Strukturált betét, erről mit kell tudni?

2016-05-17
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Tamás kapott egy ajánlatot a bankjától, mint prémium ügyfél, érdeklődött, hogy ez mi és mit kell tudni róla.

Az ajánlat egy úgynevezett strukturált betét, ami az átlagosnál nagyobb kamatot biztosít, a futamideje egy hét és egy év között szabadon változhat, azonban az kérdéses, hogy milyen devizában kapod vissza a tőkédet.

Mi akar ez lenni? Semmi nagy dolog nincs benne, egyszerűen te leszel egy devizaopció kiírója. Az opció vevője attól fél, hogy egy bizonyos árfolyam alá vagy fölé megy egy deviza árfolyama és szeretne ez ellen biztosítást venni.

Fizet x forintot, hogy akármennyi is lesz az euró három hónap múlva, ő vehessen vagy eladhasson mondjuk 312 forinton mondjuk 100 ezer eurót. (Hogy mennyi az x, azt kiszámolják képlettel, nem hasraütéssel állapítják meg.)

Te pedig az az ember leszel, aki tartja a hátát, ha nem annyi lesz az euró, mint amire a biztosítást kötötték. Mondjuk elszalad 325 forintig, akkor neked ezen az árfolyamon átváltják a forintodat euróra és azt kapod vissza forint helyett. (Vagy dollár, vagy bármi egyéb helyett, amire az opció szól.) Az opció vásárlója pedig vehet eurót a bebiztosított 312 forintos áron.

Amit ezért kapsz cserébe, az az x forint bizonyos része, amit az opció vásárlója fizetett, nyilván a bank is lecsippenti a maga kis pénzét az opciós díjból. Ebből lesz az "átlagosnál magasabb kamat", amiről a tájékoztató beszél.

Megéri-e? Nos, jó kérdés. Nagy kockázatot vállalsz egy csekély opciós díjért cserébe. Csak ezért szerintem nem éri meg csinálni. Azonban ha egyébként is úgy gondoltad, hogy van euród és átváltod forintra, ha 320 fölé gyengül a forint és sikerül is ilyen opciót kifognod, akkor végül is akár jól is jöhetsz ki a dologból.

Azonban nagyon vigyázz, a futamidő alatt semmilyen esetben sem léphetsz ki a dologból, akkor se, ha éppen már 380 forintnál jár az euró és te forintot tettél be. Előfordulhat, hogy úgy jársz, mint ez az ember.

Úgy tűnt, hogy egy hasonló ügylettel három hónap alatt nyer 4%-ot, helyette bukott 50 milliót. Ő is pont egy hasonló opciót vállalt be, úgy tűnt, semmi kockázat nem volt benne.

Ezért ha nem értesz hozzá, legyél nagyon óvatos az ilyen dolgokkal, ezek nem játékok, súlyos pénzeket bukhatsz rajta nagyon gyorsan.

Azt is érdemes átgondolnod, vajon mennyit is nyersz konkrétan az "átlagon felüli kamaton". Ha plusz 6%-ot éves szinten, akkor két hónap alatt csak 1%-ot, mínusz kamatadó mínusz az utalás költsége (0,3% tranzakciós adó). Ezért érdemes kockáztatni? (Egy hasonló termékről és az elérhető haszonról cikk itt.)

Ha még nem érted teljesen az opciókat, olvasd el ezt a cikket. Itt ugyanaz történik, mint a cikkben, csak nem te veszel ilyen opciót, hanem te adod el. A bot másik végére kerülsz ezzel a termékkel.

Ha biztos vagy benne, hogy megértetted a kockázatokat és érted a terméket és a várható haszon megéri a kockázatot, akkor vágjál bele egy ilyen ügyletbe.

S végül találtam egy régi cikket itt a blogon, ami esetleg jól jöhet még: Mit tehetsz, ha úgy érzed, hogy szerződéskötéskor nem bontották ki neked a termék minden ismérvét és kockázatát? Tomori Erika jogász ezt írta a kérdésben.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, három-négy hetenként indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram