Az otthoni munkavégzés vége?

Ma reggel olyan dugó volt mindenfelé, amerre mentem, ami utoljára 2020 elején. Az autók számából nagyon úgy tűnik, mintha vége lenne a home office időszakának.

Olvastam másfél hete a Randstadt workmonitor felmérését, ami szerint állítólag a magyarok 80%-a azonnal visszatérne a munkahelyére a távmunkából, amint lehetséges lenne.

Elég nehéz elhinni ezt az értéket, főleg, hogy más felmérések ennek a szöges ellentétét állítják, olvastam olyan felmérést is, ahol a megkérdezettek 80%-a nem, vagy maximum heti egy-két napra hajlandó csak visszamenni a munkahelyére. (A munkaadóknál fordított az arány, 21% hajlandó az új munkatársakat tisztán távmunkában alkalmazni és 30% mondta lehetségesnek a részbeni otthoni munkát. Egyébként az Unióban a munkahelyek bő egyharmadát találták olyannak, ami minden további nélkül folytatható lenne személyes jelenlét nélkül is.)

Persze sok hátulütője van az otthoni munkavégzésnek, a munka és a magánélet összefolyása, ha az ember nem figyel oda, a kollégákkal való személyes érintkezés hiánya (persze van aki ezt előnynek éli meg és nem hátránynak, attól függően, ki milyen beállítottságú), sok lakásban nehéz elég helyet teremteni munkavégzéshez, főleg ha ketten dolgoznának otthonról, a bezártság érzést tudatosan oldani kell azzal, hogy munkaidő után kimozdul az ember és így tovább.

Ennek ellenére én nem tudom elhinni, hogy tényleg ennyi ember vágyna vissza a munkahelyére, ülne reggelente a zsúfolt metrón vagy bosszankodna a reggeli és esti dugóban ülve, nem találná nyereségnek a munkába járás hiánya miatt megtakarított időt, a kényelmet, ami azzal jár, hogy otthonról dolgozhatok.

Szóval tényleg érdekelne, neked teher az otthoni munkavégzés és tényleg mennél vissza az irodába vagy pont fordítva, már elvárás lesz a következő munkahelyeden, hogy legalább részben otthonról is engedjék a munkavégzést? Ha vissza akarsz menni, mi a legfontosabb ok? Milyen hátrányát érzed az otthoni munkavégzésnek mondjuk a karriered vagy a munkahelyed biztonsága tekintetében?

Téged is visszakényszerítettek már az irodába? (A rengeteg autó az utakon legalábbis erre utal.)

Share

214 hozzászólás

 • Mindegy
  Ha a ház/lakás mérete, berendezése lehetővé teszi a HO-t, akkor szerintem csak azoknak teher a full HO, akik a rossz párkapcsolat vagy szülők elől menekülnek a munkahelyre vissza.
  Nagyon sajnálom, hogy véget ér ez az időszak, mi nagyon szívesen maradnánk otthon végleg. Semennyire sem hiányzott a jelenléti munkavégzés. 🙁
 • Janos82
  En maximum 2 napot megyek vissza siman, Vagy komoly kompenzaciot kerek a kieso idoert, ha valamiert ragaszkodik a munkaadom. Az idealis amugy a heti 1 nap szerintem.
 • Krisz
  Nálunk egyelőre még nem kell visszamenni az irodába dolgozni, és nem is vágyok rá egyáltalán, a fent felsorolt okok miatt. Járvány előtt volt olyan ígéret, hogy heti 2 napot is dolgozhatunk otthonról, abban csak reménykedem, hogy ez megerősítést nyert a járvány alatt. Belga székhelyű cégnek dolgozom fejlesztőként, ha ez a statisztikához jól jön 🙂 Ez a munka tényleg nem igényel semmilyen irodai jelenlétet, lévén hogy a meetingek is nemzetköziek, tehát ígyis úgyis online beszélünk. Én itthon jól elvagyok a kis munkaállomásomon, igaz egyedül élek, se gyerek, se házastárs.

  Szóval nekem nagyon nincs értelme visszamenni, és nagyon is díjazom az utazásból felszabadult szabadidőt. De nemsokára heti néhány napra valószínű elvárják majd, hogy visszamenjünk, és remélem az minél kevesebb lesz.

