Befektetés devizákba

2015-11-29
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Gyakran kapok kérdéseket arról, hogy milyen menekülődevizába lenne érdemes fektetni, ahol úgymond biztonságban van a vagyon.

A leggyakoribb célpontok a norvég korona, a svájci frank, a svéd korona és a dán korona.

Az elgondolás szerint ezek a devizák biztos menedékek, jobbak, mint euróba vagy dollárba fektetni a pénzt.

Ezzel kapcsolatban nekem van néhány fenntartásom.

Az egyik, hogy ezek a devizák csak addig fognak jól muzsikálni az árfolyam szempontjából, amíg kellően sokan akarnak menekülni ezekbe a devizákba.

Amint úgy tűnik majd, hogy sikerült legyőzni a gazdasági problémákat, a befektetők nagy tömegben fognak elfordulni ezektől a menedékektől és várhatóan ugyanúgy a mélybe küldik az árfolyamaikat, ahogy tették azt az arannyal immár négy éve.

Egyébként érdemes vetni egy pillantást az elmúlt évek egyik sztárjának, a norvég koronának az árfolyamára:

norvég korona2

Bizony csúnyán beszakadt az árfolyama, az elmúlt egy év alatt majdnem 20%-ot veszített az értékéből, ahogy az azt megelőző évben is további csúnya veszteséget szenvedett el. Ennyit a biztos menedék státuszról.

A másik, legalább ennyire fontos kérdés, hogy mit tudsz csinálni a svájci frankoddal vagy svéd koronáddal? Az, hogy otthon ülsz a bankjegyeken, hosszú távon valószínűleg nem kifizetődő befektetés és túl biztonságosnak sem mondható.

A bankban negatív kamatot adnak, az állampapírok szintén semmit nem fizetnek, egyéb értékpapírt meg csak svájci vagy svéd kibocsátásút tudsz venni. Annak ugye semmi értelme, hogy svájci frankért vegyél amerikai részvényeket, vagy uniós kötvényeket, hiszen akkor dollárban vagy euróban lesz a pénzed, hiába bűvészkedsz a frankoddal. Tehát csak eredeti, svájci vagy svéd kötvények vagy részvények jöhetnek szóba.

Itt jön a gond: még a svájci piac is túl kicsi befektetői szemmel és hatalmas tolongás van rajta, hiszen mindenki, aki svájci frankban tartja a pénzét (beleértve természetesen magukat a svájci állampolgárokat és cégeket is), kénytelen itt bevásárolni, ha nem akar negatív kamatokat kapni a pénzéért, vagy többet szeretne kapni a készpénztartás nullás hozamánál.

Ennek megfelelően mára sokan eszközár-buborékról beszélnek, vagyis sokak szerint túlértékeltek a svájci, svéd, stb. részvények és kötvények.

Ha a befektetők elfordulnak ezektől a devizáktól, akkor első körben először el kell adniuk a svájci, svéd, dán értékpapírjaikat, majd visszaváltják a pénzüket euróra, dollárra, vagy valami hasonló devizára. Ekkor egyszerre fog nagyot zuhanni a kötvény és részvényárfolyam és a deviza árfolyama is.

A jövőt nem látjuk, nem tudjuk, hogy lesz-e akkora apokaliptikus felfordulás a piacokon, hogy komoly nyereséget hozzon egy hasonló befektetés, de úgy gondolom, a rettegés soha nem jó befektetési tanácsadó. Ha mindenáron szeretnél ilyen biztos menedéknek gondolt devizákba fektetni, azért azt érdemes legalább átgondolni, hogy a vagyonod hány százalékával teszed ezt.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram