Átváltani vagy nem váltani? Ez itt a kérdés

2011-11-15
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Visszatérő kérdésetek, hogy szerintem akkor most átváltsátok az összes pénzeteket euroba, vagy sem.

Hogy mi lesz holnap, vagy fél év múlva, azt továbbra sem tudom, néhány dolgon azonban érdemes elgondolkodni.

Az első kérdés: miért gyengült a forint?

Az egyik ok a belengetett leminősítés, amit viszont már beárazott a piac, így igazából ha meg is történik további nagy hatása várhatóan nem lesz.

A másik ok a relatív alacsony forint alapkamat. A piac már beárazott egy másfél százalékos emelést is, amit a Nemzeti Bank még nem lépett meg. Ezért a piaci szereplők kivárnak, ezért sem keltek el az állampapírok már két alkalommal a legutóbbi aukciókon. Ez a kivárás is a forintkeresletet csökkenti.

A harmadik ok, úgy tűnik, egyre többen spekulálnak a forint ellen és ez megtépázza az árfolyamát.

A negyedik ok a pánik, hogy mindenki el akarja adni a forintját, ez pedig gyengíti annak az árfolyamát.

A második kérdés: várható-e hangos robajjal járó összeomlás és csőd a közeljövőben?

A hatásvadász cikkekkel ellentétben azért a magyar állam még nincs csődközelben, még jó néhány sikertelen állampapír aukció után is tudja magát finanszírozni. Komoly gebaszra még 5-6 hónapig nem kerül sor ez miatt, addig kitartanak a tartalékok.

Az IMF hitelre bármikor tudunk támaszkodni. Persze ez a kormány túl nyakas beismerni, hogy szükség van rájuk, de a sok pofon, amit kaptak és kapnak, lassan már őket is észhez téríti. Ha nem, akkor majd hamarosan el lesznek zavarva. Ha másként nem, akkor majd az Európai Unió teszi meg azt a szívességet, amit megtett Olaszországban és Görögországban, hogy a saját embereit ültette a kormányok helyébe. (Nézd meg, hol dolgoztak előtte ezek az új vezetők...)

Ami komoly veszélyforrás: a kivéreztetett bankok egy további árfolyam emelkedés esetén beálló további bedőlt hitelállományt már nem képesek kezelni. Ezt tetézi, hogy az anyabankjaiknak pedig a görög, olasz és egyéb kitettségük miatt vannak gondjaik, ezért nem biztos, hogy tudnak segíteni. Ez komoly veszélyt jelenthet.

Ha ez nem következik be, akkor vajon meddig gyengülhet még a forint és hogy érint ez engem?

Azt látni kell, hogy egy uniós ország devizája azért mégsem Lehman Brothers részvény, olyan nem várható, hogy hirtelen nullára esik az árfolyama.

Jelenleg 317 Ft egy euro, közel 50 forinttal több, mint a sok éves átlag. Ha feltételezzük, hogy további 50 forintot gyengül, az százalékosan csak 15% további gyengülést jelent. Tehát ha van ötmillió forint megtakarításom, akkor 750 ezer forintot bukhatok az újabb árfolyamon.

Milyen biztos kiadásaim lesznek, ha átváltom a pénzem? Mivel sokan nem tudják, hogy lehet olcsón pénzt váltani, illetve lehet, hogy tudják, de a megtakarításaik túl kevesek ahhoz, hogy igénybe vegyék ezeket a lehetőségeket, az oda-vissza váltáson tuti buknak 2-2%-ot, azaz 4%-ot. Ez azzal egyenértékű, mintha az euro 330 Ft-ig elszállna.

Sokan a meglévő bankbetétjeiket is feltörik, ezen is buknak 3-6%-ot. Az átváltási díj plusz a 6% kamatveszteség már 348 Ft-os euroárral egyenértékű.

A forintra kapsz 7-8% kamatot, az eurora 2%-ot. Ez egy év alatt újabb 5-6% bukta. Ekkor az összes buktád (átváltás+feltört betét+kamatkülönbség) már akár 367 Ft-os euroval egyenértékű.

Ha pedig elmúlik a pánik és az euro visszamegy 275 Ft-ra, akkor a többi kiadásod (feltört betét, átváltás költsége, kamatkülönbség) mellett buktál további 670 ezer Ft-ot ötmillió forinton.

Állást nem akarok foglalni, de mérlegeld a fentieket is a döntésed előtt.

Ha tetszik a blog, csatlakozz a Facebook-on, így mindig értesülsz az új cikkekről: http://www.facebook.com/kiszamolo

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram