Változások a Paypalnál

Pistu hívta fel a figyelmet egy hozzászólásban, hogy új Privacy Policy lép életbe a Paypalnál, szerinte ebből az derül ki, hogy jelenteni fog a magyar adóhivatalnak, ahogy más pénzintézetek is teszik ezt az új megállapodás szerint.

(Mint ismert, a csatlakozó országok bankjai jelentenek a számlatulajdonos adóhivatalának a számláról és az azon lévő pénzeszközökről, ez alól felmentést kaptak a Paypalhoz hasonló “elektronikus pénztárcák” szolgáltatói, cikk itt és itt.)

Bár én nem találtam meg, hogy miből következne, hogy jelent a Paypal mostantól (az USÁ-nak eddig is jelentett, ahogy csalásgyanú, vagy bármilyen más hivatalos megkeresés esetén is bárkinek kiadta az adatokat.), találtam egy másik érdekes dolgot.

A Paypal árat emel, nem is kicsit, amit sikerült eldugnia a Privacy Policy változásról szóló levélbe. Jóformán minden költség fél százalékponttal drágább lesz, beleértve a pénzváltás költségeit is. Ez utóbbi érinti a vásárlókat közvetlenül, a többi inkább csak közvetetve, drágábbak lesznek a termékek az ebay-en és máshol, ahol lehet Paypallal fizetni.

We are changing the standard transaction fee for sellers selling goods or services online to buyers outside the U.S. from 3.9% to 4.4% plus the existing fixed fee based on the currency.

We are changing the standard transaction fee for in store transactions received from buyers outside the U.S. from 3.7% to 4.2%.

We are changing the micropayment fees for in store transactions received from buyers outside the U.S. from 6.0% to 6.5% plus the existing fixed fee based on the currency.

We are changing the cross-border transactions fee for card present and PayPal transactions from 3.7% to 4.2%.

We are changing the cross-border transaction fee for keyed and scanned transactions from 4.5% + $0.15 to 5.0% + $0.15.

We are also adding pricing for verified charitable organizations that will match existing pricing for non-charities.

“PayPal spokesperson Justin Higgs told EcommerceBytes that PayPal is changing the fee for selling online outside the US from 3.9% to 4.4%.

PayPal also charges an additional 2.5% fee for any currency conversion and a 1% international transaction fee to receive payments from another country. Higgs said PayPal is increasing the currency conversion fee from 2.5% to 3.0%.”

Share

56 hozzászólás

 • S.E.
  Nem mondom, jó ez a szolgáltatás, de kezd kissé drága lenni.
 • Stanlee
  Szerintem is kezd szemtelenul magassa valni a PayPal dija. Ahol csak lehet kerulom a PayPal hasznalatat, pedig par eve meg nagyon jo szolgaltatasnak tartottam.

  Meg 1-2 ev, lassan megerkeznek a rogton atutalos rendszerek es nem is nagyon lesz mar szukseg a Paypal szolgaltatasainak egy reszere.

 • attila
  német paypal számlával a költségek 2% alatt vannak eu-ból érkező jóváírásoknál…illetve kedvezményt is adnak forgalom arányosan…..
 • Nagy Ferenc
  Ha csak olyan szolgáltatás kell, ahol nem jelentenek, akkor maradt a Neteller és a Skrill, de ezek valószínű hogy drágábbak mint a PéjPali’ ….
 • Dani2
  A Skrill kerülendő minden áron. Nincs supportjuk, és nem tudod kivenni a pénzed.
 • Alfa
  @Dani2: Hát, nekem azért sikerült pénzt kivenni Skrill számláról.
  Befizettem pl. pokerstar-sra.
  Vagy odakocogtam egy bankautomatához az ingyen kapott Skrill bankkártyámmal és egy aránylag méltányos díj fejében felvettem a pénzt forintban. (HUF 100K+)
  Mesélj, mit nem lehet szerinted???
 • karate k!d
  @Dani2: Van supportjuk(igaz kicsit lassú) és a pénzed is ki tudod venni. Én majdnem 10 éve használom és eddig nem volt komoly gondom velük és az utolsó dollárig kibírtam venni/elkölteni.
 • Omnisapient
  Az adóhatóságnak való jelentésen legfeljebb az akad ki, aki azért használja, hogy itthon láthatatlan maradjon. Be kell látni, hogy normális embernek nincs szüksége arra, hogy bármilyen adóhatóság előtt láthatatlan maradjon. Természetesen ehhez hozzátartozik az is, hogy bármilyen adóhatóság az onnan szerzett adatokat nem az adózó vegzálására használja.
 • Gyula
  Errol az emelesrol eszembe jutott Megyo brillians ervelese, hogy azert kellett valami illeteket emelni, valami 10%-rol, talan 15%-ra, mert “nott az inflacio”.
  Zsenialis, nem?
 • PanelProli
  Nem tud valaki egy olcsó és normális internetes virtuális prepaid kártyát, amit lehet átutalással töltögetni?

  Már kezd elegem lenni, hogy sok helyen csak kártyával lehet fizetni és a paypal- is kezd drága lenni meg az e-bay sem a legolcsóbb.

  Nézegettem már régebben is de minden olyan angolul van 😀 plusz elég drágák vagy idióta szabályok vannak…

 • pistu
  paypal.com/gi/webapps/mpp/ua/facta-full

  A FATCA az amcsikra, a CRS mindenkire vonatkozik. A NAV kap majd többszázezer magyar nevet, azokét, akiknek van PayPal-je. Persze az, hogy mit kezdenek vele, más kérdés.

 • szocske
  ha netes vasarlasra kell, a cib online szamlahoz jar netkartya kulon alszamlaval
 • attila
  szerintem ez elkerülte a figyelmed:
  “your account balance or value as at 31 December of any year during which the account is held;”
  tehát lejelentik az egyenleget 31-én, illetve abban az évben amelyikben még él a számla.
  magyarán az adóhatóság csak azt fogja tudni hogy van paypal számlád, mivel nyilván leveszed róla a pénzt minden évben úgy hogy 31-én egy fillér sem lesz rajta. Folyamatos adatszolgáltatás nincs, tehát forgalmi adatokat nem közölnek, de ha közölnlnek, akkor sem lehetne megállapítani sokat belőle. erről nincs is szó az egyezményben. Itt főleg a brókercég a lényeges, mivel ott nyilván keletkezik nyereséged, és az a forgalmi adatokból látszik. Viszont teljesen kizárt hogy lenne kapacitása az adóhatóságoknak megvizsgálni egy-egy számla nyereségét úgy ha a brúkercég nem készít összesítést mindenről….
 • S1M0N
  Elég pofátlan ára kezd lenni őszintén szólva. Amit a pénzváltás terén művelnek (figyelmetlen felhasználó lehúzása) is bicskanyitogató. Hiába indult rendes cégnek, úgy tűnik őket is megrontotta a kvázi-monopolhelyzet. 🙁

  Szerencsére ritkán vagyok rájuk szorulva, idehaza kártyás fizetést használok mindenhol, külföldről ha rendelek akkor az meg 70%-ban Aliexpress, ott is lehet kártyával fizetni.

 • Bence
  MIKLÓS!

  a http://kiszamolo.blog.hu/ -n nem lehet elolvasni egy cikket sem, az erőszakosan benyíló transferwise reklám miatt (mindig újra benyitja!).

  És az új cikk szerintem kicsit félrevezető, sokkal több hangsúlyt szoktál fektetni ilyen cikkekben arra, hogy mennyi kockázattal is jár ez. (Cetelem 2,25% bármikor átvált 0,7%-ra, 6.000 ft-os visszautalási díjjal, stb stb stb).

 • Gyula

  …tehát lejelentik az egyenleget 31-én…
  AZ jo, nekem soha nincs rajta egy filler sem.
  Ha veszek valamit, akkor egybol a bankszamlamrol vonja le.
 • Gabor
  Elonnak kell pénz a holdra szálláshoz 🙂
 • Sixtus
  “attila: “your account balance or value as at 31 December of any year during which the account is held;””

  Tudnád linkelni, hogy ezt hol olvastad? Nem találom a privacyben. Én ezt látom, hogy negyedévente frissítik.

  “PayPal may update the list of third parties referred to above every quarter (January 1st, April 1st, July 1st and October 1st). ”

  Plusz van egy táblázat linkelve privacyben, hogy országonként milyen információkat adnak ki. Ott az Agenciesnek ezeket adják ki, magyarokról. “All Account information.”

  Azt nem tudom, hogy ezeket az infókat a paypal ellenőrzi valami rendszerrel és automatikusan elküldi-e a nav felé vagy csak akkor küldik el, ha a nav konkrétan xy ról kér információkat a paypaltól? Nekem is szürreálisnak tűnik, hogy ennyi paypal accountot átnézzen a nav.

 • Kiszamolo
  Bence, nincs semmilyen reklám ott. Töröld a cookiekat a böngésződből.

  A cetelem kamat kerekítési hiba, nincs sok jelentősége.

 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  A http://kiszamolo.blog.hu/ valóban átirányít a transferwise weboldalára.

  Ez a kódrészlet csinálja:

  (function(){
  window.onload = function() {
  // Impact radius link
  var submitUrl = “http://transferwise.evyy.net/c/123230/166406/985”;//put impact radius link instead of tw link
  var twIframeUrl = “http://transferwise.com/calcWidget?parentlocationUrl=” + window.location.toString() + “&submitUrl=” + submitUrl;

  var twiframe = document.createElement(‘iframe’);
  twiframe.frameBorder=0;
  twiframe.width=”300px”;
  twiframe.height=”250px”;
  twiframe.id=”tw-calc”;
  twiframe.scrolling = “no”;
  twiframe.setAttribute(‘allowtransparency’, ‘true’);
  twiframe.setAttribute(“src”, twIframeUrl);
  document.getElementById(“tw-calc-widget”).appendChild(twiframe);
  };
  })();

 • Kiszamolo
  Mikorka, hol találtad? Én semmit nem raktam bele.
 • headset
  A http://kiszamolo.blog.hu/ nekem is betölti a transferwise-ot.

  Ideiglenes megoldásként le lehet állítani a betöltést a link melletti x-el (Firefoxban, mobilnet 3G sebességnél) és akkor olvasható marad az oldal.

 • Bence
  Miklós, én is több gépen próbáltam.
  Lehet, hogy vírus (pl anno nekem FTP jelszavakat lopott ki egy vírus a totalcommanderből, és kódot fűzött az index.html-hez, bár ez 8 évvel ezelőtt volt…).

  MÁS:
  “A blogunk hiteltanácsadóját, Solymosi Gábort továbbra is bátran ajánlom, az olcsohitelek.com oldalon megtalálod a telefonszámát. Neked az ő szolgáltatása ingyenes, egy ilyen összetett dolognál mindenképp vedd igénybe a segítségét.”

  Azt tanultuk tőled, hogy az ingyenes tanácsadással általában nem mi járunk jól. Ez miért kivétel? Köszönöm.

 • Kiszamolo
  Megtaláltam a dögöt, egy régebbi cikkben volt egy link, az vadult el.

  Most már jónak kell lennie. Nem vírus volt.

 • Bence
  Értem, köszönöm 🙂
 • PanelProli
  Köszi én inkább ilyen entropay, paysafecard szerű dologra gondoltam…
 • teljesenoff
  Ez egy teljesen OFF kérdés, de kiszámoló szokta írni, hogy ő Kínából rendel okostelefont és meg van vele elégedve.
  A kérdésem: tudnak ezek a telefonok magyarul (anyukám nem beszél nyelveket)?
 • Kiszamolo
  Hol olvastad? 🙂
 • Kovács Arnold
  A jelentést a 2007. évi CXXXVI. törvény a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló jogszabály írja elő, ami vonatkozik az EU-s PayPalra is.
  Eddig is betartották a jogszabályt az elmúlt 10 évben. Néha az értékhatár változott csak.
  Szóval kinek van ezzel problémája?
 • Kovács Arnold
  A Paypal árat emel, nem is kicsit, olvasom.
  A 0,5% az sok? Aki sokallja majd használ mást.
  A bankom több költséget számol fel azonos feltételek közt, mint a PayPal.
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  @teljesenoff: ma már általában tudnak. Ha kinéztél egy konkrét típust, nézz utána, hogy van-e topikja a prohardveren, mert ott biztosan helytálló infót kapsz.
 • CRS
  Tehat csak hogy tisztazzuk, a PayPal, Skrill, Neteller es tarsaik meg NEM jelentenek automatikusan adatokat a magyar hatosagoknak mivel ok ugynevezet virtualis penz szolgaltatok akik nem tartoznak a CRS korebe. Amit Pisti talalt valoban picit felrevezeto de el kell olvasni pontosan:

  …and assuming the FATCA Law and CRS Law impose obligations on PayPal…..

  Itt a lenyeg, ha a FATCA es CRS torvenyek kotelezik a PayPal az adatok atadasara akkor majd megteszik de jelenleg csak bebiztositjak magukat ha a torveny valtozik es kiterjesztik az “e-penz” kereskedo/szolgaltatokra is akkor ne erje varatlanul a nepet hogy kiadjak az adatokat.

 • Babrakadabra
  @Kovács Arnold
  2017-02-28 at 19:09
  “A Paypal árat emel, nem is kicsit, olvasom.
  A 0,5% az sok? Aki sokallja majd használ mást.
  A bankom több költséget számol fel azonos feltételek közt, mint a PayPal.”

  Látom, jól ismered a Paypalt. Nem az fizeti a költséget, aki utal, hanem attól vonják, aki kapja. A te bankod milyen költséget is számol a neked utalt pénz után? 🙂
  A Paypalban ugyanaz a sz.patás, mint a bankkártyában: a vevő ragaszkodik hozzá, mivel neki ingyenes, az eladó meg rá van kényszerítve, hogy elfogadja. Mire az Ebay-en levonnak minden jutalékot, a paypallal együtt közel 20%-kal leszel könnyebb.

 • andatti
  “Nagy Ferenc
  2017-02-27 at 10:22
  Ha csak olyan szolgáltatás kell, ahol nem jelentenek, akkor maradt a Neteller és a Skrill, de ezek valószínű hogy drágábbak mint a PéjPali’ ….”

  Én nem tudom mi az igazság.Nekem neteller szlám van ősszel lesz 2 éves, de amióta megjött a kártya,(2015.12.hó)nem tudom használni, mert a google hitelesítésből kizártam magam, a pin kódot meg csak webes felületükön nézhetném meg… De belépni nem tudok, hiába váltottam jelszót.(2 lépcsős maradt) Volt külön support ügyintézőm is, meg több perfect angolos ismerősöm is próbált segíteni, mégse sikerült. kb. 40 € -val töltöttem fel annó, az már szépen lefogyhatott, mert, ha nem használom a kártyát 2€ a bünti havonta. Igaz, már feladtam, hogy valaha is sikerülne normálisan használni, de ha bárhol szóba jön, mindig eszembe jut. Az angoltanár ismerős amúgy mondta, hogy külföldi fórumok tele vannak horror sztorikkal…

 • Laya
  Mivel az összes e-pénztárcát csak saját bankszámláról vagy bankkártyáról lehet feltölteni, használni, így nem értem, hogy minek is kellene ezeket még pluszban ellenőrizni, vagyis jelentésre kötelezni.
 • Kiszamolo
  Laya, meg pókerteremből, meg idekapod az USÁ-ból a fekete jövedelmedet, amit a távmunkáért kapsz és a többi.

  A felhasználók 99%-a nem bankkártyáról tölti fel, hiszen horror drágák és semmi értelme pénzt rátölteni.

 • attila
  nem az a kérdés hogy hogyan kerül a pénz a paypal számlára hanem az, hogyan lehet azt készpénzzé tenni. a vásárláson kívül, ha valaki nem vásárolja el az összeset aki hogyan kerül hozzá a pénz ? csakis úgy ha a bankszámlájára utalja….
 • Kiszamolo
  meg felveszi kéészpénzben ATM-ből vagy elvásárolja a boltban….

  Jóformán csak adóelkerülők használják ezeket a számlákat, akinek nincs takargatnivalója, az bolond lenne 5% díjat fizetni mindenért.

 • disconnect
  Mikor lép életbe az emelés?
  Pofátlan lehúzós volt eddig is, most még jobban. Ha nem vásárlásra használod még a lehúzós pénzváltásukat is csak erősen trükközve, és rizikózva lehet elkerülni.
 • Mersereg
  PayPal-ról “felveszi kéészpénzben ATM-ből vagy elvásárolja a boltban”? Miféle ATM-re gondolsz és miféle boltra? Vagy félreértettem valamit?
 • Kiszamolo
  A netelerről és skrillről van szó, amihez van bankkártya.
 • pistu
  @CRS: Igen, korábban az volt az angol adóhatóság által kiadott AJÁNLÁSBAN, hogy az e-walletekre nem vonatkozik. Nos, ezt visszavonták (revoked, meg lehet találni). A Kiszamolon is volt hivatkozás rá, a crwwgroup.net/ blogjában volt kifejtve (biztonságos marad a PayPal? címmel. Kérdőjellel.) De az is eltűnt. Ugyanis megváltozott az álláspont, legalábbis a PayPal esetében mindenképpen.

  Amit írsz, ez a rész: “assuming the … CRS Law impose obligations on PayPal”

  Való igaz, még ez feltételes, ha vonatkozik rájuk, megteszik. Viszont a luxemburgi törvény még 2015-ben, év végén lett elfogadva, amit a nemzetközi egyezmény aláírása miatt kellett megtenniük. Ha így “feltételesen” akarták volna beletenni a policybe, betehették volna akkor is. Az adatgyűjtés ugyanis már 2016-ot érinti, így ez kicsit félrevezetés volt.

  Ami érdekes, hogy a többire (Skrill, Neteller, stb.) nem vonatkozik.

 • attila
  tehát akkor az összes cég aki az ebayen ad el az mind adóelkerülő, ezzel a kijelentéseddel rendesen mellélőttél ! Azért használják sokan a paypalt mert gyors és megbízható, ráadásul monopolhelyzetben van az ebayen. Az egy másik kérdés hogy a pénzváltásuk lehúzás. Pl.: ha magyar székhellyel regisztrálsz akkor csak magyar bankszámlát köthetsz hozzá, magyar bankszámlára meg csak forintban utalnak. Ha van a paypal számládon eurós számla akkor azt is csak forintban utalják neked kb. 10 forinttal a közép alatt. Erre a problémára sajnos az elmúlt 5 évben nem találtam megoldást…Óriási bukó van az átváltáson. Nyilván ezt azért tehetik meg mert monopol helyzetben van sok dologban….
 • Kiszamolo
  Lassan leírom még egyszer.

  Netelerről és Skrillről volt szó.

 • disconnect
  attila: pedig volt rá kacifántos elkerülő megoldás, kamuaccountot közbeiktatva (hacsak nincs euros országban megbízható rokon), de a legutóbbi kamuaccountomat limitálták, így új bankszámla kéne :\
 • CRS
  @pistu: Paypal az luxembourgi nem angol és amint írtad a 2015-ben elfogadott szabályozásban nincs benne az e-pénz forgalom automatikus jelentése tehát én még mindig úgy gondolom hogy nem közölnek adatokat a magyar hatósággal automatikusan.
 • pistu
  arbusers.com/index.php/topic,3651.135.html

  Szerintem ezen a fórumon előrébb járnak a diszkurzusban, de az a furcsa, hogy a bemásolt PayPal ügyfélközpontos is félrebeszél. Én is tapasztaltam ezt korábban!!

  Amikor a Policy FATCA ÉS CRS – ről beszél, és a delikvens erre a részre kérdez rá, annyit mond rá, hogy US person-ökre vonatkozik csak. Ez nem igaz. A FATCA igen, de a CRS nem.

  Továbbá rájöttem, hogy a PayPal is BANK-nak tekinti magát, nem E-Wallet-nak a levelezés alapján, valamint hogy a feltételes mód a policyben nem a reporting financial institution státuszukra vonatkozik, azt szinte tényként kezelik, hanem az ügyfél számlabirtokos jogállására és ez alapján a vagylagos fennálló kötelezettségükre az automatikus adatküldésre.

  Ez alapján nem értem, miért tagadják még mindig az auto-reportingot. Lehet azért, mert nem lépett még életbe az ÚJ policy, és a régit szajkózzák.

 • Mersereg
  Én nem egészen értem ezt az egészet. A PayPal nem egy bank és nem kér személyi igazolványt vagy útlevelet, így ha jól emlékszem legfeljebb a címedet adod meg. Mármost az adóhatóságnak ha jelentenek, akkor az adóhatóság hogyan tudná emberekhez kötni a számlát? Az adóhatóság, ha megkap egy e-mail címet, azzal nem sokra megy, ha kap egy címet, az akár másé is lehet, az csak postacím, bankkártya sem feltétlenül kell hozzá legyen rendelve, én mondjuk rendeltem hozzá, de korábban anélkül ment, illetve lejárt egy virtuális kártya, ami hozzá volt rendelve és nem rinyáltak, így abból nem hiszem, hogy vissza tudta volna bárki is követni, hogy kihez van rendelve. És mi van ha mondjuk valaki kimegy Romániába és ott csinál egy számlát egy banknál és azzal regisztrál be a PayPal-hoz, akkor a PayPal hova küld jelentést? A postacímet veszi alapul, vagy mit tekint adóügyekben illetékes országnak?
 • CRS
  @pistu: én nem igazán hovatkoznék ilyen-olyan fórumokra hanem konkrétan a szabályozásra. A CRS luxemburgra vonatkozó szabályozását kell elolvasini:

  impotsdirects.public.lu/fr/echanges_electroniques/CRS_NCD/FAQ_CRS_NCD.html

  ajánlom figyelmedbe a 2.4-es pontot. A PayPal mint bank részhez pedig ajánlom elolvasi szerződési feltételek 1.1-es pontját:

  paypal.com/hu/webapps/mpp/ua/useragreement-full

  PayPal csak egy fizetési szolgáltató, elekronikus pénzt bocsájt ki, és a Luxemburgi bankbetét biztosítási alap sem véd téged.

 • disconnect
  @Mersereg: de kérnek igazolványt, még bankszámlakivonatot is, mindent ha 2500 euros évi forgalmat túllépsz. Sőt már 500 euro fölött is kérhetnek, de az nem automata, véletlen szerűen vegzálják az embereket.