Ingatlanvásárláshoz néhány gondolat

2017-05-04
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az elmúlt hetekben többször volt téma az ingatlanvásárlás a tanácsadások alkalmával. Néhány gondolatot szeretnék ezzel kapcsolatban megosztani.

- Ne vegyél olyan ingatlant, amire nincs pénzed. Akkor se, ha az ingatlanos és a bank is olt, hogy adnak hitelt, amennyit csak szeretnél. Lehet álmodozni 60 milliós házról a budai oldalon, de ha csak 20 milliód van összesen, engedd el inkább. Ráérsz akkor venni annyiért házat, ha már meg is kerested a rávalót. (Ugyanez igaz egy olcsó panelre is, ha még arra sincs pénzed. Akkor neked az is túl drága.) Ha te mindenképpen házban szeretnél élni, találj egyet, amit ki tudsz bérelni annyiért, amennyit ki tudsz gazdálkodni a havi költségvetésedből. (De nem a nyugdíjmegtakarításod terhére.) Ha ilyen nem létezik, akkor tudod, hogy ez csak egy álom egyelőre a számodra.

- Ne vegyél meg egy ingatlant csak azért, mert arra van csak pénzed. Ha nem megfelelő az az ingatlan, amire futná, ne vedd meg. Akkor se vedd meg, ha már most tudod, hogy négy év múlva kicsi lesz, vagy nem lesz megfelelő iskola a környéken hat év múlva. Ingatlant akkor veszünk meg, ha minimum 8-10 évig megfelelő lesz minden tekintetben.

- Nyugodtan vegyél fel hitelt, ha csak kisebb rész hiányzik a megfelelő ingatlan megvételéhez. Ha annyi hitelt veszel fel, amit 10 év alatt kényelmesen ki tudsz fizetni, azzal nincs probléma. Akkor tudod kényelmesen fizetni, ha a havi törlesztő dupláját is ki tudnád fizetni, ha minden kötél szakad. Válassz 5-10 évig fix kamatot, hogy ne érjen meglepetés a kamatok emelkedése miatt. (Persze a bevételi oldalról még érhet meglepetés, például kevesebbet fogsz keresni öt év múlva, mint most. Ezért soha ne vedd biztosra, hogy mindig csak nőhet a fizetésed. Az is lehet, hogy a második gyerekből ikrek lesznek, így többe kerülnek, vagy ezért a feleséged mégsem tud visszamenni dolgozni a tervekkel ellentétben. Ezért is van a hitelben ez a "kényelmesen fizetni" vésztartalék.)

- Ne várj az ingatlanáresésre. Bár lehet, hogy esni fognak az árak (vannak rá indokok), de az is lehet, hogy nem (mert erre is vannak indokok). Könnyen úgy járhatsz, mint a tőzsdei befektetők, akik 2012 óta várják a jó beszállási pontot a tőzsdére, közben azóta 50%-kal emelkedtek az árak. Rajtuk már egy 20%-os esés sem fog segíteni.

- Azonban ne is vásárolj pánikból, mert biztos drágább lesz egy év múlva. Törődj bele, hogy ember nincs, aki megmondja, hogy ez most a teteje az áraknak, vagy még akár 20%-ot is fog emelkedni a következő években. Ha saját célra veszel ingatlant és nem akarod eladni 10-20 évig, ne akard kitalálni, melyik a legbiztosabb belépési pont.

- Tudtad, hogy a magasabb kamatok miatt ha 2012-ben 15 millió hitelt vettél fel 15 évre, akkor a futamidő végére 9,8 millióval többet fizettél volna vissza, mint ha ma vennél fel ugyanennyi hitelt? Ha az adott ingatlan 6-7 milliót drágult azóta, ma még mindig jobban járnál. Ha hitelből akarsz lakást venni, van egy jó hírem: biztos nagyot fognak zuhanni az ingatlanárak, ha emelkednek a hitelkamatok. A készpénzért vásárlók éppúgy el fognak fordulni az ingatlanoktól, mint a hitelből vásárlók,, a készpénzesek jobb hozamokat fognak elérni a bankokban, a hitelből vásárlóknak drága lesz a hitel. A rossz hírem meg az, hogy ezzel együtt is a végén többet fogsz költeni a lakásvásárlásra a magasabb kamatok miatt, mintha most vennél fel 10 évre fix kamatú hitelt.

- Ne kerülj kényszerpályára egy nyomorult lakástakarék miatt. Volt olyan ügyfél (több is), aki sürgetve érezte magát, hogy vegyen végre valamit, csak mert lejárt a lakástakarék. Egy négyéves lakástakarékon az összes állami támogatás 300 ezer forint. Ennyi pénzért ne ugorj be egy rossz vásárlásba, inkább engedd el ezt a pénzt, vagy fizesd tovább, mert egy rossz vételen ennek akár a 10-20-szorosát is bukhatod.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram