Pénzügyi tudatosság stratégia

Egy érdekes tanulmány és cselekvési terv bukkant fel két hete a kormany.hu oldalon, ami az ország lakosainak pénzügyi tudatosságát igyekszik fejleszteni. A dokumentumot itt tudod elolvasni.

Jól összeszedett előterjesztés, drukkoljunk, hogy minél több minden meg is valósuljon belőle, illetve a jó szándékú elképzelések el is jussanak a lakossághoz.

Ma is van ismeretterjesztő weboldala az MNB-nek és van országos pénzügyi tanácsadó hálózat is, de meglepődnék, ha az emberek 2%-ánál több tudna a létezésükről. (Szerintem még a blog olvasói sem feltétlen tudnak ezekről a lehetőségről.) A témába vágó szórólapok is már sok helyen elérhetőek, de kevés embert láttam, hogy olvasgatná. Sajnos nem könnyű az embereket rávenni arra, hogy olyanokat olvassanak, amire nagy szükségük lenne, de még arról sem tudnak, hogy szükségük lenne rá.

Igyekszem majd figyelemmel kísérni az eseményeket és írni róla, ha van valami konkrétum. (Ebben te is tudsz segíteni, ha jön veled szembe valami hír a témáról.)

 

Share

40 hozzászólás

 • Ákos
  Nagyon hosszú. Volt benne valami érdekes? 🙂
 • Zoltán fehérvár
  Igen,én hallotam róla,videó megosztón is van az MNB-nek a pénzügyi tudatosságról rövid filmjei,köszi az infót.
  Viszont amit írtál azt nem tudtam,köszönöm az információt.
  Nem akartam elterelni a témát,tudom hogy ez más,csak ez jutott erröl eszembe,
  Ell is fogom olvasni,este.
 • Zoltán fehérvár
  Csak annyit szerettem volna hozzá tenni még:-remélem minél több emberhez eljut az információ,hogy olvassák ell.
 • BefiGyelő
  ” (Szerintem még a blog olvasói sem feltétlen tudnak ezekről a lehetőségről.)”
  A blog olvasóinak nincs is rá szüksége, Miklós. Ha az előző cikked alatti kommenteket megnézzük, az olvasóid 80%-a bőven millió fölött keres, és ennek minimum 60%-át félre is teszi. Persze tudatosan, minden jóváírást kimaxolva, mert hát van idejük ezeket átgondolni az évente 6 hónap nyaralás alatt. 😀 😀 😀
  A kezdeményezés nagyon jó, csak oda kell eljuttatni, ahol valóban hasznos lesz.
 • János
  6-os cél: “A korszerű, készpénzkímélő fizetési eszközök használatának ösztönzése”
  Mondjuk ehhez el kéne törölni a tranzakciós adót és ingyenes (vagy legalábbis minimális költségű) bankszámlákat bevezetni. Amíg ez nincs addig pl nyugdíjasok nem fognak újra számlát nyitni. Emiatt -> nem fognak kártyával/online fizetni, állnak sorba csekkel a postán stb….

  7-es cél: “Körültekintő hitelfelvétel támogatása ”
  Tudatosítani kéne, hogy az 1 vagy 2 éves hűséggel “ingyen” elvitt telefon hitel felvételnek számít! Miközben máshol önrészt követlnek meg, ezt még úgyis hirdethetik, hogy ingyen van az első 1 vagy 2 hónapban…

 • Kiszamolo
  Befigyelő, az olvasót azért ne keverd össze a kommentelővel, az egy sokkal kisebb csoport. 150 ezer egyedi látogatóból hozzászól 40-50 ember.
 • BefiGyelő
  @Kiszámoló
  Ez igaz, valóban. És akkor nem is reprezentatív minta. 😉 🙂
 • lutraalbum
  @Befigyelő:

  Ezen én is mindig jót mosolygok – de nem csak erre a blogra jellemző. A net sok fórumán nincstelen emberek számolnak be hatalmas üzleti sikereikról, iszonyú laza, és kötetlen munkaidejükről, eszméletlen bevételükről. (Ők általában utolsó kétségbeesükben ingatlanosok, biztosítási ügynökök, vagy valamelyik MLM vackot árulják).

  Itt külön sajátosság, hogy a blog kommentszekciója sokszor olyan, mint a vasárnapi mise. Mondanak az emberek mindenfélét utána, aztán élnek teljesen máshogy. Az itteni hozzászólásokat olvasva nagyon sokszor van ez az érzésem.

 • Rissa
  4.A lakosság öngondoskodási szemléletének erősítése

  Nem erre lett volna a magánnyugdíjpénztár?

  Kár, hogy tényleg túl hosszú, én is csak beleolvastam. Nem nagyon értem, miért pont most kezdtek el ezzel foglalkozni, azt se, hogy a gyerekeknek miért tanórán kívül akarnák megtanítani a pénzügyek rejtélyeit. Annyi felesleges butaságot tanítanak az iskolában, ennek legalább lenne értelme, tanórán belül.

 • Somi
  En speciel nem ertem, hogy miert merul fel a hitelesseg kerdese a koltsegvetesi kommentek tobbsegenel. Nekem elegge relevansnak tuntek, es inkabb 5% volt a millio feletti kereset, mint 80%. Ez eletszeru is (nem reprezentativ a minta, ugye). El is gondolkodtam par dolgon, tehat meg nagyon hasznos is volt szamomra.

  Neha volt olyan erzesem, hogy teljes koltsegosztalyok maradtak ki itt-ott, de az is lehet, hogy az is az en szemellenzombol fakad es csak en gondolom, hogy a tobbseg kolt “olyanra” is. Most direkt nem irnek koltsegosztalyt, mert az elvinne a fokuszt.

  Ha valaki kevesebbet kolt, mint en, akkor megbecsulom magam es szerenysegre osztonoz, ha tobbet, akkor meg annak orulok, hogy tagitja a valosagfelhomet, hogy igy is lehet. S tovabbi fejlodesre sarkal. Igy minden komment hasznos.

 • uzsolt
  Érdemes még megemlíteni: penz7.hu/ ill. penziranytu.hu/ honlapokat. Kevésbé tudományos és komoly megközelítés, viszont lehet, hogy egy hétköznapi, pénzügyekhez kevésbé értő ember számára könnyebben befogadható és megérthető.
  Persze az iskolai programjuk se rossz 🙂
 • Morzsi
  A dokumentumban megemlítik a Pénz7 nevű iskolásoknak szóló eseménysorozatot, aminek az egyik kiemelt (a kisgyerekek által megnézetett) videója ez:

  youtube.com/watch?v=cHlkA4aR5-0

  Félelmetes, hogy mivel tömik a gyerekek fejét, az üzenetével egyáltalán nem tudok egyetérteni.

 • Gábor
  Rissa, az mnyp az egyébként is fizetett járulékot irányította át, semmilyen öngondoskodásra nem tanított.

  “a gyerekeknek miért tanórán kívül akarnák megtanítani a pénzügyek rejtélyeit.” A linkelt anyagban kötelező tanóra van.

 • Kiszamolo
  Hehe, na mi lesz a holnapi téma? 🙂

  A következő meg a másik cikkben lévő hozzászólásokhoz fog passzolni.

 • SpurDisznó
  “Részvényekben csupán a válaszadók 3,5 %-a tartja a pénzét, ez rendkívül alacsony szám, 100 főre vetítve 3 embert jelent. 88,8%-uk egyáltalán nem vett még részvényt, tehát nincs tőzsdei befektetési tapasztalata.”

  Ez nagyon elég szomorú.

  DE tulajdonképpen a kormány a saját portáján is söprögethetne. Gyakorlatilag utóbbi jó pár évben makro számok alapján lemaradunk a régiótól. Google remek grafikonokat tud rajzolni. Például GDP per Capita esetén Lengyelek utolértek, Szlovákok, Csehek messze lehagytak minket, Románok jönnek fel. Államadósság GDP kb 75%-a.

 • headset
  @Ákos
  “Nagyon hosszú. Volt benne valami érdekes? ”

  Semmi gyakorlatban használható.

  Kivéve, ha valaki hosszú és unalmas tanulmányt akar írni ilyen-olyan kormányzati szándékokról és pótcselekvésekről. Arra sablonnak nagyon jó.

  Vannak egyébként jó tájékoztatók az MNB-nél, ha ráguglizik az ember.
  Csak példaképpen:
  Tájékoztató magánszemélyek részére a Központi Hitelinformációs Rendszerről
  3 oldal, nem 48. És leírja, hogy mi újság, nem blabla.

 • Szaky
  Szerintem ritka jó írás:

  iflgroup.hu/hatalmas-kulonbseg-megtakaritas-szemlelet-vs-hitel-szemlelet/

  Mintha csak Miklóst hallanánk :))

 • Skip
  Befigyelő

  Ez egy paradoxon. Azok látogatják az oldalt akik jól csinálják ( legalább is szeretnék). Akik meg nem szeretnék nem olvassák ( főleg nem kommentelnek), mert csak felhúzzák rajta magukat.

 • KL
  Ha mindenki pénzügyileg tudatossá válna, az masszív GDP-csökkenést okozna és nem csak Kiszámoló munkája szűnne meg, hanem még egy jópár állás minden szektorban. De én töretlenül bízok az emberi hülyeségben.
 • Én is akarok kommentelni
  @BefiGyelő @lutraalbum:
  Én is kétkedve olvastam egy éve a hasonló posztot. De erről írtam is egy megjelent írást.
  Mi nem hitetlenkedtünk, sopánkodtunk, vagy hazudtam én is nagyot, hanem először a párom váltott (160->700 ezer nettó/hó), és január óta én is már fél lábbal a váltásban vagyok (még nem mondtam fel), de már nálam is jelentkezett némi plusz (nem súlyfeleslegben, hanem fizetésben vagyok már én is 400 ezer nettó felett).

  Megpróbálhatnátok ti is, aztán visszajöhetnétek egy év múlva kinevetni a saját hozzászólásaitokat.

 • Gábor
  headset, miből gondolod hogy ez egy tájékoztató kiadvány?
 • tgwh
  Nem tudtam róla. Nem hinném, hogy sok minden megvalósulna belőle. De reméljük minél több, és az ország egészére ki tudják terjeszteni. Meg nem az lesz, hogy jól indul, aztán értelmetlen hülyeség lesz a vége, mint máskor…
 • headset
  @Gábor
  “headset, miből gondolod hogy ez egy tájékoztató kiadvány?”

  Semmiből.

  A “van-e benne valami érdekes” kérdésre válaszoltam, hogy a hétköznapi gyakorlatban használható információ nincs benne.

  Nem tájékoztató. Az átlagembert hasznosan semmiről nem tájékoztatja, ezért pl. Ákos (a kérdező) jó néhány percet megspórol, ha nem olvassa el. És még az agya sem tömődik el ezzel a fűrészporral. 🙂

  Csak ennyiben akartam segíteni a blog olvasóinak. 🙂

  De, ahogy később írtam, az MNB honlapján érdemes tájékoztatót keresni.

 • Andi

  Te meg a 150 ezer egyedi IP-t ne keverd össze az egyedi látogatók halmazával. Sokan otthonról, munkahelyről, nyílt-Wifi helyekről is olvasnak téged párhuzamosan.

 • Gábor
  headset, a “hogy a hétköznapi gyakorlatban használható információ nincs benne.” eléggé pontosan egyeztethető a “tájékoztató kiadvány” fogalmával.. ez kb. most olyan volt tőled, mint hogy ne olvassunk egy doksit arról, hogyan kell gyógyszerleírásokat írni, mert uncsi fűrészpor, de a webbetegen tök jó az adatbázis a gyógyszertájékoztatókon
 • szocske
  , , ebben tényleg van valami, én pl. rendszeresen minimum 3 külön IPről is olvasom a blogot (munkahely, mobilnet, otthon), ráadásul ezek közül sztem egyik sem fix IP, akár napon belül is változhat (nem néztem, de esélyes, hogy a mobiltelefon mindig új IPt kap, amikor napi többször leszakad az otthoni wifiről.
 • jurta

  “Ha mindenki pénzügyileg tudatossá válna, […] nem csak Kiszámoló munkája szűnne meg, ”

  A munkája ettől nem szűnne meg. A blogja esetleg igen.

 • Dabagab
  @Énisakarokkommentelni
  Mivel foglalkoztok? Engem ez erdekelne, hogy merre fejleszem magam tovabb. (En is olvastam anno hogy siman lehet papirral tobbet keresni, mint gepesz, villamosmernok, programozo, de szkeptikus vagyok, mert sokunk megrakadt netto 300.000 korul.)

  @Kiszamolo:
  “Ma is van ismeretterjesztő weboldala az MNB-nek” – jo es pontosan hol? En ha rakeresek a google-ben, hogy “MNB tajekoztato fuzet” – akkor foleg szakmai elemzes, kiadvanyokat latok.
  Az oldalukon is csak a lakashitelrol taltaltam egy tenyleg praktikus 7 oldalas fuzetet.

 • Dabagab
  Megtalaltam, nem is az mnb.hu kezdo lapjan van, hanem annak a fogyasztovedelmi aloldalan.:
  mnb.hu/fogyasztovedelem (itt vannak a fuzetek, kisfilmek a penzugyi navigator menupont alatt)
 • Lau
  , ez tipikus okoskodas, ne haragudj 🙂 De menjunk bele a jatekba: legyunk galansak, es mondjuk azt, hogy valoban MINDENKI 3 ip-cimrol szokta olvasni a blogot.

  Tehat akkor 150.000/3 = 50.000

  Szoval 50 hozzaszolo jut 50.000 egyedi latogatora. Valtozott erdemben barmi, vagy tovabbra is megallja a helyet, hogy a latogatoknak csak egy kis szelete kommentel?Valoszinu azok, akik buszkek az eletvitelukre es penzugyeikre.
  🙂

 • CompliMan
  Ha már pénzügyi tudatosság, és többször szóba került egy lehetséges közelgő válság rémképe, Miklós, szerinted érdemes átállítani a magánnyugdíjpénztári portfoliót “csendélet” üzemmódba? Mármint tegyük fel, hogy beüt a krach. Momentán 25% részvény van benne, és ha elindul egy lejtmenet, gondolom csúnyán bukom a hozam egy részét. És ha inkább állampapír, akkor válságok idején melyik a jobb befektetési szempontból? Rövid, vagy hosszú lejáratú? 40-es éveim elején járok, 9 éve pörgetem a mnyp-t. Köszi!
 • péter
  Elnézést az offért. Nem találtam közel mostani topicot, ahol feltehetném a kérdést. Azért teszünk félre, hogy ha nem lesznek ilyen körülményeink, mint most, akkor is legyen miből élni.
  Ha beütne valami eget rengető válság, semmire sem mennék a részvényeimmel, kötvényeimmel, aranyammal. (Gondoljunk pl.1944 telére Budapesten)
  Kérdésem a következő: Butaság valamennyi pénzt konzerv kajába fektetni? Ha pl a párom és én egy évre való minimális kajáját számolnánk pl totál káosz és éhség esetére napi fejenkénti egy 500g-os konzerv formájában, az 730db ilyen konzervet jelent. Ez a padláson eltárolva nem kis helyet foglal, de még kezelhető. Darabonként 5-800 Ft-os árral számolva ha azt nézem, hogy egy évig túl tudnánk belőle élni, nem igazán drága. Ha már itt lesz a baj, ki lesznek fosztva a boltok. Most még bagóért meg lehet venni.
  Nagyon paranoiás ötlet?
 • Penge
  , @Lau: És akkor már azt is érdemes nézni, hogy ki MEDDIG olvassa az oldalt. Mert linkelgetni én is szeretem az itteni írásokat, csak sajnos kb. 30-40 emberből ( a fórumos linkelést nem tudom, de gondolom ott se sokkal jobb az arány) olyan 3-4 ha változtat valamit az életén. De az emberek többsége TLDR üzemmódban él. Az egyik kedvencem az a srác, akinek már küldtem vagy 6-8 kiszámolós cikket, erre múltkor közölte, hogy kötött egy MPK-s ismerősénél olyan tuti biztosítást, hogy csak havi 40-et kell befizetni és garantált 20% kamatot fog majd kapni rá.

  Nem akartam összeveszni vele, hogy rohadtul nem olvasta el egyik írást sem, csak maximum a címét, mert olyan emberrel nem szeretek vitát folytatni, ahol a “de igen” és a “de nem” érvek ismételgetésébe torkollik a dolog.


 • A cikk küldésbe én is belefáradtam. 🙁
  Pl régen egy havernak küldtem a régi EP-s cikket, most hogy terhes a barátnője és újra említettem neki megszólt, hogy “jókor szolok”!
  Mi van?!
 • Anita
  péter

  Hát az Usa-ban elég nagy piaca van ennek. Már árulnak éves egységcsomagokat is. Hát, ha elfér és megnyugtatja az ember lelkét, miért ne. Más kérdés, ha már a boltok ki lesznek fosztva, vajon az emberek házai nem?

 • Mátyás
  @Péter

  Az ötlet jó, viszont a fél kilós konzerv arra elég, hogy egész nap ülj/feküdj otthon, kb. 1000 kalória. 1 hónap után éheznétek, pár hónap után súlyosan alultápláltak lennétek.
  Napi legalább 2000 kalória kell olyan időkben amit leírtál… plusz a legeslegfontosabb, honnan lesz iható vized? Feltételezve, hogy nagyon durva állapot van, a vezetékes víznek is lőttek… megsütheted a konzerveidet. Illetve oké, ott van fél tonna kaja a padlásodon, bejön 4 ember vascsövekkel, baseball ütővel két éhező csontvázhoz, és elviszi, hogy véded meg? Arra akarok kilyukadni, hogy ez a dolog amit elképzelsz, brutális tervezést igényel, védelmet, átgondolást. Így azt kell mondanom, hogy ebben a formában ahogy leírtad, semmi értelme sincs. Nem is beszélve arról, hogy a konzervek is lejárnak 3-5 év után, így folyamatosan rotálnod kell a készletedet, tehát plusz pénzköltés. Nettó veszteség 🙂

 • Tamás
  “Kérdésem a következő: Butaság valamennyi pénzt konzerv kajába fektetni? Ha pl a párom és én egy évre való minimális kajáját számolnánk pl totál káosz és éhség esetére napi fejenkénti egy 500g-os konzerv formájában, az 730db ilyen konzervet jelent. Ez a padláson eltárolva nem kis helyet foglal, de még kezelhető. Darabonként 5-800 Ft-os árral számolva ha azt nézem, hogy egy évig túl tudnánk belőle élni, nem igazán drága. Ha már itt lesz a baj, ki lesznek fosztva a boltok. Most még bagóért meg lehet venni.”

  Olvasd el “az 1 másodperccel utána” elég tanulságos. És rájössz, hogy kb mire számítsál 🙂

 • Tamás
  “És akkor már azt is érdemes nézni, hogy ki MEDDIG olvassa az oldalt. Mert linkelgetni én is szeretem az itteni írásokat, csak sajnos kb. 30-40 emberből ( a fórumos linkelést nem tudom, de gondolom ott se sokkal jobb az arány) olyan 3-4 ha változtat valamit az életén. ”

  Az ingyenes tanfolyamot nem nézik meg, és ezzel párhuzamosan meg az megy, hogy valamit változtatni kellene, de nagyon.

 • Tamás
  @Én is akarok kommentelni

  “Mi nem hitetlenkedtünk, sopánkodtunk, vagy hazudtam én is nagyot, hanem először a párom váltott (160->700 ezer nettó/hó),”

  ez milyen terület, ha nem túl nagyon titok? És a váltás között volt mondjuk egy suli?

 • Szocske
  “a konzervek is lejárnak 3-5 év után” nekem is ez a legfontosabb érvem az ötlet ellen, az ember ehetne minden 3. Nap konzervet, ha nem akarja kidobni.

  Ugyanakkor ha éhezés van, sztem elfogyna ott gond nélkül a 10 éves konzerv is…