Egy ifjú vállalkozó

Amikor beszélek sok emberrel a keresetükről, látom rajtuk a hitetlenséget, hogy el sem tudják képzelni, hogy ők is tudnának akár félmillió vagy egymillió forintot keresni havonta.

Aki egész életében havi kétszáz vagy háromszázezer forintra szocializálódott és ezzel a jövedelemmel már így is sokkal többet keres, mit a szülei valaha is, nehezen fogadja el, hogy ennél lehet lényegesen magasabb jövedelemre is szert tenni.

Az ilyen beszélgetéseknél mindig Wágner úr jut eszembe Rejtő klasszikusából, aki nem akarta elhinni, hogy létezik olyan sok pénz, mint amiről a másik beszél:

– Ne mondjon ennyit, drága martalóc! – rimánkodott remegve, és izgalmában egymás után hármat csuklott, ettől leesett a kalapja, viszont amikor érte nyúlt, keresztülesett rajta, majd felálltában lerántotta a fiatalembert is. Csak sokára és nagy nehezen értette meg világosan az elmondottakat, amikor is teli tüdővel egy nagyot üvöltött: – Hurrá! Szóval húsz fontot kap az illető!.. Ne mondja azt, hogy százat! Maga rosszul hallotta! Annyi font csak számtanpéldában létezik! De húsz, az van, vagy huszonnégy is lehet! Annyit már láttam!

Pedig ahogy létezik száz font is, az sem lehetetlen, hogy megduplázd, triplázd vagy akár sokszorozd a jövedelmed.

A Money magazin közölt egy cikket egy 31 éves ifjú vállalkozóról, aki a bútorainak eladásából indított egy faék egyszerű vállalkozást, ami néhány év leforgása alatt már évi 1,2 millió dolláros forgalmat csinál.

A történetében semmi különleges nincs, az általa árult termék közönséges kávé, a vállalkozás tőkeigénye a bútorai ára és az egyik tanárjától kapott 20 ezer dollár volt. Úgy gondolta, hogy a kutyabarátok szoktak kávézni és kávézás mellett szívesen támogatnak a vásárlásukkal kutyamenhelyeket és egyéb kutyajóléti programokat, ezért a haszon 20%-át ilyen programokra ajánlotta fel.

A céget a saját üres lakásában kezdte, fizikai boltjuk még ma sincs, az összes alkalmazottak száma még mindig csak három. A kezdőtőke elég volt a webáruházhoz, a termékfotózáshoz és a hasonló kezdeti lépésekhez.

A kezdetekben gyorsan kiderült, mennyire felkészületlenek az egészre, sok problémát kellett megoldaniuk, amikre nem voltak felkészülve. Azonban átjutottak a nehéz időszakon és most már évente 50-60%-kal nő az árbevételük. Négy év alatt nőttek ekkorára a semmiből, egy olyan tizenkettő-egy-tucat termékkel, amit bármelyik üzletben hatalmas választékban megvehetsz, akármilyen kiszerelésben.

Mert nem találták fel a spanyol viaszt, csak minőségi kávét árulnak olyanoknak, akik örülnek annak, hogy a vásárlásukkal egy számukra fontos ügyet támogathatnak. Nem volt mögöttük milliárdok, egy szegény diák ötlete nőtt ekkorára négy év alatt.

Csak azért írtam le a történetét, hogy lásd, tényleg szinte mindenből lehet pénzt csinálni és ha ki mersz lépni, neked is sikerülhet. Lehet, hogy egy vállalkozás, lehet, hogy csak egy sokkal jobban fizető munkahely, de a legnagyobb ellenséged a félelem és a hitetlenség. Egyedül csak magadat kell legyőznöd és a jó magyar “miért nem fog sikerülni” gondolkodásmódot félredobva te is előre tudsz jutni.

Mert száz font sem csak a számtanpéldákban létezik.

Share

79 hozzászólás

 • KL
  A Money cikke szerint az 1,2 m usd-s forgalmat a lehető leghitelesebb forrásból tudjuk: a csávó saját maga mondta. Lehet, hogy annyi, lehet, hogy nem. Azt is ő maga mondta, hogyan indította a vállalkozást – más cikkekben meg se említi a 20k-t, amivel a tanára beszállt. A Money nyilván nem ellenőrizte le, hogy ebből bármi igaz-e. Ez egy működő cég, ennyit tudunk biztosan.
  Ettől függetlenül az alap mondandó teljesen igaz: senki ne vinnyogjon arról, hogy őt külső erők nem hagyják érvényesülni (mondjuk a neme, vagy a bőrszíne, vagy bármi más miatt): annyit keresel, amennyit beleteszel a munkába. Ha úgy érzed, másképp van, valószínűleg túlértékeled a teljesítményed. Ha szerinted mégse, keress másik munkaadót/legyél a sajátod.
  És ezt nem azért írom, mert én milliókat keresek.
 • Matetoth

  Köszi, hogy leírtad, érdekes volt. Egyébként szerintem a titka, hogy nem kell felulni ezeknek. Marmint, ha minden rendben van, akkor a hazkutatas csak formasag. Remelem a bereteken felul 0-s a vallalat.
  Olyasmire gondoltatok, h valamelyik nem szemet komkurencianak felajanlod vetelre a brandet/céget?

  Csak egy kis megjegyzes: azert ne legy a kormanyraerges, hogy hasonloan adoztat egy addiktív egeszsegkarosito drogot, mint egy hasoblo masikat…

 • Lala
  Egyébként tényleg, hogy kifogást egyszerű találni, hogy miért ne vállalkozzon az ember, főleg ha munka mellett csinálja és jönnek a problémák meg akadályok. Egyik rokonom szeretett volna otthon varrni esténként meg hétvégén, hivatalosan és már az engedélyezési procedúra olyan bonyolult volt, hogy aztán el is vetették az ötletet. Csak egy példa, hogy kineveztek volna egy szobát dolgozónak és még tűzoltósági engedély is kellett volna, de mondták neki, hogy előbb át kell alakítani a szobát. Jelzálog volt a házon, hoppá, akkor a bank engedélye is kell. Ez 10 éve volt, nem tudom, hogy most hogyan működik, de gyanítom, hogy nem lett egyszerűbb. Ha nem lett volna munkája mellette, akkor lehet, hogy keresztül verekszi magát, mert muszáj.
  Amikor valaki vállakozni akar, akkor vagy szolgáltatni akar (hajat vágni pl) vagy olcsón venni és drágán eladni. Aztán van csodálkozás, hogy nem megy.
 • Gábor

  Nem semmi egy történet, de napjainkban a politikai támogatás és jó kapcsolatok nélkül nagyon nehéz lehet bármit elérni.
  Én mint melós úgy látom, hogy napjainkban nem az ötlet, a tehetség és még csak nem is a pénz számít, ha nem a kapcsolatok, a kapcsolati tőke.

 • laccer
  tőkét pedig a legkönnyebb szerezni,hiszen rekord alacsonyak a kamatok, ennek ellenére mindeni úgy áll hozzá, hogy nincs rá pénze, de amúgy azt sem tudja, hogy mire és mennyi pénzt szeretne befektetni

  az első mindig az üzleti terv, ebben ki kéne gondolni, hogy milyen piacra milyen piaci környezetben milyen csapattal milyen eszközökkel szeretnénk azt a tevékenységet folytatni, és akkor kell elkezdeni számolni, hogy az mennyi tőkét igényelne

  az, hogy 3 ból 2 cég miért megy csődbe már az első évben azért van, mert céget bejegyezni a cégbíróságon sokkal egyszerűbb dolog, mint üzleti tervet írni

 • Gauchos

  Azért füves Gyuri bácsit ne vegyük már példának: 1. Ő csak az arcát adja hozzá, a lánya futtatja az öreget, mivel 90 évesen is jól tartja magát. 2. Fogalma sincs a gyógynövényekről, hülyeségeket beszél, de sajnos sokan hisznek neki.
  index.hu/tudomany/2018/05/02/igazsagot_a_fuvesembernek/
 • B Miklós
  A vállalkozás olyan mint egy hosszú túra vagy kirándulás. A hátizsákodban az van benne amit az elején beleteszel. Ez van a fejedben. Ha 99%-ig hiszed hogy sikerülni fog, hidd el a maradék 1%-al fogsz találkozni: olvastad hogy megtörténhet ez a baj, barátod is mondta, szomszéd meg mindenki, es útközben feladod. Csak akkor van sikeres ha 100%-ig hiszel. A sokat hurrogott sikeres vallalkozos cikkekben amik oly hihetetlenek pont ez nincs leírva hogy ez is kell. Nem csak a tőke a család meg a tanár 20.000 USD-je. Kell a hit hogy menni fog az elképzelés es a szolgáltatás v termék fog az embereknek kelleni. De nem csak ehhez kell a 100%. Mindennapokban is elkel, hogy a munkádért magasabb fizetést kerhess.

  Egyre több sírást olvasok a kommentekben. Köszönöm nektek. Ezek egyre több vállalkozás miatti kételyemet oszlatja el. Köszönöm a pozitív írásokat is, azok is nagyon sokat segítenek.

 • L70

  Abszolút egyetértek. Az első a tervezés, és ez főleg akkor fontos, ha nem valami hű de nagy egyedi ötletről van szó, hanem tucat vállalkozásról. Mert a vállalkozások többsége ilyen. A tervezés viszont, ha belegondolunk, az már maga az a szemlélet, ami idehaza elég ritka.

  Azt hiszem a “miért igen” : “miért nem” mérkőzés a kommentekben most talán olyan 2:8-ra áll. Magyarország, én így szeretlek.

  Azt se értem, miért katasztrófa az, hogy vállalkozásban gondolkodott, majd akár az elején, akár később átgondolta, és – adott helyzetben akár nagyon helyesen – döntve azt a vállalkozást feladta? A vállalkozás nem házasság, ha racionális, ki lehet belőle lépni. Értem én, hogy az, akkor, ott, neki nem volt életképes, de más, máskor, máshol, másnak miért ne lehetne az?

 • gab
  Szerintem ahogy a Kádár-rendszer, ez a rendszer is a vállalkozók ellen van. Legyél alkalmazott, függő, az állam ellenséges mindenkivel, aki a saját lábára akar állni. Mert az önálló ember veszélyes. Az összes szabály a szivatásra megy rá, össze kéne számolni, hány hatóság élősködik, bünteti azt, aki csinálni akar valamit. A vállalkozás egy folyamatos harc a rendszer ellen. A saját erejéből, (nem a haveri kapitalizmus részesei) jó ötletet sikeresen, tartósan megvalósító vállalkozók szerintem hősök. Kevés ember képes erre. És igen, én is a pesszimista tábort erősítem, egy amerikai példára sem tudtam volna rámondani, hogy ez aztán működne itthon is, annyira más a környezet. Maradok alkalmazott, én belátom magamról, hogy erre nem vagyok képes.
 • EzraM1ller
  Rám tudnál írni privátban, szeretnék a szabadúszóként végzett vállalkozásról tippeket kérni! ezora kukac protonmail pont ch. Köszönöm előre is!
 • Tamás
  Jó dolog vállalkozni, és nem akarok ellene beszélni, mert én magam is vállalkozó vagyok, DE azért ne hasonlítsuk össze a hazai vállalkozást egy amerikaival. Teljesen más piac. Ez a kutyás-kávés vállalkozás és ehhez hasonlók tipikusan amerikában nagyon mennek, itthon nem biztos, hogy belevágnék egy ilyenbe. Egyik az, hogy SOKKAL nagyobb közönsége van. Bármilyen szűk célcsoport (mint pl. kutyás kávézók), Magyarországon mondjuk lenne rá 5 – 10 ezer potenciális vevőd (csak mondtam egy számot hasraütésre), ugyanerre a célcsoportra USA-ban meg 1 millió. Nem beszélve arról, hogy egy amerikai vállalkozó tipikusan Kanadában, UK-ben és Ausztráliában is hirdet és árul terméket online (big four). A másik pedig a pénztárcaméret, ugyanis egy amerikai tipikusan tízszer annyit költ, jobban elterjedt az online vásárlás, 100% a bankkártyával előre fizetés stb.
 • jami
  A változás mindig többlet energiát igényel. A gyerekek előtt ment a cégünk. Időközben erősen változott a gazdasági környezet, nekünk meg épp csökkent a bevethető óraszám. Épp volt egy pályázat, ami át tudott volna lendíteni ezen a csökkenésen (alkalmazotthoz forrás), az első körös bírálaton simán át is mentünk. De aztán nem volt erőnk tovább vinni.
  1 szg-ünk volt, aztán 2 és pár egyéb eszköz és mi ketten. Ennek köszönhetjük a lakásunk önerejét.
 • szocske
  itt most nem az őszinteség volt a kérdés, hanem az, hogy lehet-e Magyarországon nulláról, viszonylag kis költséggel vállalkozást indítani. Nekik sikerült.
 • blaci
  “pénzügyileg tudatlan embereket neveljük inkább, vagy gazdagodjunk meg belőlük.
  Innen nézve fiatal egy leleményes vállakozó, onnan tekintve pedig jól lehúzza az állatbarátok tömegeit.”
  ez jó volt!! és tényleg: mennyi lusta ember van, aki inkább vesz kávét…
  mi inkébb pénzügyileg tudatos gyerekeket nevelünk, mert tudatlan úgyis mindig volt/lesz a történelemben, így aki akar meggazdagodhat belőlük (ld. átverések, piramisjáték…) én megpróbálok azért olyan termékeket eladni, ami után nyugodtan alszom.
 • blaci
  vállalkozást csinálni nem mindig a több pénzért éri meg.
  legalábbis én most így gondolom. én is azért (is) ugrottam bele 22 éve,
  hogy jó sokat keressek. egy idő után azonban a pénz már elveszetette a varázsát,
  hál’Istennnek! a felépített ügyfélkör ér a legtöbbet. ennek egy részét leépítettem áremeléssel, profiltisztítással, és most nem kell nagy apparátust fenntartanom, sok munkát elvállalni a munkabér miatt.
  az IDŐ lett a legfontosabb, ahogy öregszünk… és a vállalkozással egy idő után meg lehet váltani a SZABADSÁGod. “sajnos” a pénz is kevesebb lett, de a havi nettó 200 vidéken, heti 15-20 órában nem rossz, és nem is kell több, mert minden megvan, hitel nincs, pénzügyi tudatosság és passzív bevétel van… persze nem unatkozom, egy új szerelemvállalkozást építgetek, ami a természettel kapcsolatos… 🙂
 • Blend Ahmed
  Mi lenne, ha egy tollvonással megszüntetnénk az alkalmazotti státuszt, és mindenkiből vállalkozó lenne? 🙂
 • Körtefa
  Sírás? Hatalmas adóbevétel-kiesés?
 • Otto
  Ahmed
  Az lenne, hogy brutálisan meg kéne emelni a vállalkozók adóját és már messze nem lenne annyira jó bolt. A jelenlegi rendszer arra épül, hogy az alkalmazottakról húzza le az összes bőrt, kb a nettó fizetésednek megfelelő összeg megy az államnak, ha alkalmazottként dolgozol. Így nem nehéz nagyvonalúnak lenni pl a KATA-sokkal, az alkalmazottak kifizetik helyettük is az adót, hogy legyen nekik is út meg a gyereküknek iskola. Úgy már mindjárt nem lenne olyan jó üzlet a KATA sem, ha a felét lenyúlná állambácsi, mint ahogy az alkalmazottaknál teszi. Márpedig ha mindenki vállalkozó lenne, akkor bizony lenyúlná a felét.
 • Maki Verem
  csikibege.hu/2010/03/17/magyar-vallalkozok-kivel-fogjunk-ossze/

  Érdekes olvasmányok, avagy, milyenek az esélyek Magyarországon. Szerintem volt üzleti tervük….

 • Tibor
  jo, hat majd ha nekem is realis lesz es nem csak alom hogy hozzamvag valaki huszezer dollart, akkor elkezdek otletelni. Persze otletelek igy is, csak azt ugy hivjak hogy almodozas.
 • Zabalint

  Még a jelenleginél is gyakoribb lenne a bújtatott foglalkoztatás. Így is a vállalkozók fele valójában csak papiron vallalkozó.
 • Matetoth

  Azt tudod, h teli van az orszag olyanokkal, akik nem 6, hanem 100 milliot tesznek le neked HOLNAP az asztalra, ha hisznek benned.

  A bank es a kockazati toke kozott is sok minden van, de ha ezt nekem kell elmondani, akkor te meg nagyon messze vagy…

 • Tibor
  Egyebkent EGYSZER volt egy jolmukodo vallalkozas otletem. 6eves voltam, gyorujbarati tabor, 1990. Vettem egy uveg kolat, es a tobbi gyerek a fahazbol elkezdett “keregetni”. En az elsonek adtam, a masodiknak adtam, aztan kezdtem latni hogy ez igy nem lesz jo, hat azt mondtam nekik hogy gyerekek, adok en, de tiz forint egy poharral. Akkor egy masfel literes uveg kola volt valami 65 forint. Csakugye a fahazak fent voltak, a bolt meg lent. Odaig lustak voltak lemenni, meg nem is kellett nekik egy egesz uveg, hat vettek tolem egy poharral. Kezdett is beindulni az uzlet, mar ott tartottam hogy lekuldtem magam helyett az egyik gyereket a boltba, hogy “te kapsz ingyen egy poharral ha lemesz a boltba es veszel nekem egy uveget itt van ra a penz”… NAGYON buszke voltam magamra, hogy engem hogy meg fognak dicserni, mikor hazaerek, hogy tobb zsebpenzzel jovok meg mint amennyit adtak 🙂
  folyt.
 • Tibor
  folyt: no aznap este ugy tiz ora korul mikor mar lefekudtunk aludni felkelt am az egyik taborfelugyelo tanarno, es magabol kikelve orditva kerte rajtam szamon hogy “mit muvelek” – nem ertettem mi a baj, meg voltam szeppenve, hogy mi rosszat csinaltam… aztan levagott egy verkommunista hegyibeszedet (ugye ez meg 90ben volt) hogy micsoda aljas dolog amit csinaltam, hogy ez buncselekmeny, uzerkedes (meg meg ilyen szavak amikrol akkor azt se tudtam eszik e vagy isszak), hogy kihasznalom es becsapom a kispajtasaimat, meg ilyenek… (nem ertettem megis kit es hogy csaptam be, barmelyik lemehetett volna venni maganak kolat tudtak hol a bolt…), na azt hiszem akkor vettek el a kedvemet a vallalkozastol…
 • Tibor
  ja meg annyit hogy a masfel vagy talan ketto mar nem emlekszem literes kolabol kijott ugy 12-14 pohar kola, szoval 65 forintbol csinaltam kb 120-140et
 • Tibor
  : en olyanra gondoltam amit nem kell visszaadni 🙂 ugy en is tudok talalni hogy kamattal novelve vissza kell adjam kesobb… de azert 100millio moge mar komoly fedezetet oda kell tenni, ugy nem hitelez egy bank se hogy “biztos bejon”.
 • Mondom a tutit!
  Alapvetoen a modell megvalosithato Magyarorszagon is! Ha adodna ilyen vagy egy az altalam kiemelt fontossagu dolog, amit igy kozvetlenul lehet tamogatni en is ott vennem meg az adott termeket ( jelen esetben a kavet) hogy miert?
  Mert igy tenyleg donator leszek az adott ugynek! Nem az evi 1 %os felajanlast csinalom meg es kesz.
  En meg olyan embert nem lattam, aki a fenti peladat csinalna: mwgveszem olcsobban ugyanazt a minosegu kavet es a tobbletbol adomanyozok es meg marad is a zsebemben!.ilyen kerem folytatolagosan nincs!!!
  Szoktam piacon arulni leginkabb azert, hogy az emberek reakcioit figyeljem… hat ha egy darab kacatot sem adok el ( olyan mondjuk soha nem volt) akkor us ezer meg egy tapasztalattal terek haza a hogyan hozzam zavarba az amugy magabiztos tudassal rendelkezo embert, hogyan flortoljek az asszonnyal ugy, hogy
 • Tibor
  Nalunk meg egy mar megvalosult otletrol is be tudjak bizonyitani egyesek hogy miert nem szabadott volna mukodnie (“ilyen allat marpedig nincs!”) 🙂
 • naa
  Aki valamilyen területen viszonylag sikeres akár alkalmazottként, ott az is korlát, hogy nincs motiváció valami újba belevágni, még ha lenne is ötlet és képesség rá – hiszen az új dolog valamennyire kockázat is.
  (Most nem olyan emberre gondolok, aki alig várja, hogy lemenjen a 8 óra, és otthon valami érdekesebbel foglalkozhasson az unalmas, nem túl megterhelő és alulfizetett munkája mellett, hanem arra, aki odateszi magát a jelenlegi helyén is és még érdekli is az, amit csinál, motivált, hogy jól csinálja – ilyen munka mellett nehéz valami másba vágni még pluszban, főleg, ha anyagilag nincs is nagy motiváció…)

  Aki meg éhbérért robotol vagy elvan a pocsolyában, ott lehet, hogy bizonyos feltételek vagy képességek hiányoznak. De neki mindenképpen megéri megszívlelni a tanácsot és kipróbálni valamit, ha nem megy akkor valami mást. A kitartás sok mindent pótolni tud.