Életbiztosítások: újratöltve

A blogban korábban már megbeszéltük, hogy a legtöbb életbiztosítás a rengeteg költség miatt felejtős, hogy ha beszálltunk egy életbiztosításba, akkor bármit is csinálunk, a kezdeti költséget mindenképpen elbukjuk. Ellenben a nyugdíjmegtakarításról szóló írásban azt mondtam, hogy mégis érdemes életbiztosítást kötni nyugdíjcélra.

Ezt szeretném ma kifejteni nektek, hogy ne örlödjetek kétségek között, hogy akkor most jó az életbiztosítás, vagy sem. 🙂

Ennek megértéséhez meg kell ismerkednetek a TKM mutatóval. Ezt a mutatót a biztosítók vezették be, megelőzendő a PSZÁF sokkal szigorúbb terveit. A TKM jelentése a Teljes Költség Mutató és egy unit linked biztosításhoz kapcsolódó összes költséget tartalmazza százalékos formában 10, 15 és 20 éves futamidő mellett.

Mivel a mutató csak egyetlen értéket vizsgál (35 éves férfi, éves díjfizetés, átutalással, évi 232 ezer Ft díjfizetés, minimálisan előírt kockázati elem), ezért torzít, hiszen sok biztosításnál a havi díjfizetés drágább, mint az éves, a nagyobb havi/éves befizetésnél adnak kedvezményt és a minimálisan előírt kockázati elemek sem ugyanazok.

Ezektől a hibáktól eltekintve viszont jó összehasonlítási alapot kínál az egyes biztosítások között, mert az összes költséget tartalmazza, beleértve az alapkezelői díjakat is.

A költséget százalékosan fejezi ki, ami azt jelenti, hogyha 7% a TKM és adott biztosítás hozott 9%-ot, akkor igazából 2% a valódi hozamunk a költségek levonása után. Nominálisan, mert az infláció miatt tulajdonképpen buktunk 3%-ot.

Nézzünk néhány elrettentő példát életbiztosítások TKM-jére a MABISZ honlapjáról:

Nagyon sok biztosítás 10 éves futamidőnél 9-11% TKM-mel fut, de van 12% feletti mutató is! Azaz, ha az infláció 5% és a biztosításunk hoz 16%-ot minden évben, akkor vagyunk a még csak a pénzünknél, azaz minden évben, amikor nincs 16% hozam, csak bukunk a befektetésen.

Hát, ezt elég nehéz lesz kigazdálkodni….

Aki szörnyülködni akar itt megteheti.

De ezt a táblázatot vizsgálgatva azért fel kell annak is tűnnie, hogy van egy kevés kedvező költségű biztosítás is a piacon, főleg az Allianz és az Axa kínálatában.

Fontos új infó! Kérlek, olvasd el ezt az új cikket az Axa költségeiről!

Hasonlítsuk össze ezeknek a költségeit az egyéb lehetőségekkel (most nyugdíj célú húsz éves távlatban gondolkodunk).

Amit fontos tudatosítani magunkban, hogy a biztosítás költségei már magukban foglalják az alapkezelői díjat is! (Ezért is van tól-ig megadva a TKM értéke. Mert egy pénzpiaci alap kezelési költsége jóval kevesebb, mint egy ázsiai részvényalap kezelési költsége.)

Mi lenne, ha csak simán alapkezelőnél gyűjtenénk a pénzt?

Ott is kellene értékpapírszámlát nyitni, ami legtöbbször havi 500-1000 Ft vagy az alap 0,11%-a közül a nagyobb érték. Ott is kellene alapkezelői díjat fizetni, ami 1,2-3%!! Ennek mértékéről az alapok szép színes prospektusai gyakran mélyen hallgatnak. Találomra kerestem egy alapkezelői díjat, kizárólag a tájékoztató 142. oldalán találtam meg, azt is csak azért, mert tudtam, hogy mi az a tájékoztató és mit és hol kell keresnem. Ebből kiderül, hogy az adott alap kezelési díja maximum évi 2,55% plusz maximum évi 2% egyéb díj. Gyakori a forgalmazási jutalék is, ami akár 5%-is lehet. A befektetési alapokról egyébként itt már írtam.

(Gyakorló feladat: ennek a befektetési alapnak ezt a tájékoztatóját kapod meg a privátbankárodtól. Keresd meg az alapkezelői díját a fenti segítség felhasználásával. Akinek először meglesz, kap egy dicsőségtáblán való elhelyezést. 🙂 )  Segítség: ugyanazon a weboldalon fogod megtalálni.

A példákat teljes hasraütéssel választottam, se a cég, se a példák semmit nem jelentenek, bármelyik céget választhattam volna.

Ilyen alapkezelői díj mellett (amiben nincs benne a számlavezetés és az oda-visszaváltás sem!) soknak tűnik-e az Allianz 0,97% – 1,72%-os költségmutatója, vagy az Axa 0,75% – 1,94%-os költségmutatója? Továbbá a biztosításban gombokért átrendezhetjük a portfoliónkat bármikor, ez az alapkezelőnél elég combos kiadást jelentene. Az alapkezelőnél általában fizetünk kamatadót, a biztosításnál 10 év után nem. Tehát kijelenthetjük, hogy ezek az életbiztosítások simán verik a legtöbb alapkezelő díjait.

Hoppá.

Hasonlítsuk össze a nemrég bemutatott Malacpersellyel.

A Malacpersely egy likvid megtakarítás, költségek nélkül, éves 6-6,5% kamat mellett. A biztosításnak vannak költségei, 1-1,5%, de 10 év után kamatadó mentes! A 6,5% a kamatadó miatt tulajdonképpen 5,46%, tehát ugyanott vagyunk, mint a biztosítással. A biztosítás kockázatosabb alapjaiban hosszú távon várhatóan nagyobb hozamot is elérhetünk.

A Malacpersely előnye és hátránya is egyszerre a likviditás. Sajnos sokkal hamarabb fog az itt spórolt pénzünk átlényegülni lakásfelújítássá, vagy új autóvá, mint egy biztosításban.

Na, remélem mindenkit kellően összekavartam. 🙂

Amit tudnotok kell, ezek az olcsó biztosítások azért is olcsók, mert az ügynök alig keres rajtuk. Ezért könnyen lehet, hogy mást akar majd rátok dumálni.

Ha akarsz kötni jó életbiztosítást, ismerek alkuszt, akit megbízhatónak tartok. Ha majd hozzájárul, esetleg megadom itt a telefonszámát, ha van rá igény.

Remélem, ma is sikerült valamit átadnom. 🙂

Ha igen, nyomj egy kövér lájkot, hadd olvassák az ismerőseid is. 🙂

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Facebook-on, hogy értesülhess az új bejegyzésekről: http://www.facebook.com/kiszamolo

Share

35 hozzászólás

 • N.N.
  *butorstudios:*
  A Pioneer Funds – Global Select alapkezelői díja 1,50% (plusz max. 1,00% forgalmazási jutalék)Legalábbis e szerint a táblázat szerint: <a rel=”nofollow” href=”http://www.pioneerinvestments.hu/download.cmt?id=457″>www.pioneerinvestments.hu/download.cmt?id=457</a>
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @butorstudios: persze, mindenféle alapkezelői díjak vannak 0,75-3% között.
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @butorstudios: jaaaaa ezt adtam fel feladatnak. 🙂 Na ennyire hasraütés jelleggel választottam :-)<br />
  <br />
  Tiéd a díj. 🙂
 • N.N.
  *annuluss:*
  hopp. úgy látom “félre” lőttem.. (:
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @annuluss: mindenki talált egy könnyebb utat, csak én olvastam a 200 oldalas tájékoztatót? De ciki…. 🙂
 • N.N.
  *annuluss:*
  @Kiszámoló: “munkahelyi ártalom” ?! :)<br />
  <br />
  az életbiztosításoknál a 10 évet követő visszavásárlásnál minden esetben él a kamatadó mentesség? Tehát akkor is, ha egyszeri díjas konstrukció, és akkor is, ha folyamatos?
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @annuluss: nagyon jó kérdés, mert alapestben nem, de egy szerződésmódositás után mégiscsak kamatadómentes. egyszer majd erről is irok.
 • N.N.
  *annuluss:*
  @Kiszámoló: kíváncsian várom!
 • N.N.
  *butorstudios:*
  @Kiszámoló: Már majdnem beidéztem a feladatot:) És hol vehetem át a hatalmas díjamat?:))
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @butorstudios: hogy hol? Még azt sem tudom, mi legyen az! 🙂
 • N.N.
  *Illye26:*
  Kicsit off, meg másik témához kapcsolódik, de nyilván ezt a topicot most többen nézik, mint a régebbieket. Szóval ajánlottak nekem egy oldalt, ami a folyószámlák költségeit hasonlítja össze elég korrektül:<br />
  <a rel=”nofollow” href=”http://bankvaltas.hu/?oldal=szamlavalaszto”>bankvaltas.hu/?oldal=szamlavalaszto</a><br />
  <br />
  Semmi érdekeltségem nincs benne, csak gondoltam megosztom, hátha sokaknak segít és tudnak spórolni egy kis pénzt.
 • N.N.
  *Norvalent:*
  Már nem forgalmazott biztosítások TKM-jét meg lehet találni valahol, vagy valami “szabályzatra” hivatkozva követelhetem a biztosítótól ?
 • N.N.
  *Norvalent:*
  @Kiszámoló: OFF: Hajnali 4:40-kor kommentekre válaszolni?:)
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @Norvalent: hajnal ötkor kelek, oszt van még amikor éjfélkor a ti leveleitekre válaszolgatok. Kezd kicsit sok lenni, de erről is akarok írni mostanában.<br />
  <br />
  Ma azért keltem korábban, mert a gyerek felkeltett, aztán már nem volt kedvem visszaaludni.
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @Norvalent: mert ha kiadná, mire mennél vele?
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @Illye26: köszi. Mondjuk én kicsit óvatos vagyok ezekkel a kalkulátorokkal, mert sok bennük a hiba, illetve a sok bank sok kitételét nem is lehet rendesen beprogramozni.<br />
  <br />
  Ez a kalkulátor azért is rossz, mert nem törödik a bejövő pénzekkel, meg sok feltétellel. Nekem kiadott 50 eredményt és ami nekem pont jó lenne, nem is volt közte.<br />
  <br />
  Mindegy, egynek jó. 🙂
 • N.N.
  *A kulcslyuk szelleme:*
  @Illye26: A linkelt oldal segítségével kerestem és találtam 0Ft-os bankszámlát, tavaly tavasszal.:-)<br />
  <br />
  Sajnos, azóta nem frissítenek, szóval csak óvatosan!
 • N.N.
  *rajen:*
  “A Malacpersely előnye és hátránya is egyszerre a likviditás. Sajnos sokkal hamarabb fog az itt spórolt pénzünk átlényegülni lakásfelújítássá, vagy új autóvá, mint egy biztosításban.”<br />
  <br />
  Nekem kb. ez a lényeg a sok hókuszpókuszos megtakarítás mögött: ha jön egy sárga csekk, azt befizeted, és kész. Az emberek önkontrolljának hiánya miatt tudnak ezek létezni. Tudatosan választják olyanok is szerintem, akik tisztában vannak ezzel a gyengéjükkel.
 • N.N.
  *amargo:*
  Szia Kiszámoló,<br />
  Köszönöm a leírást, ezzel sikerült helyre tenned bennem a dolgokat 🙂
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @amargo: nincs mit 🙂
 • N.N.
  *Illye26:*
  @rajen: Igazad van. Nekem is sok ismerősöm – aki megtakarít valamilyen formában – fogalmaz úgy, hogy “fizetnem kell még ezt is…”. De valójában nem fizet, csak egyik zsebéből a másikba a teszi.
 • N.N.
  *zsoli78:*
  Hogy jobb legyen a cikk: a feltüntetett link a TKM-hez rossz, most már ez elérhető:<br />
  <br />
  <a rel=”nofollow” href=”http://www.mabisz.hu/images/stories/docs/tkm/tkm-adatbazis-20111114-publikacio.pdf”>www.mabisz.hu/images/stories/docs/tkm/tkm-adatbazis-20111114-publikacio.pdf</a><br />
  <br />
  Megnéztem az enyémet, hát borzalmas: 7,06% – 10,58% Ebből melyik határérték milyen konstrukcióra utal?<br />
  Kicsit kifejtem mire gondolok: nekem csak az elérhető legminimálisabb a biztosítási rész, mert anno csak a tőkegyűjtés volt célnak megjelölve. Gondolom ez a tétel a 7% felé mozdít. A havi díjfizetés meg a 10% felé. Jól gondolom? <br />
  Hogy tudnám kiszámítani a sajátomat?<br />
  Egyébként éves 240 ezer a befizetés, ez kb annyi mint amit a biztosítók számítanak.<br />
  <br />
  Nemrég váltottam részvény opcióra, mert visszaesett az árfolyam a 2009 év eleji értékre, gondoltam már nincs lejjebb. Aztán elnézve a jelenlegi helyzetet, de lehet. Na mindegy. A kérdésem az hogy részvényes opciónál a havi vagy éves befizetés jobb?<br />
  <br />
  Erre a blogra 2 évvel ezelőtt lett volna nekem is szükség 🙂 A múltkor már kérdeztem párat s a válaszok egy része meg is jelent a “az_eletbiztositasokrol_meg_egyszer” cikkben, akkor esett le minden.
 • N.N.
  *Zabalint:*
  Jó cikk, de azért megjegyzem, az értékpapír számla azért jóval több lehetőséget biztosít(részvény, kötvény, nagyon sok féle alap), mint egy UL, ami persze lehet előny meg hátrány is.
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @Zabalint: egy átlag biztosításnál tudsz mondjuk 10-12 féle alap közül választani. Szerintem egy átlagember igényét bőven kielégíti.
 • N.N.
  *lukit:*
  Csak egy kis apróság, ha már kiszámoló a blog neve: ha buktunk -3%-ot, akkor nyertünk 3%-ot.
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @zsoli78: Köszi, javítom.<br />
  <br />
  A kérdésedre a válasz: tessék figyelmesebben olvasni. 🙂 <br />
  <br />
  “a biztosítás költségei már magukban foglalják az alapkezelői díjat is! (Ezért is van tól-ig megadva a TKM értéke. Mert egy pénzpiaci alap kezelési költsége jóval kevesebb, mint egy ázsiai részvényalap kezelési költsége.)”<br />
  <br />
  Azaz az eltérő alapkezelői díjak miatt van több érték.
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @lukit: ezt nem annyira értem.
 • N.N.
  *lukit:*
  @Kiszámoló: Ha bukunk 3%-ot, akkor csökken valami 3%-kal. Ez alapján ha bukunk -3%-ot, akkor csökken valami -3%-kal, azaz nő 3%-kal. Dupla negatív az pozitív. Csak azért szóltam, mert látom, hogy nem vagy sötét a dolgokhoz és több eszed van, mint egy agymosott életbiztosítós ügynöknek.
 • N.N.
  *zsoli78:*
  @Kiszámoló: A hirdetményük nem mondja azt hogy más és más alapnál más a kezelési költség. <br />
  <br />
  <a rel=”nofollow” href=”http://www.signal.hu/download/SIG01-SIG-006-10_Gyemant_folyamatos_feltetel_2361_04.pdf”>www.signal.hu/download/SIG01-SIG-006-10_Gyemant_folyamatos_feltetel_2361_04.pdf</a><br />
  <br />
  41. oldal. Így náluk mást sejtenék a különböző TKM értékek alatt, pl amit írtam. Csak próbálok képbe kerülni.
 • N.N.
  *zsoli78:*
  @Kiszámoló: Csak matekozott.<br />
  <br />
  “mert az infláció miatt tulajdonképpen buktunk -3%-ot” akkor az nem bukás, hanem nyereség. 100 – (-3%) = 103<br />
  <br />
  Azt várta volna el hogy javítod a cikket, hogy “mert az infláció miatt tulajdonképpen buktunk 3%-ot”
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @zsoli78: azért nem, mert a Signalnak nincs saját alapkezelője, a Concorde, Pioneer meg a Rafi alapjait használja és csak tovább hárítja az ott felszámolt díjat.<br />
  <br />
  Ezért nem tud megadni alapkezelői díjat.
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @zsoli78: örüljön mindenki, javítottam. 🙂
 • N.N.
  *zsoli78:*
  Egy kérdésre a válasz kimaradt: részvény portfólió esetén milyen díjfizetési gyakoriság javasolt?<br />
  Ahogy látom jön megint az IMF, talán végetért ez a tőzsdeesősdi hazai okok miatt. Persze a görög stb helyzet miatt még eshetnek a részvények.
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @zsoli78: ne haragudj, hibáztam. :-)<br />
  <br />
  Ha havonta veszed, úgy csökkented a kockázatot, mert veszel pl. buxot 16200-on, 17.300-on, 15150-en, stb. stb. Így egy átlag fog kijönni az év végén.
 • N.N.
  *zsoli78:*
  @Kiszámoló: Köszi, akkor marad ami van. Ha már beszívtam ezzel a unit linked biztosítással, talán a részvény portfólióval vissza tudok hozni valami reálhozamot.