Curve kártya tudnivalók

Újabb cikk a témában: https://kiszamolo.hu/curve-kartya-tudnivalok-2/

 

 

 

Tavaly megjelent a Curve app, amiről szándékosan nem írtam. Egyrészt olyan nagy dolgot nem láttam benne, másrészt akárhogy kerestem, semmit nem lehetett megtudni a mögötte lévő cégről, amit nem nagyon szeretek, ha a pénzemről van szó (illetve jelen esetben a bankkártyáimhoz való hozzáférésről).

Viszont Tamás volt olyan jó és írt nekünk egy összefoglalót a Curve-ről és annak előnyeiről. Ha maradtak benned kérdések, majd ő válaszol rájuk a hozzászólásokban (előbb vagy utóbb). Következzen az ő írása.

Úgy láttam, hogy a blog olvasói között nagyon népszerű a Revolut szolgáltatás illetve Kiszámoló intelmei ellenére a különböző hitelkártyák is, jellemzően a visszatérítések miatt (mivel 1-2 kivételtől eltekintve nagyjából semmi másért nem éri meg).
Szeretnék egy olyan alkalmazást bemutatni, ami nagyjából a kettőnek az előnyeit ötvözi illetve turbózza fel, ez pedig nem más mint a Curve nevű app.

Amit tud:

– Revoluthoz hasonlóan kapsz egy Mastercard (debit) kártyát.

– Revoluthoz hasonlóan havi 200 fontnak megfelelő összeget ingyen kivehetsz ATM-ből.

– Revoluthoz hasonlóan középárfolyamhoz közel vált. Kb egálban vannak, van amikor egyik a jobb, van amikor a másik és mindkettő mindig jobb mint a Transferwise. Viszont csak havi 500 fontig ingynes a váltás, (utána 2%) ami jóval kevesebb mint a Revolut esetében, tehát ne dobd ki azt a kártyát sem, jól kiegészítik egymást. Szintén Revoluthoz hasonlóan hétvégén drágábban vált (0,5-1,5% devizától függően)

– Revoluthoz hasonlóan van analitika, kártyaletiltás, stb.

– Revoluttól eltérően, itt nincs egyenleged. (Illetve van, de ez most nem érdekes) Helyette be kell regisztrálnod a bankkártyáidat (lehet betéti- és hitel- is), és minden egyes fizetés előtt eldöntheted, hogy melyiket terheled amikor a Curve kártyádat használod. Miért jobb ez?

1. Mert a Transwerwise-zal ellentétben sem a Revolutnak sem a Curve-nek nem biztos a jövője, mindkét cég jelenleg a befektetői pénzeket égeti fel. Akkor meg már jobb, ha nem tartok pénzt náluk 🙂

2. A tranzakciók online vásárlásnak minősülnek. A hitelkártyás vásárlásoknál megkapod a visszatérítést, ugyanakkor ha devizában költöttél, jó árfolyamon lett váltva.

– A Curve tavaly óta tovább passzolja a bankodnak a Merchant Category Code-ot (MCC). Ennek van egy pozitív és egy negatív következménye:

1. (+) Ha valamelyik kategóriában magasabb visszatérítést kapsz a normális hitelkártyádon (pl Erste Max, Rafi Onecard, stb), akkor azokat az emelt visszatérítéseket is meg fogod kapni.

2. (-). Tavalyig simán lehetett ATMből készpénzt felvenni hitelkártyáról, hiszen mint már írtam: minden Curve-ös tranzakció online vásárlásnak minősül. Ez most is igaz, viszont most, hogy a bank megkapja az eredeti MCC kódot is, ha nagyon akarja, akkor felismerheti, hogy ez bizony készpénzfelvétel. Ez igazából a bank rendszerének az implementációján múlik. Nem próbáltam ki, hogy hogyan viselkednek a hitelkártyáim ilyen esetben, egyszerűen nem éri meg rizikózni vele, pláne, hogy utólag is le lehet bukni. Ha készpénz felvételre használom (jellemzően külföldön), akkor betéti kártyát állítok be mögé.

– A legjobbat hagytam a végére: 14 napig meggondolhatod magad, azaz dönthetsz úgy, hogy inkább egy másik kártyával szeretnéd az adott vásárlást kifizetni. Ez nagyon sok szituációban hasznos, pl:

1. Kiderül, hogy más egy bolt MCC kódja, mint ami logikus lenne. Vásároltam már nagy értékben bútorboltban, és utólag kiderült, hogy a kártyatermináljuk bizony ruházati kategóriával van regisztrálva, ezért buktam az extra visszatérítést, ha ezt előre tudom, másik hitelkátyával fizettem volna ki. Most már utólag is módosíthatok.

2. Kiderül, hogy az egyik hitelkártyádon már kimaxoltad az adott havi visszatérítést (ami mostanában nem túl nehéz, mert nagyon megvágták a limiteket), ezért onnantól kezdve, hogy elérted a határt, a többi tranzakciót átpakolod egy másikra.

3. Egy terméket most akarsz megvenni, de a hitelkártyádon csak fordulónap/számlazárás után akarod beterhelni. Egyszerűen megveszed a terméket Curve-vel (akár egy debit kártyával fizetve), majd fordulónap után átpakolod a tranzakciót a hitelkártyádra (feltéve, hogy 14 napon belül van).

4. Deviza ingadozásra “spekulálsz”: Tegyük fel, hogy vennél valamit Magyarországon forintért, és bár van forint alapú bankkártyád, te valamiért inkább egy EUR alapú hitelkártyáról szeretnéd kifizetni. Igen ám, de úgy ítéled meg, hogy most éppen neked nem kedvező az árfolyam. Ezért mégis csak kifizeted a forint alapú kártyáddal és vársz egy kicsit (max 14 napot), és amikor éppen kedvezőbbnek tűnik az árfolyam akkor teszed át az EUR alapú kártyádra a tranzakciót. Persze ez rossz irányba is elsülhet ha rosszul spekulálsz.

– Ráadásként: (hitelkártyáidtól függetlenül) a Curve is nyújt 1% visszatérítést az általad választott 3 boltban 3 hónapig. Ami nekünk Magyarországon is érdekes lehet: Tesco, Lidl, Aldi, Ikea, Shell esetleg easyjet, amazon. Aki már külföldön (nyugaton) él, annak sokkal több bolt is szóba jöhet,

Revoluthoz hasonlóan itt is vannak havidíjas premium plan-ek amik kitolják a limiteket és állandósítják a visszatérítéseket, erről nem írok, mert szerintem a többség nem használná ki, bárki utánanézhet; csak arra hívnám fel a figyelmet, hogy a hozzájuk kapcsolódó utas- és kütyü biztosítások a magyaroknak nem járnak.

– Mivel végig a Revoluthoz hasonlítottam a szolgáltatást, úgy fair, ha megemlítem a hátrányait is vele szemben:

1. A havi 500 font a Revolut 5000-éhez képest elég kicsinek tűnik, egy nyaralás alatt simán összejön.

2. A hétvégi váltásra a Revolut esetében fel lehet készülni: egyszerűen pénteken átteszed a tervezett költés összegét a megfelelő zsebbe.

3. Revolutnak vannak egyéb szolgáltatásai is, amik itt hiányoznak bár azokat még én sem használtam soha, ebből talán a leghasznosabb a pénzküldés másik Revolut felhasználónak.

Ezért az én javaslatom, hogy ha a devizakonverzión való spórolás a fő cél, akkor mindkét kártyával rendelkezz (illetve még a transfwerwise-éval is) és ésszel használd őket.
Revolut utolsó cikk: https://kiszamolo.hu/elindult-a-revolut-forintos-feltoltese
Transferwise kártya cikk: https://kiszamolo.hu/transferwise-bankkartya-2

Viszont a Curve nem csak devizakonverziós tranzakciók esetén hasznos:

1. A “14 napos meggondolom magam” feature mindent visz, a feljebb felsorolt 4 példából 3 esetében nem is volt konverzió.

2. Verhetetlen analitika: Ez az app simán megmondja neked, hogy mire mennyit költesz, feltéve, hogy ezt használod mindenhol. (Márpedig mivel mögötte van az összes “igazi” kártyád, (és a visszatérítéseket is megkapod), miért ne használnád mindenhol?) Egyből kiderül, mennyit költesz élelmiszerboltban, ruházkodásra, vagy szórakozásra. Ha tervet kell készítsél, hogy miből mennyit kell visszavegyél, hogy kijöjj a fizetésedből, és félre is tudj rakni, az adatok megvannak, a többi már rajtad múlik. Ezt (nem véletlenül) egyik netbank sem nyújtja, a bankodnak nem célja, hogy spórolj. Ha pedig több bankkapcsolatod is van, akkor még komplikáltabb lenne az ügy. (Megjegyzés: Revolut-ban is van analitika, csak ugye azt a kártyát nem használod mindenhol, mert pl. bukhatod a hitelkártya visszatérítéseket)

3. Én a mindennapi életben a kártyáim közül csak a debitet viszem még magammal a Curve-ön kívül, egyrész tartaléknak, másrészt készpénzt itthon arról szoktam felvenni. Ha ellopják a tárcám, csak a fenti két kártya letiltásával kell bajlódjak, a Curve-öt ráadásul letiltani pár koppintás, és a cseréje ingyenes, ami sok bankkártyáról nem mondható el. Ugyanakkor a Curve és a telefonom révén mégis mindig “kéznél van” az összes többi kártyám is. Plusz mivel a különböző (vonalkódos, nem chipes) hűségkártyáimat is bedigitalizáltam már, így azokat sem kell magammal cipelnem, nagyon jó érzés újra vékony pénztárcával szaladgálni.

Remélem sikerült kedvet csináljak az apphoz. Ha igen, itt tudod megnézni a honlapjukat és letölteni az applikációt mind Androidra mind iPhone-ra. Ha regisztrációkor megadod a kódomat ( NQAGLQWD ), akkor mindketten kapunk 5 font üdvözlő bónuszt, amit megköszönök.

honlap: https://www.curve.app/en/

Ha kérdésetek van, nyugodtan tegyétek fel kommentben, amint gépközelben leszek, megpróbálok válaszolni

Share

109 hozzászólás

 • Hudi

  A MagnetBank IS halad az ex-ség felé és asszimilálódás felé. Épp a hónap elejétől sikerült +1.5% drágábbá tenni a külföldi bankkártyás vásárlást (valójában persze ~3%-al), ráadásul az “átlagbankokot” túlszárnyalva jóval több mint egy órámba került, hogy megértsem miért lett 320 HUF/EUR (2019.06.03. : 320,91) helyett 330 az átváltási árfolyam (2019.07.09.: 330,38), holott a közép árfolyam gyakorlatilag nem változott (~325). “Természetesen” nem a relevánsnak tűnő (s hónapok óta változatlan) hirdetményekben van a elrejtve s “természetesen” sehol nincs kiemelve, hanem az 1x-ik helyenként 35 oldalas leírás lapozgatása után lesz érthető.

  Legalább segitettek felgyorsitani a TransferWise vs. Revolut összehasonlítását követő döntést. 🙂

 • Kiszamolo
  Ez e-mailben jött:

  aki mail-ben kéri a magic link-et, az NE a PCs címére kérje, mert onnan nem
  fog működni, hanem a mobiljára, mert az az appnak kell. Fontos, mert
  PC-ről csak egy üres oldal fogad és nem lehet kitalálni, mi a baj. (És
  még nem mindenki levelezik a mobiljáról.)

 • Tamás
  Ami a Brexitet illeti, nem Te vagy az első aki felveti a problémát: community.curve.app/t/impact-due-to-brexit/2781
  Itt egy Curve alkalmazott azt állítja, “fel vannak készülve” minden eshetőségre. Persze azt nem részletezi, hogy mindez mit jelent, nem fogadnék arra, hogy zökkenőmentes lesz, de bíztató, hogy foglalkoznak a témával. Revolutnál legalább egy kicsit beszédesebbek voltak, hogy mivel készültek: blog.revolut.com/how-we-protected-our-customers-from-brexit/
 • Zöldfülű
  Sziasztok!

  Lehet,hogy szőkét kérdezek, de ezekről a kártyákról (Revolut, Curve, Tw) – ezekkel a feltételekkel – EUR-t fel lehet venni Magyarországon ATM-ből? Vagy USD-t Szlovákiában?

  Köszönöm.

 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  : Magyarországon az OTP eurós automatái jól használhatók velük.
 • róka
  Amikek megérkezett már a Curve kártyája annak ez mennyi idő volt a regisztrálástól? Én Juli 4-én regisztráltam és még nem kaptam meg a kártyát.
 • elnezest

  Júl. 6.-án regisztráltam, júl. 15.-én már meg is érkezett.
 • elnezest

  Köszi az infót, így már legalább értem miért utasította el az én ~300 USD szállodai fizetési próbálkozásomat (USA). Tényleg bosszantó, mert épp erre a célra kértem. Kisebb tranzakciók (a legnagyobb kb. 60 USD) mentek ..
 • ZX71
  Amióta a limiteknél “elkezdtem látni” a saját limitjeimet, azóta minden tranzakciómat rendben elfogadta. 1000 eurós volt a max amit fizettem.

  Viszont két érdekes meglátásom van még.

  Az egyik, hogy a Curve “azonnal” vált. A tranzakció ugyan sokszor 1-2 napig pending, de a végső terhelt ár (a forintra váltott) mindig fillérre megegyezik a befoglalttal.

  A másik, hogy a Curve app a kategorizálását alighanem az MCC kódok alapján végzi. Így indirekt módon azonnali visszajelzést kapaz az adott kereskedő MCC kódjáról (legalábbis a típusáról). Ez hitelkártyásoknak igen hasznos.