Budapesti ingatlanárak

2016-12-04
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Régi mantra, hogy túl olcsóak a budapesti ingatlanárak a többi európai fővároshoz képest, ezért még hatalmas áremelkedés előtt állunk.

Ezt én soha nem értettem, mert a budapesti árakat nem a pozsonyi vagy a bécsi árak határozzák meg, ahogy a miskolci árak sem a budapesti árak alakulásától függ.

Sokkal inkább a fizetőképes kereslettől, a bevándorlás és az elvándorlás eredőjétől, a demográfiai változásoktól. A befektetési célú vásárlások és az átgondolatlan állami támogatások maximum lufit tudnak fújni, valódi és tartós emelkedés akkor van, ha az embereknek lényegesen több pénzük van lakást venni és a jövőt is pozitívan látják. Ha ez megtörténik, akkor beszélhetünk megalapozott és várhatóan tartós áremelkedésről.

A portfolio.hu vette a fáradtságot és összehasonlította a budapesti árakat a régió áraival, sőt mindezt megnézte a nettó bér függvényében is.

A legdrágább Prága belvárosa, de ebben nagy meglepetés nincs, aki volt már Prágában tudja, mennyire felkapott hely még a külföldiek között is. Második Lubljana, Szlovénia fővárosa, ami mindig is fényévekkel gazdagabb ország volt, mint Magyarország.

Budapest az ötödik legdrágább hely a régióban. Mindeközben az átlagfizetés szempontjából a kilencedik helyen állunk, csak Romániát, Bulgáriát és Szerbiát tudjuk megelőzni.

A kettő eredőjével számolva, vagyis az ingatlanárak az átlagfizetések arányában Prága és Belgrád után Budapest belvárosában a legdrágábbak az ingatlanok. Prága ugye továbbra is Prága, több az ott lakó külföldiek aránya, mint bármelyik városban a régióban, Belgrád pedig a pocsék fizetések miatt lett második a listán.

Tehát nehéz azzal érvelni, hogy azért fognak tovább drágulni az ingatlanok, mert még mindig milyen olcsóak a külföldi ingatlanárakhoz képest.

A portfolio cikkét itt tudjátok elolvasni.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram