Ez történt a héten 05.07

A világ 2.240 milliárd dollárt költött fegyverekre 2022-ben, USA, Oroszország és Kína 56%-át költötte el a világ teljes költésének. A legnagyobb emelkedés (13%) nem meglepő módon Európában volt. Hogy tudjuk hová tenni ezt az évi 2,2 ezer milliárd dollárt, évi 37-265 milliárd dollár állítólag elég lenne, hogy az éhezők ne éhezzenek világszerte. (A széles skála az időjárás, háborúk és egyéb okok miatt van, amik évről-évre változnak.) Az ENSZ élelmezésügyi szervezete, a FAO két évre 3,25 milliárd dolláros költségvetéssel dolgozik. Az Unesco hasonló összeggel, 1,5 milliárd dollárral gazdálkodik.

Nagyot esett a mobilértékesítés a világon, csak csoffadt 280 millió darab került értékesítésre az első negyedévben, a tavalyi 326 millió után.

Nem javul a munkaügyi helyzet az USA-ban, továbbra is 10 millió feletti az üres állások száma, amire mindössze 5,7 millió munkanélküli jut. 78 ezer kamionsofőr, 18 ezer repülőgépszerelő és 400 ezer hegesztő hiányzik többek között a munkaerőpiacról. Egy kamionsofőr már évi 150-170 ezer dollárt is kereshet, igaz ennyit azért csak Alaszkában fizetnek.

Az amerikai kamatemelés nemcsak a (világ)gazdaságnak tehet be. A kamatemelések miatt egyes felmérések szerint az amerikai bankok 1,7 ezer milliárd dollárnyi nem realizált árfolyamveszteségben ülnek, ugyanis a kötvények értéke lemegy, ha nő a kamatkörnyezet. Márpedig 5 százalékpont felett nőtt a dollár alapkamata egy év alatt. (Más “csak” 600 milliárd dolláros nem realizált veszteséggel kalkulál.) Hogy lehessen érzékelni az összeg nagyságát, a bankok saját tőkéje 2,1 ezer milliárd dollár. A 17 ezer milliárd dollárnyi betétállományból 7 ezer milliárdnyi nem esik a betétbiztosítás hatása alá. Ha csak ennek az összegnek számottevő része megmozdul a félelem miatt, akkor a nem realizált veszteséget kénytelenek lesznek realizálni a bankok, ami borítékolhatóan további bankcsődöket jelentene. Ettől a szikrától tartanak most sokan.

Az amerikai adósságplafon-szabály miatt még mindig fennáll az államcsőd veszélye, akár már június legelején elérhetik a maximalizált összeget. (Van egy plafon, aminél több hitelt nem vehet fel az ország automatikusan. Ha eléri ezt az összeget a költségvetés, szavazni kell az adósságplafon emeléséről, mert egyébként kifut a pénzből az ország. Ez állandóan egy politikai huzavona, bár eddig mindig megszavazták az emelést.)

Mindezek a hírek nem aggasztják a tőzsdei befektetőket, a héten egy szerény 0,73%-os csökkenéssel zárt az S&P 500-as tőzsdeindex.

Az arany ára új rekordot ért el a héten, azóta kicsit csökkent az ára, most 2.016 dollár egy uncia.

Az Európia Központi Bank lassított, a héten csak 0,25%-kal emelte az alapkamatot. Ennek oka az uniós gazdaságok recesszióhoz közeli állapota. Tavaly júliusban kezdte el (néhány év késéssel) a kamatemelési ciklust a Központi Bank, mínusz 0,5%-ról mostanra 3,25%-ra emelte az alapkamatot. (Mindeközben az eurózóna inflációja még mindig 7%, így teljesen indokolt lenne a nagyobb emelés.)

Oroszország statisztikai adatait eddig is fenntartással kellett kezelni, de most megkönnyítették a közgazdászok dolgát, 2024 áprilisáig nem fogják közölni a kőolaj és földgáz kitermelés adatait, januártól visszamenőleg. Enélkül viszont lehetetlen még megtippelni is az orosz GDP-t, így próbálkozni is kár vele.

Idehaza belföldi vendégek 17%-kal kevesebb vendégéjszakát töltöttek el itthon a szálláshelyeken márciusban, mint egy évvel ezelőtt a KSH adatai szerint. A külföldiek ezzel szemben 1,2%-kal többet. Az árbevétel éves szinten 26%-kal, vagyis az inflációval megegyezően nőtt. (Magyarul a vendéglátás jobban drágult, mint az átlagos infláció, hiszen a csökkenő kereslet ellenére 26%-kal nőtt az árbevétel.)

Szintén a KSH adatai szerint 20%-kal kevesebb lakás épült az első negyedévben, mint tavaly ilyenkor, a fővárosban ez az adat 42%-os visszaesést mutat.

Bár még csak februárban indult a kormány cégek számára biztosított támogatott hitele, a Baross Gábor Hitelprogram, már 630 milliárd forint felett van a jóvá is hagyott hitelek állománya. Emellett a Széchenyi kártya is fut, közel másfélszer ekkora hitelkerettel. Csak győzzék fizetni az adófizetők a kamattámogatás költségeit.

Nagyon úgy tűnik, mi fizetjük a legmagasabb árat az orosz gázért az egész Unióban, még a két hónappal ezelőtti tőzsdei árnál is többet. A miértre nincs válasz, mondván, titkos a szerződés és kész, senkinek semmi köze hozzá, miért ilyen magas felárral vesszük az orosz gázt. Hogy miért jó ez az országnak és kinek jó, ha az országnak nem, azt sajnos nem tudhatjuk meg.

A Fitch hitelminősítő negatív véleményt fogalmazott meg hazánkkal kapcsolatban, szerencsére a minősítésünket ez most nem érinti. Azért ciki a dolog, mert a bóvli határán billeg az ország hitelminősítése. Ha visszaesnénk a bóvliba, ahová 2011-ben került az ország az államháztartási hiány elengedése miatt, akkor az az állampapír kamatok emelkedését és a forint gyengülését is magával hozhatja. Akkor öt évet töltött az ország a bóvli kategóriában, csak 2016-ban tudtunk kikecmeregni belőle.

Nem lesz kötelező az energetikai tanúsítvány ingatlanértékesítés esetén a változó jogszabály miatt.

Share

95 hozzászólás

 • Janka
  Előre megyünk nem hatra…
 • Csinolina
  Semmi meglepő nincs a szálláshelyeknél a vendégszám/éjszakák csökkenésének.. 20 évig nem költenek egyes helyekre, miközben olyan árakat próbálnak kérni, aminél a görög/török tengerpart ugyanolyan kategóriájú szálláshelyei kifejezetten olcsóbbak, az éttermek is érzetre elérték a horvát/olasz szintet Budapesten..
 • na vajon kiknej jo?
  “akkor az az állampapír kamatok emelkedését és a forint gyengülését is magával hozhatja.”

  Nesze neked 1 szamjegyu inflacio az ev vegere 🙂 Vagy 2123 vegere talan osszejon. Addigra ugyis utolerjuk Ausztriat.

  “Hogy miért jó ez az országnak és kinek jó, ha az országnak nem, azt sajnos nem tudhatjuk meg.”

  Azert valoszinuleg jol meg lehet tippelni 🙂

 • András
  ” (Magyarul a vendéglátás jobban drágult, mint az átlagos infláció, hiszen a csökkenő kereslet ellenére 26%-kal nőtt az árbevétel.)”

  Ez hogy lehet hogy ekkora keresletcsökkenés mellett nemhogy nem drágulnak hanem még jelentősen nőnek is az árak?
  Ezt a költségek (energia) növekedése okozza vagy inkább az hogy a szép kártya miatt nem működnek a szektorban a piaci folyamatok (szép kártyás pénzt ígyis-úgyis elköltik az emberek nem számít hogy 40 vagy 60ezer egy éjszaka)?

 • DaniDani
  Gazar: OV es korenek jo nagy reszesedese van a Gazpromban, nekik alapveto erdekuk, hogy minel tobbet es minel dragabban vasaroljunk. Lassan elkepzelhetetlen vagyonon ulnek a kulfoldi cegeikben. Nalam ez tobb mint hazaarulas…

  (olyan ember mondta – nem masod-harmadkezbol hallottam – aki gyakran fordul meg ilyen korokben)

 • .....
  a szép kártya kiesett a képletből a zsebek megszüntetésével. Nem kell butaságokra költeni meg utána járni.

  A bevétel meg azért nem csökkent, mert Magyarországon azért létezik még az a réteg, akiknek a pénztárcája nem érez meg egy hét Balatont, meg egy degusztációs menüsort. Nekik teljesen mindegy, hogy 40.000 vagy 70.000 egy éjszaka. A drága szálláshelyek tudtak úgy emelni, hogy bár a kisebb tárcákat kiárazták, a nagyobbakon be tudták hozni.

  Egyébként évente max két misi elbulizható pénzről beszélünk. Ennek a rétegnek a középosztálynak kellene lennie…

 • .....
  ez a másodkéz definíciója. Elsőkézből az tudja, aki neked mesélte.

  Így el sem hiszem. Túl könnyű lenne vele lebukni és a Gazprom-nak nem Magyarországtól származik a legnagyobb bevétele. Ennél sokkal egyszerűbben is vissza lehet osztani pénzt.

  Szerintem egyszerűen csak a magyar politikai elit Putyin zsebében van. Kíváncsi vagyok, mi hangzott el Szentpéterváron, amitől a frissen kétharmaddal megválasztott oroszellenes, nyugatbarát miniszterelnök hirtelen kelet felé kezdett nyitni.

  Bár úgy tűnik, az orosz medve tartja a szavát és csak a kormánypártot mogyorózza. Gyurcsány már pl. lehet nyugatbarát, pedig annó még vendégül is látta Putyint.

 • ggg
  nyilván a külföldi vendégek miatt nem csökkent a bevétel. Magyarok közül az nyaral belföldön aki annyit nem tud angolul, hogy “hello” “thank you”. Tavaly voltam Párizsban, annyiba került egy hotelszoba a belvárosban, mint Budapesten egy poloskás hostel a VI kerletben. Sok külföldi embernek a bakancslistán van Budapest, tényleg érdemes megnézni egyszer turistaként, de olyan lehúzás megy itt, hogy normális ember nem jön vissza többször, helyette meglátogat sokkal jobb ár-érték arányú városokat. Ma már azt sem lehet mondani, hogy a kaja vagy a szolgáltatások olcsóbbak lennének. Szerintem egy vicc, mint a Balaton ha pl. Horvátországgal hasonlítjuk össze. Az meg, hogy a romkocsmákról ismerik a legtöbben a fővárost kifejezetten szégyen.
 • törzsmókus
  „Nem lesz kötelező az energetikai tanúsítvány…” – ezt egyébként megpróbálták valamivel megindokolni? Mert pont most lenne igazán indokolt az energetikai éberség…
 • Pistu
  “A harmadik – ezúttal Dániában elvégzett – teszt is megerősítette, hogy a Szlovákiában két héttel ezelőtt vizsgált ukrán gabona az Európai Unióban betiltott, az egészségre káros növényvédőszert tartalmaz – jelentette be Samuel Vlcan szlovák ügyvezető mezőgazdasági miniszter kedden.”
  “A Bizottság rendkívüli és ideiglenes megelőző intézkedésként korlátozta egyes Ukrajnából származó termékek behozatalát… Ezekre az intézkedésekre öt tagállamban tapasztalt súlyos logisztikai szűk keresztmetszetek rendkívüli körülményei miatt van szükség.”

 • Belavoltam
  “évente max két misi elbulizható pénzről beszélünk”

  Abbol en 2 hetig nyaralok az erkelyen 🙂

 • Pampalini
  Ha tovább csökken a kereslet, majd jól megmentik a NER-hoteleket, amik eddig is az én adómból épültek-szépültek. A haveri cégeknek is mindig lesz ingyen hitel, amíg mindent és mindenkit maga alá nem temet a nemzeti szocializmus.
 • Számok tükrében
  “Nem lesz kötelező az energetikai tanúsítvány ingatlanértékesítés esetén a változó jogszabály miatt.”
  Miért nem?
  És akinek mégis lesz ilyen, az drágábban adhatja el az ingatlant, mint akinek nem lesz?
  Vagy az új építésű lakás esetén kérheted, hogy legyen, s akkor azért is fizetni kell?
  Remélem, csak találgatok.
 • Takács Bálint
  Adósság plafon – mindig is egy szánalmas bohózat volt, egy pár hetes műbalhé

  Energetikai tanúsítvány – akinek volt ingatlan eladása, pontosan tudja, hogy egy értelmetlen baromság volt. 10-20e Ft-ért, gyakran úgy, hogy a kutya sem ment ki az ingatlanban, kitöltöttek egy template-et. A vevők is nagy ívben tojtak rá.
  Egyedül az ingatlanosok szerették, mert kaptak leadót.

 • Kakao
  A népszavát már lehet idézni?
  Komolyan kérdezem.
 • szama
  En ahany energetikai tanusitvant lattam, mind hasrauteses kamu volt, egy excel sablonba kamuztak be szamokat, ezert kar egy extra kort futni. Egy uj haz egyebkent is BB mindenkeppen. AA tanusitvany meg hulyesegeket kovetel meg, pl szobankent elektronikus szabalyozo, ami egy 80kWh/m2/ev szigetelt haznal tokmindegy, ha barhol futesz, a tobbi szoba is atmelegszik, tapasztalat.
 • Belavoltam
  Remelem, a kalkulaciod a becsi hotelekre is ervenyes, mert iden nyaron azt celoztuk meg. Bar annyit mar tudok nemetul, hogy “Guten Tag” es “Danke sehr” 🙂
 • Mark
  ““Nem lesz kötelező az energetikai tanúsítvány”
  “de ha a vevő kéri, akkor át kell majd adnia a dokumentumot.” telex.hu/gazdasag/2023/05/04/energiatanusitvany-lakaseladas-elado-vevo-rendelet-modositas
 • zsozsi
  lehet (sőt…), hogy az energetikai egy hasraütésszerű vicc template, viszont okirat, és az eladó felelős a tartalmáért. nekünk ez jól jött, mert hiába mondta az eladó, hogy azokat az adatokat ők nem gondolták komolyan, a bíróság viszont komolyan gondolta. ezzel, hogy eltörölték, csak visszalépés történt a használtautó-nepper szintérre, ahol még mindig hivatalosan csökkenhet az autó futásteljesítménye.
  szóval ahelyett, hogy inkább rendbe tették volna ezt, hogy az energetikus ingatlanos himi-humi helyett valóban rendesen kitöltse, inkább eltörölték, és most örülhetsz, hogy spórolsz 20 ezret, aztán majd buksz az ingatlanon milliót, probléma megoldva, a nép megmentve!
 • jami
  Nekem, hazafiként, sokkoló Bp.
  Csodaszép, hihetetlen atmoszférájú, hangulatú részei vannak; csak épp míg odajutok mellbe vág a közlekedés, a kosz, a bűz és a levegő (vagy mi).

  És igen, inkább a hosszabb utazás, mint a NER hotelek vagy a nagyanyám bíroival berendezett, túlárazott izék, vagy özönvíz és 20 fok vagy 40+ fokban (akár 3 naponta váltva).

 • Öreg rozmár
  Nem lehet úgy sétálni a budapesti Belvárosban 5 percet, hogy valamelyik drága telken, ne a vejkónak épülne szállodája. Persze ingyen pénzből.
 • porthosz
  Szvsz, bontásos vizsgálat nélkül semmit sem ért eddig sem az energetikai tanúsítvány, csak egy újabb felesleges adó. Új házaknál ahol már fényképekkel dokumentált az építkezési folyamat, ott már talán egy fokkal jobb a helyzet.

  És persze az eladó is kammanthatot, de hacsak nem ő építette a házat és személyesen felügyelte, akkor neki sincs sokkal több infója, mint ami az építési terveken szerepel.
  Aztán hogy abból mi és hogy (nem) került beépítésre, ugye van erről számtalan youtube csatorna… (szakiellenőr és tsai).

  Az a baj, hogy ezeknek a tanúsítványoknak csak akkor van értelme, ha tényleg jól csinálják. Ugyanaz az eset mint a (régi) “zöldkártya” autóknál, egy felesleges adó mert az is átmegy a vizsgán amin katalizátor sincs már. Ha meg jól csinálnák az autók fele nem is lehetne forgalomban…

 • Látnokzsálya
  Továbbra is tartom, hogy a korábbi magyar viszonyokhoz képest az átlagemberek rogyásig vannak pénzzel, azonban ez vagy hülyeségekre megy el, vagy olyan helyzetbe kerültek/hozták magukat egyesek, ami úgymond akadálya a további pénzszerzésnek.
  Mostanában annyit látok, hogy valakik nem jutnak hitelhez, pedig erre építették az életszínvonalukat. Ebből lejjebb vesznek, de azért nem éheznek, az biztos.
  Akiket nem látok – egyelőre – azok az életszínvonal lejjebb adása miatt bevételüket vesztett szolgáltatók, dolgozók. Őket eszerint még felszívja a munkaerőpiac, plusz van egy kis pénzük a párnacihában.
 • NAR
  Mi Skóciába utazunk nyáron, ott sok helyen nem volt szállás 30000 forint alatt (ezt céloztuk be), ehhez képest mondjuk Keszthelyen bőven van ilyen szállás a booking.com-on. Kíváncsiságból rákerestem egy horvát tengerparti településre, nagyjából ugyanolyan árak vannak, mint Keszthelyen. Véletlenszerűen kiválasztott görög tengerparti település olcsóbb volt, mint Keszthely, de ott sem jön vissza a plusz útiköltség az olcsóbb szállás árából…
 • Copywriter
  Ja, Magyarország olyan szép, ezért jönnek ide a turisták. Jó vicc. A 2010-es évek elején Budapest belvárosában dolgoztam, egész éjjel unalmamban kint cigiztem az ajtóban, és azt néztem, hogy a Zrínyi utca 2 menő klubjában mi zajlik. Német turisták konkréten odamentek a csajokhoz, és az ökölbe zárt tenyerüket ütögették, ficken, ficken felkiáltással. Néha volt egy-két arra járó nő, aki ezen felháborodott, de a legtöbb csak ezért járt oda. Dolgozni. Sehol Európában nincs ennyi jó fiatal jó nő, mint Magyarországon, ennyire olcsón.

  Más: A 2240 Mrd USD az most 756 000 000 000 000 Forint, ha ezt leosztjuk a durván felkerekített 8mrd-os Föld népességgel, akkor fejenként 94500 Ft-ot kapunk. Így kell érteni ezt a hatalmas összeget. Már régóta mondom, hogy minek ide világvége, az emberiség elég hülye, hogy kipusztítsa magát, addig meg legalább a saját nyomorában él.

 • Pampalini
  Az energetikai tanúsítvány eltörlése ugyanabba az irányba mutat, mint a nyelvvizsgáé.

  Keletre.

 • IDSx
  Hétvégén Hévízen mentünk át gyalogtúra keretében. Az egregyi pincesoron (ahova tök kultúrált, elektromos helyi kisbusz is jár, tehát még az sincs, hogy valaki nem ihat) minden 3. borozó, teraszos vendéglátóhely, pince, vendéglő, vagy ezekhez tök alkalmas telek eladó. A városban szintén, egy-egy kis butikon kívül alig nyitott ki valami május elején. Magyar vendégek azért ültek a cukrászdák teraszain, 1500Ft/szelet torták, 600Ft/gombóc fagyik azért fogytak, a tófürdő is tele volt – de azért látványosan hiányoztak korábban az orosz turisták.

  De egyébként minden fagyizónál máshol is fél órás sorok, az éttermek tele, az M7-es tömve és nem huszonéves suzukikkal, stb. Én is úgy érzem, ahogy @latnokzsalya: azért akkora nagy krach nincs itt, csak a társadalmi olló egyre szélesebb.

 • jami
  Szerintem az is belejátszik, h eluralkodik a “nincs miért takarékoskodni”. Akkor inkább “élnek”.
 • BBalázs
  jami +1

  Sok ismerőstől hallom, hogy jó lenne saját ingatlan albi helyett, főleg gyerekkel. Aztán amikor csippanik a 13. havi+bónusz év végén, hamar változik a felállás és alakul át a plusz pénz prémium autóvá, legújabb, legkomolyabb iphonná (mert a 2 éves felsőkategóriás már nem jó fb insta párosra) meg hasonlókká. Pedig 4-5 év alatt csak ebből meg lehetne az önrész nagy százaléka. És ilyeneknél jön elő a nagyobb kiadásoknál kölcsönkéregetés. Nettó 5-600k fizetéssel.

 • mad823
  Én sem értek egyet az energetikai tanúsítvány eltörlésével, vagyis magával az iránnyal. Azon nyilván lehet vitatkozni, hogy mennyire volt ezeknek közük a valósághoz. Nekem van egy B-s tanúsítványom még 2015-ből, ami azért nem egy passzívház, viszont <5000Ft a fűtés (nem átalányban, ha legfeljebb, a leghidegebb hónapban), mert a szomszédok körbefűtenek. És az átalagsugarú vevőnek úgyis ez a szám lesz a fontos, nem a betű, a rezsi meg kiderül(het) a számlákból is. (Legalábbis ha lakik a lakásban valaki, és nem csak temperáló fűtés van…)
 • Csinolina

  szerintem az egy főre jutó fogyasztást kihagyod a képletből:) pl: korábban kimentünk a Kopaszira, hát ha már kimegyünk alapon ebédeljünk is ott, majd délután valami fagyi.. hát most már inkább ebédeltünk itthon, és csak a fagyi volt, mégis mi is az egyik étteremben ültünk le, csak épp a fejenként nem annyit költöttünk, mint korábban:) megtehetnénk, nem erről van szó

  másik: mi az alternatíva? ezelőtt az egyik plázában beálltunk a sorba a fagyishoz, 4 fiatal farolt ki előlünk azon témázva, hogy ennyiért inkább elmennek a pláza diszkontjába jégkrémért fele annyiért.. nyilván nem minden helyen van diszkont, ahol nincs, ott én se láttam még ilyet:D

  pont a Kopaszira visszatérve, nyilván a helyeken voltak bőven emberek, csak épp ezek mellett temérdek üres hely volt, ami x ideje ki sem nyitott.. és nem is úgy néztek ki, mintha holnap terveznének nyitni

 • Csinolina
  másik: szerintem ti is tapasztaljátok, hogy az olcsóbb/középkategóriás helyeken gyakran a minőség az folyamatos lejtmenetben van.. emiatt mi alig járunk már fast foodos helyekre (ami amúgy nyilván az egészségünknek is jó)

  többet főzünk itthon azért, hogy inkább minőségibb helyekre járhassunk:) régebben is elment 25k körül egy héten beülni helyekre, csak több helyre vittük a pénzt, nem egy Cyrano/Déryné/Hilton stb. ebédre ment el ez az összeg..

 • IDSx
  ez a fiatalabb korosztályokra abszolút jellemző. Sokféle tényező miatt ha nincs családod vagy nem szeretnél belátható időn belül, akkor saját ingatlanhoz jutni az átlagnak kb esélytelen; EU szinten is jellemző hogy a saját jármű iránti igény egyre alacsonyabb, de legalább azok egyre drágábbak is; illetve tényleg az hogy mire összegyűjtesz valamire teljesen megváltozik a piac / a dilettáns kormány kitalál a piacot újból felkavaró támogatási rendszert / stb…miközben meg összességében ma úgymond fillérekből lehet beutazni a világot, élményeket szerezni, gyűjteni.

  De azért mindezt úgy beállítani, hogy itt az átlag magyar az mennyire rosszul él, miközben csak a pénzköltési lehetőségek és a világ változott mondjuk 40 évvel korábbhoz képest, az túlzás.

 • jami
  Mikor fiatalok voltunk, jellemző volt, h még az egyetem alatt kimentek jópáran dolgozni/nyelvet tanulni, aztán vissza, végeztek, munka itthon.
  Ma, aki kimegy hallgatóként, minimálisan jön vissza….
  Mi még munkatárssal béreltünk lakást, Ma pl. a tesómnak is, a férjének is home office munkája van – szóval a közös bérlés nem opció.
  Nekünk már bőven a gyerekek után lett kocsink, fel sem merült a nyaralás; manapság pont ismerős pár volt 30e-s repjeggyel pár napig nemitthon. Igazuk van, fiatalok, nincs gyerek – de ezek a pénzek így nem maradnak zsebben.
  Nekünk sem volt kiszámítható, de ami most van, az totál káosz. De így nagy baj lesz, pedig már most is van.
 • usespanner
  Ez az egész Oroszország és kelet felé nyitás egy csőd, se Paks II, se olcsó földgáz és még a kereskedelem is romokban.

  A kormány legnagyobb érdeme talán a kifehérítés: a hálapénz fokozatos kivezetése és az online, NAV-hoz bekötött kasszák.

  Ha tovább akarnák pörgetni a gazdaságot, ugyanazt kéne tenni, mint a már révbe ért nyugati gazdaságokban: az oktatásba invesztálni és beengedni azt a külföldit, aki dolgozni akar.

 • mad823

  Szerintem az ingatlant ingósággal felesleges összahasonlítani. Közlekedésre az elmúlt 5-10 évben bejött egy csomó olcsó alternatíva (mármint az autóbirtokláshoz képest: car sharing, mikromobililtás, stb.), lakni meg még mindig csak 3 helyen lehet.
  Meg ugye a lakásbérlés költségének jövedelemhez viszonyított aránya a fontos, arról meg ne is beszéljünk, hogy az egésznek mi a kultúrája nyugaton meg itthon…

 • jami

  Változnak a szokások, kinek mit jelent a (felnőtt) élet. Tegyük még mellé, h a pandémia és a háború közelsége eleve kicsit előtérbe hozta az “egyszer élünk” hozzáállást is.

  És ott van, rossz mintának, egy halom szülő/nagyszülő, aki belekeseredett az egész életen tartó kuporgatásba; hogy aztán most se nagyon legyen semmije.

  És hát infláció van, ráadásul mindenféle kamatos takarékoskodással is csak azt lehet elérni, h kicsit kevesebbet veszítsen a pénz az értékéből, komolyna hihatatéan, h infla alatti kamatok vannak, de az is a MÁKnál…

 • Lölö

  “Gazar: OV es korenek jo nagy reszesedese van a Gazpromban, nekik alapveto erdekuk, hogy minel tobbet es minel dragabban vasaroljunk. Lassan elkepzelhetetlen vagyonon ulnek a kulfoldi cegeikben. Nalam ez tobb mint hazaarulas…”

  Szerintem félreértettél valamit, ez nem üzlet. A Gazprom hatalmas cég, nem igazán számít, hogy Magyarország mennyiért vett gázt. A valóság az, hogy OV-nek olyan cége van ami a határon megveszi papíron a Gazprom-tól, és ugyanott eladja az MVM-nek, erre pedig monopóliuma van. Ez sokkal jobb üzlet: nem kell semmit csinálni, csak papíron megvenni a gázt és eladni. Nincs verseny, nem kell tudás, sem infrastruktúra. Annyit keresnek rajta amennyit nem szégyellnek, vagy amennyit a magyar adófizetőkről le lehet húzni. A cég Svájcban, Zug Kantonban van, hogy a lehető legkevesebb adót fizesse (a nemzeti tőke nem viszi ki a pénzt, hanem a szép hazát építi 😀 ).

 • Látnokzsálya
  Arra szerettem volna csak kilyukadni, hogy attól még nem élnek rosszabbul az emberek, mert 2 hónappal később cserélik a mobilt, vagy egy szezonban kihagynak egy darab lángosozást, de a másik kilencet nem, miközben gigainfláció van. Ebből az jön le nekem, hogy van pénzük. Lehet, hogy egyszer elfogy, de most még van a mindennapi jólétre. Max egy 160.000-es wellnessel kevesebb, de abból 80 napig, azaz 4×20 munkanapig, vagyis 4 hónapig lehet finanszírozni egy 2000 forintos munkahelyi fullos főételt.
  Amerikában is gondolom most csak napi 3,5 vödör fagyit tudnak venni a Walmartban, míg eddig 4-et vittek haza a pickuppal, így csak 150 kilósra híznak.
 • Én is akarok kommentelni...

  “De azért mindezt úgy beállítani, hogy itt az átlag magyar az mennyire rosszul él”
  Az ugye megvan, hogy a medián nettó bér 287 ezer forint?
 • Grrreek
  penzcentrum.hu/utazas/20230506/mi-folyik-itt-tenyleg-olcsobb-2023-ban-egy-het-a-gorog-tengerparton-mint-a-balatonon-1136729

  “ És míg a Balatonon jó minőségű, jó lokációjú apartmant 300 ezer forinton alul nem nagyon találunk egy hétre a főszezonban, addig Görögországba fejenként 160 ezer forintért elvisznek repülővel, úgy hogy ebben már az étkezésen kívül minden benne van.”

 • Blend Ahmed
  “Kíváncsi vagyok, mi hangzott el Szentpéterváron, amitől a frissen kétharmaddal megválasztott oroszellenes, nyugatbarát miniszterelnök hirtelen kelet felé kezdett nyitni.”

  Bajnai Gordon? 🙂
  Orbán Viktor már a megválasztása előtt, 2009-ben találkozott Putyinnal Szentpéterváron.
  origo.hu/nagyvilag/20091121-diplomacia-orban-viktor-es-vlagyimir-putyin-talalkozott.html

  “OV es korenek jo nagy reszesedese van a Gazpromban, nekik alapveto erdekuk, hogy minel tobbet es minel dragabban vasaroljunk”
  Holoda Attila energetikai szakértő azt felételezi, hogy azért titkos a szerződés, és azért magas a gázár, mert egy közvetítőcég lehet beékelve a Gazprom és az MVM közé.

 • QTT

  Erről mi is szoktunk ismerősökkel beszélni. De akikkel pénzügyekről beszélgetek, azoknak hasonló a gondolkodása/pénzügyi kultúrája, mint nekünk. Szóval nem tudjuk, hogy pontosan miképpen “működnek” azok, akik nettó 300-400e Ft-os fizetéssel rendelkeznek, de az életszínvonalat az infláció ellenére sem kellett látványosan visszavenniük.
  Sírás megy, hogy háromszor annyiba kerül az élelmiszer, de a baromi drága Balaton tele, autópályák tele.
  És azon ismerősök, akik családi összbevétele 1-2 gyerekkel 5-700e között, ugyanúgy mennek mindenfelé és vesznek mindenfélét, mint az infla előtt. Persze panaszkodni panaszkodnak, hogy drága minden.
  Másra nem tudok gondolni, hogy eddig volt hó végére valamennyi megtakarításuk, most meg koppra költenek. Máshogy nem adja ki nekem a logika. Ja és rengeteg álláshirdetés bruttó 400-450e. Vagy tényleg a zsebbe megy a többi fizu a kulcs, más nem.

 • Sanyi
  , netto 5-600bol milyen lakas igen magas onresze jon ki 4-5 ev alatt – foleg csak ilyenekbol?
  Komolyan kerdezem, mert nekem ugy tunt, ha minden honapban eltenne a felet – ami nagysagrendekkel nagyobb szamot eredmenyez – az is csak max 15nm lakas pl budapesten, atlagos nm aron.
  Nem vedem a koltest, csak erdekel mennyi realitas van abban amit irsz. Vagy pl hol latod ezt a realitast.
 • BBalázs

  Igen, lehet a plusz pénz nem lesz elég, de a semminél több. A lényeg az, hogy inkább elverik gyorsan, ami ad egy ideig örömöt,csak előrébb nem jutnak vele. Célok, vágyak vannak, csak spórolni ne kelljen, telefonra, autóra meg előbb megvan a pénz.

  2 éve vettem panelt 20M-ért, annak a minimum önrésze 4M ft. Most egy ugyanakkora panel legyen 30M, a minimum önrész 20%, vagyis 6M ft. 13havi+ bónusz teljes egészében elrakható erre a célra, hiszen ez plusz a havi fizun felül. Ez nagyságrendileg 1M/év, mellé havi 150k félretéve már évi közel 3M. Az meg 4 év alatt 12M. Tudom, panel nem a legjobb, de első sajátnak szerintem OK, főleg ha kevés a pénz. De akinek albérletnek megfelel a panel, annak sajátnak miért ne lehetne jó? Én is szivesebben laknék új építésű kertesben, csak ismerem az anyagi korlátaimat, belerokkani meg nem akarok a túlvállalt törlesztőbe.

 • Husz János Puszita
  A még nagyobb tömeget nem látjátok a lángosért sorban állók vagy az éttermi vendégek között, aki otthon marad és örül ha nem fázik és tele a hasa. Sóvárogva nézi a rántott sajtnak való rudat, hú az olyan finom, de megvenni nem tudja. True story. Nézzetek ki kicsit a buborékból és lássátok meg őket is, akik a vesztesei az 50%-os élelmiszer inflációnak. Nagyon sokan vannak.
 • NYomd a gazt!
  En sem tudtam eddig elkepzelni, hogyan csinaljak. De a kozelmultban lehullt a lepel egy ilyen ismerosrol. Minden evben nagyobb nyaralas (Egyiptom, Gorogorszag, Dubai, India…), 3-4 hazai wellnesshetvege evkozben, kozben lakasfelujitas, kozben gyerkoc szuletett, auto csere (jo nem nagy osszegu) stb stb. Nem adta ki a matek, hogy lehet ezt finanszirozni, tudva hogy nagyjabol milyen bevetelekkel rendelkeznek. Aztan lehullt a lepel, kolcsonok hada… Eleg nagy felelotlenseg ekkora pengeelen tancolni, foleg ugy hogy ugy nez ki az egeszsege is kezd ramenni az idegeskedesre.
  Masik ismerosek szinten hasonlo cipoben, csak ott megkomolyabb osszegben toljak. Nagy uj csaladihaz 80+ millios hitellel, persze befejezni nincs penz. Most vettek 3 eves autot. 2. gyerek van uton. Komoly nyaralasok stb. Ott sem jon ki a matek. Ezek mind borulni fognak csak ido kerdese. Csak ne tragediaval vegzodjon.
 • Treil
  Havi 250k megtakarítás 4-5 év alatt 12-15 millió, kamatok nélkül. Azért ennyiből már csak kijon egy 35nm2-es garzonhoz 20% önerő, vagy már az is 100+ millió? Megyeszekhelyen itt 25-30 egy jobb garzon, 30-35 körül felujitott panel, 60 körül már egy jobb modern lakás. És egy pár itt is el tud ennyit tenni lemondasokkal ha nincs gyerek, ha meg akarnak akkor babavaro.
 • tré
  “hogy attól még nem élnek rosszabbul az emberek, mert 2 hónappal később cserélik a mobilt, vagy egy szezonban kihagynak egy darab lángosozást, de a másik kilencet nem”
  Vagy másképp: 6 emberből egy idén nem vesz mobilt. 10 emberből, aki tavaly megvett egy lángost, idén csak 9-nek jut rá. Te nem veszed észre a különbséget, ő érzi.
 • ggg
  Bécsben már többször voltam, de sosem szálltam meg 😀 pár éve a múzeumok, belépők, kaja nem sokkal voltak drágábbak mint Budapesten, most nem tudom mi a helyzet, viszont a karácsonyi vásáron drágíthatnak, mert tavaly már ott is pesti árak voltak.

  A szállást önmagában értettem, útiköltség az útiköltség, külön tétel. Európán belül szerintem egész sok lehetőség van: vonat, fapados repülő, Flixbus, esetleg utazós facebook csoportokból autós utitársak.
  Magyar vidéki városokban magyarként felesleges megszállni. Aznap hazamentek és kész. Én Franciaországban is Párizsban szálltam meg, egyik nap leugrottam Verszályba, de ott sem szálltam meg, aznap visszamentem a fővárosba vonattal 🙂