Egyre kevesebb amerikai tart pénzt részvényekben

Egy múlthavi Gallup felmérés szerint mindössze az amerikaiak 52%-a rendelkezik bármilyen részvénybefektetéssel, akár közvetlenül, akár befektetési alapokon keresztül. Ez a legalacsonyabb érték a felmérés kezdete, 1997 óta.

gall

Leginkább a középosztály fordult el a részvénypiactól, életkor szerint pedig a 34 év alatti korosztály.

gall2

Ez az elutasítás azért is különös, mert az amerikai részvényindexek folyamatosan újabb és újabb csúcsot döntenek meg, így csak találgatni lehet az okokat.

Sokan megégették magukat a 2008-2009-es összeomlás miatt?

Megijedtek az elmúlt két év kisebb korrekciói miatt?

Máshol nagyobb hozamot remélnek?

A megtakarítások általános mértéke csökkent és leginkább a részvénypiac lett ennek a vesztese?

Akármi is lehet az ok, a részvénypiac elutasítása elég szembeötlő a felmérés adatai szerint. A kérdés, hogy ez egy masszív trend, vagy csak az elmúlt pár év átmeneti következménye.

 

 

 

 

Share

19 hozzászólás

 • shylock
  Ez nem teljesen újdonsült jelenség, a hetvenes években is hasonlóan népszerűtlen volt a tőzsde Olyannyira hogy 1979-ben a BussinessWeek kiadta a hírhedt címlapcikket amiben az értekpapírokat örökre eltemette (The Death of Equities). Mert hogy csak az unalmas és csökönyös vénemberek hisznek meg a részvényekben, az okosabb fiatal generáció jobban tudva elpártolt eme befektetési formától Türelmesek jól jártak, hisz az következő húsz év látványos bikapiacnak bizonyult.

  A tanulság az hogy a többség véleménye is végül csak egy vélemény. Amúgy nem hiszem hogy az amerikai bikapiac hasonlóan hosszú ideig fog tartani. De azt joggal feltelezem hogy jövőbeli az összes válsággal együtt, egy globális portfólió hosszú távon (értsd 20-30 év) jó befektetés.

 • KZoltán
  Akkor mi fújja a részvényindexet?
 • Kiszamolo
  shylock, annyi a különbség, hogy 1968 és 1981 között a tőzsde hatalmas tragédia volt, nem csoda, hogy 11 év után az emberek megutálták. De most szárnyal, ennek ellenére nem fektet be rengeteg ember.
 • Gabor33
  vajon mi hol tartunk? magyar statisztika nincs valahol?
 • Topfly
  A baby boom nemzedék lassan közeledik a nyugdíjas évekhez és megtakarítóból felélő lett.
  Ezen kívül viszont sok pénz a fejlődő piacokról a biztosabb fejlett piacikra áramolt és sok bank a felesleges likviditását is a részvénypiacba fekteti
 • Attila9
  @Kiszámoló
  ” De most szárnyal, ennek ellenére nem fektet be rengeteg ember.”
  Talán pont ezért szállnak ki.
 • Maxi
  Ez a trend az egyedi részvényeket vásárló kisbefektetőkre vonatkozik? Mert ha igen, akkor csökkenés egy része talán annak köszönhető, hogy az egyedi részvények helyett átmennek a megtakarítások hedge fundokba, meg különféle alapokba, akár más alapokba befektető alapokba. 2008 óta a hedge fundok szárnyalnak.
 • shylock
  nálunk inkább az ingatlan, kötvények, valamint a bankszámlák elterjedtek. Ha az ÖNYP meg hasonlóktól eltekintesz akkor alig 10% fektet részvényekbe Még az ÖNYP statisztikák sem ígéretesek, hisz a magyar terminológiában a “Klasszikus” portfólió kizárólag banki lekötésekből áll, valamint a legnépszerűbb “Kiegyensúlyozót” olyan magas kötvényhányadossal bír, hogy még egy 80 nyugati özvegy is túlzottan óvatosnak találná.

  Amúgy a jelenlegi értékelések szerint, a Feltörekvő Európa több évtizedes mélyponton van. Valószínűleg lesz meg bőven rossz hír, de nem lepődnek meg ha ez a pesszimizmus hosszú tavon túlzásnak bizonyulna. Ha nem vállalsz rizikót, ne várj el hozamot.

 • Mike
  Rákerestem a magyar részvényesek arányára és meglepődtem mikor megláttam a 35%-ot (igaz ez 2009-es adat, azóta sok minden történt, frissebbet nem találtam). Én sokkal kevesebbre gondoltam. Szerintem ebből sokan nem közvetlenül tulajdonosok, hanem biztosítás, nyugdíjpénztáron keresztül csak.
 • Panasonic
  Az idezett gallup kutatas szerint a valsag ota a megtakaritasi szamla es az ingatlanbefektetes nepszerusege nott a leginkabb az usaban a hosszutavu megtakaritasok teruleten, a reszvenyek rovasara es az arany magas szinten beragadt stagnalasa mellett. Osszesegeben a megtakaritasi hajlandosag is nott, a valsag elotti 49 szazalek helyett ma mar 65 szazalek mondja, hogy a takarekoskodas fontosabb, mint a koltes.
 • AAA
  Akkor SPY long, a lakosság mindig téved.;)
 • merienn
  valoszinu azert vesztett a nepszerusegebol, mert a tozsde ma mar inkabb hiszteria, es az nyer, akinek erosebb a pr infrastrukturaja, hogy szamara kedvezo pletykakat tudjon terjeszteni. amerikaban pl mukodik a cnbc (itthon is foghato) tv, na ok napi 24 oraban szo szerint orjongenek az arfolyamoktol.
 • S1M0N
  >Ez az elutasítás azért is különös, mert az amerikai részvényindexek folyamatosan újabb és újabb csúcsot döntenek meg, így csak találgatni lehet az okokat.

  Az amcsi részvénypiac két okból szárnyal(t):
  – Egyrészt a QE miatt gazdaságba került pénz nagyrészt ide vándorolt. Mivel ez a pénz nem az átlag lakosságnál landolt, így ez a trend a fenti adatokból nyilván nem kiolvasható.
  – Másrészt a feltörekvők gyengélkedése miatt (nyersanyagárak, dollár-bika) sok ottani pozíció lett zárva és lecserélve amcsi részvényekre (nyilván elsősorban a befektetési alapokra igaz ez, de ezek benne vannak a cikkben szereplő adatokban).

  Meg persze a fenti számok csak az amcsi lakosságra vonatkoznak, a külföldi befektetők nincsenek benne. 🙂

  A részvények arányának 2008-2014 tartó csökkenését okozhatja még esetleg a kötvénypiac szárnyalása, az ideit pedig a medvepiaci félelmek.

 • szárnyas freivadász
  esetleges okok:

  “A középosztály számára a legnagyobb kihívás, hogy az utóbbi évtizedekben jól fizető munkahelyek vándoroltak külföldre, vagy szűntek meg a robotizáció és az automatizáció következtében. Egyre nagyobb a jövedelmi egyenlőtlenség, ahogy a vállalatvezetők javadalmazása a korábbiak sokszorosára ugrott.”
  vg.hu/kozelet/tarsadalom/zsugorodik-az-amerikai-kozeposztaly-463172

  “Az amerikai fiatalok többsége elutasítja a kapitalizmust a Harvard Egyetem egy friss felmérése szerint. A 18 és 29 év közti korosztályban csupán 42 százalék azok aránya, akik elégedettek a rendszerrel, és 51 százalék azoké, akik nem”
  index.hu/gazdasag/2016/04/27/a_fiataloknak_mar_nem_kell_a_kapitalizmus/

 • milyen feri?
  AAA: ennyi 🙂
  plusz ezek szerint még hatalmas potenciál van benne.
 • senkifia
  Lazan kapcsolodik: Soros Gyorgy eladta amcsi reszvenyeinek tobb, mint harmadat es aranyba fektetett:

  bloomberg.com/news/articles/2016-05-16/billionaire-soros-cuts-u-s-stocks-by-37-buys-gold-producer

 • Kiszamolo
  Vagy azt mondja és nagyot fog kaszálni hamarosan… 🙂
 • gaborr
  @mike igen ilyen régi adatokat én is láttam, de akkor még volt MNYP is. Az MNYP államosítása csak ezután jött. Én úgy hallottam, hogy közvetlen részvénykitettsége a lakosság 1-3%-nak van (3% is majdnem 30ezer ember), és nem éri el a 30%-ot a közvetett befektetés (alapok, biztosítók, nyugdíjpénztárak, stb)

  Az is lehet, hogy a hanyatló nyugat feleszmélt, hogy a magyar modellt kell követni, ez működik. 😉

 • KZoltán
  Itt portfolio.hu/vallalatok/bejeleztek_a_mutatok_idozitett_bomban_ulunk.1.232585.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox a válasz, hogy mi fújja a részvényindexlufit.