Egy ifjú vállalkozó

Amikor beszélek sok emberrel a keresetükről, látom rajtuk a hitetlenséget, hogy el sem tudják képzelni, hogy ők is tudnának akár félmillió vagy egymillió forintot keresni havonta.

Aki egész életében havi kétszáz vagy háromszázezer forintra szocializálódott és ezzel a jövedelemmel már így is sokkal többet keres, mit a szülei valaha is, nehezen fogadja el, hogy ennél lehet lényegesen magasabb jövedelemre is szert tenni.

Az ilyen beszélgetéseknél mindig Wágner úr jut eszembe Rejtő klasszikusából, aki nem akarta elhinni, hogy létezik olyan sok pénz, mint amiről a másik beszél:

– Ne mondjon ennyit, drága martalóc! – rimánkodott remegve, és izgalmában egymás után hármat csuklott, ettől leesett a kalapja, viszont amikor érte nyúlt, keresztülesett rajta, majd felálltában lerántotta a fiatalembert is. Csak sokára és nagy nehezen értette meg világosan az elmondottakat, amikor is teli tüdővel egy nagyot üvöltött: – Hurrá! Szóval húsz fontot kap az illető!.. Ne mondja azt, hogy százat! Maga rosszul hallotta! Annyi font csak számtanpéldában létezik! De húsz, az van, vagy huszonnégy is lehet! Annyit már láttam!

Pedig ahogy létezik száz font is, az sem lehetetlen, hogy megduplázd, triplázd vagy akár sokszorozd a jövedelmed.

A Money magazin közölt egy cikket egy 31 éves ifjú vállalkozóról, aki a bútorainak eladásából indított egy faék egyszerű vállalkozást, ami néhány év leforgása alatt már évi 1,2 millió dolláros forgalmat csinál.

A történetében semmi különleges nincs, az általa árult termék közönséges kávé, a vállalkozás tőkeigénye a bútorai ára és az egyik tanárjától kapott 20 ezer dollár volt. Úgy gondolta, hogy a kutyabarátok szoktak kávézni és kávézás mellett szívesen támogatnak a vásárlásukkal kutyamenhelyeket és egyéb kutyajóléti programokat, ezért a haszon 20%-át ilyen programokra ajánlotta fel.

A céget a saját üres lakásában kezdte, fizikai boltjuk még ma sincs, az összes alkalmazottak száma még mindig csak három. A kezdőtőke elég volt a webáruházhoz, a termékfotózáshoz és a hasonló kezdeti lépésekhez.

A kezdetekben gyorsan kiderült, mennyire felkészületlenek az egészre, sok problémát kellett megoldaniuk, amikre nem voltak felkészülve. Azonban átjutottak a nehéz időszakon és most már évente 50-60%-kal nő az árbevételük. Négy év alatt nőttek ekkorára a semmiből, egy olyan tizenkettő-egy-tucat termékkel, amit bármelyik üzletben hatalmas választékban megvehetsz, akármilyen kiszerelésben.

Mert nem találták fel a spanyol viaszt, csak minőségi kávét árulnak olyanoknak, akik örülnek annak, hogy a vásárlásukkal egy számukra fontos ügyet támogathatnak. Nem volt mögöttük milliárdok, egy szegény diák ötlete nőtt ekkorára négy év alatt.

Csak azért írtam le a történetét, hogy lásd, tényleg szinte mindenből lehet pénzt csinálni és ha ki mersz lépni, neked is sikerülhet. Lehet, hogy egy vállalkozás, lehet, hogy csak egy sokkal jobban fizető munkahely, de a legnagyobb ellenséged a félelem és a hitetlenség. Egyedül csak magadat kell legyőznöd és a jó magyar “miért nem fog sikerülni” gondolkodásmódot félredobva te is előre tudsz jutni.

Mert száz font sem csak a számtanpéldákban létezik.

Share

79 hozzászólás

 • Visszaadtam neki
  Léteznek olyan emberek is itt kishazánkban, akiknek egy véletlenül ottfelejtett 2 millió forint nem is hiányzik.
 • Fater.
  Készülj, Miklós! Hamarosan felrobban a komment szekció.
 • Blend Ahmed
  Mielőtt megint nekünk esel a korbáccsal :-), csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy más országokban sem buzog túl a vállalkozókedv, legalábbis az Atlanti-óceán innenső partján.

  “Keine Lust auf Selbständigkeit: Die Zahl der Gründungswilligen in Deutschland hat den tiefsten Stand seit 15 Jahren erreicht.”
  arbeitsagentur.de/news-gruenderreport

 • Blend Ahmed
  De az USA-ban is stagnál, sőt inkább csökken az egyéni vállalkozók (self-employed) száma az utóbbi tíz évben:
  fred.stlouisfed.org/series/A4501C0A173NBEA#0
 • TT
  Na, hamarosan megtudjuk, milyen kreatívak is a magyarok, amikor a fiatalok ingyen kapnak majd milliókat az államtól vállalkozásra. Az a 40mrd, huss, elrepül majd sportkocsikra meg ájfónokra.
 • Iron
  Az a baj, hogy én mindig magamból indulok ki, és el sem hiszem, hogy ilyen baromságokra pénzt adnak ki az emberek. 😀
 • Gauchos
  Az érem másik oldala: íme a számok:
  A brit Statisztikai Hivatal szerint 2016-ban például 414.000 új vállalkozást alapítottak, amiből mintegy 328.000 elbukott.
  Forrás: psychcentral.com/news/2018/10/06/for-entrepreneurs-it-can-pay-to-be-pessimistic/139282.html

  A nagy számok törvénye alapján bizony nagy a kockázat. Persze aki meg se próbálja… De nem mindenki számára megoldás a vállalkozóvá válás. Ezt nagyon sokan elfelejtik, aztán jön a pofáraesés. Nem úgy működik ám, hogy vágj csak bele nyugodtan, bátran… Kelle egy jó koncepció, üzleti modell stb.

 • Kiszamolo
  Gauchos elírás lesz az a szám.

  Idézet a cikkedből

  why only 50 percent of businesses in the U.K. survive their first five years,

  Fordítsuk meg a dolgot. Minden második vállalkozás legalább öt évig üzemel.

  Sajtot látod, vagy a lyukakat?

  Azt meg senki nem mondta, hogy ész nélkül kell vállalkozni.

 • Virág
  A bejegyzésben nem az van, hogy vállalkozni kell. Csak szólok.
 • expect
  Tudom, hogy jönni fog az okítás, hogy “jajj, hát nem ez a lényeg”, de azért lássuk már meg, hogy a fiatalember nem “bútorainak eladásából indított egy faék egyszerű vállalkozást”, hanem mellesleg hozzávágtak 20 ezer dollárt 😀 Értem én, hogy mennyivel jobban hangzik így és mennyivel jobban passzol a közölni akart mondandóhoz, csak attól még szemenszedett hazugságra felhúzni egy cikket pici visszás…

  Még szerencse, hogy pontosan ezt írtam bele a cikkbe….

 • Bence
  Ez a példa jól megmutatja, hogy a fogyasztók nem racionálisak, és nem csak akkor nyerő egy vállalkozás, ha a legolcsóbbat kínálja, hanem lehet magas áron is értékesíteni. Szerintem elég magas áron kínálja a kávéit (megnéztem a webshopját: groundsandhoundscoffee.com), még az USA-ban is lehet venni az áraihoz képest féláron ugyanolyan kávét. A vásárlói jobban járnának, ha máshonnan vennének ugyanolyan kávét féláron, és a pénzük másik felét a kutyák támogatására költenék, vagy csak a vásárlásuk 20%-át és a maradékát megspórolnák. Szóval érdekes, hogy legtöbb ember azt mondaná erre, hogy baromság, ilyen drágán senki nem vesz kávét, de a fogyasztók tényleg nem racionálisak. Nem negatív akarok lenni, de nekem ez a legfőbb tanulság ebből a cikkből. Szóval nem szabad magunkból kiindulni, olyan üzleti ötlet is működhet, ami elsőre hülyeségnek tűnik!
 • happy
  Már el is felejtettem, de ez az írás eszembe juttatta, hogy 4-5 évvel ezelőtt, még azt is szinte lehetetlennek tartottam, hogy a párszázezres adósságból kimásszak. Nullán legyek. Az, hogy párszázezer tartalékom legyen meg álom volt. Most meg van pármilla 🙂
  32 évesen
  4-5 évvel ezelőtt olvastam a totalcaron az okos úr buta úr cikket. Akkor hallottam először a kiszámolóról. Akkor valami megváltozott 🙂
  KÖSZÖNÖM
 • Adamo
  Jól gondolom, hogy ez tipikus amerikai történet és itthon egy jó ötletél kicsit több kell vagy csak kishitű vagyok?
 • random okos
  Szerintem nem a kedvvel van baj.
  Kedv, pénz, vállalkozási ismeretek akadna sokaknál.
  Ötlet és a kapcsolatok, ami általában hibádzik.
 • Tee Bee
  Sokan ébrednek úgy 10-15 év munka után, hogy elég volt az alkalmazotti létből, hogy “kipróbálom magam”.
  Mikor egy barátom vállalkozásba kezdett (autópálya mellett kávé, péksüti, cserpes áruk, stb), mindenki lelkes volt akinek mesélte és sok sikert kívánt. Bátorították őt! Már az is ki volt tervelve, hogy majd GYES-ről visszatérő anyukák váltják nála egymást részmunkaidőben. A rózsaszín álom, hatalmas optimizmussal leöntve.
  Én csak annyit mondtam neki: -Merd abbahagyni!
  (Ha fogy a tőke, ha nem jön ki a matek, ha rámegy házasságod, stb..)

  Sajnos igazam lett.

  10 vállalkozásból 9 az első évet nem éli meg,sok vésztartalék vagy félretett pénz költődik el egy vállalkozósdi nevű hobbira. Csak azért mert a 7 Mrd emberből akad 1-2 ilyen, a legnagyobb tévedés azt hinni, hogy az egyesek által elért siker másolható és megismételhető. Van ilyen! De ritkán…

 • tgwh
  Nagy cucc, próbálja meg nálunk, Abszurdisztánban, két hét alatt csődbe menne 😀 😀
  Persze, öröm látni ha értelmes vállalkozások indulnak és futnak be, de pl. a környezetemben nem látok ilyet…
 • Jóska bácsi
  Na jó, de ez az USA-ban volt. Otthon ha beindul a vállalkozás, akkor a NER ráteszi a kezét, el kell adni Lőrincznek a céget bagóért vagy a Tóninak, máskülönben jön a NAV.

  Szóval, lehet hogy lehet vállalkozni, de biztosan nem Magyarországon.

 • Okos Ottó
  Az USA sokkal inkább fogyasztói társadalom mint Európa. Ezt nagyon sokan csak hallomásból meg cikkekből ismerik én speciel testközelből. Olyan dolgokra képesek kiadni pénzt (és annyit) amiért egy európai polgár nem fizetne.Ráadásul az állandó fogyasztás és az egységes piac pörgeti a gazdaságot ezért alacsonyak az árak, ami megint fogyasztásra ösztönöz. Nekem annó (2008!!!) kezdő mérnökként 1 heti béremet kellett kifizessem egy felső középkategóriás laptopért!

  Na most egy ilyen társadalom megengedheti magának a designer kávékat. De erre hivatkozni KEurópában, – ahol sok embernek a párizsi – kenőmájas – csirkefarhát tengelyen mozognak a dilemmái – enyéhén szólva abszurd.

  Jó lenne már életszerű példákat is olvasni nem csak ilyeneket.

 • Bence
  van Magyarországon is sikertörténet sok, kedvencem a Manna natúrkozmetikumok, otthoni családi házból indultak kézzel készített szappanokkal, mára milliárdos céget építettek fel: monster.hu/karrier-tanacsok/cikk/igy-csinaltak-a-manna-alapitoi-tanulj-a-sikervallalkozoktol
 • Otto
  Bee
  Pontosan. Múltkor, amikor az előző hasonlóan vállalkozáspropagáló cikknél ugyanígy hangot adtam kételyeimnek, le lettem hülyézve. Pedig pár éve azért Kiszámoló is józanabbul állt a témához:

  https://kiszamolo.hu/gazdag-papa-szegeny-papa-es-a-penzugyi-ostobasagok-gyujtemenye/

  “Igazából az üzenete egyszerű, mint a faék: ne alkalmazott legyél, mert az nem jó, hanem vállalkozzál. Az már nem olyan nagy probléma, hogy a vállalkozások 80%-a az első évben tönkremegy és a maradék közül sem mind éri meg a ötödik születésnapját. Könyveiben a kockázat kérdésével nem túl sokat foglalkozik, mintha nem is létezne kockázata annak, hogy valaki vállalkozásba kezd, vagy hitelből akar meggazdagodni.”

