Bajban a Dimenzió

Az MNB felügyeleti biztost rendelt ki a Dimenzió Önsegélyező pénztárához hiányosságok és tőkeproblémák miatt. Az MNB közleménye szerint csak az Önsegélyezőt érinti és az ügyfelek pénze megvan. Ha érint, további infót a közleményben találsz.

Share

36 hozzászólás

 • LSV
  Ha van ilyen szerződésem, át tudom vinni máshová (van még megbízható önsegélyező?), vagy ezzel már elkéstem (az ügyfelek pénze megvan…)?
 • Kiszamolo
  Szerintem most 180 napig nem sok mindent tehetsz. De kérdezz rá, ez csak az én véleményem.
 • szocske
  Az a legnagyobb baj az ilyen eseményekkel, hogy azokat igazolják, akik hedonisták és nem tesznek félre pénzt a nyugdíjukra :S
 • yossarian
  Nekem egészségpénztári befizetéseim vannak ott..elég kicsi, sérulékeny cégnek tűnik, sajna veluk szerzodott a munkahelyem. Lehet vajon máshol nyitni számlát évközben, átvinni az összegyűlt cafetériát és oda kérni? Vagy csak év végén valthatok?
  Vagy ugy sem, mert munkáltatói döntés h kivel szerződik?
 • Handalamandala

  Miért csak ez a két véglet van? 🙂
  Olyan opció miért nincs, hogy nyugdíj helyett egyelőre fedélre tesznek félre pénzt és/vagy a gyerekek tanulására/életkezdésére? Ez engem mindig zavar a kommentek között.
 • attila9
  Hát igen, kezdődik ez a folyamat is.
  Jövőre forintosítják a cafetériát, ezzel megszűnnek, ill. csökkennek az önkénes
  nyugdíjbefizetések. Ezáltal beindul egy folyamat (müködési ktsg növelés, min. tagdíj emelések), mely egyenes út a magánnyugdíjpénztárak forgatókönyvéhez.
  “Majd mi megvédjük a zemberek pénzét” szlogennel ezt is benyeli a rendszer.
  Szép új jövő.
  A szolgaság=szabadság.
 • Sancho Panza
  Nem lehetett kilépni, átvinni másik nyugdíjpénztárhoz a megtakarítást, próbáltam, mert nem nyugdíjpénztár, hanem önsegélyező, vagy valami ilyesmi. Tehátadózásilag ugyanaz, de nem rugalmas ilyen szempontból.
 • Kiszamolo
  másik önsegélyezőbe? Abba csak át lehet vinni.
 • Lazio
  itt az ideje, hogy a Fidesz megmentse az önsegélyezőket is
 • szocske
  nyilván nem csak ez a két véglet van, és nyilván a tudatos ember megosztja a pénzét minél több helyre, de attól még fájdalmas, ha egy önsegélyező vagy egészségpénztár bedől, akkor is, ha ott csak 500ezred volt.

  A dimenzió önsegélyező és biztosító egyesületnek sajnos van egy gyakorlatban ÖNYP-ként működő nyugdíjkiegészítő biztosítása is, szóval félek nem csak az önsegélyezős számlák érintettek.

 • szocske
  ÖNYP-be nem lehet átvinni a dimenziós “halasztott kezdetű nyugdíjkiegészítő biztosítást”, mert bár jelenleg tudtommal minden feltételben azonosan működik az ÖNYP-vel, mikor indult a 90-es évek elején ez még biztosításként működött.
  Ebből az öszvér megoldásból az a jelenlegi állás, hogy ÖNYP-ként működik annak minden előnyével és hátrányával, de másik ÖNYP-be nem lehet átvinni a számlán lévő összeget, csak ha felveszed és leadózod, adómentesen csak 10 év után 3 évente lehet felvenni a hozamrészt.
  Én épp most nyárra terveztem, mert június végén írják jóvá az előző évi hozamot, így júliusban már valamivel többet vehetnék fel, mint most ,de attól félek ez most halasztós lesz :S
 • merienn
  nagyon rugalmatlanok, főleg matávos dolgozókat ugrattak bele anno, 10 évig nem lehet kiszállni, a beléptetésnél a többi papír között odatolták, sokan azt sem tudták, hogy éppen belépnek. (én sem)
 • VAG
  Hát ez azért erős túlzás szerintem, elég jelentős különbségek vannak az ÖNYP és a MANYUP között. Még az utóbbit is fizetik dacból vagy hetvenezren (úgy, hogy esélyük sincs nyugdíj formájában látni belőle egy forintot is), az önyp-t is fizetni fogják, nehogy elvesszen a pénzük. Plusz ez a saját pénz, vita nélkül, ezt “államosítani” nagyságrendekkel feltűnőbb lopás lenne. Amíg nem látok egy számot, hogy hány tagnak fizet kizárólag a cafeteria (és ő maga nem ad bele egy fillért sem), addig nem hiszem el, hogy ez probléma lehet.
 • szocske
  annyira azért nem volt ez beleugratás, tudtommal lehetőség volt, még a cafetéria elterjedése előtti időszakban a rendszerváltás után a matávnál (és utódcégeinél) abból választhattál, hogy ha belépsz a dimenzió nyugdíjkiegészítő biztosításába, akkor a cég oda utalja a béred néhány százalékát havonta. Ha nem lépsz be, akkor ezt a pénzt nem kapod meg sehogy. Szóval ez gyakorlatilag ajándék pénz volt a belépőknek. Később jött a cafetéria intézménye, akkor dönthettél már, hogy továbbra is ide fizetsz, vagy nyitsz egy másik ÖNYP-t és oda, de a meglévő tőkét nem lehetett az új helyre átvinni, ezért sokan inkább maradtak a dimenziónál.
  Az említett 10 éves korlátozás most is igaz minden önkéntes nyugdíjpénztárra.
  A gond inkább az, hogy pár évvel később a dimenzió biztosítására ráhúzták az ÖNYP szabályokat, de alapvetően biztosítás maradt, így nem lehet másik céghez átvinni.
 • Nyúlmacska
  Volt már itt baj korábban is…
  index.hu/gazdasag/magyar/2013/01/11/el_lehet_foglalni_egy_biztositot/
 • kridli
  szerintem ez a korlátozás az egészségpénztárra nem vonatkozik. Az a munkahelyeden múlik, hogy hova hajlandó fizetni egészségpénztárat, de akkor már lehet jobban járnál, ha nem egészségpénztárat kérnél cafeteriába, hanem valami mást (erzsébet utalvány, szép kártya pl.), és nyitsz egy egészségpénztárat ahol akarsz, és oda fizetsz be saját pénzből és felveszed az adójóváírást rá.
  Amúgy át lehet vinni másik egészségpénztárba a pénzt, de úgy tudom akkor ott levonják a költségeiket, mintha befizetés lenne, jobban megéri elhasználni, ha tudod.
 • Manolin
  Tisztelt Kiszamolo!
  Tudom a kérdésem nem ehhez a témához kapcsolódik, továbbá azért nem a munkával kapcsolatos cikkedhez írtam, mert oda már nem lehet bejegyzést írni, tehát jómagam azt kérdezném tőled, hogy mit gondolsz az Osztalékból szabadon című könyv szemléletmódjáról? Nekem egy szimpatikus befektetési stratégiának tűnik, jómagam úgy gondolom, sokat lehet tanulni a könyvből. Ha úgy gondolod privát e-mail címemre küldj egy részletesebb választ.
 • Attila9

  A munkáltatóm
  nyitott ÖNYP-t a cafetéria miatt. 2 év alatt sikerült SZAKÉRTŐI portfólióval
  összeségében minusz 4 %-ot elérniük. Átmentem kiszámolóba és rájöttem, itt csak parkoltatnám a pénzemet. Működési ktsg: -6% a havonta utalt pénzből. Ez azt jelenti, hogy közel 7 % hozamot kéne hoznia, hogy legalább 0-ra kijöjjön a hozam, az egyébb költségekről nem is beszélve. Ráadásul 2 év alatt a saját pénzem 96 %-át követelhetem vissza.
  Le is mondtam a további tagdíj befizetéseket, inkább kértem Sodexo ajándékutalványban.
  Fizethetek vele: MOL, Spar, Tesco, stb…
  Természetesen ezt a pénzt a fizetésemből félrerakom, és befektetem. Csak egy kis átcsoportosításra volt szükség.
  “Gondolkozz és gazdagodj!”

  Napoleon Hill

 • szocske

  A gond ott lehet, hogy kevesebbet kapsz meg ajándékutalványban, mint pénztárba utalva, mert más kulccsal adózik.
 • Attila9

  Összeségében kb. 10%-kal kapok kevesebbet, de osztottam-szoroztam és nekem így megéri. Főleg úgy, hogy kábé ugyanott vagyok összegben, mintha ÖNYP-ba menne (-6% műk.ktsg., -likvidítási ktsg, -éves díj).
  Ráadásul a befektetésük kockázata 100 %-ban rám hárul, így jobb ha én kezelem a pénzemet.
  Amit eddig megszakértőztek 2 év alatt /-4% !/, abból köszönöm nem kérek.
  Ennél még Prémium Magy. Áll. Kötvény is jobb.
  A kockázatokról nem is beszélve.
 • Zsolt
  Attila9,

  Akkor nem valami jó portfoliót sikerült választani. Nekem 10 év alatt volt közel 900 ezer Ft hozamom.

  “Működési ktsg: -6% a havonta utalt pénzből. Ez azt jelenti, hogy közel 7 % hozamot kéne hoznia, hogy legalább 0-ra kijöjjön a hozam, az egyébb költségekről nem is beszélve.”

  Egyik topikban ezt átbeszéltük. Ez csak az első évben igaz kb, utána már nem. Különben nekem és senkinek se lenne benne semmi hozama s rég megszűnt volna az egész.

  “Gondolkozz és gazdagodj!”

 • szocske
  az is lehet, hogy a 2008-as válságos időkben jónak számított a -4, mert mások -20-at hoztak 🙂
  szóval megeshet, hogy épp rosszkor szálltál ki, és azóta bőven visszahozták volna az akkori veszteséget.
  Persze nem dolgom védeni őket, de lehet, hogy így van.
 • Attila9

  Ez igaz, 1 évre így van, de ezért is hosszútávon nem bízok ebben.

 • Alfa
  :
  Nem kéne fogalmatlanul hülyeségeket irkálni.
  1) Nem beugratás, nem volt kötelező belépni. Ha te nem olvasod el, hogy mit dugnak az orrod alá az a te hibád!
  2) A cég extra cafeteria elemként biztosította Dimenzió pénztárak szolgáltatásait. Ha hozzájárultál, akkor levonták és az önsegélyezőbe befizették havi bruttó béred 1%-át, cserébe a cég befizetett neked 5%-ot, később már csak 3%-ot annyit. Nem nevezném beugratásnak, azt a megtakarítási konstrukciót, amibe minden befizetést azonnal megsokszoroznak.
  Ez gyakorlatban Matáv/Telekom privát pénztára (bár nem a Telekom a tulajdonos), nem Telekomosként be sem léphetsz az Önsegélyezőbe. Egyúttal viszont egyfajta biztonságot is adhat, nem hiszem, hogy a Telekom megengedheti magának, hogy több ezer volt és jelenlegi dolgozójának a megtakarítása bajba kerüljön.
  Volt már felügyeleti ügy máskor is a Dimenziónál, rájuk fér 🙂
 • jurta

  “és a MANYUP között. Még az utóbbit is fizetik dacból vagy hetvenezren (úgy, hogy esélyük sincs nyugdíj formájában látni belőle egy forintot is)”

  Miért nincs?
  Egy kormányváltásig kell kihúznunk csak. Erre a következő 30 évben reális esélyt látok. 🙂

 • BTM
  : Remélem 30 évnél hamarabb! Nekem már csak 23 évem van a nyugdíjig. 😉
 • Nyúlmacska
  index.hu/gazdasag/2016/05/23/kimentene_a_kormany_a_dimenzio_biztosito_ugyfeleit/
 • Mike