 • zs
  Heti 1 nap iroda maximum. Nagyon hasznosan lehet tölteni az utazással megspórolt időt, ha valaki kellően intelligens hozzá, hogy felfogja, hogy ez mekkora előny hosszútávon (sport, hobbi, tanulás, stb.)
 • Tom
  Eszemben sincs visszamenni, felbecsülhetetlen értéknek tartom, hogy azon emberek mellett tölthetem a mindennapjaimat, akik a legfontosabbak az életemben. Heti egyszer, max néha kétszer szívesen bejárnék a szocializáció miatt, de többet semmiképpen. Remélem, kellően rugalmasak maradnak a keretek hosszútávon…
 • Aomame
  Én heti 2-3 napra szivesen visszamegyek, najó 2-re. Nekem ennyire szükségem is lenne, de megértem, akinek ennyire sincs. Ennél többre valószínűleg a munkaadóm sem fog kötelezni.
  A környezetemben, SSC munkatárasktól azt hallom, hogy “soft opening” indul júniusban, visszamehet, aki akar és kötelezően ősztől várható a bejárás, de akkor is jóeséllyel egyéni igényekre szabva.
 • Holló
  Otthonról dolgozok már 4 éve, teljesen az otthonról való munkára álltam rá, olyannyira, hogy kiköltöztem a legközelebbi nagyvárostól 100km-re. Nem mennék vissza irodába semmi pénzért, legfennebb heti 1-2 nap bejárásba mennék bele.
 • Ügyvéd
  Van pozitív oldala is a HOnak de azért a munkatarsakkal való közvetlen kapcsolat sok szakmában elengedhetetlen és a fejlődésnek is alapja. Sokkal könnyebb a környezetemben lévő emberektől egy fel mondatot kérdezni mint ezért felhivni. Plusz előbb utóbb nem lesz olyan kapcsolat a munkatarsak között hogy ez megtörténjen. Valamint sok munkahelyen az ügyféllel való kapcsolattartásnal a személyes jelenlét elengedhetetlen.
 • zerohu
  En is attol felek, hogy vissza fog allni minden a regibe. Engem jelenleg szerencsere pont nem erint, mert a jarvany elott es alatt is otthonrol dolgoztam, es ezutan is otthonrol fogok. Viszont ha munkahelyet szeretnek valtani akkor a valasztekot nagyban leszukiti az, hogy egy csomo ceg eddig sem tamogatta a homeofficet, es felo hogy a jarvany utan sem fogja. Ez a jelenlegi munkahelyemnek nagyon jo, mert igy nem fogom otthagyni oket.

  Megtakaritassal kapcsolatban, viszont azt vettem eszre hogy joval tobbet koltok kajara amiota otthonrol dolgozok. A kaja rendeles sokkal gyakrabban befigyel, ami persze joval daragabb mint a munkahelyi menza.

 • homeoffice
  Nyilvan munkakortol fugg a dolog, van ahol azert elony a szemelyes jelenlet es csak muszajbol volt home office. Persze az irodai munkak nagyon nagy resze nem ilyen, papirt tologatni meg szamitogepet nyomkodni barhol lehet. Ettol fuggetlenul sok munkaltato fokent a magyar kkv szektorban, magyar idiota fonokseggel, ujra kotelezove kezdi tenni a napi bejarast. Kell nekik a latvany, hogy a rabszolgak ulnek az irodaban es lehet oket egesz nap cseszegetni. En max heti 1-2 napot fogok bejarni, ha majd ujra kinyit az iroda. Teljesen felesleges idopazarlas az irodaban toltott ido, a legtobben ugyis csak ebedelgetnek, kavezgatnak. tarsasagi eletet elnek, a munka max napi 1-2 ora.
 • Balogh Imre művezető
  Fura a dugót végigszenvedve megérkezni a kongó ürességű irodába – de valószínűleg az a tendencia, hogy a tömegközlekedésre nem szoktak még vissza annyian.

  Van egy olyan sejtésem, hogy a forgalom mértéke előbb-utóbb mindig beáll egy olyan szintre, ami a többség számára még vállalható. Lehet pandémia, útlezárás, új út átadása, bármi, ha csökken a forgalom, egyre többen szoknak át autóra, ha mindennaposak a dugók, akkor pedig egyre többen lesznek olyanok, akik a tömegközlekedést vagy biciklit választják, esetleg több home office-t, ha lehet. És a végeredmény nagyjából ugyanaz a forgalomsűrűség (ha van ilyen szó), még az sem kizárt, hogy nagyjából ugyanazokkal a résztvevőkkel.

