Szerbiai helyzetkép

Január elsejétől sok minden megváltozik a külföldi számlákkal kapcsolatban (cikk), ezért sokak szemében felértékelődött Szerbia, aki egyelőre nem csatlakozott az automatikus adatmegosztási egyezményhez. (Ilyen ország még Montenegró, Ukrajna, valamint Ausztria egy év haladékot kapott. Montenegró messzebb van, Ukrajnába mostanában kevesen vinnének pénzt szívesen, Ausztria pedig csak maximum egy évig megoldás. Persze az Unióba igyekvő Szerbia sem sokáig fog tudni kimaradni az egyezményből.)

Ha már úgyis Szegeden tartottam Akadémiát, átmentem Szabadkára körbenézni, mi újság van most a szerbiai bankokban.

Először az ottani OTP-hez mentem be. A számlanyitással kapcsolatban nincs változás, vagyis magyar útlevéllel lehet számlát nyitni, semmilyen további papír nem kell hozzá.

Betételhelyezés esetén 10 ezer euró felett vámáru nyilatkozat kell. (Ilyen összegnél mind a magyar határon be kell jelenteni a kivitelt, mind a szerb határon a bevitelt.)

10 ezer euró alatt csak nyilatkozni kell, hogy honnan van a pénz és miért akarod Szerbiában elhelyezni.

Kamatok egy évre: euróra 1,4% kamatot adnak, 25 hónapra 1,8%-ot. A kamatadó 15%.

Dinárra 5% a kamat egy évre, itt nincs kamatadó, de ha te magyar adórezidens vagy, úgyis be kell jelentened a külföldi országokban elért kamatjövedelmedet és a magyar kulcs szerint kell adóznod utána.

Szerencsejátékból származó kiutalásokat azonnal visszafordítják (bocsi pókeresek), a cégektől jövő pénzeket felvételkor igazolni kell, hogy milyen jogcímen érkeztek. (Munkaszerződés vagy ehhez hasonló papír szükséges.)

A magánemberektől jövő utalásokat nem ellenőrzik, jöjjön az a saját számládról, vagy másik személytől.

A másik bank, ahol lakcímigazolás nélkül is nyitottak számlát magyaroknak a Banca Intensa (az itthoni CIB testvére) volt.

Most annyi lett a változás, hogy a kérelmet a központba küldik jóváhagyásra és általában egy nap, mire megérkezik a jóváhagyás.

Vagyis ma már egy nap alatt ott nem tudsz számlát nyitni.

Míg az OTP-nél elég sokan beszélnek magyarul, a Banca Intensánál csak Zoli, a privátbankár. Angollal azért elboldogulsz. Mindkét bank Szabadka főterén van, a McDonald’s-hoz közel. Ha autóval érkezel, parkolójegy kell, a piros, ennek hiányában elviszik az autódat. Parkolójegyet az OTP melletti trafik és édességboltban tudsz venni, 39 dinár egy egyórás jegy.

Ennyit sikerült kideríteni, amíg kint voltam, remélem valakinek segítség volt.

Share

5 hozzászólás

 • Tys
  Annyival azert kiegeszitenem, hogy az OTP-nek vihet az ember munkaszerzodast, BARMIT, akkor sem lesznek hajlandoak kulfoldi utalast jovairni ha cegtol erkezik utalas. Szo szerint barmit, tolem bekertek MINDEN letezo papirt, majd kozoltek, hogy bocs nem.
  Nekem mindenfele, szamomra erosen kamuszagu szabalyokra hivatkoztak es egesz egyszeruen nem tanacsoltak, hogy az OTP-s szamlamra erkezzen penz. A hyponal kb egy ora alatt nyitottak szamlat, erkezhet penz kulfoldrol cegtol, van netbankja, ami kicsit buta, de legalabb mukodik. Egyszoval en az OTP-t nem ajanlom. Hypoban sem szivesen beszelnek magyarul, de angolul el lehet boldogulni.
 • Tys
  “Dinárra 5% a kamat egy évre, itt nincs kamatadó, de ha te magyar adórezidens vagy, úgyis be kell jelentened a külföldi országokban elért kamatjövedelmedet és a magyar kulcs szerint kell adóznod utána.”

  Itt nem pont az a lenyeg, h el tudja a delikvens rejteni a jovedelmet?

 • Kiszamolo
  Tys, akkor is illik tudnia, hogyan kell adóznia utána.
 • Kiszamolo
  Mondjuk ha ez a hypo az az osztrák hypo, akkor az már évek óta haldoklik és csak az infúzió tartja életben. (Legalábbis nemrég még ez volt a helyzet.) Ennek érdemes utánajárni, ha komolyabb pénzt akarsz odavinni.
 • dromedár
  állítólag októbertől 0% a kamat az eur betétekre (?)