Folytatódik a zöld hitel

Túl sok ingatlan épül még, amit el kell adni valakinek, ezért az MNB úgy döntött, hogy tovább növeli az éves veszteségét (majd az adófizetők összedobják azt a rongyos évi pár száz milliárd forintot), de akkor is folytatni kell a zöld hitelt.

Úgyhogy további 100 milliárdos keretet határoztak meg, de szigorítottak a feltételen, most már 80 kWh/m2 primer energiaigény az elvárás, nem az eddigi 90 kWh. Tehát már nem elég a tízcentis hőszigetelés a 30-as téglára, hanem néhány centivel vastagabbat kell majd feltenni.

De a lényeg, hogy továbbra is düböröghet a lakásépítés, mit nekünk hat százalékos alapkamat. Ha igényelni akartál zöld hitelt, de kimaradtál belőle, akkor most újra kaptál egy esélyt. Érdeklődj a részletekről a bankodnál.

Új ingatlant vagy használtat? Hitelkalkulátorral

Share

41 hozzászólás

 • Adócsaló Vállalkozó
  Hát, ha négy év múlva überelni akarják az elmúlt időszak választási pénzszórását, akkor már most el kell kezdeni.
 • Névtelen
  Csak, hogy ne minden legyen fekete-fehér:
  “Az Eurostat legfrissebb adatai szerint Magyarország vásárlőerő-paritáson számolt bruttó hazai terméke 2021-ben megelőzte Portugáliáét, és 8 százalékponttal közelebb került az uniós átlaghoz, mint Szlovákia.”

  forrás:24.hu/belfold/2022/03/30/orban-viktor-ner-cimlapon-magyarorszag-kulpolitika-tolgyessy-peter-interju-2/

 • Husi
  @Névtelen. Remélem tudod mi van a “bruttó hazai termékben” és miért kiragadott az egész példa, amit írsz.
 • jami

  Inkább csak néhányszáz csókosnak még nem fogadták be a hitelkérelmét, amivel megveheti a másod-uncsitesójának a lakást. Vagy bárkinek, a lényeg, h jön a válságkezelés és még kell párszáz jó kamatú hitel, aztán jöhetnek az új feltételek. Másnak
 • Névtelen
  A GDP-re gondolsz?
 • BlaZember
  Ha már perec lesz, legyen minél nagyobb és látványosabb, hogy a Holdról, de Brüsszelből egészen biztosan látható legyen 🙂
 • Ddio
  @Névtelen: kontextusban kene nézni a dolgokat… tényleg olyan országgal hasonlítod össze Mo-t, ahol 20% a részaránya a turizmusnak es COVid idején meg nem volt ugye turizmus. Nagyon gyenge próbálkozás volt….
 • Energetikus
  Műszaki oldalról azért az energetikai szabályozás az nem ilyen egyszerű, hogy a 80 kWh/m2,év eléréséhez csak picit több hőszigetelés kell. Akinek eddig volt központi hőszivattyú/elég napelem, annak simán meglett volna a 80 is. Akinek nem, annak vert izzadva általában ki lehetett hozni a haz részleges beklimazasaval + H tarifaval. Ez nem fog menni 80-as követelménynél, itt ez nem pár centi plusz hőszigetelést, hanem új gépészetet jelent.
  Szoktunk csinálni variációkat a zold hitel kritériumok teljesitesere kivitelezoknek építész tervek alapján, azokat az ügyfelek elé rakják és talán nem meglepő módon kb mindig a legolcsóbb megoldás nyer (részlegesen beklimazni). Ennek akkor vége, a bekerülő többlet műszaki tartalom felára lehet hogy több lesz, mint a kamattámogatással elérhető nyereség.
 • LSV
  Én majd akkor szeretném megnézni a GDP összehasonlítást, mikor az autógyártók is megállnak (mert már egyre több gyárban van munkaidőkeret módosítás, műszakáthelyezés stb alapanyag hiány miatt -nem csak “csiphiány” de gyűrűzik be a többi alapanyag (mint műanyagok, alumínium, réz, arany stb) hiánya is-).

  Az óriási nyerés óta 10ft-ot esett a forint az euróhoz képest, mert a külföldi befektetők (gondolom George Serial) támadják a forintot, és nem is a várható teljesítményt árazzák be…

 • Tibor
  hogyan lehet a kapcsolatot felvenni veled/cegeddel?
 • Ábel123
  Kiváltás továbbra sem játszik?
 • Energetikus
  ha Miklós engedi, adhatok egy e-mail címet. Sőt, ha “lektorál” a gazdasági számításokban, esetleg bemutathatok egy cikkben egy ilyet, amiből kb. képet kaphat valaki, hogy a jelenlegi szabályozás mellett milyen lehetőségei vannak egy építkezésnél, ha Zöld Hitelt akar illetve ha nem akar. (kötelező megújuló részarányos 90 kWh/m2,év kontra zöld hiteles 80 kWh/m2,év)
 • Random épületgépész

  Sajnos szakmabeliként egyetértek. Mindig a legolcsóbb nyer. A műszaki tartalom többlet valóban borsos, egy közép-felső kategóriás hőszivattyú is 2,5 millió nettónál kezdődik, plusz szerelvények, csövezés.

  De pozitív csalódás, hogy egyre többen kérik legalább, hogy költségbecsléssel vizsgáljuk meg az alternatívákat 🙂

 • Energetikus
  na ja. kérik a számítást kivitelezők, magánszemélyek néha ingatlanosok is, ez tény. de kb hiába, mert az olcsó napelemek óta divatos megoldás (elektromos fűtőpanel + napelem) túl gyakran nyer (nem kell hőtermelő, hőleadó, csövek, szakmunka, tervezés, stb.), csak amikor a napelem meg lesz adóztatva vagy direkt(pl. teljesítményadó) vagy indirekt módon (szaldós elszámolás helyett folyton változó áramdíj alapú), akkor lehet hogy meg fognak páran ijedni, hogy miért kell épp 300ezret fizetni a fűtésre. vagy éppen 800-t, ha az orosz embargók hatására mégis tarthatatlan lenne a rezsicsökkentés…
 • Bence
  ,
  esetleg a részleges beklimázás mellé valamennyi napelemet tenni? Azzal nem lehetne bevinni 80 alá? Még mindig gazdaságosabb lehet mint a teljesen új gépészet.
 • Bence

  részleges beklímázás+napelem kombinációval szerinted bemehet 80alá? Még mindig gazdaságosabb lehet, mint a teljesen új gépészet.
 • Random épületgépész

  Én is szívesen segítek egy cikk összerakásában, ha gondolod.

  Igen, jelenleg “jó” a beruházási költsége a napelem+elektromos rendszernek, és az üzemeltetési költsége is. Nem rezsicsökkentett módban és szaldó nélkül már egészen más képet mutat.

 • Atosz
  : igen-igen, kérünk ilyen cikket!

  @Miklós: mehet? 🙂

 • Syntax Error
  KSH szerint a következő mennyiségű ingatlan épült – ksh.hu/stadat_files/lak/hu/lak0001.html
  4. oszlop.
  Mint látható, a Gyurcsány éra alatt, 5 év alatt 223.089 lakás, az évi 37.182.
  A utóbbi 11 év alatt épült 157.775 lakás, ami évi 14.343.

  Az aránya 259%.

  Innentől kérdés, mi a túl sok.

 • Perpetuum Mobile
  Jesszusom! Kik fogják tudni felvenni azt a sok tízmilliót az új lakásvásárlásokhoz és/vagy a házépítésekhez? Azért ne feledjük, Magyarországon kevesen keresnek annyit, hogy egy 70 millás hitelt biztonsággal tudjanak majd visszafizetni. A felvételhez szükséges kritériumokról már nem is beszélek. Ez már megint nem a jónépnek kedvez (szerintem). Majd amikor nem tudják fizetni a felvett kölcsönt az emberek és majd állambácsi a bankokkal együtt kilakoltatja a családokat…… Mert ugye a nem fizető albérlőt nem tudod kitenni a lakásodból, mert ott neki lakhatási joga van, de a bank, meg állambácsi kiteheti a nem fizető hitelest. Óóóóó, hát miért nem lepődök meg? (Na de ez egy másik történet.) Tehát nem loptak még elég sok milliárdot, most hogy újra megválasztották őket még annál is többet fognak lopni és mindenféle mézesmadzaggal tovább hülyítik a népet! Tudom, nincs jó alternatíva.
 • Lajos
  Vajon a kormany es bankok kozott van megallapodas, hogy kormany: kedves bank ne emeld a beteti kamatokat, igy az emberek tolunk vesznek allampapirt(nem eget vero kamatokkal), cserebe viszunk egy csomo ugyfelet, akik hitelt vesznek fel a bankoktol (mert nekik “ingyen van “)
  Ezzel biztositva a koltsegvetes szamara a hitelfedezetet az allampolgarok penzebol (visszakapta az allam az adopenzeket) es a bankok is jol jarnak.
 • Lehet-e még fokozni?
  OFF

  Kizárható, hogy lesznek megszorítások Magyarországon – válaszolta Orbán a 24.hu-nak.
  Na, ki milyen megszorításokra számít?
  Vagy tövig nyomjuk a pedált hitelből, aztán lesz ami lesz?
  Vajon turbófokozatba kapcsol a CSOK, babaváró és zöld-hitel?
  További gigaprojektek várhatóak az építőiparban, hogy kifejtse áldásos hatásait?

  Kiderült, hogy a Liget-projektben minden megépül, hisz erre szavaztak az emberek…
  Hauszmann program teljesen megvalósul, ez 100%.
  Talán a következő az Esztergomi Bazilika és környezete átépítése Rudnay Sándor grandiózus terve szerint: hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Esztergom.eredeti.varhegy.JPG
  Mit lehetne még építeni, hogy apuka kavicsa, betonja beépüljön valahova?
  Kérem, tegyék meg tétjeiket!
  youtube.com/watch?v=Qxy7ByWp27U

 • Hoppárézimi
  : Jó lenne! Miklós, kérlek engedd! 🙂

  Ha egy 7-8kW-os napelemes, hűtő-fűtő klímás kombo 4-5mill. Ft (stimmel kb?), akkor egy hasonló “tudású” hőszívattyús rendszer mennyi? 6mill.? Mert akkor tényleg érthetetlen egy újépítésű háznál a spórolás, amikor egy ekkora házat 100mill.-ért építenek fel.. De még egy korszerűsítésnél sem látom az indokot. Vagy sokkal drágább a hőszivattyús megoldás? Ott a gépészet mellé tuti kell a fullos szigetelés is? Nyilván az alapból kellhet, de egy korszerűsítésnél már nem biztos, hogy elhanyagolható tétel a fenti összegeken felül (+2-3-4 millió?). Nem vagyok képben az aktuális árakkal, erről tényleg írhatnál pár mondatot! Köszi!!

 • Kiszamolo
  energetikus, péntekre jó lesz a cikk. 🙂
 • Balázs
  Perpetuum Mobile!

  Közjegyzőhöz kell menni, persze akkor már adót is kell fizetni! Ilyenkor pikk-pakk kirakod! Aki Olcsó János-kodik az ne csodálkozzon hogy még 1 év után sem tudja kirakni a bérlő(ke)t!

 • Névtelen
  Már ne haragudj, de látod az idézőjelet?
  Nem én mondom, hanem az idézett férfiú. Forrás is van megjelölve, ha az sem tűnt volna fel, ott meg tudod nézni, kiről van szó!
 • Reménybeli zöldhiteles
  Sziasztok!

  Új építésűnél a bankok a zöld hitelhez szükséges energetikai vizsgálatot a maguk által küldött emberekkel nézik, vagy mivel új építésű és úgy is kell az átadáshoz energetikai tanúsítvány, elfogadják azt amit a hitelfelvevő hoz nekik?

  Köszi!

 • Tamas

  Elfogadjak ami amugy is kell, a bank azzal mar lefedezi magat, hogy az ingatlan megfelelo.
 • gaborr
  Az energetikai szabályokat 2022.jún.30-ig tolták ki, elvileg utána már csak KNE épületek kaphatnak hatósági engedélyt. (úgy tudom azóta ezt nem változtatták)

  Azonban szerintem a családok védelme érdekében mindenféle energetikai szabályozást fel fog függeszteni a kormány, és akármilyen besorolásút lehet majd építeni. Ezzel kedvez a családoknak, és Putyinnak is. Két legyet egy csapásra.

  Persze, lehet megmarad a zöld hitel, csak senki sem fogja felvenni, mert annyira drága építkezni jó minőségben.

  Szóval a személyes véleményem, hogy most érdemes várni egy icipicit.

 • Zht
  nálunk elfogadták.
 • Attila9779
  @Balázs: moratórium alatt NEM rakod ki akkor se 😛
 • Energetikus
  okés, péntek estig összerakom 🙂

  árazásban nem vagyok annyira otthon, főleg az elmúlt idők áremelkedései mellett pláne, szívesen veszem, ha segítesz ebben 🙂

  a nadas[kukac]okosfelujitas[pont]hu címen elérsz (Nádas Krisztián)

  persze, a beklímázás mellé jó a napelem, de eddig ha nagyon ügyes volt az ember (kiegészítő részletszámítások + minden létező legális számítási trükk + nagyon jó hőszigetelések), az esetek jó részében elég lehetett a klíma is egy kondenzációs gázkazánnal a 90 kWh/m2,évhez is. ennek vége, a maradék 10 kWh/m2,év-et így nem lehet behozni -> mindenképpen kell valami extra (akár napelem, akár hőszivattyú a kazán helyett, stb.)

  a baknok általában ilyenkor előzetes energetikai számítást kérnek + egy nyilatkozatot, hogy meg fog felelni a számítás alapján

 • Random épületgépész

  Épületgépész vagy energetikus által a bejelentéshez/ építési engedélyhez készített energetikai számítást gond nélkül elfogadják. (Tanúsítvány már csak az elkészült ingatlanhoz jár).

 • jobb
  Mi ez, hogy a 90 teljesíthető klímával, a 80 meg csak komolyabb gépészettel? Ez nem a ház hő (/ energia) igényét jelenti?
  Ha megfelelő szigetelés => 80kWh/m2, ha nem annyira jó, akkor 90. Innentől nem mindegy, hogy azt a hőigényt én gázkazánnal vagy “napelemmel hajtott” hőszivattyúval vagy aggregátorral hajtott villanyfűtőtestekkel termelem meg ezt a hőmennyiséget?
 • Random épületgépész

  A 90 és 80 az összesített energetikai jellemzőt jelenti és mértékegysége kWh/m2a. Ennek meghatározásához szükség van a hőigényre, nyári hőterhelésre is (ez magával vonja az épületszerkezetek ismeretét), de a gépészeti rendszerek energetikai igényét határozzuk meg. És mivel a rendelet szerint a primer energia átalakítási tényező szerint különbséget tesz (melyik mennyire “értékes”), ezért nem mindegy, hogy az gáz vagy elektromos áram, gázkazán vagy hőszivattyú.

 • Kovács Istvánné
  Mi épp építkezünk, nekünk jól jönne a zöld hitel mert hőszivattyús rendszerrel szerintem kapnánk is. De a jelenlegi bizonytalan helyzetben nem merjük felvenni. Egy tollvonással megváltoztathatják a feltételeket (lásd magánnyugdíjpénztár, lakástakarék). Így inkább kifizetjük kp-ra…
 • TT
  Na, újabb 12 milliárdot dobunk oda a cégeknek energiahatékonyság javítás címén. Nehogy a lakóházakat vagy legalább a panelokat szigeteljük.
  Na mindegy, ha a választók ennyire szeretnék, majd felveszem én is és rakok napelemet a céges ingatlanom keleti tetőjére. Nem lesz túl hatékony, de nekem megéri.
 • patau
  Mindenhol a világon pénzszórás van (QE). Ez a legtöbb országban (közvetve vagy közvetetlenül) végül a nagyberuházóknál, befektetőknél, a „nagytőkénél/gazdagoknál” köt ki. Itt a legtöbb „osztogatás” átpörög a középrétegen, az építőiparban dolgozókon, stb. Én sem szeretem a pénszórást, fel tudom én is mondani a közgazdasági leckét (részben hála kiszámolónak), de ez kicsit árnyaltabb.
 • Perpetuum Mobile
  , nekem nincs ilyen albérlősdi gondom, viszont olvastam már ilyen problémaról itt a Kiszamolóban is.
  Pusztán az eljárás bosszantó, mégha engem nem is érint. Miszerint az alberlő nem tehető ki a lakásból ha nem fizet, ellenben a bank és állambácsi simán utcára teszi a nemfizető polgárt.
 • Egy elkésett igénylő
  Az Unicredit már kifutott a keretből. Még Február közepén adtuk be az igénylést és ma értesítettek, hogy nem kapjuk meg, mert már a plusz 100 milliárdból kapott keretük is csak a Januárban beadott kérelmekre elég. Ezek után nem számítanék rá, hogy bármelyik bank fog a jövőben még befogadni kérelmet.
 • unicreditscks
  Minket is értesítettek az Unicredittől, hogy nem jutott a zöld hitelből, mi március végén adtuk be 🙁 Mint kiderült, az OTP jóval nagyobb részt kapott a keretből. Nem tartom etikusnak sem az MNB sem az Unicredit részéről, hogy nem volt tájékoztatás, hogy pillanatnyilag mennyi hitelszerződés lett megkötve, mennyi pénzre pályáznak éppen (mennyi van a csőben), és hogy melyik banknál hogy áll a keret. Mivel már az Unicreditnél a februári pályázók se kaptak zöld hitelt, így azt gondolom, az Unicreditnek már tudnia kellett márciusban, hogy teljesen esélytelen márciusban pályázni. Ha legalább arról kaptunk volna tájékoztatást, hogy az Unicreditnél rég nincs keret, akkor még az OTP-hez bőven befértünk volna.
  Azért is tartom nagyon etikátlannak az eljárást, mert végleges szerződéssel kellett menni a bankba, tehát 10% önerőt már beleraktunk, amit nem kapunk vissza, ha elállunk a vásárlástól.