Csökken a prémium magyar állampapír hozama

Az AKK a mai közleményében jelezte, hogy április egytől csökkenti a prémium állampapírok kamatprémiumát, méghozzá 0,25 százalékponttal, így a 3 éves kamata infláció plusz 2,75% lesz, az ötévesé infláció plusz 3.25% lesz.

Március 31-ig még vehetsz a régi, magasabb kamatozású kötvényekből is. Részletek a fenti linken.

Share

33 hozzászólás

 • Calmarius
  Gondolom ez egy enyhe utalás a lakosság felé, hogy inkább bónuszt vegyenek… Mivel annak nemrég növelték a kamatát 0,25%-kal.
 • reader
  Alacsony inflációval így is megéri, nem? Vagy lehet számítani arra, hogy megugrik az infláció, és akkor visszamenőleges inflációval számolt kamattal nem fog hasznot hozni?
 • almastaska
  Várható volt, hogy le fogják vinni, csak az volt a kérdés, hogy mikor…
 • magdianyus
  nemsokara annyi lesz h inflacio+tranzakcios ado 🙂
 • Leninist
  Az sem elhanyagolható körülmény, hogy a fordulónap októberben van, ami folytán a kamatbázis több, mint másfél év késéssel követi le az inflációt; ez egy emelkedő inflációs környezetben komoly buktató.
 • maverick
  Fél éves Kincstárjegy már felejtős a 2%-kal.
  1 éves is lassan az a 2,5%-kal.
  Most a PMÁK-ot is elcseszik.
  Mindeközben folyamatosan gyártják a 0%-os inflát, miközben a valós ennél jóval nagyobb (aki jár boltba rendszeresen, az látja).
 • shylock
  Ha mar tulajdonlod a 3% kotvenyt (vagy esetleg egy jobb hozammut) akkor az erteke novekedni fog a kamatcsokenes utan.

  De ha a piac mar tudja hogy a kamat csokeni fog, es a datum is hivatalosan be volt jelentve akkor a mostani 3% kotveny erteke is elmozdult mar.

  Szoval hiaba van meg 2 nap a modositashoz, a 3% hozamot _mar_ elkested. Az ar minden informaciot tartalmaz mar.

 • Bence
  Ez nem így van, mert az Államkincstártól tudod megvenni a kötvényt, az ára pedig független a többi kötvény hozamától. Nem késed el a magasabb hozamot, ha most még megveszed az Államkincstártól.
 • maverick
  A hó végéig futó gyenge pontja,hogy októberben nézik meg az előző évi inflát. Tehát jó 1,5 késéssel reagálja azt le, ami nem jó,ha az infla nő, márpedig az növekedni fog.
  Nincs rezsicsökkentés, olaj áresés,ami tovább lehúzná.
 • mzsombor

  Azért nincs igazad, mert a MÁK mesterséges árfolyamot jegyez a PMÁK-nál, nincs valós másodpiaca. Így ha most veszel, még megkapod rá a kamatprémiumot.

 • Topfly
  Nagy kérdés, hogy mennyire valós a jelenlegi infláció. A bolti árak emelkedésében nem hiszek, de az ingatlanok és a bérleti díjak emelkedése valós tény. Ezeknek az aránya viszont elképesztően kicsi a magyar inflációs kosárban, mondván mindenki saját ingatlanban lakik és ez nem érinti.
 • Kiszamolo
  Toplfly, ez valós tény az ország egy kicsi részén. A többi részén még estek is az árak.

  A lakosság közel 70%-a falun vagy kisvárosban lakik.

 • akk
  Akkor most(ma és holnap) még a Prémium Állampapírt éri meg jobban venni (a bónusznál)?
 • Topfly
  az utóbbi néhány évben az egész országra vetítve is emelkedtek az árak:

  dh.hu/files/ckfinder/files/52_DHB_2015_szept.pdf

  Ami a rossz inflációst módszertant illeti, ez nem az én véleményem, hanem Zsidai Viktór véleménye, amellyel én is egyetértek:
  alapblog.hu/nincs-inflacio/

 • akk
  TBSZ és 5 éves időtávban véleményem szerint a Prémium Állampapír jobban megéri most a 3.5% + infláció hozammal, mint a Bónusz Állampapír a 2.5% + DKJ hozammal.
  A DKJ hozamok valószínűleg még esni majd stagnálni fognak a következő 2-3 évben (utána valószínűleg növekedni). Ha ez így lesz akkor itt a maximum hozam a mostani 3,55%. Előbb-utóbb csak elismernek egy 0.5-1 % inflációt, így a PMÁK-ot átlag 4-4.5%-ra, a BMÁK-ot átlag 3.5%-ra várnám a következő 3 évben.
 • Családfő

  Egy jövendőmondót kérdezz erről, más nem fogja tudni megmondani biztosra. 🙂

  Azt vedd figyelembe, hogy a PMÁK kamatprémium csökkenése 100e Ft-nál éves szinten kemény 250 magyar forintot jelent. Függően attól, hogy mekkora összegben vásárolnál, nem biztos, hogy kapkodni kell. Persze, becsüljük a kicsit is – miközben kezeljük helyén a nagyságrendet.

 • L70
  A PMÁK konkurense a többéves banki lekötött betét TBSZ-re. Ami ugye egyre kevesebbet fizet a csökkenő jegybanki alapkamat miatt. Teljesen logikus lépés, hogy kb utánamegy mindennek az állampapírok hozama is.

  Gondolom az ÁKK-nál figyelik, mikor mennyit adnak el, hozamból is vesznek-e újat, stb, és mennyi pénzt szeretnének bevonni a lakosságtól. Most úgy döntöttek, leviszik a kamatot. Volt már példa az ellenkezőjére is, mikor 4-5-6% (utóbbi 2010. elején) fizettek az infláció felett.

  A mi feladatunk az alkalmazkodás, szerintem a 3,25% még mindig elég jó felár egy biztos befektetésért, aminek költsége sincs, bár emelkedő inflációnál – mint állította is – kisebb lesz a tényleges reálhozam. Igaz, más, kockázatmentes befektetéshez képest ez elfogadható szerintem.

 • akk
  “A PMÁK konkurense a többéves banki lekötött betét TBSZ-re” ezzel nem értek egyett. A PMÁK-hoz képest felét ha fizetik a bankbetétek vagy még annyit sem. Nem is értem kinek éri meg a bankbetét? Szerintem senkinek, ha utánaszámol…
 • L70

  Azért nem minden fehér és fekete, mégha összességében a PMÁK is a nyerő. Ha kell a zsé, a benkbetétet nem 2% levonással tudod kivonni, általában az adott kamatperiódusra csak a kamatot bukod. A PMÁK hozamot mindig újra be kell fektetni (mert a tisztelt ÁKK nem képes minden gyűjtőévre egy +5 év december 31.-i lejáratot kitalálni csak a 203x/S babakötvény szériára van értelmes megoldás), a többéves TBSZ-es bankbetét lehet önújrabefektető. Van olyan TBSZ-em, ahol már 4 fajta újrabefektetett hozam miatti papírom van, ami már lehet, hogy kicsit macerás Mari néninek. Más előnye egyébként nincs.

 • horimaster
  Szerintem bizonyos összeg felett mindenképpen diverzifikálni kell a PMÁK és BMÁK között, mivel a 10 éves 2,75 % felárat fizető BMÁK hosszú távon nem rossz választás a múltbéli hosszú távú adatokat megnézve. A jövőben az is lehet, hogy amennyiben az államnak nem lesz komoly finanszírozási kényszere, úgy nem is indít prémium lakossági államkötvényeket.
  Még egy kérdés, én nagyon nem vagyok megelégedve a mostani webkincstár felülettel, sok minden nem működik, nem elég informatív, más hogy van ezzel? Köszönöm.
 • Topfly
  Kevés ember tud 5 évre előre kalkulálni. Rövid távra meg nominális bukás is lehet a PMÁK a 2% marzs miatt. Aki bankbetétbe rakja a pénzét legalább abban lehet biztos, hogy bármi történik nominálisan nem fog bukni.Max a kamatot bukja el.
 • akk
  @Topfly: Ebben az esetben – rövid táv – KKJ, FKJ. Ez még mindig magasabb, mint a bankbetét. És ezeket pár hónap után feltörve már pozitív hozamot is ad.
 • gyorkop
  Sziasztok!

  Az lenne a kérdésem, hogy csütörtök éjfélig van lehetőségem a régi hozammal megvenni a PMÁK-ot (webkincstáron keresztül), vagy mindenképpen el kell indítsam a tranzakciót még banki nyitvatartási időn belül?

  Köszönöm előre is!

 • Kiszamolo
  Szerintem lehet cut off time, így 16 óráig kellene teljesíteni, de nem vagyok benne biztos. Kérdezz rá telefonon.
 • shylock
  , @mzsombor: az allamkincstaron kivul meg jonehany forgalmazo jegyez arfolyamot a PMAK-ra. Az arfolyam nem mesterseges, hanem kotvenyekre jellemzo modon egy elore rogzitet algoritmus szerint van kiszamolva.

  A parameterek: a nevleges kamat, az azonos de ujabb kibocsatasu termek jelenlegi kamata, a kibocsatastol eltelt ido, kezelesi koltseg, stb. Az eredmeny olyan hogy egy par eve megvett 5% kotveny ha masodlagos piacon megveszed, akkor a hatralevo mondjuk 1 evben a hozamod a mostani kiadasu es 1 eves lejaratu kotvenyel egyezen meg. Ez lehet hogy mesterkelten hangzik de teljesen szokvanyos a hitel alapu eszkozoknel.

  Ha az ar nem lett volna azonnal ujraszamolva a hir publikalasakor, akkor mindenki megvenne a regi kotvenyt olcsobban most, illetve bezsebelne a 0.25% hozamot Aprilis 1-en mikor az uj kotveny megjelenne. Azaz 0.25% hozam alig egyik ejszakarol a masikra.

 • shylock
  Felreertes elkerulese veget, 3% kamatozasu kotvenyt megveheted meg ma is, de olyan aron hogy a hozama 2.75% lesz.

  De feltelezuk hogy nem igy van, es tevedek. Akkor azt javaslom, hogy vasarold meg a kotvenyt hitelbol Marc 31-en, majd add el azonal Aprilis 1-en. Egy nap alatt 0.25% eviesitve 148% hozamot jelentene. Biztosan, garantaltan, tehat ha meg hitelel tovabb is fokozhatnad: dobd a teljes rovidtavu megtakaritasodat bele, maximalizald ki a hitelkartyaidat, rakd mindent mi mozgathato zalogba egy napra. Nem szamit, mert a nyereseg biztos.

  Erzed hogy menyire abszurd az hogy az arfolyam ne lett volna mar atszamolva?

 • kridli
  te nagyon el vagy tévedve, és kevered a másodpiacon megvett “hagyományos” állampapírt PMÁK/BMÁK-kal.
 • mage

  Nem tudod, vagy érted mi az a prémium állampapír. Ajánlom az utána nézést, mert amiről te beszélsz az a normál fix kamatot fizető állampapír.

 • gyorkop
  Köszönöm szépen Miklós a gyors választ.

  Felhívtam az Államkincstárt telefonon, ahol azt a választ kaptam, hogy ma délután 16 óráig tudom csak megvenni a régi hozammal a PMÁK-t, mert az új kibocsátás akkor fog megtörténni, és a régit már nem lehet majd jegyezni.

 • mzsombor

  A PMÁK/BMÁK nem így működik. Csak lakossági befektetők vehetik meg, és csak a kincstárban. Ebből is fakadóan nincs olyan másodpiaca, mint a normál államkötvényeknek. A logikád azért nem működne, mert a Kincstár mesterségesen jegyez árat, és van 2% marzs a vételi és eladási ár között. Szóval ha veszek egy 3,5%-os hozamú papírt ma, akkor azt, hogyha lejárat előtt el szeretném adni, csak 2% veszteséggel tehetem meg. Ha nem tartasz minimum bő fél évig egy ilyen papírt, akkor bukó. Természetesen, ha tartod a lejáratig, nem buksz semmit.

  MÁK/DKJ úgy működik, ahogy írod, de ez nem az.

 • maverick
  Azért megoldották az új sorozatoknál is, hogy a 3 éves kötvény valójában 3,5 éves, az 5 éves 5,5 éves legyen úgy, hogy 2017. októberig (tehát még másfél évig) 2,75/3,25% lesz a kamat, miközben az infla több év mínusz után idén elkezd szépen növekedni. Nincs rezsicsökkentés, nincs további olajár zuhanás, ami visszahúzná.
  Az, hogy 2017. októbertől 2018. októberig jár majd a 2016. évi infla +2,75%/+3,25%, egyszer sem biztos, hogy olyan jó biznisz lesz.
  Ezzel a kamatcsökkentéssel szerintem mellélőttek. Aki tud számolni, az látja, hogy emelkedő infla mellett ez legjobb esetben is arra lesz csak jó, hogy a reálértékét megőrizze a pénzének, amit 3,5-5,5 évre odaad az államnak.
 • Szolid
  De a prémium az 3,5%+infláció nem?
 • LG
  Május 2-tól is csökkennek a kamatok:
  akk.hu/hu/hirek/csokken-egyes-lakossagi-allampapirok-kamata