Új lakástámogatás a láthatáron

Két, az ingatlanpiacra komoly hatást gyakorló új intézkedést jelentett be a kormány.

Az első, hogy új lakásnál 5%-ra csökkentik az áfát, vagyis az új építésű lakások ára jelentősen esni fog. Vagy a építők benyelik a hasznot, vagy annak egy részét, de legalább több új lakás fog épülni.

Ha az építők átengednék a vásárlóknak a teljes áfacsökkentést, akkor egy most bruttó 30 milliós lakás jövőre 24,8 millió forintba fog kerülni. (Önerős építkezésnél pedig 5 millióig lehet majd visszaigényelni a forgalmi adót.)

Ez magával tolhatja lefelé a régebbi lakások árát is.

De hogy ez nehogy így legyen, egy elképesztően nagyvonalú ajánlatot lengetett be a kormány: a három gyereket vállaló (tehát akár csak tervezett gyerekek is lehetnek) családok 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek, valamint további 10 millió, fix 3%-os kamatozású kölcsönt is vehetnek fel hozzá akár 25 évre is.

A kétgyerekesek támogatása pedig megduplázódott, vagyis 2,6 millióra emelkedett.

Egyrészt szerencse, hogy mindkét emelt ajánlat csak új építésű, maximalizált összegű ingatlanra vehető igénybe (Budapesten 35 millióig), másrészt viszont pont a szinte nem is létező új építésű ingatlanok piacára terel rengeteg embert.

A CSOK szabályainak továbbra is meg kell felelnie az igénylőknek, vagyis nem lehet lakóingatlan a nevükön, ha eladták, a vételárat az új ingatlanra kell fordítani és csak a fennmaradó részre lehet igénybe venni bármilyen támogatást, stb.

Ezzel az intézkedéssel sikerült visszahozni a 2006-2008-as éveket. Ott is boldog-boldogtalan vette fel a szocpolt és az állami kezességvállalás mellett olyan emberek vettek 25 milliós új építésű lakást, akik életükben nem láttak még kétmillió forintot egyben.

De új lakást vettek, mert arra járt a nagyobb szocpol. Pont mint most.

Ha akkoriban az emberek teljesen megbolondultak a 3,6 milliós szocpol miatt és a józan eszüket elfelejtve adósodtak el (tisztelet a kivételnek), akkor vajon most mi lesz, ha 10 milliót találnak az utcán? Megismételjük a történelmet?

Tízezrek csaltak a szocpollal, keleti városokba rengetegen költöztek, akik szocpol ügyeskedés útján kaptak rengeteg pénzt. Most háromszor akkora a tét, gondolom lesznek egy páran, akik nem tudnak majd ellenállni a talált pénznek.

Ennek a 10 milliónak a nagy része az ingatlanfejlesztőknél fog kikötni profitként, mert ennyivel drágábbak lesznek az új lakások, mint jelenleg, az állami támogatások gerjesztette kereslet miatt. Ez történt a kétezres években is.

Összedobva a 10 milliót és a kamattámogatás költségét 25 évre, kijön egy csinos 15 millió forint körüli összeg. Ebből a pénzből nem lehetne inkább állami bérlakásokat építeni és azokat kiadni a többgyerekes családoknak?

Az építőipar azzal is pörögne, a családok nem adósodnának el és nem ismételnénk meg a 10 évvel ezelőtti hibákat, amiket ma is nyög a társadalom.

Na mindegy, ez csak az én véleményem, ha neked van 2-3 gyereked és szeretnél ingatlant venni, figyeld a híreket.

Share

136 hozzászólás

 • fuggetlen_biztositaskozvetito
  nekem nagyon beindította a fantáziámat ez a lehetőség. mindenképpen akarunk, több gyereket is mint 3, és így első körben ha van 5m tőkénk, és hozzászámolom ezt a 10+10milliót, és számolok az 5% ÁFÁ-val, akkor azért nettó 25millából csak felhúzunk valami “viskót” egy szép nagy telken. kiváncsi vagyok még mit egyengetnek ezen, de ez azért DÖFI lehetőség így elsőre.
 • barna
  pedig még nincs is választás…
  vagy addig fogják húzni a rendelet megalkotását?
 • Felelőtlen apuka
  Hol kell aláírni? 😀
 • Kiszamolo
  A lap alján, a vonal felett. 🙂
 • Szerény személyem
  A lakás a legértékesebb vagyontárgy, és a polgári lét alapfeltétele (polgár klasszikusan: akinek hitelképes vagyona van, ami legtöbbször az ingatlan). Hitel nélkül is elegendő ajánlat (LTP-ban gyűjtött önerő mellé mondjuk), de a hitel sem néz ki vészesen, ha az garantált 3 % alatti kamat (de vajon mennyi a THM?), max 70 000 Ft körül kell számolni a havi törlesztőt. Ma egy szobás lakást nehéz ennyiért kivenni Budapesten, ami még mindig nem az enyém. Nem értem ezt a bérlakás-fetisizmust, attól, hogy még USÁ-ban így működik (egy picit más kultúra), nálunk nem muszáj divatba jönnie.
 • Zsolti
  Nagyon fontosnak tartanám, hogy komoly feltételekhez legyen kötve a dolog. Nem szeretnék rasszista színben feltűnni, de egy ilyen konstrukcióra fordítandó keretet gyorsan nullára apasztanának a romák. Náluk az átlagos gyereklétszám lényegesen magasabb, ez gyakorlatilag talált pénz lenne számukra. Ráadásul tipikusan rossz adózók (rengeteg munkanélküli, aki nem az is minimál adót fizet, gyakorlatilag eltartott, a gyerekeiről nem is beszélve). Gondolom az állami szándék itt nem az, hogy boldog nevetgélő gyerekeket akarnak látni mindenhol, hanem hogy adózó állampolgárok legyenek.
  Én ezzel csak tényleg azt akarom mondani, hogy ma egy ilyen konstrukció mindenféle feltétel nélkül lényegesen nagyobb galibát okozhat, mint amit várnánk tőle (egyébként a dolog tetszik).
 • Kiszamolo
  Szerény, ugyanezen logika mellett ugrott be több százezer ember a svájci frankos hitelbe a szocpol miatt 2003-2008 között.

  Az eredményét már tudjuk.

  Miért gondoljuk, ha ugyanazt csináljuk, mint tíz éve, akkor a végeredmény más lesz, mint 10 éve?

 • Zsolti
  Továbbá eléggé neheztelem azt is, hogy ennyire erős vonalat húznak a két gyermekesek és három gyermekesek közé. Elég ha az adókedvezményekre gondolok, erre itt van 2,6 millió kontra 10 millió+10 millió roppant kedvezményes hitel. Mai magyar viszonylatok között, ha az ember európai élethez méltó életet akar érni, gyakorlatilag a két gyerek a legrosszabb megoldás. Egy gyerek a legtöbb családnál azért kigazdálkodható. Háromra jár rengeteg állami forrás. Kettő…hát az necces. Szerintem finomítani kellene az átmenetet az egyes szintek között. Egyébként azzal, hogy a gyerekesek erősen támogatandók a jelenlegi felosztó kiróvó nyugdíjrendszer mellett maximálisan egyet tudok érteni.
 • Vera
  Miklos, remek osszefoglalo, koszonom! Eppen ezek az aggalyok fogalmazodtak meg bennem a hir hallatan, amiket te is emlitesz.
 • Szerény személyem
  Értem, mire gondolsz, de nem állja meg a helyét a párhuzam.
  Egyrészt, a támogatás mértéke nem volt akkora, mint most. 3 gyerekre is talán ha kaptál 2 milliót, hitellel együtt is egy nagyobbacska lakás jött össze, amiben nincs mindenkinek saját szobája. Na ugyanez 10 millióval már könnyebben összejön, mint írtam fentebb, akár hitel nélkül is.
  Másrészt, nehogy már Neked kelljen magyarázni a CHF-alapú és a forint alapú közti különbséget! 🙂 Valamint akkoriban pont nem is járt kamattámogatás a hitelekre, így nem csupán a devizakockázat, hanem a kamatkockázat is jelentős volt.
  Az adott esetben mennyivel jobb, hogyha nem tudom fizetni 3 gyerekkel az önkormányzati/állami albit, akkor kiraknak az utcára, és már sehova sem tudok menni, mert pont az államnál lettem fizetésképtelen? (Láttam rá példát, nem szívderítő) Hitelcsőd esetén még mindig van egy menekülőút albérletbe, és talán kp-m is marad.
 • Lizzike
  A bejelentésben csak a vállalt gyerekekről van szó. Akinek már van 3, azokat vajon kizárják a lehetőségből? MI van a “legyél 40 alatt” határidővel? Mi van a CSOK jelenlegi összeghatáros táblázatával?
  Az egész egy kidolgozatlan ötlethalomnak tűnik.
  Ami egyébként a CSOK-tól leginkább visszatartott, az a legalább 10 évig nem adhatod el, s nem költözhetsz rész. Vannak akik 3-6 havonta váltanak munkahelyet.
  Mi van abban az esetben, ha valakinek nem jön össze gyerek, pedig beválallalt hármat? Azt visszafizetni hogy fogja? Vagy jótékonysági alapon majd elengedik neki? Akkor hülye, aki nem ugrik bele.
 • Zsolti
  És harmadjára 😀

  Gondolom a 10 millió hitelt nem kötelező felvenni. Éveken belül engem érinteni fog (nagyon bízom benne) a kérdés, és szerintem gond nélkül ki fogom gazdálkodni a vételár másik részét, gyakorlatilag a hitelkeretet nem igénybe véve.
  DE! Mivel ezt a fidesz kormány jelentette be, egyenlőre semmit sem veszek készpénznek 🙂

 • Roland
  A lakás eladás hogy működik pontosan? Ha pl. házasok esetén mindkét félnek van 1-1 lakása és mindkettőt eladják, akkor a teljes összeget 1 lakásra kell fordítani plusz 10 milliót hozzátesz az állam 3 gyerek esetén?
 • Nándi
  Vérlázító.
 • fuggetlen_biztositaskozvetito
  a 2 és 3 gyermekesek között már elkezdték picit szűkíteni a sáncot, januártól 2gyerekre 12500+12500 a családi adókedvezmény és 2019ig megduplázzák, de még mindig óriási a szakadék.

  egyébként már látom a következő választási kampányok plakátjait magam előtt. verhetetlenek lesznek az biztos

 • Gàbor
  Üdvözlendõ hogy a magyar kormàny így tàmigatja a gyerekvàllalàst de az eladósodást azèrt mègse kellene enyire tàmogatni így a devizahitelek tapasztalatai utàn.
 • Laya
  Gyereket a fehér ember nem kvótára vállal, hanem megnézi, hogy fel tudja-e tisztességesen nevelni valamiből. Van-e, lesz-e munkája, és azért mennyi fizut kap? Ezt a kérdést kéne megoldani először! Vagy ki hogyan akarja fizetni a törlesztőt minimálbérből? Biztosnak látja, hogy folyamatosan lesz 25 évig munkája/bevétele?
  Ha ezek a pénzek végül bizonyos zsebekben landolnak, akkor nem ott vagyunk ahol a part szakad?! Kapsz 10 misit, de drágább is lesz minden 10 misivel. Ez ám a biznisz. Olyasmi mint a 10.000-es kupon amit csak 20.000 felett válthatsz be.
  És ugye az meg csak merő véletlen, hogy a Duna House ép a közelmúltban akar(t) a tőzsdére menni?(Nem tudom mik a fejlemények jelenleg).
  Az is érdekes, hogy ha elbizonytalanítják az ingatlanpiacot, vagy netán bejön az árcsökkenő jóslat is, akkor vajon ki hova fogja tovább vinni a kis pénzecskéjét, amit nemrég álompapírból berakott ingatlanba?
 • Zsoca
  “A lakás a legértékesebb vagyontárgy, és a polgári lét alapfeltétele” És a legszebb az amikor a polgárnak minden “vagyona” (ha a hitelt tekinthetjük annak) egyetlen ingatlanban fexik és emiatt jó nagyot szív a végén…
 • Baranyai Miklós
  Mi lesz a bünti, ha nem jön össze a 3 gyerek 10 év alatt? Csábító ajánlat a 10 millió, de szerintem is túlméretezték ezt az összeget. A kisebbség tényleg le fog csapni rá, így előbb lesznek többség.
 • hitel
  Semmi gond a gyerkőcökkel nekem is van kettő de attól még a gyermekvállalásra ösztönzés kevés. Munkahely is kellene…csak a sok gyerek nem oldja meg a munkanélküliség problémáját és így a nyugdíj rsz problémáját sem. Mindenki közmunkás lesz? Abból hogy lesz nekem a megérdemelt 3-4szazezres nyugdíjam?!? 🙂
 • Kiszamolo
  Roland, igen, de mivel maximalizálva van a lakás vételára (településenként más összeg), két lakás után nem sokat fogsz kapni. Ugyanis ezt nem gazdag emberek támogatására találták ki.
 • Kiszamolo
  Akkor is volt kamattámogatott hitel, 6% kamattal húsz évre. Ugyanaz minden, csak állami kezességvállalás nincs még. De jön a választás.
 • Kiszamolo
  Lizzike, ezek a részletek nincsenek még kidolgozva.
 • Varázspálca
  Nem értem, miért kell ilyen drágán lufit fújni az ingatlanpiacon. Az áfacsökkentés még soha nem épült be a fogyasztói árakba, az állami támogatás összege meg mindig magasabbra fújta az árakat, mint maga a támogatás. Csak a tavalyi közel 3000 (ami gyakorlatilag semmi: utolsó előttiek voltunk Görögország előtt az EU-ban) új ingatlannal számolva is 30 milliárd forint. Pillanatok alatt tudja beborítani a költségvetést.
 • szocske
  2 gyereket nagyon sokan vállalnak most is, hármat kevesen, ezért tolják nekik a kiugróan magas támogatást.
  A romákat remélem azzal sikerül kiszűrni, hogy most nem elég venni egy panelt a fészekrakós hitelből, most új lakást kell venni vagy építeni.

  a sok SZAKKÉPZETT gyerek megoldaná a problémát, mert lenne munka bőven, a gond, hogy a munkanélküli tömegek annyira képzetlenek (értsd: nem tudja melyik a jobb és melyik a bal keze, de tényleg), hogy a legegyszerűbb összeszerelő munkára sem alkalmasak pl. egy gyárban.

 • szocske
  Abban sajnos én is kiszámoló nézetét osztom, hogy ez a pénz egy az egyben a beruházók zsebébe kerül majd.
  Ha legalább azt ellenőriznék, hogy ők a munkásaikat hivatalosan adózva alkalmazzák, akkor lenne talán némi össztársadalmi haszna.
  Így viszont a támogatással nő az új ingatlanok ára.
  – Akinek van/lesz 3 gyereke mindegy, hogy támogatással vesz drágább, vagy anélkül olcsóbb házat.
  – Akinek nincs gyereke rosszul járt, mert ő is drágábban vehet lakást.
  – Aki nem vesz lakást, rosszul jár, hisz a támogatás miatt több adót kell fizetni.
  – Nyerni fog a beruházó, mert nőnek az árak, benyelheti az áfa kedvezményt.
  – Ha az új lakások áremelkedése a régi lakásokat is felfelé húzza, akkor nyerhet az is, aki befektetési céllal vett lakást a közelmúltban. De mivel csak az új lakások felé nyomják a népet, megeshet, hogy a használt lakások ára inkább csökkenni fog…
 • okoska2
  Azért várjuk meg azt a rendeletet.

  Nehogy az legyen, mint amikor 2010-ben bemondták a pedagógus béremelést, aztán az lett belőle, hogy 4 évre elosztották az emelést. 🙂 Először csak a 60%-át kaptuk meg, utána évente 10%-ot. De 4 éven keresztül lehetett mondani, hogy emelkedtek a bérek…

  Amúgy meg akinek 10 millió hozza meg a kedvét a gyerekvállaláshoz, háát, nem is tudom. 3 gyerek nagyon sok energia, pénz, ha rendesen akarja valaki taníttatni, akkor meg pláne. Gondoljatok a fizetős egyetemre!
  Arról nem is beszélve, hogy egy nő ha 3 gyereket szül, simán otthon van 8-10 vagy még több évig. Munkaerőpiacon ezt nehéz behozni. A családi logisztika 3 gyerek mellett hatalmas, így dolgozni is nehéz mellette. Sok a kérdőjel.

 • kisP
  Ilyenkor a meglévő ingatlan eladásának mindenképpen meg kell előznie a vételt vagy van valami türelmi idő?
  Eléggé aktuálisan érint a téma a költözést és a létszámot illetően is, de a kettő között nem szívesen iktatnék be egy albérletes szakaszt…
 • Kiszamolo
  Szöcske, a csalás lényege az volt, hogy Alsógöröngyösön állítólagos új építésű házakat építettek, amikre a romák felvették a szocpolt, ennek felét-harmadát megkapták, ebből vették a miskolci lakásokat.

  A házak azonban kamu házak voltak, a wc például annyi volt, hogy be volt oda állítva egy csésze.

  Kijött a lefizetett ellenőr, leigazolta a házat, amit még aznap elbontottak és máshol újra felépítették.

  Ha ez megérte harmad ekkora szocpol mellett, vajon most mennyien fogják csinálni?

 • Átlagparaszt
  Szerintem egyszerűen csak arról van szó, hogy valamelyik fideszbasa az építőiparban akar bizniszt csinálni. A disznóhús áfáját is akkor csökkentették, amikor Csányi nekiállt vágóhidakat építeni.
 • 1 Olvasó
  Igaza van Kiszámolónak.

  Összekeverednek a szerepek. Ezt az összeget a Kormány ígéri, fedezete pedig nincs, avagy valamilyen új adó formájában összedobják az adófizetők.
  A kedvezményes hitel is kockázatos, sokakat ki kell majd menteni. Megvan rá az esély.
  A szándékkal egyetértek, a megvalósítással nem igazán. Kiszámítható környezet, normális bérek és jövőkép szükséges. Egy ekkora családnál ez a támogatás kezdetben jól jön, de a felnevelés összköltségéhez képest akár kevés is lehet. (Vessük össze pl. a 3 gyerek diplomájának költségével.)
  Amúgy az ingatlanpiacot úgy megkeverik az új tervezetek -ÁFA kedvezmény 4 évig, építési engedély nélküli építkezés-, hogy nem tudni hogy fog a piac reagálni.

 • antenna
  Miklós, szerintem ezt a pénzt nem zsebbe kapja a jómunkásember. Mint ahogy az ÁFA-t is csak bankon keresztül lehet majd visszaigényelni az építőanyagra. Ettől függetlenül igazad van, sok csalási lehetőséget rejt a rendszer. Állítólag dolgoznak a lehetséges csalások nagy részének kiszűrésén, ezért húzódik a végleges forma. Meglátjuk.

  Zsolti, pontosan azért veheted készpénznek, mert a fityisz jelentette be. És mivel kell a népszerűség, végig is fogják verni a dolgot.

  Szerintem is irreális a különbség a 2 és 3 gyerek támogatása közt. Ha 2 gyerekem van, nagyjából ugyanakkora lakás/ház kell, mint hárommal. A különbség mondjuk 10-12nm.

  Okoska2: feleségem a nagy béremelések hatására egyik hónapról a másikra 40 ezerrel hozott haza kevesebbet. Azóta kicsit tartok a NAAAAGY béremelésektől 🙂

 • Janos82
  Mi 3 gyereket szeretnenk ( minimum), ugyhogy ezt ki tudnank hasznalni.

  Eddig hasznalt haz felujitasaban gondolkoztam, de igy elgondolkodtato. 10 milliot kapok ajandekba, 5 milliot visszaigenyelhetek az epitkezesbol valamint kapok 10 millios hitelt inflacio koruli kamatozasra. Ehez csak annyi kell, hogy eladom a meglevo, 10 millios ingatlanomat.

  Vagyis kb 30-35 milliobol kell kihozni az epitkezest, es elmondhatom, hogy a 10 millios lakasombol, 10 millioert ( amit elnyujtva kell kifizetni ) , bekoltoztem egy 30-40 millios ingatlanba. Valoszinuleg meglesz a penzem, es nem kene hitelt felvenni, de inkabb epitoipari cegek reszvenyeit veszem majd, mert azok lehet jobban hozhatnak:)

 • Kiszamolo
  Antenna, persze hogy nem zsebre kapta. Az “építési vállalkozó” kapta zsebre, aki osztott vissza mindenkinek, akinek kellett. Ő fizette ki a nagycsaládosokat is, abból kaptak lakást.
 • Nagypetercar
  Kár, hogy az áfacsökkentés azért jött létre, hogy a kormánytagoknak kedvezzen. Kormányhoz közeli emberek a napokban felvásárolnak rengeteg földterületet, majd a kis áfa miatt egyrészt olcsó lesz rá ingatlant húzni, másrészt lesz rá kereslet. De jól eladják, hogy ez a gyerekvállalás miatt van, pedig csak megy a közpénz irányítva a haveroknak.
 • napalm
  Janos82
  Reméljük maximalizálva lesz az ingatlanérték a spekulánsok miatt 😉
 • Imre
  Gyorsan bejelentették, de nem tanultak a múltból. Nem is csak a 10M-s támogatás a fő gáz, hanem a kamattámogatás. 3% a kamat? A max. 6%-os ügyfélterhű kölcsön is tönkrevágta volna a költségvetést, le is állították 2003 végén. Ezért szerintem vagy nagyon szűrni fogják, ki juthat hozzá, ha átgondolt lesz a rendszer, és/vagy nagyon rövid ideig lesz ez a lehetőség, mert belátják, hogy nem lehet fenntartani.
  Azt biztos meg lehetne csinálni, hogy csalás céljára nehezen lehessen kihasználni, kérdés, a szándék meglesz-e hozzá.
  Különben is, mindegy. Ha már 10 ember megkapja, lehet világgá kürtölni, hogy nálunk ez van és a kormány mennyi mindent megtesz a zemberekért. Az átlag választó úgyis csak ennyit hall meg belőle, a részletekkel nem foglalkozik.
 • okoska
  Tehát, ha a kormány nem támogatja a családokat, miközben gyerekvállalás fontosságáról hadovál, akkor szemét Patásorbán.

  Ha meg támogatja őket, akkor meg -láss csudát- egy szemét Patásorbán.

  Értem 🙂

 • Kiszamolo
  Nem okoska, nem érted. Támogassa adókedvezménnyel, oktatással, stb, nem ostoba lakásvásárlási kedvezménnyel, aminek ugyanaz lesz az eredménye, ami volt 2001 és 2008 között.

  Miért gondoljuk, hogyha ugyanazt a hülyeséget csináljuk mint 10-15 éve, akkor most más lesz a végeredmény.

