Budapesti ingatlanárak

Régi mantra, hogy túl olcsóak a budapesti ingatlanárak a többi európai fővároshoz képest, ezért még hatalmas áremelkedés előtt állunk.

Ezt én soha nem értettem, mert a budapesti árakat nem a pozsonyi vagy a bécsi árak határozzák meg, ahogy a miskolci árak sem a budapesti árak alakulásától függ.

Sokkal inkább a fizetőképes kereslettől, a bevándorlás és az elvándorlás eredőjétől, a demográfiai változásoktól. A befektetési célú vásárlások és az átgondolatlan állami támogatások maximum lufit tudnak fújni, valódi és tartós emelkedés akkor van, ha az embereknek lényegesen több pénzük van lakást venni és a jövőt is pozitívan látják. Ha ez megtörténik, akkor beszélhetünk megalapozott és várhatóan tartós áremelkedésről.

A portfolio.hu vette a fáradtságot és összehasonlította a budapesti árakat a régió áraival, sőt mindezt megnézte a nettó bér függvényében is.

A legdrágább Prága belvárosa, de ebben nagy meglepetés nincs, aki volt már Prágában tudja, mennyire felkapott hely még a külföldiek között is. Második Lubljana, Szlovénia fővárosa, ami mindig is fényévekkel gazdagabb ország volt, mint Magyarország.

Budapest az ötödik legdrágább hely a régióban. Mindeközben az átlagfizetés szempontjából a kilencedik helyen állunk, csak Romániát, Bulgáriát és Szerbiát tudjuk megelőzni.

A kettő eredőjével számolva, vagyis az ingatlanárak az átlagfizetések arányában Prága és Belgrád után Budapest belvárosában a legdrágábbak az ingatlanok. Prága ugye továbbra is Prága, több az ott lakó külföldiek aránya, mint bármelyik városban a régióban, Belgrád pedig a pocsék fizetések miatt lett második a listán.

Tehát nehéz azzal érvelni, hogy azért fognak tovább drágulni az ingatlanok, mert még mindig milyen olcsóak a külföldi ingatlanárakhoz képest.

A portfolio cikkét itt tudjátok elolvasni.

Share

202 hozzászólás

 • Silhouette
  “..vette a fáradságot…”. Bocs, szúrja a szemem. 🙂

  Üdv,
  Silhouette

 • taxifaxni
  Igen, ez régi tévedés. Ahogy az is, hogy az AirBnB hajtotta fel az árakat – max. a belvárosban. Az árakat az MNB kamatpolitikája hajtotta fel és a CSOK. A rengeteg kapzsi ember pénze előkerült a befőttesüvegből és lakást vett.
 • Kiszamolo
  Silhouette, köszi.

  De akkor is így hagyom. 🙂

 • graphite
  Zsiday (nem a cukrász) szerint még van “anyag” a rendszerben:

  zsiday.hu/blog/m%C3%A9g-mindig-van-f%C5%B1t%C5%91anyag-az-ingatlanboomhoz

 • broma
  Azért ha kiszámoljátok, a mostani kamatkörnyezetben még mindig ki tudod adni 5-6-7%-on, ami sokkal többet ér, mint pl. a betét/kötvény.

  Hm?

 • Kiszamolo
  broma, tehát?

  Ha elindul felfelé a kamat és ennyit majd fognak adni a bankban is, akkor majd mindenki el akarja adni a lakását, aki csak azért vette, mert a bankban alacsony volt a kamat. Ahogy felverték az árakat, be is fogják verni ugyanazok az emberek. Egyszerre akarja majd eladni az összes ember, aki az elmúlt 3 évben ezért vett lakást.

  Meg aztán sokan rájöttek, hogy a lakáskiadásnak árnyoldalai és költségei is vannak, mégsem egészen ugyanaz, mint a bankban lekötögetni a pénzt.

  Ez is csak buborékot tud fújni, ez nem a valódi kereslet.

 • Tinaturner
  Mindenki elfelejti h magyarorszagon regota slagertermek az ingatlan mert megiscsak lakas. Nem veszik el minden mast ugye bekommunizaltak anno. Es hozzajonnek a kvesztor fele ugyek. Sokan ezert fektettek bele. Biztonsagosabbnak hiszik. Ez pont eleg is.
 • Kiszamolo
  Tina, miért, a lakásokat nem kommunizálták be? Dehogynem, pont úgy, mint minden mást. Akinek már két lakása volt, az ment átnevelő táborba, a lakása meg a közösbe.
 • Edit
  Silhouette
  Kiszámoló helyesen használta a fáradságot, azaz fáradozást. Akkor kellene, hogy szúrja a szemedet, ha fáradtságról, azaz kimerültségről írt volna.
 • Kiszamolo
  edit, silhouette mondta jól, tényleg rosszul írtam.
 • Péter

  a lakásokat 70 éve vették el, a Questor tavaly volt. Jó, hogy nem a tulipánbuborékot hozod fel, arra is pont úgy emlékeznek a befektetők, mint Rákosira.

  Egyébként Budapesten tovább fognak emelkedni a bérek, mert szabad munkaerő sincs, nemhogy képzett és szabad munkaerő. Ergo érdemes ideköltözni, és aki már itt van, annak is több pénze lesz vásárolni. Az emelkedő bérekkel együtt jár az emelkedő ingatlanár.

 • st_leslie
  Akkor ezek alapján kérdezem- hogy melyiket lenne érdemesebb választani jelenleg: ha valakinek van egy ingatlana, amit 200-250 ezer Ft-ért lehet most kiadni vagy 70-75 millió Ft-ért eladni. Eladás vagy kiadás? Viszont eladás esetén mi hoz annyit, mit a kiadás?
 • Családfő
  Tinaturner, Miklós,
  Anno sok ember egyetlen lakását / házát “kommunizálták” el, és mehettek”világgá” egy bőrönddel. A nagyszüleim is így jartak.
  Reméljük, hogy ilyen többé nem lesz, de nem is zárhatjuk ki.
 • Topfly
  “A befektetési célú vásárlások és az átgondolatlan állami támogatások maximum lufit tudnak fújni, valódi és tartós emelkedés akkor van, ha az embereknek lényegesen több pénzük van lakást venni és a jövőt is pozitívan látják.:
  Komolyan ezt gondolod? Ez az állítás egyáltalán nem igaz, mert az “emberek” akár 100%-ban csak bérlőként is lehetnek jelen a piacon. A piac viszont még akkor is tud lufi nélkül működni, ha csak befektetők vannak rajta. Szimplán az alacsony kamatok miatt is megduplázódhatnak az ingatlanárak, úgy hogy nem nő az “emberek” jövedelme és általánosságban nem látják pozitívan a jövőt! A Második Világháború előtt Budapesten többnyire a bérházak uralták, de ez nem jelenti, hogy lufi volt a piacon!
 • Stanlee
  @Topfly: Itt a nemeteknel a nagyvarosokban ingatlanlufi van. Egyre tobben hangoztatjak, hogy az ingatlanarak teljesen elszakadtak a valosagtol, sokkal nagyobb mertekben nottek, mint ahogyan a fizetesek nottek volna. Az alacsony hitel kamatok vs. alacsony beteti kamatok miatt ha azt latja az ember, hogy a meglevo mondjuk 100 ezer eurora kap kemeny eves 10 eurot, de nem akar mondjuk tozsdezni, akkor marad az ingatlan. Nem azert vesz ingatlant, mert kell neki lakhatasra, hanem mert a penzet akarja befektetni. De mivel az ingatlan veges, igy az ara felmegy, es mivel egyre tobben elmennek a hatarkoltseg fele (havi torleszto=berleti dij), mert meg ott sem jarnak rosszabbul, mintha a bankban lenne lekotve a penz, az arak elszallnak. Szerintem ez lufi a javabol.
 • expect
  “edit, silhouette mondta jól, tényleg rosszul írtam.”
  Igazából most javítottad rosszra. Edit jól írta:
  “Kiszámoló helyesen használta a fáradságot, azaz fáradozást. Akkor kellene, hogy szúrja a szemedet, ha fáradtságról, azaz kimerültségről írt volna.”
 • Géza
  5-6-7% nem olyan egetverő hozam. A kiadással munkád van, és jelentős (többféle) kockázata is van. Én ennyi hozam reményében nem fektetnék ingatlanba.
 • Zabalint
  Kicsit keveredik a város és az ország összevetésed. Budapest szempontjából nem az a lényeg, hogy mennyi az országos átlagbér. Persze ettől még tény, hogy a prágai átlagbér is jóval magasabb a budapestinél.
 • random okos
  @Géza
  Egyetértek.
  Aki bevállalja az ingatlankiadás kockázatait 3-4 százalék kockázati felárért, azt én már mohónak hívom.
  De ha beleszámolom az adót is, lehet hogy inkább 3% lesz az.
 • Családfő

