Csak készpénz?

2023-12-23
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A közelmúltban több kormánypárti politikus fejezte ki, hogy ő csak készpénzt használ vagy fizetett látványosan készpénzzel. Az elmúlt hetekben több újságíró megkeresett ezzel a kérdéssel, mi van a hirtelen jött nagy készpénzszeretet mögött?

Nyugat-Európában a szélsőjobb lovagolja meg most ezt a témát, állítván, hogy azért nem szabad bankkártyát használni, mert a tuggyukkik, meg a sötét háttérhatalom és talán még a gyíkemberek is nyomon követik az emberek költését, sőt, azt akarják, hogy be legyen tiltva a készpénz, hogy uralkodni tudjanak mindenkin.

A perifériára szorult szélsőséges kis pártoknak ez az egyetlen lehetősége, hogy megragadják az emberek figyelmét és tematizálják a közbeszédet. Láthatóan sikerrel, hiszen én is éppen most írok róla.

Idehaza is a szélsőjobb kezdte el a témát, követelve, hogy garantálják, hogy lehessen készpénzzel fizetni

Azt már megszoktuk, hogy a kormánypárt minden ilyen lehetőségre lecsap, inkább erről beszéljenek az emberek, mint az inflációról vagy arról, hogy Magyarország a második legszegényebb ország az Unióban a fizetések vásárlóerejét tekintve, esetleg eszébe jusson valakinek, hogy a világ leggazdagabb gázszerelője hány ezer milliárd forint állami megrendelést kapott az elmúlt három évben. (Másfél ezer milliárd sincs, nem tétel.)

Ebből táplálkozik most ez a nagy "csak a készpénz" mánia.

Mielőtt még azt hinnénk, amikor hallgatjuk ezeket a beszédeket, hogy szinte már sehol nem fogadják el a készpénzt, ezért is kell róla törvényt írni, érdemes megnézni az MNB statisztikáit, a fizetések bő 70%-a még mindig készpénzzel történik. (2022-ben az összes fizetés 35%-a volt elektronikus, de ebben benne vannak az online vásárlások és az utalások is, magán és céges is, ahol nem is lenne alternatíva a készpénz használata.)

Ha azt gondoljuk, hogy csak mi vagyunk ilyen elmaradottak, Németország és sok más nyugati országban is hasonló arányokat találunk.

S az a kérdés, mire is megyünk azzal, ha mi mindig készpénzzel fizetünk? Ha be akarják tiltani a készpénzt, máról holnapra bármikor be is tilthatják. Hasonlóan ahhoz, ahogy például Indiában 2016-ban egyik napról a másikra kivezették a nagycímletű pénzeket a korrupció miatt. Mindenkinek sorba kellett állni a bankoknál, hogy beválthassa a tegnap még érvényes bankjegyét egy újra. (Lett is nagy felfordulás belőle, főleg Indiában, ahol százmillióknak nincs bankszámlája és mindent készpénzzel fizetnek. Állítólag 115 ember halt meg országosan az ATM-ek, bankok előtti tumultusokban.) Most éppen újra bevonják az új kétezer rúpiást, csak most annyi különbséggel, hogy szóltak előre.

(Pénzváltós ismerősöm mesélte, hogy amikor kijött az új húszezres, ő is nagyon-nagyon sok pénzt váltott forintról forintra, rendes valutaeladási jutalék mellett. Nyilván nem korrupció miatt voltak ötven megpq százmilliók embereknél készpénzben és nyilván csak a kényelem miatt fizettek jutalékot, ahelyett, hogy a bankban beváltották volna a régi húszezreseket újakra.)

Tehát lehet bohóckodni és politikai színjátékot játszani a készpénzes fizetéssel, csak éppen semmi valódi haszna nincs.

Sokkal fontosabb lenne, hogy megakadályozzuk, hogy olyan diktátorok hatalomra kerülhessenek vagy ott maradhassanak, akiktől tartani kellene, hogy egyszer ilyen formában is visszaélnek a hatalmukkal.

Kérdezték az újságírók, hogy nekem személy szerint mi a véleményem a készpénzes fizetésről. Szerintem az adóelkerülés melegágya. Azt sem értem, ha valaki számlára kapja a fizetését, miért veszi fel készpénzben és vásárol úgy. (S vajon miért kényelmesebb és olcsóbb egy vállalkozónak borítékban kifizetni a munkavállalóit, mint utalni nekik a fizetést, ha nem adóelkerülés miatt?)

De amit végképp nem értek, hogy miért lehet 150 -200 millió forintos, vagy akár drágább ingatlant készpénzért megvenni?

Aki egy 15 milliós autót vagy többszáz millió forintos ingatlant készpénzzel fizet ki, az biztos, hogy adócsalással, bűnözéssel vagy korrupcióval szerezte a pénzét. Egyszerűen nem életszerű, hogy valakinél ennyi készpénz legyen egy normális vállalkozás esetén, még akkor se, ha benzinkutat üzemeltet. (Hiszen a profitot ott is csak az év végén veheti fel. )

Andrássy úti luxusboltban dolgozó mesélte, hogy ha nem lehet(ne) készpénzzel fizetni, a vevők nagy része nem venne semmit. 15-20 millió forintokat fizetnek ki sporttáskából egy-egy luxustermékért. Vajon miért sporttáskában van a pénz?

Mióta van azonnali átutalás, semmi nem indokolja a készpénzes vásárlást egy bizonyos összeghatár felett. Én még ha egy használt telefont vagy számítógépet veszek, akkor is utalok az eladónak, mert úgy legalább nyoma van, ha elromlana vagy kiderülne valami disznóság a termékkel kapcsolatban. Aki nem megy bele abba, hogy utalással fizessek neki a helyszínen, attól nem is veszek semmit, mert gyanús.

Ha rajtam múlna, még autó adásvételt sem engedélyeznék készpénzben néhány millió forint felett, csatolni kellene az adásvételi mellé a banki bizonylatot. Ingatlannál pedig kifejezetten semmis lenne a szerződés készpénzes fizetés esetén.

A tranzakciós adót (ó pardon, illetéket) kivezetném, kivéve a készpénzfelvétel díját, amit legalább 1%-ra megemelnék és megtiltanám a bankoknak, hogy átvállalják az ügyfelektől.

A munkaadók, akik készpénzben fizetik az alkalmazottakat, három százalékponttal magasabb járulékot fizetnének, amit ráterhelhetnének az alkalmazottra, ha ő kéri készpénzben a fizetését. Ma már az ország legeldugottabb helyén is lehet a boltokban kártyával fizetni (hiszen kötelező valamilyen elektronikus fizetést minden kereskedőnek elfogadnia), ha valaki azért kéri készpénzben a fizetését, mert mondjuk a végrehajtó elől bujkál, az fizessen havonta három százalék büntetést. A nyugdíjastól is vonják le annak a költségét, hogy a postás cipeli ki neki a készpénzt, hogy ne kelljen bankszámlára költenie.

De mi van akkor, ha megfigyelnek? Azért fizetek készpénzzel, hogy ne tudjanak követni és ne is lássák a költéseimet.

Van egy rossz hírem, olyan nagy már minden ember digitális árnyéka, hogy az már nem oszt, nem szoroz, hogy tudják-e, mennyiért vásároltál be a hétvégére az Aldiban.

Hogy mást ne mondjak, ott van egy nyomkövető a zsebedben, mobilnak hívják, 30 centiméteres pontossággal bármikor megmondják, hol vagy, sőt azt is, milyen másik mobilok (azaz személyek) vannak vagy voltak a közeledben. Elment-e a mobilod (azaz te) az ellenzéki nagygyűlésre, vagy ott voltál-e a békemenetben ezelőtt X hónappal. Kikkel találkoztál, éppen melyik cellában volt a mobilod egy-egy időpillanatban.

S ekkor még nem figyelnek meg, nem fertőzik meg a mobilod és nem is feltétlen követnek, nem olvassák el az üzeneteidet.

Ezek után nem mindegy, hogy tudják-e, hogy mennyit költöttél valahol?

Vannak, akik beteges félelem miatt nem bízzák a pénzüket senkire, inkább otthon tartják. Nekem is van ilyen közeli ismerősöm, egyrészt kiszámolni sem akarom, hány tízmilliót, ha nem százmilliót bukott azon az elmúlt 25 évben, hogy otthon tartja a pénzét, másrészt miért van otthon nagyobb biztonságban a pénz, mint mondjuk három bank között szétosztva? Kirabolhatják, leéghet a háza, bármi történhet és akkor oda minden megtakarítása.

Szóval ez a "csak a készpénz!" újsütetű propagandaelemet csak azért dobták be, mert úgy tűnik, a nemváltó óvodások meg az idehaza kemény 0,03%-nyi muszlim lakossággal való riogatások már kezdtek elfáradni, kellett valami új téma, amiről inkább beszéljenek az emberek, s ne a gazdaság állapotával foglalkozzanak.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram