Saját inflációs kalkulátor

Írtam róla nemrég, hogy nagyon jó a KSH inflációs adata, csak könnyen lehet, hogy a te fogyasztói kosarad alapján neked teljesen más inflációs érték jönne ki.

Csináljunk saját inflációs kalkulátort

Ádám nem volt rest és csinált nekünk egy saját inflációs kalkulátort, ami a legfrissebb KSH adatokkal dolgozik.

Megadhatod, hogy te melyik tételre mennyit költöttél és kiszámolja neked a te saját inflációs kosaradat.

Megadhatod csak a fő kategóriákat vagy tetszőleges mélységben az alkategóriákat is.

Nem fizetsz lakbért? Hagyd üresen. A fizetésed felét a lakbér viszi el? Írd be. (Ezért nincs sok értelme az ilyen egy-méret-mindenkinek inflációs adatoknak: vagy egyáltalán nem érint a lakbér, vagy akár a fizetésed felét is ráköltheted. De az biztos, hogy egy ember sincs az országban, aki a KSH adatainak megfelelő összeget ad lakbérre.)

Csak baromfihúst eszel esetleg egyáltalán nem eszel húst? Ennek megfelelően töltsd ki a táblázatot.

Egyáltalán nem taxizol esetleg rengeteget mész taxival? Mostantól ezt is figyelembe tudod venni a saját inflációd számításánál.

Köszönjük a munkáját, ha valami szerinted rosszul működik, írd le a hozzászólásokban.

Itt a link a kalkulátorhoz:

https://arno-id.github.io/inflation-calc/

Update: ha lesz kedve megcsinálni, a 2.0-ás verzióban manuálisan is felül tudod majd bírálni a KSH adatait, ha a te lakbéred négyszer annyira drágult, mint a KSH értéke vagy a te kedvenc sonkád olcsóbb lett és nem drágább.

Share

38 hozzászólás

 • InSide
  Egy magyarországi multi: Tájékoztatjuk munkatársainkat, hogy (…) Az áremelés mértéke az alábbi:

  5%-os áremelés a munkatársi TOP 70 termékek esetében,
  7,5%-os áremelés az egyéb büfé és éttermi termékek árában.

  Az áremelés oka elsősorban a regionális gazdasági környezet változása, így például az élelmiszeripari termékek és nyersanyagok árának emelkedése.

 • Csaba
  Ez nagyon durva. Sejtettem a drágulást, de ez:
  Saját (%): 103.7
  Saját (kijelölt) (%): 31.7
 • matetoth
  remélem senki nem felejti el az egyszeri költéseinek költségét sem beleírni. Attól, hogy abban a hónapban éppen nem vettél autót, hűtőt, számítógépet, költséged még volt vele, itt kiszámolhatod, hogy mennyi, elég durva!
 • Norbert
  Azt hiszem én egyész jó vagyok a 101,6%-os értékemmel. 🙂

  Amit érdemes megemlíteni szerintem, hogy ne felejtsd el beírni azoknak az árát sem amiket ritkán vásárolsz. Ha pl. 5 évente veszel egy használt autót 2 millióért, akkor ne felejts el beírni 400 ezret a kalkulátorba. Hasonlóan a pl. 3 évente vásárolt 120000 Ft-os TV is 40.000 Ft/év, stb.

 • Csillagszemű Juhász
  Na, akkor most kérem azoknak a jelentkezését, akik szerint az állampapír infláció plusz x%-ot hoz. Ők menjenek végig a kalkulátoron, de aztán csak őszintén ám! 😀 😀
 • Aucs
  104.3% 333 ezres havi költés mellett, állampapír így kb 0%
 • Swim Swim

  Még mindig többet hozz az állampapír mint a párnaciha, vagy mint a bankban tartott pénz.
 • lvjtn
  ne is mondd! mennyit hallgattam másfél-két éve, még állítólagos “szakemberektől” is, hogy micsoda extra reálhozamot fizet az állam a különféle papírokra, teljesen indokolatlanul, hiába magyarázták páran az inflációs adatok megtévesztő voltát

  btw. elkezdtem ugyan ezt kitölteni, de mikor azt láttam, hogy hivatalos ksh számítás szerint a kávé 0,5%-kal a bor 0,2%-kal olcsóbb lenne, inkább abbahagytam. mindkét tételből minőségit veszek, és csak az elmúlt fél évben 10% (vagy fölött) drágultak, nem függetlenül a forint romlástól. de legalább jó tudni, amit sejtett az ember, a ksh adatai mit sem érnek. úgyhogy hajrá 2.0 kalkulátor! a kezdeményezés kiváló!

 • ildi
  102.9%
  Havi 250.000 Ft/hó átlag költés mellett.
  Nem semmi. Éreztem, hogy itt nem stimmel valami a számokkal.
  Egy kiló alma 600-700 Ft, tavaly 300 Ft volt. A friss élelem nagyon drágult a nyár folyamán. Persze lehet enni tartós fagyasztot tetyos, pönnis cuccokat is akinek az jó.
 • Csillagszemű Juhász
  Swim
  Egy sportpéldával élve: ha nem éred el a selejtező-szintet, teljesen mindegy, mennyivel maradtál le róla.
 • V
  akiknek 100% lett az azt jelenti hogy iden UGYANAZT vasarolva duplajara dragult minden? valami itt nincs rendben…
 • Van véleményem
  Sziasztok!

  Kérdés azokhoz akik ki tudták tölteni:

  Ti hogyan követitek/könyvelitek a kiadásaitokat, hogy ennyire pontosan meg tudtok mindent mondani? Pl mennyit költöttetek kifejezetten felvágottra és mennyit kifejezetten sertéshúsra?

  Tervezek én is valami hasonló saját költés-könyvelést, de ami túl komplex az nem mindig célravezető.

  Előre is köszi!

 • Kiszamolo
  Van, a jobb követő appok lehetővé teszik, hogy lefotózd a blokkot, amint látod, hogy pontosan mit vettél.

  Elég visszanézni egy hónapot és nagyjából látod, mire mennyit költöttél.

  Lehetne külön írogatni, de én sem látom értelmét, az már-már önkínzás lenne.

  https://kiszamolo.hu/tartsd-kezben-a-penzugyeidet/

 • KG
  Köszönjük, nagyon hasznos a kalkulátor.
 • Péter
  Köszi a kalkulátort, viszont azt fontos hangsúlyozni, hogy ahhoz, hogy valós eredményt kapjunk az inflációra, mindig ugyanazokat a termékeket kéne vásárolnunk. Pl. tavaly még a Karavánt vettem, mostanában már az Omniát. Ha beírom, hogy mennyit költöttem kávéra, kiadja, hogy 30% az infláció. Pedig magának a Karavánnak az ára nem változott. Illetve mi van akkor, ha nem mindig ugyanabban az üzletben vásárolok vagy valamikor épp akciós, amit veszek? A végén valamilyen inflációs adat ki fog jönni, de nem biztos, hogy bármit is mutat, ha pedig nem mutat semmit, akkor mi az értelme?
 • Adamo
  Nagyon profi, mondjuk a legtöbb tételnél 100 körüli értékek vannak, szóval nagy csodát nem hoz a végeredmény. Jó lenne ha a srác programozna ide egy normális hozzászólás szekciót.
 • matetoth

  gondolkodj, vajon miért lehet az alma júliusban 600 forint? Már bocsi, de ha télen veszel málnát, akkor a tavaly téli málna árához hasonlítsd. Nem atomfizika.
 • Sezlony

  Ilyen szintre teljesen felesleges lemenni, elég ha 2 szintű kategória-rendszert használsz, fő- és alkategóriák, nem kell tovább bontani.