  Valahogy ezek a kockázatok kimaradnak a mostanában íródó, vállalkozást propagáló cikkekből. Az érmének csak az egyik oldala van rendszerint kidomborítva.

 • Kiszamolo
  Otto és írtam is sokat arról, hogyan ne kezdj vállalkozásba hitelből. Arról is, hogy ne mondj fel a munkahelyeden, ha nincs tartalékod, amíg nem indul be a szekér. Aztán már arról is írtam, hogy a pénz nem minden, ha a vállalkozásod az időded veszi el például a családodtól, akkor nem biztos, hogy megéri. És a többi.

  Az általad idézet cikkben is azt írom két sorral lejjebb: “Ne értsd félre: vállalkozni jó és ha többet akarsz keresni, mint egy alkalmazott, akkor meg is kell tenned. Csak az nem annyi, mint csettintek egyet és vállalkozó leszek.” S erről is írtam már cikket, hogyan ne vállalkozz és hogyan kezdj bele munka mellett.

  Csak egy példa:
  https://kiszamolo.hu/egy-kis-mellekes/

  A másik oldal:
  https://kiszamolo.hu/tobbet-kell-keresnem/
  https://kiszamolo.hu/midasz-kiraly-erintese/

  Miért várod el, hogy egy cikkben mindent kidomborítsak minden egyes alkalommal? Az nem cikk, hanem szakkönyv.

 • K
  Hmmm….az ekkora pesszimizmust altalaban kerulom: egesz eletemben hallgattam, hogy az nem ugy megy, nem olyan egyszeru stb. Pedig nem kell feltetlenul eldobni az eleted a vallalkozas miatt. En pont ugyanazt csinalom most, amit 5 eve, csak nincs mar felettem 8 szint management, es 8x annyit keresek, mint azelott. Osszeraktam egy evnyi tartalekot, es belevagtam. Az egy evnyi tartalekot most 2 honap alatt megkeresem. Van kockazat, meg egy rakas biztositast kell kotni, de nem is kell egy labon allni. Sokaig kerestem a lehetoseget, aztan talaltam.
 • KL
  Akkor azt mondod, hogy veszünk ha két csoport embert, és az egyik csoportnak kisebb az átlagos keresete, mint a másiknak, akkor az igazából és mindig abból adódik, hogy az egyik csoport nem teszi oda magát eléggé?
 • jurta

  “lássuk már meg, hogy a fiatalember nem “bútorainak eladásából indított egy faék egyszerű vállalkozást”, hanem mellesleg hozzávágtak 20 ezer dollárt ”

  Fordítsuk meg. Ha szerinted a tőkén múlt a történet: a Te hasonlóan sikeres ötleted készen áll arra az esetre, ha kapnál 6 MFt-ot?

 • Sanya
  Érdekes. Mo-n az emberek képesek fél órákat is utazni, mert egy műszaki cikk egy két ezerrel olcsóbb máshol.
 • Zabalint
  Szerintem meg el kell felejteni azt, hogy mi magunk mit vennénk meg. Minden vállalkozás valahová pozícionálja a termékeit, a fogyasztó nem csak terméket, hanem árcímkét is vásárol. Ha el tudod hitetni a fogyasztóiddal, hogy megér az annyit, akkor nyert ügyed van. Ne legyenek illúzióink, még a legspórolósabb olvasóknak is vannak olyan vásárlásaik, ahol van ilyen “felár” a vásárlásba építve.

  Másrészt az is egy komplex termék, hogy x% kutyák segítésére megy, nyilván lehetne féláron venni a kávét, a másik felét a kutyamenhelyeknek adni, csakhogy az nyilván utánajárással jár, ezeknek a fogyasztóknak meg így kényelmesebb.

 • Andru
  Ha kicsiben elkezd az ember egy vállalkozást, nem annyira kritikus tényező a pénz. (Nyilván van terület, ahol igen, de az nem kicsiben van.)
  Sokkal fontosabb, hogy üzleti terved legyen, tudd, hogy mit, miért, miből és mikor. Ha nem tudod, hogy hogy kell csinálni, akkor ennek is utána lehet nézni. Ma már az adminisztráció java részétől is meg lehet menekülni, ha valaki egy kicsit is hajlandó utánajárni a dolgoknak és megtanulni néhány dolgot. És igen, google-ben nem csak éttermet lehet keresni, hanem adózási tudnivalókat is 🙂 Ha a tevékenységed olyan, még könyvelőt sem kell tartanod. Ha online számlázol – van ingyenes -, akkor még a törvényi határokat is figyeli helyetted a program. Úgyhogy ezek a kifogások már nem valósak, mégis a legtöbb “leendő” vállalkozó ezekre hivatkozik.
 • Gáborka
  Nekem volt egy jó ötletem, franchise partnerként üzletet nyitottam mint egészséges elelmiszereket forgalmazó boltot. 1 év után minusz 5 millio.(az alkalmazott meglopott,a vevők nem jöttek annyian,hiába ki volt maxolva a marketing) Legalább megpróbáltam.Tanulópénznek jó volt, de mára már tudom,hogy a következő vállalkozásomban nem lesz enyi befeketett tőke.
 • B Miklós
  Kiszamolo,

  A téma nagyon fontos. Sokat gondolkodom magam is hogyan lehetne előrébb lépni. A saját megoldásom még nincs meg, de előbb utóbb jön a nagy ötlet. Lecci irj meg erről, előbb utóbb csak belevagunk. 🙂

 • Zsolt
  Igen, simán ki lehet menni a havi netto 200-300 ezres fizetésekből… online marketingben indultam el, kb 3 évet dolgoztam cégnél, nettó 250 felé nem ment volna a fizu, de mentem kíváncsiságból nagyobb céghez is, ott netto 300-t mondtam, furcsán néztek. De már ekkor kb 95%-ban tudtam, hogy egyéni vállalkozó leszek, mert nagyon egyszerű a katás vállalkozás.

  A cikkhez hozzáteszem, hogy látom, van tapasztalatom, hogy sokan akarnak webshopot nyitni, venni valamit és eladni drágábban… ez ilyen formában nem igen működik. Legtöbbször azt látom, hogy magukat nem képzik, nem tanulja a dolgokat, ami vállalkozósdihoz kell. Nem is alkalmas ezért mindenki arra, hogy saját maga ossza be a napját, és magának keresse meg a munkát, nem rakják elé és kap fix fizut havonta… Az biztos, hogy a srác, aki ezt a businesst megcsinálta, nem kevés időt szánt magára is, folyamatosan tanult. 🙂

 • flashpointer
  Nagyon egyoldaluan van bemutatva ez a vallalkozosdi tema mindig, mintha ez lenne a vegcel amit mindekinek el kene erni. Nem mindekinek van kedve az evi 0 szabadsaghoz, hetvegi munkahoz, aggodalmaskodni a bevetelek miatt, vagy ha egy hetet nem dolgozol azon gondolkozni hogy mennyi penz esik ki vagy hany ugyfel talal maganak mas szolgaltatot. Nem mindekinek er meg a nagyobb bevetel nagyobb stresszt hogy nyomja mint a gep aztan 60 evesen szivrohamban meghaljon.
 • tomi
  Dettó 😀 Azért nehéz vállalkozásra megfelelő ötletet kitalálnom, mert mindig azt nézem ÉN mit vennék meg, mire adnék pénzt és én túl kevés dologra költök (nem kifejezetten keveset, csak rettentő szűk a megvett áruk/szolgáltatások köre)
 • Joy

  Nem elírás a 328ezer a cikk szerint, 2014-ben annyi ment tönkre, csak nem mindet abban az évben alapították, mint Gauchos tévesen írta. Mondjuk arról nem szól az írás, hogy az 5évet átvészelő vállalkozások közül mennyi ténylegesen aktív, és mennyi a gyakorlatilag csak papíron létező.

  Az az érdekes, hogy a cikk főszereplője a blog szellemiségével összhangban indított vállalkozást, feltehetően leginkább olyanoknak, akik Miklós intelmeivel ellentétesen élnek és cselekednek. Hiszen, ha ők is úgy gondolkodnának, mint itt sokunk, akkor nem vennének túlárazott kávét.

  Ezt a fonalat továbbfűzve sokat lehetne filozofálni arról, hogy a pénzügyileg tudatlan embereket neveljük inkább, vagy gazdagodjunk meg belőlük.
  Innen nézve fiatal egy leleményes vállakozó, onnan tekintve pedig jól lehúzza az állatbarátok tömegeit.

 • Elixirium
  Az elmúlt évben kb megháromszoroztam a bevételemet szabadúszóként, miután kiléptem egy kis cégtől, ami első komoly munkahelyem volt. Az órabérem kb 6-7 szerese ahhoz képes amit a cégnél értem (nem amit készhez kaptam).
  Egy kollégám is megpróbálta ugyanezt, pár hónap után menekült vissza alkalmazottnak a biztos fizu miatt.
  Jó indikátor lehet, hogy őt elbocsájtották annó a cégtől, engem alig akartak elengedni miután felmondtam.
  A legtöbben szerintem inkább kényelmesen elvannak – főleg ha jó a légkör – és a lassú fejlődést választják még ha sejtik is, hogy tudnának jobban teljesíteni. Ez legfőképpen mentalitás és életszemlélet mint pénzkérdés. Egy jó munkahely nem csak bevételi forrás.
 • Kiszamolo
  Joy, az is furcsa, hogy egy Egyesült Királyságban csak ennyi vállalkozást alapítanak. Szerintem idehaza is sokkal több az új vállalkozás évente.

  Úgyhogy csak elírás lehet az.

 • Kiszamolo
  Nem akarok mindenkivel egyenként vitatkozni, száz cikket írtam már a vállalkozásról. Leírtam, hogy ne ugorj bele fejest, hogy kezdd el munka mellett, hogy gondold át, hogy attól hogy jó szakember vagy még nem vagy jó vállalkozó és a többi és a többi.

  Kommentelés előtt ha kérhetem, olvassuk el azokat is.

 • Stanlee
  Szivesen olvasnam masok pozitiv es negativ vallalkozasi elmenyeit, ahol konkretan leirjak, hogy mibe kezdtek bele es aztan miert nem ment tovabb a dolog, vagy miert lett sikeres.

  En szemely szerint a kozvetlen kornyezetembol es magambol szoktam kiindulni, hogy megerne-e valamivel foglalkozni, vagy sem. De ra kell jonnom, ahogy ezt mar mas is irta, sok termeknel nem szabad a sajat igenyeinkbol kiindulni.

  Szerintem ami fontos, hogy folyamatosan fogyo dragabb termekekre erdemes rastartolni, amit lehet online shopban is mukodtetni, az elejen kisebb keszlettel, aztan ha beindulnak a dolgok, lehet bovulni. Mindig kell valami “Story” is a termekekhez, egy egyszeru webshop nulla informacioval, egyeb tartalom nelkul nem fog olyan szeles kozonseget bevonzani. De ez csak az en velemenyem…

 • szocske
  Akinek magyar példa kell, tessék:
  hvg.hu/kkv/20181114_bukkszentkereszt_szabo_gyorgy_gyogynoveny_gyogynovenyuzem_piac_lopes_szab_zsuzsanna

  persze tudom, neki könnyű volt, mert a nagyanyja megtanította a gyógynövények ismeretére 😀

 • S1M0N

  Nincs azzal baj, ha egy konkrét mondanivalóra élezel ki egy posztot, de abban egyetértek a többiekkel, hogy a – fentebbi hozzászólásodban is hozott – linkekből bedobhatnál a cikk végére józanítóként 1-2-t, hogy azért felelőtlenül persze nem szabad beleugrani semmibe.

  Ezt a mostani cikkedet így lazán be lehetne hivatkozni valami Kiyosakis kamu pénzügyi blogról/oldalról, hogy látjátok, Kiszámoló is ugyan erről papol! Pedig legtöbbször tényleg nem ilyen egyszerű, mint a designer kávés arcoknak. A lényeg, hogy ne ücsörögj a langyos pocsolyában, akarj továbblépni, ha meg végre adódik egy lehetőség, abba kapaszkodj bele erősen!

 • expect

  “Fordítsuk meg. Ha szerinted a tőkén múlt a történet”
  Ostoba megfordítás lenne, már csak azért is, mert nem azt mondtam, hogy ezen múlt az ötlet jövőbeni életképessége, ilyenformán tökmindegy, hogy nekem milyen ötleteim vannak. Én azt mondtam, hogy csúsztat az egész cikk, behoz példának egy vállalkozást, hogy nézd, milyen marha egyszerű ezt megcsinálni, eladta bútorait és abból épített vállalkozást, közben meg nem így történt.
  _

  “Kommentelés előtt ha kérhetem, olvassuk el azokat is.”
  Én meg ha kérhetem, akkor te is idézd fel őket, de még cikkírás előtt, mert sikerült olyan pozitívnak beállított példát hoznod, akiről egyrészt csúsztatsz, másrészt nagyjából az összes “hogyan vállalkozz” elvedet felrúgva csinálta a sajátját.
 • vzsolti
  Szerintem a legfontosabb dolog, mielőtt vállalkozásba fogsz, hogy felmérd mekkora kereslet ígérkezik a termékedre vagy szolgáltatásodra. Ha ez nem megy akkor nem érdemes elkezdeni.
  Úgy látom, hogy az országban általában kétféleképpen indulnak a vállalkozások. Vagy valaki sokáig alkalmazott egy cégnél, és onnan dobbant a kuncsaftok egy részével. Vagy pedig lát olyan vállalkozást ami jól működik és ő is beáll a sorba, anélkül, hogy belegondolna, hogy miért is szalad a szekér.
  Miklós jól leírta már több cikkben is, hogy mikor érdemes saját lábra állni.
  Nem kötelező mindenkinek vállalkozni, de most kb. mindent el lehet adni és mindenre lehet igényt teremteni!
 • Kiszamolo
  expect, ha nem haragszol, nem fogok minden írásba belinkelni további 25 írást, amiről írtam az elmúlt hét évben. A blogolásnak az a lényege, hogy írsz egy-egy rövid írást egy-egy témában. A sok apró darabból kellene összeállni a képnek, mit akarsz mondani valamiről.

  Az, hogy milyen csúsztatásról beszélsz, megkérdezném, de annyira nem érdekel.

 • Gábor
  A vállalkozás is olyan, hogy van akinek bejön és vannak akinek nem, mert rengeteg mindenen múlik.
  De nem csak alkalmazottként, de vállalkozóként is ki van szolgáltatva az ember a piacnak, a vevőknek, a törvényi előírásoknak, jogi környezetnek..stb. legfeljebb mindezeket vállalkozóként jobban elfogadja, mint alkalmazottként.
  Én alkalmazotték azt utálom, hogy néhány vezető hajlamos lenézni az alkalmazottait és utálom a túlóráztatást. mert miért is gondolja azt bármely munkaadó, hogy az alkalmazottnak az minden vágya, hogy a szabadidejét, vagy a hétvégéjét is a munkahelyén töltse? Sajnos egyre inkább kevés a jó vezető, főnök, legalábbis én ezt tapasztalom.
  Vállalkozás nekem nem menne, lusta lennék hozzá, tudom, mert már próbáltam azzá válni és nem is motivál. Ami meg érdekel, abból nem tudnák megélni, nincs rá igény.
 • expect

  Én nem mondtam, hogy linkelgess, azt vetettem fel, hogy talán konzekvensen kéne cikket írni. Hogy hol csúsztatsz kétszer leírtam, ha nem érdekel, az nem engem minősít…
 • Kiszamolo
  Expect, tehát szerinted az volt a csúsztatás, hogy ezt írtam:

  “A történetében semmi különleges nincs, az általa árult termék közönséges kávé, a vállalkozás tőkeigénye a bútorai ára és az egyik tanárjától kapott 20 ezer dollár volt.. ”

  Még mindig nem értem, miről beszélsz. Szerintem nem olvastál elég figyelmesen, azért írogatsz ilyeneket.

 • Zelle
  , a Manna sem csak úgy a semmiből épült fel, az alapító hölgy egy (azt hiszem HVG-s) interjúban elárulta, hogy a több milliós kezdőtőkét a család dobta össze nekik. Az ilyen otthoni kézműves kozmetikai vagy élelmiszeri kiscégeknek nagy tőkére van szükége az induláshoz kötelező eü-i és egyéb engedélyek beszerzéséhez. Nem úgy működik, hogy otthon elkezdek szappant gyártani a kiskonyhában és holnaptól már nagyban árulhatom…


  “Sajtot látod, vagy a lyukakat?”
  Szerintem, amikor egy család megtakarítását kellene beledodbni a vállalkozásba kezdésnek, akkor sajnos a lyukakat is meg kell nézni. Mert ha nem jön össze a vállalkozás – mint a többségnek -, akkor is élni kell valamiből, meg gyerekeket eltartani. Én nem merném a megtakarításunkat kockáztatni, ha utána nincs hova nyúlnom gond esetén.

 • Laca
  Akkor álljon itt egy konkrét példa.
  Mikor végre legálissá vált, 2015-ben alapítottunk egy brandet és gyártottunk kiváló minőségű utántöltőket ecigarettába. Minden trafiknak küldtünk postai levelet egy ütős marketing tájékoztatóval.
  Jöttek is a rendelések, az első szállítmány konkrétan egy raklapnyi volt. Csomagoltunk, számláztunk esténként, hétvégente.
  Ment is a szekér, már épp gyártósori gépeket nézegettem Kínából és közel kész voltunk egy komoly informatikai rendszerrel, ami szinte automatikusan kezelt mindet (számlázás, szállítók, fuvarlevelek, gar ügyek, stb.)
  Amikor kedves kormányunk gondolt egyet és hmm. nem kéne rátolni erre egy kis extra adót?
  Így lett 2017-ben jövedéki termék a cucc. Egy garázscégnek ez nagy kihívás, de nem adtuk fel. 7 hónap alatt sikerült megszerezni a szükséges engedélyeket.
 • Laca
  Aztán jött a hideg zuhany, a trafikoknál beálltak a készletek, mert nem vitte a kutya sem, mivel mocskos drága lett a végtermék (~600 Ft -> 1800 Ft) a plusz adó miatt.
  Idén úgy néz ki zárjuk a céget 0 Ft összesített nyereséggel.
  De ami a legjobban elvette a kedvünket az a magyar hozzáállás, ami jelen van kb. minden itthoni piacon.
  Itt a verseny nem arról szól, hogy ki tud hatékonyabban működni, ki gyárt jobb terméket / ad jobb szolgáltatást.
  Hanem arról, hogy tudja gusztustalan módszerekkel elnyomni a konkurenciát. Pl. feljelentések (volt rendőrségi házkutatásunk), vevők bombázása lejárató kampánnyal: ne vedd a másikét, kenőpénzek, stb.

  Ha vállalkozásban gondolkodsz és nincs gyomrod a mocskos dolgokhoz, javaslom kezd olyanba, ami direkt, csak végfelhasználónak értékesít (webshop, piacok, szolgáltatások). Ott sokkal kisebb ez a faktor.
 • Mate12345
  @expect: 20000$ az nincs 6.000.000Ft. Ez azért még hitel nélkül sem olyan elérhetetlen pénzmag itthon sem. A cikk pedig az USA-ról szól. (Mondjuk az USA-ban nagyobb a megszólítható populáció is, talán valamivel könnyebb elindítani egy ilyen vállalkozást.)
 • Kiszamolo
  Expect, fillérre pontosan leírtam a cikkben, mennyiből és hogyan indult a vállalkozás, de még az eredeti cikket is gondosan belinkeltem. S ő valóban csak a bútorai árát tette bele.

  De ha még nem tettem volna is, akkor sem változtatna semmit a dolgon, ugyanaz lenne a mondanivaló és a tanulság is.

  De ha ezen akarsz lovagolni, mert ez szerinted mekkkkkora átverés, hát rajta, én kiszálltam.