Strukturált betét, erről mit kell tudni?

Tamás kapott egy ajánlatot a bankjától, mint prémium ügyfél, érdeklődött, hogy ez mi és mit kell tudni róla.

Az ajánlat egy úgynevezett strukturált betét, ami az átlagosnál nagyobb kamatot biztosít, a futamideje egy hét és egy év között szabadon változhat, azonban az kérdéses, hogy milyen devizában kapod vissza a tőkédet.

Mi akar ez lenni? Semmi nagy dolog nincs benne, egyszerűen te leszel egy devizaopció kiírója. Az opció vevője attól fél, hogy egy bizonyos árfolyam alá vagy fölé megy egy deviza árfolyama és szeretne ez ellen biztosítást venni.

Fizet x forintot, hogy akármennyi is lesz az euró három hónap múlva, ő vehessen vagy eladhasson mondjuk 312 forinton mondjuk 100 ezer eurót. (Hogy mennyi az x, azt kiszámolják képlettel, nem hasraütéssel állapítják meg.)

Te pedig az az ember leszel, aki tartja a hátát, ha nem annyi lesz az euró, mint amire a biztosítást kötötték. Mondjuk elszalad 325 forintig, akkor neked ezen az árfolyamon átváltják a forintodat euróra és azt kapod vissza forint helyett. (Vagy dollár, vagy bármi egyéb helyett, amire az opció szól.) Az opció vásárlója pedig vehet eurót a bebiztosított 312 forintos áron.

Amit ezért kapsz cserébe, az az x forint bizonyos része, amit az opció vásárlója fizetett, nyilván a bank is lecsippenti a maga kis pénzét az opciós díjból. Ebből lesz az “átlagosnál magasabb kamat”, amiről a tájékoztató beszél.

Megéri-e? Nos, jó kérdés. Nagy kockázatot vállalsz egy csekély opciós díjért cserébe. Csak ezért szerintem nem éri meg csinálni. Azonban ha egyébként is úgy gondoltad, hogy van euród és átváltod forintra, ha 320 fölé gyengül a forint és sikerül is ilyen opciót kifognod, akkor végül is akár jól is jöhetsz ki a dologból.

Azonban nagyon vigyázz, a futamidő alatt semmilyen esetben sem léphetsz ki a dologból, akkor se, ha éppen már 380 forintnál jár az euró és te forintot tettél be. Előfordulhat, hogy úgy jársz, mint ez az ember.

Úgy tűnt, hogy egy hasonló ügylettel három hónap alatt nyer 4%-ot, helyette bukott 50 milliót. Ő is pont egy hasonló opciót vállalt be, úgy tűnt, semmi kockázat nem volt benne.

Ezért ha nem értesz hozzá, legyél nagyon óvatos az ilyen dolgokkal, ezek nem játékok, súlyos pénzeket bukhatsz rajta nagyon gyorsan.

Azt is érdemes átgondolnod, vajon mennyit is nyersz konkrétan az “átlagon felüli kamaton”. Ha plusz 6%-ot éves szinten, akkor két hónap alatt csak 1%-ot, mínusz kamatadó mínusz az utalás költsége (0,3% tranzakciós adó). Ezért érdemes kockáztatni? (Egy hasonló termékről és az elérhető haszonról cikk itt.)

Ha még nem érted teljesen az opciókat, olvasd el ezt a cikket. Itt ugyanaz történik, mint a cikkben, csak nem te veszel ilyen opciót, hanem te adod el. A bot másik végére kerülsz ezzel a termékkel.

Ha biztos vagy benne, hogy megértetted a kockázatokat és érted a terméket és a várható haszon megéri a kockázatot, akkor vágjál bele egy ilyen ügyletbe.

S végül találtam egy régi cikket itt a blogon, ami esetleg jól jöhet még: Mit tehetsz, ha úgy érzed, hogy szerződéskötéskor nem bontották ki neked a termék minden ismérvét és kockázatát? Tomori Erika jogász ezt írta a kérdésben.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, három-négy hetenként indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

20 hozzászólás

 • Eltévelyedés
  Hát, attól függ mekkora hasznot lehet elérni, de nem tűnik túl jó befektetésnek, elég nagy a kockázat és valami azt súgja a nyereség csak pár százalék lehet.
 • Családfő
  Újraolvastam Ottó belinkelt sztoriját. Ismét megdöbbentett. Beszámolt neked, hogy mi lett a vége? Azt lehet tudni, h a vagyonának kb. mekkora része volt az a 30M?
 • merienn
  Lehet ez jó, de pontosan úgy kell kezelni mint a kaszinót, csak olyan pénzt szabad beletenni, ami nem fáj, ha elmegy. A devizapiacokat már régóra a hiszti, a pr és a nagybefektetők mozgatják, minden kiszámíthatatlan.
 • Janos82
  Nekem ugy tunik, hogy ez egy kockazatos, amde (neha) jo penzt hozo termek.
  Akkor is lehet ertelme, ha tudom, hogy x honap mulva penzt kene valtanom, es akkor beteszem egy ilyen strukturalt betetbe a penzem. Igy van egy nagyobb garantalt hozamom, az atvaltasnal meg nem bukok, hiszen amugyis vettem volna. A szezonalis arfolyamingadozason kivul meg ugyse tudnam elore megmondani hogy merre megy az adott deviza… Ha nem szallt el az arfolyama, es az eredeti devizat kapom vissza, akkor sincs baj, mert akkor meg atvaltom utana.
 • ügyvéd
  Nem is komoly ember aki életében nem bukott még 50-60 millát befektetésen …:-D
 • Kata
  Érdekes már az elnevezés is. A rafi prémium befektetésnek hívja, nem betétnek. Előző munkahelyemen volt ilyen termék, és az mnb határozottan felszólított minket, hogy ne nevezzük strukturált betétnek, át kellett neveznünk befektetési termékre. És nem az OBA, hanem BEVA garancia vonatkozott rá. Ez azért volt érdekes, mert előtte a PSZÁF-től kértünk állásfoglalást, és ők egyértelműen betétnek minősítették, OBA garancia alá sorolták és mint kombinált megtakarítási termék még a betétkereső programjukba is fel kellett tölteni… Pár hónap múlva meg szankcióval fenyegetőzve a szöges ellentétét kérték… Egyébként mi is afelé hajlottunk, hogy ez nem betét, de ha felügyeleti szerv szerint az,akkor aszerint cselekedtünk.
 • Feri78
  Úgy tűnik, valahányszor kapok egy “jó” ajánlatot valamelyik banktól, mint prémium ügyfél, azt úgy lehet összefoglalni, hogy a végén a banknak több pénze lesz, nekem meg kevesebb. Ennek egy változata, hogy a banknak több pénze lesz, esetleg nekem is, de magasabb kockázat mellett.

  Ez az egész prémium ügyfél történet nagyon gáz. Gyakorlatilag semmit nem kapok érte. Három banknál van prémium számlám. Ebből kettőnél lényegében 3 havonta váltogatják a prémium tanácsadót, kb fogalmam sincs, kit is kellene hívni. A harmadiknál pedig a prémium tanácsadónak annyira kevés jogosultsága van, hogy semmit nem tud elintézni, csak ha személyesen bemegyek.

  Az viszont közös pont, hogy időről-időre előjönnek egy ilyen tuti ajánlattal, biztosan ki van nekik adva, hogy azt kell nyomni. Most már csak nézem őket, amíg lenyomják a dumát, hogy vére abbahagyják, aztán megvesszük az államkötvényt TBSZ-re. 🙂

 • AAA
  Ez egy olyan termék, amivel sokszor nyerhetsz kicsiket és egyszer-egyszer bukhatsz egy kurvanagyot (fekete hattyú). Naked opció kiírása nagyon nem játék, tényleg nagyon járjon mindenki utána mielőtt ilyenre adná a fejét.
  Egyébként nem kell ehhez bankbetét, sok devizapár furures-ének opcióival lehet kereskedni – a normál forex-el szemben – szabályozott piacon, s akkor nem kell külön jutalékot leadni a banknak.
 • AAA
  Érdekes lenne amúgy látni a konkrét feltételeket, érzésre pofátlanul nagyot húz ezen a bank, kb. mint amikor a futures cuccokat átcsomagolják certibe és elpasszolják a tájékozatlan ügyfeleknek. Eleve fura a fix plusz kamat, mivel az opciók ára folyamatosan változik az aktuális piaci várakozások (implied volatility) függvényében.
 • shylock
  Az ilyen komplex terméket valami más termék kontextusában kell mérlegelni. Önmagában lehet hogy spekulatív hazárd játék, de például egy három hónap múlva lejáró euró kötvénnyel együtt vásárolva valuta rizikót tudsz vele moderálni.

  Általában viszont az van, hogy a bank oldalán egy csapat matematikus pontosan és szépen építi fel az ellentétes szerződést, míg a kisbefektető nem feltétlenül rendelkezik hasonló modellező képességgel. Gyakran a banki alkalmazott is, aki ezen terméket nyomja, lényegében egy eladóügynök ki szintén nem érti tehát nem is magyarázhatja el, hogy miről van szó.

  Ha nem érted ne menj bele. Amúgy két informált fél esetén nem kell feltétlenül valaki rosszul járjon és ez a szép benne.

 • Garázsos Péter
  erre is igaz, hogy ” ha 15 perc után nem tudod, ki a balek az asztalnál, akkor Te vagy az”
 • BB
  “Azonban ha egyébként is úgy gondoltad, hogy van euród és átváltod forintra, ha 320 fölé gyengül a forint és sikerül is ilyen opciót kifognod, akkor végül is akár jól is jöhetsz ki a dologból.”