  Ingyenes szoftvert használok a havi kiadások nyomon követésére, nap végén felvezetem a tételeket; napközben pedig mobilba írom, hogy ne legyen tele nyugtákkal a zsebem.

  homebank.free.fr/en/index.php

  Tud magyarul, több devizát kezel, grafikonokat és kimutatásokat tudsz lekérdezni, stb.

 • Kobe
  Én 1Moneyban vezetem, előnye hogy tud mindenféle számlát és vegyes devizában is jól tudja pl az euró stb váltásokat is könyvelni + azonnal szinkronizál minden eszköz között, és jók a kimutatásai is + büdzsé tervezés is van benne.

  Az élelmiszereket csak főkategóriákban könyvelem (hétvégi nagy, hétköznapi kis bevásárlás, étterem, stb), de mivel kb állandó aka bevásárlásokkor a kosárba kerülő dolgok így 90%os pontossággal azért emg tudom mondani miből mennyi fogy egy hónapban

  Nálam pl a hivatalos inlfa duplája körül lett a vége, 7.9%-os drágulás

 • Nacionalista
  Emberek, nyilvánvalóan a 100% a tavalyi bázis. Szóval akinek 102,9% jött ki annak a saját inflációja 2,9%.
 • Nacionalista
  Nekem kb. 4% nagyjáboli kitöltésre, valamikor megnézem részletesebben.

  Viszont az egyszeri tételeket nem tudom, hogyan kéne számolni. Pld. 2 éve vettünk egy hűtőt kb. 70 000 forintért. Az első gond, hogy egyrészt fogalmam sincs meddig lesz jó, szóval hány évre kéne leosztani a költséget, de legyen mondjuk hasracsapva 5 év. (azaz havi 1166 Ft)

  Emiatt viszont ennél a tételnél számomra a 2020-s infláció teljesen irreleváns, a fontosabb szám, hogy a hűtő éves átlagos inflációja mennyi a 2018-2023 közötti 5 évben. Nehéz ügy ez, lehet a végtelenségig komplikálni 😀

 • Szbat
  Mi írjuk a kiadásokat (mindent), de élelmiszereken belül csak ezek a kategóriák vannak:
  -Hús
  -zöldség-gyümölcs
  -junk food
  -egyéb
  -házon kívül

  Ennél részletesebb kéne, hogy ki tudjam tölteni az inflációs kalkulátort. 🙁

 • okosban megoldjuk
  Nyilván nem lehet 100 körül. Hiába drágább a gyümölcs ha a benzin meg olcsóbb. Ha idén vettél autót tavaly meg nem akkor az csak torzít. Nem számolhatod a mindennapost tavalyrol idénre közben az autót meg 4-5 évre elosztva. Más volt a jövedelmed is meg a körülmény is. Vedd a tavaly első fél év meg az idén első fél év soronkénti végszámainak atlagát. Súlyozd az eredményeket mindkét évben hogy a költségeidnek hány százalékát teszi ki 1-1 tétel. A végszámok átlagát szorozd meg a súly % számmal Az első félév eredményét vedd x-nek az idei félév eredményét x+-nak. A különbség százalékosan az inflációd. Erre már én is kívácsi vagyok mert most találtam ki.
 • okosban megoldjuk
  És a kérdés inkább az hogy ehez képest hány százalékkal nőtt a bevétel a megtakarítás. Mit csináltam ilyen jól vagy olyan rosszul. Az ehez egy h vagy két h?
 • okosban megoldjuk
  Szerintem pont nem érdekes a KSH stb. Én magam vagyok aki elinflálom a lóvét és erre az egyszeri nagy költések mutatnak rá legjobban. De meg is őrizhetem az értékét ha kb mindig egy megfelelő szinten maradok és közben nő a bevétel. Illetve ha nő a kiadás az legyen indokolt pl nem 1 hanem már 2 gyerek jár iskolába stb.
 • Macska
  #Okosban

  2h
  Ez-hez -ből ered hasonulással. Ehhez.

 • Szabolcs
  Vicces hozzászólások. 🙂 Pár hónapja azon ment a vekengés., hogy a KSH csal, és trükközik, kamu az infláció. Én is úgy érzem egyébként, hogy az én kosaram jobban nőtt, de kb 4-5%-ra jött ki, ami nem akkora difi. És most mindenki beleszalad, hogy ezt így magára nézve sem tudja rendesen kitölteni… Persze, a statisztika a nagy sokaságok tudománya, de akkor is.
  Igen vannak fura tételek, pl. a lakásbérlet továbbra is zsigerből véleményes minimum, és a kaja is karcos.
  De legalább most, aki kitöltötte látja, hogy a statisztika mire képes, és mire nem 🙂
  Felteszem most lehet majd jelezni és kiofgásolni, hogy nem jól van mérve az egyes alkategória, mert a cigi pl. jobban drágult? Vagy hogy a benzinnel mi van?
 • Helmholcz
  Jó ez a kalkulátor, de ilyen részletesen nincs kedvem kitölteni, lehetne készíteni egy egyszerűsített verziót a fő kategóriákkal, egy kis súlyozással megfűszerezve (pl az élelmiszereknél hús-tejtermék-zöldség-gyümölcs balanszot állítgatva.)

  Én személy szerint mondjuk nem foglalkozok a hivatalos inflációval annyira, mert engem elsősorban a saját költésem érdekel, amit nem a garasoskodás vezérel (nagyjából tiszták az elvárásaim, tudom milyen jellegű és minőségű felvágottra és sajtra vágyok, és nem az ár alapján vásárolok). Ha azt látom a saját kimutatásomban, hogy 5%-kal kevesebbet költöttem átlagosan, mint tavaly, akkor mindegy, hogy amúgy volt 10% hivatalos infláció. Például épp leszoktam a cigiről, így havi 30 ezret spórolok rögtön a tavalyi fogyasztáshoz képest.

  Lassan tervezek is felhagyni a költségek írásával, annyira stabilan ugyanazokra költök, elég lesz a nagy kiadásokat írni.

 • Kiszamolo
  Helmocz, össze is csukhatsz ám mindent és elég csak a fő kategóriákat vagy a fő és az alkategóriákat, vagy ha akarod még az al-al-alkategóriákat is ki tudod tölteni. De nem kötelező. Akkor csak írd be a legfőbb kategóriákat.

  Idézet a cikkből: “Megadhatod csak a fő kategóriákat vagy tetszőleges mélységben az alkategóriákat is.”

 • Q
  Van egy kis gond az árakkal
  index.hu/gazdasag/2020/07/27/arak_inflacio/

  “Minden fejlett országban divatos arra panaszkodni, hogy sokkal magasabbnak érezzük az árak növekedési ütemét, mint amit a helyi KSH hivatalosnak állít. De miért van ez? Például azért, mert sokszor tényleg igazunk van.”

 • dmry
  érdemes lehet az arany árfolyamát követni, hiszen a saját, sokszor igaz útját járja, ha már infláció, ami ekkora pénznek nevezett fizetőeszköz nyomtatás mellett alap+ 🙂

  itt 1 csekély eszkalálódása a hamis, vagy elcsalt álmoknak:
  portfolio.hu/bank/20200729/bankcsod-ausztriaban-ezrek-varnak-a-penzukre-a-magyar-hatar-mellett-442942

  ha a hitelező hitelezőjének hitelezője is gondba kerül, akkor mondjuk bármennyi pengőnél is többet lehet címkézni, de előreszaladtam…, mivel szerény ~355 a forintbázis ( a pénzügyi “szőnyeget, festményt, és elengedhetetlen alapítványok által vásárolt elengedhetetlen mennyiségben a huncut 250+ -ot érő devizánkért , majd kósa lalika (origo.hu/gazdasag/20100603-kosa-lajos-fideszes-polgarmester-kiutotte-a-forintot.html) szerény forintdöntögetése után, mára alig-alig kerül a normális kenyér kilója 1000! forint alá.
  demagóg, mégis igaz:(

 • matetoth

  attól, hogy csak 4 év múlva veszed, attól a 2020-as inflációd (fogyasztói kosár árváltozása) azokra is megvan. Persze hatni fog majd vásárláskor már rá a 2021-es és a többi is.

  Egyébként pont emiatt linkeltem a másik bejegyzést az elején, ott majdnem minden háztartási tételre van várható használati idő is:

 • lvjtn
  jómagam 20+ éve vezetek sima excel táblát a kiadásokról, ami kb. 15 sor, mint élelmiszer, tartós élelmiszer, háztartási cikkek, tartós cikkek, lakásfelújítás (igen, külön “virtuális alapot” tartok rá), utazás stb. remek kis képletekkel allokálom hó elején a várható bevételt, amit a következő hó elején korrigálok, ha kell (max. egy-két ezer ft ide-oda). soha nem foglalkoztam számlák gyűjtögetésével, írásával, az egyszerű forma nekem remekül működik, nyilván az a 20+ év fegyelem már rögzült a pénzköltési szokásaimban. ugyanakkor egy házi költségvetés (hiába van meg évekre visszamenőleg) inflációkövetésre nem alkalmas: nem ugyanakkora a fölosztható keret, változnak a költési szokások. ettől még nagyon ajánlott az otthoni költségvetés, csak szvsz másra való
 • Moltiszanti

  Jó ez az index cikk.
  Különösen a lakásárak bekezdést találtam érdekesnek.

  “az Európai Központi Bank most észlelte, hogy ez így igen komoly torzítást visz az inflációs számainkba. Év elején fel is hozták, hogy gondolkozni kéne az ingatlanárak valamilyen hasonló szerepeltetésén, csak közben megjött a járvány.

  Ez egyébként nem kis tétel elszálló lakásárak mellett. Az elmúlt évek 2-3 százalékos inflációja helyett duplája is kijöhetett volna a KSH-nál, ami a rövid távra optimalizált gazdaságpolitikánkat is nagyobb óvatosságra inthette volna.”

 • Kiszamolo
  Lakásárral az a gond, hogy az befektetés és nem napi megélhetés, ezért a napi megélhetést mérő inflációs kosárban nincs értelme szerepeltetni.

  Lehetne olyan inflációs ráta, ami a lakásbérlők rátáját külön jelzi meg a lakásvásárlóékét is.

  Igazából nem értem, miért ne lehetne akár 15 inflációs kosarat is számolni, akár külön Borsodban meg Pest megyében. 2020-at írunk, nem egy agysebészet.

 • Nacionalista

  De az első lakás (amiben laksz) az pont, hogy nem befektetés, nem?

  Ha abból indulok ki, hogy laknom muszáj valahol, akkor vagy az albérletet fizetem ki, vagy a lakásvásárlással járó költségeket (a pénz amit a tőkém amúgy hozna, amortizáció, hitelkamat stb.)

 • Kiszamolo
  Nacionalista, én értem, de ha veszel is lakást, egyszer vagy kétszer veszel egy életben, így az éves inflációs kosárban tényleg nincs helye.

  Valami lakhatási inflációt bele kellene venni, ebben mindenkinek igaza van.

 • RR
  Lakást kevésszer veszel, de a rá valót sokáig gyűjtöd/fizeted előtte/utána…

  A KSH vezet olyan statisztikát is, h átlagban mire mennyit költenek az emberek. Miért nem azzal súlyozzák az inflációs kosarat???

  +1 a 1Money appnak. Mi családi szinten használjuk a fizetőset, mindent tud: szinkronizál, fő- és alkategória, export, kiadás- és bevételkezelés, valuták, sötét mód, stb.