Csináljunk saját inflációs kalkulátort

Megjelent a KSH friss inflációs jelentése. Májusban 2,2%-kal voltak magasabbak az árak, mint egy éve, az élelmiszer 8,4%-kal, a szeszes ital és dohányáru 11,7%-kal nőtt. A  gyümölcsök ára is extrém módon nőtt 39%-kal, ez az időjáráson túl a határok lezárásának a számlájára is írható, nehezebben és drágábban került ide a gyümölcs májusban.

A maginfláció még mindig nagyon magas, 4%. (Ebben nem szerepel az üzemanyag és a nem feldolgozott élelmiszerek árváltozásai sem.)

Ami jó hír, hogy úgy tűnik, a forintleértékelődés (még?) nem jelent meg komolyan a májusi adatokban.

Eddig a hivatalos adatok.

A 2,2%-kal az az egyik baj, hogy a benzin árának zuhanása lehúzta az átlagot. Azért zuhant a benzin ára, mert senki nem tankolt, vagyis mindegy hogy mennyi volt a benzin, ha senki nem vett belőle. (Egy vagy két extrém hónap miatt persze nem lehet a statisztikai mintavételt változtatni.)

Fordítva, az élelmiszerek azért drágultak meg ennyire, mert a sertéspestis miatt nagyon drágává lett a sertéshús, 20,7%-ot drágult. De mi van, ha én inkább baromfit eszem (5%) vagy halat (6%), esetleg vegetáriánusként sajtot (3%)? Tudatosan étkezve nem eszem cukrot és cukrosat, így nem érdekel a cukor 15%-os áremelkedése?

A cigaretta és a szeszes ital áremelkedése sem különösebben frusztrál, mégis 10,72%-ban befolyásolja az inflációs kosarat. (Ezek szerint az átlag magyar a bevétele 11%-át költi erre a két tételre? Elég kemény, főleg hogy átlagos érték, tehát aki dohányzik és iszik is, a fizetése komoly részét költi erre, míg aki nem, az semmit.)

Viszont sokat kell autóznom, így az átlagnál jobban érint az üzemanyag. Vagy fordítva, autóm sincs. Gyógyszerre viszont szerencsére egyáltalán nem kell költenem. (Az üzemanyag és a gyógyszer együtt adja az inflációs kosár 17,97%-át.)

A lakbér változása jobban érint, mint azt, aki a saját lakásában lakik, ezért nem 4,955%-os súllyal szerepel a saját kosaramban.

Nem értem, miért nincs egy hivatalos kalkulátor, ahol kiszámolhatnám a saját inflációs kosaramat.

De semmi akadálya, hogy mi, illetve ti, akik tudtok programozni, csináljunk egy saját inflációs kosár kalkulátort.

Ebben a táblázatban meg van adva, mi milyen súllyal van a kosárban és hogyan változott az ára az elmúlt időben. Ez excelben is lekérdezhető.

Ehhez kellene egy okos kérdőív és máris megadható, mennyi a saját inflációs kosaram.

Például: személyautóval rendelkezel? Ha igen, az átlaghoz képest (évi 14.000 kilométer) mennyit használod százalékosan. Ha nincs autó, akkor kiesik az üzemanyag, jármű-alkatrész, járműjavítás, autópálya-díj és egy csomó egyéb tétel.

Vagy minden tételnél megadhatja, hogy érzésre az átlaghoz képest mennyivel többet vagy kevesebbet fogyaszt. (Sertéshús, marhahús, baromfi, hal, színházjegy, iskolai, óvodai étkezés, kávé, tea, alkohol, stb.)

Vagy megadja a saját feljegyzései alapján, hogy mennyit költ élelmiszerre, mennyit lakhatásra, mennyit nyaralásra, mennyit szórakozásra, alkoholra, cigarettára, belföldi és külföldi nyaralásra és ezen belül finomhangolhatja, mire nem költ, vagy mire költ sokkal többet, mint az átlag. Élelmiszerre és bevásárlásra költök X ezer forintot, ezen belül megadhatom egy 0-5-ig skálán, ha akarom, hogy az átlaghoz (3) képest mennyit költök az egyes tételekre.

Esetleg felülbírálhatja a hivatalos adatot, ha az ő lakásbérleti díja nem annyival változott az elmúlt évben, mint a hivatalos adat. (Ez persze csak a nagy tételeknél lehet szempont.)

Valakinek van kedve megcsinálni? 🙂

Közösen kitaláljuk majd, hogy lenne a legjobban használható.

Share

62 hozzászólás

 • Ungarische betyár
  Fővárosi.
  Azt azért kalkuláld be, hogy az általad keresett ingatlan a 3. kerületben ritkán volt olcsó. Most a 2013-14-es mélypontot leszámítva.
  Akik jelentős ingatlan áresést várnak kérdezem miért várják? Mert most drága a kecó?
  Mihez képest drága?
  Sokan sok pénzt keresnek hónapról hónapra. A szakmunka arany áras, meló dögivel, mindenki maszekol.
  Ha a vírus válság nem gyűrűzik tovább, mitől csökkenek az árak? Bárminek az ára.
  Bp-en irreális ingatlan árak lettek, de nem nagyon látom mitől csökkenne ez.
 • R2
  Hát, nálunk 0, mert nem ész nélkül költekezünk, hanem van egy keret, amibe bele kell férnie mindennek. A lakhatás költségeitől, az élelmiszeren, tisztítószereken, stb. keresztül a gyerek tandíjának.
  Mindezt úgy, hogy a szokásaink rabjai vagyunk és drága wc-papírt használunk. 😉

  Hozzáteszem, hogy erősen előnyösen érintett minket a távolságtartás, mindnyájan otthon voltunk. Lehet, hogy nem is nulla, hanem negatív az első 5 havi.

 • valaki I.
  Ungarische betyár
  2020-06-10 at 15:23

  Mondjuk én attól várnék csökkenést, h rengetegen úgy vesznek lakást/házat (ami véleményem szerint rettentő túlárazott), hogy nincs rá pénzük.
  Személyes példa. Vidék, ismerős 15M hitel 3 milla önerője nem volt kölcsönkért, pedig a ksh átlag felet keres már régóta. Másik ismerős lett volna kp-ja de elkapkodják előle, nyilván megfontolt döntés hozna szeretne jó ár/érték arányt venni, de azt mondja, hogy nem előny vételkor az egyösszegű kp, mert sorra viszik el úgy előle.

  Én azt látom, hogy kisebb közepesebb értékű ingatlanokat kb hitelre nagy rizikóval veszik, a nagyobb értéket meg kp ra. A kp-s vásárlások nyilván nem tudnak bedőlni, de én azért számítanék rá, hogy a hitelesekben lesz jó néhány. Főleg ha hitelfelvételkor csak a marketinget nézték és nem érik mi az, hogy 3-5 éves fix. Ha majd 3-5 év múlva ugrik egy nagyot a törlesztő majd pislognak

 • matetoth

  akkor nem a személyes inflációd volt negatív, hanem az életszínvonalad csökkent… Ne aggódj, sok “évi 20% az infláció, így nem lehet megélni” betyár nem érti, hogy mi a különbség…
 • Izolda
  OFF
  Gerifi: diétázom, gyógyszert szedek, ha cukros csokit ennék, valszeg hamar inzulinos cukorbeteg lennék. szóval eszem a drágábbat inkább. 😀
 • lvjtn
  sok értelme az ilyen-olyan inflációs kosaraknak tényleg nincs, az egyéni, saját “kosár” ami számít, ezt meg végülis lehet nyomon követni a saját költségvetésekből, bár azt is hozzátenném, még a saját fogyasztásunk sem egyenletes és összehasonlítható az előző havival, évivel, nemcsak az alkalmi nagyobb kiadások (lakás, autó, esküvő, fölújítás, világkörüli út stb.), de a fogyasztói szokások módosulása is megborít bármilyen modellt (pl. én idén sehova nem megyek üdülni, de többet fogok otthon elfogyasztott drága borokra költeni)

  amit szerintem érdemes mérni: annak a változását, mennyit tudunk félretenni, ha ez nominálisan nem növekszik vagy bevételünkhöz képest arányosan akár csökken, akkor tudhatjuk, az állam egyre aktívabban lopja a pénzünk az infláción keresztül. ahogy látom, lassan a megtakarításaim hozama ellensúlyozza csupán a pénzrontást

 • Ungarische betyár
  Valaki I.

  15 éve is sokan vettek hitelre lakást. Többek között én is. Valahogy muszáj elindulni.
  Bedőlnek páran? Igen. A történelem ismétli önmagát. Felelőtlenek sokan? Igen. Nem újdonság. Ahogy az sem, hogy jól kereső személyeknek, családoknak nincs egy lyukas garas megtakarítása sem. Legalább Miklós nak lesz munkája a következő évtizedekben is. -:))

 • Ervin
  Hölgyeim, Uraim!
  Miután kipuffogtuk magunkat…. 🙂
  Mi lett ennek a történetnek a vége?
  Nagyon nem lenne jó, ha eltűnne a süllyesztőben.

  A felvetés nagyon okos, hasznos.
  Ha erre lenne egy kis felület, sokunknak segítene.

  Mi lenne a következő lépés ezügyben?

  N

 • Kenrich
  Megnéztem több ingatlant. Átlag 10-15% csökkenés van a bp-i ingatlanoknál, DE MINDENHOL LEHET ALKUDNI, nem is kicsit. A kereslet brutál lecsökkent, az eladók papíron kitartják az árat. De szerintem ez még az eleje. A nagy pofáraesés szeptember/október lesz, amikor is rájönnek az airbnb-sek, hogy itt bizony nem jön a tourist! Vége a jó világnak. Nem véletlen zárnak be/ki se nyitnak a jó (drágább) éttermek akik a 20 forintos repülővel érkezőkre nyíltak anno, “turizmus kampó”..
 • Zolika
  Közben ezzel csinált valaki valamit?
  Én hirtelen felindulásból lefoglaltam egy domaint, és feldobtam rá egy wp-t.
  Aki megtalálja, kommentelhet oda egyet 🙂
 • Zolika
  kösz, még jó, hogy megkérdeztem…