Balhé a reptéren

Ha szoktál repülővel utazni, tudod, hogy ha vásárolsz a reptéri boltokban, mindig elkérik a beszállókártyádat és beolvassák a pénztárnál.

Ennek látszólag nem sok értelme van, legalábbis nehéz okot találni, miért csinálhatják, hiszen azon a területen már eleve csak azok tartózkodhatnak, akik elutaznak.

Most kiborult a bili Angliában, kiderült, hogy azért csinálják ezt a boltok, mert az Európán kívülre utazók után elegánsan visszaigénylik a forgalmi adót, csak ezt éppen elfelejtik odaadni a vásárlónak (őt illetné ugye, hiszen ő hagyja el az Unió területét, nem az üzlet). Így évi pármillió fontot keresnek tisztán csak az áfa visszaigénylésével.

Lett is nagy felháborodás Angliában, talán még szabályozás is születik, hogy nem nyelhetik le a boltok a vásárlóknak visszajáró áfát.

Kíváncsi vagyok, ez mikor ér el Magyarországra.

Addig is nyugodtan tagadd meg a reptéren, hogy elvegyék a beszállókártyádat, semmi közük hozzá, hová utazol, kivéve, ha vissza akarják neked adni a forgalmi adót, ami ugye 21,3% kedvezményt jelentene idehaza az egyébként is igen magas vételárból.

Share

25 hozzászólás

 • Zabalint
  Lutonban az egyik boltban úgy csinálják, hogy az automata pénztárak csak akkor engednek a végén fizetni, ha előtte beolvasod a “beszállókártyádat” (ami a legtöbb esetben csak egy nyomtatott oldal). Én mikor venni akartam egy vizet, sehogy sem tudtam beolvasni, így feladtam, beálltam a hagyományos pénztáros sorba, ahol közölték, hogy menjek az automata pénztárakhoz. Mondom, hogy nem olvassa be a gép a jegyemet, erre bizonygatja, hogy pedig beolvassa. Közben persze látom, hogy 2-3 alkalmazott segíti az utasokat, mert mindenki szív a beolvasással, az alkalmazottak is csak sokadszorra tudják beolvasni…
 • Zabalint
  De legalább már tudom, miért csinálják (az csak mellékzönge, hogy szar az olvasójuk).
 • Stanlee
  Munchenben a T1-en tobb reszleg is van, egy reszuk Europan kivulre utazik, itt minden egyes boltban elkerik a beszallokartyat – egy uveg viz eseten is. Azokban a reszlegekben, ahol csak Nemetorszagon beluli jaratok indulnak, nincs kartyaelkeres. A T2-n mar rafinaltabbak, ott csak akkor kerik el a kartyat, ha velelmezik, hogy nem Nemetorszagon belul utazol, tehat ha nemetul beszelsz veluk akkor nem kernek semmit se, de ha azsiai vagy, akkor mindig kell nekik a kartya. Egyszer egy hosszabb sorban alltam, Manchesterbol jottem vissza a Singapore Airlines jarataval, akik tovabbutaztak, ugyanabban a boltban elottem vasaroltak be, az egyik utas direkt kerte az AFA visszaigenyleshez szukseges papirokat, meg is voltak lepodve a penztarnal, a tobbiek nem akartak semmit se visszaigenyelni, de kellett a beszallokartya, en nemetul beszeltem a penztarossal, tolem csak a penzt kerte el 🙂
 • L70
  Emlékszem még, amikor 2004-ben az EU belépés előtti hetekben vettem piát az amszterdami reptéren, és a pénztáros mondta, hogy még szerencsés vagyok, mert nekem olcsóbban tudja adni. Akkor a hollandok rendesen odaadták az ÁFA-t.
 • Szemenkár Viktória
  A Liszt Ferenc repülőtéren is megteszik ugyanezt. Feléjük jelezte már valaki hogy ez nem ildomos? Idén májusban történt.
 • szocske
  Sajnos nem emlékszem melyik országokban, de több helyen is láttam az elmúlt években, hogy két ár van kiírva minden termékre, az egyik az áfa nélküli, EU-n kívüli utasok esetén, és ezt jelzik is az árak megadásánál.
  Ha kiírják, akkor gondolom nem nyelik be, hanem a vásárló kapja a csökkentett árat.
 • András
  A krakkói reptér aprócska duty free shopjában kétféle ár van kiírva az alkoholos italokra: EU-n belülre utazóknak drágább, azon kívülre jóval (töményeknél akár 50%-kal) olcsóbb. Ott azért kérik a beszállókártyát, hogy tudják, melyik vonatkozik rád. Ehhez képest tényleg “érdekes”, hogy a nagy reptereken mindennek egyféle ára van, és kész…
 • nnk
  Még ilyet! Szerencsére én nem szoktam vásárolni a reptéren, max egy pohár sört, ahhoz nem kérték el a kártyát…
 • Oscee
  Lengyelorszagban en is ket arra emlekszem es USA-ban is joval olcsobban vettem pl. alkoholt, mint a bolti ar lett volna. Talan Izraelben is ket ar volt kiirva, de erre nem eskudnek meg.

  Itthon nem tudom, hogy megy, sosem vasaroltam meg duty freeben kifele utazaskor 🙂

 • kispista
  duty free meg mehrwehrsteier mond még valakinek valamit? 🙂
  a duty freeben elvileg nem kellett áfát fizess, ezért duty free, a régi osztrákos metrós bevásárlós időkben pedig a mehrwehrsteiert, azaz az ÁFÁ-t úgy tudtad visszakapni, ha a határ osztrák oldalán lepecsételted a papírokat, hogy az árut kivitted, persze ekkor a magyar vámosnak meg be kellett vallanod az elvámolni való és áfafizetésre kötelezett árut, amire személyenként volt valami limit, ezért vittük a nagymamát “ballasztnak” mindig, hogy 4-en legyünk és ez a limit kellően magas legyen 🙂

  Tehát nem értem ezt a két dolgot, ha a duty free üzlet nem kötelezett áfa fizetésre akkor miért fizettetnek áfát bárkivel is, ha meg áfát kell fizessen akkor meg mindenkinek az áfás árat kell kifizetnie, max a papírok (számla, vámos pecsét, stb) alapján később visszaigényelheti azt. Vagy hogy van ez?

 • kridli
  szerintem ez az EU csatlakozás óta van így. Ha magánszemélyként veszel EU-n belül bármit, akkor az adott ország ÁFÁ-ját kell kifizetned, nem igényelheted vissza, ezért a reptéri duty free boltok hirtelen nem duty free boltok lettek, mert ha EU-ba mész tovább, akkor ki kell fizetned a helyi ÁFÁ-t. A román határokon is volt régen egy csomó duty free bolt, rohadt olcsón lehetett alkoholt és cigit venni (mivel jövedéki adó sem volt rajta), de a románok eu csatlakozása után ezek megszűntek.
 • B
  Szivesen latnek egy repteri dolgozotol kommentet, mert bar a csalast elhiszem, a beszallokartya elkeresenek csak lehet meg racioja. Pl ott dolgozok es utasok kozott is a beszallokartya a kulonbseg. Ki fogom probalni, de garantalt a pofaraeses. Majd beszamolok rola.
 • Kiszamolo
  B, s az ott dolgozó miért ne vehetne bármit a boltban? Már régen nem adómentesek a reptéri boltok, csak közönséges üzletek Váci utcai árakkal.
 • kispista
  @kiszamolo hát ezaz, ezt nem értem, ha közönséges boltok, akkor mi az hogy ők, mármint a bolt az áfát nem fizeti be? Ilyen nincs. Ha van egy boltom és eladok valamit akkor az áfával növelt bruttó értéket kapom a vásárlótól és az áfát én, mint eladó fizetem be. A vásárló meg ha bizonyítja, hogy kivitte az országból az árut akkor visszaigényelheti a magyar áfát, a célországban meg befizetheti az ottani áfát. Szóval nem értem, de mindegy, nem is nagyon érint csak kíváncsiságból kérdezem.
 • Stanlee
  Direkt megneztem, hogy mit irnak MUC-ra, a weboldalukon szepen le van irva, hogy mindenki 19%-os afa-t fizet, majd ha nem EU lakhellyel rendelkezik es kiutazik az EU teruleterol, akkor elslattyog a vamra, elintezi, hogy a cuccot levamoljak neki (vagyis a kivitelrol a papirokat lepecsetelik neki), utana pedig kitolti a papirokat, hogy az afa-t visszaigenyli, majd eljuttatja azt a Global Refund-hoz, akik visszaigenylik, es egy kis ugyintezoi dij fejeben elutaljak, vagy kifizetik neki cash-ben az afa-t. Nincs olyan, hogy a kereskedo az olcsobb arat szamolja a nem EUs utasnak, mindenkinek ugyanaz az ar van. Szoval ebben a rendszerben kellett talalni egy olyan hibat, amit ki lehet (legalisan) hasznalni az afa visszaigenylesre. Van ra tippem, hoyg ezt hogyan oldottak meg, de az mar kozokirat hamisitasnak minosul.
 • Györgyi
  Mindig vásárolok a reptéren (apró ajándékokat a vendéglátóknak/itthoniaknak, olvasnivalót az útra, kaját stb.), és még sosem kértek tőlem beszállókártyát. Van valami összeghatár, ami felett elkérik?
 • András
  Amúgy eddig naivan arra tippeltem, hogy statisztikai célból kérik a beszállókártyát, hogy kiderüljön légitársaságokra és/vagy úticélokra lebontva, hogy mennyit költenek a reptéren az utasok. A reptér meg jobban fogja “szeretni” (pl. díjkedvezménnyel) azt a társaságot, ami jól tejelő kuncsaftokat hoz.
 • Kovács Norbert
  Franciaországban szálltunk repülőre pár hete. Családtól különválva elmentem vizet venni. Beszállókártyák a páromnál voltak a táskában. Nem tudtam kifizetni a vizet, azt mondta a pénztáros, hogy addig nem nyílik ki a pénztárgép amíg nem húzza le a beszállókártyát.
  Ott hagytam és utána egy büfében simán megvettem kártya nélkül…
 • Zedder

  Ennyike, lehet öntudatosnak lenni, meg jogszabályokat idézni az egybites eladólánykának, ha neki megmondták a főnökei vagy a rendszer eleve nem is engedi a boardingpass nélküli vásárlást, akkor kb. étlen-szomjan is halhatsz.

  Persze ez sarkítva van, mert a büfékben-éttermekben nem kérik a kártyát. De last minute hűtőmágnest nem fogsz venni.

 • Fisk
  Malmöben most júniusban nem engedtek nekem semmit sem venni a reptéren, mikor kiderült, hogy nem az EU-n kívülre utazom. Néztem nagy szemekkel, hogy mivan…de most már értem. (mondjuk a svédekről pont nem ezt vártam)
 • L70

  Skandinávia a zugívók Mekkája. Az olsoi reptéren van a csomagkiadás mellett egy piabolt. A helyiek 15 perc alatt bevásárolnak néhány hónapra elegendő töményt, és ott csörömpölnek vele, míg várják a csomagjukat. Vicces látvány és zene 🙂

  Ott valamiért hazaérkezéskor vesznek egy csomó piát.

 • Géza
  én azt tapaszaltam, hogy a klasszikus (egykori tax free) shopok kérik a beszállókártyát, ahol a tipikus választék az ital, dohány, édesség. Az egyéb üzletek nem.

  Jellemzően a dohányra más szabályok vonatkoznak EU-n belül és kívül, mind a mennyiségre, mind az árra, itt jellemzően két ár van feltüntetve. De hogy ez miért nincs így az italok, és egyebek esetében, azt sosem értettem.

  Arra is gondoltam, hogy így akarják kizárni a személyzetet a “tax free” vásárlásból. Korábban tapasztaltam, hogy megjött a Malév gép az adott reptérre, és amíg a fordulóra felkészítették, addig a személyzet bevásárolt a tax free-ben. Gondolom, ez egy kis jövedelem-kiegészítés volt. Mondjuk ez igazából a légitársaság image-t rombolja, úgyhogy az lenne a logikusabb, ha ők tiltanák ezt, és nem a shop üzemeltető. Ráadásul a mai gépek gyorsabban fordulnak, úgyhogy ez amúgy se nagyon tud már működni.

 • András

  Ez azért van, mert Norvégia nagyon durván megadóztatja az alkoholt. A reptéri bolt viszont még a vámhatár előtt van, úgyhogy ott az érkezők adómentesen (fél- vagy akár harmadáron) vásárolhatnak. Mondjuk jól be kell osztaniuk, hogy több hónapra elég legyen, mert 1,5 liter tömény a vámmentesen bevihető mennyiség. 🙂
 • olyan feri
  @kispista: mehrwehrsteier, az.
 • kispista
  köszönöm a segítséget!