  Ha veteli jogot irsz ki 320-ra, akkor lejaratkor harom eset lehetseges 1.a lejarati piaci arfolyam (lpa) kisebb mint 320, akkor az opcio nincs lehivva es a kiironal (bank es/vagy ugyfel) marad az opcios premium, vagy 2.lpa 320 es 320+opcios dij kozotti savban van, akkor a vesztesegminimalizalas miatt az opciot lehivjak de a kiiro meg nem fordulhat vesztesegbe vagy 3.lpa nagyobb mint 320+opcios dij, akkor a lehivaskor olyan valtast szenved el a kiiro, ahol veszteseget realizal (pl. 340-es piacon 320-ert veszik meg az euromat ~6% bukta)

  Szoval nekem a 320 feletti eset nem tunik jo kijovesnek (a vicc jut eszembe, amikor valaki foldig ero ****t szeretne es a “jotunder” torpelabakat varazsol neki)

 • Zabalint

  Az ersténél struktúrált terméknek hívják. Ugyanakkor hallottam egyszer ugyanerről előadást, ott meg struktúrált kötvénynek hívták, és a cikkhez hasonló egyszerű példa mellett nagyon sokféle volt (pl. ahol csak a hozamot kockáztattad).
 • Zabalint

  Nem fura a fix kamat, az opciót induláskor csomagolják bele.
 • naa
  Egy bizonyos banknal ismerem a konstrukciot, hasznalom is, devizavaltasra, arra jo, ha a piac oldalazik es nem surgos az atvaltas neked, az adott piaci arfolyamon mar atvaltanad, es amugy is at kellene elobb utobb valtanod, igy a nagy banki devizaspread-et nem verik rad. Ill. mondjuk forintra nem is biztos, hogy el tudnal adni ilyen opciot, az en brokerem HUF-ra csak long opciot engedett amikor neztem.
  A kamat ennel sem fix, csak napon belul, es nyilvan az opcios premiumtol fugg.
  A banknak nyilvan nagyon megeri a dolog, mert Te csak a premium toredeket kapod meg. Alap: minel hosszabb idore irod ki az opciot, annal nagyobb premiumot kellene, hogy kapj, ellenben (az en bankomnal) a “kamat” annal kisebb lesz. Miert? Mert a bank annal nagyobb reszet rakja el maganak a balek ugyfeltol… 🙂 De mondom, en is hasznalom, amikor nincs jobb, es ha kifogod, akkor piaci arfolyamon valthatsz ezzel.
 • naa
  @AAA: ha ugyanarra a termekre gondolunk (atvaltodos deviza “betet”), az nem naked opcio, hiszen csak akkor tudod lekotni, ha ott a penz a szamladon. Tehat nem tokeattetel, tehat a kockazata messze nem ugyanaz, mint a belinkelt tokeatteteles opciokiironak. Itt ugyanazt a devizaarfolyam-kockazatot futod, mintha a sarki penzvaltoban valtogatnad a penzedet ide-oda…

  Amugy ha ugy dontesz, hogy nem spekulalsz devizak arfolyamara, es 1 devizaban hagyod a penzedet, azzal is majdnem ugyanugy spekulalsz, hiszen akkor arra fogadsz, hogy az a deviza erosodni fog, vagy legalabbis nem gyengul tulsagosan… 🙂 Ha meg valtogatod/megosztod a lovet devizak kozott, akkor akar ez a termek is hasznalhato erre. Elonye, hogy kis penzzel is lehet spekulalni vele, piaci arfolyamon, hatranya, hogy minel hosszabb tavra spekulalsz, annal nagyobbat kaszal a bank a te kockazatodra, annal kevesbe eri meg neked….

 • pingwin
  egy ellentétes opcióval – aminek kisebb a költsége, mint amennyit ezen nyersz -, le kell fedezni az árfolyamkockázatot, a különbség a biztos hozam, a fekete hattyú pedig szabadon úszkálhat.
 • Manolin
  Nem éri meg, eleve érdekellentét van a 2 fél között, ügyfél és pénzintézet érdeke nem azonos.
 • naa
  , ilyen nincs, biztos hozam, arbitrazs nincs. A fedezes ugyanannyiba kerul, mint amennyiert eladtad az opciot, ceteris paribus, ergo a tranzakcios koltsegen/jutalekon/spreaden buksz, es nem nyersz semmit.
  Plusz ennel a konstrukcional meg rosszabb a helyzet:
  1. Ahogy irtam, a bank a te altalad kiirt opcionak a dijat nagyon nagyreszt elteszi – minel hosszabb az idotartam annal inkabb. Egy konkret korabbi szamitasom szerint 1 honapos lekotesnel mondjuk a dij 70%-at eltette a bank mint jutalekot, a maradek 30%-ert vallaltad az atvaltodas kockazatat. A piacon, opcioval a 100%-ot elrakhatod (minusz broker jutaleka), de csak ha hozzafersz es a megfelelo poziciomeretet tudod hasznalni.
  2. az opcio poziciomerete kb. 100.000 EUR altalaban – eleve csak ekkora betetre mukodne, persze lehet, hogy ez neked nem gond 🙂
 • janos82
  A Citinel Premium megtakaritasnak hivjak. Mivel en Citis vagyok, ezert naluk tudom ezt igenybe venni.

  citibank.hu/gcb/Lakossagi_ugyfelek/hungary/Megtakaritasok_es_Befektetesek/premiummegtak.htm?eOfferCode=HUHMCPMWL

  Viszont ahogy elnezem nem tul bobeszeduek. Itt eleg keves informaciot kozolnek a termekrol.