  Én heti 2-3 alkalommal megyek dolgozni. (HO ajánlott, de a munkaköröm részben megkívánja a fizikai ottlétet is.) Idén még szinte végig kocsival mentem, de most egy pár hete már inkább hajlok a BKV felé.

 • LutheR
  Jelenleg is hibrid rendszerben vagyok, minimális az egyidőben fizikailag jelenlevő dolgozók létszáma az irodában. Két nap iroda, három nap otthon. Közel van a lakás és a munkahely egymáshoz, viszont a Home Office-t messzebbről végzem, ahol egyedül lehetek. A jól felszerelt irodában nem kell foglalkoznom a karbantartással (fűtés, takarítás, mosogatás, kávéfőzés, javítások stb.). A közvetlen kommunikációt meglehetősen megnehezíti az online tér (Zoom/Webex/Teams), akármennyi szolgáltatást nyújtanak.

  Nekem inkább az segítene sokat, ha négynapos lenne a munkahét, még ha maradna is a 40 órás munkaidő.

 • Chosep
  Heti 2-3 napra visszamennék, teljesen nem, pedig egy földszinti belső udvarra néző lakásban élek, míg az iroda úszik a természetes fényben. A fény mellett a pozitív tényező az a céges konditerem használata lenne, de az még nem nyitott újra. Összességében sokkal többet mozognék ennek köszönhetően, az itthoni mini mozgásba azért már picit elvesztettem a motivációt. A felsorolt okok mellett, azért heti 5 napra nem mennék vissza szívesen, pedig a tömegközlekedés nem érint, kerékpárral járok melóba, de a holtidőket sokkal jobban el tudom tölteni itthon.

  Nem gondolom, hogy bárkit a cégünknél visszakényszerítenének heti 5 napra, szerintem hibrid rendszer lesz nagyjából fele-fele HO és bejárás arányban.

 • topulation
  Evek ota tavolrol dolgozom – nem szeretnek visszamenni irodaba.
  A szocializaciot remekul megoldom munkaido utan 🙂

  A sajat kornyezetemben ezzel ellentetben azt latom, hogy szinte mindenki szeretne visszamenni heti par napra. Akinek van ra lehtosege, az mar be is jar.

 • beetle
  Szerintem pont a bezártság az egyik oka anna, hogy most sokan visszamennek irodába. Ahogy írtad is, tudatosan kell feloldani a bezártságot, amire valljuk be, nem valószínű hogy sokan odafigyelnek. Én is megéreztem a folyamatos itthon létet, pedig elég tudatos vagyok e tekintetben (itthoni hobbik, sportolás). Ehhez mondjuk hozzátartozik, hogy az időjárás hosszú ideje olyan, hogy az ember eret vágna, nem hogy valami kinti programot kitaláljon.

  Egyébként hosszú távon én is HO párti vagyok (IT-fejlesztés), heti egyszer mennék be (kollégákkal jó találkozni, de ugye kinek milyenek jutottak), de ehhez olyan lakás/ház is kell. Gyerek(ek)kel ez hatványozottan igaz, a napi meetingeken mindig hallani őket a háttérben játszani, énekelni. Az álom a kertes ház, 80% HO és munka végeztével kültéri hobbi(k).

 • nyman
  Az elmúlt 4 évben viszonylag rugalmas keretek között dolgoztam. Most is onnan végzem a munkám, ahonnan jól esik. Építőipar, ingatlanfejlesztés terület, így ki kell, hogy látogassak projektekre. A rutinom jóformán nem változott a “vészhelyzet” alatt sem. Az online megbeszélések szaporodtak meg szerencsére. Ez a része hatékonyabb.

  Az irodába is bemegyek, két hete annyi, hogy addig amig szinte a bejáratnál álltam meg, most sokszor távolabb tudok, mivel az adminisztrációt végző kollégákat visszarendelték.

  A forgalom akkor ugrott meg, amikor 2,5 hete elindult a középiskola.

  OFF
  Ma hívtak az MVM-től. Eddig is volt pl. lakásasszisztencia biztosításuk, de most megjelentek egészségbiztosítással is. Nekem versenyképes csomagoknak tünnek. mvmbiztositas.hu/egeszsegbiztositas

 • Marcsi
  A közszolgálati munkahelyeken megszűnt ez a lehetőség, lehet, hogy ezért is van dugó.
 • Tibcsi
  Nekem jövő héten áll vissza az irodai munkavégzés, heti 2 nap home office lehetőségével. Nagyon nem várom. A fent felsoroltakon kívül még az is előnye volt a home office-nak, hogy a sok, egymásra szervezett meeting között, gyorsan lehetett online váltani, pontosan, időben indultak a megbeszélések. Ugyanez irodában úgy néz ki, hogy tárgyalók között szaladgálunk, folyamatosak a késések. Nálunk is sok a nemzetközi megbeszélés, azt pedig headset-tel kell lebonyolítani, hogy ne zavarjuk (annyira) a mellettünk ülőket.
  Nálunk a vezetőség azt vette a fejébe, hogy nem hatékony a home office (a mi tapasztalataink az ellenkezőjét mutatják). Aki szeretett volna, az eddig is bejárhatott.
 • Zabalint
  Abban, hogy “vágyna vissza”, az is benne van, hogy nem csak rajtad múlik, mármint még a “vágy” sem, hiszen sok esetben hiába engedékeny a munkáltató home office terén, ha főnökök, esetleg más munkatársak olyanok, akikkel nem lehet online hatékonyan kommunikálni. Mert nem képesek a helyén kezelni az egyes kommunikációs formákat, gondolok itt elsősorban az 50+ korosztálynál az IM nyújtotta kommunikációs lehetőségekre, vagy túl spontán emberek, így ha sosem vagy fizikailag bent, kimaradsz a legfontosabb döntésekből, mivel az illető akkor és ott azzal beszéli meg, aki ott van. Sok ilyenre látok példát a környezetemben.

  Egyébként én magam a vegyes megoldásokat preferálom, 2:3 vagy 3:2 home office : benti munka hetente. Dolgoztam majdnem 100% home office-ban 3 évig, illetve covid alatt is volt 2 * másfél hónap, illetve vegyesben is, ez alapján utóbbi jött be igazán.

 • Zabalint
  Egyébként dugó ügyben azt tapasztaltam, bringával járok dolgozni, mikor bemegyek, hogy az iskolák nyitásával/zárásával volt elsősorban kapcsolatban a forgalom. Az emberek olyan helyekre költöznek, ahol nincsen számukra megfelelő színvonalú oktatás, és viszik a gyerekeket autóval oda, ahol van.
 • Incognito
  Az elmúlt egy évben otthonról dolgoztam, a járvány előtt a cég csak alkalmilag támogatta az otthoni munkavégzést. A COVID ezt teljesen felülírta, és úgy látom, egyelőre nem akarnak visszarendelni minket. Felmérések vannak, hogy ki milyen felállásban szeretne dolgozni a járvány után, és a többség vagy hosszútávon is otthon maradna, vagy vegyesen, pár napot a munkahelyen, pár napot otthon lenne.

  Én inkább otthonról dolgoznék, de az sem okozna gondot, ha be kellene járnom, mert közel lakok a céghez. Az ingázóknak jobb otthon, a kisgyerekeseken viszont sokszor látom, hogy menekülnének vissza az irodába, mert nem tudnak koncentrálni. Volt persze, akinek jól jött, hogy otthon lehetett a gyerekekkel, amikor bezártak az óvodák, iskolák, még ha a munkavégzéshez nem is voltak ideálisak a körülmények. Mára már ismerjük mindenki gyerekét, kutyáját macskáját, konyháját, sufniját a kamerán keresztül.

 • pumpedjanó
  Nálunk az iroda nyitva áll, de a recepcióson kívül mindenki szabadon dönt, hogy honnan mennyit dolgozik. Én heti 2-3 napot bejárok, de ezzel nagyjából egyedül vagyok, a többeik max havi 1-2 alkalommal néznek be. Nekem kell a kimozdulás otthonról, ha full HO-ban vagyok egész héten akkor kb. úgy érzem magam mintha a börtönben lennék. Mondom ezt úgy, hogy agglomerációs kis társasházi lakásban lakok erdő mellett szép kilátással és környezettel.
 • Vladislav
  Nalunk a budapesti ket nagy irodahaz bezart, es berelnek egy kisebbet azoknak, akiknek a munkaja kivanja a szemelyes jelenletet, vagy kiszolgaljak azokat, akik nem akarnak otthonrol dolgozni. Egyebkent mindenki 100% remote – nem csak idehaza, de a kulfoldi kollegak is.

  Oszinten szolva (alkatbol adodoan is) nekem egyaltalan nem hianyzik a szemelyes bejaras, es a kovetkezo munkahelyemnel szempont, hogy ott se kelljen majd bemenni.

  Nem csak penzt sporolok azzal, hogy nem kell munkaruhat, BKK-berletet es tarsait venni, hanem rengeteg idot is, amit tolthetek produktivan sportolassal, olvasassal es hobbiprojektekkel.

  Belatom: nem mindenki ilyen. A mi csapatunk eseteben alkalmankent szervezunk csapatepito jelleggel kocsmazast vagy valami programot. Ezzel nemileg le lehet kuzdeni a teljes elidegenedest.

 • Csillag V
  Szerintem itt a nagy többség nem az átlag magyar munkás.
  Egyébként nekem is fél óra volt eljutni a postára reggel 8kor, ahol rengetegen álltak így hazakocsikaztam és visszamentem 11 után.
  Ezután 10 előtt nem megyek sehova.
 • Warrior
  Nálunk nincs kérdés… Kiadták, hogy – egyelőre – egy hét végig benti munkavégzés, egy hét végig otthonról. Hosszabb távon olyasmire számítok, hogy hetente 1-2 (esetleg 3) nap otthonról, a többi napon iroda.

  Jó darabig kéthetente egy napot voltam bent. Elvben többet kellett volna, de a körülményekre való tekintettel engedték, hogy csak ennyit járjak be. Szerintem ez így rendben is volt, hosszú hónapok alatt talán kétszer fordult elő, hogy valami miatt szükségét éreztem egy-egy további napra bemenni. Én szerettem otthonról dolgozni, sajnos a vezetőink egészen a pandémia tavaly márciusi kezdetéig csak nagyon kivételes esetben, egyedi elbírálás alapján engedték. Úgy látom, ezután is legfeljebb némiképp eltűrt lesz az otthoni munkavégzés, nem támogatott.

 • Ostra
  multi scc, budapest, kacsalábon forgó új irodaház a 13-ban. covid előtt 2 nap per hét volt a HO, és most pandémia után ugyanezzel a számokkal szeretne operálni a cég 🙁 (semmi fejlődés sajnos). szerintem minimum 3-4 HO per hét lenne az ideális, remélem velünk seniorokkal engedékenyebb lesz a vezetőség. júniustól soft opening, ősztől várhatóan visszatér a rend.

  dugóról nem tudok nyilatkozni, autóval egyszer próbáltam csak munkába menni budáról, soha többet, egy óra volt míg átértem, bkk-val ugyanez fél óra.

 • Én is akarok kommentelni...
  Én azért támogatom a melóhelyemnél a home office felszámolását, mert elkövették azt a hibát, hogy nem volt kontroll a munkavállalók felett, így többen kvázi szabadságként élték meg a HO lehetőségét, és a heti 40 órából kemény 10 órát ha ledolgoztak, beleszámolva az ebédszüneteket is. Nem érdekelne, ha nem rám tolnák az így nem elvégzett meló egy részét.

  Sajnos sok munkáltató nem volt felkészülve a HO lehetőségére, arra, hogy mérje az alkalmazottak teljesítményét. Persze egy irodában is lehet lógni, de ennyit azért nem, mert azért ott biztosan van 1-2 olyan ember is, akinek el kellene végezni a nem elvégzett munkát, és egyszerűen elmondja a főnöknek, hogy nem csinálom meg, végezze el az, aki napi 3 órát cigizik, 2 órát facebook+youtube nézeget, és ha már nagyon baszogatja a főnök, akkor csinál valamit.

 • Csakúgy
  Én egy napot nem voltam HO-ban, a munkám nem nagyon engedi meg és a kollégák sem tolongtak nagyon hogy bejárjanak helyettem. Ettől függetlenül heti 2 napot tudnék otthonról lenni, de ezt a menedzsmenttel kell egyeztetni.
  Arra reagálva pedig hogy a cégek szeretnék látni az embereiket csak azt tudom mondani, hogy megértem. Aki hajlandó dolgozni és úgy van bekötve az dolgozik otthonról is, de én ismerek olyat aki munkaidőben HO címen wellnesselni volt, meg edzeni, meg boltban stb. és nem, nem dolgozta le később pluszban az ott “kivett” szabadidőt…
 • Giorgio
  Többet dolgozom, viszont az utazás hiányával nyertem 3 órát naponta. 2-3 nap HO-ra számítunk hetente szeptembertől, de nem igazán értem, hogy ez kinek lesz jó. Nekem nem, cégnek nem, környezetnek nem.
 • Richmond
  A múlt héten én is megállapítottam, hogy a forgalom sajnos már a régi. Viszont én speciel heti 5 napot vagyok még mindig HO-ban (nem dolgozni mentem, és mivel ritkán megyek a városba, ezért feltűnő volt a helyzet a korábbi hónapokkal összevetve).
  A feleségem is egész héten itthon van, június végéig biztosan, de jó eséllyel még egész nyáron itthon maradunk. A korábbi állapotok visszaépítésére én semmi esélyt nem látok, max heti 2 napra fog bemenni mindenki.
 • aktatologató SSC-ben
  Nálunk augusztustól tervezik az 50%-os kötelező irodai jelenlétet bevezetni. Múlt héten amikor ezt bejelentették, a dolgozók egy része elkezdett lázadozni a döntés ellen, menedzsment pedig úgy próbálta meg kezelni a helyzetet, hogy viccelődni próbált azzal, hogy azért lesz így mert a senior menedzsment így döntött és kész… Valószínűleg meg fog növekedni a fluktuáció, főleg azok körében, akiknek sem a főnöke sem a kollégái nem a budapesti irodában ülnek.
  Én személy szerint nem bánom, ha heti 2-3 napot be kell járni az irodába. Azt vettem észre magamon, hogy otthon dolgozva sokkal kevesebb szünetet tartok, mint az irodában és jobban össze is folynak a napok. Én azt várom az irodába való visszatéréstől, hogy kevesebb lesz az online meeting, könnyebb a kooperáció a kollégákkal és a heti néhány ho-ban töltött nap tényleg egy lazább munkavégzéssel fog párosulni, mint covid előtti időkben.
 • KL
  A kérdésekre válaszolva: full HO 14 hónapja és jó ez így, ha rajtam múlna, így maradna (előtte 4 nap bent, 1 nap HO volt a módi).
  De amúgy valami 3+2-es, vagy 2+3-as megoldásra számítok ősztől, nyáron már nem bolygatják meg.
  Azt az egyet nem tudom, hogy mit fognak csinálni a megspórolt irodahellyel (cég saját tulajdona), mert gondolom nem keresleti piac lesz az irodabérleti a jövőben.
  A következő munkahelyem abból fog állni, hogy nem dolgozok többé, ezt nyilván HO-ban teszem majd.
  Ebből következően sem a karrierem, sem a munkahelyem biztonsága nem számít, igazán örülnék, ha kirúgnának végkielégítéssel, de sajnos ez nem fog menni.
 • Permanens homeoffice
  Nálunk a cég bezárta a belvárosi irodáját és mindenkit állandó HO-ra véglegesítettek, hát nem sokan tiltakoztak és mondtak fel emiatt. Ez szöges ellentétben áll a magyar vezetésű cégek elképzeléseitől amik láthatóan próbálnak visszatérni a korábbi allapotokhoz fokozatosan csökkentve a heti HO napok számát. Nálam már kiemelt feltétel a HO, amikor állásajánlatok között kell választanom. Húsz éve is feleslegesnek tartottam a napi x óra ingázást egy irodába és most már vannak munkahelyek amik nem is kényszerítenek rá. Ennek örömére eladtam budapesi lakásomat és vettem egy házat vidéken, nem akarok napi szinten budapesten közlekedni és irodába járni.
 • Zee
  Bp Ssc, pandémia előtt heti két HO volt, június 30ig tuti zárva az iroda. Külön engedéllyel lehet csak bemenni. Július 15-től ki vagyunk rúgva amúgy is, mert elviszik a munkát. Szinte mindenki olyat keres ahol sok a HO. Én max 1-2 napot vagyok hajlandó bejárni majd az új helyre.
 • Aleksandr
  Biztos, hogy a munkát csak 8 óra alatt elvégezni? Biztos, hogy a munkát csak 9 és 5 között lehet elvégezni? Biztos, hogy azt a munkát csak megadott helyről lehet elvégezni? A Te eseted lehet igényi a jelenlétet és a fix időt (orvos, fizikai munka, stb) de egyébirányt egy linkedin-en futótűzként terjedt írás jut eszembe a nem túl rózsás munkáltatói mentalitásról, szigorúan azokra a munkakörökre értve ahol megoldható a távmunka akár teljesen akár részlegesen. A lényege röviden: “Nem érdekel honnan dolgozol, nem érdekel ha nem 8-ra jössz be, nem érdekel ha a kocsidat kell javítani vagy a gyerekedért korán kell elmenni. Munkára vettelek fel és megbízom benne, hogy elvégzed. Igen, az eredmények érdekelnek, de az is érdekel, hogy Te hogy vagy. Nem egy felnőtt napközit üzemelek.” Ebben minden benne van.
 • UD
  Adózási területen dolgozom és sokkal produktívabbnak ítéltem meg a homeofficeos közeget. El tudok vonulni, jobban tudok koncentrálni a feladataimra, ha kérdésem merülne fel, akkor elég egy gyors hívás. Persze ehhez – épp az előzőekből fakadóan – szükséges, hogy a feladatomban nagyfokú önállóságom legyen és kevésbé legyen “csapatmunka” függvénye az eredmény, de szerintem adózásban teljesen járható út a HO. 4-1, 3-2 felállásban szerintem simán tud működni a HO, de ha hónapokat kell otthon maradnom, ám legyen. (Fiatalon még jobb lehet, mert az ember a HO adta keretek között simán tud utazni is.)
 • Hopi
  Ismerősöm állami szektorban simán fullos home office-t tolhatna, ennek ellenére egy éve egy nap(!) van megengedve, de mostantól minden nap be kell járni.

  Én olyan munkát végzek amit lehetetlen otthonról végezni, viszont a szabadságából fakadóan közlekedésben mindig el tudtam kerülni a csúcsidőket. Ezért covid előtt sem értettem hogy miért kell az irodistákat környezetromboló és időrabló módon ugyanazon gép elé utaztatni tömegesen, mint ami otthon nekik is megvan. Ez egy olyan téboly amihez épelméjű ember magától nem tér vissza, de főnök sem. Max egy nap hetente, ennyi jó arra hogy egyben maradjon a csapat, egészséges pszichéjű felnőtt ember maga válogatta társaságban éli ki a szocializációs ösztöneit.

 • Firpo
  Nálunk júniusban már soft opening, júliustól heti max 2 nap HO. Én 8 hónapja nem voltam bent az irodában és elvagyok itthon mint a befőtt, ennek ellenére nem bánom. Nagyon belekényelmesedtem az otthonülésbe, nem baj ha legalább kirángat kicsit.
 • LSV
  Én nem vettem észre semmi változást, 10 éve home officeban dolgozom 🙂
 • Brennholz
  Nalunk iroda fétis van. Az irodavezető magán kívül ordítva közölte online meetingen, hogy “olyan nincs, hogy valaki a Balcsirol dolgozik, mert az jo neki”, meg hasonlo. Lesz heti 1 nap home office.
  Akkor is kotelezo volt bejarnom, amikor napi 2.5 ora volt az utazas es nem volt magyar csapattarsam. Csungtem telefonon az indiaiakkal.
 • Firpo
  Egyébként én hatékonyság csökkenést várok a saját munkámban a visszatéréstől. Itthon nincs napi 2 kávészünet,csevegés, meeting room-ok közötti sétálás. Ha bele vagyok merülve valamibe nem zavar meg senki (chat ablakot ignorálom) míg az irodában simán csak odajönnek az asztalomhoz. De ez valószínűleg megint csak az én nyomorom. Nem az szokott lenni az általános, hogy az ember elfelejt otthon szünetet tartani, inkább az ellenkezője.
 • NN
  Kutató/tanár vagyok, illetve most már évek óta saját családi cégben dolgozom külföldön. Korábban is, most is az volt a meglátásom, hogy heti 5 napi ki-be menegetés, ingázás nagyon kontraproduktív és fárasztó (nem az 5 napi kemény munkát, hanem a céltalan, 1-2 órás lötykölődést nem bírom, bár mindig volt nálam olvasnivaló, laptopt). Heti 2-3, de minimum 1-2 nap viszont igen is hasznos kimozdulni (egyetemen órát tartani, kollégákkal eszmétcserélni, konferencián részt venni – ill. ránézni az alkalmazottakra, ellenőrizni a benti ügymenetet) hogy ne zombuljon be otthon az ember a 4 fal között, az emberi kapcsolatainak meg legyen az egyensúlya. Mondom ezt egyébként kertes házzal.
 • Endre
  Egyáltalán nem reprezentatív az olvasói tábor.

  Minket egy-két hete rendeltek vissza teljesen, ami azért elég kiábrándító. Szóban baba HO későbbi lehetősége de szerintem ez így is marad.
  3 nap HO remek lenne de 2 napot bemennék mert annyi szocializáció és együttműködés nekem kell. Hatékonyabb mint az 5 nap benti munkavégzés.

 • IPv6
  “…legalább részben otthonról is engedjék a munkavégzést?”
  Heti 1 nap office. Nagyon max. Azt is tervezetten, nem úgy hogy holnap gyere be.

  “Milyen hátrányát érzed az otthoni munkavégzésnek mondjuk a karriered…”
  Sosem mentünk még ekkorát. A kezdeti nehézségek ellenére (pl. VPN-t pimpelni kellett) sokkal hatékonyabbak vagyunk.

  “Téged is visszakényszerítettek már az irodába?”
  Június közepétől 50%-ban. Interjúzom külföldre, bubbye lesz hamarost. IT bloodbath coming, úgy saccolom év végéig harmada felmond nálunk.

 • jami
  pontosan, én alapvetően nem gondoltam, hogy bármikor ennyit fogok tudni a kollégáim otthonáról, és ki is hagytam volna

  Nálunk fokozatos visszatérés van, lassan jönnek a konfliktusok is, amiknek a kezelése egyszerűbb, ha én is többet vagyok bent… Jelenleg heti 1 hot megtartottam, ha a gyerekek szünetek lesznek, akkor lesz heti 2.

 • Nemezis
  Nálunk 05.15-től soft opening van, de a 15f ős osztályból ahol dolgozom, senki sem ment vissza, ez mindent elmond. Jómagam 14 hónapja itthonról dolgozom, 100%ban ellátható a munkám itthonról, a főnököm elégedett a munkavégzésemmel..miért is kellene visszamennem fizikailag az irodába? Persze a nagyfőnökség nyomatja a visszatérést, elsőként 2 turnusban, heti váltással, de amíg lehet maradok otthon. Szerencsére az oltást is figyelembe veszik, amiből még csak egyet kaptam meg és a második után még adnak 15 napot. Utána elhúzok 2 hét szabadságra és azután várom, hogy ősszel megint mindenki HO-ba vonuljon :).
 • Treil
  Introvertáltként egyáltalán nem vágyom home officera, tönkretenne a monotonitás. Otthon nálam a kikapcsolódást jelenti, még edzés sem megy, kell a környezetváltozás.
 • Okoska2
  Az én munkám nem végezhető home office jelleggel, gyógypedagógus vagyok.
  Az óvodazárás alatt ugyan volt digitális oktatásnak nevezett valami, de inkább a szülőket coach-oltam a gyerekek óraszámában…

  Amúgy mi szerettünk családilag itthon lenni, mindenki tette a dolgát, meg főztünk, sétáltunk sokat, a gyerek is kijelentette, hogy sokkal jobb neki itthon mint az iskolában… nem tudom ez jó hír vagy rossz:)

 • umate
  Én 14 hónapja vagyok teljesen itthon, talán 10 napot voltam bent az irodában, ha nálunk áramszünet volt, üzemorvoshoz kellett menni, cserélték a gépem, belépőkártyám és hasonlók. Előtte 3 napot töltöttem bent, 2-t itthon hivatalosan, most ez munkaszerződés szerint 4+1-re módosult és július 1-től elvileg tartani is kell hozzá magunkat, eddig a szerződéstől függetlenül mindenki kötelezően vagy opcionálisan lehetett otthon, a coid helyzet súlyosságától függően. A cég tehát hosszú távon is a nagyobb HO aránnyal tervez, gyakorlailag a kollégák 90%-a túlnyomorészt otthonról fog dolgozni a későbbiekben is, az irodaház átrendezését már meg is kezdték ennek megfelelően.

  Ezzel az egésszel napi 2 óra utázást és az ezzel járó költségeket takarítottam meg, persze a kiadás oldalon jelentkezett némi plusz azzal, hogy az itthoni infrastruktúrát használom, viszont a heti 10 óra talált szabadidő megéri.

 • highlander81
  Budapest belvárosában dolgozom, a parkolók 15-25 % még délben is üres volt. 1 hete 30 percet keringtem, hogy találjak parkolót…