Offtopik: Ezt tudja rólad a Google és így védekezz ellene

Már gondolkodok azon egy ideje, hogy fel kellene éleszteni az Offtopik blogot, mert gyakran futok bele érdekes írásokba, amit szívesen megosztanék veletek, de nagyon nem pénzügyi téma.

(Sőt, olyanon is gondolkodom, hogy valami magazinfélét csinálni, de azt már nem egyedül. Ehhez az ötlethez egyelőre még hiányoznak a hirdetők. De ezt tényleg csak így zárójelben.)

Addig is, amíg rászánom magam, egy érdekes írás arról, mi mindent tud rólad a Google és hogyan tudod törölni ezeket az infókat. A cikk angol nyelvű, viszont sok ábrával mutatja, mit hogyan csinálj, ha nem szeretnél ennyire nyitott könyv lenni a Google számára.

Szóval a cikk erről itt: Így védekezz a Google kíváncsisága ellen.

Tudom, nem pénzügy, de nagyjából mindenkit érint, aki használja a Google szolgáltatásait. Bármit, amit valaha is diktáltál a telefonodnak, amerre jártál a térképen, kerestél vagy meglátogattál a neten, megnéztél a youtube-on, feltöltöttél fényképet, mind-mind szépen el van mentve évekre visszamenőleg.

Tanulságos belenézni, mi mindent tárol rólad a Google (gyakorlatilag mindent) és érdemes néha egy-egy gombnyomással törölni az összes infót magadról.

(A cikk nem arról szól, hogy most kell-e aggódnod az adatok miatt, vagy ez paranoia, szimplán csak arról, hogy ha akarod, hol tudod törölni a rólad készült adatokat. Egyáltalán örülj annak, hogy az orrodra kötik, mit tudnak rólad és van lehetőséged törölni az infókat.)

Share

113 hozzászólás

 • szocske
  vajon el lehet hinni, hogy ha törlöm, akkor az tényleg törölve lesz, vagy csak el lesz rejtve előlem?
 • reader
  A google esetében legalább meg lehet nézni, és törölni ezeket az infókat. De hány olyan szolgáltatás van, ami úgy gyűjt rólad infót, hogy nem közli veled?
 • Kiszamolo
  szocske, utána tényleg random módon dobálja fel a reklámokat, úgyhogy lehet, hogy tényleg törli, persze ki tudja.
 • Lasszó
  Le is lehet állítani a google-t, hogy adatokat gyűjtsön a history.google.com/history/?utm_source=sidenav oldalon a Get more out of Google részen simána csúszkát balra húzva.
 • QTT
  Okostelefonoknál durva mennyiségben lehetnek tárolva a fiókhoz kapcsolódó adatok. Nekem asztali gépen van csak használatban a gmail, youtube stb… Néhány keresés van csak tárolva, ez gondolom akkor került rögzítésre, mikor a google fiókba be voltam jelentkezve és aközben kerestem valamit, mivel rengeteg keresési előzményem nincs rögzítve.
  Amúgy meg a valós e-mail címeim nem sok valós adatot tartalmaznak, facebook és társai nincs, okostelefon nincs. Statisztikázzanak nyugodtan.
  (Egyébként belegondolni is rossz, hogy mennyi adatot közzétesznek az emberek magukról)
 • kridli
  sosem értettem miért zavarja ez az embereket.
 • Megfigyelő
  Szia

  A magazin ügyben lenne lehetőség akár vendég írásokra is?
  Lassan végzek az egyetemen (gazdasági szak), és szerintem lennének olyan témák, amikben hasznos tanácsokat tudnék adni azoknak, akik még csak gondolkodnak a pályaválasztáson. (Tanulás, munka, fejlődés, stb.)

  Köszönöm a válaszod,

  “Egy lelkes olvasó, aki nem szokott hozzászólni”

 • Kiszamolo
  Megfigyelő, ott lenne minden, mint a búcsúban, de csak akkor vágok neki, ha lesznek biztos hirdetők, mert ott már a kiadások is elég komolyak lennének havonta.
 • Orbán János
  Ha belépek az iszlám államba, akkor törölni fogom, addig miért is fontos ez?
 • Tibu
  Esetleg érdemes lenne elgondolkodni nem hirdetés alapú modellen, hogy nem működne-e esetleg.
 • AAA
  Már nem tudom kitől olvastam, de nagyon találó: ha valami ingyen van a neten, ott te vagy az árucikk.
 • Agoston
  Ha nem is torli, csak elrejti, a megoldas evente uj user krealasa. Persze mindig lesz, ami osszekoti a kettot — pl. az otthoni wireless AP BSSID-ja, stb… De valamennyi extra vedelmet jelent, plane, ha az evenkenti user-valtast osszekoti az ember nemi extra valtoztatasokkal is.
 • Kiszamolo
  Az miért baj, hogy mindent, de mindent tudnak rólad, hol voltál, mikor, mit diktáltál, milyen fotót töltöttél fel, mit szoktál olvasni, mikor, mire keresel rá, hányszor és a többi és a többi.

  Ilyen infókért titkosszolgálatok egy vagyont fizetnének és nem biztos, hogy nem teszik meg.

  Be kell szervezni valakit? Mindent tudunk róla, az ízlését, érdeklődési körét, rejtett kis dolgait és stiklijeit, mikor merre járt és a többi.

 • Tinaturner
  Off topic: a lezárt téma utsó hozzászólásához. Napi 5.4 óra tv-t melyik marketinges mutatott ki a társadalom mely rétegénél? Csak mert az ismeretségi körömben (30-40éves korosztály) nem biztos h 1et tudnék mondani akinek egyeltalán be van kötve a kábel. Vagy ha igen max a bebetv megy a gyereknek. Átlag kb heti 1x megnézek egy filmet hétvégén és ennyi. Elhiszem h az idősebbek még nézik, de már jó ideje kamu statisztikák ezek. Kb 2 hete otthon voltam szülőknél 5 napot, az összes tv annyi volt h megnéztem a trónon harcát. Amúgy anno szintén megvolt h 3 suliba jártam egyszerre. közgazdásztól, programozóig, meg gépésztechnikusig stb vagy 15be. Pedig lehetett volna kocsmázni is. Jövő héten elérem h nyugdíjba mehetnék 37 évesen.. kb annyival többet is tettem érte mint más.
 • Kiszamolo
  Tina, attól, hogy a diplomás fiatalok nem nézik a nagyvárosban a tévét, az nem azt jelenti, hogy vidéken nem ez az egyetlen szórakozás a legtöbb embernek. Egyébként télen ennyi, nyáron valamivel kevesebb.
 • merienn

  Az egy dolog, hogy Ön és 10 másik barátja nem nézi. De van még másik 9.800.000 ember az országban. Tudja, pár éve mindenki csak a NatGeot és a Spektrumot nézte saját elmondása alapján, ma sikk tagadni a tévénézést. Két év múlva majd a Facebook lesz ciki (bár ami rajta van már most is az.)

 • Paranojja
  Sosem értettem, ezt a paranoid hozzáállást 🙂 Titkos ügynök vagy? Akkor mit izgat, ki mit gyűjt rólad? Aki valódi adatot akar gyűjteni: CIA, TEK, maffia stb. nem ilyen gyerekes módszerekkel teszi, mint a sütik és előzmények…

  Ezekkel olyan reklámokat jelenítenek meg, amilyen az érdeklődési köröd. Jó a usernek? az oldalaknak, cégeknek? gazdaságnak? Persze.

  A titkosszolgálatok nem fizetnek ilyen infókért, simán feltörik minden adatodat, rád állítják a kémműholdat, bepoloskáznak, lehallgatnak stb.

  Ha valakinek meg nem tetszenek az ingyenes szolgáltatásokkal járó információ átadások, akkor fizessen mindenért. kíváncsi vagyok, hányan élnének ezzel? 🙂

  Megjegyzem, a te ingyen wp oldalad is használ sütiket, és adsz át adatokat a googlnek is a userekről. miért nem tiltod? Jah, mert enélkül nem működik az oldalad!

  Cserében halom vállalkozás épül erre, a tied is! 🙂

 • Vazzup
  “Ilyen infókért titkosszolgálatok egy vagyont fizetnének és nem biztos, hogy nem teszik meg.”

  WTF? :O Ez igy egy pottyet durva vad. Barmilyen infoval ala tudnad ezt tamasztani? Vagy csak kispolgari paranoia?

  Itt el lehet olvasni, hogy mikor es mire hasznalja a Google a rolad eltarolt adatokat: privacy.google.com/

 • szocske
  attól félek, hogy amíg nincs meg a magazin nehéz lesz hirdetőket szerezni a látogatottsági adatok nélkül, vagy a kiszamolo.hu látogatottsága elég szerinted referenciának?
  Egyébként fenntarthatóság esetleg kertészkedés témakörben szívesen beszállnék, nem vagyok ugyan profi, de annál lelkesebb 🙂
 • Emese
  Vannak háztartások, ahol gyakorlatilag egész nap megy a tv háttérzajnak. Lehet nem úgy nétik, hogy ül előtte, de hallja, és időnként két rántás krverés között odapillant. Szerintem teljesen reális a napi 5 óra
 • Kaizen
  Érdekességként megtaláltam az összes jelszavamat is. Van egy Google Smart Lock, ami alapértelmezésben be van kapcsolva.
  elérése: myaccount.google.com/security
  Mentett jelszavaknál találod és ott tudod kikapcsolni.
 • Homer

  Amit felhoztál érveket, az paranoiának számít. Próbáld meg a google helyébe képzelni magad, és úgy mérlegelni, hogy mire használnád mindezt az infót. Illetve elolvasni a google privacy szerződését.
  Hirdető cégek legkevésbé se akarják kiadni, annak ellenére, hogy érdekes módon legtöbben azt gondolják ez a legnagyobb veszélyforrás az interneten. Ezzel csak a megítélésüket rombolnák. Lásd Apple vs FBI eset, ami mostanában volt. Titkosszolgálat nem kér pénzt csak el próbálja venni, Apple meg azon volt, hogy még csak oda se tudja adni az igazán személyes infókat.
  Ezzel elsődleges céljuk a hatékonyabb reklám, illetve a második legfontosabb szempont a szolgáltatásfejlesztés (saját honlapon csak). Ami ellen igazán védekezni kell a neten, az a kíberbűnözés. Már gyakoribbak, mint a zsebtolvajok az utcán. Ha valamit veszünk, akkor alaposan mérlegelünk, nem első reklám alapján veszünk.
 • Paranoid
  A korábbi keresések, nézelődések rögzítése, majd jó pénzért történő eladása erkölcsileg milyen dolog (persze jogilag biztosan meg van oldva)? Ma pont olyan reklám ugrik fel, ami engem potenciálisan érdekelhet, holnap majd a kormány felvesz egy bizonyos listára csak azért, mert hetente megnézem a kurucinfo-t/nol-t/mno-t?. Miért van rendben, hogy egy cég (ami hazánkban nem kíván adót fizetni) kb. mindent tud rólunk: hogy hova megyünk éppen (maps), mikor kivel találkozunk (calendar), mi érdekel minket (google), milyen felnőtt tartalom a preferenciánk, miről irkálunk egymásnak (gmail), milyen vidot nézünk meg (youtube)/stb. (folyt)
 • Paranoid
  Ez a hatalom még egy választott kormány kezében is húzós, nemhogy egy profitorientált cég kezében. Persze ilyenkor mindig lehet mondani, hogy mennyi terroristát/pedofilt/stb. kaptak el ennek köszönhetően. Azt is a pofámba szoktam ilyenkor kapni, hogy akkor ne használjam a google-t. Pont ez a lényeg: nem lehet megkerülni. Ha okostelefont veszel, mert út közben is meg szeretnéd nézni a leveleidet, akkor (ha androidos készüléket veszel) ott a google, és erőszakosabban nyomul, mint a microsoft (és ez nagy szó). Lehet, hogy ki lehet kapcsolni, hogy az adataidat ne használja fel reklámozásra, de hogy ő ezektől megválna, teljesen hihetetlen.
  Ez már az 1984 világa, csak ma még nem jönnek érted, ha a ‘rossz’ honlapokat nézed.
 • Kiszamolo
  Vazzup, nem tudom alátámasztani és nem is azt mondom, hogy (most még) biztos ezt csinálják. (Bár az összes hasonló szolgáltatónak kell hátsó kaput hagyni a rendszerében, ahol a titkosszolgálatok ki-be járhatnak, talán másfél éve volt ebből nagy botrány. Először mindenki tagadta, aztán kiderült, hogy na jó, tényleg így van. Igen, persze, most még csak a terroristák meg a pedofilok miatt, tehát kifejezetten hasznos, meg minden.)

  De az emberek nagyon naivak. Azt gondolják, soha senki nem fog jönni, aki majd vissza akar élni ezekkel az adatokkal. Mintha az egész XX. század nem diktátorokról és diktatúrákról szólt volna és néhány jelenlegi vezető még Európában is nem szívesen lépne a “nagy elődök” nyomába, ha lehetősége lenne rá.

  Ha pedig valaki diktátor akar lenni, ma olyan eszközök vannak a kezében, amiről az összes múlt századi őrült még csak nem is álmodhatott. Mindenkiről mindent tudnak, még azt is, hol és mire költötte a pénzét, mit nézett meg és olvasott el, mire keresett rá és mihez szólt hozzá és mit és a többi.

  Hasonló téma: //kiszamolo.hu/a-vilag-keszpenz-nelkul/

  A google legújabb fejlesztése (trip, vagy minek hívják) konkrétan a leveleidet olvassa át, akartál-e valahová utazni, vagy beszélgettél-e valamelyik országról vagy városról és oda ajánl utakat és lehetőségeket.

  Egy ilyet csinálni akárcsak 10 éve is lehetetlen lett volna. Na nem technikailag, hanem hogy az emberek szó nélkül tudomásul vegyék, hogy egy gigacég még a leveleiket is átolvassa, csak hogy még több reklámot lenyomjon a torkukon.

  Ma már senki nem is tiltakozik ellene. Holnap vajon mit kell majd ugyanígy tudomásul venni?

  De ez a cikk nem erről szól és nem is hangulatkeltés a célja. Pusztán csak meg akartam mutatni, hol tudod törölni az adatokat magadról. Csak ha már szóba került a paranoia, leírtam, hogy a naivságot már sokan sokszor megbánták az elmúlt akár csak 100 évben is.

 • Kiszamolo
  Szocske, már beszéltem ügynökséggel, csak jegelödik a téma.

  Az első pár hónapot és pár milliót a saját zsebemből állnám természetesen, de azt azért látnom kell, hogy 4-5 hónap után legalább önfenntartó lesz az oldal.

 • ügyvéd
  Nagyon egyszerű a megoldás: Tor!
 • Péter
  Itt meg lehet nézni, hány esetben adott ki a google személyes információkat a magyar hatóság kérésére (eddig kb soha).
  google.com/transparencyreport/userdatarequests/

  Én nem aggódom különösebben az összegyûjtött adatok miatt. Kb egy senki vagyok, egy kis zaj az óriási adatdzsungelben, cserébe viszont személyre szabott szolgáltatásokat kapok, amik valóban hasznosak. Pl a google maps az email-jeim alapján kitalálja és megmutatja a térképen a hotel foglalásomat az idôponttal együtt. Vagy bármikor visszakereshetem, hogy pontosan merre jártam egy adott napon. Ez már többször segített, és nem hiszem, hogy rajtam kívül bárkinek érdekes lehet. Ha meg mégis én lennék egyszer a diktatúra ellensége, más módon fognak nyomozni utánam, a google messze nem a leggyengébb láncszem. Elôbb fognak pl egy magyar internet- vagy mobilszolgáltatónál próbálkozni.

 • komisz_kolok
  Persze, mikor torloni akarom az adatokat, egy technikus csak az en kedvemert leballag a pincebe, elokeresi a szalagon, egyeb modon archivalt adataimat, kitomoriti az egeszet, torli ami ram vonatkozik, visszatomoriti, visszairja az archiv tarolora. Hihetoen hangzik. Biztos nem az van, hogy egyszeruen beallitjak a “neMutassukJoenakAzAdatokat” flag-et 😉

  En sem ertem amugy ezt a paràt. A facebookon megosztasz minden xart, hozzaszolsz, likeolsz. Az nem gàz? Miert gondolod, hogy barkit erdelel? Amig nem vagy terrorista-bunozo-pedofil, mit zavar? Ha meg van valami terrortamadas, mindenki arrol sir, hogy miert nem tudtak elore a titkosszolgalatok. Szerintem ha egy eletet meg lehet menteni ezekkel a modszerekkel, mar megerte.

 • Jenő
  1. “Sőt, olyanon is gondolkodom, hogy valami magazinfélét csinálni, de azt már nem egyedül. Ehhez az ötlethez egyelőre még hiányoznak a hirdetők. De ezt tényleg csak így zárójelben”
  – Mint tájékozott ember, bizonyára te is jól tudod, hogy a weben hirdetni amúgy elég halott ügy, ad blocker ide, vagy oda. A podcastban hirdetés viszont remekül működik. Épp most volt erről egy elemzés a kedvenc podcastomban (link)

  2. “Tudom, nem pénzügy, de nagyjából mindenkit érint, aki használja a Google szolgáltatásait.”
  – Legalábbis, aki folyamatosan be van jelentkezve a Google fiókjába a szokásos böngészőjéből. Aki androdidos telefont használ, annak lesznek nagyobb problémái is (hwsw.hu/hirek/55529/android-ransomware-zsarolovirus-biztonsag-virus-vedelem.html)

  3. “Egyáltalán örülj annak, hogy az orrodra kötik, mit tudnak rólad és van lehetőséged…”
  – Jogállamban élünk, legalábbis EU-s szinten,ez alap

 • TT
  Aki nézi a House Of Cards c. sorozatot, az tudja, hogy milyen hasznosak az ilyen adatok mondjuk egy politikai kampány során. Elvégre a kampány is csak hirdetés és ha tudod, mit akarnak hallani a választók, azzal jelentősen nőnek az esélyeid.
 • Jenő

  “De hány olyan szolgáltatás van, ami úgy gyűjt rólad infót, hogy nem közli veled?”
  – Minden szolgáltatás közli veled. Úgy hívják, privacy policy. Check this out: “how to read privacy policy fast”

  @paranojja
  “Ha belépek az iszlám államba, akkor törölni fogom, addig miért is fontos ez?”
  “Sosem értettem, ezt a paranoid hozzáállást 🙂 Titkos ügynök vagy? Akkor mit izgat, ki mit gyűjt rólad?”
  – Check this out: “nothing to hide argument,”, ill. “criticism to nothing to hide argument”

 • GRatta
  Az emberek naivságára pont a “paranoiázó” kommentelők adják itt a legszebb példát. 🙂
  Leírják az adatvédelmi nyilatkozatban, mire használják az adataidat? És hogyan tudod ellenőrizni?
  A google-t, facebook-ot csak a hatékonyabb reklámok érdeklik? Most még lehet, bár már kezdenek kacsintgatni a politikai felé. A gazdasági befolyás megszerzése után általában felmerül az igény a politikai hatalomra is.
  Az is vicces, hogy egyesek elhiszik, hogy a titkosszolgálatok legfőbb célcsoportja a terroristák meg a maffia… abban az országban, ahol pár évtizede milliós nagyságrendben voltak besúgók, akiket azóta is véd a hatalom pártállástól függetlenül. Sajnos ez a “fejlett nyugati demokráciákban” sincs másképp. Ahogy a hivatalos szervek mellett magáncégek is érzékeny adatokat tárolnak, ez csak romlani fog. Elég csak megnézni, hogyan cenzúráz a fb, youtube saját politikai meggyőződésük szerint.
 • GRatta
  A google-nél a legizgibb egyébként, hogy a dashboardon tárolja a jelszavaidat. Ha egyszer feltöri valaki a google fiókodat, rámegy a dashboardra és 1-1 kattintással megnézegeti más szolgáltatóknál használt jelszavaidat is. Nagyon jó… csak elmagyarázhatnák, hogy ez hol érdeke a felhasználónak.
 • kridli
  már 10 éve is “olvasta” a leveleket a google, és felhasználta a hirdetésekhez.
 • Zabalint

  Szerintem a trend a lényeg. Az én ismerőseim között is alig akad, aki TV-t néz, és nem csinálnak belőle cikiségi ügyet, nem ezért. Ami lényeges, hogy ugyanezek 10 éve még néztek TV-t. És nem csak diplomásokról van szó.

  Másrészt ha azt látod, hogy kiszűrődik egy ablakon, hogy ott egy TV-t néznek épp, akkor egyáltalán nem biztos, hogy TV adást néznek, simán lehet, hogy valami stream vagy letöltött film egy okostv-vel, home theatre PC-vel, vagy androidos “okosítóval”.

  Sokan szerintem ma már csak azért fizetnek elő kábeltv-re, mert csomagban alig drágább, mint csak az internet, és néha azért még nézik, de egyre kevesebbszer.

  Amúgy csak abba kell belegondolni, hogy nemccsak a középréteg netezik egyre többet. Valahonnan meg elmegy az idő.

 • Tinaturner
  Merienn: nem arról van szó h sikk vagy ciki, hanem h olyan alacsony értéken van a műsorok minősége h nem nagyon van értelme nézni. Persze lehet amiatt is van h olyan versenytárs jelent meg a piacon mint az internet, ahol sokkal egyszerűbben hozzájutsz ahhoz ami érdekel, változatosabb formában. Ill sokaknak nincs is 5 óra szabadideje naponta. Pl aki dolgozik. Vágom h ez kb 3 millió ember csak 🙂 de mondjuk felkelsz, reggeli, utazás, meló, utazás, bolt, foglalkozol a gyerekkel, elmész sportolni, vacsora, foglalkozol az asszonnyal 🙂 alvás. Mikor néznél tvt?
 • Zabalint
  Amúgy átlagemberként szerintem is túlzás az ilyen követés miatt aggódni.

  Ugyanakkor szerintem ez még sokat fog fejlődni, reklámozásra szerintem még nem elég hatékony. Ha pl. nyaralásra keresek szállást, akkor már foglalás után kezdi el ugyanazt vagy hasonlókat reklámozni, pedig az olyankor épp olyan téma, ami már nem érdekel. Ugyanez ha mondjuk laptopot veszek. Ha kicsit fejlettebb lenne, akkor figyelembe venné, hogy ha már foglalatam booking.com-on, akkor ne ugyanazt ajánlgassa.

  A másik, hogy idővel ahogy tökéletesedik az algoritmus, eljutunk oda, hogy a hirdetőknek bukás az egész. Ugyanis egy adott ágazatban mindenki hirdetni fog, és a Google meghatározza, hogy melyik márka melyik usert vonzhatja. Így eleve mind azokat a vevőket kapja, akik nagy eséllyel amúgy is náluk kötne ki, pedig a céljuk a reklámmal az átcsábítás is lenne.

 • Kiszamolo
  kridli, persze, de elmondani nem merte. Most már ficsör lett belőle.
 • kridli
  “hol érdeke a felhasználónak?” Ott érdeke, hogy ha egyszer rákattintott a böngészőjében, hogy mentse el a jelszavát egy oldalon, mondjuka laptopján, akkor az működni fog a telefonján meg a tabletjén is. Meg akkor is ha újratelepíti a laptopját, vagy lecseréli a telefonját. Nekem például ez jó, és ki is használom. Nyilván netbanki vagy egyéb szenzitív jelszavakat nem tároltatok, de azt egyáltalám nem jegyeztetném meg a böngészővel, offline sem. Akinek meg nem tetszik, az ne jegyeztessen meg jelszavakat a böngészőjével, ennyi.
 • Zabalint

  Semmi köze ennek a műsorok minőségéhez. A neten is megvan ugyanaz a színvonalú tartalom, idővel azok az emberek is átállnak rá, akiknek az volt az igényük. Emellett még jelentős csoport a sportnézők, de szerintem 5 év múlva azt is online fogja nézni a többség.
 • kridli
  azt nem tudom, hogy elmondani merte-e, már nem tudom anno mi volt a kommunikációjuk (bár a privacy feltételekben biztos benne volt, külünben nagy balhé lett volna belőle), de tapasztalati úton teljesen egyértelmű kellett legyen minden gmail felhasználónak, hogy a levelei alapján (is) kapja a hirdetéseket.
  De tényleg nem is értem ez miért baj. A levelek úgyis ott vannak náluk, ha félti az ember, hogy majd egyszer valaki gonosz ahhoz hozzáfér, ahhoz nem tesz hozzá és nem vesz el, hogy hirdetésre használja a google. Ennyi erővel akkor nem kellene ott tárolni az e-mail-eket. De akkor hol is tároljuk? Nyilván ilyen elven semelyik másik ingyenes szolgáltatónál, akkor legyen egy fizetős szolgáltató. Ott mivel is lenne nagyobb biztonságban? Maradt az, hogy mindenki üzemeltessen saját e-mail szervert…
 • Boca
  A legtöbb embert tényleg joggal nem érdekli ez az egész, de mondjuk ha közszerepet akarsz vállalni v civil szervezetben aktívkodni, akkor már mindjárt nem mindegy h a titkosszolgák mit tudnak rólad.
  Minden site használ cookie-kat, itt a mennyiségről és az összekapcsolható adatok köre az érdekes.
  Az h a google és facebook egyébként alapvetően célzott hirdetésekhez használja az adatokat, nem zárja ki h kiadja titkosszolgáknak, ld. kritikus cégméret.
  Azt h ezt megtették-e és milyen mértékben, meg lehet nézni a Snowden interjúkból.
  Az pedig szintén nem releváns h a titkosszolgák egyébként élnek a lehallgatás, műholdas megfigyeléssel is. Ez nem jelenti azt h ne élnének ezzel IS, ráadásul sokkal könnyebben hozzáférhető milliók adataira vonatkozóan.
  Engem egyébként nem zavar az adatgyűjtés, nem törlöm a google-nél sem, de nem árt tudni a következményeket.
 • A kulcslyuk szelleme
  OFFtopic: feedly-t használok a cikkek és a kommentek követésére, de azt tapasztalom, hogy csomó komment nem jelenik meg a feedly-ben, csak azt látom, hogy valaki reagált egy korábbi kommentre, amit én nem olvastam. Tapasztalt más is hasonlót?
 • Lazio
  A titkosszolgálat, paranoia stb. témához:

  A Google, Facebook, Apple stb. cégektől kapott adatok inkább csak kényelmi extrák az USA titkosszolgálatai számára. A titkosszolgálatok amúgy is megszerzik rólad, amit akarnak, legfeljebb több munkát igényel. Címszavak: ECHELON, NSA, NarusInsight.

  Egyébként az határozottan érdekes tud lenni, amikor emberek a Google-től rettegnek, miközben a Google szolgáltatásait egy “Windows 10” nevű kémszoftverről használják, na meg egyébként önként átadják az életük történetét pl. a Twitternek és a Facebooknak.

  Még egy dolog: a titkosszolgálatok eleve kiemelt figyelmet fordítanak az olyan emberekre, akik rákeresnek bizonyos, privát szférát védő szoftverekre. Márpedig ezen az alapon könnyen lehet, hogy a Big Brother eleve felfigyel az olyan felhasználókra is, akik aktívan törölgetik a “nyomaikat” a Google, Facebook stb. helyeken.

 • Orbán János

  Csekkoltam, elég komplex téma, sok olyan kulcsponttal, amin lehet vitatkozni, pl ilyenek:
  – Snowden, Robin Hood stb témája
  – Anne Frank, homoszexualitás stb. témaköre: volt időpillanat, amikor hasznos volt kussolni róla, utána kiderült, h igaz és normális
  – ha vmit titkolsz, akkor nem kapsz róla külső kritikát, úgymond nem megy át a valóság tesztjén, tehát nem biztos, h megállja a helyét a valóságban
  A fentiekre egy tesztet ismerek, ami eldönti, h melyik megközelítés igaz és hasznos, melyik nem: az evolúciós logika, szűkítve: a matematika és a tudományos megközelítés tesztje, a többi csak mesterséges pánik-generálás és összeesküvés-elmélet.
 • Gábor
  Nálunk ez pont így van, akárcsak a szüleimnél, hogy gyakorlatilag egész nap megy a tv háttérzajnak , elnyomva az utca, netán a szomszédok apró zaját, neszét. (pedig ha nem menne sporolnánk a villanyszámlán)

  Gyüjtik az adatokat? Hát gyüjtsék, ma már ez elkerülhetetlen, már onnét gyüjtés van, hogy ha nyitunk egy bankszámlát, veszünk gy telefont, autót..stb. Ez, ezzel a korral jár, de ki lehet lépni ebböl, el lehet menni pld Alaszka kies vidékeire megélni (ugyis divatossak ezek a dokumentum filmek), ami müködik is amíg az embernek nem kell orvosi segitség 🙂

 • esattila

  re offtopic
  A feedly-nél nem, mert azt nem használom. 🙂

  De ugyanez van a theholdreader-nél és a netvibes-nél is. ( Igazán sajnálom, hogy a google eltemette a google reader-t… )

 • reader
  “Bár az összes hasonló szolgáltatónak kell hátsó kaput hagyni a rendszerében, ahol a titkosszolgálatok ki-be járhatnak, talán másfél éve volt ebből nagy botrány.”

  Azért téves infókat nem kellene terjeszteni. A google megmondta, hogy nincs náluk backdoor, az nsa úgy jutott náluk adatokhoz, hogy lehallgatták az adatcenterek közötti vonalakat, amiket azóta le is titkosított a google.

  Nincs olyan hátsó kapu, ahol ki-be járhatnak, viszont hivatalos bírósági felszólításra ki kell adniuak adatokat, de ez nem backdoor, és ezeket közli is a google, hogy hány megkeresést kapott a különböző kormányoktól, ahogy már fent is linkelték:
  google.com/transparencyreport/userdatarequests/

 • Zsolt
  ha levéltitkot akarsz, akkor fogsz egy A4-es lapot, és kiskezeddel megírod, borítékolod, rányomod a pecsétedet viaszból, aztán feladod. ezt kb nem fogják lehallgatni egykönnyen, túl nagy macera.

  ha mégis digitálisan kommunikálnál, akkor fogsz egy titkosító levelezőprogramot, aszimmetrikus kulcsú titkosítással kódolod a címzettnek és elküldöd neki, majd ő visszafejti saját kulcsával és elolvassa….

  ja? hogy az átlag user ilyet nem tud? nem szórakozik mindenki ilyesmivel? hát kérem… a titkoknak ára van 🙂

  az egy nagyon naív feltételezés, hogy az emberek által épített rendszerekben ne lenne visszaélés…. az olyan emberszerű dolog.