Ne költs év

Olvastam egy érdekes interjút az egyik angol oldalon.

Egy hölgy 2015-ben átnézte az addigi költéseit és azt vette észre, hogy csak kávézásra 400 fontot költött egy év alatt úgy, hogy még csak nem is szereti különösebben a kávét. S ez még a kisebb költéseik egyike volt a sok éttermi étkezés, péntek esti szórakozás és egyéb kiadások között.

Mind emellett vettek egy házat jó nagy havi részletre, ami felújításra szorult. Mivel a magas költségek mellett nem tehették meg, hogy egy másik lakást is fenntartsanak, a felújítás hónapjai alatt úgy éltek, a holmijuk legnagyobb része egy raktárban volt, jó messzire. Meglepve tapasztalta, hogy teljesen jól elboldogulnak a mindennapi életben a legszükségesebb tárgyakkal is, nem hiányzik a sok elraktározott tárgy. (Régebbi cikk: Tárgyak, amik körülvesznek)

Mindezek hatására amikor hallott a “Ne költs nap”-ról, arra gondolt, vajon kivitelezhető lenne-e ez egy egész éven át? Meg tudja-e tenni, hogy egy évig nem költ semmire, ami nem szükséges? A kihívás komoly volt, a kíváncsisága pedig nagy, úgy gondolta, hogy belevág az emberkísérletbe.

Meghatározta, hogy mi az, ami szükséges költés, ami felett nem akar költeni egy teljes éven át. Hiteltörlesztő, számlák, alap tisztálkodási és tisztító eszközök, (de semmi drága szemránckrém és hasonlók), heti 35 font bevásárlásra szigorú lista alapján egy olcsó diszkontban és ehhez hasonló tételeket vett fel a listájára.

A közlekedést kerékpárral oldotta meg, így a kondibérletre sem kellett költenie.

Persze voltak nehéz dolgok: januárban a barátaik csak olyan helyre akartak menni kikapcsolódni, ahol lehet enni és inni. (Rászoktak a túrázásra a hegyekben.) A karácsonyi vásárlási lázból kimaradtak és ezt előre egyeztetni kellett a rokonokkal. A nyaralás is egy hetes vadkempingezős túra lett a hegyekben. Jót tett a házasságuknak is az így eltöltött idő és rájöttek, hogy nem pénz kérdése, mennyire sikeres a nyaralás. Ahogy fogalmazott, többet éltek kevesebből.

A kozmetikumok hiánya is okozott kihívást, ahogy a ruhák nem vásárlása is.

Amikor letelt az egy év, első körben minden barátját meghívta egy italra és megvette azokat a ruhákat, amiket szeretett volna. (Azonban ezek csak olyan ruhák voltak, amiket muszáj volt már vennie egy év után.)

Az év eredménye és tanulsága pedig: 22 ezer fontot elő tudott törleszteni a lakáshitelükből, illetve rájött, hogy az anyagi biztonság és szabadság többet ér, mint az újabb tárgyak birtoklása és az egyéb pénzköltés.

Természetesen az ő példája nem egy általános példa, amit feltétlen követned kellene, az egyéves “böjtöt” ő is a kihívás és a kíváncsiság miatt csinálta végig. Azonban lehet okulni a példáján, ha az ember átértékeli, mi az igazán fontos az életében.

Hasonló volt ez az egy kisérleti év, mint a másik eset, amikor 200 napig valaki nem vett semmi újat. Érdemes még elolvasni: Hogyan ne vegyél felesleges dolgokat.

 

Share

143 hozzászólás

 • Braun
  Ezt sokan csinálják ám itthon is! Közmunkások, ápolók, mentősök például. Bár az is igaz, hogy ők év végén nem törlesztenek elő 22.000 fontot 🙁 Amúgy az ötlet nem rossz, ráirányíthatja a fókuszt az igazán fontos dolgokra az életben.
 • Addam
  A spórolás lehet hobbi is, szemlélet és életmódváltás kell hozzá, a végén azt veszed észre, hogy mindent magadnak készítesz DIY oldalak alapján. Az alkotás öröme simán ellensúlyozza a vásárlási vágyat, ha ki tudod vonni magad a marketing alól. Több idő is kell hozzá, de kevesebb pénzből kijössz.
 • jurta
  Javaslom, legyen kötelező legalább az eredeti cikket elolvasni hozzászólás előtt, különben a szokásos csépelés kezdődik órákon belül. :-S (Szerintem a hölgynek a böjti éve alatt nem volt, és még mindig nincs meg a lényeg, amikor már sem a társadalmi elvárás, sem a neveltetés, sem pedig a bűntudat, hanem az a belső mérce vezet, hogy mennyi az elég. Szerintem szuperaszkéta volt, mégis egy év után is csak dereng neki pár dolog a lényegből.)

  Mikor megláttam, hogy hamarosan 11 fontért lesz kapható a könyve a rendhagyó évéről, akkor azért vegyes érzések fogtak el. Ő már megvilágosodott (több fölösleges könyvvel nem tölti a könyvespolcait), de pont ezzel az üzenettel fogja lehúzni azokat, akik még nem (piramisjáték? 🙂 ).

 • Kiszamolo
  jurta, a könyve állítólag sok újat nem tartalmaz, azért nem is írtam róla, nehogy valaki megvegye.
 • Tommy
  Kedves Miklós! Neked ez a területed amivel tudsz az embereknek adni, segiteni. Szerintem óriási szükségünk van arra hogy a pénzügyi ABC-t elorol megtanuljuk. A világ egyre inkább egyre szorosabb pénzügyi függőségbe vezet minket.. ahol a régi értelembe vett polgárság kezd eltűnni, ahol az emberek tulajdona, pénze, vagyona biztonságot jelentett a politikai és világi hatalommal szemben. Ma megfosztják az embereket mindentől amivel függetleniteni tudná magát (globalizmus). Egy nagyon erős fegyver ezzel szemben az ha megtanulják az emberek a pénzügyi tudatosságot, kezdve a spórólást, hitelektől való szabadulást. Kellene ezzel külön foglalkozni,-külön rovat,magazin,vagy video sorozat- formájában. sok sikert a
 • Paprikajancsi007
  Egyszerü szemleletmod valtas az egesz. Nekem mar lassan 4 eve ,,ne költs ev”. 😀
  Viszont visszagondolok a 4 evvel ezelötti idöszakra,akkor sem volt semmivel sem jobb eletem,söt.
 • axt
  Nagyon tetszik az emberkísérlet, a túrázás része különösen. Amit ezek közül én megpróbáltam, és sajnos nem sikerült, az a karácsonyi nem költés amit egyeztetni kell a rokonsággal. És itt jön a bökkenő: elmondtam első évben, hogy senki ne vegyen semmit, a karácsony arról szól hogy együtt vagyunk. Mindenki mondta hogy oké, hát nem is vettünk. Erre kaptunk mindenféle szart. Kurva kínos. Következő év: nyomatékosabban mondom, nincs karácsony, csórók vagyunk, ti se vegyetek. Jó-jó, jött a válasz. Eredmény: hoznak mindenféle szart. Ismét kínos a szitu. Talán még egy évig próbáltam ugyanezt, akkor azt mondtam hogy én többet nem égetem magam azzal hogy mi kapunk mi meg nem adunk, hát beálltam a sorba. De őszintén egy felnőttnek mit tudsz venni pián vagy színházjegyen kívül? Ha vesznek valami tárgyat már előre félek, hogy tudom úgy kidobni, hogy ne tűnjön fel senkinek. Utálom a karácsonyt.
 • Tinaturner
  Nekem heti 50 font felett van mindig a bevasarlas. Ha eszel hust is fizetni fogsz. Persze nem a heti 15g mennyisegu csirkemellrol van szo..
 • Penge
  Nekem minden évem “ne költs év”. 🙁

  Braun: Az én párhuzamos univerzumomban az általad említettek azok, akik bőven az életszínvonaluk felett élnek, mert “ennyi jár nekik is” akár provident árán is meki meg kocsi, meg stb. A csilliárdos budai vállalkozó meg semmivel sem költ ennél többet pedig neki a jövedelme egy 0-val minimum több.

  Addam: A végén azt veszed észre hogy mindenkit elidegenítettél magadtól, mert még a legéhenkórászabbtól is megkapod, hogy mennyire szarrágó vagy. Férfiként még szexelni sem nagyon fogsz, mert spórolós nőt találni lehetetlen, ha nem vagy gerontofil (70 fölött azért akad pár).

 • digimini
  Az a baj ezekkel, hogy a legtobbszor kamu, irnak egy konyvet vagy forgatnak egy tv musort, arrol szol az egesz. Lasd pl. Bear Grylls, vagy a most felkapott hazai női szerzők “megélt” “eredeti” történetei. És értelme sincs sok. Költeni kell, csak ésszerűen.
 • Kiszamolo
  Digimini, ebben az elméletben az a jó, hogy mindenre rá tudod húzni. Biztos csak kamu, biztosan nem úgy volt.

  Ha még találsz is egy példát rá, akkor aztán egész életedben bátran használhatod mindenre.

  Egy mozdulattal mindent le tudsz vele söpörni az asztalról és a vita el van döntve.

  Némi gyakorlással az összes újsághírre is szabadon használható, hiszen ott sem voltál ott, ki tudja, tényleg megtörtént-e az esemény vagy úgy történt-e.

 • pez

  Arra gondoltál már, hogy te intézd a bevásárlást, majd közösen készítsétek el a karácsonyi vacsit?

 • István
  Ha mindenki úgy élne holnaptól, hogy 1 évig nem költ semmit feleslegesen, akkor nagyon gyorsan csődbe menne rengeteg vállalkozás, emberek tömege veszítené el a munkáját, nem lenne elég áfa és adóbevétel, stb., stb. Szép új világ lenne… Ha meg csak kevesen élnek így, annak meg minimális jelentősége lenne a társadalomban, vagyis sok értelme nincs.
 • Zabalint
  Nekem kicsit visszatetsző, hogy a végén olyan tevékenységgel ünnepel, amit az év során kizárt, mint felesleges dolgot. Így ez olyan, mint egy kampányszerű fogyókúra.
 • Robi
  Mi 2016 augusztusaban dontottunk ugy, hogy 10 even belul nyugdijba akarunk vonulni. Ennek resze az is, hogy baltaval alltunk neki legallyazni a kiadasainkat. Ennyire messzire nem mentunk el, mint a holgy, de az biztos, hogy nem hianyolom a napkozben ellott kavekat, nem zavar, hogy otthonrol kell kajat vinnem, lemondtam a logmein hamachi-t/netflix/spotify/amazon prime elofizeteseket es az autoklub tagsagot.

  Aztan tovabb nezegettuk a kiadasokat es megszuntettunk egy 11 eves “befektetesi eletbiztositast” (fiatalon az ember hoz hulye donteseket), lemondtuk a takaritonot, akit kenyelembol hivtunk 2 hetente, a konyvelot az adozashoz (kitanultuk 2 ev utan) esatobbi esatobbi.

  Amikor par honap utan beallt az egyensuly a koltesekben (szigoruan csak olyan dolgokrol mondtunk le, amit kepesek vagyunk eveken/evtizedeken at nelkulozni), akkor a havi kb. 3400 euros kiadasbol 2577 euro lett…

 • Ákos
  Tény és való, hogy egy csomó felesleges dologgal vesszük körbe magunkat és ez szépen ki is domborodik a néni mondanivalójából, de sajnos van a leírtakban csúsztatás is. Például rövid távon a vadkemping kicsit drágább, mint egy olcsóbb szállás. Kell hozzá egy csomó olyan felszerelés, ami nincs meg otthon egy hétköznapi háztartásban (vízhatlan sátor, hálózsák, kemping főző, stb.), hogy a normális túrafelszerelésről ne is beszéljünk. A munkába biciklizés is jó dolog, kiválthatja az alacsony intenzitású aerob edzést, de ne hasonlítsuk össze a konditeremben végezhető gyakorlatokkal.
  Köszi, hogy megosztottad! Gondolatébresztőnek mindenképpen hasznos! 🙂
 • Ildikó
  Én nagyon spórolós vagyok és még csak 47 leszek. igaz boldog házasságban, 2 egyetemista fiúval. 🙂 Akinek kevés a keresete annak spórolósnak kell lennie, hogy megéljen, sőt ha még félre is akar tenni akkor még jobban.
  Nálunk évek óta ne költs év van, bár mióta mindkét fiú egyetemista spórolni se nagyon tudunk, de legalább a spórolt pénzhez nem kellett eddig nyúlnunk.
  Nálunk felnőtteknek már évek óta nincs karácsonyi ajándék, a gyerekek is pénzt kapnak, aztán vesznek amire szükségük van.
 • jurta

  “Utálom a karácsonyt.”

  Nálunk is pont így kezdődött, aztán most, 4-5. év körül már megértők, már a szélesebb rokonság nagy része is, csak a gyerekeknek várják el, hogy adjak (bolti játéknál nagyobb lehúzás nincs 🙂 )


  “mindenkit elidegenítettél magadtól, mert még a legéhenkórászabbtól is megkapod, hogy mennyire szarrágó vagy. ”

  Majd lesznek helyettük másfajta barátaid.
  mrmoneymustache.com/2012/03/07/frugality-the-new-fanciness/

  “szexelni sem nagyon fogsz, mert spórolós nőt találni lehetetlen”

  Ezt a témát párszor már körüljártuk itt…
  Igen, nekem is voltak életszakaszaim, mikor pont így tűnt. Csak figyeld meg, hogy ide is írogatnak páran.

 • kirk
  Veszélyes eszmék ezek. Fogyasztani kell különben nem lesz gazdasági növekedés. 🙂
 • Liv
  Nekem szimpatikus a hölgy vállalása, az ésszerűsítés, minimalizmus. Csak a befejező mondat volt kicsit furcsa, hogy utána gyorsan elment inni a barátaival és ruhákat vásárolni, pótolandó, ami addig kimaradt. Tehát az ésszerű vásárlás inkább egy magára kényszerített dolog volt és nem vált belülről jövő elvvé vagy szokássá. Kicsit mintha azt mondta volna, hogy vége a fogyókúrának, elértem a kívánt súlyt (előtörlesztés), most gyorsan bedobok egy tortát.
  Persze így is becsülendő ez az egy év, csak én vagyok túl kritikus. 🙂
 • mamma
  Braun: többnyire épp azok az emberek költenek szemétre (cigi, pia, chips, cola, energiaital, levespor, meki, hitelbe sok minden és még sorolhatnám) sokat akik nem engedhetnék meg maguknak. Én megengedhetném, de amit lehet én készítek kenyértől a kolbászig, száraztésztáig és mindenféle üvegbe eltett dologig, így legalább nagyjából tudom mit eszünk. És ha havonta egyszer bevásárolni megyünk mindig elhűlök mások bevásárlókosarának tartalmán.
 • yooo
  Heti 35 fontert valoszinuleg a felvizezett, elorecsomagolt rakkelto hizlalo adalekanyagos vackokat eszed egy even at. Ertem en a bojt lenyeget, csak nem az egeszsegen kell sporolni.

  De azert hogy egyesek ebbe is belehuzzak a gonosz globalizmust… 🙂

  Amugy ha 22k-t elotorlesztett, az alapjan igenjol all a csalad 🙂 sok kemenyen sporolot ismerek itt es igen kevesen tudnak elrakni kozel 2k fontot havonta, bicikli meg nemutazas ide vagy oda.

 • Penzmag
  Jó dolgok ezek. Szerintem a leghasznosabb hogy arra ösztönöz bennünket hogy megkérdőjelezzük azt hogy vajon tényleg az a helyes amit mások csinálnak.
 • bgl
  Egyik régi álmom egy birtok az isten háta mögött, ami majdnem teljesen önellátó, pl. több évet ki lehet húzni rajta anélkül hogy pénzt költene az ember nagyobb mennyiségben.
  Esetleg egy atombunkerrel alatta 😀
 • jurta
  @Penge
  “szexelni sem nagyon fogsz, mert spórolós nőt találni lehetetlen”

  Ezt a témát párszor már körüljártuk itt…”

  De ahogy feljön újra és újra negyedévente, egyszer lehetne róla cikk is. Elég körülhatárolt szegmensét érdekli az olvasótábornak, őket (minket) viszont nagyon (és a beszéljétek meg otthon a társaddal / még az esküvő előtt beszéljétek meg cikkek megállapításai nem relevánsak).

 • jurta
  yooo

  “Heti 35 fontert valoszinuleg a felvizezett, elorecsomagolt rakkelto hizlalo adalekanyagos vackokat eszed egy even at.”

  Olvasd:
  mrmoneymustache.com/2012/03/29/killing-your-1000-grocery-bill/

  (Nekem ez az MMM-cikk konkrétan forradalmat (vagy inkább reformációt, mert nem voltak ismeretlenek az elvei) robbantott ki a konyhámban pont három éve. Pedig akkor is tél volt, semmi friss levélzöldség, egynyári növény, csonthéjas gyümölcs.)

 • Zelle
  Én a kettő között látom a jó utat, ami elégedetté is tesz és közben spórol is az ember, hosszú távon nem hiszek a “nem költök egy centet sem felesleges dolgokra” nevű dologban, az a mindennapok stresszében egyszerűen szétcincálja az ember idegeit, a léleknek is megvannak a maga szükségletei. Mondjuk néha egy lelkiismeretfurdalás nélkül kiélvezett kávé valami étterem napfényes teraszán vagy egy szép ruha. Apró örömök, hogy ne csak úgy elmenjen az élet, miközben ülünk a pénzhalom tetején.

  Egyébként, ahogy Addam írja: lehet ez szemléletváltás is. Mi is így élünk, átgondoljuk mire van TÉNYLEGESEN szükségünk, így nincs plazmatévé, se évente új telefon, se sok felesleges kütyü (mennyi háztartás van tele filcekkel, CD-kel, kulcstartókkal meg a többivel) – viszont iszunk karácsonykor a forralt bort a téren vagy megveszek néha egy szép fehérneműt. Nem veszteségként élem meg a felesleges dolgokat

 • Egy volt kollégám bagózott (elmondása alapján havi 20.000 Ft volt neki csak ez havonta) de a kapott fizuemeléssel mindig elégedetlen volt…
  🙂

  De hát hiába. Ahogy a mondás tartja “aki hülye az is marad”.

 • EgyBölcsész
  Azért szerintem az éremnek két oldala van: meghúzni a kiadásokat és növelni a bevételeket. Már azzal több pénz marad a zsebedben ha visszatörlesztesz egy hitelt, mert nem fizeted a kamatait. Viszont egy félállás nem éri meg akkor, ha mondjuk autót kell fenntartanod miatta, hogy odaérj, mert akkor kiöntöd a gyereket a fürdővízzel. A másik lehetőség, hogy “félállásban” gazdaságot tartasz fenn. Az én szüleim évtizedeken keresztül csinálták, hogy teljes munkaidős állás mellett állatok, veteményes kert stb volt, így mindenük megvolt, nincs hitelük viszont nagyon keményen dolgoztak. Szóval van, hogy nincs más lehetőség, mint otthon felvenni a második műszakot és félállásban tolni még valamit.
 • digimini

  Mondjuk az ujsaghirekkel kapcsolatban nem jarsz messze az elo problematol…sajtoban dolgozom, hat ami ott megjelenik az joreszt “tajekoztato jellegu”.

  Amugy eszrevetted mostanaban magadon hogy semmilyen ellentmondast, kritikat nem tursz, hanem idegesen reagalsz? Puszta joszandekbol kerdezem.

 • Konkav
  átküldtem asszonynak a kommentedet egy megjegyzéssel, hogy jól tartja magát 70 éveskén 😀
 • Niki
  A ne költs év akkor értelmes, ha van miből.
  Nekem az elmúlt 2 évem a mértéktelen, felesleges költekezésről szólt. Minden fillérem elvertem. Kényelmesen, gondok nélkül léteztem. Persze voltak kötelezettségeim, amiket néha így sem tudtam teljesíteni. Mert előbb elégítettem ki a felesleges luxus igényeimet, mint hogy kifizessem a telefonszámlám. Nevetséges! De evvel jár a felnőtté válás. Mióta elhatároztam, hogy márpedig nagy spórolásokba kezdek! 😀 Nincs miből. 30.000-el kevesebb a fizetésem így év elején, és még egy méregdrága kurzusba is belekezdtem. Kifizetem az iskolát, a számláim, bérletem, a szüleim. 2-6.000 ft költőpénzem marad kajára, szórakozásra, minden másra. Na ebből spórolni nem lehet! Múlthéten vettem egy tavaszi kabátot 3.000-ért, mert nincs átmeneti ruhám. Február közepe van.. 😀 A zsebemben, meg 1.500 ft… Semmi másra nem költöttem.
 • Majomparádé
  , egyszerűen nem értem, miért kell “megtörni”, ha egyszer a rokonaid akkor is vesznek ajándékot, amikor te kétszer is megkérted, hogy ne tegyék? Ez nem egy gesztus a részükről, hanem a semmibevétele a te személyednek. Nem vesznek téged komolyan. Ha velem valaki ezt csinálja, legyen akár rokon, biztos, hogy nem fogadom el az ajándékot és nyomatékosan megkérem arra, hogy amit mondok legyen szíves komolyan venni. Nemhogy még én beálljak a sorba.
 • szocske
  nálam ott veszett el a cikkben szereplő hölgy, hogy amint letelt az 1 év “próbaidő”, azonnal megvette a ruhákat, amit az adott évben nem tudott.
  Ok, vszínű így is sokkal kevesebbet vásárolt, de ha utólag bepótolja, még ha csak részben is, akkor az egész egy színjáték volt csak.
  ezért nem látom sok értelmét annak sem, hogy heti 1 napon ne vásároljak, hisz a következő napon megvehetem amit kihagytam.
  szemléletmódot kell inkább váltani, és nem vásárolni felesleges kacatokat.
  ebben attól félek az lesz majd nehéz, ha a gyerekem hisztizik a kacatokért, és végülis pénzem is lenne rá, miért ne vegyem meg neki ezt vagy azt…
 • szocske
  ” Csak figyeld meg, hogy ide is írogatnak páran.”

  régebben egyszer már felmerült, hogy szükség lenne kiszámoló-társkeresőre 😉

 • V
  ezt a heti 35 fontot kajara nem tudom hogy csinalta, nekunk 2 fore sajnos napi 30 EUR-ra jon ki a kaja. Tobbnyire itthon fozunk, havi 1x atlag etterem. Esetleg ceges kantin helyett lehetne dobozban kajat vinni de arra inkabb nem fanyalodok. Mondjuk bevallom ebbol lehetne sporolni de szerintem az egeszseges elet alapja a sok mozgas es a jo minosegu elelmiszer. Elelmiszeren es utazason kivul semmi feleslegesre nem koltunk szerintem, meg kocsi sincs. Mivel 52%-at eltesszuk a bevetelnek ezert nincs is buntudatom a 30 EUR/nap miatt, mar nem ragodom rajta.
 • untermensch4
  Örülök hogy a kerékpáros közlekedésemre ráfoghatom hogy kondizok, eddig úgy éreztem hogy csak lusta vagyok gyalogolni… 🙂 Egy másik, pénzben majdnem nulla megtakarítást de több szabadidőt eredményező módszer a tévé kiiktatása az ember életteréből. Azért majdnem nulla megtakarítás mert nekem pl a szolgáltató nem kínál külön net-előfizetést, készülékre viszont tényleg nem költök. A nekölts-év végén ruhavásárlással ünneplést én is furcsának tartom.
 • untermensch4
  @_Ákos A történelem nagy részében “normális” túrafelszerelés nélkül nyomult az emberiség. Nevezd “nagyon vad” vagy “paleo” kempingnek. 🙂
 • Vakmacsek
  Gyerekkel megvalósíthatatlan, kamasszal pláne, egyszerűen meggyűlöl minket, ha mindenből ki kell maradnia, amit a kortársaknál lát, még akkor is, ha pár dologról utólag megállapítja hogy nem volt nagy szám vagy annyira nem élvezte.

  A fiamnak idén lesz játszóházas szülinapja. Volt már, ötévesen, akkor főleg azért, hogy ne verjék szét a lakást, most meg mert ezt kérte és cimbiknek is volt hasonló. Durva ára van valahol, de fizikailag ki bírom fizetni pl. és nem volt erőm elkezdeni egy hétévesnek osztani az észt, idén is inkább itthon legózzanak, mint tavaly (na nemcsak legóztak, azért nem ilyen egyszerű ez….)

  Meg hát, nem mindegy, honnan hátrálsz, mi egy csomó mindenről nem tudnánk “lemondani” mert olyan sose volt meg igény sincsen rá. Más a kiindulópont.

  Ami meg elromlik és kell, azt cserélni kell, és hogy kozmetikum nélkül….na ne, én pl. nem akarok tanyanéni lenni.

 • Vakmacsek
  Ja, és olvasom, a nőci pl. elbiciklizett a tengerpartra, ahol ingyen úszkált. Most elképzeltem magunkat, amint egy hétévessel meg egy 13 évessel elbringázunk mondjuk Opatijáig, ahol amúgy se engednének vadkempingezni, de még a Balatonig bringázás is finoman szólva necces (nem, nem lehetetlen, egy barátnőm huszonévesen megcsinálta, hogy a nap további részében napszúrás miatti fejfájással és hányással heverjen a kenesei nyaralóban, darwindíjas akció volt nyári 36 fokban), ergo aki Békásmegyeren lakik, az bringával kevés élhető szabadidős helyre jut el élve biciklivel.

  De a dolog alapelve – value for money – mindenképp megszívlelendő.

 • Zander
  @yoo: Magyarországon többet spórolok meg, mint a külföldön elő ismerőseim, (nyilván nem mérnökök) mégis “jobban” élek. A jobb számomra, a jó minőség új ruhák, színház, hangvrseny, fürdők, ritkán éttermek. A 2k font nem sok, angliában pedig nagyon kevés… Aki Mo -n nem tud megélni az máshol sem fog 🙂
 • Nagy Vonalakban
  Spórolni úgy is lehet, hogy àtmenetileg többet költesz.
  Ên most vettem nègy képet a legnagyobb magyar festőtől, pedig mèg csak ma lesz a kiállítàs megnyitó…előre, kp-ban fizettem, így a kèpek árànak egyharmadàt elengedtèk.
 • Én is akarok kommentelni
  Ezt a filozófiát már csak azért sem tudom magamévá tenni körbenézve a házban, mert felesleges luxus lássuk be a benti házi cica és a halak is. A kettő együtt havi 10 ezer körül van átlagban. Sajnálnám őket kidobni 🙁
 • xK
  Off: egészségbiztosítás cikk lesz még a héten? Mivel nálunk a cafetériából lehet választani a Medicover, illetve a PrivateMed szolgáltatását is és jó lenne tudni, hogy szerinted melyik a jobb választás.
 • Dani2

  Angliában igen, de itthon azért heti 35 font/hét költéssel elég jól el lehet lenni, legfeljebb a húst kell kicsit lejjebb venni. Mondjuk ha két főre számítom, akkor neccesebb, de nem lehetetlen. És nem kell sz*rt enni ennyi pénzből sem.
 • Dörnyei József
  Ha a feleségemet erre bárki rávenné, akkor szvsz. gyilkosságra kerülne sor. 🙂
  A nők túlnyomó többsége erre teljesen képtelen. A férfiak egy része szintén.

  Sok olyan ember van, aki csak azt veszi meg, amire tényleg szüksége van. Pl. én ilyen vagyok. Ez azonban adottság és nem lehet a “többiek”-re rákényszeríteni. Lásd magát a könyvírót, aki ahogy letelt az idő, azonnal visszatért a régi önmagához. Nem tudott ő sem megváltozni, hiába élt “máshogy” 1 évet.

  Nekem az a furcsa, aki megvesz ész nélkül minden szemetet. Pl. feleségem. Nem tudom megérteni és már régen elfogadtam, hogy soha nem fogom megérteni. A “költők” pedig nem értenek engem és a hasonlókat. Két külön világ.

 • Kiszamolo
  Csak azokat vette meg, amik szükségesek voltak. Elég lenne csak beleolvasni az angol cikkbe.
 • Kiszamolo
  digimini, csak pusztán rámutattam, hogy ezzel az erővel ezt mindenre el lehet mondani, hiszen senki nem volt ott sehol, minden lehet álhír, még egy baleset, egy miniszterelnöki találkozó vagy a Holdra szállás is.

  Ha ebből indulnék ki minden cikknél, akkor nem kellene soha elolvasni egyetlen cikket se és a tévé is mehet a kukába, amit látok személyesen, elhiszem, minden más hazugság.

 • szocske
  , őszintén szólva korábbi hozzászólásaid alapján nem gondoltam, hogy valaha is egyet értek majd vmiben veled, de “Mondjuk néha egy lelkiismeretfurdalás nélkül kiélvezett kávé valami étterem napfényes teraszán vagy egy szép ruha. Apró örömök, hogy ne csak úgy elmenjen az élet, miközben ülünk a pénzhalom tetején.”

  erről a nyaralásaim jutnak eszembe…
  általában költségtakarékos célpontot, időpontot, szállást foglalok.
  azonban nem mondok le az éttermekről, kávézókról, így amit az októberi/februári időpontot és az olcsóbb szálláson megspórolok, azt minimum ott hagyom egy-egy tengerparti étteremben. Ha spórolni kell, hamarabb mondok le egy múzeumi belépőről, mint egy jó vacsoráról. Úgy vélem ha meg akarok ismerni egy országot, akkor meg kell ismernem a konyhájukat, valamint nem hagyhatom ki a lehetőséget, hogy 1 hétig friss halat egyek a tengerparton, itthon ez jóval nehezebb.

 • ügyvéd
  Én már januárban elbuktam az idei “ne költs évet”, de nem bánom 🙂

  Néha muszáj teljesen értelmetlen horror árú cuccokat venni, csak mert kell…