 • Janos82
  :

  Nem hiszem, hogy a spekulansoknak szamitana. A Maximalizalas inkabb azokat szuri ki, akik 100 millios hazat epittetnenek, mert van ra penzuk. Nekik kevesebb jut majd. Ai meg valalkozo, az epit majd egy 8 lakasos tarsashazat, es adja a lakasokat 25 millioert, igy maximalisan ki lesznek hasznalva a tamogatasok, az ugyfelnek joforman nem is lesz erdeke, hogy 15 millio alatti ingatlant vasaroljon.
  :

  nem, ez a tamogatas az epitoipari lobbi miatt jott. Mar regota kuzdottek a csokkentesert. Raadasul igy talan 2018ra mar lathato lesz a fellendules, igy valoszinuleg ez mar a kampany resze. Az mar senkit se fog erdekelni, ha 2024ben pont emiatt lesz egy ujabb valsag.

 • ZoliBA
  kisP: előbb el kell adnod a meglévő ingatlant, CsOK igénylést csak akkor adhatsz be, ha már határozattal lekerül a nevedről.
 • Családfő
  A 3 gyerek vállalásának támogatása alapvetően üdvözlendő, viszont én is osztom Miklós kételyeit.

  Feltételezve, h a javasolt formában vezetik ezt be, szerintem az igénybe vevők kisebb része vág csak bele felelősséggel. A nagyobb rész majd csak az ingyen pénzt látja, amit gyorsan el lehet/kell költeni, és kimaxolja a hitelt is, miközben minimálbérhez közel keres. 3% kamat ide vagy oda (THM-et nem is tudjuk még), abból bizony lehetnek bukták.

  Aztán kérdés, hogy védik ki a csalásokat, mi lesz azokkal, ahol nem jön a 3 gyerek stb. – ezek megválaszolásához látnunk kell a végleges tervet.

 • Roland
  És mi van, ha valaki a meglévő lakását elajándékozza a gyerekének, tehát az ő nevén nem lesz ingatlan (és a gyerek pár éves) ?
 • Tibor
  Beszamitjak-e a mar meglevo ket gyereket?
  Kell-e magyar bejelentett lakcim hozza, vagy eleg ha a megveendo ingatlan lesz majd a lakcimkartyan?

  Foleg ezutobbi miatt felek hogy nekem nem lesz jo. Pedig ez komolyan felveti hogy hazakoltozzek.

 • okoska

  hoppá, egy harmadik okoska? 😀

 • Tibor
  : Azokat akiknek mar van, ki kell szurni, ezt nem a gazdagoknak talaltak ki. Valoszinu amugy hogy az lesz a szabaly hogy a haztartasban nem lehet senkinek a neven.
 • okoska2
  antenna,

  Erre céloztam én is a pedagógusbér példával.

  Bejelentenek valami extrahiperszuper intézkedést, az apróbetűs rész később jön 😉 De az átlagpolgár/-paraszt fejében csak az marad meg, amit először belengetnek.

 • Imre
  : általában kikötés, hogy az együttköltöző családtag nevén sem lehet ingatlan.
 • kisP
  @roland: tudtommal az együtt költözők nevén nem lehet ingatlan, nem csak a tulajdonosén.
 • Garbo
  Namármost. Eléggé elegem van, hogy soha, semmilyen körbe nem esek bele, ha már az én adómból osztogatnak.

  Nem vehettem fel szocpolt, sem államilag kamattámogatott hitelt nem kaptam, sem fiatok első lakási kedvezményét, sem nem volt “méltányolható lakásigényem”, sem semmi, soha, egy ft sem. Sőt, az első kis házamat, mint nyaralót vettem meg, így magasabb illetéket is fizettem, mint mások.

  Tudom, persze, hogy mi az esszenciális gond ezekkel a “támogatásokkal”. De basszus: én lapátolom össze, és semmit, soha, semmit nem kapok érte. Sem ingyenpénzt, sem élhető gazdasági körülményeket, semmit. Orvoshoz is magánba járok.

  Basszus, pedig én röhögve tudnám fizetni … Balek-e vagyok?