  Vagy a kiadási árát becsülöd alul, vagy az eladásit felül. Vagy jóval többért adhatnád ki, vagy nem fogod tudni ennyiért eladni.

  Egyébként számold ki: 2.5-3M bevétel (nem profit!, mindent levonva jó, ha 1.5-2M marad tiszta haszonnak) a 70-75M-es tőkédre. Ugye, hogy nem éri meg? Jó téma lehet erről kupaktanácsot tartanotok (ha nem egyedül élsz) a karácsonyi pihenés közepette.

 • random okos
  A lakásárakhoz.
  Munkatársam fia Tokióban dolgozik mérnökként.
  Tegnap írta, hogy a lakások relatíve olcsóbbak, mint Budapesten.
  Két évi fizetéséből meg tud venni egy 49 négyzetméteres lakást Tokióban.
  Budapesten ehhez ma kb 800 nettó kell havonta, ennyit nem fizetnek 30 éves körüli multi mérnöknek Magyarországon.
 • realestate
  Teljesen felesleges ÁTLAGemberekkel számolni a lakáspiacon. Átlagember nem vesz lakást Budapesten, legfeljebb levegőt…. Ahogy előttem írták, csak a “befektetők” is simán megnyomhatják az árakat 10-20%-al minimális “lakossági” kereslet mellett is és szó nincs buborékról. Főleg ez történt az utóbbi 2 évben. Amire az emberek észbe kaptak addigra már elszálltak az árak és lehet szívni a fogakat!

  2009-2014-ig egy óriási lehetőség volt mindenkinek bevásárolni akinek volt pénze meg esze. Nem mondom, hogy soha vissza nem térő alkalom volt, de nem mostanában lesz ilyen ismét! Ha mégis akkor nagyon nagy bajok lesznek a világban amit senki sem akarhat…

 • realestate
  Amúgy meg a válság éveiben csak az tudott bukni a lakásárcsökkenésen aki lakást adott el de nem vett helyette másikat… ugyanez fordítva is igaz. Csak az nyert aki úgy vett ingatlant, hogy nem kellett eladni hozzá egy másikat. Nyilván ha lakástípust váltott akkor lehet valamennyi szórás mivel eltérő mértékben estek és emelkedtek a lakások típusonként és területenként.

  Szóval szerintem nagyon kevesen buktak TÉNYLEGESEN a lakásárcsökkenésen a válság évei alatt, mint ahogyan nagyon kevesen is nyertek… (az össz tranzakciószámhoz képest)

 • Kiszamolo
  random okos, már a 2014-es árakon is drágák voltak a lakások a fizetésekhez képest: //kiszamolo.hu/europai-ingatlan-korkep/
 • Panasonic
  Kicsit off: mindenki unnepli, hogy a gdp novekedes tobbszorosevel nonek a minimalberek, a bertorlodas es a munkaerohiany miatt altalaban is nonek majd a jovedelmek, lesz penz tobbek kozott az ingatlanar novekedeshez. Nem csak penz illuzio ez? Ha valami ez berobbantja az inflaciot, melyhez az allamadossag elertektelenitesen es sajat hasznan munkalkodo mnb rohogve asszisztal. A nep meg tapsol, pedig a nagyobb fizetesebol pont annyi zsemlet tud majd venni mint eddig, mert a pekek es az aruhazak sem hulyek, higy ne emeljek az arat. Es a vegen a tobbek kozott nyugdijra elotakarekoskodo megtakaritok alljak a szamlat a befektetesuk real ertekenek elertektelenedesevel. Ez is kifosztas mint a nyugdijpenztari einstand csak kevesbe latvanyos. Vagy rosszul latom?
 • Handalamandala
  Ljubljana, nem Lubljana. 🙂 A többivel egyetértek, lakást most eladni kell és nem venni. 🙂 Én is vehetnék most lakást, de inkább megvárok egy újabb mélypontot. Addig meg máshol van a pénz. 🙂
 • Kiszamolo
  Panasonic, a bérnövekedés inflációval jár. Az infláció pedig az adósságok elinflálásával és a megtakarítók vagyonának elértéktelenedésével. Ez mindig így volt, az államadóssággal küzdő államok mindig is szeretnének inflációt gerjeszteni. Évi 5% infláció évi 5%-kal csökkenti az államadósság reálértékét.

  A fejlett világ baja, hogy nem tud évek óta inflációt gerjeszteni. (Japánban már 26 éve nem sikerül.)

 • Kiszamolo
  Handala, jó van na, csak másfél évig éltem ott, miért pont ezt ne írtam volna rosszul? 🙂
 • EmPeti
  Expect, Edit:

  Nem tartozik a témához, de nagyon nem tudjátok a magyar nyelvet. Ami alapvetően nem baj, csak akkor ne szakértsetek.
  Az ingatlan (meg minden más) ára pedig csak addig tud emelkedni, amíg fizetőképes kereslet van rá. Utána pedig…pukkk… az meg csúnya lesz. Idő kérdése csak.

 • Bari
  Haha, csak engem zavar hogy Te is allami tamogatasnak hivod a dolgot? Persze lehet ugy ix tekinteni ra, hogy tamogatja azokat, akik lakast adnak el, mindjuk epittetok vagy felujitok, de a vasarlot ez nem ramogatja. Elveszi a penzet, es csak akkor adja vissza, ha az epittetonek adja, de azt barkinel,igy semmi nem lesz olcsobb
 • xy
  Szerintem négy dolog hajtja (amellett, hogy a nemzetközi környezet is kedvező)
  1. béremelkedés
  2. negatív reálkamat közeli állapot ft-ban is!
  3. urbanizáció
  4. alacsony infláció
  (és persze valamennyire a brókerbotrány és airbnb)

  1. béremelkedés most indult nagyon alacsony bázisról
  2. kamat normalizálás elindulhat
  3. nehéz megállítani, és összességében nem is az ingatlanárak emelkedése a jelentős, hanem az átrendeződése az ország egyes régiói között (nyugati határszél, Győr, Székesfehérvár, Bp, Debrecen, Kecskemét nagyon erős szereplése, a többi meg pang)
  4. emelkedni fog szerintem

  Ha a piacon árelfogadó mindenki a lakáscserénél, akkor az áreséshez az kell, hogy egyre többen végleg kiszálljanak az ingatlanból. Volt egy beszakadás majd hirtelen visszaemelkedés a trendvonalhoz.

  Az emelkedés nagyon alacsony forgalom mellett történt (ahogy a tőzsdén is lenni szokott) és a többség kimaradt.

 • realestate

  Te nagyon vágod ezt az ingatlan témát…. LOL 😛

 • Nagy Vonalakban
  @xy: “….Szerintem négy dolog hajtja
  .
  .
  .
  4. alacsony infláció…..”

  Nem az alacsony infláció, hanem az alacsony hozamkörnyezet az, ami az ingatlan befektetések felé tereli a befektetőket.
  Szerintem az infláció az elindul felfelé, de az alacsony hozamok tartósan megmaradnak, és emiatt a lakásárak sem fognak csökkenni (jó helyen lèvő budapesti ingatlanokra gondolok).
  Egyébkènt amikor ingatlanokról mint befektetés beszélünk, akkor nyílván általános trendekről és mozgàsokról folyik a diskurzus, de vegyük figyelembe azt, hogy nincs kèt egyforma ingatlan, és igenis, ki lehet fogni nagyon jó vètelt: èn az elmúlt két évben két pesti lakàst vettem, nagyon-nagyon jó áron- még az ingatlanos ismerôsöm is csak nézett (az egyik lakàs 23 misibe került+5 misi a felújítás- cserèbe hoz havi nettó 200-at)….
  … persze ehhez naprakésznek kell lenni, figyelni kell a piacot, és likvid tőke kell hozzá…

 • untermensch4
  “Nem tartozik a témához, de nagyon nem tudjátok a magyar nyelvet. Ami alapvetően nem baj, csak akkor ne szakértsetek.” Az élő nyelvek folyton változnak és a “helyesírási szabályzat” félrevezető neve ellenére nem kötelező. Ha mégis akkor lécci nevezd meg az erről szóló jogszabályt. (mellesleg a “szakértsetek” szót is aláhúzza a smittpálellenőrző, most magaddal is kötözködni fogsz hogy nem tudsz “rendesen” magyarul..?)
 • Fisk
  Pozsonyban dolgozom/dolgoztam, de Rajkán élek, ami kb. 20 perc inga autóval minden nap. Félelmetes árak vannak kinn az ingatlanpiacon, az a 800 ezer forintos átlagár, ami a portfolio cikkében van, egyáltalán nem túlzás. Egy kis pozsonyi panel árából tudsz a határszéli magyar falvakban kertes házat venni, úh szépen lassan, de biztosan kiköltöznek a szlovákok is Magyarországra, míg az osztrákok meg Pozsonyba költöznek, hisz nekik ez az ár még mindig alacsony, viszont gyönyörűen felhajtja az ingatlan árakat (a kevésbé tehetős szlovákok meg jól megszívják, mert vagy bérelnek jó pénzért – a magyarhoz hasonlóan nem túl izmos bérlakás piacon – vagy ingáznak ők is, csak Szlovákiából). Mindig azt hittem, Pest túl van árazva, de aztán Pozsonyba vetett a sors.:)
 • EmPeti

  Nem az ingatlantémát vágom, sőt alapvetően távol áll az érdeklődési körömtől. Csak gondolkodtam. Az ingatlan is egy árucikk, és azt tudjuk, hogy minden annyit ér, amennyit valaki hajlandó kifizetni érte. (A szuperluxus dolgokat most hagyjuk.)
  Szóval szerintem az lehet, hogy az ingatlan elméleti értéke az egekig emelkedhet, de figyelembe kell venni, hogy mennyi idő alatt lehet rá annyiért vevőt találni. Itt jön képbe az alternatíva-költség, amit Kiszámoló emlegetni szokott. Ha valamit olcsóbban, de gyorsabban adok el, és az így nyert idő alatt az a pénz még hozamot termel máshol, ezt bizony bele kell kalkulálni a képbe. Ha egy lakást másfél évig kell árulni, az komoly tényező ilyen szempontból is. Most szándékosan sarkítottam a másfél évvel.
  Jelenleg nagyon pörög az ingatlanpiac, ez tuti. De volt és lesz is másképpen.

 • EmPeti

  Részemről ezzel befejezve, mert ennek a blognak nem ez a témája.

  mek.oszk.hu/adatbazis/magyar-nyelv-ertelmezo-szotara/kereses.php?csakcimben=&szo=FÁRADSÁG&offset=0&kereses=Fáradság

  mek.oszk.hu/adatbazis/magyar-nyelv-ertelmezo-szotara/kereses.php?kereses=Fáradtság

 • Istvan

  Egy dolgot kihagytál, amit taxifaxni viszont észrevett, a CSOK. Sok, amúgy nem biztos, hogy hosszútávon hitelképes embernek két kézzel szórja az állam a milliókat, csak mert vállal 3 gyereket. (D*gni meg szülni bárki tud, na de majd tisztességgel felnevelni?)

  3) urbanizáció
  Ez így nem pontos, én inkább úgy fogalmaznék, hogy az országon belüli vándorlás. Végre vége annak az időszaknak, amikor istenháta mögötti falvakban sírtak az emberek, hogy nincs helyben munka és az éhhalál szélén tengődnek. Ezek az emberek elindultak . . . a gond ott van, hogy alig néhány város vonzó (Kecskemét-Mercedes, Győr-Audi, Bp.), ahova érdemes vándorolni, ezek a városok viszont nincsenek arra felkészülve, hogy a hirtelen megjelent tömegeket elhelyezze.

 • Feri78
  Szerintem a következők kellene alakítsák a BP lakások árát.

  1. Jelzáloghitel kamat (kb harmadára csökkent)
  2. Bérleti díjak (kb 30-40% nőtt)

  Én ezek miatt vettem lakást: 5 éve 160 ezerért béreltem, és a hitel kamata lett volna havi 256 ezer forint. Ma ugyanaz a lakást 230 ezerért bérelem, és a hitel kamata 120 ezer forint.

  3. Belföldi kereslet: budapestre folyamatosan áramlanak vidékről az emberek, és ugyanakkor van bizonyos mértékű kiáramlás is az országból, szerintem a belföldi kereslet nagyjából állandó.

  4. Külföldi kereslet: ha egy külföldi vesz egy 20M lakást, 5M felújítja, és utána albérletkezelőn keresztül kiadja 150 eF-ért aki levesz 20%-ot, akkor van BRUTTÓ 6% hozama. És azt látja hogy az elmúlt években jelentősen nőttek az árak és a régiós árak még magasabbak. Szerintem a belvárosi árakat a külföldiek még nyomhatják felfelé, és ennek lehet hatása a külső kerületekben.

 • Warrior

  No, vettél végül? Ezek szerint lemaradtam. Úgy emlékszem, néhány hónapja még csak töprengtél rajta, és eléggé megleptél bennünket az elképzelésiddel. Akármilyen konstrukció mellett is döntöttél, gratulálok!
 • Andrea
  OFF: Bocsánat, de nem bírom ki, hogy ne szóljak bele 🙂 Van nekünk egy helyesírásunk, ha szeretnénk ragaszkodni hozzá, akkor (vegyük a fáradságot és…) nézzünk utána! (Szabályzat, szótáraink stb.) De itt egy cikk is:
  nyest.hu/hirek/egyaltalan-nem-faradsag
  Mindemellett szerintem a köznyelvben, beszédben sokkal többféle nyelvi változat elterjedt, mint ami a helyesírási szabályzatunk szerint elfogadható. És sok egyéb kérdése is van a nyelvújításnak, a magyar nyelv értelmezésének, amiről még lehetne vitatkozni. De ezt hagyjuk meg a nyelvészeti fórumokra inkább 🙂

  ON: egyetértek a cikk tartalmával, én inkább arra lennék kíváncsi közgazdasági laikusként, hogy ez a lufi várhatóan – ha várható – mitől és mikor fog kipukkanni nálunk?
  A régiós összehasonlítás akkor működhetne, ha az egyenlőtlenségek mérséklődése irányába haladunk (gazdasági fejlődésben, életszínvonalban is).

 • birzol
  Én csak egyet nem értek, magyarázza meg nekem valaki. Ha sokan vettek ingatlant hogy kiadják, akkor sok lett a kiadó albérlet, épp ezért nem értem, hogy miért mentek fel az albérlet árak is? A piac meghatározó tényezője a kereslet-kínálat kellene legyen… Pont hogy a megnövekedett albérlet kínálat hatására lejjebb kellett volna menniük az albérlet áraknak, nem? Minden főbérlő összebeszélt egymással? 🙂 Vagy mindenki akinek kiadandó ingatlanja van, tudja, hogy átlagban 10 év megtérüléssel kell számoljon? És ne mondjátok, hogy azért van mert mindenki Pestre megy dolgozni/lakni, mert a nagyobb megyeszékhelyeken is ez van: a lakások és az albérletek árai is felmentek, mégha nem is Pesten látott százalékokban.
 • Herr Riporter
  @Péter

  A lakásokat még 1974-ben is elvették.

 • en
  Szerintem hosszabb tavon csökkenni fognak az arak. Röviden es egyszerüen mondva, az emberek csorok es nincs penzük (kiveve persze a külföldiek altal preferalt belvarost). Egy ideig lehet “turbozni” itt a CSOK-kal meg különbözö eszközökkel a piacot, de elöbb vagy utobb kifullad. Teljesen nonszensznek tartom, hogy mar egy peremkerületi panelert is elkernek lassan 20-30 millio forintot, ki fogja igy kifizetni, a pedagogus hazaspar a havi 400 ezres incommal, 3 millios önresszel?! … Vicc az egesz. Ugy 3-4 eve viszont meg biztos van ennek a szepen dagado lufinak. Aztan jön majd a szep pofara eses.
 • Kopter Geza
  , Miklós, Családfő

  Szlovakiai magyarkent mit is mondhatnek? Dednagyfaterekat atdobtak a hataron, mehettek egy batyuval. Akiket a helyukbe tettek meg arra is lustak voltak, hogy a lehullo vakolattal csinaljanak valamit.
  Mas rokont meg kidobtak Csehorszagba a kitelepitett nemetek helyebe.
  Ennyit a “biztos” ingatlanrol. 🙂

  BTW tok fura h meg mindig itt vagyok / vagyunk, mert a legtobb felmenom valahogy hazakeveredett, es hogy rohadjunk meg, meg mindig magyarul beszelunk, hiaba probaltak “re-szlovakizalni.”

 • realestate
  Hihetetlen, hogy itt mindenki a SAJÁT helyzetéből kiindulva ítéli meg, hogy drága v olcsó a lakás ma BP-n….. meg hogy mi lufi, meg mi nem…. kb mint egy cukrász-közgazdász.

  A BP ingatlanárakat nem érinti, hogy az ország negyede csóró és alig él!!! Ők eleve nem BP élnek és soha nem is fognak itt lakást venni, tehát NULLA a ráhatásuk az ingatlan árakra! Legfeljebb bérelni fognak itt az meg megnyomja a lakásárakat!

  BRUTÁLIS PÉNZMENNYISÉG VAN AZ EMBEREK EGY JÓ RÉSZÉNÉL!!!
  tessék olvasgatni nálam okosabbakat:

  alapblog.hu/meg-mindig-van-futoanyag-az-ingatlanboomhoz/
  alapblog.hu/a-tagadas-fazisa/

 • expect
  OFF
  , előbb magas lóról leszólsz, hogy nem “tudom” a magyar nyelvet, aztán meg belinkeled azt ami pont azt bizonyítja, hogy a fenti cikkben bizony helytelenül szerepel az, hogy “fáradtság”, mivel a kifejezni szándékozott jelentésben az bizony “fáradság”. De azért köszi:)
 • Feri78
  @silhouette a külföldi forumok kedvelt szereplője a grammar nazi 🙂

  urbandictionary.com/define.php?term=Grammar%20Nazi

  az Index-nek volt egy nagyon szórakoztató cikke róla magyarul, érdemes elolvasni:

  index.hu/kultur/korrektor/2013/04/02/naci/

  innen már kifejezetten hiányzott, hogy valaki rendszeresen zaklassa a hozzászólókat alig ismert nyelvtani szabályok be nem tartása miatt

 • Feri78

  Igen, végül vettem, ugyanazon a környéken, de jóval kisebbet, és olcsóbban, mint eredetileg terveztük. Mondjuk a feleségem rendesen szívja a véremet, hogy 20 négyzetméterrel kisebb lakásba költözünk, viszont így egy kis ügyességgel még éppen igénybe tudtuk venni a CSOK-ot, másrészt végül 6 év tartalékunk maradt, úgyhogy nyugodtan alszunk.

  A hitelt a Miklós által is ajánlott olcsohitelek.com közvetítő cég intézte, és csak meg tudom erősíteni, hogy Gábor tényleg a legkorrektebb hiteles, szerintem a CSOK ügyintézés kapcsán feleségem és én is rituális öngyilkosságba menekültünk volna a segítsége nélkül.

  Elég sokat agyaltam, hogy 1 éves kamatperiódusú, vagy végig fix kamatozású hitelt vegyek fel, végül a végig fix-et választottam, így kb +1.5% kamatfelár mellett nyugodtan alszom.

 • expect
  Feri78, senki sem a zaklatott senkit EmPetin (s egy kicsit most már rajtad;) ) kívül, csupán annyi történt, hogy Kiszámoló rosszra javította ki az eredetileg a cikkben helyesen szereplő dolgot s ezt jeleztük ketten. Teljesen jóindulatú hozzászólás volt mindkettő, s mind a kettő elsősorban Kiszámolónak szólt.