  Már el is kezdték.
  portfolio.hu/finanszirozas/biztositok_penztarak/az_ngm_torvenymodositassal_mentene_meg_tobb_tizezer_befektetot.232192.html
 • szocske
  portfolio.hu/befektetes/ongondoskodas/botrany_a_magyar_biztositonal_60_ezer_szamla_sorsa_forog_kockan.1.232275.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox
 • juliska
  A biztosító stabilan működik. A 4%-os garantált hozamú termékekre 4,4%-os hozamot fizet. Minden biztosított pénze megvan az eszközök között (ezt az MNB is megerősítette). Akkor mi a probléma? Ha megvan a pénz, a biztosító működik és engedik a fejlesztést, akkor a tőkegarancia sem éli fel évek alatt a saját tőkéjét (amely 2-3 milliárd Ft!).
  Miért történnek május 13 óta olyan intézkedések, amelyek nem védik az egyesületi tagok érdekeit – a szervezet működőképességét pedig leépítik?
  Csak nem megtetszett valakinek a politikában ez az 50 milliárdos vagyonkezelési feladat?
  Az utóbbi 1 évben az MNB “védelme” még nem eredményezte az ügyfelek vagyonának védelmét.
 • szocske
  vélhetően a rendelkezésére álló eszközökkel a mostani kamatkörnyezetben a jövőben képtelen lesz kigazdálkodni a 4% garantált hozamot, ezért lépett akcióba az MNB.
  Sajnos ezzel nagy eséllyel kinyírják a pénztárat, mert ha elhordozható lesz máshová a pénz, akkor az ügyfelek jelentős része menni fog, mert aki már nem telekomos vélhetően nyitott másik ÖNYP-t, a dimenzió számláját csak azért tartotta fenn minimális befizetéssel vagy akár anélkül, mert nem lehetett hordozni innen.
  Ha az ügyfelek nagy arányban távoznak, akkor a dimenzió méginkább bajba kerülhet…
 • LSV
  Miklós, Kaptam egy tájékoztatót a dimenziótól:
  “Tájékoztató önkéntes nyugdíjpénztárba történő átlépéshez 2016. július 1-jét követően

  A biztosítási tevékenységről szóló 2014. évi LXXXVIII. törvény 2016. július 01-től hatályos 445/A §–a alapján a Kölcsönös Biztosító Egyesület tagja az Öpt. 10. §–ának (1) bekezdése a) pontjában meghatározott nyugdíjpénztárba átléphet.”

  A netes jogtáron persze ez a törvény (nekem) nem jelenik meg (2016. évi LIII. törvény), csak a paragrafusok és bekezdések számai, a szöveg nem, így nem is találok sehol listát a meghatározott nyugdíjpénztárról.
  Van esetleg neked vagy az olvasóknak javaslata hová lehetne átmozgatni néhány százezer forintot (mert kivenni csak a hozamot lehetne 5 év múlva)? Munkáltatói befizetés nincsen (már 8 éve…), maximum én tudok rá utalgatni valamennyi összeget.
  Köszönöm!

 • esattila
  Nincs egy hónapos történet:
  A Dimenziótól kiutaltatott hozam a rendelkezés beérkezésétől számított kettő héten belül megérkezett a bankszámlámra.
 • szocske
  Nálam is ez a helyzet.
  Ráadásul – egyelőre – kapom a 4% minimum hozamot a tőkére.
  Azonban több embertől hallottam, hogy amint lehet viszik a pénzüket a dimenziótól, mert ha lehetett volna már eddig is elvitték volna, mertcsak, ez a negatív hír végképp meggyőzte az eddig bizonytalanokat is, hogy lépjenek, így vélhetően jelentősen lecsökken a taglétszám, szóval a jó hozam és a kutalás ellenere megeshet, hog jobb lépni amíg lehet…
 • LSV
  Az rendben van, gondolom neked már legalább 10 éves volt a szerződésed. Nekem jövőre lesz 10 éves, így a hozamot akkor tudom kamatmentesen kiutaltatni. A tőkét csak megadóztatva, vagy 2027ben (ha be nem dől addig, vagy át nem lehet lépni vele máshová).
 • szocske
  október 1-től 500, 1000 vagy 1500 Ft havi tagdíjat kell fizetni a dimenziós tagoknak.

  1500 Ft a legrégebbi szerződésekre vonatkozik, ahol 4% a minimum hozam, mivel ezt érthetően nem tudják a jelenlegi kamatkörnyezetben kigazdálkodni biztonságos befektetéssel, ezért szedik a pénzt.

  Akinek legalább 450 ezer Ft van a számláján, az épp nulla hozamot kap, akinek ennél több, annak a tagdíj ellenére megérheti maradni, akinek 450ezertől alacsonyabb az egyenlege, jobban jár, ha ÖNYP-re vált.

  Aki nem fizet, annak kifizetéskor levonják a pénzéből a kamatokkal növelt 1500akat.