Dobd már ki a sárga csekket!

Sok éves banki pályafutásom során mindig megdöbbentem, hogy az emberek mennyire ragaszkodnak a sárga csekkjeikhez. A legtöbb bankszámla (már amelyiket érdemes nyitni) ingyenes internetes utalást biztosít, mégis az emberek továbbra is a postára rohangálnak a sárga csekkjeikkel.

Az egyik bankfiók, ahol dolgoztam, egy bevásárlóközpontban volt, ahol volt egy posta is. Mindig ámulattal néztem az embereket, amint munkaidőben birkatürelemmel vártak a hosszú tömött sorban, kezükben 4-5 sárga csekkel.

Amikor megkérdeztem őket a bankfiókban, hogy de mégis miért, egy sem tudott értelmes választ adni. Leginkább a szokás rabjai voltak.

Úgyhogy most megtanuljuk, hogyan tudod elutalni ingyenesen a sárga csekkeidet. Jó, ha tudod, hogy a posta sem csinál mást a pénzeddel.

Nézzünk meg egy csekket közelről:

Belépsz az internetbankodba és kiválasztod az eseti átutalást. Az összeghez beírod a csekken található összeget.. Hogy hová utalsz, azt a Számlatulajdonos számlaszáma rublikában találod: Ez a csekk a Főtáv Zrt-hez megy ezt írd be a kedvezményezett nevéhez az internetbankban. A számlaszámhoz pedig a felette lévő számot (amiről már megtanultad, hogy az OTP-nél vezeti a számláját a cég. 🙂 ), ezt írd a számlaszám helyére.

A közlemény rovatba írd be a megbízóazonosítónál található számsort és a közlemény rovatot, jelen esetben 100096 és Távhődíj.

És ennyi, mehet az utalás. Ha már másodjára utalsz, a legtöbb internetbanknál megtalálod a címzettet a sablonok között, csak kitöltöd az összeget és az aktuális megbízóazonosítót (ez változhat hónapról-hónapra, erre figyelj!).

Ez miért olyan komplikált, hogy megérje helyette a postára rohangálni és sorba állni akár 20 percet?

Ha az összeg nem változik hónapról-hónapra (például internet-előfizetés), adhatsz állandó megbízást is, amit bármikor visszavonhatsz, így végképp nem kell semmit csinálnod.

Ezekben az esetekben teljesen kontroll alatt tartod a fizetéseidet. Ha elutaltad a sárga csekket, széttéped és kidobod. Így el sem tudod felejteni. Amíg ott van a konyhaasztalon, nem utaltad még el és kész.

Persze a legfejlettebb az lenne, ha csoportos beszedési megbízást adsz, akkor a szolgltató automatikusan vonja az összeget. Ezt az összeget maximalizálhatod, így a gázszolgáltató nem tud levonni 80 ezret a számládról, ha mondjuk 30 ezres limitet állítottál be.

De ezt sokan nem szeretik, ezért nem is merem ajánlani.

De könyörgöm, felejtsétek már el a sárga csekket a 21. században, az internetbank korában.

(Hogy melyik bankszámlákról tudsz ingyen utalni interneten, hamarosan megbeszéljük.)

Bónuszkérdés: Kedves Főtáv, 2 forintot hogy lehet befizetni postán? És kinek lenne a felelőssége, hogy 300 forintos összköltséggel ne küldjenek ki 2 forintos csekket, mert nagyon nem éri meg a cégnek?

Update: közben visszaért a kolléganő a postáról feldúlva, hogy milyen sokan vannak (én szóltam előre), de legalább kiderült, hogyan lehet feladni 2 forintot. A postás kisasszony elveszi a csekket, lehúzza és visszaadja, fizetni nem kell. Ez a postai díjszabás szerint belekerül 110 Ft-jába a fogadó cégnek. (Bár lehet, hogy cégenként változik a tarifa, egyéni alku kérdése is.) Mindenesetre gratulálunk a Főtávnak és a többi okos szolgáltatónak, hogy 3-400 forintos költséggel kiszámlázzák és beszedik az egy-két forintokat. (Én a múltkor átutaltam a Telenornak a szintén kettő forintot, mert ez miatt a hatalmas összeg miatt könyörtelenül ki akarták kapcsolni a telefonom. De ha tudtam volna, hogy a postán ingyen lett volna….)

Egyetért? Kiegészítené? Vitatkozna? Kérdése van? Ne habozzon leírni a véleményét a kommenteknél. (Ha még nem tette meg, egy rövid regisztráció szükséges lehet.)

Ha szeretné tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelöljön be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo

Share

80 hozzászólás

 • PatakinNagyErika
  Nézőpont kérdése, hogy ki a “birkatürelmű” és ki a rossz “szokásának rabja”! Én pl. utálok a “bankomban” ügyintézni, mert nem szeretem, ha minden egyes alkalommal kioktatnak, mint egy gyengeelméjűt (ahogy ezt a fenti cikkben is nagyon kedvesen megtették); nem szeretem, ha minden egyes alkalommal újabb és újabb banki szolgáltatást akarnak – persze jó pénzért – a nyakamba varrni. Nem szeretem, hogy minden alkalommal megbüntetnek, ha hozzá merészelek nyúlni a saját pénzemhez, olyan szolgáltatástért, amelyre nincs szükségem. És igen, eddig szinte minden munkahelyen közölték, hogy hová fogják utalni a pénzemet. Természetesen fel lehetett volna jelenteni őket, de a banki ügyintézésnél csak a pereskedést gyűlölöm jobban. Én ott érzem munkavállalói jogaimat csorbítva, hogy nem választhatok, hogy a készpénzben, vagy bankszámlámra kérem-e a fizetésemet. Elkölteni pedig köszönöm, egyedül is el tudom, banki segédlet nélkül is!!
 • Kiszmol
  Ha így érzed, akkor a legjobb helyen jársz, ez a blog erről szól, a hogyan kerüljük el a drága banki termékeket. Ha lesz időd, olvasd el a többi bejegyzést is, remélem tetszeni fognak és hasznosnak találod őket.
 • Norvalent
  Sárgacsekkes témához szorosan kapcsolódik a Dijnet.hu és a többi e-számla rendszer bemutatása.
  Az elektronikus számlabemutatás fizetés szempontjából azért nagyon jó, mert bankkártyás vásárlással (is) kiegyenlíthető a számla, ami mindenkinek ingyenes, és nem lehet elgépelni az összeget/közleményt/bankszámlaszámot.
  Valamint nincs meg az a para, hogy a szolgáltató csoportos beszedéssel egy szűkösebb időszakban is automatikusan leemelheti a 80ezres gázdíjat a számlánkról.
  Nekem a Díjnetes regisztrációval sikerült a szülőket leszoktatni a sárgacsekkről, immáron 2éve, és már a Telenort is így fizetik:)
 • szakmernok
  PARAFA! Igazi kőkorszaki, a régi rendszerben szocializálódott maradi ember vagy. Ezért is tart itt az ország. Csodálkozom, hogy kommentelni tudsz.

  Egyébként a számlatörténettel tudod igazolni az utalás megtörténtét.

 • szakmernok
  Kedves PATAKINÉ NAGY ERIKA! Erre most mit mondjak? Miért is lehetett volna feljelenteni a munkahelyet? Örüljön, hogy kap fizetést valahonnan. Ilyen gondolkodással már ezen is csodálkozom.
 • Max47
  A Bankárklán újabb támadása a Köztársaság ellen…na számoljatok:
  ” a legtöbb bankszámla (legalábbis, amit érdemes megnyitni) ingyenes internetes utalást biztosít”.. ez mekkora kamu!!
  Eddig 7 banknál volt számlám (…), jövedelmem jónak számít, nyilván olyan számlát választottam, ahol kisebbek a költségek, vagy éppen nulla a díj. Aztán a nyitás/váltás után fél évvel, évvel a bankocska (Secundo, TOP, KMB, stb.) fordított a dolgon, az addig ingyenes utalás már nem lett az..jelenleg az állandó átutalás díja 100,-Ft, a csoportos beszedésé 50,-Ft, a bankközi átutalásé 70,-Ft, ha én módosítom/szüntetem meg az átutalást a neten (!), az 200,-Ft darabonként, netbankár díja 210,-Ft. számold már össze 11 fizetendő dolog után ez mennyi is? Ja, keressek nettó 400e Ft felett, mert akkor mindent ingyen utalok? vagy kötelezzem a munkahelyemet, hogy nyisson nekem bankot? ezt senki nem gondolja komolyan.. menjek át másik bankhoz? épp tegnap szüntettem meg a számlámat az egyik helyen, senki nem volt előttem, utánam sem-45 percig voltam bent..
  a számla váltással kapcsolatos bonyodalmakat (átjelentés minden lehetséges és szükséges helyen) ne is mondjam…gondolj bele, hogy talán nem mindenki gondolja úgy (főleg akiknek kevesebb a fizetése), hogy havi 1500,-Ft-ért nem érdemes a postán sorba állni…
  A számlatörténettel lehet ugyan az utalást igazolni, csak takard vagy fesd ki előtte a számla többi részét, hogy más ne tudja meg a fizetésedet, stb.- ha meg ezt teszed, akkor az csak egy utalás igazolására lesz elég, mert ugye kifestetted a többi részét,kérned kell a bankocskádtól 1000,-Ft-ért egy új igazolást…
  Ja, és van egy kollégám, aki másfél év múlva kapta vissza csak többszöri anyázásba hajló procedúra után a távhőszolgáltató által tévesen levont 60 e Ft-ját (amikor mellesleg a leghidegebb hónapokban is csak 20eFt volt a számlája)..
  És az is mókás: áttér az ember netes utalásra, és boldogan kényelmesen fizetheti otthonról – ugyanazt az összeget..kérdem én, akkor hol a csekk 200-400,-Ft ára? vagy ingyen volt, vagy valaki benyelte.. én nem, az biztos…
  A környezetvédelem, ne kelljen ennyi papír? Ez mekkora hülyítés…közben nincs megoldva vidéken a használt újságpapír felvásárlás a MÉH-ben, tonna lenne leadni való, de még a benzint sem fizetik ki, ingyen persze otthagyhatod…Dunaújvárosba meg importálják jó pénzért az olasz papírhulladékat az újrapapírhoz..
  Mondod, jaj mi az a pár ezer forint havonta..aha, éppen ebből a tőlem, meg sok százezer sorstársamtól lehúzott ezerforintocskákból él meg a fajtád, a Bankárklán, akiknek lehet bármilyen válság, munkahely nem szűnik meg, fizetés nem lesz kevesebb, prémiumra mindig lesz pénz…
  na ezért tart itt az ország, nem a csekk miatt..
  Postára meg akkor kell menni, amikor kevesen vannak 🙂 Fizetési HATÁRIDŐ van, nem fizetési IDŐPONT.Jelzem, tegnap számoltam a Mammutban csúcsidőben 15 ember volt előttem a “sorban”, 10 percet vártam…
 • Kiszmol
  Kedves Max, kapásból tudok legalább hat-hét számlát, amelyiken ingyenes a netes utalás, főleg a te fizetésed mellett. A teljesség igénye nélkül: CITI TOP, Axa kamatozó, Unicredit Bónusz, Erste online (bár ez már újonnan nem nyitható), de nagyjából minden banknak van ilyen számlája.

  Számlaváltás: már másfél éve a bank elintézi helyetted, az ÖSSZES csoportos beszedési megbízást átemeli az új számládra és bezárja a régi számládat is, ha nincs érvényes kártyád és tatozásod.

  Sok szolgáltatónál drágább a csekkes fizetés (vagy olcsóbb az átutalás, ahogy tetszik) például ilyen a Telenor is.

  A legtöbb ember akkor megy postára, amikor tud. ÉS legtöbben egy időben fognak menni.

  Hamarosan írok az olcsó bankszámlákról, nézz vissza majd.

 • Kiszmol
  ejnye, szakmérnök, valami kedveset tudsz írni valakinek? 🙂
 • lukit22
  Hogy lehet az, hogy kb 10 éve nyúlják a pénzemet csoportos beszedési megbízással, ahol meg ezt nem lehet, ott átutalom nekik és minden rendben volt eddig? Havi kb 8-12 tétel.
 • tip
  Hogy miért nem adja neked a saját magad intézett átutalás költségmegtakarítását a szolgáltató? Hát azért, mert akkor a sárga csekkes befizetés láthatóan többe kerülne, mint a netes utalás, és az erre szakosodott emberek nemzetgyilkost kiáltanának. (Azon nyugdíjasok védelmében is, akik a postásnak több borravalót adnak a nyugdíjuk kézbesítésekor, mint amennyibe a bankszámlájuk kerülne.)
 • lukit22
  Gondolom mostmár azért sejted a kommentekből, hogy mi hajtja a magyar embert ennyire a sárga csekkek felé:) Rokonoknál próbáltam én is változtatni a mentalitáson, de sokszor lehetetlen, mert egyszerűen nem értik és nem hajlandók megérteni a rendszert. Meg különbenis, “az én pénzemet ne vonják!”:)
 • Kiszmol
  Készül már a Nagy Bankszámla Összehasonlító, mindenkitől egy kis türelmet. 🙂
 • Norvalent
  “Az én pénzemet ne vonják”-ra megoldást jelentenek az e-számlás rendszerek, ahol akkor egyenlíted ki a számlákat, amikor te akarod, ingyenes bankkártyás “vásárlás”-sal, sorbanállás nélkül.
 • Norvalent
  -nek szántam az előző komment:)
  http://www.dijnet.hu
 • jurta
  2 évig intéztem nonprofit szervezet pénzügyeit. Főgáz, ELMŰ (változó összegek): a lehető leghamarabb átálltam beszedési megbízásra. 2 év alatt 0 hiba, nekem 2 évig 0 perc ügyintézés.

  Első személyes szerdődéseim megkötésekor azonnal irány a bank, beszedési megbízás. Fundamenta (állandó összeg), Vodafone (változó összeg): 3 év alatt 0 hiba, úgy, hogy közben bankot is váltottam. Annyira megbízhatóan megy, hogy egy ideje már a befizetési napot sem tudom, mikor van, és csak hó végén vetem össze a szolgáltató számláját a bankszámlaforgalommal.

  Hiszem is, meg nem is ezeket a leemelős rémtörténeteket.

 • Kerecsen2010
  Na most az mennyivel egyszerűbb, hogy elutalom netbankon keresztül, kinyomtatom, aztán BEMEGYEK a bankba lepecsételtetni? Amúgy én van, amit netbankon keresztül utalok, de ilyen pecsételtetést még soha nem csináltam. Felelőtlen vagyok?
 • Kiszmol
  Pecsételni csak akkor kell, ha valamelyik szolgáltató külön kéri. Ez ráér utólag is, ha szükség van rá.
 • tip
  Ez a pecsételés-fétisizmus az államszocializmusból megmaradt népszokás. A pecsételés a hivatal mániája és privilégiuma. Kulturáltabb társadalmakban egy kinyomtatott bankszámlakivonatot az üzletfél hitelesnek fogad el, illetve ha valótlannak véli azt, akkor nem pecsétet kér, hanem feljelent hamisításért. Banki pecsétet kérni annyit tesz, mint azt mondani: “egy szavadat sem hiszem”.
 • xxxxxxxxxxyyyyyyyyyy
  Pl. amikor a kedves Telenortól olyan összegre szóló csekket kaptam, amit egyszer már befizettem…
  Mondjuk ha a szolgáltató reklamál, mert nem fizetek, akkor hogy tudom neki (nyomtató hiányában) bizonyítani, hogy én elküldtem a pénzt, csak pl. a bank cseszett el valamit?
 • Kiszmol
  És ha a sárga csekket elvesztetted, 3 év után hogy igazolod a befizetést? Sehogy. Ha utaltad, még 5 év után is van nyoma.
 • parafa
  SZAKMERNOK: Mit tudsz te rólam? Max47 nagyjából leírta a problémámat, igaz kicsit durván. A lényeg: jobban bízok saját magamban, mint a bankokban és a szolgáltatókban. Nem ok nélkül! Ilyen-olyan pluszdíjak, költségek, pótdíjak az apróbetűből, vagy a semmiből(!). Ez az én tapasztalatom. Az “ingyenes” szolgáltatásokból majd akkor kérek, ha tényleg ingyenesek lesznek, és ha a bankok lesznek olyan erkölcsi színvonalon.
  Amit rólam állítasz nem igaz! Bár a múlt rendszerben születtem, de nem töltöttem annyi időt abban a korban hogy ott szocializálódjak. Egy mérnök hogy vonhat le ilyen konkrét következtetést ilyen kevés információból? Tanulhatsz még kolléga!
 • csizkek
  Hogy lehetsz te informatikus, ha “nem erted a szamokat”? Bantas nelkul.. Az ingyenes szamlacsomag annyit tesz, hogy valoban ingyenes. En kb. 3 eve egy petakot nem fizettem banki szamlavezetesert, utalasert es ilyen nyalanksagokert. Elotte masik banknal volt havi dij, kb. 500Ft es ebben minden utalas ingyen volt. Ennek a csakazertse paranoianak nem sok ertelme..
 • Kiszmol
  oké srácok, abba lehet hagyni egymás anyázását. Köszi.
 • themanwho
  Én is sárga csekkezek, amellett, hogy sok dolgot neten utalok el. Azért használom a csekket is, mert egyszerűen a virtuális felületen nem érzem azt, hogy én kontrollálnám a pénzemet. Lehet, hogy ez marhaság, és tudom, hogy mindent be lehet állítani, de én vagyok az ügyfél, tehát igazam van a saját szempontomból. Mellesleg nem mindig fizetem be határidőre, van, hogy pár napot kések, mert hirtelen másra kell a pénz. Ez nem szép dolog, de ha megbízást adnék, kiadnám a kezemből a kontrollt. Mielőtt “lemaradizna” valaki, szoktam neten vásárolni, és rendeltem már eBaryről PayPallal, stb. szóval használom a netes lehetőségeket, de egyszerűen Mo. túl Balkán ahhoz, hogy mindent rábízzak a bankra és a szolgáltatókra.
 • parafa
  csizkek: tapasztalat.
 • csizkek
  ok:) Ne vedd “tamadasnak” amit irtam, csak nem ertettem..
 • GabenHUN
  A Szent Sárga Csekket nem így kell elfelejteni.

  Hanem úgy, hogy nem is kapsz ilyet.
  dijnet.hu (valaki fentebb linkelte) és tavszamla.hu.
  A kifizetés rém egyszerű bankkártyával és hitelkártyával is működik. Minden azonosítót automatikusan rendel a fizetéshez a rendszer. (Figyelem! Kártyás vásárlásnak minősül, így akinek olyan számlacsomagja, vagy megtakarítása van, ahol a bankkártyás fizetések száma/összege a feltétel, az pluszban jól jár!)
  Nagyobb szolgáltatók benne vannak.

 • dgt_
  Évek óta nem fogtam sárga csekket a kezemben! Na jó ez hazugság, a gyorshajtásról szóló, az sajnos azon jött… 🙁 Viszont évente 10x talán ha postára megyek, csak levélért/csomagért vagy feladni valamit. A csoportos beszedés az egyik legnagyobb találmány, ami tényleg kényelmessé teszi az életet. Én komolyan nem értem az embereket, elolvastam a fenti hozzászólásokat, de komolytalanok egyszerűen, nem találtam igazi érvet a sárga csekk mellett. Nekem jó a tapasztalatom a csop. beszedéssel, csak ajánlani tudom, rengeteg időt takarít meg. A netbankomba úgyis napi szinten felmegyek, tehát meg van a kontroll, de eddig még nem vontak le pontatlanul soha semmit. Emberek, bármi mást, de könyörgöm sárga csekket neee!