Babaváró hitel: gond az igénylésnél

Megjelent ma a sajtóban a hír, hogy a babaváró hitelhez szükséges TB igazolást csak július elsejétől lehet igényelni, ami azért gond, mert addig a bank sem fogadja be a hitelkérelmet. Ennek egyenesági következménye hogy az igazolás igénylésétől (ami egyébként csak 30 napig érvényes) a banki hitelbírálatig akár két hét is eltelhet, ha nem több így a nyári leállásban.

Ez azoknak rossz hír, akik július első felében fognak szülni és fel akarták venni a babaváró hitelt a most születendő gyerekükre is.

 

Update: tegnap este ez a hír az illetékesekhez is eljutott, így módosult a törvény, visszamenőleg is igényelhető a hitel, ha július végéig elintézed.

S ha már hírek, megjelent egy érdekes hír a magyar bérekről erre.

Share

34 hozzászólás

 • Pitypang
  Nincs para.

  nepszava.hu/3041026_modositottak-a-babavaro-kolcson-felteteleit

 • Zsuzsa
  Szerencsére 06.26-án este megjelent a Közlönyben ez: “A támogatott személyek – a 14. és 19. §-ban foglaltakon túl – a kamattámogatásnak a kölcsön teljes futamidejére szóló igénybevételére, a gyermekvállalási támogatásra és a törlesztés szüneteltetésére a 2019. július 1-je és 31-e közötti időszakban – a kölcsönkérelem benyújtását megelőzően – született vér szerinti gyermekük után is jogosultak, ha a kölcsönkérelmet 2019. július 31-éig benyújtják”
 • Matetoth
  Erdekes a cikk, amit linkeltél, de egy picit részrehajlónak/ideológiailag megalapozottnak tűnik (pl társadalmi igazságosságot ír több helyen a béreloszlásra – ez nekem hatalmas VÖRÖS zászló).

  Ettől függetlenül érdekesek az ilyen kutatások, szívesen olvasnék többet/elemzést a különbségekről a módszertanban.

 • Rom Antal
  KSH magyar bérek: de legalább az ÁSZ dolgozói jól járnak, nekik a KSH előző évre megállapított országos átlagbér az illetményalap, ami tavaly bruttó 320ezer körül volt. Egy gyakornoknál 1,9 a szorzó, de egy 4-es szorzót sem nagy etvasz elérni (nem kell hogy zseni vagy szuperman legyél), és még főnöknek sem kell lenned érte. (google: “állami számvevőszék bértábla”)
 • LSV
  Mindig van olyan aki lecsúszik. Persze kellemetlen, de felvehetik ha ez ösztönzően hat a következő baba tervezéséhez.
 • LG
  A tegnapi Magyar Közlönyben jelent meg, hogy:

  „29. § A támogatott személyek – a 14. és 19. §-ban foglaltakon túl – a kamattámogatásnak a kölcsön teljes
  futamidejére szóló igénybevételére, a gyermekvállalási támogatásra és a törlesztés szüneteltetésére a 2019. július
  1-je és 31-e közötti időszakban – a kölcsönkérelem benyújtását megelőzően – született vér szerinti gyermekük után
  is jogosultak, ha a kölcsönkérelmet 2019. július 31-éig benyújtják. Ebben az esetben
  a) a törlesztés szüneteltetése és – ikerterhesség esetén – a gyermekvállalási támogatás iránti kérelmet
  a kölcsönkérelemmel egyidejűleg is be lehet nyújtani, és
  b) a 4. § (1) bekezdés j) pontja szerinti nyilatkozatot a 2019. július 1-je és 31-e közötti időszakban született
  gyermekre vonatkozóan is meg kell tenni.”

  Tehát ha július elsején születik a baba, akkor is fel lehet venni a kamattámogatást, ha július 31-ig elindítod.

 • Lala
  Az MFB kamatmentes hiteléről akartam volna beszélni a bankommal amit korszerüsítésre lehet felvenni. Odamentem időpontra, de gyanús lett, hogy időpontosból is 3 volt előttem.Laza 40 perces várakozás után, amikor még mindig 2 időpontos volt előttem, fogtam magam és leléptem. Az ügyintéző annyit tudott mondani, hogy megérti, de ott várnak egy csomóan csokra meg a babaváróval kapcsolatban érdeklődnek és rengeteg idejük elmegy velük pedig ez még nem is a kiutalás csak elmondják, hogy mit kell beszerezni és hiába erőlködnek az ügyfelek, a legtöbb kérdésükre annyit mondtak, hogy jöjjön vissza júliusban aztán meglátják.
  Mi lesz itt júliusban. A bankokat nagy ívben el kell kerülni, ha csak lehetséges.
  Ja és osztottam, szoroztam, kenje a hajára a kormány meg a bank az MFB hitelt. Eleve egy csomó induló költség meg macera (a sok oldalas formanyomtatvány) és soha nem térül meg a mai árakon.
 • isnt
  A bérekhez kapcsolódóan, itt érhetőek el a részletes adatok:
  policyagenda.hu/elemzesek/2019/keresetek-2019-februar/
 • jami

  Megéri az indulóköltségekkel is, mert a törlesztés nem a szerződéskötéstől indul, hanem később – azaz addig a rezsin simán visszajön a befizetett 10%.
  De tényleg baromira nagy szívás a folyamat maga és rengeteg idő, kismillió hiánypótlással; viszont az űrlapok kitöltéséhez egész jó segédlet van a youtube-on.
  Nekem 5 hónap volt… Viszont azóta szuper, minden működik, a rezsi szépen csökkent.
 • Danhadnagy
  elnéztél egy nullát. az illetményalap csak 32800. de idén eléggé megvariálták a fizukat.

  korábban olvastam, hogy nem lehet a babaváró hitelt más hitel betörlesztésére fordítani. ezt hogy tudják ellenőrizni?

 • LSV
  Ahogy jami is írta. Először nem is értettem milyen csomó induló költségre gondolsz, hisz a min. 10% önerőn, a közjegyzői díjon, és a tulajdoni lapon kívül mást nem kellett fizetni (az önerőt is csak akkor mikor leszerződsz a kivitelezővel, és bekéri azt).
  Nekem októberben lett elindítva az egész folyamat, és nagyon ráérősen intéztem mindent. Decemberre lett csak tető (Addig hullámpala volt amivel a napelemesek nem foglalkoznak), márciusban már termelt a napelem. Az is igaz hogy kismillió hiánypótlás volt, de ez köszönhető volt a nem topon lévő energetikai szagértőnek…
  Az mondjuk biztos ha van 3-5 millió ft-om akkor inkább magamnak csinálok egy nagyobb rendszert. Pályázatnál már vastagon fog a vállalkozó ceruzája és odasúgja “ha nem kell számla akkor ócsóbb, minek pályázgatni”.
 • Aleks
  Most hogyvan, mindenki kap 10 milliót, vagy csak amennyit amúgy is kapna személyi kölcsönként? (Nettó fizu 3-4 szerese.)
 • star70
  csodalkozol,mikor mindenhol azt lehet olvasni,hogy ez mennyire megeri(talan itt olvastam egyedül azt hogy megsem)es boldog boldogtalan rohan felvenni,aztan akinek nem jön be az meg felhaborodik.
  Szerintem szinte mindenki megkapja…mas kerdes hogy olyan is aki nyereszkedik rajta…
  De talan ez jobb mint ami nekünk jutott:26%-os inflacio es Bokros csomag.
 • Kornél
  OFF: Lehet majd CSOK-os lakásba vállalkozást bejelenteni:
  Magyar Közlöny 2019. évi 109. szám 2019. június 26.
  1
  7. § Az R2. 50. §-a a következő (1a) és (1b) bekezdéssel egészül ki:
  „(1a) Nem minősül az (1) bekezdés d) pontjában foglalt, a lakáscéltól eltérő hasznosítás tilalma megsértésének
  az, ha az igénylő a családi otthonteremtési kedvezményből vásárolt vagy épített új lakást a legalább többségi
  tulajdonában álló gazdasági társaság – ide nem értve a részvénytársaságot –, vagy egyéni vállalkozói tevékenységet
  folytató igénylő esetében az egyéni vállalkozás székhelyeként bejelenti, feltéve, ha erről a családi otthonteremtési
  kedvezmény iránti kérelem benyújtásakor a 13. § (8) bekezdésében foglaltaknak megfelelő nyilatkozatot tett, és
  a kedvezményre való jogosultság elbírálása során a 43. § (1) bekezdés e) pontja szerinti nyilatkozatában foglaltak
  alapján megfelelt az 14
 • Artie
  Most már csak a felső korhatárt kellene eltörölni, teljesen érthetetlen, hogy a 41 feletti anyukák gyereke miért nem ér semmit a kormánynak…
 • Én is akarok kommentelni...
  @Lala:
  ?? Induló költségem kb. 50 ezer volt mindenestül. És ennyi.
  A beadandó pályázatról annyit, hogy anonimizálva kaptam egy már nyertes pályázati anyagot (szigetelés+napelem) szamárvezetőnek. Egy nap alatt simán megvolt a kitöltése, hiánypótlásom egy se volt.
  Beadástól számított 22. napon már alá volt írva a szerződés, két hét múlva fenn volt a napelem, és előkészület alatt volt a szigetelés is. A kivitelezőnek mindegy volt, hogy pályázati-e a pénz, a korábban egyeztetett áron csinálta a melót, vagyis nem: megemelte a munkadíjat annyira, hogy még beleraktunk olyan dolgokat is, amiket amúgy a pályázat keretein belül nem lehetett volna. Ez már többszörös win kategória, de törleszteni ráérek 2 év múlva (1 év van a kivitelezésre+1 év türelmi idő).
  5,5 millió volt mindent egybevéve a beruházás. A kamat 0, az állampapír hozama ennyire majdnem 300 ezer. Ennyim nincs az éves törlesztőm!
 • Én is akarok kommentelni...
  @Lala:
  Plusz az MFB-s hitelnél a napelemes résznél az áramszámlád behatárol az igaz, de ott csak a pályázat keretében felrakott panelek számítanak! A pályázatba berakhatod a nagyobb invertert, plusz minden egyebet ami a nagyobb rendszeredhez pluszba kellene (tartó sínek stb.). Így utána pályázaton kívül már csak a plusz paneleket kell kifizetned, ami a beruházás legkisebb tétele!
  Én 7800 forintos áramszámlához így rakattam fel 4,2kW-os invertert, plusz 5kW-nyi panelt teljesen kioptimalizálandó az ár/érték arányt. Azóta átálltunk klímás hűtés/fűtésre temérdek “feles” áramnak hála.
 • Lala
  én tetőszigetelésre szánnám, de nem kéne sok, csak valahol 500e-1m között. Már van fent 15cm kőzetgyapot és még 15cm-et kéne rádobni és befedni osb lappal vagy valamivel.
  A házat kintről nem fogom leszigetelni. Nevetségesen drágán vállalták a májszterek. Éves fűtés + melegvíz rezsim kb 200e forint. A ház körbe szigetelésével a legoptimálisabb esetben tudnék megtakarítani 80e forint évente, de reálisabb a 40-60e forint , évente. A májszterek meg inkább 2m közelében szeretnének kérni, mint 1m. Nevetséges. Soha nem térülne meg. A tető plusz szigetelése meg hozna olcsón 20-30e forint megtakarítást évente.
  Azért sokallom az induló költségeket, mert mondjuk 5-600e forintra kapásból 50-70e forint a közjegyző meg az energetikus. Meg a kínszenvedés a pályázattal. A bankban a költségeket akartam pontosan megkérdezni, de a babavárók ellepték, mint a sáskák.
 • állampolgár
  Reggel június 28-a az utolsó munkanap a júl. 1-ei indulás előtt és nincs senki, aki teljes körűen tudna tájékoztatni a babaváró hitelről. Az, hogy ez még mindig ennyire ködös, zavaros és ezer cikk össze-vissza, egymásnak ellentmondóan jelenik meg a témában, az, hogy sehol nincs leírva a mai napig a pontos menet és persze online intézni is esélytelen azt gondolom kiválóan jellemzi az országunkat. Pontosan ezért a mentalitásért tart ott az országunk ahol.
 • AAA
  Már majdnem megörültem, hogy kevesebben jutnak ingyen pénzhez, így nekem mint adófizetőnek kevesebbe kerül majd a kormány eszetlen pénzszórása, de sajnos nem…
 • Én is akarok kommentelni...

  Nos. Fél millió forintra nem pályázunk. Az induló költségek ha nem abszolút nullák, plusz a ráfordított idő nem éri meg tényleg. Vissza nem tértítendő támogatásnál ok, de hitelnél szerintem 5 millió az alap.
  De ez ugyanaz a szitu, mint amit az előző posztnál írt Miklós: minden szir-szarra nem kötünk biztosítást sem. Ez az MFB hitel sem ezekre van.
  Amúgy a szigetelés nem csak a fűtés összegét csökkenti, nyáron egész jó az, hogy nem is akar felmelegedni annyira a ház.
  Plusz a szigetelés egyben értéknövelő is, nem kidobott pénz egy az egyben.
  De neked tényleg nem az igazi.
  Nekünk a fűtés+áramszámla megtakarításunk a beruházás óta kb. 20 ezer forint havonta. A havi törlesztőnk meg 21600.
  Mindezt úgy, hogy mint írtam több más dolgot is beleraktunk. Ez úgy el fog inflálódni, hogy ihaj.
 • Matetoth

  Teljesen logikus valaszt tudok en erre, csak neked lehet, hogy nem fog tetszeni.
 • Kiszamolo
  állampolgár, hát igen, itt kitalálnak valamit valakik valahol és még azon a héten megszavazzák, bejelentik, majd eltelik fél-egy év, mire sikerül annyira összetákolni a jogszabályt, hogy úgy-ahogy értelmesen működjön. A CSOK körüli bohózat is kegyetlen volt.
 • Tomzol
  Off:
  Céges nyílt végű lízingnél Ti melyik konstrukciót választanátok 60 hónapra?
  Változó kamatozású: 3 havi bubor + 4.31% kamatfelár, jelenleg ez 4,5%
  vagy
  fix kamatozású: 6,17%

  A kamat mindkét esetben a cég miatt leírható.

 • Maki V
  Viszont a Volt fesztiválon meg lehet hallgatni a kedves vezető beszédét, két zeneszám között. Azért ez is valami, nem?
 • MT
  “elnéztél egy nullát. az illetményalap csak 32800. de idén eléggé megvariálták a fizukat.”

  Az ÁSZ számvevőknek az illetménye nem a köztisztviselői illetményalaphoz (38.650 Ft) kötött, hanem ahogy mondja, a számvevői illetményalap a Központi Statisztikai Hivatal által hivatalosan közzétett, a tárgyévet megelőző évre vonatkozó nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset összegével megegyező (2011. évi LXVI. törvény 21. § (1) bekezdés).
  (KSH szerint 2018-ban 329 900 Ft).

 • Szabó Gábor

  Én a durván megugró infláció híve vagyok, szerintem jobb a fix 6,17%
  Majd a szakértők megcáfolnak, hogy úgyse lesz 1,86 fölött a bubor 🙂
 • Sajtos Makaróni
  Sziasztok!

  A régi szocpol az még meg van?
  Tehát ha faluban veszek házat 3 gyerekre kapok 2,2- visszanemtérítendőt, 10 millió asszonyhitel meg 15 falusi CSOK, azaz 27,2 M?
  Abból már lehet valami venni.

 • Barna
  Júliustól kijött az új jogszabály, hogy ha születik gyereked, akkor kapsz az államtól X millió forint támogatást a lakáshiteledbe.

  Ugye a régi rendelet szerint gyerekenként 1 millát adnak (2018.jan.1 születettek után). Az új rendelet 14.§ szerint ez az összeg módosul. Harmadik vagy további gyermek esetén 4 millára.

  Na most én tavaly igénybe vettem a támogatást és meg is kaptuk az 1 millát a 4. gyerekünkre.

  Arra gondoltam, hogy a módosító rendelet miatti különbözetet valahogy érdemes lenne megcélozni. Ez azért jutott eszembe, mert például láttam olyat, hogy a régi szocpol-t felvevők is megkapták az új CSOK által adott és a régen felvett szocpolnak a különbözetét.

  Pl. a szocpol-CSOK rendeletek analógiájára, mintájára, precedensére hivatkozva bizony járna ez a különbözet. Akármire is hivatkozva: bőrszín, vallás, diszkrimináció, milyen jó ez az államnak…:)

  Szerintetek? Lehetséges?

 • yimshagin
  Nem. Szocpol-CSOK-nál a rendelet lehetővé tette, mivel összgyerekszám alapján “jár” ma a támogatás. Tehát ha te már x Ft-t anno igénybevettél, akkor végülis még 10M-x még igénybevehető (nem azoktól irigylem, akik megkapták a különbözetet, de szerintem ez sem túl szerencsés dolog). Itt viszont arról van szó, hogy 2019.07.01 utáni gyerekvállalást szeretnénk támogatni, tehát hogy mától kezdve szaporodjon a magyar (itthon), mint a nyúl. Így aztán akik régen jól teljesítettek, azok sajnos így jártak. Sánta hasonlat, de ilyen alapon azok is “tarthatnák” a markukat, akik mondjuk a 90-s években megfeleltek volna ezeknek a feltételeknek, tehát utólag adják oda nekik ezt a pénzt. Szerintem is béna, hogy tavaly ugyanerre 1M jött, mától pedig 4M, de hát “Magyarorszááááág, ahol álmomban jártam… Magyarorszáááág”, ahogy a nóta mondja.
  De ha mégis sikerrel jársz, írd meg, kérlek. 🙂
 • Rom Antal
  picit logikusan gondolkodva szerinted van bárki, aki elmegy bruttó 1,9 * 32800 Ft-ért gyakornokoskodni, főállásban pedig bruttó 4 * 32800 Ft-ért? köszi, hogy bemásoltad a törvényt. Amikor egy ismerősöm ott dolgozó (4-es szorzós) ismerőse mesélte, mi sem akartuk elhinni, aztán megmutatta a törvényt meg végül a bankszámlakivonatát is.
 • Zsolt
  Mi is nekifutottunk a babaváró hitelnek az OTP-nél, de rögtön az elején, a TB-igazolásnál elakadtunk. Nálunk csak a feleségemnek van magyarországi TB-jogviszonya, így az ő 3 éves folyamatosságát akartuk igazolni. Bonyolítja a helyzetet, hogy a 3 évbe beletartozik kb. 1 év romániai jogviszony is, így az ottani biztosítótól is kérnünk kellett igazolást erre az időszakra. A román hivatal E104-es nyomtatványt hajlandó csak kiadni, amin ugyan szerepel minden szükséges adat (szerintem), de az OTP ezt az igazolást nem akarja elfogadni. Több banki ügyintézővel is beszéltünk már, mindegyik csak azt hajtogatja, hogy kérjünk a román biztosítótól másfajta TB-igazolást, csak NE E104-est. A kinti biztosító viszont nem hajlandó kiadni mást, csak E104-est. Patthelyzet. Volt esetleg valaki hasonló helyzetben? Vajon más banknál is tiltólistán van az E104-es? A válaszokat előre is köszönöm!
 • Tamás #2
  Romániában jól jártak el. Az E104 arra való, hogy a magyarországi társadalombiztosítónál igazoljátok, hogy a romániai tartózkodás alatt is biztosított volt a feleséged. A végső igazolást a hazai társadalombiztosító fogja kiállítani, miután bevittétek (vagy a külföldi TB szolgáltató közvetlenül megküldte a magyarnak) az igazolást és rögzítik a rendszerben. Tehát az E104-el nem a bankba kell menni, hanem a TB lakcím szerint illetékes igazgatóságához.
 • Zsolt
  Tamás: Köszönöm a segítséget! Nekifutunk még egyszer, most már okosabban.