Új lakástámogatás a láthatáron

2015-12-16
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Két, az ingatlanpiacra komoly hatást gyakorló új intézkedést jelentett be a kormány.

Az első, hogy új lakásnál 5%-ra csökkentik az áfát, vagyis az új építésű lakások ára jelentősen esni fog. Vagy a építők benyelik a hasznot, vagy annak egy részét, de legalább több új lakás fog épülni.

Ha az építők átengednék a vásárlóknak a teljes áfacsökkentést, akkor egy most bruttó 30 milliós lakás jövőre 24,8 millió forintba fog kerülni. (Önerős építkezésnél pedig 5 millióig lehet majd visszaigényelni a forgalmi adót.)

Ez magával tolhatja lefelé a régebbi lakások árát is.

De hogy ez nehogy így legyen, egy elképesztően nagyvonalú ajánlatot lengetett be a kormány: a három gyereket vállaló (tehát akár csak tervezett gyerekek is lehetnek) családok 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek, valamint további 10 millió, fix 3%-os kamatozású kölcsönt is vehetnek fel hozzá akár 25 évre is.

A kétgyerekesek támogatása pedig megduplázódott, vagyis 2,6 millióra emelkedett.

Egyrészt szerencse, hogy mindkét emelt ajánlat csak új építésű, maximalizált összegű ingatlanra vehető igénybe (Budapesten 35 millióig), másrészt viszont pont a szinte nem is létező új építésű ingatlanok piacára terel rengeteg embert.

A CSOK szabályainak továbbra is meg kell felelnie az igénylőknek, vagyis nem lehet lakóingatlan a nevükön, ha eladták, a vételárat az új ingatlanra kell fordítani és csak a fennmaradó részre lehet igénybe venni bármilyen támogatást, stb.

Ezzel az intézkedéssel sikerült visszahozni a 2006-2008-as éveket. Ott is boldog-boldogtalan vette fel a szocpolt és az állami kezességvállalás mellett olyan emberek vettek 25 milliós új építésű lakást, akik életükben nem láttak még kétmillió forintot egyben.

De új lakást vettek, mert arra járt a nagyobb szocpol. Pont mint most.

Ha akkoriban az emberek teljesen megbolondultak a 3,6 milliós szocpol miatt és a józan eszüket elfelejtve adósodtak el (tisztelet a kivételnek), akkor vajon most mi lesz, ha 10 milliót találnak az utcán? Megismételjük a történelmet?

Tízezrek csaltak a szocpollal, keleti városokba rengetegen költöztek, akik szocpol ügyeskedés útján kaptak rengeteg pénzt. Most háromszor akkora a tét, gondolom lesznek egy páran, akik nem tudnak majd ellenállni a talált pénznek.

Ennek a 10 milliónak a nagy része az ingatlanfejlesztőknél fog kikötni profitként, mert ennyivel drágábbak lesznek az új lakások, mint jelenleg, az állami támogatások gerjesztette kereslet miatt. Ez történt a kétezres években is.

Összedobva a 10 milliót és a kamattámogatás költségét 25 évre, kijön egy csinos 15 millió forint körüli összeg. Ebből a pénzből nem lehetne inkább állami bérlakásokat építeni és azokat kiadni a többgyerekes családoknak?

Az építőipar azzal is pörögne, a családok nem adósodnának el és nem ismételnénk meg a 10 évvel ezelőtti hibákat, amiket ma is nyög a társadalom.

Na mindegy, ez csak az én véleményem, ha neked van 2-3 gyereked és szeretnél ingatlant venni, figyeld a híreket.

Next Post
Az ezredik

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram