Szerbiai helyzetkép

2015-11-30
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Január elsejétől sok minden megváltozik a külföldi számlákkal kapcsolatban (cikk), ezért sokak szemében felértékelődött Szerbia, aki egyelőre nem csatlakozott az automatikus adatmegosztási egyezményhez. (Ilyen ország még Montenegró, Ukrajna, valamint Ausztria egy év haladékot kapott. Montenegró messzebb van, Ukrajnába mostanában kevesen vinnének pénzt szívesen, Ausztria pedig csak maximum egy évig megoldás. Persze az Unióba igyekvő Szerbia sem sokáig fog tudni kimaradni az egyezményből.)

Ha már úgyis Szegeden tartottam Akadémiát, átmentem Szabadkára körbenézni, mi újság van most a szerbiai bankokban.

Először az ottani OTP-hez mentem be. A számlanyitással kapcsolatban nincs változás, vagyis magyar útlevéllel lehet számlát nyitni, semmilyen további papír nem kell hozzá.

Betételhelyezés esetén 10 ezer euró felett vámáru nyilatkozat kell. (Ilyen összegnél mind a magyar határon be kell jelenteni a kivitelt, mind a szerb határon a bevitelt.)

10 ezer euró alatt csak nyilatkozni kell, hogy honnan van a pénz és miért akarod Szerbiában elhelyezni.

Kamatok egy évre: euróra 1,4% kamatot adnak, 25 hónapra 1,8%-ot. A kamatadó 15%.

Dinárra 5% a kamat egy évre, itt nincs kamatadó, de ha te magyar adórezidens vagy, úgyis be kell jelentened a külföldi országokban elért kamatjövedelmedet és a magyar kulcs szerint kell adóznod utána.

Szerencsejátékból származó kiutalásokat azonnal visszafordítják (bocsi pókeresek), a cégektől jövő pénzeket felvételkor igazolni kell, hogy milyen jogcímen érkeztek. (Munkaszerződés vagy ehhez hasonló papír szükséges.)

A magánemberektől jövő utalásokat nem ellenőrzik, jöjjön az a saját számládról, vagy másik személytől.

A másik bank, ahol lakcímigazolás nélkül is nyitottak számlát magyaroknak a Banca Intensa (az itthoni CIB testvére) volt.

Most annyi lett a változás, hogy a kérelmet a központba küldik jóváhagyásra és általában egy nap, mire megérkezik a jóváhagyás.

Vagyis ma már egy nap alatt ott nem tudsz számlát nyitni.

Míg az OTP-nél elég sokan beszélnek magyarul, a Banca Intensánál csak Zoli, a privátbankár. Angollal azért elboldogulsz. Mindkét bank Szabadka főterén van, a McDonald's-hoz közel. Ha autóval érkezel, parkolójegy kell, a piros, ennek hiányában elviszik az autódat. Parkolójegyet az OTP melletti trafik és édességboltban tudsz venni, 39 dinár egy egyórás jegy.

Ennyit sikerült kideríteni, amíg kint voltam, remélem valakinek segítség volt.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram