Továbbra is fizethetsz a régi húszezressel

2016-12-01
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Bár a tervek szerint a régi húszezres címletet év végével bevonták volna a forgalomból, egy mai MNB közlemény szerint további egy évig érvényes fizetőeszköz marad. Úgy látszik, mégis kevés volt az idő, hogy az összes darabot előcsalogassák a párnacihák mélyéről. (Még darabszám szerint is a 20 ezres címlet adja a bankjegyek 29%-át, összeg alapján pedig a 10 és 20 ezres címlet a teljes állomány 93%-át képviseli. Erről cikk itt.)

A viszonylag nagy sietséget valószínű az indokolta, hogy sok adózatlan pénz áll az otthonokban ebben a címletben. Persze ezt lehet radikálisabban is megoldani: pár hete Indiában másnapra betiltották a két legnagyobb címletet. Csak a bankokban váltották vissza ezeket és egy ember csak egyszer válthatott pénzt. A piacon harmadáron vették ezeket a címleteket a rendelkezés után és volt bőven eladó ennyiért is.

Bár a cél érthető volt, fejre állt India attól, hogy az emberek semmiért nem tudtak fizetni egyik napról a másikra. Egy olyan országban, ahol a legtöbb embernek még bankszámlája sincs. Hiánycikk lett a váltópénz, így az újonnan kibocsátott kétezer rúpiásból sem tudott senki visszaadni.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram