Kíméld a szemed

Sokat nézni a monitort nagyon nem egészséges, legyen az számítógép, telefon, vagy bármi. Az állandó vibrálás (még ha nem is látod), sugárzás és fény rontja és fárasztja az ember szemét. (Ahogy a folyamatos egy pontra fókuszálás is, érdemes arra is figyelni és időről időre ott hagyni a gépet vagy telefont legalább egy rövid időre.)

Ha sokat kell nézned a monitort, nagyon meg tudod utálni és nagyon kifáraszt estére. Van, akinél figyelemzavart is okoz hosszú távon. A kék fény csökkentése jó, de kevés.

Az igazi megoldás az e-ink kijelző lenne, aminek saját fénye nincs, így nem is fárasztja annyira a szemet, ráadásul csak akkor fogyaszt a kijelző, ha éppen változik a kép, egyébként teljesen statikus. (Ezért is használnak a legtöbb boltban mostanában e-inkes árcimkéket a polcokon. Sokan azt gondolják, azok nyomtatva vannak.) Éppen ezért e-ink-en olvasni olyan, mintha papíron olvasnál. Leginkább a könyvolvasók jutnak az emberek eszébe az e-inkről, de már régen nem csak ott használják.

Régebben nagyon rossz volt a képfrissítésük, de ez már sokat javult, némi kompromisszummal már videó is nézhető rajtuk.

Már színes verziója is van, telefon is létezik ilyen, ahogy szintén vannak olyan telefonok, amiknek egyik oldala hagyományos Amoled, a másik e-ink. Ilyen a Hisense A6 és A6L. Most egy Hisense A2 Pro-m van, ha minden igaz, hála egy olvasónak, kapok egy A6-ot Oroszországból jövő hónapban, aminek már van beépített világítása az e-inkes oldalán is.

(A kínai verzióban nincs Google Playstore, az orosz kereskedő pedig nem szállít külföldre. Ezért kell valakit találni, aki Oroszországban él. Nem egyszerű az élet. Egyébként itt a legolcsóbbak az e-inkes telefonok, de ők is csak Nyugat-Európába szállítanak, igaz oda bármikor. Ha Magyarországot adod meg, azt írja, nincs készleten, ha Németországot, azonnal megvehetsz bármit. A kínaitól ne ijedj meg, a Google Chrome lefordítja. Az aliexpresses kereskedők is itt vásárolnak, aztán ráraknak 70-100 dollárt és elküldik neked. De ne feledd, ezért inkább leírom még egyszer, a kínai telefonokban nincs Google Play Store. Ami nélkül lehet élni, de lehet kellemetlen meglepetés, ha későn jössz rá, hogy a telefonodról hiányzik.)

Van már számítógép monitor is e-inkes és talán még ki is fizetném érte az 1.100 dollárt (bár felér egy komoly foghúzással az is), de a magyar 27%-os áfával és vámmal már olyan drága lesz egy 13,3 collos monitor, amire eddig nem bírtam rávenni magam. Némileg olcsóbb, de sok tekintetben rosszabb az Onyx Boox Max 3, az itthon is kapható. Abban nincs világítás, monitorként használva nem működik az érintőképernyő és sokkal nagyobb a késlekedése, ami komoly hátrány, ha munkára használnád.

(Most jelennek meg a reflektív LCD kijelzők tabletben is, amik hasonlóak az e-inkhez, a környezet fényét verik vissza és nem hátulról kapják a mesterséges világítást. Egy-két év és remélem elterjednek azok is. Épp most jelenik meg a Hisense Q5-ös tablet ilyen kijelzővel.)

De van egy egyszerű megoldás, amit sokan nem tudnak. Nem az igazi, de jobb híján megteszi.

A Windowsban van szürke mód és van inverz szürke mód is.

Kapcsolni a CTRL+Windows billentyű+C vel lehet, de először engedélyezni kell.

Beállítások (Gépház)-Könnyű kezelés-Színszűrők-bekapcsolás és válaszd a szürkeárnyalatost (ekkor eltűnnek a színek) vagy az inverz szürkeárnyalatost, ekkor a színek kiszürkülésén túl a fehér fekete lesz és fordítva.

A weboldalak háttere fekete lesz és a betűk fehérek. Sokkal könnyebb olvasni főleg sötétebb környezetben, mert nem fárad annyira a szemed és sokkal kevésbé világít a képernyőd. Ha bármikor ki akarod kapcsolni (mert mondjuk egy grafikont vagy excel táblát kell megnézned, amin színek vannak vagy meg akarsz nézni egy videót), csak nyomsz egy CTRL-Windows-C-t, majd ugyanígy vissza is tudod kapcsolni. De ha az inverz szín túl sok, még mindig ott a normál szürke mód.

Próbáld ki, hátha segít kibírni egy újabb napot a monitor előtt. (További előnye, hogy szürkében minden sokkal szürkébb, így kevésbé szippant be a sok hír és zaj az internetről, sokkal könnyebben ki fogod kapcsolni a monitort, amikor már nem munka miatt ülsz előtte. S ahogy a telefonod is sokkal kevesebbet fogyaszt sötét módban, a notebook aksija is tovább bírja fekete háttérrel.)

Erősen kapcsolódik, hogyan tölts sokkal kevesebb időt a monitor vagy egyéb kijelző előtt, ha nem muszáj a munka miatt:

Változni szeretnél? Böjtölj te is

Share

47 hozzászólás

 • Alex
  A PWM mentes LCD nem villog. Aki hosszabb időt tölt monitor előtt, állítsa be helyes szín, kontraszt és fényerő értékre! A monitor mögé (köré) célszerű háttérvilágítást rakni (nekem a monitorra van szerelve az asztali lámpa, így nem világít se a szemembe, se a monitorba. A fényerőt pedig csak annyira kell beállítani, hogy ne tűnjön ki a háttérvilágításból, így nem erőlködik a szemünk. A legtöbb monitor gyári beállítása vakító, mert az áruházban kiállítva jól mutat a fényes, élénk szín, de otthon kevesebb fénynél nagyon zavaró.
  Szóval nem kell vagyonokat költeni, hogy kíméljük a szemünket (napi 10-14 órát ülök a gép(ek) előtt jó régóta.
 • Kisvacak
  Nem kekeckedés de a reflektiv lcd nem nagy újdonság, az amazfit bip okosoraban is van, azert is bir annyit egy toltessel. Mondjuk eb imadom es töredéke a fancy drága óráknak. 🙂
 • Dani
  Kezdhetnenk azzal, hogy a kiszamolo akkor inverzze valik. Igy ejszaka ez a hofeher alap kiegeti a retinamat 🙂
 • Attila
  Nagyon régóta, amit csak lehet dark mode-ban használok, így kímélem a szememet.
 • Kiszamolo
  Kisvacak, nekem is volt olyan órám. Újdonság az, hogy tablet méretben is piacra dobják.
 • Q
  Nálam nem a “CTRL+Windows billentyű+C” kombi veszi el a színeket, hanem a “Win + End”, de én azt nem használom, mert szürkeárnyalatosban is ugyanúgy vakít a monitor.

  Én az f.lux nevű progit használom (justgetflux.com), hogy csökkentsem a színhőmérsékletet. Nemcsak arra jó, hogy kímélje a szemedet, hanem, hogy a fény ne zavarjon be annyira a cirkadián ritmusodba, ha késő este monitort kell bámulnod (minél hidegebb és erősebb a fény, annál inkább ébren tart, mert később kezdenek el kiválasztódni az éjszakai hormonok, amik felkészítenének az alvásra).

 • Q
  Egyébként, ami igazán rontja a szemet, az nem a fény, hanem a sok közelre fókuszálás. Mindegy, hogy könyvet olvasol vagy monitort bámulsz. Valamelyik cikkben írták, hogy azt becsülik, 2050-re az emberek fele rövidlátóvá válik emiatt. Az okostelefonok elterjedése adott egy nagy lökést ennek a trendnek.

  Ha már pénzügyi blogon vagyunk, érdemes lehet optikába fektetni…

 • AAA
  Csak úgy mellékesen jegyezném meg, hogy manapság szinte az összes LCD TV is vibrál (kivéve néhány Sony típust), az OLED TV-k elvileg nem (csak azok még drágák), viszont az OLED-es mobil eszközök mind vibrálnak.
 • einguaz
  +1 A PWM mentes monitorokra, nagyon sokat számít.

  Pár ötlet még:
  Nem a leggagyibb TN paneles monitort érdemes megvenni. (Van elvileg TN+, de a IPS és a *VA paneles LCD-k is megfizethetőek már.)

  Ne tükröződjön a nap (vagy pl. a közvetlenül megvilágított fal) a monitorban.

  Színhőmérséklet állítás (idő alapján):
  justgetflux.com/
  jonls.dk/redshift/

  Böngészőhöz intelligens sötét háttér addon:
  darkreader.org/

  Nem gondolom, hogy az e-ink vagy a reflektív/transzflektív LCD jobb lenne egy sima monitornál, ha a szobában amúgy is megy egész nap a rossz megvilágítás. Irodákban (legalábbis nálunk) tipikusan ős fénycsövek. 🙁

  Én még nem láttam olyan transzflektív LCD-t, ami külső megvilágítás esetén tudott volna színes képet produkálni, ami (olvasáson kívül) azért sokszor kifejezetten előnyös. (Olvasásra meg ott az e-ink.)

 • Adamo
  Kíméld a füled, ne hallgasd hangosan a zenét! Kíméld a bőröd ne menj a tűző napra délben huzamosabb ideig! Kíméld a májad ne igyál alkoholt, energiaitalt, kerüld az adalékanyagokban gazdag ételeket! Kíméld a tüdőd, rakd le a cigit, e-cigit, költözz szmogmentes helyre, sportolj az erdőben! Kíméld az epéd ne egyél sok zsíros és fűszeres ételt! Kíméld az idegrendszered, került a stresszt! Stb, egész jó kis sorozat kijönne ebből, amennyire fejlett az orvostudomány, annyira egészségtelen az életmódunk.
 • gertitorpee
  A szürke módnak van még egy érdekes tulajdonsága, nem csak monitoron de okostelefonon is.
  Mégpedig hogy a színek hiánya miatt sokkal kevésbé tűnik érdekesnek amit látsz. Emiatt nehezebb is mellette órákra leragadni. Egyes színek máshogy hatnak az emberi agyra. Gondolkoztatok már azon hogy miért piros színű az összes státusz értesítő színe?

  Szóval ha a szemkímélés mellett a képernyő előtt eltöltött időt is csökkenteni különösebb erőfeszítés nélkül akkor ajánlom hogy próbáljátok ki a szürkeárnyalatos módot. Nagyon unalmas egy szürke képernyőt bámulni egész nap. Van rá natív funkció IOS-ben, Androindban, Windowsban, stb

 • beetle
  Javaslom a F.lux kiegészítőt, színhőmérsékletet lehet vele szabályozni. Helyszín megadása után automatikusan a napkeltéhez, naplementéhez tudja hangolni (ha akarod) a képernyődet. Régen linuxon nem működött rendesen, ott a Redshift-et használtam, nem tudom most a flux jó-e.

  justgetflux.com/

 • kovaax

  Ne nézd a monitort sötétben, mindig legyen felkapcsolva a lámpa!!!
 • JT
  Kipróbáltam, sima Win környezetben okkés is, de amint valami videókártyát használó szoftvert használsz (CAD rendszer tervezéshez) már nem biztos. Nálam minden a munkatérben történő kattintás után, pl forgassam a modellt, villan egyet a képernyő. Időnként látszik is, hogy kirenderelődik a “világos” kép majd utána vált be “szürkére”. Forgatás közben jó, de minden további kattintáskor ugyanúgy villan egyet.
 • Ákos
  Miklós, mégsem olyan jó ez az az inverz szürke mód, ha Kisvacakot Kisbabáknak olvasod. 😀
 • Kiszamolo
  Ákos, az ágyban nem monitort használok. A telefon mindentudó, nagyokos prediktív szövegbevitele javította babákra, csak nem vettem észre. 🙂
 • Meepwn
  W10 alapból tudja, hogy elveszi a kéket estefelé.
  Ennek ellenére én is fluxot használok, mert hasznos az ikon.
  A pwm mentes monitor is nagyon fontos, de ezen felül nekem bejött a 144hz-es képfrissítés is.
  Nem hiszem, hogy rendesen lehet dolgozni fekete-fehér kijelző előtt.
 • Treil
  8-10 órán át tartó folyamatos 1m-en belül fókuszálás a probléma ha a monitor pwm mentes és kalibrált. Fényerőt egyéni ízlés alapján érdemes belőni, színhőmérsékletre melegebb árnyalatot. Néha szünetet tartani, szemet tornáztatni de összességében nincs tökéletes megoldás. Sajnos hazamegyek 8-9 óra irodai munka után és leülök a gép elé. Sokszor nem is a szemem fárad le hanem az agyam, nem tudok kikapcsolni, folyamatos az információ éhség. Aki hasonló helyzetben van javaslom vegyen egy tanyát, vagy béreljen ahova 2-3 havonta lemegy egy hétvégét, minden digitális kütyüt hátrahagyva és hagyja magát belassulni az ingerszegény környezetben.
 • Kiszamolo
  Meepwn, attól függ mit csinálsz. Írni, olvasni tökéletesen lehet. Ha mondjuk programozol vagy adatot dolgozol fel és jelentése van annak, hogy milyen színű a sor, akkor szívás, mert a zöldet a kéktől nem fogod tudni megkülönböztetni, de a pirostól sem.

  Egyébként még az a nagyon jó benne, ahogy valaki írta is már, hogy sokkal unalmasabb, sokkal hamarabb ott tudod hagyni, nem olvasol annyi felesleges dolgot. Az elfogyasztott hírek 95%-a nem hír, hanem értelmetlen időtöltés.

 • S1M0N

  >Ha már pénzügyi blogon vagyunk, érdemes lehet optikába fektetni…
  Sok sikert. Már nem csak aliról lehet rendelni ugyan azt a szemüveget gombokért (ugyan azzal a géppel csiszolják), mint a hagyományos lehúzós optikusoknál aranyáron, hanem már idehaza is terjednek a kiszállítós szemüvegboltok, akik a szemüvegenként kb. 100×os hasznot nyomják lefelé a béka feneke alá.

  Ha már valami, akkor a lézeres szemműtét ipar az inkább, ahol érdemi növekedés várható az elgondolásod mentén.

 • Kiszamolo
  Ez a pwm mentes monitor 5-8 éve volt téma. A jobb monitorok mostanában már alapból ilyenek (flicker-free), vagy rosszul tudom?
 • Petya
  Még ma is jól meg kell nézni, hogy PWM-mentes-e egy monitor. Egyrészt nem is mindig tüntetik fel, másrészt még a drágább monitoroknál sem mindig jellemző, hogy ezt a technológiát használják. Szóval érdemes sok tesztet nézni/olvasni a kiszemelt képernyőről.
 • jurta
  (cikk)
  “szürkében minden sokkal szürkébb, így kevésbé szippant be a sok hír és zaj az internetről, sokkal könnyebben ki fogod kapcsolni a monitort, amikor már nem munka miatt ülsz előtte.”


  “a színek hiánya miatt sokkal kevésbé tűnik érdekesnek amit látsz. Emiatt nehezebb is mellette órákra leragadni. Egyes színek máshogy hatnak az emberi agyra. Gondolkoztatok már azon hogy miért piros színű az összes státusz értesítő színe?”

  (06-10 09:56)
  “még az a nagyon jó benne, ahogy valaki írta is már, hogy sokkal unalmasabb, sokkal hamarabb ott tudod hagyni, nem olvasol annyi felesleges dolgot.”

  Ó, embereim, a színek ebben a témában csak a jéghegy csúcsa.
  Itt érdemes kezdeni az okulást, évek óta a legjobb, amit erről a témáról olvastam: medium.com/thrive-global/how-technology-hijacks-peoples-minds-from-a-magician-and-google-s-design-ethicist-56d62ef5edf

 • ex-tücsök

  Sajnos ma is téma a pwm, mert jóval olcsóbb, mint mentes.
  Sőt olyan is van, amikor bizonyos fényerő alatt pwm, felette pedig mentes.
  Sokan nem tudatosak ennyire, ezért 1: nekik az olcsóbban gyártható kell, 2, a tudatossal meg lehet fizettetni a felárat.

  Nem véletlenül lehet ugyanolyan felbontással és mérettel monitort kapni 30k és 200k-ért is.

  A munkára szánt monitorok pwm mentesek, nem túlszaturáltak, rendes álványuk van. Kétszer annyiba is kerülnek újonnan.

  Élelmes ember meg fillérekért vesz cégektől leselejtezettet. 10-30k között kapni 100k-s monitorokat. Az utánpótlás folyamatos.

 • gaborr
  Én a blue-light szűrős (gamer) szemüveget tudom ajánlani. Nekem tökéletesen bevált és nem kell a kütyükkel, monitorokkal szenvedni, hogy mikor melyiknek milyen beállítása van.

  Én Gunnar-t használok, nagy lencséset, hogy ne zavarjon annyira:
  alza.hu/gunnar-office-collection-intercept-onyx-d394451.htm

 • akosom
  Ajánlom figyelmetekbe a 20-20-20 szabályt is.

  20 percenként 20 másodpercre fókuszáld a tekintetedet egy 20 lábnyira (6 méterre) lévő tárgyra. Tényleg segít!

 • Dani2
  Akkor induljon a kihívás, 1 hétig fekete/fehér üzemmódban fogom használni az okostelefonomat, valóban hamarabb otthagyja-e az ember? (bár ez stimmelhet, mert pocsékul néz ki úgy)
  Már régóta csökkenteni akartam az okostelefonozással töltött napi átlag 2 órát (az applikáció szerint legalábbis ennyi).
 • Flashpointer
  Inkabb romoljem el a szemem es megmuttetem utana mint hogy ilyet kelljen nezni, azert aki 144 Hz-es ips kijelzo utan inkabb nem is ulnek gep ele ha csak ez lenne…
 • Meepwn
  @kiszamolo: Nekem minden hír oldal tiltva van, amit olvasok “hírt” az vagy szakmai vagy hobbi. De a “meghalt, felrobbant, megerőszakolták, etc” nem tartalmaz információt, csak elrontja az ember kedvét.
 • beetle
  Mondjuk igen, programozáshoz az IntelliJ érdekesen nézne ki, bár az igazán kemények VI-ban, VIM-ben fejlesztenek. 😀
 • AAA

  Ez a darkreader faszányos, kösz a tippet! 🙂
 • Betti
  Én direkt úgy raktam az asztalom, hogy nem falhoz van tolva. Valahányszor felnézek, jó nagyot változik a szemem fókusztávolsága. Amíg a falnál volt az asztal, szereltem mögé tükröt, így is duplázni tudtam a távolságot (a tükörben mindig pont saját magamra néztem).
 • feketefehér
  “A weboldalak háttere fekete lesz és a betűk fehérek. Sokkal könnyebb olvasni főleg sötétebb környezetben, mert nem fárad annyira a szemed és sokkal kevésbé világít a képernyőd. ”

  Kifejezetten ellenjavalt így használni. Nem véletlenül nem fekete színűek a táblák sem az iskolákban már régóta, mert sokkal jobban fárasztja a szemet a fekete hátteren fehérrel írt szöveg. Maximum a placebo hatás miatt nem így gondolod.
  Sötét környezetben valóban kicsit kímélőbb lehet, de itt is az a jobbik megoldás, hogy felkapcsolod a villanyt és nem sötétben olvasol.

 • Blend Ahmed
  Íme az EÜM rendelet, amelyet semelyik munkáltató sem tart (tartat be): njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=40681.333252

  “4. § (1) A munkáltató a munkafolyamatokat úgy szervezi meg, hogy a folyamatos képernyő előtti munkavégzést óránként legalább tízperces – a (2) bekezdésben foglalt esetkör kivételével össze nem vonható – szünetek szakítsák meg, továbbá a képernyő előtti tényleges munkavégzés összes ideje a napi hat órát ne haladja meg.”

  Szóval hivatalosan max. csak 6 órát lehetne számítógépes munkavégzéssel tölteni. Muhahaha….

  De sokan a 6. §-ról se hallottak (vagy nem hajlandók tudomást venni).

 • z0ka
  “a notebook aksija is tovább bírja fekete háttérrel.”
  Ez nem attól függ, hogy milyen eszköz, hanem milyen típusú a kijelző. Ha háttérvilágításos, akkor a kép színe nem befolyásolja a képernyő fogyasztását.
  Ha a “pixelek világítanak”, pl. az AMOLED, ott igaz az állításod. Viszont laptopban ilyen kijelző elvétve van, így a kevesebbet fogyaszt, általánosítva inkább csak bizonyos telefonoknál igaz.
 • Vonalas
  A linkelt Böjtölj te is cikk második felére, a szellemi részre reagálva: ez a napirend, amit Kiszámoló lefest, nekem túl vonalasnak tűnik, nem sok teret enged a kreatív gondolkodásra. Szaknyelven lateral thinking. A nicknevem egyébként csak irónia.

  Összekötve a Kíméld a szemed cikkel. Elolvastam a kommenteket. Munkaidőben, ellentmondva a böjtös cikknek. Számomra tök hasznos újdonságokat linkeltetek, szóval köszi, érdemes volt.

  Ugyanitt szereték rávilágítani arra a paradoxonra, hogy Kiszámoló alap kommentpolitikája, hogy ne linkel semmit, K. csak a saját gondolataidra kíványcsi 900 karakterben, de azért néha átenged linkeket, ha épp úgy tartja kedve a teljesen átláthatatlan személyes policy-ján keresztül. Épp emiatt akarják amúgy most megregulázni a tech-óriásokat. 🙂

  A bennem lévő pszichológus úgy látja, hogy van Kiszámolónak egy ilyen kreatív énje is, amit valamiért titkolni próbál.

 • Vonalas
  Ha már annyi tudományról meg egészségről volt itt szó, valakinek biztos megvannak a releváns tudományos-ismeretterjesztő cikkek a témában, kérem, linkelje már be, én arra jutottam, hogy ez messze nem egy egyértelmű tudomány. Pl. amikor az Apple beletette az operációs rendszereibe, hogy este csökkentheted a kék fényt, egy kutatást sem mellékelt, hogy az előnyöket bizonyítsa, csak annyit mondtak, hogy ez csökkent-het-i a fáradságot és jobban al-hat-sz tőle.
 • Kiszamolo
  Vonalas, azóta veszem ki a linkekből a www meg https, mióta egy csomóan itt akartak linket építeni és minden hülyeséget belinkeltek, csak hogy legyen egy jó linkjük erről az oldalról is.

  Mióta kiveszem a közvetlen linkeket és csak a szövege marad (kézzel kell bemásolni, ha meg akarod nyitni), egy csapásra eltűntek a linkvadászok.

  A limit állítása meg szerintem alap, bármit is akarsz elérni, ennek semmi köze semmilyen kreatívitáshoz.

  Ha le akarsz fogyni, nem eszel 1800 kkalóriánál többet. Nem eszel cukrosat, stb.

  Ha nem akarsz egész nap hülyeségeket olvasni, három órába szorítod az erre fordított időt.

  Ha akarod. Vagy fontos a számodra. Ha nem, akkor tényleg felesleges.

 • Vonalas
  “Mióta kiveszem a közvetlen linkeket és csak a szövege marad (kézzel kell bemásolni, ha meg akarod nyitni), egy csapásra eltűntek a linkvadászok.”

  A személyes policy-dnak nem is erre a részére reagáltam, hanemhogy régebben minden link ellen voltál, legyen az forrás, tanulmány… Persze lehet, hogy azóta változott a policy-d, én ezt nem tudhatom, hiszen nem közlöd. 🙂

  “A limit állítása meg szerintem alap, bármit is akarsz elérni, ennek semmi köze semmilyen kreatívitáshoz.”

  Én erről nem is montam semmit. Nem tettem szóvá a 900 karakteres limitet, csak a tényszerűség kedvéért, mintegy mellékesen említettm. Felőlem rendben van.

 • Kornél
  mailboxde.com/ lehet még hasznos, talán van más ilyen szolgáltatás is. Akik nem szállítanak Magyarországra, ott ki tudsz választani másik címet, és a raktárból tovább hozzák pár euróért.
 • Kiszamolo
  Kornél és megbízható is? A neten sok ilyen cég hirdeti magát, csak jó lenne tudni, melyik a kamu, mégis csak 100 ezres műszaki cikkekről van szó.

  Próbáltad már őket?

 • Lacika
  Helló! Bár a cikk lényegén ez nem változtat, de a jelenleg többnyire előttünk lévő monitor/tv/mobil LCD kijelzővel (régebbiek TFT) vannak szerelve. A lényeg, hogy a kijelző fényét egy háttérvilágítás adja. Amikor világosítunk, vagy sötétítünk, ennek erősségét szabályozzuk. A fény útjában nincs semmi, ezért fényes fehéren világít a kijelzőnk. És a meglepetés: ahhoz, hogy fekete képernyőt kapjunk az egyes képpontok helyén lévő folyadék kristályokat gerjeszteni kell. Szóval, ha nem is sokkal, de a fekete kijelző többet fogyaszt mint a fehér. Az ilyen kijelzők egyik fontos minőségi paramétere, milyen szép fekete a fekete, mert hát csak szűrődik át fény.
  Szóval a telefon aksi fogyasztása nem csökken semmivel a sötét mód használatával. A szemünknek, főleg éjjel viszont jót tesz.

  Az oled kijelzőknél magát a képpontot gerjesztik, az adja a fényt. Ott igaz, hogy spórolsz az aksival.

 • fabris

  A mailboxde-rol nem tudok nyilatkozni de a forward2me.com-rol igen: egy Oculus Quest-et rendeltem rajtuk keresztul a nemet Mediamarkt-bol. Dhl-el kuldték a magyar cimemre, osszesen kb. 30euroval keru!t tobbe mintha kozvetlenul amazonrol rendeltem volna ahol allandoan hianycikk.

  Apropo nekem is van Hisense A2 pro-m, neked sikerult Google Store app-ot rarakni?
  Ennek hianyaban Yotaphone 3+-t hasznalok de annak gaz az e-ink modja mert minden alkalmazast kulon fel kel tenni az e-ink kijelzore.

  A szemem romlasa miatt Internet olvasasra tobb eve androidos e-ink kijelzos ebook readereket hasznalok. 2 eve Onyx Boox Max 2-ot hasznalok Androidos bongeszokkel. Monitorkent sajnos hasznalhatatlan mert tul nagy a kesleltetesi ido. Dasunggal joban jartam volna csakhat ahogy te is irtad az ara mire ideer…Bongeszesre video nelkuli oldalakhoz azonban elfogadhato a kepfrissites lassusaga.

 • Kiszamolo
  Fabris, én eleve Playstore-ral vettem, de én meg eredeti szoftvert akartam volna. Erre nem jönnek frissítések, az a pár program, ami kell, megoldható apk-val.

  A legtöbb androidos e-ink tablet azért vacak, mert minden ki van belőle spórolva. 5 éves processzor 2 GB RAM -mal, szó szerint egy perc, mire bekapcsol.

  A Boox Max3-ban az a jó, hogy egy normális processzor van benne 4 GB RAM-mal. Így már csak az e-inket kell kibírni, nem a csiga lassú rendszert. De ez az egyetlen normális androidos tablet (meg ha jól tudom, a Max2 Pro)

 • Justin Time
  Jó tanács: olvassatok vissza, mielőtt hozzászóltok és hatodjára is belinkelitek ugyanazt. Egyébként kipróbálom majd. Telefonon használok csak éjszakai módot, az Opera időzítve is tudja. Alapból a telón nincs kékfényszűrő, mert régi modell, de ingyenes app van hozzá.
  Nappal viszont sose használnék inverz szöveget, mert ha felnézek belőle, jojózik a szemem.

  Simon: én kl-t rendelek a netről, csak az eü. dolgokkal az a baj, hogy a szakorvosi vizsgálatot akkor se úszod meg. Ad hoc nem tudsz rendelni szemüveg(lencsét), csak ha már tudod a paramétereidet. Nekem sokkal jobban megérte, hogy mivel felnőttként már nem romlik a szemem, kb. 15 éve megvan a szemüvegkeret, lencse közben egyszer kellett új. Az orrtámaszt nem lehet kipucolni, de jelképes összegért kicserélik. (Majd ha végre nem ezek a förtelmes „SZTK-s” vastag keretek lesznek divatban, talán beruházok egy komplett új szemüvegbe.)

 • Justin Time
  Bocs a duplázásért: egyébként nem vagyok a technikai fejlődés ellen, ami a jelzett „on-demand” eü. megoldásokat illeti, mint az online optikai szalon. Itt nyugaton pl. már alap a fogtechnikában a 3D-s nyomtatás, Mo-on meg még mindig idegenkednek tőle.
 • Szkeptikus
  Az e-ink kijelzők “mainstream”-be betörését én is nagyon várom. Van egy e-könyv olvasóm, de okos- (vagy buta – de lényeg, hogy csak e-ink kijelzője legyen) telefon és monitor egyelőre nincs, ami árban megfelelő lenne. Buta telefonban erre amúgy volt már próbálkozás a Motorola F3 formájában, de nem hozta meg a várt áttörést.

  Vicces is, hogy egy okostelefon gyakorlatilag egy akku, ami táplál egy kijelzőt és egy lapkakészletet, és a kijelzők egyre nagyobbak…

  Szemkímélő alkalmazásokból még a Twilight-ot tudom ajánlani Android-ra