthető + persze járnak az biztonsági szoftver kódok is (amivel szintén sokat lehet spórolni). Feleségemmel nagyon szeretjük.

 • gyvas

  Ennél jobban keresünk, és otthonról hozzuk a kaját. (Illetve hát feleségem otthonról dolgozik, ő nem “hozza” sehonnan 🙂 de érted.) Kb kéthetente 1x van, hogy úgy alakul, hogy nincs otthoni kaja, akkor veszünk “kintről”.

  Csinálj egyszerre több napi adagot, csinálj egyszerű, gyorsan elkészíthető ételeket, fagyassz le pár adagot, ha valamiből nagyon sokat csináltál. Napi 1500Ft az havi 60e kettőtöknek, csak munkanapi étkezésekre. Az marha sok.

 • Zsolt
  igen, a napi 1500 ft/fő egy ebédre, egy menzán, az így sok. Az nem derült ki, hogy ketten kerestek-e br. 440 alatt vagy fejenként, de ha fejenként is lenne, akkor gondolom a nettó bér kb. 10%-a a menzai kaja havi része, ha havi 20 alkalommal esztek ott… az sok és nem is tudom, hogy milyen minőségű a kaja ezek mellett.. érdemes lenne inkább otthon főzni, jobb alapanyagokból lehetne jobb árban kihozni ebédet és ugye lehet előre is főzni, nem kell minden nap. Ennek érdemes utánajárni neten, tippeket, ötleteket keresni stb… mondjuk elsőkörben, ha van rá lehetőség, akkor a heti menzás kaja számot csökkenteném, de inkább helyettesíteném mással, egy ételfutáros cég jobb árban szállít ki kaját, de több étteremben 1500-ért menüt adnak… 🙂
 • VLaci

  Ahogy látom a környezetemben, a legtöbb ember azért dolgozik, hogy aztán nagyon gyorsan elköltse valamire a pénzét, aztán panaszkodik, hogy nincs elég semmire, így túlórát meg másodállást szerez, ami miatt még kevesebb pénze van. Ismertem olyan családot, ahol a babysitter többe került, mint a feleség bére.
  55 évesen oda jutottam, illetve már 50 körül, hogy csak azt a munkát csinálom, ami nagyon jól fizet, és a munkámat – kiváló minőségben – csak a pénzért végzem, nem keresek benne örömet. Így évi kb 4-500 órát kell dolgoznom, és se pszichológus, se edző nem kell a kiváló testi-szellemi állapotomhoz, mert van időm élni.

  Mindemellett rettenetesen szar fogyasztó vagyok, akkor veszek ruhát, ha tönkrement, képes vagyok az éttermi árakat és a bolti élelmiszert Ft/kCal módon összemérni, és nem menni étterembe, ha lehet, de az ötéves telefonomba is inkább akkut vettem.

 • Mrs. Beetle
  Pszichológus esetében úgy lehet csökkenteni a kiadáson esetleg, ha ritkábban jár. Van az az élethelyzet, amikor gyakoribb beszélgetések szükségesek, viszont lehet haladni kétheti, háromheti találkozókkal is. Nekem annyi fért bele a büdzsébe, ezt megértette a szakember, és így választottunk időpontokat. Ezen kívül van sok-sok kockás kis A5-ös füzetem, amibe kiírom a problémáimat a következő találkozóig. Egyrészt a kiírás segít levezetni a feszültség egy részét, másrészt összeszedettebben tudok az alkalmakon beszélni a problémáimról.
 • Mrs. Beetle
  A hátfájás és sport kapcsán nekem is a jóga jutott eszembe, mint ahogy fentebb írták. Van egy úgynevezett “Jóga a mindennapi életben” rendszer, mely szintenként építi fel a programot. Emiatt nyugodtan végezhető oktató nélkül is otthon, és a jótékony hatásai ugyanúgy megvannak. Mindegyik szint felkészíti az izomzatot és szalagokat a következőre. Ez teljesen ingyenesen elérhető a következő webcímen: yogaindailylife.org/system/hu/

  Ezen kívül nagyon jó hatású a Napüdvözlet gyakorlatsor is, ami az egész testet átmozgatja. Ez is végezhető otthon.

 • Rondo

  Így elsőre csak az jutott eszembe, hogy az sem mindegy milyen kávéfőzőt vesz az ember. 10000 forintos kotyogós, ami bírja 50 évig, ha karbantartja az ember és néha cserél tömítést 500 forintért. Vagy az automata darálós használt (felújított) kávéfőző 80000 forintért. Az egyik luxus kategória a másikhoz képest.
  Ez csak egy példa, de a kényelem nagy úr a mai világban.