Hírek a nagyvilágból sokadik rész

2020-07-09
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Nem könnyű nektek megfelelni. Az egyik azt kérdezi, miért van szó a világeseményekről, a másik azt, miért nincs több hír róla. Miért írok erről vagy nem írok arról.

Már rég leszoktam arról, hogy mindenkinek meg akarjak felelni, de egye kutya, nézzük, mi újság a nagyvilágban.

Amiért nem írtam mostanában róla, mert igazából semmi újság nincs.

A jó hír, hogy egyelőre nem kell tartani a járvány második hullámától, a rossz hír, hogy azért, mert rengeteg országban jobban tombol az első hullám, mint valaha.

Nem is igazán értem, miért gondolták az emberek, ha ugyanazt csinálják, amit a járvány előtt, akkor most más lesz a végeredmény, ha továbbra sincs se védőoltás, se gyógyszer.

Az USÁ-ban többen fertőződnek meg, mint bármikor, de ugyanez igaz a szomszédban is, mint Horvátország, Románia, Bulgária vagy Szerbia. (Horvátországot különösen keményen érinti a válság, lévén a GDP 30%-a a turizmusból szokott jönni.)

Öröm az ürömben, hogy legalább a halálos áldozatok száma visszaesett, a veszélyeztettek jobban vigyáznak magukra. (Egyes okos politikusok véleményével szemben nem azért nő a fertőzések száma, mert többet tesztelnek. De ezt csak zárójelben.)

Az amerikai munkanélküliségi adatok is csökkentek júniusban, már csak 11,1%, bár ez még mindig a legmagasabb érték az 1929-es válság óta. Az új munkahelyek 30%-át az újranyitó éttermek és szállodák adták. Állami alkalmazottnak továbbra sem jó lenni, a nagy leépítések után is csak 33 ezer új munkahelyet teremtettek az anyagi gondokkal küszködő állami és szövetségi intézmények.

Mindemellett 1,4 millió ember jelentkezett be a múlt héten munkanélküli segélyre.

A július végén kifutó munkanélküli támogatás hiánya talán több embert kényszerít vissza a munkaerő-piacra, akik jelenleg többet keresnek munkanélküliként, mint alkalmazottként. (Erről cikk itt.)

Már az embereknek szánt "helikopter-pénz" (ti. mintha helikopterről szórnának pénzt az emberek közé) második fordulóját tervezik az Egyesült Államokban, az első alkalmával 1200 dollárt kapott a legtöbb embert, ami közel 250 milliárd dollárjába került az országnak.

A sok költekezés eredménye, hogy a deficit várhatóan 3,7 ezer milliárd dollár lesz idén, ami elég kemény összeg. A teljes magyar költségvetés éves összege 69,7 milliárd dollár, ennek 53-szorosa az amerikai hiány, csak úgy az összehasonlítás végett. Persze már 2019-ben is sikerült összehozni egy szerény ezer milliárdos hiányt, hála a 2017-es nagyvonalú adócsökkentésnek.

De hát nincs miért aggódni, ez a hiány már elég nagy, hogy vigyázzon magára. Különben is, az új közgazdasági iskola szerint nem kell törődni olyan hülyeségekkel, mint államadósság, majd a jegybank nyomtat pénzt, amiből felvásárolja az államadósságot és problem solved. (A legtöbb fejlett országban már a jegybank birtokolja az államadósság 30-50%-át) Ha majd emelkedik az infláció, akkor elég növelni az adókat és kész. Elég egybites gondolkodás, hasonló a közgazdasági könyvek "adott egy minden mástól független ország, ahol csak két terméket állítanak elő" típusú okfejtéseihez, a gond csak az, hogy ennél a való világ egy icipicit talán komplikáltabban működik. De erről most nem akarok többet írni.

Azt azonban egyre többen aggódva figyelik (már akik nem osztják a fenti iskola véleményét az államadósság nagyságának figyelmen kívül hagyásáról), hogy a nagy pénzszórást miből fogják finanszírozni az államok. Az egész világon nőtt az államok finanszírozási igénye, kérdés, hogyan sikerül majd ezeket kielégíteni és mi lesz ennek az ára.

A "V-alakú" helyreállást nagyjából elfelejthetjük, ha minden jól megy (ami még erősen kérdéses), akkor 2022 vége felé kerülhetünk oda vissza, ahol voltunk 2019 végén. Erről a Bloomberg egy jó cikke erre.

"Természetesen" a tőzsdék tovább szárnyalnak, egyszerűen nem tudnak süllyedni. Az S&P 500 amerikai tőzsdeindex 3.170 ponton jár, alig a mindenkori rekordja alatt. De ez sehol nincs a Nasdaqhoz képest, ami már lényegesen magasabban jár, mint a válság kezdete előtt.

Kína csak elfoglalta Hong-Kongot, megsértve ezzel az aláírt szerződést, miszerint 2047-ig fennmarad Hong-Kong jogrendje az egy ország-két politikai berendezkedés elve alapján. Elég durva lépés volt még egy diktatúrától is, kérdés, lesz-e kihatása a világgazdaságra.

Bulgária és Horvátország csatlakozott az ERM II (Európai Árfolyam-mechanizmus) rendszerébe, ami azt jelenti, ha csak nagy gebasz nem történik, akkor két év múlva a mostani árfolyamon bevezethetik az eurót.

A magyar jegybank mindenki meglepetésére a várt emelés helyett tovább csökkentette a forint alapkamatát két hete. Ha a cél a forint gyengítése volt, akkor sikerrel jártak, közel 10 forintot esett a devizánk az euróhoz képest. Ha igazak a hírek, júliusban megint csökkenteni akarnak, de ezt majd még meglátjuk. Aki igazán vakmer bátor, az szélviharban is mer széllel szemben pisilni. Néha nagyon úgy tűnik, tényleg nincs árfolyamcélja a jegybanknak, csak az a lényeg, minél gyengébb legyen a forint.

További magyar hír, hogy az államháztartás hiánya nálunk is rendesen elszállt, már az éves terv ötszörösét sikerült összekapálnunk fél év alatt, ami nem túl meglepő a jelenlegi helyzetben.

Január elsejétől itthon minden üzletben lehet majd elektronikusan fizetni. Az elektronikus fizetés nem egyenlő a bankkártyás fizetéssel. Ha az üzlet továbbra sem akar kártyát elfogadni (mert az számára drága), elfogadhat azonnali átutalást is, aminek a költségét a vevő állja.

Végre elkezdtek rendet rakni a lakóházak részben hotellé alakítása ügyében, jövőre az előzetes tervek szerint csak 120 napra lehetett volna kiadni lakásokat hotel jelleggel, a legújabb hírek szerint a kormány az önkormányzatok kezébe akarja adni a döntést, így előfordulhat, hogy városonként, sőt kerületenként más lesz az előírás. Hamarosan megtudjuk, mi lesz a végső törvény. Egy biztos, most nem nagyon fognak kapkodni a befektetők a belvárosi lakások után.

Amint írtam az elején, igazán nem történik semmi. Semmi nem oldódott meg, semmi nem lett súlyosabb, a gazdaságok nyitásával jobbak lettek a gazdasági mutatók, de a fertőzés is erősödött, amint mindkettő várható is volt. Meglátjuk, mi lesz, egyelőre úgy tűnik, kivárás van a világban, igazi nyárközepi uborkaszezon.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram