Offtopik: VPN, azaz lehetsz amerikai is az interneten

2013-04-26
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Sajnos magyarnak lenni az internet világában nem egy szerencsés dolog, legalábbis anyagi szempontból biztos nem az.

Ha bármit venni akarsz, sokkal többet fizetsz érte, mint mondjuk egy amerikai, vagy hozzá sem férsz egy-egy szolgáltatáshoz.

Csak néhány példát felsorolva:

Ha elő akarsz fizetni a legnagyobb digitális újságokat forgalmazó cégnél, a zinio-nál egy magazinra, amennyiben európai IP címről jelentkezel be, mindjárt angol fontban lesz megadva az összes ár, ami mintegy 20%-kal magasabb lesz, mint az amerikai dollárban megadott ár ugyanarra az újságra. Ha még azt is bevallod, hogy magyar vagy, akkor további 27% ÁFÁ-t felszámolnak neked. Ami azért vicces, mert ha ugyanezt a magazint papír alapon rendeled meg, arra nem fizetnél ÁFÁ-t, míg egy internetről letöltött fájlnál igen. (Tudnivalókat a zinio-ról itt írtam.)

Az Amazon amerikai lakcím és IP-cím esetén sokkal olcsóbb, mint ha bevallottan magyar vagy. Sőt, rengeteg kiadványhoz hozzá sem férsz magyar címmel.

Az elektronikus könyvek esetében rengeteg szerző úgy akar előre kerülni a találati (népszerűségi) listában, hogy pár napra leviszi a könyv árát nulla dollárra. Nagyon sokan vadásznak ezekre az ingyenes könyvekre, hiszen lehet ár szerint is rendezni a könyveket.

Nos, ezeket az ingyenes kiadványokat is csak amerikaiak tölthetik le ingyen.

De megemlíthetném még a netflix-et is, ahol havi nettó 8 dollárért korlátlan havi online hozzáférést kapsz mintegy százezer filmhez, közte a legújabbakhoz is. Vagyis elfelejtheted a kábeltévét, az HBO-t, a dvd vásárlást, de még a torrentezést is.

"Természetesen", ez is csak amerikaik számára elérhető.

Szerencsére van megoldás a problémára: a VPN, azaz a virtuális magánhálózat (Virtual Private Network). Ezt igazából arra találták ki, hogy távolról biztonságosan csatlakozhass a céges hálózathoz. Azonban arra is remek, hogy elbújhass a neten egy-egy szerver mögé.

(Egyébként nyilvános internet kapcsolat használata esetén (pl. McDonald's, plázák, stb.) nem ajánlott még a levelezésedet sem megnézni, mert ellophatják az adataidat. Olvasd el ezt a cikket. Ez ellen is véd a VPN, illetve tulajdonképpen erre lett kitalálva.)

Amikor csatlakozol az internetre, kapsz egy úgynevezett IP-címet, ez alapján azonosítanak be. Ebből a címből (ami egy számsor) azonban az is kiderül, földrajzilag hol léptél fel a netre.

Azonban ha egy VPN szerveren keresztül netezel, ami például az Egyesült Államokban van, akkor a saját IP-címed helyett csak a szerver címe látszik, így egyből amerikainak fogsz tűnni mindenki szemében.

Így elő tudsz fizetni a netflixre, olcsóbban kapod a könyveket és újságokat az amazon-on és a zinio-nál.

Ennek kivitelezése egyszerűbb, mint gondolnád: androidos telefonon én például a Hideninja nevű használom, kiválasztom, hogy melyik országban lévő szerverhez csatlakozzon és nyomok egy csatlakozás gombot. Ennyi az összes dolgom.

Ez a program pro verziója egyszeri öt dollár kiadást jelent, de a legtöbb fizetős alkalmazás is 3-4 dollár 3-5 GB adatforgalomig. Évente egyszer bőven elég feltölteni az egyenleget.

Ha pedig a netflixen akarsz filmeket nézni, akkor válassz havi VPN előfizetést, az is 4-5 dollár, de havonta, korlátlan letöltéssel. Azonban vigyázz arra, hogy VPN-en keresztül lassabb a kapcsolat, ez újságrendelésnél nem feltűnő, azonban  filmnézés közben az lehet.

Ha felléptél a VPN-re, a whatismyipadress.com oldalon tudod ellenőrizni, tényleg amerikai lettél-e. Néha téved a térképpel, ilyenkor a netflix oldalára érdemes felmenni. Ha nem azt írja ki, hogy sorry, csak amerikaiaknak, akkor nyert ügyed vagy.

Ha most azt gondolod, hogy ez nem szép dolog, szerintem semmi rosszat nem csinálsz. Nevetséges az, hogy minden könyvet és újságot adó és vámmentesen tudsz behozni az országba, de ugyanezért a kiadványért elektronikusan közel 50%-kal többet fizetsz, ha magyar vagy, mert csak. 

Ha a cégek annyira aktívan ki akarnák szűrni a vpn-es ügyfeleket, letiltanák az ismert vpn szerverek IP-címeit, valamint csak amerikai bankkártyát fogadnának el fizetéshez. (Ez kiderül a kártya sorszámából.)

De egyáltalán nem törik magukat, ők azzal takaróznak a hatóságok felé, hogy az IP címet szűrik, de egyébként szerintem örülnek a plusz ügyfélnek. (Állításuk szerint szerzőjogi okokból és uniós adózási okokból sokkal drágább minden az uniós ügyfeleknek. Különösen a szerzői jogi rész tűnik nekem viccesnek, amikor maga a könyv írója árazza be a könyvét az amazonon, vagy egy indiai magazin miért olcsóbb egy amerikainak, mint egy európainak?)

Ilyen vpn programot okostelefonra éppen úgy találsz, mint az otthoni gépedre. Otthoni gépen például ezt használtam, ennek is van ingyenes verziója. Ha elakadnál a beállítással, egy kis böngészéssel meg fogod találni a kérdésedre a választ a gugliban.

(Nagyon fontos!: Senkit nem szeretnék semmire rábeszélni, ha ez szerinted valamiért csalás, ne használd a lehetőséget. Szerintem ez még a pont belefér kategória, hiszen nem lopsz senkitől semmit. Amikor interneten rendelsz valamit, mert olcsóbb Kínából behozatni az adók miatt, mint itthon megvenni, ugyanezt csinálod. Vagy ha az Apple annyiért adja itt a termékeit euróban, mint az USÁ-ban dollárban, csak mert itt többet akar keresni, persze, hogy az USÁ-ból fogod behozatni. Akkor ez is csalás, mert az Apple másképpen akarja, mint te, te meg kijátszod a rendszert, csak mert van egy barátod az USÁ-ban, aki megveszi neked olcsóbban. Ha Ukrajnában tankolsz, mert ott olcsóbb, vagy a németektől hozol élelmiszert, mert ott alig van rajta ÁFA, akkor szintén csaló vagy ezen logika alapján. De még egyszer: ha szerinted ez már csalás, akkor semmiképpen ne használj VPN-t (sem).)

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

 

Previous Post
Csak hogy értsd

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram