Csak teljes áron

Olvastam egy érdekes és bölcs álláspontot. Egy hölgy kijelentette, hogy ő nem vásárol semmit meg, csak akkor, ha teljes áron kínálják, nagy ívben kerüli a leakciózott termékeket.

Elsőre elég abszurdnak tűnik a kijelentés, hiszen annál nincs rosszabb üzlet, mint ha valamit teljes áron veszel meg, amikor annyi akciót ki lehet fogni.

Azonban ez nem akkora butaság, mint amekkorának tűnik. Sőt, egyáltalán nem butaság.

Az emberek rengeteg dolgot csak azért vesznek meg, mert akciós. Be sem tudja csukni a szekrényajtót otthon a sok ruhától vagy kütyütől, esetleg nem fér fel több könyv a polcra vagy már nincs hely az újabb parfümnek a fürdőszobában, esetleg esze ágában sem volt elutazni valahová, de ha valamit leértékelve lát, akkor muszáj megvennie, mert úgy érzi, kihagy valami rendkívüli alkalmat.

Ha nem lenne akciós, nem venne belőle és/vagy nem azt venné, hanem egy másikat. Igazából semmi szüksége az adott termékre, szolgáltatásra vagy a másik ruha, másik notebook vagy a másik könyv/parfüm esetleg úti cél jobban tetszik, de ez most az akciós, ezt kell venni, mert ez éri meg jobban.

S így kerül otthonra egy csomó olyan kacat is, amit soha nem használsz, csak megvetted, mert éppen olcsóbban adták, vagy nem az a minőség, amit egyébként megvettél volna.

Azonban ha csak teljes áron vagy hajlandó vásárolni, akkor nagyon megnézed, mire is adsz ki pénzt, megér-e annyit az adott minőség és van-e annyira szükséged rá, mint amennyit adni akarsz érte.

Rengeteg ember van, aki állandóan akciókra vadászik és még büszke is magára. Ugyanúgy elkölti a teljes fizetését, mint a kollégája/kolléganője, de ő csak akciósan vásárol. Egyetlen előnye, hogy több kacattal van tele az otthona, de ugyanolyan üres a bankszámlája, mint másoknak.

Szerintem ez egy jó ötlet, különösen ajánlható azoknak, akik túl sokat vásárolnak. Teljes áron jobban fáj, ezért sokkal kevesebb eséllyel fogsz vásárolni és éves szinten valószínűleg sokkal kevesebbet is fogsz költeni. S ennek ellenére nem lesz olyan, hogy nem lesz ruha, amit fel tudnál venni vagy valami szükséges dolog nem lesz otthon. Vagyis a végén spóroltál azzal, ha teljes áron vásároltál.

(Természetesen ez nem azt jelenti, hogy mondjuk ne vásárolj be többet azokból a megszokott napi cikkekből, amiket használsz egyébként is, ha éppen akciósak vagy ha éppen elromlott a tévéd és venned kell egy újat és két egyforma modell közül az egyik éppen 15%-kal olcsóbb, hogy ne vedd meg az olcsóbbat. Az is lehet jó taktika, hogy a szükséges(!) ruháidat a szezonvégi kiárusításon veszed meg, amikor már minden olcsóbb. Mindhárom esetben tudatos és szükségszerű vásárlásról van szó és nem azért vásárolsz csak mert valami olcsóbb. De ne vegyél túró rudit csak azért, mert éppen olcsóbb vagy ne vegyél több ruhát, mint tényleg szükséges.)

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Új vagy a blogon? Itt találod a fontosabb írásokat összegyűjtve.

Share

138 hozzászólás

 • Nacionalista

  “A 0,33-as minőségi sört 139-149 ft-ért”
  Márpedig itt téged átvernek 😀

  Amúgy persze a sörivás egy full szubjektív téma, de csak úgy kíváncsiságból, hogy ha szerinted a 140 Ft-s sör minőségi, akkor mi az amire te is azt mondod, hogy azt már nem? Mert ennyiért kőbányait sem kapsz (igaz abból nincs is 0,33-s)

  (Azért szúrt ez szemet, mert nekem pont ellentétes a filózófiám: inkább csak heti egy sört iszok, az viszont akkor legyen különlegesebb. Bár inkább a belgára esküszök, a kézművesek jó része nem ér annyit amennyiért árulják)

 • okosban megoldjuk
  Segíthet eligazodni ha kiválasztasz egy szimpi diszkontot és mindig ott vásárolsz mert ismerni fogod az áraikat meg az akciós árakat is. A bosszantó az hogy a napi fogyasztási cuccok is olcsóbbak lehetnek 50% -al. Pl:banán 499- rohadás előtt 279-. Feltételezem hogy nem beszerzési ár alatt adja akkor mennyi az eredeti haszon? Az meg a minimum hogy használjak ár összehasonlító oldalakat ha mást veszek. Ott is hatalmasak az árkülönbségek. Elég egy nyaralását fizetni a kereskedőnek miközben az eladója 4 órában van bejelentve (általánosítva).
 • tomi
  Na ez azért nem mindenre igaz. Sörből, rágcsálnivalóból vagy dohánytermékekből (meg amiket te is írtál pl.: ruha) a többségnek tényleg nincs túl sok értelme felhalmozni akciósan, mert bár alacsonyabb az egységár ,de a fogyasztás is jó eséllyel fel fog pörögni.
  A fogyó cikkek közül a borotválkozási kellékek, takarítási, mosási, mosogatási szerek, na az ilyen ehhez hasonlókból hely kapacitástól függően, ha jó árban van, én azért szeretek ilyen 1,5 -2 évre előre betárazni.
 • Zabalint

  Miért akarod meggyőzni, hogy az nem jó, amit ő iszik, miközben neki ízlik? Ez így színtiszta sznobizmus, a rossz értelemben. Már nem az a sznobizmus, hogy te drágább, jobb minőségű söröket iszol, hanem az, hogy be akarod másoknak magyarázni, hogy ami nekik ízlik, az rossz.

  Egyébként kukoricagríz a 300 Ft körüli söröknél már ritka, egyébként sem ez az, ami kategorikusan rosszá tenne egy sört, csak mostanában divat lett ezt szidni. Vannak pl. kimondottan kukorica sörök is, nem is feltétlenül olcsón. A lenyomott alkoholfok meg vicces szöveg, mert olcsó söröknél épp ellenkezőjével trükköznek, kevés maláta és felnyomják az alkoholfokot az átlagos vagy afeletti szintre. Fajtától is függ, de a jó söröknek jellemzően pont hogy alacsony az alkoholfok/Balling fok aránya.

  Olcsó sört és olcsó bort amúgy sem említeném egy lapon, mert a kommersz lager nem egy kategória a kannásborral.

 • Szeptura
  Tudnál pár példát írni ilyen túraboltokra? Előre is köszönöm.
  P.s: Biciklibolt is jöhet 🙂
 • Világegyetemista

  Biztosan van ilyen oldal/csoport, de nem köteles eladni neked a kereskedő a hibás áron a terméket.
  “Az elektronikus kereskedelmi gyakorlat során ugyanis a vásárló az, aki ajánlatot tesz a megrendeléssel a vásárlásra, de a szerződés csak akkor jön létre, amennyiben azt a webáruház kifejezetten elfogadja. Ez azt is jelenti, hogy az olyan automatikus válaszüzenet, amely szerint a megrendelést elkezdték feldolgozni, még nem feltétlenül jelent elfogadást. Ennek oka az, hogy az informatikai rendszerekben a vállalkozás ráhatása nélkül is előfordulhatnak olyan hibák, amelyek ellenőrzése elengedhetetlen.”
  forrás: das.hu/jogi-esetek-es-hirek/amikor-az-%C3%A1r-t%C3%A9vesen-van-felt%C3%BCntetve/
 • kormánytisztviselő
  Nem biztos h időpazarlás, ha elugrasz az 5km-re lévő diszkontba az akciós mondjuk paradicsomért. Tedd biciklivel és mozogtál. A vásárlás 5 perce az amit a kanapétól vettél el.
 • Szandi
  En altalaban elelmiszert szoktam akciosan venni, miutan 2naponta fozok, sokat tudok ezen sporolni. Plane most, a covid miatt kiurult belvarosi diszkontok tejtermekes polcain rendszerint ki lehet fogni 30%al olcsobb termekeket, igy megveszek sok mindent, aztan figyelek, hogy azokat hasznaljam fel eloszor. Ruhakat szezon vegen veszek mindig, alaparon ezer eve nem vettem ruhat. Valaki irta feljebb, hogy nem tudja mennyi a turorudi alapara. Nyilvan azert, mert egesz eleteben megtehette, hogy ne nezze az arakat…
 • Zoltán
  Ger

  offtopic: Hát engem kifejezetten érdekelne a Szép Kártya alternatív felhasználása. Előre is kösz, ha tudsz tippet adni.

 • Bálint
  Azért megnézném azt a 199 forintos minőségi sört, amit ráadásul 25% kedvezménnyel veszel. Persze úgy minden sör minőségi, hogy rá van írva, épp így az összes kínai ruha is márkás, hiszen van márkája.
 • Bálint
  Nekünk most volt szükségünk új edénykészletre a konyhába. A glamour vagy akármilyen napok miatt pont volt 20% kedvezmény a kikában. A Tefal volt 50ezer -> 40ezer, de a feleségem nem hitt benne és inkább a 100ezer -> 80ezer forintos Fisslert vettük, mert súlyra-érzésre minőségibb hatást keltett. Szerintem edény-edény (nekem a mostani ikeás is tökéletes), de legalább volt rá kedvezmény. És közben megnéztem az árakat máshol, úgyhogy legalább tudom, hogy valóban leárazás volt.
 • Helmholcz
  Szerintem ezt marhaság így kikötni. Azt vedd meg, amire szükséged van, de abból nyugodtan vadássz akciósat. Példa: nemrég vettem egy tabletet. Előre elhatároztam, hogy mire vágyok, milyet akarok, technikai paraméterek stb., majd kerestem akciókat, figyeltem az árakat, hogy lesz-e jó deal. De a bolt kirakata előtt elsétálva nem vettem volna meg, ha amúgy nem akartam volna, hiába akciós. Az ilyen cikkek mondandóját egyszerűen össze lehetne annyiban foglalni, hogy “ne legyél hülye!”.
 • Tristis
  Venni akarok két hónapja egy függeszkedő állványt. 60.000 Ft a bolti ára. Akkor veszem meg, ha meg tudom venni 40.000 Ft-ért alig használtan. Várok türelemmel. Tudok élni nélküle, 60-at sajnálok érte akkor is ha nagyon hasznos. Várok. Vagy lesz, vagy nem. Szeretem a hozzáállásomat, a türelmemet, a kontrollt.
 • Bill
  Teljesen egyetértek Szasza hozzászólásával. Én pont ugyanígy csinálom. Nem az határozza meg, hogy mit vásárolok, hogy mennyibe kerül, hanem hogy mire van TÉNYLEGESEN szükségem. Van 1-2 áru, aminek tudom a reális árát fejből (mosogatógép tabletta, általam használt tusfürdő), azokból vásárolok többet ha egyébként is akartam belőlük vásárolni és valóban jó áron adják (nem csak akciósnak hazudják).

  Anyósom mondta egyszer, hogy ő úgy spórol, hogy mindig átnézi az akciós újságokat. Én meg azt válaszoltam neki, hogy én meg úgy spórolok, hogy ki sem nyitom azokat.

 • Vonalas
  Ezzel az elvvel az a bajom, hogy így egy csomó pénzenergia mondjuk úgy, nem ideálisan lesz allokálva. Két példa a ruha és az elektronika. Ruhát a tudatos vásárló eleve a szezonban kinézi, alszik rá párat és a szezon végén megveszi akciósan. Azért ez működik. A ruha árában eleve benne van, hogy szezonális. Elektronika. Szeritem a legtöbb Kiszámoló olvasónak nem kell a legújabb telefon, jó a tavalyi is. A különbözet pénzenergiát meg simán csak átutalhatod a kedvenc alapítványodnak, akár.

  Tényleg olyan világban akartok élni, ahol a divatcégek meg az elektronikai cégek a szükségesnél feleselegesen még hatalmasabbak, még több befolyással bírnak? A példánál maradva. Persze támogathatod a kézműves ruhakészítőt meg Fairphone-t csillióért ami eleve nem szokott akciós lenni, de ez azért messze nem az átlagos fogyasztói kosár.

  FMCG. Ha egészséges akarsz maradni, egyél 50%-ban nyerset. Nem akciós.

 • Mate12345
  Az a baj, hogy annyi mindenen van kamuakció,hogy így nem lehet semmit sem megvenni. 😀
 • nyman

  OFF
  A 139 Ft-os akciós sörnél szerintem nem feltétlenül az izével van a probléma. A rendben lehet. Hanem, hogy mit érzel mondjuk másnap 3-5-8 sör után. Hasonló a téma a bornál is…

  Nem vagyok a szakértője a témának, csak saját tapasztalataimról beszélek és a véleményem írtam le. Szerintem ez ugyanaz az analógia, mint a 79 900-as laptop, a 29 900-as okostelefon meg hasonló, a 399 forintos fogó, vagy a 299 Ft-os póló. Bár ezek termékek.

  Ami az ízeket illeti, ha jobb minőséget veszel, eszel, iszol, akkor rögtön észre fogod venni a különbséget, ha valami rosszabb minőséget tesznek eléd.

  A múlt héten vettem fateromnak biztonsági kamerát (akciósan 🙂 ) Egynek az árából már van rendszer négy kamerával, rögzítővel együtt. De valószínű, ha az olcsót egy esemény után vissza kell nézni, azt sem lehet azon látni, hogy milyen nemű volt az elkövető 🙂

 • Szakértő
  A legnagyobb problémát az jelenti, hogy sokan nem tudják megkülönböztetni a valódi akciókat a hamis akcióktól. Ehhez a problémához nagyban hozzátesz egyes kereskedők etikátlan magatartása de alapvetően a vásárlók lustasága a fő oka.
  Egy példa: Black Friday szuper akció: Egy nagy webáruház egy népszerű tablet-et a “normál” árnál kb 15%-kal olcsóbban olcsóbban reklámozott a BF idejére. A figyelemfelhívás miatt 50%-ot tüntettek fel kedvezményként. Ez már önmagában is megtévesztés. Ráadásul a webáruház saját bevallása szerint csak 10 darab volt a készlet az őrületig reklámozott termékből, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy aki az első másodpercben rákattintott a vásárlás gombra, azoknak is csak kb 9 százalék esélye volt a termék megvételére az akciós áron. A többi (kb 10-15 ezer) ember aki ilyet szeretett volna venni, teljesen esélytelen volt. Ilyen akciót köszönöm nem kérek.
 • Unemployed
  Oh, de sokan reagáltak a sör témára. Bálint/Nyman/Nacionalista 🙂
  Szóval: kérdés, hogy a Dreher, vagy az Arany Ászok számodra iható sör-e.
  De mivel kicsit benne vagyok a témában, a Dreher szintje a Heineken (a Stella talán kicsit jobb és persze lager, nem pilzeni) az ászoké pedig a Soproni/Borsodi. Ha neked ezek nem elég jók, akkor OK. De szerintem ezek az emberek 98%-a számára már elég jó sörök. Az ászok időnként 139, a Dreher 149 0,33-as kiszerelésben.
  A hab a tortán, hogy ennyiért az Auchan kihozza nekem az ajtóig, ráadásul 1 forintért, mert összeválogatom hetek alatt az akciós termékeket és együtt, 35.000 Ft felett szállíttatom ki.
  Korábban Millert ittam, de 199-ről fokozatosan emelték, 219-ig még vállaltam, de onnan megpattant 249-re, sőt már 269-re (messze jobban, mint a HUF gyengülés és az adóemelések), akkor inkább iszom a feléért majdnem ugyanolyan jót.
 • 30 nap
  Van a 30 NAPOS SZABÁLY:
  akkor veszed meg, ha még 30 nap után is éghetetlen vágy gyötör. Ha közben elmúlt, akkor nincs is szükséged rá.

  Nem avval van a baj, ha akciós, hanem ha impulzusvásárolsz.

 • Szakértő
  A cikk mondanivalójával nem értek egyet. A tudatos vásárló három ismérve:

  Csak azt vásárolja meg, amire tényleg szüksége van,
  Csak olyan terméket vásárol, amivel a lehető legkisebb környezetszennyezést okozza,
  Törekszik a termékek vásárlására fordított összegek minimalizálására.

  A cikk csak az első szempontot tekinti fontosnak. Szerintem meg a fenti három szempont együttes érvényesítése a fontos és ebbe beletartozik az, hogy azokat a termékeket, amelyek tárolása jól megoldható és a felhasználásuk állandó, azokat ne a napi bevásárlás során szerezzem be, hanem egy ár-optimalizált időpontban.

 • Péter
  Szóval, ha kinéztem egy mosógépet és megnézem a neten az árösszehasonlító oldalakon, akkor csak abból a webáruházból vegyem meg, ahol nem akciós. Ugyanígy, ha kétféle trappistát árulnak a Lidl-ben, ne az akciósat vegyem, hanem azt, amelyiknek drágább a kilója.
 • Kiszamolo
  Péter, tényleg olyan rohadt nagy kérés, hogy mielőtt nekiálltok észt osztani, elolvasnátok a cikket????????

  Te vagy a nem tudom hanyadik, akinek nem sikerült elolvasni a cikket a hozzászólás előtt.

  A gyengébbek kedvéért (vannak most egy páran) kimásolom neked is:

  ha éppen elromlott a tévéd és venned kell egy újat és két egyforma modell közül az egyik éppen 15%-kal olcsóbb, hogy ne vedd meg az olcsóbbat.

 • 2020
  Helmholcz
  Az ilyen cikkek mondandóját egyszerűen össze lehetne annyiban foglalni, hogy “ne legyél hülye!”.

  10/10 Ennél frappánsabban nem lehet megfogalmazni.

 • Tigris
  Fura, hogy egyes cikknél mindenki informatikus és millió körül keres, másoknál pedig (például itt) egy-egy kommentből már az alkoholizmusba hajló nyomor képe rajzolódik ki (200 ft helyett 150-ért hónapokra előre betárazott “sör”)…
 • Kiki
  Sógornőmék pont ilyenek. Mármint beremegnek az akcióktól. Nemrég felújítottak, és mindenből csak az akciósat. Némely cuccnak olyan minősége van, hogy azért még az akciós ár is sok volt (magyarul rém gagyi). Van járólap, csempe, csillár, fali lámpa, villanykapcsoló, szőnyeg, meg minden, de kizárólag olyan, ami épp akciós volt. Nagyon szedett-vedett lett az összhatás, ráadásul még burkolót is olyat hívtak, aki “féláron” dolgozik, és a villany- valamint a fűtésszerelő szintén a legolcsóbbak közül volt. Hát finoman szólva, abban a lakásban nincs semmi, ami ne lenne elbaltázva, de úgy rendesen.

  Az, hogy nekik ez így megfelelt, még nem is probléma. De az, hogy minket is minden egyes héten szekáltak, hogy menjünk velük vásárolni, nézzük meg milyen jó akciók vannak, azokkal a szakemberekkel dolgoztassunk, akikkel ők is… (Nálunk egy szobát kellett átalakítani). Az “akciós” szótól már robbanok.

 • ZX71
  Szépkártya offtopic: nálunk van egy hentes, aki elfogadja. Hivatalosan süt is ezt-azt, van nála grillcsirke meg ilyenek, de minden húst lehet nála Szépkártyával fizetni.

  Sör offtopic: ebbe nem akarok hosszan belemenni, mindenesetre a belga sör az egy külön kaszt. Inkább 800-1200 Ft között van egy 0,33-as üveg. A ledrágább sör, amit eddig vettem, az kicsivel 4000 felett volt egy 0,33-as üveggel (homoktövises gueuze), de vintage kategóriában ennek néha a többszöröse is előfordul. Ezek jellemzően inkább 0,75-ös parafadugós üvegben vannak, és 6-10000 a palack ára többnyire. (Nem is a sörökkel, inkább a borokkal ill pezsgőkkel kell összevetni ár és minőség szempontjából is)

 • Istvan
  @balint Én ha olcsón akarok sört venni, akkor átugrok Szlovákiába. Nekem itthonról autóval kb 5 perc az első Billa. Most kíváncsiságból megnéztem milyen sör akciós (billa.sk), 1.09 EUR az 1,5 literes Staropramen. A fél literes dobozos Krusovice vagy Staropramen 0.40 EUR körül szokott lenni, mikor akciós. Tudom, hogy ezek nem prémium sörök, de igenis ihatóak és a szörnyű forint árfolyam ellenére is alatta vannak az által írt árnak. Nem mindenki szereti az “erős” belgákat. Felétek meg biztos van más, ami ott érhető el sokkal jobb áron mint itt. Ezzel csak azt akartam mondani, hogy nem feltétlen kamu, hogy van ennyiért számára jó sör.
 • Dinnye
  Egy idős bácsi dinnyét árult az út szélén és ezt írta ki az ártáblára:
  “1 dinnye 3 dollár – 3 dinnye 10 dollár.”
  Egy fiatalember megállt és vett 3 dinnyét egyesével, 3-3 dollárért. Ahogy elsétált még visszaszólt:
  – Hé öreg, tudod, hogy 3 dinnyét vettem 9 dollárért 10 helyett? Talán mégsem kellene üzletelned, ha nem értesz hozzá!
  A bácsi elmosolyogva motyogta magának:
  – Az emberek viccesek, mindig 3 dinnyét vesznek 1 helyett, de mégis ők akarnak megtanítani üzletelni…
 • kitantorgott
  Erdekes tema. Nekem a munkaltatoi juttatasok kozott van egy szepkartyaszeruseg, meghatarozott dolgokra lehet elkolteni, de minden honapban ujraindul es nem lehet gyujteni. Ilyenforman minden honapban “kenyszeritve” vagyok, hogy koltsek – a nem elkoltott penz elvesz. Meg igy is igyekszunk nem hulyesegeket venni, de ebbol a keretbol tipikusan a “ha mar el kell kolteni akkor ezt vegyuk meg, egyebkent lehet meg varnank vele amig nagyon kell” tipusu dolgokat vasaroljuk.
 • Ger
  Geotrek, Nomadsport biztosan, viszlaysport
 • Belavoltam
  Szamomra a par napon belul lejaro szavatossagu elelmiszer (pl. joghurt, turorudi, sonka, hasonlok) definicio szerint romlott, nem veszek ilyet.
 • Jánoska
  A blogot olvasók többsége szerintem is tudatosabb ennél… Èn pl. a hiperekben mindig megnézem a leárazott tejtermékeket: a prémium érlelt lágy sajtok a lejáratkor finomabbak, plusz 3-6 hónapot érleltek, egyszerűen jobbak, akár féláron. Kétféle embert látok ott: csórókat és gourmet arcokat. 🙂 És senki ne vegyen semmit, amire nincs szüksége! A környezet védelme miatt ez nagyon fontos!
 • jami
  Milyet vettél, ha nem hadititok? Nézegetem egy ideje, de még csak ott tartok, hogy a kellene, de nem egyértelmű nekem, melyik miért jobb/rosszabb; csak az ár totál nem segít…
 • Vonalas
  “Olvastam egy érdekes és bölcs álláspontot. Egy hölgy kijelentette, hogy ő nem vásárol semmit meg, csak akkor, ha teljes áron kínálják, nagy ívben kerüli a leakciózott termékeket.”

  Ja, jut eszembe: forrás? Vitatkozunk itt a nüanszokról orrvérzésig anélkül, hogy a teljes információ birtokában lennénk, hogy mit is mondott pontosan a költő. Hátha pontos részletek kimaradtak. Számomra az különbözteti meg a felelős bloggert a felelőtlen firkásztól, hogy rendesen meghivatkozza a forrásait. Köszönöm.

 • Csaba
  “Fura, hogy egyes cikknél mindenki informatikus és millió körül keres, másoknál pedig (például itt) egy-egy kommentből már az alkoholizmusba hajló nyomor képe rajzolódik ki (200 ft helyett 150-ért hónapokra előre betárazott “sör”)…”

  Szívemből szóltál, pont ugyanez tűnik fel nekem is már sokadjára. Biztos csak azok kommentelnek a cikkek alá, akiket éppen érint….hahahaha….
  Ez a fotelhuszárság, ezt kell szeretni.

 • Kiszamolo
  Hát igen, Vonalas, sikerült pont a lényeget megragadni: hiányzik a forrásmegjelölés egy idézett mondatnál, ezért az egész értéktelen.

  Mi van ma, front? Vagy ennyire unatkoztok?

  De egye fene, a mondat Jean Chatzky-tól származik, egy podcastból, bár mondhatta volna bárki és nyilván sokan mondták már előtte is, mert tök lényegtelen, hogy ki mondta.

  I am only buy items at full price. I realized that when I saw a sale, I would pick up “extra” things — items that I didn’t need.
  By only buying items at full price, I own fewer but better things.

  Valami ilyesmit mondott, de még a te kedvedért sem fogom végighallgatni az összes podcastját, hogy a pontos percet és másodpercet leírhassam neked.

  Remélem, most már minden vágyad kielégült és nyugodtan tudsz majd aludni.

 • Nacionalista

  Hmmm, akkor nekem kéne jobban figyelni az árakat, nem tudtam, hogy 0,33-s Dreher kapható ennyiért. Az már egy teljesen vállalható sör. Mondjuk én továbbra is maradok annál hogy inkább csak heti-ketheti egy, cserébe az valami drágább, így legalább a bevitt kalória is kevesebb. No mindegy, váljék egészségedre!

 • D
  Miért meglepő, ha egy pénzügyi tudatosságról (is) szóló blogon a rendszeres kommentelők (egy jelentős része) tudatosan költ és/vagy jól keres? Nyilván vannak, akik az internetes névtelenség mögé bújva lódítanak, de szerintem ez egy hihető dolog.
 • Zabalint

  Nem kell győzködnöd, hogy általában a jobb termékek drágábbak. Sörnél mondjuk pont nem értek egyet, hogy a hatása lesz rosszabb az olcsónak, mert épp egyedül az, ami nem, szemben a kannás borokkal. Ezek élelmiszerbiztonsági szempontból erősen ellenőrzött termékek, max. nem lesz finom, de nem leszel rosszul tőle.

  Viszont semmi értelme győzködni bárkit, hogy amit jónak gondol, az szar. Ha ő elégedett azzal, akkor jó neki úgy.

  Mellesleg sörnél még az sem mindegy, hogy milyen fajta, mert ízléstől függően egy különleges, és ennek megfelelően drága sör lehet sokkal jobb és sokkal rosszabb is a kommersznál. Kommersz alatt nem a Rákóczi, Balatoni Világost értem, hanem az olyan semmilyen söröket, mint pl. a Heineken.

 • Zabalint

  Ezek mind kommersz nagyüzemi sörök, semmi baj nincsen velük, Drehert, Heinekent és Sopronit én is iszok, de nem csak ezt, hanem drágább söröket is. Meg búzasört, barnát, egyes ale típusú söröket is.


  Én Szlovákiából a 12-es Kozelt szeretem (tudom hogy cseh, de ott kapható, itthon nem), meg a nem tudom milyen évszámos Zlaty-t. Németeknél meg 1 euro ami nálunk 500-600 Ft, kiváló búzasörök is.

 • Nyomd a gázt!
  Ez egy kicsit a ló túloldalára átesés esete szerintem. Legalábbis a magyar viszonylatban, mert lehet hogy más országban máshogy mennek a bolti akciók és ott lehet megállja a helyét ez a nézet is. Illetve ez a gógymód szerintem kicsit dr. Bubós, “A baj akkor válik jelentéktelenné, ha a beteggel egy nagyobbat is sikerül beszereztetni.” Értem a módszer lényegét, de lehet hogy egyből a jó irányba kellene terelni.
  De lehet csak azért nem értem, mert én inkább a másik oldalról jöttem, nagyon megfontoltom mire adok ki pénzt, 10eFt felett még most is túl sokszor átgondolom hogy kell-e (nem azért mert nincs rá keret) és ha kell akkor is megpróbálom a legjobb áron megvenni, túl sokszor… de már javulok 😀

  U.I.: dr. Bubó egy látnok volt..
  “Jó, ha minél többen kapják meg a bajt, mert annál nagyobb lehet a gyógyultak száma.”
  “Sok esetben már az is számottevő, ha az orvos életben marad!”

 • Józsi
  Fiatal koromban gyakran jártam át Szlovákiába tetemes mennyiségű sör elfogyasztásának céljából. Egyszer egy cseh sörguruval hozott össze a sors és velük részegedtem valami kora hajnalig. Ettől az embertől kérdeztem, hogy szerinte melyik a legjobb sör a világon. A válasz baromi jó volt. Az olcsó. Annyira igaza volt a csókának, hiszen mi is mit csináltunk ott? Literszámra borítottuk magunkba az olcsó ivósöröket és élveztük az életet.
 • András György
  Nincs front, nekem már máskor is feltűnt, csak nem tettem szóvá. Egyrészt az olvasók 10-20%-a tényleg szeret utánamenni a forrásnak (saját tapasztalat), másrészt, ha átveszek valakitől egy ötletet, minimális elvárás, hogy megtisztelem a hivatkozással. Mivel te viszed a leglátogatottabb weboldalt, jó példát mutatnál a konzekvens hivatkozással. De ráférne ez például Szendrei kollégára is, aki egész üzletet alapított másoktól átvett tartalomra.
  Persze szó sincs róla, hogy ez ne fordulna elő máshol. Magyarországon vagy külföldön időről-időre általam elismert/olvasott helyeken látom, hogy másoktól vesznek át hivatkozás nélkül tartalmat. Ez gyakran szimpla trehányság, időnként üzleti érdek, de a legnagyobb probléma, hogy a forrás, illetve a saját olvasók lenézése. Kicsit a te reakciódban is van ilyesmi: nem, nem kell percre pontosan, de egy link a podcastokra beleférne.
 • salez
  Ez egy létező problémára egy nem optimális megoldás.

  Ne várjam meg, a blekfrájdéjt, ha pl tv-t akarok venni? 20% az egy százas minimum…

  Miért nem vegyek a kedvenc fogkremembol 8 dobozzal, ha glamúrkuponnal 50% a rossmannban? Kiesnek a fogaim mire elhasznalom, vagy mi?

  Nem kell minden hülyeséget megvédeni…

 • kritizator
  “Fura, hogy egyes cikknél mindenki informatikus és millió körül keres, másoknál pedig (például itt) egy-egy kommentből már az alkoholizmusba hajló nyomor képe rajzolódik ki (200 ft helyett 150-ért hónapokra előre betárazott “sör”)…”

  Vagy lehet hogy itt mindenki alkoholista informatikus:(

 • kritizator
  I am only buy-“ing”

  vagy inkább I only buy 🙁

 • Kertész
  Egy nő képes féláron megvenni valamit, amire nincs szükséges, egy férfi hajlandó dupla árat fizetni valamiért, amire szüksége van”

  Szüleimnél ez pont fordítva van. Apám megvesz mindenféle xart csak mert akciós, anyám meg azt veszi meg, amire szüksége van.

 • Csaba_700
  2020-07-15 at 14:38

  Pont az ilyen emberekről/embereknek szól(na) ez a cikk.
  Az impulzus kommentelés gyökere kb ugyan az mint az impulzus vásárlásé.
  Azért vannak ennyien, mert a boltokban is ők állnak sorban, ha kell ha nem.
  Legközelebb teljes áron rakd ki a cikkedet, ne akciósan, és nem lesz ilyen gondod 🙂

 • fikarcnyi

  Lehet tudni melyik hentesről van szó? Esetleg budapesti vagy? Régóta keresek már olyna hentest, ahol elfogadják a SZÉP kártyát. 11. kerületben tud ilyesmiről valaki? Vagy bármilyen más élelmiszer boltról?