Hitelkártya-adósság helyett

2015-09-03
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az eladósodás hatalmas csapda, amibe nagyon könnyű belecsúszni és nagyon nehéz belőle kikecmeregni. Különösen veszélyesek az állandóan rendelkezésre álló hitelkeretek, amiket pont azért találtak ki, hogy minél előbb bekapd a horgot.

A hitelkártyánál az összes visszatérítés is csak arra szolgál, hogy csali legyen azon a bizonyos horgon. Úgy spórolsz három százalékot egy tévé megvásárlásával, hogy közben 40%-os éves kamatot fogsz fizetni a hiteledre, ha egyszer nem tudod időben visszafizetni a teljes összeget.

Ugyanilyen veszélyes játék a folyószámla-hitelkeret, mert túl könnyűvé teszi, hogy mínuszba kerüljél akár minden hónapban. Nem telik el sok idő és a fizetésed csak arra lesz elég, hogy mindig egy kicsit rátölts a menthetetlenül mínuszos egyenlegedre és fizesd az évi 22-30% kamatot a fél-egymilliós tartozásodra egész évben. Igen, jól számoltad, az akár 300 ezer forintot is jelenthet évente.

Sőt, egy időzített bombán ülsz, mert ha véletlenül elveszíted a munkádat, a bank érzékeli, hogy nem érkezik több munkabér és azonnal, egy összegben kéri vissza teljes tartozásod.

(A folyószámla-hitelkeretről ebben a cikkben írtam, a hitelkártya veszélyeiről többek között már itt és itt is. Ha még nem olvastad, érdemes elolvasni őket. Csak egy kérdés: tudod mennyibe kerül havonta egy 500 ezres hitelkártya-tartozás? Akár havi(!!) 30 ezer forintba is és úgy, hogy ettől az adósságod még csak nem is csökken.)

Mi a teendőd, ha szeretnél megszabadulni az adósságaidtól?

Az első, hogy próbálj meg ezektől az állandóan megújuló és nagyon magas kamatozású hitelkártya és folyószámla-hitelkeret tartozásoktól szabaddá válni.

Persze ahhoz, hogy ezt meg tudd tenni, ki kellene ezeket egyenlíteni.

Ezért ha (egyelőre) más lehetőséged nincs, nézz szét a bankok hitelkiváltásra kitalált személyi kölcsön ajánlatai között. Ezek között találsz 10%-os kamatozásút is (csak egy példa itt, de van több, tényleg érdemes körbenézned a piacon.)

Vigyázz, csak akkor ennyi a kamat, ha hitelkiváltásra használod. A kiváltandó hitel lehet másik személyi kölcsön, hitelkártya-tartozás, folyószámla-hitelkeret is, de például a házhoz hozós provident hitel nem.

Mit nyersz egy ilyen kiváltással?

Egyrészt évi 10-30% kamatot, ami már egy 500 ezres tartozásnál is bizony évi 50-150 ezer forint kamatnyereség. Az pedig nem kevés pénz évente.

Másrészt kiszámíthatóságot, a havi törlesztőddel tudsz kalkulálni. (Persze vigyázz, itt is emelkedhet a kamat, ha a mögöttes BUBOR kamat emelkedik.)

De a legfontosabb, hogy ki tudod fizetni a hitelkártya-adósságodat és a folyószámla-hitelkeretedet. Amikor ez megtörtént, apró miszlikbe vágd össze a hitelkártyádat és azonnal mondd fel a hitelkeretedet, nehogy még egyszer kísértésbe ess, hogy többet költesz, mint amennyit keresel.

A hitelkiváltás nem fog sikerülni, ha már rajta vagy a rossz adósok listáján vagy nincs minimálbért elérő jövedelmed sem. Ha egyik sem áll fenn nálad, érdemes megpróbálkoznod a hiteled újrafinanszírozásával. Nem olyan nagy dolog ez, nézd meg a fenti linket, látogass el a bankok honlapjaira, vagy menj be a különböző bankok fiókjaiba és érdeklődj a lehetőségekről.

Amire nagyon figyelj: soha ne a kamattal törődj, hanem az úgynevezett THM mutatóval. Ez mutatja meg a hiteled valódi költségeit. Lehet a kamat 0% és a valódi költséged 25% évente. Erről bővebben: A kamat és a THM

Ha ezt az írást olvasod és érint az ügy, akkor már a saját bőrödön megtapasztalhattad, hogy a hitel nem megoldja az anyagi problémáidat, hanem egyenesen a forrása az anyagi problémáidnak.

Ha sikerült megszabadulni a példában szereplő 500 ezres hitelkártya-adósságtól, mindjárt nem megy el 30 ezer forintod havonta csak kamatra és a hitelkeret-túllépési és egyéb büntetésekre. Egyből úgy fogod érezni, mintha 30 ezer forinttal többet keresnél.

A hiteltől való szabadulás egy hosszú út és fogjuk folytatni, de addig is érdemes megtenned az első lépést és ott lenn a gödör alján határozd el, hogy nem ásol tovább, vagyis soha nem lesz még egy hónap, amikor többet költesz, mint amennyit keresel.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, ahol megtanulsz mindent, amit a pénzről tudni kell 6 alkalom alatt, 25 ezer forintért, vagy kérj valódi pénzügyi tanácsadást.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló cikket is a blogon. Csatlakozz hozzánk a Facebookon: http://www.facebook.com/kiszamolo

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram