Inflációs adat és költségvetési hiány

2024-04-11
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Kijött a márciusi inflációs adat, a várakozásoknak megfelelően 3,6% lett az éves drágulás, aminek örülhetünk, különösen az elmúlt két év pusztító pénzromlása után. Sajnos a maginfláció növekedése és a szolgáltatások árának emelkedése is azt mutatja, hogy valószínűleg hamarosan nőni fog az inflációs ráta, még ha 25%-os nem is lesz megint. (Csak úgy zárójelben, az Egyesült Államokban is újra nőni kezdett az infláció, jobban a vártnál. Sajnos egy átmeneti csökkenés nem feltétlen jelenti azt, hogy az infláció végleg le lett győzve.)

Ami sokkal rosszabb hír, hogy a költségvetés továbbra is katasztrofális állapotban van, az első negyedévben (!!!!) sikerült összekapálni az eredetileg tervezett éves költségvetési hiány 92%-át. Persze az eredeti költségvetésről mindenki tudta, hogy nincs összhangban egyetlen ténnyel sem, de a sokkal rosszabb, javított költségvetés éves hiánycéljának az 58%-át is sikerült elverni az első negyedévben.

A 2024 első negyedévi adat a legrosszabb a költségvetési hiányok elmúlt közel 20 éves történetében, jelenleg rosszabbul állunk időarányosan, mint az elmúlt öt évben, pedig ennyire elcsinált költségvetési hányokat utoljára a Gyurcsány kormány legsötétebb éveiben láttunk csak. (Évente 5-6,5% között van a költségvetési hiány, pedig nem lehetne több 3%-nál még az uniós törvények szerint sem.)

Szinte biztos, hogy durva megszorítások fognak jönni, de valószínűleg csak a választások után. Viszont ez azt is jelenti, hogy fél év alatt kell a megszorításokkal összeszedni azt a pénzt, amit egy év alatt meg kellene spórolni.

De hogy pozitívak legyünk: a durva megszorítások eredményeként csökkenni tud majd az infláció, hiszen kevesebb pénze lesz az embereknek, amit el tudnak költeni, ez pedig mindig segít az infláció csökkenésében.

(A kormány azért van bajban, mert egyszerre akarja csökkenteni az inflációt és a költségvetési hiányt és növelni a gazdasági teljesítményt. De ezek egymást kizáró lehetőségek, bővebben ebben a cikkben.)

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram