Babaváró hitel tudnivalók

Hamarosan rajtol a Babaváró hitel, ami 10 millió forintos hitelt jelent, jelenleg évi 8%-os kamat mellett. Ettől még senki nem jönne lázba, azonban további részei is vannak a hitelnek.

Ha öt éven belül gyerek születik, a hitel kamatmentes lesz (fél százalékos kezelési költség azért mégis marad). Ha még egy gyerek születik, akkor elengedik a tartozás harmadát, ha összesen három, akkor az egészet.

Három dolog fontos: ebben a történetben a már meglévő gyerekek nem számítanak, csak házasoknak szól az ajánlat és ugyanolyan hitelbírálattal lehet felvenni a hitelt, mint egy akármilyen másik hitelt.

Amint már írtam róla, ne vedd fel a hitelt azért, mert úgyis lesz gyerekünk. Mert ha mégsem, komoly gondba kerülsz, nem csak magas kamatú lesz a hiteled, de egy komoly összeget egy összegben is kell majd kifizetned.

Azonban ennek az ellenkezője is igaz: ha már tudod, hogy lesz gyereked, akkor mindenképp vedd fel a hitelt, ha szükséged van rá, ha nem. Mert a legrosszabb esetben is kamatmentes lesz. Ha ezt a pénzt fogod és berakod prémium állampapírba, kapsz rá 4,5% kamatot (most már kamatadó-mentesen), te pedig fizetsz az államnak 0,5% kamatot.

A kettő különbsége 4,67 millió forint húsz év alatt, adómentesen. (Ha nő az infláció, még több lesz a különbség, mivel a prémium állampapír inflációhoz kötött.)

S ehhez nem sokat kell tenned. Ha pedig bármi probléma adódna, bármikor előtörlesztheted az állampapírból a hiteledet. (Ha kitörne a harmadik világháború, meteor zuhanna Budapestre vagy államcsőd fenyegetne, akkor majd bíráld felül a dolgot. Jelenleg látható kockázata nemigen van az ügyletnek.)

Ha pedig van meglévő bármilyen hiteled, fizesd vissza azt ebből a szinte ingyenes hitelből.

Ami jó neked, rossz az adófizetőknek, akik adják ezt a közel ötmillió forintot, de hát ez minden állami támogatásnál már csak így van. Ha te nem veszed igénybe, akkor a te adódból fogják fizetni a szomszédod hitelét, aki viszont igénybe vette.

Azonban a hitelfelvételnek lehetnek buktatói. Ilyen a már meglévő hiteled. Hiába akarnád ezt a hitelt például meglévő hitel törlesztésére fordítani, a legtöbb bank elutasítana, ha nem fér bele a régi hitelek mellett az újabb hitel a jövedelmed 40-50%-ába. Az sem mindegy, mi számít jövedelemnek és melyik bank milyen szorzóval számolja például a Bt-d jövedelmét vagy az osztalékot.

Mivel a dolgok jelenlegi állása szerint hitelügyintéző Gáborunk is fogja a hitelt közvetíteni, megkértem, hogy írjon egy rövid szösszenetet a kérdésről, mert ő már túl van néhány banki agytágításon a témával kapcsolatban.

Ír példákat is, hogyan lehet tupírozni a hitelképességet a lakáshitel szerződés hosszabbításával és például a hitelkártyák megszüntetésével vagy a keretük csökkentésével.

Ha maradt kérdésed az üggyel kapcsolatban, őt zargasd vele telefonon vagy e-mailben.

Amit a Babaváró hitel banki bírálatáról már tudni lehet (és amit még nem)

Az alábbi írás szerzője több mint tíz éve dolgozik hitelközvetítőként. Ezúton szeretné felajánlani minden babaváró hitel igénylés előtt álló számára az alábbiakban a díjmentes közreműködését:

– A babaváró kölcsön már ismert és július elejéig még ismerté váló igénylési feltételei és hitelbírálati alapfeltételeinek való megfelelés leellenőrzése.
– A babaváró kölcsönnel kapcsolatos kérdések megválaszolása, tájékoztatás nyújtása.Június 17-től az ERSTE banknál elérhető előzetes vizsgálat elkészíttetése.
– Az igényléshez szükséges OEP igazolás meghatalmazással történő kikérése.
– Segítségnyújtás a kölcsönigénylés kitöltésében, összeállításában.
– Várakozásmentes, előzetes időpontegyeztetés alapján történő igénylés és szerződéskötés megszervezése.
– Azok számára, akik egyéb állami támogatást, hitelt is szeretnének igényelni a legkedvezőbb finanszírozási ajánlatok elkészítése és teljeskörű hiteligénylés benyújtása.

Az igénylési feltételek teljesítésén felül a kiválasztott pénzintézet pozitív hitelbírálata is feltétele lesz a babaváró kölcsön folyósításának.

„Kölcsönszerződés csak olyan igénylőkkel köthető, akiket a hitelintézet az általános belső szabályai szerint az igényelt kölcsön felvételéhez hitelképesnek minősít”

44/2019. (III. 12.) Korm. rendelet 4. § (4)

A hitelbírálatnak nem lesz egyedi, csak a babaváró hitelre érvényes bírálati keretrendszere, hanem a bankok meglévő belső szabályaira fog épülni. A meglévőnél enyhébb bírálati kritériumokkal azt kockáztatná az adott pénzintézet, ha egy-egy nemfizetés miatt felmondott hitelszerződés esetén érvényesíteni szeretné az állami kezességvállalást, akkor nem kellően körültekintő hitelezésre hivatkozva visszautasíthatja a kifizetést Államkincstár. A fordítottját, azaz azt, hogy bizonyos vonatkozásban bizonyos bankoknál szigorúbb lesz ennek a hiteltípusnak a bírálata, mint más hiteltermékek esetében, elképzelhetőnek tartom.

A bankok általános belső szabályai több ponton is másként közelítik meg a hitelképesség kérdését, mint ahogy azt „a józan paraszti ész” diktálná. Fennmaradhatnak olyanok is a rostán, akik rendelkeznek igazolható jövedelemmel és láthatóan képesek lennének a hitel törlesztésére, és akiket a törvényhozói szándék is támogatásra érdemeseknek tekint.

A jelentős átfedések mellett vannak lényeges különbségek is az egyes pénzintézetek bírálati szabályzatában (megnézünk majd több példát erre). Vagyis lehet olyan igénylés, amit egy adott pénzintézet könnyedén elfogad, egy másik pedig ugyanolyan egyértelműséggel elutasít. Nyilván mindenkinek a számlavezető bankjánál (vagy a párja számlavezető bankjánál) kézenfekvő az igénylést benyújtani, de ha ott elutasítják, vagy kevesebb hitelt kaphat az igényeltnél, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy más banknál sem érdemes próbálkozni/nem kaphat több hitelt.

A konkrétumokra rátérve: Három szemponttal érdemes kiemelten foglalkozni, ami minden bank bírálati szabályzatában fontos tényező:

Előtte szögezzünk le két dolgot, ami 100%-osan biztos. Aki szerepel akár aktív, akár passzív státusszal a negatív KHR listán, az biztos nem kaphat majd babaváró hitelt. Amennyiben valaki egy adott bank tiltólistáján szerepel egy korábban, a bank számára veszteséggel lezárt ügylet miatt, akkor az adott pénzintézetnél nem fog tudni hitelt kapni.

1. Minden bírálati szabályzat meghatározza a hitel adósától, vagy az összes kötelezettől együttesen minimálisan elvárt igazolható jövedelem nagyságát.

A babaváró kölcsönnél nem lesz lehetőség a hitelképesség megteremtése, vagy magasabb hitelösszeg elérése céljából a házasfeleken túl további adóstárs bevonására.

Több pénzintézetnél is a mindenkori 8 órás minimálbért elérő igazolt jövedelem elégséges feltétele a hiteligénylésnek. Én arra számítok, hogy ez a határ ennél a hiteltípusnál ezen pénzintézetek többségénél emelkedni fog. Nem kizárt azonban, hogy lesz olyan bank, amely nem emel majd ezen a küszöbértéken. Erről egyenlőre nincs hivatalos információ. Logikus lépés lehetne az is, ha az igényelt hitelösszeg függvényében más-más minimálisan elvárt jövedelemszintet határozna meg egy-egy pénzintézet.

2. Fontos, a hitelképességet a maximálisan igényelhető hitelösszeget nagy mértékben befolyásoló szempont lehet, hogy az egyes bankok milyen jövedelemtípusokat és milyen feltételekkel vesznek figyelembe a hitelbírálat során.

Ahol az adott adós, adóstárs határozatlan idejű, minimum 3 hónapja fennálló (és próbaidőn túli) munkaviszonnyal és a minimálbért elérő, bankszámlára érkező jövedelemmel rendelkezik és nem ő, vagy közeli hozzátartozója a tulajdonosa a munkáltató cégnek, és a munkáltató nem áll felszámolás alatt, és nincs ellene folyamatban végrehajtási eljárás, az biztos lehet benne, hogy az ő jövedelmével szinte minden bank számolni fog. A „szinte” kitétel azért indokolt, mert vannak olyan bankok és olyan hiteltermékek, ahol 6 hónapja fennálló munkaviszony a jövedelem elfogadásának feltétele, vagy ahol kisebb cégeknél előfordul az, hogy a munkáltató bevételeinek nagysága alkalmazottak száma és jövedelem munkakörhöz viszonyított nagysága is befolyásolhatja azt, hogy elfogadják-e a jövedelmet vagy sem. Az is biztos, hogy ha az adott munkahelyen a munkaviszony kezdete óta nem telt el 3 hónap, vagy nem telt le a próbaidő, akkor egy bank sem veszi majd figyelembe a jövedelmet.

Határozott idejű munkaviszony esetében a következő szempontok alapján döntik el a finanszírozók, hogy az adott jövedelmet figyelembe veszik-e: munkaviszony kezdete, mikor jár le a munkaszerződés, milyen hosszú időszakra kötötték a munkaszerződést, korábban meghosszabbították-e már, ki a munkáltató. Ebben is eltérő az egyes bankok gyakorlata.

A CSED/GYED/GYES-sel, családi pótlékkal a hitelbírálat során majdnem minden pénzintézet számol, mint kiegészítő jövedelemmel, de csak abban az esetben, ha a figyelembe vett jövedelmek között van munkabér, vállalkozói jövedelem, vagy nyugdíj is. Ezek hiányában a gyermekek után járó juttatások, azok összegétől függetlenül nem lesznek elégségesek.

Vannak olyan jövedelemtípusok, amelyeket bizonyos bankok (bizonyos feltételekkel) figyelembe vesznek a bírálat során, mások pedig nem. Például: bónusz, cafetéria, tiszteletdíj, megbízási díj, bérleti díj, osztalék, EVÁS vállalkozásból származó jövedelem …

Saját vállalkozásból származó jövedelmek elfogadásának más-más feltételei vannak az egyes pénzintézeteknél.

Ami mindenhol alapelvárás: egy lezárt adóévvel mindenképpen rendelkezni kell. Több pénzintézetnél két éves működési múlt a feltétele a jövedelem figyelembevételének.

Egy kivételtől eltekintve az is általános szabály, hogy a bírálat során az előző adóévre vonatkozóan NAV által leigazolt jövedelmekkel számolnak, és nem a hiteligénylést megelőző 3-6 hónap jövedelmével.

Osztalékot – két bank kivétellel – csak akkor vesznek figyelembe, ha legalább az utolsó két lezárt üzleti évben történt osztalék-kivét. Osztalékelőleggel egyik pénzintézet sem számol.

Közeli hozzátartozó tulajdonában lévő vállalkozás dolgozói esetében ugyanúgy az utolsó lezárt üzleti év jövedelmével számol a legtöbb bank, de itt is van kivétel, ahol az utolsó 3 hónap jövedelmét veszik figyelembe.

Két példa a vállalkozásból származó jövedelmekhez való eltérő hozzáállásokra:

Szabó István a saját tulajdonú Bt-jében dolgozva havi nettó 200.000 forint fizetést kap 2018.06.01 óta. A legtöbb banknál legkorábban a 2019-es évre vonatkozó adóbevallás leadása után, vagyis 2020 tavaszán veszik figyelembe a jövedelemét. Vannak olyan pénzintézetek, amelyek 2019 júliusban benyújtott hiteligénylés esetén havi 100.000 Ft jövedelemmel számolnak ebben az esetben, de van két pénzintézet, amely havi 200.000 Ft-tal számol a hitelbírálat során.

Takács Ildikó saját tulajdonú vállalkozásban dolgozva havi nettó 200.000 Ft-ot keres. De 2018-ban még csak 150.000 Ft volt a munkabére. A legtöbb pénzintézet 2018-as jövedelemmel számol. Egy bank azonban a havi 200.000 Ft-tal, ha már legalább hatszor a magasabb jövedelem került kifizetésre.

Néhány tanács a leendő babaváró hitelt igénylőknek:

Amennyiben a jövedelmük forrása a jövőben változni fog – különösen, ha munkabérről vállalkozói jövedelemre, vagy gyermekek után járó családtámogatásra –, igyekezzenek még a váltás előtt igényelni a hitelt!
Amennyiben egy bank elutasította a kérelmüket, vagy a megcélzottnál kevesebb hitelt hagytak csak jóvá érdemes más pénzintézeteknél is próbálkozni, illetve a jövedelem növekedése esetén később újra próbálkozni!
Lehet, hogy van olyan jövedelmünk, amiről nem is gondoltunk, hogy figyelembe fognak venni (pl. bérleti díj, tiszteletdíj …). Kérdezzünk rá!
Érdemes egy kellően felkészült független hitelszakértő közreműködését igénybe venni.

3. A legfontosabb rosta, amin mindenképpen át kell esni egy hitelbírálat során, az a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatónak (JTM) való megfelelés:

500 ezer forint alatti jövedelem esetén a havonta törlesztésre fordítható összeg a jövedelem 40%-a, 500 ezer forint, vagy ezt meghaladó jövedelem esetén pedig a 50%-a.

Biztos, hogy lesznek olyan bankok, amelyek ezen szabályozás adta keretig el fognak menni. Amely pénzintézetek más hiteltermékeknél eddig is szigorúbban húzták meg a jövedelem terhelhetőségének határát, biztos, hogy a babaváró kölcsön esetén is fenntartják ezt a gyakorlatukat. Elvileg dönthetnének úgy a bankok, hogy a bírálat során azzal a törlesztőrészlettel terhelik meg a hiteligénylők jövedelmét, ami az állami kamattámogatás elvesztése esetén (5 év múlva) kell az adósoknak fizetniük. Engem meglepne, ha bármelyik finanszírozó így járna el.

Amennyiben az MNB úgy foglalna állást, hogy tekintettel a babaváró kölcsön 5 éves kamatperiódusára, az 5 éves kamatperiódusú jelzáloghitelekre vonatkozó szabályozás a mérvadó, akkor az 50%-os felső határ 40%-ra, a 40%-os pedig 35%-ra csökkenne. A szintén 5 éves kamatperiódusú Otthonteremtő hitel esetében az az álláspontjuk, hogy az állami kamattámogatás miatt nyugodtan használhatják a bankok futamidő végéig (és a 10 éves kamatperiódusú) hitelekre vonatkozó adósságfék kereteket. Várhatóan a babaváró is így lesz.

Továbbra is a JTM szabályozásnál maradva:

Fontos, hogy nem csak a most igényelt babaváró hitelnek, hanem a már meglévő hitelek törlesztőrészletének is bele kell férnie a jövedelem 40-50%-ába. Hitelkártya és folyószámla hitelkeret esetén nem a felhasznált, hanem a maximális kerettel számolnak. Annak az 5%-ával terhelik meg a jövedelmet.

Biztos vagyok benne, hogy az egyik leggyakoribb elutasítási ok (és az igényeltnél alacsonyabb jóváhagyott hitelösszeg oka) várhatóan az lesz, hogy korábban felvett, jellemzően lakáshitelükkel annyira megterhelték a jövedelmüket, hogy annak 40-50%-ába már nem fér bele az újabb havi részlet. Ebbe a csoportba tartoznak azok, akiknek az igazolható jövedelmük és a tényleges bevételük között jelentős eltérés miatt a hivatalos jövedelmükhöz képest magas törlesztőrészlet nem megterhelő. Sajátos módon azok a pénzügyileg tudatos hitelfelvevők is ezzel a helyzettel néznek majd szembe, akik a lehető legalacsonyabb összköltség mellett a lehető leghamarabb vissza szeretnék fizetni a tartozásukat és ezért vállalták a relatív magas törlesztőrészletet.

Ráadásul a hitellel rendelkezők jó eséllyel a hiteleik előtörlesztésére fordítanák a kamatmentes hitelüket. Az előtörlesztés után pedig sokkal kevésbé lenne a jövedelmük megterhelve, mint a kamatmentes hitel lehívása előtt. A babaváró hitel bírálatánál azonban azzal nem számolhatnak a bankok, hogy a korábban felvett hitelek törlesztőrészlete csökkeni fog.

Fontos információ (és sokak számára, akik meglévő hitelüket szeretnék visszafizetni a kamatmentes kölcsönből ez fogja az előbb vázolt helyzetből a kiutat megadni):

Lesz olyan pénzintézet, amely lehetővé fogja tenni a babaváró kölcsön hitelkiváltás célú felhasználását. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hitelt egy olyan zárolt számlára folyósítják, ahonnan csak egy meglévő hitel végtörlesztésére lehet azt fordítani és így a hitelbírálat során a később lezárásra kerülő hitel törlesztőrészletével már nem terhelik meg a hiteligénylők jövedelmét. Amennyiben a fennálló tartozás több, mint a maximálisan igényelhető 10 millió forint (+ a meglévő előtörlesztésre felhasználható megtakarításunk), akkor továbbra is fennáll a fent vázolt csapdahelyzet.

Hogyan lehet ebből kitörni?

Ha van hitelkártyánk, folyószámla hitelkeretünk, szüntessük meg, vagy csökkentsük a keretet olyan szintre, hogy már ne jelentsen akadályt a hitelfelvétel előtt!
A meglévő hitel(ek) futamidejét nyújtsuk el annyira, hogy beleférjen a babaváró hitel is a JTM-be!
Nézzük meg, van-e még olyan igazolható jövedelmünk, amit bizonyos bankokkal el tudunk fogadtatni!
Törlesszünk elő a meglévő hiteleinkbe!
Amennyiben egy meglévő hitel előtörlesztése lesz a támogatott hitel felhasználásának célja, segíthet, ha családi/baráti kölcsönből előre hozzuk az előtörlesztés egy részét.
Érdemes egy kellően felkészült független hitelszakértő közreműködését igénybe venni.

Nézzünk egy egyszerű példát a fentiek szemléltetésére:

A Kovács házaspárnak 300.000 Ft a hitelbírálat során figyelembe vett jövedelme. Van egy havi 150.000 Ft törlesztőrészlettel bíró lakáshitelük és mindkettőjüknek van egy-egy 200.000 Ft-os hitelkeretű hitelkártyája. Mivel a jövedelmüket már jelenleg is a maximálisan megengedett 40%-nál jobban terhelik a havi figyelembe vett hitelterhek (150.000 + 20.000), elutasítják a babaváró kölcsön igénylésüket. Mit tehetnek?

Szüntessék meg a hitelkártyákat!
Így csökken a jövedelemterheltség, de nem eléggé.

Nyújtsák el a lakáshitelük futamidejét!
Megtörtént. A maximális futamidő mellett 140.000 Ft-ra csökken a lakáshitel havi részlete. Ez továbbra sem elég ahhoz, hogy hitelképesek legyenek.

Számoltassák ki a lakáshitelt nyújtó pénzintézettel, hogy mennyit kell ahhoz előtörleszteni, hogy a törlesztőrészlet annyit csökkenjen, hogy a babaváró hitel is beleférjen a JTM keretbe!
Végezetül néhány tanács azoknak, akik még a babaváró hitel mellett egyéb hitelt is terveznek igényelni:

Bármi is lesz a különböző hitelek felvételének sorrendje, a futamidőt, kamatperiódust mindegyiknél úgy tervezzék meg, hogy az utoljára igényelt hitel is beleférjen az adósságfék keretbe!
Ha a babaváró hitelből egy azt megelőzően folyósított hitelt fognak előtörleszteni, kiemelten fontos szempontnak tekintsék a majdani előtörlesztési költségeket!
Ez utóbbi esetben előtörlesztési szándékukat a hitel kamatperiódusának megválasztásakor is vegyék figyelembe!
Érdemes egy kellően felkészült független hitelszakértő közreműködését igénybe venni. (Szerintem itt magára gondolt a szerző. 🙂 – a szerkesztő megjegyzése)

Share

124 hozzászólás

 • PMÁK
  A hitelt kifizetést lehet egyből a MÁK számlára kérni, ha már úgyis ott lesz befektetve vagy az túl feltűnő lenne? 🙂
 • Kiszamolo
  Mivel most már adó nélkül tudsz utalni MÁK számlára, annyira nem égető a kérdés. 🙂
 • mephisto5
  Tipikusan mennyi havi törlesztőt jelent a 10 milliós összeg 20 évre?
 • Janos82
  Van par dolog, amire kivancsi vagyok. Hatha van valaki, aki tudja a valaszt.

  Ha a gyermek a hiteligeny benyujtasa utan, de a tenyleges hitelfelvetel elott szuletik, akkor o mar beleszamit?
  Figyelembe veszik a bankok azt, ha mar uton van a gyerek a hiteligenyles pillanataban?
  Es a feleseg jovedelme ilyenkor hogyan szamit bele? Elvileg van megfelelo munkaja, de megis, a jovedelme esni fog.

 • Apa
  Azt figyelembe veszik, hogy az anya jovedelme szules utan lecsokken? (foleg felev utan)? vagy pont ezert jo, hogy gyerek szuletese utan harom evre felfuggesztik a visszafizetest?
 • Kiszamolo
  mephisto, elosztod a 10 milliót 240 hónappal….
 • Egyéni v
  Ha egy egyéni vállalkozó 2018-as lezárt éve alapján csak alacsonyabb összegű hitelt vehet fel, 2020-ban kiegészítheti azt 10 millióig, miután lezárták az erősebb 2019-es adóévét?
 • Bagoly
  Kiszamolo: az első 5 évben csak 5% a kamat, nem? Ha nem születik gyerek akkor lesz 8% a következő kamatperiódusban. (Mostani kamatkörnyezettel számolva). De a visszafizetendő kamattámogatást még 5%-al kell számolni.
 • Bony25
  Sziasztok!
  Nekünk július végén jön az első gyerek és támogatásoktól függetlenül is legalább 3 vagy 4 gyereket szeretnénk (szóval mi kb telitalálata vagyunk ennek a programnak + a CSOK-nak). Viszont addig nem vennénk fel semmit, amíg 1. nem tapasztaljuk meg, hogy milyen a szülői lét, 2. nem születik meg a második gyermek is (vagy már útban van).

  A kérdésem az lenne, hogy bármikor be lehet adni az igényt a babaváró támogatásra (utólag is – pl. 2020-21-ben), a lényeg, hogy 2019. július 1. után szülessenek a gyerekek?
  (tudom, hogyha korábban vennénk fel és állampapírba raknánk a pénzt, akkor további bevételre tennénk szert, de mivel még csak most válunk szülővé, ezért meg akarom várni, hogy milyen is az. Nehogy kiderüljön (még ha kicsi is rá az esély), hogy mégis elég 1-2 gyerek.

  Előre is köszönöm a segítséget!

 • Kiszamolo
  Bagoly, szerintem nem, mert átalakul normál kamatúvá, ha nincs gyerek, aminek kamata az állampapírhoz van kötve, jelenlegi szinten ez 8%, de nincs kedvem ezért feltúrni a törvényt.
 • LSV
  Júli 1 után, és a hitelszerződés megkötése után kell a babának megszületnie. Egy ismerősöm megint megszívta, mert június közepén fog megszületni a baba…

  Én az n>2 gyermeket vállalóknál, július 1 utáni születésnél azért kalkulálnék a meglévő hitel tőketartozásának bizonyos mértékű elengedésével is. Eddig 1 millió Ft volt, ez most 4 millió Ft lesz.
  Nálunk is márciusban fog lejárni az 5 LTP amit a hitel előtörlesztésre nyitottunk, ellenben 2021-ben szeretnénk még egy babát, így valószínű egy évig inkább pihen az LTP, és a baba megszületése után igényeljük a 4milliós támogatást, amiből már tudunk végtörleszteni..

 • Éva
  #Bony25

  Mar egy gyereknel is megeri felvenned, errol szol a cikk. Mar ott is +ban vagy.

  Ha lesz.meg 1-2 az csak gratisz

 • LSV
  Gratulálok! 2019 Júli 1 és 2022 Dec 31 között lehet igényelni a babaváró hitelt. Az igényt bármikor beadhatod a két dátum között. Ha már 1 gyermek megszületik, akkor miért ne vehetnéd fel, hisz kvázi “kamatmentes” a hitel, egy gyermek születése esetén is.
 • Superh89
  EU-s, kulfoldi jovedelmet elfogad valamelyik bank?
 • Anita

  A babavárónál csak az igénylés után született gyerekek számítanak, szóval, ha csak később szeretnétek igényelni a júliusi babátok nem számít bele. Szerintem érdemes lenne most igényelni, mert már az első, azaz a júliusi születésű gyermekkel kamatmentessé válik az összeg, tehát nagyot nem buktok rajta, akkor sem, ha ő marad az egyetlen gyermeketek.
 • Lajos
  felveszem a 10M ftot, 1 gyerkőc jön már, csőben van
  0,5% évente a valós büntetés rajta
  1) 20 évig törlesztek, de az éves 0,5% mindig már csak a még fennálló tartozásra vonatkozik? (ergo kb 500e Ft nagyságrend?)
  2) ha 1 gyerkőc születik, szüneteltethető a törlesztés -> ekkor is vonják a 0,5%-ot évente? (ergo itt akkor rosszul járunk, mert ha nem szüneteltetnénk, akkor kisebb összegre jönne a 0,5% büntetés)

  jól gondolom?

 • Sporky
  #Bony25

  Ezt írod:
  “támogatásoktól függetlenül is legalább 3 vagy 4 gyereket szeretnénk (szóval mi kb telitalálata vagyunk ennek a programnak + a CSOK-nak)”

  Nem akarlak megsérteni, csak kikívánkozik: Ti a tökéletes ellentéte vagytok a telitalálatnak ha a támogatás célját nézzük. A hivatalos cél, hogy több gyermek szülessen (a politikai haszonszerzést most hagyjuk). A ti gyermekeitek akkor is megszületnének, ha ahogy írod, nem támogatnának titeket az adófizetők. Az én kérdésem az, hogy hány olyan gyermek fog ennek az egésznek a hatására születni aki amúgy nem született volna meg? Nálatok pl. egy sem.

  Én nem akarok egyelőre gyereket így inkább megyek is és veszek az új állampapírból, hogy egymás zsebébe tömködjük a saját adónkat..

  Akinek se pénze se hitelképessége az meg remélem dolgozik, hogy legyen miből nekünk ezt kifizetni!

 • András
  Nem kicsi a tét, aki tervez még 3 gyereket, annak nagyon nem mindegy, hogy megkapja-e. Én pont az a kategória vagyok, aki soha nem vett volna fel hitelt, csak aztán a CSOK miatt mégis, mert ami megéri az megéri. A jövedelmem meg vállalkozásból van, ezért már a CSOK-ot is nehezen adták meg. Úgyhogy izgalmas lesz, de felveszem ezt az ingyenpénzt is, ha addig élek is! Olyan nincs, hogy bennhagyom!
 • Janos82
  @LSV:

  koszi, akkor nem er ra a szuletes utan intezni a hitelt… Csak annyibol kerdeses, mert elotte nem biztos, hogy hitelkepesek vagyunk. Pontosabban elegge rezeg a lec…
  De akkor a meglevo hitelnel intezhetjuk majd az elengedest, azzal talan beljebb kerulunk.

 • Kiszamolo
  János82, ott a cikkben: van olyan bank, ami adja a babavárót hitelkiváltásra. Ha ezen múlik a hitelképesség, akkor ezen nem fog múlni.
 • Nomoka
  Sziasztok! Én azt szeretném megkérdezni, hogyha nem fog gyermekünk születni, de felvennénk a hitelt és befektetési célból lakásvásárlásra fordítanánk (kiadnánk), az megéri-e szerintetek ebben a hitelben gondolkodni? Csábít, hogy ilyen könnyen igényelhető és hogy a pénz birtokában tudok lakást keresni megvételre, tehát kvázi kp-s vevőnek számítanék. Nyilván kiegészítenénk a saját félretett pénzünkkel és az árakat látva valószînűleg nem Bpen vennénk a lakást. Mielőtt valaki leszid, van már 2 gyerekünk és én szeretnék is harmadikat, de a férjem nem annyira, illetve a másik kettő is nehezen jött össze, szóval kicsi az esély a 3. gyerekre sajnos.
 • pt
  Gratulálok a kormánynak az újabb ötlethez.

  Két gyerekünk van (2016, 2019) és 0Ft CSOK-ra voltunk jogosultak (cserébe 4% illeték) illetve ez a babaváró csoda sem jön szóba mert kizárt, hogy három gyereket szeretnénk.

  Imádom az ilyen átlátható, tervezhető, kiszámítható rendszert. Az én gyerekem kevesebbet ér, mert két hónappal korábban született, nonszensz. Hánynom kell ettől.

 • Bony25
  #Éva
  Tudom, csak kicsit eltoltam volna a szerződéskötést, ha a július közepe körül születendő gyermekünk is majd beleszámítana.

  #Anita, #LSV
  Köszi, akkor júli 1-től sietünk megkötni.

  #Sporky
  Jogos, úgy lett volna helyes, hogy “nekünk telitalálat ez a program + a CSOK”
  Bár egy hangyányit az eredeti állítás is igaz, mivel a program nélkül későbbre terveztük volna a 3-4. gyereket. 🙂 Így viszont előbb meg tudjuk teremteni a hátteret a nagy családhoz. (Amúgy az én ismeretségi körömben vannak olyanok, akik több gyereket akartak, de enélkül a program nélkül nem mertek volna belevágni – vagy hasonlóan hozzánk későbbre tervezték a többi gyereket).

 • Kiszamolo
  Bony, az késő lesz, mert a hitelbírálat 2-3 hét, plusz a papírokat is be kell szerezni.

  Kezdd el most intézni a papírokat pedig be lehet adni a hónap közepétől.

 • Domino
  @Kiszamolo: írtad, hogy “most már adó nélkül tudsz utalni MÁK számlára”
  Tudnál ehhez forrást linkelni, hogy utána tudjak olvasni? Az értekelne, hogy ez mikor lépett életbe és hogy vonatkozik-e a KATA és ÁFA befizetésére is? Köszönöm!
 • Janos82
  :

  Csak nem arra kell. Arra ott vannak az onsegelyezokbol a hiteltorlesztesek, es az 5db ltp, amit erre kotottunk. Raadasul 5 even beluli 50%ot meghalado elotorlesztesre 400e ftos bunti van.

  A bankok figyelembe veszik a varandos nok jovedelmet, ha az hatarozatlan ideju munkaviszonybol van?

 • Tomi
  Olvastam régebben olyat, hogy ha felvesszük a hitelt és a törlesztés közben kiköltözik a hitelfelvevő külföldre, akkor vissza kell fizetni a hitelt. Lehet erről tudni valamit?

  Illetve egy másik kérdésem az lenne, hogy lehet-e előtörleszteni a hitelt?

 • Janos82
  :

  Egy szabad felhasznalasu jelzalog hitellel jobban jartok, ha van hitelmentes ingatlanotok. Ez ahoz nagyon draga, hogy megerje belole lakast venni, ha nem lesz +1 gyerek.

 • Szabolcs
  Kiszamolo
  2019-06-04 at 11:06
  attól, mert eltörölték a trillt a saját számlákra, a bank számíthat fel költséget. és a többsége fog is számolni. A kincstár a kimenő utalásnál a saját számlára már nem fogja felszámolni, az igaz.

  Sporky
  2019-06-04 at 13:23
  Nagyon igaz, nem így kell(ene) születéseket ösztönözni. De hát ezt szavazta meg az istenadta nép…
  Pont a hasonlók erősítik meg (még jobban) bennem az elmúlt pár évben (mivel végülis adózási szempontból erősen támogatott voltam), hogy az 1960-70-80-as években, aki túlélésre játszott, és “kollaboráns” volt esetleg, az mégsem gazember volt, hanem opportunista, szerencsés, vagy csak evolúciós szempontból alkalmazkodó 🙂 Most legalábbis én ez utóbbinak tartom magam.

 • Margit
  Ezt olvastátok, azért elég meredek.
  444.hu/2019/06/04/a-havi-ber-egy-reszet-megtakaritasi-szamlara-utaltatna-a-szamvevoszek-elnoke
 • józsenzbazsen
  ,

  “Mivel most már adó nélkül tudsz utalni MÁK számlára, annyira nem égető a kérdés.”

  Utalni is? Bármennyit is, milliókat? Én a bankkártyás fizetésnél tudom ezt, de utalás is játszik?

 • Hana17
  A 4,5%-os PMÁP-os befektetésnél 20 év alatt (újra befektetés nélkül, nominálisan) 9 mFt a hozam, a 0,5%-os kezelési díj 0,5 mFt, a 4,67 mFt-vel szemben ez 8,5 mFt nyereséget jelent. Valamit kihagytam?
 • Péter

  szerintem ha jó helyen veszel (vidéken) egy minigarzont, azt ki lehet adni normális hozammal, plusz ha meg tudod oldani, hogy 10 mft-be beleférjen a vételár, akkor viszonylag könnyen ki is tudsz szállni belőle, egyrészt azért, mert amíg igényelhető a babaváró hitel, mindig lesznek olyanok, akiknek csak ennyi pénzük van, és csak ilyet tudnak venni, amúgy meg kispénzű emberből több van, mint tehetősből.

  Én Szombathelyet javaslom, ott még van 10 millió alatti kislakás, és az Ausztriába ingázóknak ki lehet adni bármikor, plusz a határ mellett hosszabb távon sem várható népességfogyás.

  Bp.-n esélytelen 10 mft alatt bármit venni, a nyugati határszélen kívül pedig hosszú távon kockázatos. (ahol pedig nem, pl. Debrecen, ott nincs 10 mft alatt semmi)

 • Névtelen

  szerintem ha jó helyen veszel (vidéken) egy minigarzont, azt ki lehet adni normális hozammal, plusz ha meg tudod oldani, hogy 10 mft-be beleférjen a vételár, akkor viszonylag könnyen ki is tudsz szállni belőle, egyrészt azért, mert amíg igényelhető a babaváró hitel, mindig lesznek olyanok, akiknek csak ennyi pénzük van, és csak ilyet tudnak venni, amúgy meg kispénzű emberből több van, mint tehetősből.

  Én Szombathelyet javaslom, ott még van 10 millió alatti kislakás, és az Ausztriába ingázóknak ki lehet adni bármikor, plusz a határ mellett hosszabb távon sem várható népességfogyás.

  Bp.-n esélytelen 10 mft alatt bármit venni, a nyugati határszélen kívül pedig hosszú távon kockázatos. (ahol pedig nem, pl. Debrecen, ott nincs 10 mft alatt semmi)

 • Kiszamolo
  Hana, igen, azt, hogy havonta fogy a tőke a törlesztés miatt , amire a kamatot számítani kell. A hitel kamata, de a megtakarítás kamata is.
 • Tamás #2
  csak akkor keletkezik visszafizetési kötelezettség, ha megszünteted a magyarországi lakcímedet, tehát ha az első kormányablaknál bejelented, hogy elmész és azt is, hogy hova. Viszont, he ezt nem teszed (mert nem kell) és megmarad a lakcímkártyád, akkor nem probléma a “külföldre költözés”. 2012-től az ideiglenes külföldre költözést (ami akár életed végéig is tarthat), nem kell bejelenteni.
 • Laki Gizi
  ha jól értem a külföldre költözés nem probléma, megtarthatom a magyar lakcímkártyámat, viszont kinti munkáltató kérheti, hogy oda is be legyek jelentve? két lakcímkártyám lehet ha külföldre vagyok bejelentve? illetve ha már megszületik az első gyerek és kamatmentessé válik a kölcsön, akkor is fent kell tartanom a magyar lakcímemet?

  és mi a helyzet a válással? ha megvan az egy gyerek, már mindenképpen kamatmentes a buli, és lehet válni? (nem tervezek ilyet, csak kérdezem)

 • Egyasokkozul
  Azt nem tudom hogy a 1m Ft gyermekvállalási támogatást meddig lehet megigényelni? 12 hetes magzatra már lehet. De ha megszületik a gyermek 07.01 után, akkor utána meddig lehet ezt igényelni. Illetve mi van akkor ha magzat után igenyli az ember de végül a gyermek nem születik meg? Említi a halva születést, de a vetélest nem.
 • Hana17
  Kiszámoló: Azért nem értem, mert a 3 éves törlesztési moratóriummal gyakorlatilag tőkefelhasználás nélkül törleszthető a hitel a futamidő alatt (első 3 év hozama 3*450 eFt, ami fedezi a következő évek hiteltörlesztése és a befektetés hozama közötti különbözetet)
 • Brado
  màs orszàgban is lehet lakcimed. Azaz be kell jelentkezned. Sőt bankszàmlàhoz, munkaszerződèshez ez mindenkepp kelleni is fog. De a kinti munkàltatódat csak ez fogja érdekelni, a magyar lakcimed (van e vagy nincs) nem.
 • Tamás #2
  országa válogatja. Ausztria megköveteli 3 hónap tartós tartózkodás utána a Hauptwohnsitzet, tehát az életvitelszerű lakcímet (tartózkodási eng), de ettől függetlenül megmaradhat a magyar is. Más országban más a helyzet. EU-n belül nem gond a kettős lakcím. A TB-t passziváltatni kell, az adózás automatikusan szünetel. A külföldön született gyerek esetén is kell a MO-i sz. ig, lakcímkártya, adókártya. Ez viszont már trükkösebb, ugyanis a születést követő 60 napon belül ezeket be kell mutatni a folyosító banknak (+kincstár), viszont az ügyintézés nem automatikus, mint a hazai szülés esetén, ráadásul gyakran hónapokig húzódik. A követségek lassúak (3-6 hónap), MO-n sem egyszerűbb bejelenteni a külföldi születést és elintézni a papírokat, ez jobb esetben is kimeríti a 60 napot.

  Szülés után 20 évig/visszafizetésig fenn kell tartani a lakcímet.
  +Nem válhatsz.

 • AGL
  Sziasztok!

  A véleményetekre lennék kíváncsi! Feleségemmel most vásároltunk hitelre egy kis lakást. Terveink szerint legjobb forgatókönyv szerint 5 év múlva kifizetnénk. (megtakarítás + LTP).

  A hitelfelvétel előtt volt egy tervünk: Felvesszük a hitelt, majd most, amikor élesbe fordul a babaváró Felvesszük a 10 millát és egyből betörlesztjük. Konkrétan 1 hónapra a hitelfelvételtől. A fennmaradó hitelt pedig a megtakarításunkból, illetve az LTP-ből 2 év múlva végtörlesztjük. Innentől pedig a kamatmentes hitelt fizetnénk az államnak, mert pont 2 év múlva szeretnénk a masodik gyerkőcöt.

  Ez szép és jó terv volt, de kicsit lehiggadtunk és úgy határoztunk, hogy nem a leszre alapozunk. Megvárjuk mire jön a 2. Baba és akkor vesszük fel, így ugyan bukunk a hitel kamatán, de a 10 millas kamatmentes hitel fix lesz.

  Na a mostani cikk viszont kicsit elbizonytalanított. Folyt. Köv

 • TF
  Nem kell OEP igazolás. A kormányrendelet 5. paragrafus (7) szerint “A hitelintézet az igénylők erre irányuló kérelme és hozzájáruló nyilatkozata esetén beszerzi a fővárosi és megyei kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári feladatokat ellátó járási (fővárosi kerületi) hivatalától a Tbj. szerinti biztosítási jogviszonyra vonatkozó adatokat.”
 • Névtelen
  Folyt. Köv.

  Szóval megijedtem kicsit, hogy bármi közbejöhet, ami miatt nem kapjuk meg a hitelt, így lemaradunk erről a lehetőségről.

  Szerintetek most erdemes beszállni és a “lesz” – re alapozni, vagy kívárni mire a baba tutira összejön és akkor felvenni?

  Jó anyagi háttérrel rrel rendelkező, 30-as pár vagyunk.

  Köszönöm!

 • Gábor

  Két lakcim gyakorlatilag működik úgy hogy mind a kettő ország elsődleges lakcimkent látja a sajátját és oda kapod a hivatalos leveleket (pl Németországban a hivatalos lakcimre kapod az adoszamodat, a nyugdíjbiztositasi papírt és a Tv adó csekket +a német választásról szóló papírt hogy felvettek a névjegyzékbe. Mindig az aktuálisra ) . Tehát ők az államilag nyilvántartott címből dolgoznak.

  Bank, egészség biztosítás : először kell nekik a lakcim papír számla nyitaskor utána viszont annyiszor módositod ahányszor akarod online ellenőrzés nélkül.

  Bármi egyéb : bemondásra elég

  Szóval működhet a dolog

 • Kitantorgott
  Ha kulfoldon elek de van magyar lakcimem, de a TAJ szamom fel van fuggesztve, az erkezo gyerekre lehet igenyelni?
 • LSV
  Akár fizethetnéd is havi 6ezerrel a tb-t így nem lenne felfüggesztve a TAJ számod.
 • headset
  @józsenzbazsen
  “@Kiszamolo: írtad, hogy “most már adó nélkül tudsz utalni MÁK számlára”
  Tudnál ehhez forrást linkelni, hogy utána tudjak olvasni? Az értekelne, hogy ez mikor lépett életbe és hogy vonatkozik-e a KATA és ÁFA befizetésére is?”

  Kiszámoló ebben a kommentjében nem ment bele a részletekbe, amik a következőek:

  A tranzakciós adó a bank kötelezettsége, ezért lényegtelen a törvényi forrás. Ami számít: a bankod legfrissebb kondíciós listája. Van bank, amelyik nem változtatta az utalási díjakat az adócsökkentés után, van amelyik igen.

  Visszafele a Kincstár ingyenessé tette az utalást, de csak saját névre szóló számlára. Ott is érdemes az erről szóló infót elolvasni, mert kattintással kell nyilatkozni, hogy a célszámla a tied.

  És mindez csak a kincstári kötvényvásárlással kapcsolatos utalásokra vonatkozik, egyébre nem.

 • babakérdés
  Sziasztok!

  Az egyértelmű hogy július 1 utàn született baba szàmìt. Az viszont nem, hogy ha pl a baba július 20 àn születik, akkor augusztusban kapott hitelnél őt nem veszik figyelembe?

  Köszi!

 • Andrea
  Hasonlo cipoben vagyok es ahogy ertem nem lehet.

  “A kölcsönkérelem benyújtását megelőző 180 napos időtartamnak a Tbj. 5. § (1) bekezdés a), b) vagy e)–j) pontja szerinti jogviszonyban töltött időnek kell minősülnie.”

  Tehat legalabb az utolso 180 napban magyarorszagi tb szukseges.