Kíméld a szemed

2020-06-09
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Sokat nézni a monitort nagyon nem egészséges, legyen az számítógép, telefon, vagy bármi. Az állandó vibrálás (még ha nem is látod), sugárzás és fény rontja és fárasztja az ember szemét. (Ahogy a folyamatos egy pontra fókuszálás is, érdemes arra is figyelni és időről időre ott hagyni a gépet vagy telefont legalább egy rövid időre.)

Ha sokat kell nézned a monitort, nagyon meg tudod utálni és nagyon kifáraszt estére. Van, akinél figyelemzavart is okoz hosszú távon. A kék fény csökkentése jó, de kevés.

Az igazi megoldás az e-ink kijelző lenne, aminek saját fénye nincs, így nem is fárasztja annyira a szemet, ráadásul csak akkor fogyaszt a kijelző, ha éppen változik a kép, egyébként teljesen statikus. (Ezért is használnak a legtöbb boltban mostanában e-inkes árcimkéket a polcokon. Sokan azt gondolják, azok nyomtatva vannak.) Éppen ezért e-ink-en olvasni olyan, mintha papíron olvasnál. Leginkább a könyvolvasók jutnak az emberek eszébe az e-inkről, de már régen nem csak ott használják.

Régebben nagyon rossz volt a képfrissítésük, de ez már sokat javult, némi kompromisszummal már videó is nézhető rajtuk.

Már színes verziója is van, telefon is létezik ilyen, ahogy szintén vannak olyan telefonok, amiknek egyik oldala hagyományos Amoled, a másik e-ink. Ilyen a Hisense A6 és A6L. Most egy Hisense A2 Pro-m van, ha minden igaz, hála egy olvasónak, kapok egy A6-ot Oroszországból jövő hónapban, aminek már van beépített világítása az e-inkes oldalán is.

(A kínai verzióban nincs Google Playstore, az orosz kereskedő pedig nem szállít külföldre. Ezért kell valakit találni, aki Oroszországban él. Nem egyszerű az élet. Egyébként itt a legolcsóbbak az e-inkes telefonok, de ők is csak Nyugat-Európába szállítanak, igaz oda bármikor. Ha Magyarországot adod meg, azt írja, nincs készleten, ha Németországot, azonnal megvehetsz bármit. A kínaitól ne ijedj meg, a Google Chrome lefordítja. Az aliexpresses kereskedők is itt vásárolnak, aztán ráraknak 70-100 dollárt és elküldik neked. De ne feledd, ezért inkább leírom még egyszer, a kínai telefonokban nincs Google Play Store. Ami nélkül lehet élni, de lehet kellemetlen meglepetés, ha későn jössz rá, hogy a telefonodról hiányzik.)

Van már számítógép monitor is e-inkes és talán még ki is fizetném érte az 1.100 dollárt (bár felér egy komoly foghúzással az is), de a magyar 27%-os áfával és vámmal már olyan drága lesz egy 13,3 collos monitor, amire eddig nem bírtam rávenni magam. Némileg olcsóbb, de sok tekintetben rosszabb az Onyx Boox Max 3, az itthon is kapható. Abban nincs világítás, monitorként használva nem működik az érintőképernyő és sokkal nagyobb a késlekedése, ami komoly hátrány, ha munkára használnád.

(Most jelennek meg a reflektív LCD kijelzők tabletben is, amik hasonlóak az e-inkhez, a környezet fényét verik vissza és nem hátulról kapják a mesterséges világítást. Egy-két év és remélem elterjednek azok is. Épp most jelenik meg a Hisense Q5-ös tablet ilyen kijelzővel.)

De van egy egyszerű megoldás, amit sokan nem tudnak. Nem az igazi, de jobb híján megteszi.

A Windowsban van szürke mód és van inverz szürke mód is.

Kapcsolni a CTRL+Windows billentyű+C vel lehet, de először engedélyezni kell.

Beállítások (Gépház)-Könnyű kezelés-Színszűrők-bekapcsolás és válaszd a szürkeárnyalatost (ekkor eltűnnek a színek) vagy az inverz szürkeárnyalatost, ekkor a színek kiszürkülésén túl a fehér fekete lesz és fordítva.

A weboldalak háttere fekete lesz és a betűk fehérek. Sokkal könnyebb olvasni főleg sötétebb környezetben, mert nem fárad annyira a szemed és sokkal kevésbé világít a képernyőd. Ha bármikor ki akarod kapcsolni (mert mondjuk egy grafikont vagy excel táblát kell megnézned, amin színek vannak vagy meg akarsz nézni egy videót), csak nyomsz egy CTRL-Windows-C-t, majd ugyanígy vissza is tudod kapcsolni. De ha az inverz szín túl sok, még mindig ott a normál szürke mód.

Próbáld ki, hátha segít kibírni egy újabb napot a monitor előtt. (További előnye, hogy szürkében minden sokkal szürkébb, így kevésbé szippant be a sok hír és zaj az internetről, sokkal könnyebben ki fogod kapcsolni a monitort, amikor már nem munka miatt ülsz előtte. S ahogy a telefonod is sokkal kevesebbet fogyaszt sötét módban, a notebook aksija is tovább bírja fekete háttérrel.)

Erősen kapcsolódik, hogyan tölts sokkal kevesebb időt a monitor vagy egyéb kijelző előtt, ha nem muszáj a munka miatt:

Változni szeretnél? Böjtölj te is

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram